MERISOR

In jos

Remedii pentru afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare

Mesaj Scris de Admin la data de 23.01.10 14:40

Remedii pentru afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare

Sănătatea rinichilor se reflectă benefic asupra sănătății întregului organism, aceștia având foarte multe legături directe și indirecte, fiziologice și energetice, corespondențe în diverse forme cu celelalte organe și funcții din organism. De aceea, este bine ca orice afecțiune la nivelul rinichilor sau căilor urinare să fie tratată dar și prevenită la timp. În acest scop, rețetele fitoterapiei sunt foarte eficiente, ele având o acțiune blândă, lentă dar mai sigură, fără efecte secundare nedorite, ele acționând, în special, asupra cauzelor acestor afecțiuni.

Infuzia din muguri de mesteacăn

În cazul afecțiunilor renale, în general, fitoterapia recomandă infuzia din frunze sau muguri de mesteacăn, folosită ca mijloc diuretic: 2 linguri de frunze tăiate mărunt sau o lingură de muguri se pun în 1/2 l de apă fierbinte, se adaugă puțin bicarbonat de sodiu, se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară. Se bea 1/2 de pahar, de 4 ori/zi, înainte de masă.

Frunzele și mugurii de mesteacăn intră și în diferite amestecuri: frunze de mesteacăn și frunze de coada-calului, în părți egale -- o lingură din acest amestec la un pahar de apă fierbinte, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se ia câte o lingură de infuzie de 3-4 ori/zi. Are proprietăți diuretice deosebite. Atenție însă, căci acest amestec este contraindicat în cazul inflamării acute a rinichilor și a căilor urinare, precum și femeilor însărcinate.

Un amestec deosebit de eficient în cazul pietrelor la rinichi este din: o parte frunze de mesteacăn, o parte fructe de ienupăr, o parte fructe de măceș și două părți rădăcini de roibă. O linguriță din acest amestec se pune într-un pahar de apă rece, se lasă la infuzat 10 ore, apoi se fierbe 5 minute și se strecoară. Se bea 1/4 de pahar de 3-4 ori/zi. În caz de cistită, se amestecă frunze de mesteacăn, frunze de strugurii-ursului, mătase de porumb, rădăcină de iarba-dulce și rădăcină de pir, în părți egale. O lingură din acest amestec se pune într-un pahar de apă rece, se lasă la infuzat 6 ore, apoi se mai fierbe 15 minute și se strecoară. Se bea 1/4 pahar de infuzie, de 3-4 ori/zi. Și aceste amestecuri sunt contraindicate în cazul inflamării acute a rinichilor și căilor urinare dar și femeilor însărcinate.

Preparate din frunze și fructe de merișor

Merișorul are efecte diuretice și nu dăunează în nici un fel rinichilor, chiar și atunci când este utilizat în cantități mari. Fructele de merișor proaspete sau fierte, chiar și fără zahăr, nu se alterează mult timp. În unele gospodării, aceste fructe sunt fierte fără zahăr, cu pere și mere dulci, iar gemul se păstrează foarte mult; de aici proprietățile de antibiotic ale merișorului.

Decoctul din frunze de merișor este recomandat, mai ales, în cazul pietrelor la rinichi, la vezica biliară și vezica urinară, al inflamărilor renale și ale vezicii urinare. Pentru aceasta, se iau 3 mâini de frunze de merișor, se pun în 3 pahare cu apă și se fierb 10 minute. Se bea toată această cantitate de decoct pe parcursul unei zile, în 3 doze. Acest decoct este eficient nu numai în bolile de rinichi, ci și în cele de ficat.

În cazul afecțiunilor rinichilor și ale vezicii urinare, se pregătește amestec din frunze de merișor (două părți), frunze de levănțică (1 p), coacăze negre (1 p), frunze de mesteacăn alb (1 p), fructe de ienupăr (1 p), muguri de hamei (1 p), petale de trandafir (1 p), frunze de strugurii ursului (2 p), frunze de brânca porcului (2 p), frunze de pătlagină (2 p), frunze de urzică (3 p), măceșe (4 p), frăguțe de pădure (6 p) și muguri de coada calului (6 p). Două lingurițe de amestec se pun în 2-3 pahare de apă fierbinte, se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Infuzia se bea fierbinte, câte 150 ml de 3 ori/zi, cu 30 de minute înainte de masă. Are efecte deosebite în cistită.

Incontinență urinară se tratează cu decoct din amestec de fructe și frunze de merișor, în care se adaugă sunătoare. Se beau 3 pahare pe zi, începând cu ora 16 și terminând înainte de culcare.

Amestecuri de plante cu miere

Cu ajutorul mierii și al câtorva plante, se poate crește imunitatea organismului față de influențe patologice. Și în cazul afecțiunilor renale și urinare, este bine să adăugați miere în ceai. În patologia organelor de secreție, o influență favorabilă are mierea cu infuzie de măceș, de coada-șoricelului și de mătase de porumb. În cazul afecțiunilor renale, este indicată mierea amestecată cu castane. În cazul nisipului la rinichi este recomandat un amestec de ulei de măsline cu miere și suc de lămâie: 50 g miere, 50 ml ulei de măsline și sucul de la o lămâie. Se ia câte o lingură din acest amestec, de 3 ori/zi.

Pentru stimularea eliminării din rinichi a nisipului și pietrelor, se amestecă 20 g fructe de ienupăr, 20 g frunze tinere de mesteacăn, 20 g rostopască și 20 g frunze de talpa gâștei. Patru linguri de amestec se pun într-un litru de apă fierbinte, se lasă la infuzat, se adaugă 2 linguri de miere și se bea.

În cazul pietrelor în căile urinare dar și pentru profilaxia formării lor, se dă pe răzătoare o ridiche neagră, se stoarce sucul și se amestecă în miere (părți egale); se bea 1/2 pahar pe zi, crescând treptat doza până la un pahar, zilnic.

Mugurii de tuia și pietrele la rinichi

Pentru eliminarea pietrelor de la rinichi și ficat, pentru tratarea afecțiunilor ficatului în general, ale rinichilor și vezicii urinare în special, în medicina populară este foarte cunoscută infuzia din muguri de tuia: 20 g muguri la un litru de apă; se bea câte un pahar, de 3 ori/zi. Pentru afecțiunile vezicii urinare este recomandat un amestec din muguri de tuia, frunze de strugurii ursului și muguri de mesteacăn. Se iau 5 g din fiecare plantă și se fierb 5-7 minute într-un litru de apă. Se bea decoctul pe parcursul zilei, încălzit ușor.

În afecțiunile ficatului și în cazul pietrelor la fiere se face decoct din muguri de tuia (5 g), flori de chimen (10 g), frunze de troscot (10 g), sunătoare (5 g), frunze de cicoare sălbatică (5 g) și scoarță de crușin (10 g). Se bea pe parcursul zilei astfel: un pahar dimineața, pe stomacul gol, iar restul în timpul zilei, în 4 doze, de fiecare dată la o oră după masă. Femeilor însărcinate le este interzis consumul mugurilor de tuia.http://www.evenimentul.ro/articol/remedii-pentru-afectiuni-ale-rinichilor-si-cailor-urinare.html
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Ceaiul de merișor tratează cistita

Mesaj Scris de Admin la data de 27.11.09 19:07

Ceaiul de merișor
tratează cistita


Frunzele de merișor sunt folosite, datorită acțiunii lor antiseptice, în
tratarea bolilor de rinichi și a inflamațiilor vezicii urinare.


De asemenea, specialiștii în medicina alternativă le recomandă
persoanelor care suferă de gută și de reumatism să consume ceai preparat din
aceste frunze. În plus, această infuzie mai ajută și la tratarea cistitei și
diareei. Fructele de merișor trebuie să fie proaspete și se folosesc pentru
prepararea sucurilor, compoturilor sau a ceaiurilor.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Merișorul previne formarea pietrelor la rinichi

Mesaj Scris de Admin la data de 08.09.09 15:34

Merișorul previne formarea pietrelor la rinichi
Studii de specialitate demonstrează că extractele din fructele,
frunzele și mugurii merișorului sunt cele mai importante remedii pentru
dizolvarea uraților, substanțe din care se formează pietrele la rinichi.


Fructele de merișor conțin vitaminele B1, B2, C, săruri minerale și acizi importanți, precum acidul citric, malic și benzoic.

Ceaiul din frunzele acestui arbust montan are acțiune diuretică,
antiinflamatoare, antidiareică și este un foarte bun dezinfectant, mai
ales al rinichilor și al căilor urinare, precizează Eugen Giurgiu,
doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție. În plus,
tratamentul cu merișor previne formarea pietrelor la rinichi.

Mod de preparare

Infuzia de merișor se prepară dintr-o linguriță de frunze uscate, care se infuzează în 250 ml de apă.

Specialiștii recomandă să se consume câte trei căni pe zi din această
infuzie. Iar pentru tinctura din frunze de merișor avem nevoie de 50 de
grame de plantă care se macerează, timp de 15 zile, în 250 ml rachiu de
secară. Se strecoară și se păstrează la rece.

Este recomandat ca, zilnic, să se administreze câte o linguriță de tinctură diluată în 250 ml de apă.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

MERISOR

Mesaj Scris de Admin la data de 06.09.09 14:28

Merișorul tratează afecțiunile căilor urinare

Fructele arbustului pitic se consumă proaspete sau prelucrate sub formă
de suc, compot, gem și ceaiuri. În scopuri terapeutice se folosesc
frunzele, fructele și mugurii de merișor. Se recoltează în lunile
septembrie-octombrie, când conținutul în substanțe active al plantei
este maxim. Merișorul conține arbutozidă, metilarbutozidă, flavonoizi,
ericolină, acid chinic, săruri de magneziu, săruri ale acizilor
organici, vitamina C și alte vitamine, leucoantociani etc.


Propietăți terapeutice

Merișoarele au acțiune bactericidă, diuretică, antiinflamatorie și
antiinfecțioasă și sunt un dezinfectant urinar. Frunzele de merișor au
acțiune antiinflamatorie, astringentă (datorită taninului), precum și o
slabă acțiune antidiabetică. Infuzia din frunze de merișor are acțiune
diuretică și dezinfectantă a căilor urinare. Datorită conținutului în
tanin, decoctul se poate folosi și în tratamentul diareei și al
hemoragiilor. Decoctul din frunze se administrează ca diuretic și
antiseptic în tratamentul bolilor căilor urinare, îndeosebi în stări
inflamatorii purulente (catar vezical, cistite, pielițe, uretrite). Se
recomandă, de asemenea, în gută, reumatism, litiază urinară urică. Nu
se recomandă în timpul sarcinii.
Pentru incontinența urinară se folosește cu maximă eficiență decoctul
din frunze de merișor. În asemenea cazuri se face un amestec din fructe
și frunze de merișor, în care se adaugă două linguri de sunătoare.
Acest amestec se fierbe 10 minute cu trei pahare de apă. Se beau câte
trei pahare pe zi, începând cu ora 16.00 și până înainte de culcare.
Fructele se consumă în stare proaspătă sau sub formă de sucuri,
compoturi ori ceaiuri, fiind asociate tratării bolilor de rinichi și în
diaree.


Tratament cu ceai de merișor

Se pun două lingurițe de merișor uscat în 100 ml de apă rece. Se lasă
timp de o oră la macerat, după care se strecoară. Frunzele de merișor
se fierb în 100 ml de apă pentru 10 minute. Apoi se strecoară, lichidul
rezultat se amestecă cu prima apă și se adaugă un vârf de cuțit de
bicarbonat de sodiu. Se beau două căni pe zi, timp de zece zile.
Tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de zece zile deoarece
produsul este iritant pentru nefron. Dacă pacientul are insuficiență
cardiacă sau renală, nu se adaugă bicarbonat de sodiu.
În general, pentru rinichi este bună o cură cu ceai din merișor,
coada-calului și urzici. Nu este contraindicat în timpul sarcinii!


Ultima editare efectuata de catre Admin in 07.11.09 12:39, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: MERISOR

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum