Beligan[v=]

Pagina 6 din 6 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6

In jos

Beligan[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 25.02.06 14:11

Rezumarea primului mesaj :

RADU  BELIGAN-
2]Tinerețea e în sine o sărbătoare, dar cand înțelegem asta deja e prea târziu.
1]Nu vorbi niciodată despre tine. Scrie!
=====
Lamia


Ultima editare efectuata de catre Admin in 21.11.15 10:43, editata de 40 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos


Maestrul Radu Beligan se întoarce la Ianke

Mesaj Scris de Admin la data de 12.01.07 8:13

Maestrul Radu Beligan se întoarce la Ianke
În această seară la ora 19.00, la Sala Mare a Naționalului bucureștean, publicul are prilejul să-l vadă pe maestrul Radu Beligan în spectacolul de succes Take, Ianke și Cadîr, de Victor Ion Popa, în regia lui Grigore Gonța. Radu Beligan îl interpretează pe Ianke, o creație remarcabilă. Îi dau replica alți doi mari actori: Marin Moraru în rolul lui Take și Gheorghe Dinică în rolul Cadîr. (I.B.)AZI
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Anamaria Beligan

Mesaj Scris de Admin la data de 02.01.07 18:21

Anamaria Beligan
Anamaria Beligan s-a născut si a copilărit în Bucuresti. Este absolventă a liceului de engleză C.A. Rosetti si a secției de regie de film (promoția 1981) a Institutului de Artă Teatrală si Cinematog...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

xxx=Radu Beligan - între colegi de ziua sa de naștere

Mesaj Scris de Admin la data de 31.12.06 19:43

Radu Beligan - între colegi de ziua sa de naștere
Maestrul Radu Beligan a fost omagiat la Teatrul Național din București (TNB) cu prilejul împlinirii onorabilei vârste de 88 de ani.

La evenimentul organizat de conducerea TNB au fost invitați colegi din teatru, actori-seniori și actori mai tineri alături de care Radu Beligan a jucat sau mai joacă în spectacolele acestei însemnate scene. Au venit Carmen Stănescu și Damian Crâșmaru, Mihai Fotino, Sanda Toma, Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Simona Bondoc, Ileana Stana Ionescu, Ilinca Tomoroveanu, dar și Horea Popescu - regizorul care a creat memorabile montări pe scena TNB.

Directorul Naționalului, Ion Caramitru, a mulțumit maestrului Beligan 'pentru că există'. Caramitru l-a apreciat ca fiind 'o permanență a teatrului românesc', afirmând că îl curtează pe Radu Beligan 'să mai atace roluri la Naționalul bucureștean'.

'Cu maestrul Radu Beligan se încheie un ciclu uriaș de experimente teatrale, care deschid alte cicluri la Teatrul Național', a spus Ion Caramitru, adăugând că a reușit să realizeze un vis de acum 20 de ani al maestrului - recuperarea Sălii Studio, în care a funcționat Opereta.

'Sunteți brandul nobiliar al acestui teatru și vă mulțumim că existați', a spus directorul TNB.
Radu Beligan, aflat într-o formă de invidiat la această vârstă, a mărturisit că își propusese ca în dimineața acestei zile să plece de unul singur la Paris, să-și sărbătorească ziua de naștere acolo, dar când a aflat că Ion Caramitru organizează acest moment aniversar în cinstea sa a renunțat la orașul luminilor și a venit aici.
Maestrul a dorit să spună celor de față că între el și Ion Caramitru părea să existe o neînțelegere, 'ceea ce nu este adevărat'.

'Poate ne-a îndepărtat faptul că eram în teatre diferite, iar între teatre se întâmplă o competiție, o râcă, care se răsfrânge uneori asupra actorilor', a afirmat maestrul Beligan, care a adăugat că este regretabil acest lucru și de aceea vrea să recupereze 'în scurt timp prietenia lui Pino Caramitru'.

Radu Beligan a enumerat eforturile sale și ale lui Caramitru în dezvoltarea teatrului românesc. 'Suntem doi oameni talentați, cultivați, vorbim câteva limbi străine. Am făcut și facem multe în teatrul românesc și pentru teatrul românesc - și în țară și în afară. Toate acestea ne fac să fim prieteni' - a declarat Radu Beligan.

Totodată, maestrul a spus că o să fie bine, că el este optimist, invocând 'teoria' sa: 'Tot ce faci în viață trebuie să faci cu dragoste'.

La această întâlnire de suflet de la TNB s-au spus glume din activitatea teatrală a monștrilor sacri pe care i-a avut și îi are România.

Radu Beligan s-a născut într-un sat din apropierea orașului Roman, județul Bacău.
Pe o scenă profesionistă a urcat prima dată în urmă cu 68 de ani, la 'Liedertafel-Alhambra-Regina Maria', unde și-a făcut debutul în spectacolul 'Crimă și pedeapsă', după Dostoievski.

A fost studentul Luciei Sturdza Bulandra, la Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică.

A jucat la Teatrul 'Uranus' (1938-1939), apoi la Teatrul din Sărindar, la Grădina 'C.A.Rosetti', la Teatrul 'Tudor Mușatescu' (Roxy), la Teatrul Majestic - Teatrul Savoy - Sărindar, la 'Alhambra', la Teatrul 'Regina Maria', la Teatrul 'Comedia', la Municipal. La sfârșitul anilor '40 a existat chiar și Compania 'Radu Beligan'.
La Teatrul Național vine pentru prima dată în 1945. Mai târziu, în 1961, înființează Teatrul de Comedie, fiind directorul acestuia timp de opt ani. Din 1969 până în 1990, Radu Beligan a fost directorul TNB.

În activitatea sa artistică, a realizat peste 80 de roluri în teatru și 30 în filme.
În 1950, a intrat și în învățământ, la Institutul de Teatru și Film, unde a predat până în 1965. În 1979, a fost ales, pe viață, președinte de onoare al Institutului Internațional de Teatru.

Este membru al Academiei 'Le Muse', din Florența, Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte 'George Enescu', semnatar al Apelului Artiștilor pentru Securitate și Cooperare în Europa (Helsinki, 1985).

Munca sa de artist a fost încununată cu diverse premii și distincții, printre care Premiul Academiei Române - 1997, Premiul Galei UNITER - Trofeul Dionysos, 1995-1996, Premiul Academiei 'Le Muse' din Florența - 1980, Premiul '14 Juillet 1998' al Ministerului de Externe din Franța, Trofeul 'Eugene Ionesco' - 1999.

La 5 aprilie 2002, președintele Franței, Jacques Chirac, a semnat decretul prin care Radu Beligan este numit în grad de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare. De asemenea, a fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios 'Mare Ofițer' și cu Ordinul 'Drapelul Iugoslav cu steaua de aur și colan'.

Radu Beligan este membru de onoare al Academiei Române.

http://www.atheneum.ca/modules/news/article.php?storyid=305
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Radu Beligan a ingropat securea razboiului cu Ion Caramitru

Mesaj Scris de Admin la data de 16.12.06 17:12

Radu Beligan a ingropat securea razboiului cu Ion Caramitru chiar la aniversarea sa

16.12.2006 La Teatrul National din Bucuresti a avul loc joi, 14 decembrie, un moment aniversar de zile mari inchinat maestrului Radu Beligan care a implinit onorabila varsta de 88 de ani.
Aflat intr-o forma de invidiat, marele actor a marturisit ca isi propusese o vizita la Paris de unul singur, sa-si sarbatoreasca ziua de nastere, dar cand a aflat ca Ion Caramitru, directorul Nationalului, i-a organizat aceasta surpriza, a renuntat la orasul luminilor si a petrecut alaturi de colegii cu care a jucat sau joaca in spectacolele Teatrului National: Carmen Stanescu, Gheorghe Dinica, Ileana Stana Ionescu, regizorul Horea Popescu. „Sunteti brandul nobiliar al acestui teatru si va multumim ca existati“, a apreciat Caramitru, marturisind ca il curteaza pe Radu Beligan „sa mai atace roluri la Nationalul bucurestean“.
Desi se credea ca intre maestru si directorul teatrului exista o neintelegere, Beligan a tinut sa clarifice aceasta problema: „Poate ne-a indepartat faptul ca eram in teatre diferite si se mai intampla sa apara o competitie, o raca, care se rasfrange uneori asupra actorilor“, si a adaugat ca este regretabil acest lucru si de aceea vrea sa recupereze „in scurt timp prietenia cu Pino Caramitru“. Maestrul a spus ca o sa fie bine, ca el este optimist, invocand „teoria“ sa „Tot ce faci in viata trebuie sa faci cu dragoste“.
http://www.gardianul.ro/2006/12/16/media_cultura-


Ultima editare efectuata de catre Admin in 23.05.11 19:49, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Omul zilei - Radu Beligan

Mesaj Scris de Admin la data de 14.12.06 2:28

Omul zilei - Radu Beligan
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Leon cu Radu Beligan

Mesaj Scris de Admin la data de 11.12.06 15:46

Leon cu Radu Beligan.Ieri seară, bucureștenii au putut să vadă, la Sala Amfiteatru a Naționalului bucureștean, spectacolul "Egoistul", în care maestrul Radu Beligan se află într-o triplă ipostază: traducător, regizor și interpretul rolului Leon Saint-Pe.
Este uluitor cum cel mai longeviv actor al tea-trului românesc, maestrul Radu Beligan poate să ne propună ultima piesă a dramaturgului francez Jean Anouilh și să fie în scenă, timp de aproape două ore. Să nu uităm că peste trei zile, marele actor va împlini 88 de ani. Cum s-a născut această propunere? "Egoistul este ultima pie-să a lui Jean Anouilh, scrisă în 1981. Un fel de piesă testament, așa cum este Furtuna lui Shakespeare. O piesă autobiografică - cred eu - eroul este un autor dramatic. Este opera unui om care știe că va pleca și ne înfățișează viziunea lui asupra lumii contemporane, o viziune lucidă, puțin cinică, despre viață și moarte, despre iubire și căsnicie, despre părinți și copii, despre sănătate și boală, despre prietenie, despre egoism și generozitate și last but not least, despre teatru și dramele lui contemporane. Toate acestea cu un umor exploziv, o replică strălucitoare și o eleganță verbală rar întălnită și de care, fie vorba între noi, e mare nevoie"- este de părere maestrul. La acest spectacol a lucrat cu scenografa Viorica Petrovici și cu prietenii domniei sale Carmen Stănescu, Damian Crâșmaru, Mihai Fotino, Marin Moraru și Sanda Toma. Tot în distribuție o regăsim și pe fiica maestrului, Lamia Beligan. Leon Saint-Pe, interpretat de Radu Beligan, este dramaturgul, care ar vrea să aibă un minut de liniște pentru creație. Însă familia, prietenii, societatea în general, nu-i acordă acest timp de care ar avea nevoie. Cu experiența sa de-o viață, maestrul Beligan îi dă personajului o aureolă de damnat al societății moderne. El vrea să scrie ultima sa piesă, însă viața diurnă este atât de apăsătoare, încât nu poate nici să scrie vreo replică. Este foarte adevărat că tot ce i se întâmplă în fiecare zi poate constitui materia suculentă a unei piese. În fapt, Leon Saint-Pe își "scrie" piesa trăind-o. Asistă la o savuroasă comedie de situații create atât în familia sa - soția Ardele (Carmen Stănescu), cele două fiice: Lucie (Lamia Beligan) și Marie-Christine (Cesonia Postelnicu), cât și în fața Doctorului (Mihai Fotino).AZI
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Fisa PCR a lui Radu Beligan

Mesaj Scris de Admin la data de 30.10.06 11:03

Fisa PCR a lui Radu Beligan

* membru de partid din mai 1962;
* nascut la 14 decembrie 1918, în comuna Galbeni, raionul Roman, regiunea Bacau;
* originea sociala: tatal a fost functionar CFR; nationalitatea: româna;
* studii: Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti, casatorit, are un copil;
* profesia: actor.
În prezent este artist al poporului, director la Teatrul Comedia, presedintele Consiliului Teatrelor din CSCA, profesor la Institutul de Teatru si Cinematografie I.L. Caragiale si deputat în Marea Adunare Nationala. Radu Beligan, dupa ce a terminat patru clase elementare în anul 1929, în continuare s-a înscris si a urmat Liceul C. Negruzzi din Iasi, pe care l-a absolvit dupa 8 ani. Din liceu a fost apreciat ca un element bun la învatatura, disciplinat si cu atitudine corecta fata de elevi si cadrele didactice.
În perioada liceului a fost atras în organizatii cu caracter antimuncitoresc. Dupa absolvirea liceului în 1937, a venit în Bucuresti si, în urma examenului de admitere, a intrat la Conservatorul de Arta Teatrala Dramatica, pe care l-a urmat timp de un an. Începînd din 1938, a functionat ca actor la teatrele Munca si voie buna, Sarindari. În 1940 a fost încorporat pentru satisfacerea serviciului militar la regimentul 21 Infanterie din Bucuresti. Dupa perioada de instructie de 3 luni, a fost lasat la vatra cu gradul de soldat. Dupa lasarea la vatra, începînd din toamna aceluiasi an, a jucat ca actor la mai multe teatre din Capitala, cum sînt: Teatrul Tudor Musatescu, Maria Filotti, Alhambra, Comedia, Teatrul Nostru, Ateneul si Teatrul National. Din aceasta perioada este cunoscut ca un element valoros si talentat, simpatizat de public, utilizat atît în repertorii clasice, cît si moderne. Are o bogata gama de interpretare, disciplinat si respectuos fata de artisti si personalul din teatru. În 1947 s-a înscris în PSD, însa nu a avut nici un fel de activitate, fapt pentru care la verificare a ramas în afara partidului, pentru inactivitate. În 1948, s-a angajat ca actor la Teatrul National I.L. Caragiale, unde a functionat timp de 12 ani. Din aceasta perioada este cunoscut ca un element valoros, cu o buna pregatire profesionala, simpatizat si apreciat pentru calitatile sale de actori de catre colectivul teatrului si publicul spectator din tara si strainatate, cu ocazia diferitelor turnee facute. De asemenea, începînd din anul 1950, este profesor la Institutul de Teatru si Cinematografie I.L. Caragiale, unde îndruma si controleaza cu competenta activitatea studentilor, contribuind din plin la buna desfasurarea a procesului de învatamînt, fiind totodata stimat si apreciat de cadrele didactice si studentii din cadrul institutului. În 1959 a fost primit candidat de partid, iar dupa trei ani a fost primit membru de partid. Pe linie obsteasca a fost presedintele comitetului de sindicat din teatru, membru în CC al Sindicatelor din Învatamînt si Cultura, redactor responsabil al revistei "Probleme de teatru si cinematografie", secretar al sectiei de teatru. De asemenea, are o bogata activitate publicistica, însumînd peste 100 de articole în presa centrala si revistele de specialitate. A tinut mai multe conferinte, a participat la simpozioane, întîlniri cu oamenii muncii si cu studentii, sarcini de care s-a achitat cu simt de raspundere. În 1960 a fost numit director al teatrului Comedia, unde este si în prezent. În aceasta functie a imprimat întregului colectiv pasiunea pentru realizarea unor spectacole valoroase, la un nivel artistic ridicat. În numai doi ani de la înfiintare, Teatrul Comedia a devenit una dintre primele scene, cucerind prestigiu, precum si pretuirea spectatorilor din tara si strainatate. Datorita calitatilor sale deosebite, i s-a conferit titlul de "artist emerit" si "artist al poporului", Laureat al Premiului de Stat, a primit si Premiul de Stat clasa I-a de doua ori, ordinul Muncii clasa a II-a, Medalia Muncii si Medalia a V-a aniversare a RPR. Este deputat în Marea Adunare Nationala si desfasoara o munca sustinuta, reusind sa se achite cu simt de raspundere de sarcinile ce-i revin. Despre familia sa cunoastem urmatoarele: tatal a fost functionar, apoi sef de gara, a decedat în 1969; mama a fost casnica, a decedat în 1963. Radu Beligan are doi frati si o sora; un frate este tehnician, membru de partid, al doilea este radiofonist, iar sora este casnica. Sotia este colaboratoare la revista "Teatrul" si "Gazeta Literara". Tatal sotiei este avocat, mama casnica. Sotia are un frate care este inginer. Este propus sa faca parte din activul Comitetului Central al PMR. Sectorul de Cadre al Comitetului Orasenesc de Partid Bucuresti considera ca Radu Beligan corespunde din punct de vedere al încrederii politice.
Emil Cazacu, Instructor în Sectorul de cadre
Traian Antonescu, Sectorul de cadre
24 februarie 1965

http://www.ziarultricolorul.ro/intern.html?aid=3849


Ultima editare efectuata de catre Admin in 23.05.11 19:48, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Note de insomniac

Mesaj Scris de Admin la data de 27.10.06 19:01

Note de insomniac
Radu Beligan
Motto: Azi il vizitez din nou pe Tudor Musatescu. E parca mai trist decat ieri, privirea aluneca departe, ochii sunt incetosati. - Urata e batranetea. - De ce vorbesti asa? E varsta intelepciunii. - Ei asi! E pur si simplu o magarie... 14 decembrie 1998 Este minunat sa implinesti optzeci de ani si sa joci rolurile principale din patru piese de succes! A imbatrani este contrariul a ceea ce se crede in mod curent. In tinerete, la vremea cand nu ti-ai definit inca optiunile, esti impovarat
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Radu Beligan - lama de otel a inteligentei intre talent si

Mesaj Scris de Admin la data de 22.10.06 16:22

Radu Beligan - lama de otel a inteligentei intre talent si cultura
Eugen Comarnescu
Cel pe care avem bucuria sa-l aplaudam si acum, de cel putin trei ori pe saptamana pe scena Nationalului Bucurestean, Radu Beligan, personalitate cu valoare de unicat a artei scenice romanesti, s-a nascut in urma cu 87 de ani, la 14 decembrie 1918. I-a fost harazit maestrului Radu Beligan sa vada lumina zilei pe plaiurile moldave, care au dat tarii numeroase personalitati culturale. Si anume in comuna
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Un mare artist in continua efervescenta creatoare

Mesaj Scris de Admin la data de 18.09.06 11:44

Un mare artist in continua efervescenta creatoare
Radu Beligan: "Nu m-a parasit niciodata starea de elev"
Eugen Comarnescu


- Ce mai e nou, stimate maestre Radu Beligan?
- Caragiale!
- E adevarat, nu vrea deloc sa se demodeze...
- Ce sa-i faci, daca s-a apucat sa ne radiografieze pentru eternitate?
- Eu voiam sa aflu ce mai e nou in legatura cu dumneavoastra. In
curand, pe 14 decembrie, veti implini...
- Opreste-te, rogu-te. Esti gata sa rostesti o cifra dintr-un
calendar pe care nu-l recunosc, deoarece in arta timpul se masoara cu
altfel de ceasornice. A imbatrani este contrariul a ceea ce se crede
de obicei. Imi amintesc cu placere de o declaratie a lui Andrei
Plesu, cand se afla in surghiun la Bacau, intr-un colocviu despre
modernitatea artei: Beligan este cel mai in varsta dintre actorii
nostri si totodata cel mai modern! Cred ca a imbatrani inseamna a
arunca peste bord ideile preconcepute, inseamna a deveni mai usor,
mai lejer. Intr-un anumit sens, esti mai batran cand esti tanar si
mai tanar cand esti batran. Viata se scurge ca o permanenta si
progresiva delestare de prejudecati si de constrangeri. Eu cred ca
viata mea a fost bine traita si de aceea ma simt bine cu mine si nu
ma apasa "povara anilor".
- Totusi, care este secretul acestei longevitati?
- Mi s-a mai pus intreabarea asta de multe ori. Dau, pentru ultima
oara, reteta. Iubirea e secretul biblic al longevitatii. Am credinta
ca suntem pe pamant pentru acest lucru unic: sa iubim. Repet mereu
tuturor celor care vor sa ma asculte: Iubiti ce vreti, dar iubiti!
Nimic nu e mai dezastruos decat infirmitatea inimii. Am iubit piesele
pe care le-am jucat, colegii cu care am jucat, spectatorii pentru
care am jucat. Am adorat pe toti marii artisti langa care am avut
norocul sa traiesc. Nu m-a parasit niciodata starea de elev,
dragostea de oameni, respectul pentru public. Ma consider un "om
imbunatatit", dupa expresia lui H. R. Patapievici, adica am avut
toata viata un ochi care priveste spre modernitate si celalalt care
priveste spre traditie.
- E uimitoare energia de care dati dovada...
- Joc la National trei roluri in care nu ies din scena de la inceput
pana la sfarsit. Una dintre piese ("Cotletele") e in al noualea an,
alta ("Take, Ianche...") in al cincilea, iar ultima ("Egoistul") in
al doilea si toate trei cu sali arhipline.
- Nu e prea mult?
- O fi, dar n-am ce face. Nu ma pot opri. Traiesc anii de capat intr-
un sens activ. Avea dreptate Noica zicand: Veti vedea ce inseamna
furor-ul creator in anii tarzii!
[url=http://www.cronicaromana.ro/un-mare-artist-in-continua-efervescenta-creatoareradu-beligan-nu-m-a-parasit-niciodata-starea-de-elev.html]http://www.cronicaromana.ro/un-mare-artist-in-continua-efervescenta-creatoareradu-beligan-nu-m-a-parasit-niciodata-starea-de-elev.html[/url]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Fiica lui Radu Beligan lanseaza "mamabena.com"

Mesaj Scris de Admin la data de 16.06.06 19:57

Fiica lui Radu Beligan lanseaza "mamabena.com"

Miercuri, 12 octombrie, de la ora 16.00, Institutul Cultural Roman si
Editura Curtea Veche organizeaza lansarea romanului "mamabena.com",
semnat de Anamaria Beligan, fiica maestrului Radu Beligan. Alaturi de
autoare, la eveniment vor mai participa Mircea Mihaies, Razvan
Petrescu si Radu Beligan, invitatul special, care va citi pasaje din
romanul inclus in Colectia "Romanele de Curtea Veche". "mamabena.com"
este un excelent roman despre imigrantii romani, cu o actiune plasata
atat in Australia, cat si in lumea distrusa a satului romanesc,
continand toate ingredientele unui best-seller: povesti de dragoste,
tensiune, umor, satira, elemente de roman politist si intriga alerta.
Absolventa a sectiei de regie de film (promotia 1981) a Institutului
de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale", Anamaria
Beligan lucreaza ca scenarist si regizor la Melbourne si preda la
Australian Film and Television School din Sydney.

Din 1988, detine impreuna cu operatorul de film Valeriu Campan
compania independenta de productie Athanor. Pana in prezent,
scrierile ei au aparut atat in publicatii australiene (RePublica,
Voices si Quadrant), cat si pe Internet (Exquisite Corpse, Respiro
sau Lolocur).

Pana la "mamabena.com", Anamaria Beligan a mai publicat trei volume
in limba romana: "Inca un minut cu Monica Vitti" (1998), "Scrisori
catre Monalisa" (1999) si "Dragostea e un Trabant" (2003).
CURENTUL

Anamaria Beligan: "Doream sa scap de imensa umbra a tatalui meu"
http://stiri.rol.ro/detaliere.php?id=208340
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Actrița Lamia Beligan

Mesaj Scris de Admin la data de 14.05.06 18:39

Actrița Lamia Beligan
Fiica maestrului Radu Beligan, Lamia Beligan l-a urmat pe tatăl
ei în cariera teatrală. De altfel, joacă împreună pe scena
Naționalului bucureștean. Acum lucrează cu regizorul Felix Alexa la
spectacolul "Gândirea".Dintre cele patru fete ale maestrului Radu
Beligan, numai Lamia a urmat cariera tatălului. Sensibilă, cu o
grație a gesturilor și a privirii, cu un zâmbet fermecător, Lamia
Beligan convinge spectatorul ori de câte ori apare în scenă, fie că
interpretează un rol principal sau secundar. A moștenit de la tatăl
ei harul histrionic și are o noblețe a spiritului. Și numele ei are o
sonoritate aparte, ce vine, parcă, din misterioasele zări ale
Orientului. A fost studenta maestrului Ion Cojar și a debutat în 1990
cu rolul Gwendolline din Bună seara domnule Wilde. După acest moment
al începutului, la Studioul Casandra, a urmat cea mai grea încercare:
confruntarea cu marea scenă a Naționalului bucureștean. A realizat,
de-a lungul anilor, roluri bine construite în montări, cum ar fi
Însemnările unui necunoscut, Fata din Andros, Drumul singurătății, De
partea cui ești sau Cui i-e frică de Virginia Wolf?. Trebuie
consemnate două dintre creații, Liza din Copiii soarelui și Muriel
din Ferma animalelor, ambele regizate de soțul ei Cristian Hadji-
Culea. În stagiunea trecută ați putut-o vedea în Prințesa Dolly din
Anna Karenina, regia Alice Barb, în Osan din legenda Amanții
însângerați, regia Alexandru Tocilescu, dar și în două montări
regizate de maestrul Radu Beligan: Farida din Cotletele și Lucie din
Egoistul. De altfel, în aceste două montări, ea joacă împreună cu
tatăl ei. Orice rol pe care Lamia îl interpretează poate fi
descifrat, dacă îi privești cu atenție ochii. Aici se concentrează o
imensă energie pozitivă.
În această vară ea a lucrat, împreună cu regizorul Felix Alexa,
la spectacolul Gândirea, de Leonid Andreev, una dintre viitoarele
premiere ale Naționalului bucureștean din stagiunea 2005-2006. Ea
interpretează rolul Tatianei Nicolaevna, avându-i ca parteneri pe
maestrul Mircea Albulescu, Mircea Rusu și Șerban Ionescu. Se poate
spune că Lamia are o predilecție pentru marea dramaturgie rusească,
pentru că de-a lungul anilor a dat viață unor eroine create de Gorki,
Tolstoi, Cehov și, acum, Leonid Andreev.
AZI
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Radu Beligan

Mesaj Scris de Admin la data de 26.04.06 7:49

Radu Beligan
Maestrul Radu Beligan a deschis, ieri seară, în Sala "Amza Pellea" a Teatrului Național "Marin Sorescu" din Craiova, cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional Shakespeare. Domnia sa a fost invitat la acest eveniment în calitate de președinte de onoare al Festivalului și de președinte de onoare al Institutului Internațional de Teatru. De altfel, maestrul Beligan va susține cuvântul de deschidere și la București, la Teatrul Odeon, pe 28 aprilie, când începe ediția bucureșteană a festivalului. În premieră în acest an, prestigiosul festival craiovean, care reunește cele mai importante nume ale regiei europene, se va desfășura și în Capitală, evenimentul fiind inclus în "Primăvara culturală bucureșteană". Sunt impresionante forța artistică și energia intelectuală a marelui actor, care între aceste două evenimete, are timp să joace în două spectacole ale Naționalului bucureștean, Egositul și Take, Ianke și Cadîr. (Irina Budeanu)
AZI
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Radu Beligan, in tripla ipostaza pe scena Teatrului National

Mesaj Scris de Admin la data de 10.04.06 17:25

[


Radu Beligan, in tripla ipostaza pe scena Teatrului National
"Apus de Soare", "Egoistul", "Scaunele", "O noapte furtunoasa"
si "Cinci femei de tranzitie" sunt cele cinci spectacole cu care
Teatrul National Bucuresti isi va incheia stagiunea 2004 -2005.

Maratonul nationalului bucurestean este programat duminica, incepand
cu ora 11.00, cand iubitorii teatrului pot urmari: "Egoistul" (Sala
Liviu Rebreanu), "Scaunele" (Sala Camil Petrescu) si un spectacol de
teatrul pentru copii, pus in scena de Marian Ralea la Sala "Marin
Sorescu". O data cu aceasta ultima montare a
spectacolului "Egoistul", spectatorii il vor revedea pe maestrul Radu
Beligan intr-o tripla ipostaza: regizor, autor al versiunii scenice
si interpret al rolului principal. Alaturi de maestrul Beligan, din
distributia piesei lui Jean Anouilh mai fac parte Carmen Stanescu,
Mihai Fotino, Sanda Toma si Lamia Beligan. Maratonul teatral de la
TNB se va incheia seara, de la ora 19.00, cu alte trei spectacole
importante. Este vorba despre "Apus de soare" (Sala "I.L.
Caragiale"/regia Dan Pita), "Cinci femei de tranzitie" (Sala "Camil
Petrescu") si "O noapte furtunoasa" (Sala "Liviu Rebreanu"/regia
Felix Alexa). Dintre cele trei spectacole, "Apus de Soare" de Barbu
Stefanescu Delavrancea este considerat cel care va inchide stagiunea
2004 -2005, gratie montarii pompoase semnate de celebrul Dan Pita si,
bineinteles, echipei de actori ce dau viata acestui spectacol de
credinta si putere. Pe langa Costel Constantin, interpretul rolului
Stefan cel Mare, distributia piesei ii mai cuprinde pe Ovidiu
Moldovan, Serban Ionescu, Marius Bodochi, Claudiu Bleont, Liviu
Lucaci, Vlad Ivanov si Tomi Cristin. Si totusi, la finalul stagiunii,
concurenta va fi puternica la cele trei sali, pentru ca si
spectacolul "Cinci femei de tranzitie" ofera o tripla ipostaza a
uneia dintre cele mai cunoscute actrite ale scenei romanesti: Rodica
Popescu-Bitanescu. Pe langa rolul sau din piesa, alaturi de Aimee
Iacobescu, Magdalena Cernat, Vivian Alivizache si Tania Popa, celebra
actrita se afla la debut in calitate de autor dramatic si regizor.
Dupa acest maraton, Teatrul National Bucuresti isi va inchide portile
pana la 1 octombrie.

http://www.curentul.ro/curentul.php?numar=20050616&cat=15&subcat=100&subart=19552
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Teatrul de Comedie - sub semnul unei aniversari

Mesaj Scris de Admin la data de 09.03.06 11:52

Teatrul de Comedie - sub semnul unei aniversari
Anul 1961 imi va ramane bine intiparit in memorie. Faptul cel mai semnificativ pentru foarte tanarul gazetar care eram atunci ramane, neindoielnic, primul inerviu pe care mi l-a acordat Radu Beligan cu prilejul fondarii (de catre el) a Teatrului de Comedie. Atunci si-a dovedit, din plin, maestrul Beligan calitatile organizatorice, adica manageriale, cum le-am zice azi. De la alcatuirea (de la zero) a unei trupe putin numeroase, dar reunind certe valori, pana la promovarea unui repertoriu de tinuta, atractiv, dar si foarte indraznet. Nu lipseau din echipa, alaturi de Radu Beligan, Gh. Dinica, Marin Moraru, Ion Lucian, Mircea Albulescu, Paula Toma, Iarina Demian, regretatii Aurel Giurumia si Cornel Vulpe. Capul de afis al regiei il tineau David Esrig si Lucian Giurchescu. Sub primul directorat, cel al lui Radu Beligan, care a tinut pana in 1969, cand a fost numit director general la Teatrul National, pe scena din spatele Postei (devenita, mai tarziu Muzeul de Istoria Romaniei) s-a jucat “Celebrul 702” de Al. Mirodan, poate cel mai solicitat dramaturg roman al vremii, alaturi de Aurel Baranga, doua piese de Eugen Ionescu, autor prezent, daca nu ma insel, pentru prima oara la un teatru romanesc. Era vorba de “Rinocerii’ si de “Ucigas fara simbrie”, ambele montate de Lucian Giurchescu. Cu “Rinocerii”, cei doi protagonisti, Ion Lucian si Radu Beligan, au cucerit Parisul intr-un turneu triumfal. Nu putem uita nici spectacolele memorabile create de David Esrig: “Troilus si Cresida” de Shakespeare si “Umbra” de E. Svart.
Lucru rar, ce merita subliniat, este ca, ceea ce a construit Radu Beligan in opt ani, nu s-a naruit inca aproape patru decenii. Dimpotriva. Directorii care i-au urmat, ca Lucian Giurchescu, Silviu Stanculescu, Vladimir Gaitan, George Mihaita (iertat sa-mi fie daca nu i-am citat pe toti) au continuat, cu mai multa sau mai putina pricepere, efortul fondatorului. Aici s-au jucat, in prima parte a istoriei sale, adica pana in 1989, spectacole in care valoarea textului facea casa buna cu cea interpretativa. Cronica teatrului romanesc va retine, desigur, montari precum “Turnul de fildes” de A. Razov, in care straluceasu, sub directia regizorala a lui Ion Cojar, Ion Lucian si Iarina Demian. Cum va retine, de asemenea “Mutter Courage” de Brecht, montare semnata Lucian Giuchescu, cu o creatie remarcabila in rolul titular a Stelei Popescu. De comedie fiind, teatrul la care ne referim polariza interesul unui public foarte larg. Public care, de pilda, a aplaudat timp de 18 (optsprezece!) ani “Presul” de Ion Baiesu. Piesa care, daca nu se plictiseau actorii, si daca Mircea Septilici, Cornel Vulpe, Gh. Simonca ar mai trai, s-ar juca si astazi cu acelasi succes. Au existat si momente in care lupta cu cenzura a fost acerba. De exemplu, cred ca “Concurs de frumusete” de Tudor Popescu a numarat mai multe vizionari decat reprezentatia cu public. Interpretii ajunsesera, dupa atatea amputari si modificari ale textului, sa numai stie ce replica sa mai spuna.
Astazi privim in urma cu seninatate, la istoria unui teatru care, de la intaia sa premiera, a avut ca obiectiv prioritar promovarea dramaturgiei romanesti, inclusa organic intr-un repertoriu din care nu lipseau valorile universale, clasice si moderne. Din anul de inceput al mileniului trei, Teatrul de Comedie este condus de George Mihaita. Facand parte, timp de multi ani din trupa sa, acest actor inventiv, plin de imaginatie si profesionist pana in varful unghiilor, s-a ambitionat sa ridice, an de an, stacheta artistica. Ba mai mult, sa faca din teatrul pe care-l conduce, o trambulina de lansare a comediei romanesti. Spectacole ca “Escu” de Tudor Musatescu, “Coana Chirita”, dupa Alecsandri, “Poker” si “Nepotul din America” de Adrian Lustig, “Ce mai nemaipomenita harababura” de Eugen Ionescu, vadesc acesta vocatie a textului. La care se adauga, de cativa ani, in fiecare primavara, Festivalul comediei originale.
Tot managerul George Mihaita, care se bizuie acum pe o trupa bine articulata, adaugand contributiei actorilor maturi si varstnici pe cea a multor tineri, a “inventat” sala Studio, in care am vazut cel putin trei spectacole de exceptie: “O, ce zile frumoase” de Beckett, “Poiana boilor”, dupa Cehov si “Hoata” de Dario Fo. Dar, pe langa productii proprii, aceasta sala intima, a fost pusa la dispozitia studentilor sau proaspetilor absolventi de la UNACT. Cele mai izbutite spectacole create de ei au intrat in repertoriul teatrului. Prin spiritul pe care-l degaja, la 45 de ani Teatrul de Comedie este un teatru tanar. Continuand, peste timp, ambitiile primului sau director, Radu Beligan, care si-a zidit, in el, maturitatea artistica. Si marcand, prin directoratul lui, George Mihaita, o etapa de inflorire, sub acelasi semn tutelar al comediei romanesti.http://www.cronicaromana.ro/scena-si-istoriateatrul-de-comedie-sub-semnul-unei-aniversari.html


Ultima editare efectuata de catre Admin in 23.05.11 19:45, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Maestrul Radu Beligan

Mesaj Scris de Admin la data de 25.02.06 14:13

Maestrul Radu Beligan

Ieri, s-au împlinit 45 de ani de la înființarea Teatrului de Comedie. Fondatorul și primul director al acestei prestigioase instituții a fost maestrul Radu Beligan.
În fiecare an, în apropierea Botezului Domnului (Boboteaza), Teatrul de Comedie este în sărbătoare. Pe 5 ianuarie 1961 a luat ființă. Dacă acum el este condus de actorul George Mihăiță, în urmă cu 45 de ani primul director a fost maestrul Radu Beligan, care în acea vreme se afla în plină glorie artistică internațională. Avea doar 40 de ani și era, deja, o personalitate recunoscută de Institutul Internațional de Teatru. Este extraordinar cum acest mare actor, care joacă la ora actuală în trei spectacole ale Naționalului bucureștean - Egoistul, Cotletele, la acestea două semnează și regia, și Take, Ianke și Cadîr -, a reușit să fie martor și inițiator al unui teatru, care, în timp, a ajuns un punct de reper al mișcării noastre teatrale. Să nu uităm că primii actori care au dat strălucire acestui teatru s-au numit Amza Pellea, Dem Rădulescu, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Sanda Toma și, pe atunci, ei erau la începutul carierei. De la bun început ștacheta repertorială a fost foarte sus, pe afișele teatrului găsindu-se numele marilor dramaturgi Moliere, Shakespeare, Durrenmatt, Caragiale, Ionesco. Am aflat de la maestrul Radu Beligan că pe această scenă s-au jucat, în premieră, în România două dintre cele mai cunoscute piese ale lui Eugene Ionesco: Rinocerii, (în care maestrul face un rol memorabil) și Ucigași fără simbrie, ambele în regia lui Lucian Giurchescu. Atât de bine s-a impus, încă de la început, acest teatru, încât la trei ani de la înființare a fost invitat într-un turneu la Paris, cu spectacolul Troilus și Cresida, în regia lui David Esrig și a avut un succes răsunător. În aproape o jumătate de secol, pe scena Comediei s-au lansat peste 120 de premiere și teatrul a mers în mai mult de 40 de turnee internaționale. Urmărind îndeaproape repertoriul actual al teatrului, ne putem da lesne seama că George Mihăiță a învățat foarte bine lecția de la fondatorul acestui teatru. Cu toate că este foarte ocupat, maestrul Radu Beligan are timp să vină în eleganta sală, complet modernizată, a Comediei și să urmărească spectacolele mai tinerilor săi confrați. De altminteri, premiera Avarul îndrăgostit i-a plăcut foarte mult.
Irina Budeanu

http://www.azi.ro/daca.htm
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Beligan[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 25.02.06 14:11

RADU  BELIGAN-
2]Tinerețea e în sine o sărbătoare, dar cand înțelegem asta deja e prea târziu.
1]Nu vorbi niciodată despre tine. Scrie!
=====
Lamia


Ultima editare efectuata de catre Admin in 21.11.15 10:43, editata de 40 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Beligan[v=]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 6 din 6 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum