Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Pagina 4 din 41 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5 ... 22 ... 41  Urmatorul

In jos

Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 12.01.06 14:45Ultima editare efectuata de catre Admin in 05.04.14 19:47, editata de 4 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos


Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 29.06.13 19:23

http://nicolaebalint.wordpress.com/2011/08/30/30-august-1940-o-zi-ce-nu-trebuie-uitata/
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 29.06.13 17:38

http://webcultura.ro/patru-romance-faimoase-in-lume-dar-prea-putin-cunoscute-in-romania/
1. Elisa Leonida Zamfirescu: prima femeie inginer din lume.S-a născut pe 10 noiembrie 1887 în Galați. După terminarea liceului, a încercat să se înscrie la Școala Poduri și Șosele din București, însă, din pricina prejudecăților a fost respinsă. Așa că a plecat la Berlin și, în 1909, s-a înscris la la Academia Regală Tehnică. În momentul înscrierii, decanul a încercat s-o convingă să renunțe, invocând “cei trei K” (kirche, kinder, küche – biserica, copiii, bucătăria) definitorii pentru profilul de atunci al femeii. Elisa nu s-a răzgândit și, în 1912 a absolvit cu brio Academia, devenind prima femeie inginer din lume. A fost șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României și, în paralel, a activat ca profesoară de fizică și chimie.

Sarmiza Bilcescu: prima femeie avocat din Europa și prima femeie care și-a luat doctoratul în Drept.S-a născut pe 27 aprilie 1867, în București. În 1884 s-a înscris la Facultatea de drept a Universității din Paris. Decanul de atunci, Edmond De Santerre, avea să declare: “Ne-am temut să îi acordăm domnișoarei Bilcescu avizul pentru cererea sa, temându-ne că vom fi nevoiți să facem poliție prin amfiteatre”. Mai mult: după ce a fost admisă, portarului facultății nu i se dădea dreptul să îi permită accesul în instituție. Așa că românca a fost nevoită să se plângă conducerii facultății, aducând ca argument faptul că pe frontispiciul clădirii stă înscris “libertate, egalitate, fraternitate”. Și astfel se face că, la încheierea primului an de studii, Edmond De Santerre s-a adresat tuturor studenților, menționând “înverșunarea pentru care merită toate laudele și conduita exemplară” a Sarmizei, mulțumind tuturor băieților pentru faptul că “au primit-o ca pe o soră”. O declarație primită cu aplauze de către toți cei prezenți. În 1887 și-a luat licența în Drept, iar în anul 1890 doctoratul în Drept (cu doi ani mai devreme decât Jeanne Chauvin, prima femei din Franța care a reușit acest lucru). În 1891 a fost admisă în Baroul Ilfov, dar, cu toate acestea, Sarmiza Bilcescu nu a practicat niciodată avocatura.

Anna de Noailles: prima femeie comandor a Legiunii de Onoare franceze și prima femeie primită în Academia Regală Belgiană.Anna de Noailles, fiica prințului Grigore Brâncoveanu, s-a născut la Paris, pe 15 noiembrie 1876. Și-a făcut debutul poetic în 1899, iar doi ani mai târziu, primul său volum de poezii – Le Cœur innombrable – este atât de apreciat încât devine prima femeie admisă în prestigioasa Academie Regală Belgiană a Limbilor și Literaturii Franceze. Devine apoi membră a exclusivistei Academii Franceze, care, în 1921, i-a și acordat Marele Premiu pentru literatură. Este, de asemenea, prima femeie care a primit distincția de comandor al Legiunii de Onoare, iar Nicolae Iorga o considera “cel mai mare poet francez”, neuitând să adauge că “dinspre partea tatălui este româncă”. Anna de Noailles era admirată de mai toți marii artiști parizieni (Proust, Cocteau, Colette, Valery, Gide, sunt doar câteva nume) iar August Rodin i-a sculptat chipul în marmură (o operă de artă care poate fi admirată la Muzeul Metropolitan din New York).

Vera Atkins: cea mai importantă femeie-spion din cel de-al Doilea Război Mondial.S-a născut în Galați, pe 16 iunie 1908 și a emigrat în Marea Britanie în 1933. Studiază la Paris, la Sorbona, iar în 1941, la întoarcerea în Anglia, se alătură Serviciului de Operațiuni Speciale(SOE). Aici îi sunt încredințate cele mai sensibile misiuni: acelea de recruta și plasa femeile spion. “De o inteligență feroce, comportament dintr-o bucată și abilități de informator excepționale, Vera a condus nenumărate misiuni în anii ’30. După ce a înaintat în pozițiile executive ale SEO, o agenție înființată de către Winston Churchill, a devenit șefa unei armate clandestine. Echipa ei se înfiltra adânc în liniile inamice, lua legătura cu luptătorii Rezistenței, distrugea ținte vitale, ajuta prizonierii Aliați să evadeze, asasina soldați germani și transmitea informații Londrei”, se arată în cartea numită, cum altfel, “Spymistress: The Life of Vera Atkins, the Greatest Female Secret Agent of World War II”. S-a retras din serviciul activ în 1947, într-un sat din Anglia, unde în anul 2000, a și murit. Se spune că este una dintre femeile care au inspirat celebrul personaj Moneypenny, frumoasa secretară a șefei agentului James Bond.

avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 29.06.13 16:41

http://nicolaebalint.wordpress.com/2011/12/27/fidelitatile-succesive-ale-unor-militari-reghineni/
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 26.06.13 17:54

http://www.george-damian.ro/pactul-ribbentrop-molotov-si-parada-comuna-sovieto-nazista-din-brest-litovsk-300.html
Pe 22 septembrie 1939 la Brest-Litovsk trupele Germaniei naziste mărșăluiau alături de cele ale Uniunii Sovietice în cea mai ciudată paradă din întreaga istorie. Soldații a două ideologii autodeclarate ca inamice își dădeau mâna și făceau schimb de țigări după ce sfâșiaseră Polonia. Părintele trupelor de tancuri naziste, generalul Heinz Guderian se saluta și primea această ciudată paradă alături de unul dintre cei mai valoroși comandanți de blindate ai sovieticilor, generalul Semion Moiseevici Krivoșein. Sovieticii salutau steagul cu svastică, iar arcul de triumf al paradei reunea secera și ciocanul cu svastica. Hitler și Stalin își dădeau mâna zîmbind peste cadavrul Poloniei. O paradă aproape necunoscută în istorie, ale cărei imagini au ieșit cu greu din arhive – și este vorba de imagini provenind exclusiv din arhivele germane. Probabil că sovieticii nu au făcut fotografii la Brest-Litovsk pe 22 septembrie 1939 – sau dacă au făcut, atunci fotograful a murit prin cine știe ce lagăr iar imaginile au fost distruse.
 
Toată această poveste a venit ca o concluzie logică a pactului încheiat între Hitler și Stalin prin miniștrii lor de externe, Joachim von Ribbentrop și Viaceslav Molotov, semnat la Moscova pe 23 august 1939. Cei doi dictatori și-au împărțit atunci Europa, Polonia a fost sfâșiată în două, iar Basarabia românească a fost dată cadou sovieticilor. După ce Germania a atacat Polonia pe 1 septembrie 1939, generalul Heinz Guderian a ajuns pe 17 septembrie la Brest Litovsk, dincolo de linia de demarcație de pe râul Bug. Guderian a așteptat aici sosirea sovieticilor, care au ajuns la Brest pe 22 septembrie sub comanda generalului Semion Moiseevici Krivoșein. Cei doi generali au căzut de acord pentru desfășurarea unei parade comune în orașul Brest, care a început la orele 16:00. Krivoșein a exprimat în timpul discuțiilor speranța că Germania nazistă și Uniunea Sovietică vor reuși să înfrângă inamicul comun – respectiv imperialista Mare Britanie. Un eveniment istoric ocultat care exprimă un adevăr geopolitic: când Rusia și Germania își dau mâna, țările din Europa de est dispar, iar Marea Britanie este izolată și pusă în pericol. Generalul polonez Plisowski, comandantul trupelor care au apărat Brestul, a fost luat prizonier de sovietici și mai apoi executat în masacrul de la Katyn.
 
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 23.06.13 14:47

http://www.revistamagazin.ro/content/view/10294/8/
Focul care a izbucnit in seara zilei de 27 februarie 1933 in cladirea Parlamentului german (Reichstag) a fost pus pe seama comunistilor si ridicat la rang de semnal al unei rebeliuni impotriva guvernului nazist. Aceasta manevra a sustinatorilor lui Hitler a dat roade si consecinta politica a acelui eveniment a fost instaurarea dictaturii liderului nazist. Acesta a obtinut puteri absolute in stat prin intermediul Parlamentului, la 23 martie 1933.
Cum a devenit Hitler dictator
 La ora 21,15 s-a dat alarma si pompierii din Berlin au sosit la Reichstag pentru a se lupta cu focul. Acesta a fost stins la 23,30, iar mare parte din Camera Deputatilor a fost distrusa. Politia a cautat urme printre ruine iar olandezul Marinus van der Lubbe a fost gasit intr-o parte a cladirii unde nu avea ce cauta. A fost arestat imediat. In acelasi timp, Hitler si Goebbels (care cinau impreuna) au venit la fata locului si Hermann Goering le-a raportat fara nici o ezitare ca "a fost mana comunistilor!" Hitler ar fi exclamat: "Este semnalul unei lovituri de stat a comunistilor!".
 In aceste circumstante, cand liderii nazisti s-au pronuntat fara sa astepte rezultatul anchetei, s-a declansat o campanie de presa uriasa, in care Cominternul ("Internationala Comunista") era acuzat de complot. Intr-adevar, dupa inculpatul Lubbe, au mai fost arestati trei bulgari despre care se stia ca fac parte din Cominternul din Europa occidentala. Cei trei bulgari erau: Gheorgi Dimitrov, Vasil Tanev si Blagoi Popov. La proces, toti trei au fost gasiti nevinovati.
  Dar marile schimbari politice din Germania s-au produs inainte de finalizarea procesului - care a inceput abia in iulie 1933. Pana atunci, inainte de incendiu, partidul nazist al lui Hitler avea in Parlament doar 32 la suta din voturi. Acestea nu-i erau suficiente pentru a trece Legea Abilitarii, prin care Hitler putea lua orice masuri fara votul parlamentarilor. El voia sa distruga Partidul Comunist, care avea 17 la suta din voturi. Presedintele Paul von Hindenburg nu era de acord cu acordarea de drepturi discretionale lui Hitler. Dar incendiul, considerat baza unui complot al comunistilor, i-a permis lui Hitler sa faca arestari in masa printre membrii comunisti ai Parlamentului. In acest mod, partidul nazist impreuna cu Partidul National al Poporului German au ajuns la majoritatea de 52 la suta din voturi parlamentare, prin eliminarea arbitrara a comunistilor si intimidarea simpatizantilor lor. Prin urmare, Hitler a putut trece Legea Abilitarii (puteri depline cancelarului) la 23 martie 1923. Practic, Adolf Hitler a devenit oficial dictator la data de 27 martie 1933, cu consecintele dezastruoase pe care le cunoastem.
Un proces rejudecat
 Procesul prin care a fost judecat Marinus van der Lubbe si la care acesta a sustinut ca a actionat singur s-a finalizat cu condamnarea acestuia la moarte. El a fost ghilotinat la 10 ianuarie 1934. Dar cum istoria se rescrie, in 1967 procesul a fost rejudecat prima oara si Lubbe a fost condamnat la 8 ani. In 1981, o noua rejudecare a dus la achitarea lui pe motiv de sanatate mentala, apoi o noua rejudecare l-a gasit pe Lubbe nevinovat pentru ca legile dupa care a fost judecat erau neconstitutionale... Istoricii germani consemneaza discutiile contradictorii din timpul procesului din Lubbe si Goering, care sustinea continuu ca membri ai Partidului Comunist au provocat incendiul.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 22.06.13 10:07

Al Doilea Război Mondial tensionează relațiile dintre Rusia și Germania
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 18.06.13 22:46

Galerie foto: Infanteria din al Doilea Război Mondial

Am adunat aici la un loc mai multe imagini cu infanteriști din al Doilea Război Mondial. Cea mai oropsită armă din toate armatele lumii, cu cei mai mulți morți și totuși rămasă până în ziua de azi în poziția de regină a câmpului de luptă. Fără infanterie nu poți cuceri nimic. Dar să vedem cum [...]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 18.06.13 22:43

Halhin Gol, bătălia care a permis Pactul Ribbentrop-Molotov

Pe 23 august 1939 Stalin superviza cu un zâmbet enigmatic semnarea pactului Ribbentrop-Molotov care împărțea Europa de est între Rusia sovietică și Germania nazistă. Semnarea pactului venea după discuții îndelungate, iar Stalin aștepta un răspuns din Orientul îndepărtat. Stalin aștepta rezultatul bătăliei de la Halhin Gol, o bătălie din războiul nedeclarat între Uniunea Sovietică și [...]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 16.06.13 19:43

http://www.revistamagazin.ro/content/view/10279/8/
Un moment de referinta in cadrul deciziilor aliatilor din cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost reprezentat de Conferinta de la Casablanca, Maroc, pe atunci protectorat francez. Desfasurata intre 14 si 24 ianuarie 1943, intalnirea la varf a liderilor SUA, Marii Britanii si Frantei se producea inainte de cateva evenimente majore care urmau sa schimbe decisiv cursul razboiului. Au fost luate hotarari deosebit de importante, desi la conferinta a lipsit un lider major al aliatilor: Josef Visarionovici Stalin.
Doctrina "Predarii neconditionate"
 La hotelul "Anfa" din Casablanca, conferinta (codificata cu denumirea de "Symbol") i-a avut drept principali participanti pe presedintele SUA, Franklin D. Roosevelt, prim-ministrul Marii Britanii Winston Churchill si, din partea Fortelor Libere Franceze, au fost generalii Charles de Gaulle si Henri Giraud (trebuie subliniat ca Giraud, nascut in 1879, de doua ori prizonier la nemti, a avut un rol important in conducerea trupelor franceze din nordul Africii; el a fost mereu in contradictie cu de Gaulle si s-a retras din activitate in 1944).
 Evident, se remarca absenta lui Stalin, care a declinat invitatia afirmand ca situatia de la Stalingrad reclama prezenta sa la Moscova. Intr-adevar, asediul german de la Stalingrad, inceput la 17 iulie 1942, a durat pana la 2 februarie 1943. Armata a 6-a germana a fost complet distrusa, iar acea victorie a URSS avea sa reprezinte o mare izbanda morala, caci a dovedit ca Hitler poate fi invins.
 Absenta lui Stalin de la Casablanca a condus la stabilirea unei strategii speciale a aliatilor occidentali, numita "Predarea neconditionata". Conceptul fusese promovat prima oara de catre Ulysses S. Grant, al 18-lea presedinte al SUA si general in armata unionistilor, in Razboiul civil din SUA (1861-1865). Decizia avea drept principala consecinta impiedicarea URSS sa faca pace separata cu Hitler (dupa ce in 1939 facuse pact de neagresiune cu Germania). Totodata, asta insemna ca o parte a fortelor naziste vor fi tinute ocupate pe frontul de est. Pe de alta parte, liderii occidentali isi reafirmau deschis dorinta de a nu negocia vreodata cu Hitler, ci de a-l distruge.
 O alta problema esentiala discutata la Casablanca a fost atacul asupra fortelor naziste pe teritoriul Europei. In acest sens, au fost evidentiate posibilitatile a doua debarcari de amploare: in nordul Europei, probabil in Normandia, si in sudul Europei, cel mai probabil in Sicilia. Prima varianta era sustinuta de americani, cea de-a doua de Churchill. Realitatea a demonstrat ca s-au produs ambele debarcari: in Sicilia la 10 iulie 1943 (finalizata cu indepartarea lui Mussolini) si in Normandia la 6 iunie 1944 (finalizata cu eliberarea Parisului la 25 august 1944).
Teheran si Cairo
 In acelasi an 1943 s-au mai desfasurat doua conferinte importante: la Cairo (22-26 noiembrie), cand Stalin a lipsit din nou din cauza prezentei liderului chinez Chiang Kai-Shek (China era in razboi cu Japonia, iar URSS nu era atunci); apoi s-a desfasurat Conferinta de la Teheran (28 noiembrie - 1 decembrie 1943), la care au participat cei trei mari lideri: Stalin, Roosevelt si Churchill. Cu acel prilej, prim-ministrul Marii Britanii i-a oferit lui Stalin, din partea regelui George al VI-lea, "Sabia Stalingradului", in semn de omagiu pentru cetatenii acelui oras si militarilor sovietici invingatori.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 16.06.13 19:41

http://www.revistamagazin.ro/content/view/10249/8/
In cursa pentru obtinerea armei nucleare, producerea "apei grele" (moderator absolut necesar in procesul de obtinere a uraniului imbogatit) era un factor esential. Cel mai important act de sabotaj din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost cel indreptat impotriva fabricii de la Vemork, Norvegia. Acolo Germania nazista (care ocupase Norvegia) isi putea asigura necesarul de apa grea pentru propriul sau program nuclear. Aliatii si Rezistenta Norvegiana au dat lovituri decisive acelei fabrici strategice.
Lovitura din interior
 Inca din anul 1934, fabrica de la Vemork functiona pentru obtinerea de energie regenerabila. O data cu ascensiunea lui Hitler la putere, aliatii au considerat ca obtinerea "apei grele" in Norvegia este in primejdie. Astfel, inainte ca Germania sa invadeze Norvegia (9 aprilie 1940, invazie care a durat 62 de zile), o cantitate de 185 de kilograme a fost dusa clandestin in Franta, via Scotia, sub organizarea "Biroului Doi francez" (Serviciul secret miliar al Frantei). Numai ca si Franta a fost ocupata de nazisti in aceeasi perioada (iunie 1940), iar "apa grea" a fost pusa in sarcina savantului Frederic Joliot Curie. Acesta a ascuns-o intai intr-un safe de banca, apoi la o inchisoare. In cele din urma, "apa grea" a fost dusa cu o nava britanica in Anglia.
 Oamenii de stiinta germani stiau ca la Vemork se poate obtine "apa grea" de calitate si de aceea uzina cu pricina a devenit punct strategic al programului nuclear nazist. Paza era exceptionala in regiunea muntoasa respectiva si de aceea organizarea de actiuni de sabotaj a fost foarte dificila. Practic, directia britanica numita Special Operations Executive (SOE) si eroi ai Rezistentei norvegiene au planificat si pus in aplicare trei operatiuni principale numite Grouse, Freshman si Gunnerside. In esenta, primele doua operatiuni constau in desanturi si organizarea trupelor de asalt contra fabricii de "apa grea". Dar primele doua operatiuni mentionate au avut un succes limitat fie din cauza iernii foarte grele si a terenului neprielnic, fie din cauza unor aterizari nereusite, care au scos din ascunzatori oamenii Gestapoului.
 Dar Operatiunea Gunnerside a fost un mare succes. Membrii trupelor de comando care au fost parasutati au ajuns cu bine pana in apropierea uzinei, cu mari sacrificii fizice. Acolo aveau de "ocolit" paza nazista de exceptie si au reusit cu ajutorul albiei riului Maan. Ajutati de oamenii din interior, o cantitate suficienta de explozibil cu ceas a fost introdusa tocmai in camera de hidroliza (unde se obtinea "apa grea", care este un oxid al deuteriului, un isotop al hidrogenului). Explozia a oprit productia din februarie pana in aprilie 1943. Marele act de sabotaj fusese facut de unsprezece oameni (englezi si norvegieni), contra unei paze de peste trei mii de militari germani. Nici un erou de la Vemork nu a fost prins, unii au schiat mii de kilometri pana la granita.
Explozia de pe lacul Tinnsjo
 Germanii au inteles ca uzina de la Vemork este tinta unor atacuri neintrerupte din partea aliatilor si au decis mai intai sa mute o cantitate importanta de "apa grea" in conditii mai si-gure. Numai ca un om din Rezistenta norvegiana era la bordul feribotului "SF Hydro", unde a plasat explozibil. Explozia a dus la distrugerea totala a cantitatii de "apa grea", la 20 februarie 1943. Programul nuclear german era obligat sa se bazeze pe alti moderatori in instalatiile de reactii nucleare controlate.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Galerie foto: Odesa sub ocupația română în 1943

Mesaj Scris de Nemo la data de 16.06.13 14:47

http://www.george-damian.ro/galerie-foto-odesa-sub-ocupatia-romana-in-1943-4723.html


Iată aici un fragment din memoriile lui Evgheni Tverskoi:
Treptat, viața în Odesa s-a normalizat. Staliniștii au lăsat însă multe distrugeri. Întreprinderile din Odesa au fost aruncate în aer. Depozitele cu produse alimentare, la fel, au fost nimicite, iar intrarea în port a fost blocată de vase scufundate.
Românii au reconstruit, în primul rând, bisericile. Ulterior, au demarat lucrările de refacere a fondului locativ-comunal. Muncitorii și țăranii s-au implicat activ. Pentru opt ore de muncă ei primeau 4-7 mărci. Administrația orășenească i-a asigurat cu rații, care depășea până și normele din Germania. 
avatar
Nemo

Numarul mesajelor : 103
Data de inscriere : 08/01/2006

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 14.06.13 21:14

Galerie foto: parada de 10 mai 1943, color

Parada de 10 mai, de ziua regelui, era un eveniment deosebit la București. În anul 1943 parada la care au participat regele Mihai și mareșalul Ion Antonescu a fost imortalizată de fotograful german Willy Prager (sursa foto). Am ales câteva imagini, pe care le puteți vedea mai jos.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 14.06.13 21:14

Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

Îndrăznesc să spun că Pactul Ribbentrop Molotov este în continuare în vigoare. Rușii se apără spunând că înțelegerea dintre Hitler și Stalin a fost denunțată de multă vreme, din 24 decembrie 1989. Doar că foarte puțini au citit documentul acestei denunțări. Puteți citi aici hotărârea Sovietului Deputaților Poporului în care este condamnat Pactul Ribbentrop Molotov. [...]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 14.06.13 21:14

Galerie foto: orașul Tiraspol în iunie 1943

În sfârșit, în 1943 Tiraspol nu putea fi numit chiar oraș, cel puțin din ceea ce se vede în fotografiile realizate de germanul Willy Pragher. În 1942 și 1943 Pragher a făcut câteva deplasări în spatele frontului de est, inclusiv în Transnistria și a realizat mai multe fotografii. Am făcut aici o selecție cu fotografii [...]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 14.06.13 21:13

Galerie foto: armata română în Transnistria 1942-1943

Alte imagini din colecția fotografului german Willy Pragher: santinele române pe Nistru, soldați în marș prin Transnistria, artileria română la Odessa…
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 13.06.13 18:59

Ivor Porter: experiențele unui spion britanic în România

“Operațiunea Autonomous. În România pe vreme de război” scrisă de Ivor Porter este una din cărțile mele preferate. Este povestea unui spion britanic ajuns în România înaintea și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o poveste spusă cu un umor reținut și înțesată de detalii care m-au făcut să izbucnesc în râs. Ivor Porter [...]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 13.06.13 18:39

De ce a atacat Hitler Uniunea Sovietică?
 

Victor Suvorov susține că Stalin se pregătea să atace pe un front de la Baltica la Marea Neagră, iar atacul lui Hitler din 22 iunie 1941 nu a fost altceva decât o lovitură grăbită de prevenire a tăvălugului sovietic ce se pregătea să pornească spre Atlantic.
În sprijinul raționamentului său, Victor Suvorov aduce o prezentare extrem de detaliată a dispozitivului militar sovietic de la granița cu Germania nazistă și cea cu România. Cifrele exacte și denumirile unităților le găsiți în cărțile lui Suvorov. Dar sunt confirmate aceste afirmații din alte surse?
Istoricul român Petre Opriș a verificat în arhivele militare ce știau românii și germanii despre dispunerea trupelor sovietice (în „Omagiu istoricului Dan Berindei”, Focșani, 2001, p. 415-425). Informațiile din rapoartele militare românești au rezultat în urma spionajului, iar datele nu au cum să coincidă perfect cu cele prezentate de Victor Suvorov (care nu prea citează surse exacte în sprijinul afirmațiilor sale).
Chiar și așa, spionajul românesc a stabilit în vara anului 1941 că în Bucovina, pe Prut și la Marea Neagră sovieticii aduseseră între 20 și 24 divizii de infanterie (dintre care cel puțin 5 divizii de infanterie motorizată), 2-4 divizii de cavalerie și 6-7 brigăzi motomecanizate. Pe Nistru se găseau încă 4 divizii de infanterie, 4 divizii de cavalerie și cinci brigăzi motomecanizate. Informațiile obținute de spionii armatei române coincid cu datele prezentate de Victor Suvorov. Doar deschiderea arhivelor armatei sovietice ar putea tranșa definitiv chestiunea.
O concluzie a spionajului militar german prezent pe Prut din 7 iunie 1941: „Această concentrare de trupe rapide dă posibilitatea rușilor în orice moment să treacă la ofensivă pentru a pătrunde în Moldova. După cadrul general și rapiditatea execuției măsurilor rusești trebuie contat că armata rusă poate fi gata pentru ofensivă către sfârșitul lunii iunie”. Victor Suvorov afirmă că Stalin dorea să declanșeze atacul în prima duminică a lunii iulie 1941, doar că Hitler i-a luat-o înainte.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 13.06.13 17:28

Galerie foto: dragoste în vremea războiului, franțuzoaicele și naziștii

Am găsit în arhivele germane câteva imagini extrem de rare: fotografii dintr-un bordel din Franța ocupată de naziști în al Doilea Război Mondial. Este vorba de un bordel militar (sau militarizat) din Brest, portul de la Atlantic care găzduia baza submarinelor germane ce atacau convoaiele aliate. Imaginile din acest bordel mi-au amintit de alte fotografii, [...]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 13.06.13 17:18

O viziune a Uniunii Europene din Germania nazistă

În octombrie 1941 anuarul economic al Keyo University din Japonia publica articolul „Viitorul economic al Europei” sub semnătura lui Helmut Wohlthat. Un text vizionar, care stabilea o serie de coordonate politico-economice de-a lungul cărora s-a dezvoltat în timp Uniunea Europeană. Cine era Helmut Wohlthat? Născut pe 4 octombrie 1893, ofițer în Primul Război Mondial, a [...]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 13.06.13 17:16

Sport și sănătate pentru nemțoaice în epoca nazistă. Galerie foto

Bund Deutscher Mädel – Liga Fetelor Germane a fost organizația care s-a ocupat de educația nazistă a fetelor din Germania. Tabere, instrucție, marșuri, gimnastică, îndoctrinare. Am adunat aici câteva imagini de la activitățile BDM din anii ’30 – ’40.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 12.06.13 12:53

Când a început al Doilea Război Mondial?

Manualele de istorie și istoricii noștri răspund simplu: al Doilea Război Mondial a început pe 1 septembrie 1939, când Hitler a invadat Polonia. Simplu și clar. Știm când a început, știm cine este vinovat. Treaba e clară, nu mai avem nevoie de lămuriri suplimentare. Și dacă e altfel?

Ce făcea Uniunea Sovietică în septembrie 1939?

Păi ce să facă, invada Polonia pe 17 septembrie și apoi trupele sovietice defilau cot la cot cu trupele naziste la Brest-Litovsk. Și totuși Uniunea Sovietică nu are nici o responsabilitate cu privire la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial! Voi recurge la raționamentul lui Viktor Suvorov din volumul “Spărgătorul de gheață” pentru a vedea care a fost rolul Uniunii Sovietice în acei ani.

Care este data intrării Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial? Toată lumea este de acord asupra datei: 22 iunie 1941, când Uniunea Sovietică a fost invadată de Germania nazistă și aliații ei (printre care se număra și România). Avem de-a face cu o incoerență: al Doilea Război Mondial începe pe 1 septembrie 1939 prin invadarea Poloniei de către Germania nazistă, Uniunea Sovietică se alătură invadării Poloniei pe 17 septembrie 1939 și totuși… Uniunea Sovietică participă la război abia din 22 iunie 1941! Soldații germani și polonezi morți în septembrie 1939 au participat la al Doilea Război Mondial, dar soldații sovietici morți în Polonia în septembrie 1939 nu au participat la al Doilea Război Mondial…

Cât de neutră a fost Uniunea Sovietică

În istoriografia rusă (și nu numai!) în perioada dintre 1 septembrie 1939 și 22 iunie 1941 Uniunea Sovietică este considerată… neutră! Aproape doi ani de neutralitate în care al Doilea Război Mondial bântuia prin toată lumea, iar Uniunea Sovietică era NEUTRĂ! A fost atât de neutră în acești doi ani Uniunea Sovietică încât a reușit să cucerească 23 de milioane de oameni, invadând câteva țări cu adevărat neutre. Dar să vedem în ce a constat neutralitatea Uniunii Sovietice de la 1 septembrie 1939 până la 22 iunie 1941.

Pe 30 noiembrie 1939 neutra Uniune Sovietică (neparticipantă în acel moment la cel de-al Doilea Război Mondial!) a declanșat invadarea Finlandei. A urmat un război crâncen care a durat până pe 13 martie 1940, război încheiat cu un tratat de pace valabil și în ziua de azi. În timpul luptelor din Finlanda, neutra Uniune Sovietică a înregistrat 126.000 de soldați morți și dispăruți plus 188.000 de răniți.

Tot ca un act de neutralitate, în toamna anului 1939 Uniunea Sovietică a transmis țărilor baltice ultimatumuri prin care a impus instalarea de baze militare sovietice. Continuând această originală politică de neutralitate, Uniunea Sovietică a anexat țările baltice în iunie 1940. Tot în iunie 1940, Uniunea Sovietică a transmis României un ultimatum prin care a cerut Basarabia și Bucovina. România a cedat, dar dacă nu ar fi făcut-o cu siguranță am fi avut de-a face cu un alt exemplu de neutralitate manifestat sub forma unui război.

Uniunea Sovietică își motivează “neutralitatea” spunând că nu au existat declarații de război în conflictele enumerate mai sus. După această logică și Germania nazistă a fost la fel de neutră. Când a invadat Danemarca și Norvegia pe 9 aprilie 1940 Hitler nu a declarat război acestor țări, ci a spus că a venit să le apere neutralitatea.

Practic, acțiunile Uniunii Sovietice sunt identice cu ale Germaniei naziste în perioada 1 septembrie 1939 – 22 iunie 1941. Și totuși Uniunea Sovietică a fost neutră, iar Germania nazistă a declanșat cel de-al Doilea Război Mondial.

 
Pactul Ribbentrop-Molotov și parada comună sovieto-nazistă din
Brest-Litovsk


 


Pe 22 septembrie 1939 la Brest-Litovsk trupele Germaniei naziste mărșăluiau alături de cele ale Uniunii Sovietice în cea mai ciudată paradă din întreaga istorie. Soldații a două ideologii autodeclarate ca inamice își dădeau mâna și făceau schimb de țigări după ce sfâșiaseră Polonia. Părintele trupelor de tancuri naziste, generalul Heinz Guderian se saluta și primea această ciudată paradă alături de unul dintre cei mai valoroși comandanți de blindate ai sovieticilor, generalul Semion Moiseevici Krivoșein. Sovieticii salutau steagul cu svastică, iar arcul de triumf al paradei reunea secera și ciocanul cu svastica. Hitler și Stalin își dădeau mâna zîmbind peste cadavrul Poloniei. O paradă aproape necunoscută în istorie, ale cărei imagini au ieșit cu greu din arhive – și este vorba de imagini provenind exclusiv din arhivele germane. Probabil că sovieticii nu au făcut fotografii la Brest-Litovsk pe 22 septembrie 1939 – sau dacă au făcut, atunci fotograful a murit prin cine știe ce lagăr iar imaginile au fost distruse.

Toată această poveste a venit ca o concluzie logică a pactului încheiat între Hitler și Stalin prin miniștrii lor de externe, Joachim von Ribbentrop și Viaceslav Molotov, semnat la Moscova pe 23 august 1939. Cei doi dictatori și-au împărțit atunci Europa, Polonia a fost sfâșiată în două, iar Basarabia românească a fost dată cadou sovieticilor. După ce Germania a atacat Polonia pe 1 septembrie 1939, generalul Heinz Guderian a ajuns pe 17 septembrie la Brest Litovsk, dincolo de linia de demarcație de pe râul Bug. Guderian a așteptat aici sosirea sovieticilor, care au ajuns la Brest pe 22 septembrie sub comanda generalului Semion Moiseevici Krivoșein. Cei doi generali au căzut de acord pentru desfășurarea unei parade comune în orașul Brest, care a început la orele 16:00. Krivoșein a exprimat în timpul discuțiilor speranța că Germania nazistă și Uniunea Sovietică vor reuși să înfrângă inamicul comun – respectiv imperialista Mare Britanie. Un eveniment istoric ocultat care exprimă un adevăr geopolitic: când Rusia și Germania își dau mâna, țările din Europa de est dispar, iar Marea Britanie este izolată și pusă în pericol. Generalul polonez Plisowski, comandantul trupelor care au apărat Brestul, a fost luat prizonier de sovietici și mai apoi executat în masacrul de la Katyn.

De la: Pugler Robert

 
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 08.06.13 12:47

Cum s-a desfășurat DEBARCAREA DIN NORMANDIA în Al Doilea Război Mondial (vezi FOTO!)
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 08.06.13 11:22

EROII SE ÎNTORC ACASĂ. Urne cu pământ de pe Frontul de Est, aduse la Mausoleul Eroilor Neamului

avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 07.06.13 17:23

Soldații naziști luau metamfetamină ca să rămână concentrați
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Admin la data de 24.05.13 18:10

Cum a luptat FINLANDA împotriva URSS și a Germaniei în Al Doilea Război Mondial (vezi FOTO!)
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Al Doilea Razboi Mondial[1-----]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 4 din 41 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5 ... 22 ... 41  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum