SPATIUL COSMIC

Pagina 4 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4

In jos

SPATIUL COSMIC

Mesaj Scris de Admin la data de 19.06.09 15:37

Rezumarea primului mesaj :

S-a descoperit un lac pe planeta Marte
Oamenii de știință americani au descoperit dovezi definitive ale existenței unui lac pe planeta Marte. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado au găsit urmele unui „lac străvechi și adânc“ pe Marte, descoperire ce ar putea schimba radical concepția actuală referitoare la „planeta roșie“, potrivit Space.com. Lacul descoperit este vechi de cel puțin trei miliarde de ani, se întindea pe aproape 130 de kilometri pătrați și avea mai mult de 450 de metri adâncime, potrivit cercetătorului Gaetano Di Achille, conducătorul studiului realizat de Universitatea din Colorado.
=====
Asa arata lacul si canionul de pe MarteSperantele cercetatorilor americani cu privire la existenta vietii pe Marte sunt alimentate de noile descoperiri ale urmelor unui canion si ale unui lac, informeaza Antena 3.
Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Colorado, fotografiile realizate arata ca, in urma cu circa 3,4 miliarde de ani, pe Planeta Rosie ar fi fost un lac ce se intindea pe o suprafata de 207 kilometri, iar adancimea ar fi putut atinge 500 de metri adancime. "Aceasta este prima dovada clara a existentei unui lac pe suprafata planetei Marte. Identificarea liniei tarmului, cumulata cu probe geologice, ne-au permis sa calculam marimea si volumul lacului care se pare ca a existat cu 3,4 miliarde de ani in urma", a precizat cercetatorul Gaetano Di Achille intr-un studiu publicat in cea mai recenta editie a Geophysical Research Letters.
Analiza imaginilor a demonstrat ca apa a sapat canionul, care se deschide apoi intr-o delta, unde se observa depuneri sedimentare. Tocmai in aceasta delta spera cercetatorii sa descopere dovezi ca Marte a fost candva populatade forme de viata. Cercetatorii sprera ca, in conditiile in care "pe Pamant, deltele si lacurile colecteaza si prezerva in conditii excelente dovezile ale formelor de viata care au existat in trecut", este posibil ca acelasi fenomen sa se produca si pe Marte.


Ultima editare efectuata de catre Admin in 16.07.11 17:53, editata de 6 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos


De ani de zile, circula zvonul ca americanii n-au pus niciod

Mesaj Scris de Admin la data de 28.06.09 9:50

De ani de zile, circula zvonul ca americanii n-au pus niciodata piciorul pe Luna. Ca a fost o inscenare gigantica, menita sa apere suprematia SUA in Cosmos, pusa la grea incercare de rusi. Dupa ce subiectul paruse sa intre in uitare, recent, cateva fotografii realizate de satelitul japonez Kaguya relanseaza razboiul: intr-adevar, ceva nu este in ordine cu mult mediatizatele misiuni americane Apollo care au facut istorie pe satelitul misterios al Pamantului. ... Citeste tot articolul
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Erupție vulcanică surprinsă de pe Stația Spațială Internațio

Mesaj Scris de Admin la data de 26.06.09 8:22

Erupție vulcanică surprinsă de pe Stația Spațială Internațională

Echipa aflată pe Stația Spațială Internațională a surprins pe 12 iunie erupția spectaculoasă a vulcanului Sarychev Peak, aflat în Pacificul de Nord.
De la distanța de 354 de kilometri față de Pământ, erupția a fost un adevărat spectacol. Nori sub formî de ciupercă, formați din cenușă, parf și gaze s-au ridicat până la 10 kilometri deasupra solului. Mai mult, efectul a fost vizibil chiar și la câteva zile după erupție, când încă praful, pulberea și cenușa planau deasupra vulcanului.
Impresionanta ciupercă s-a format în urma undei de șoc, survenită după explozia inițială, care a fost foarte puternică.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Doua abordari diferite privind ipoteza extraterestra

Mesaj Scris de Admin la data de 21.06.09 10:42


Doua abordari diferite privind ipoteza extraterestra

Pentru cititorul care a parcurs, fie si partial, episoadele acestui serial dedicat fenomenului OZN ar fi extrem de important sa retina cel putin faptul ca, atunci cand vine vorba de civilizatiile extraterestre, trebuie facuta o distinctie clara între doua abordari, complet diferite: (1)ipoteza extraterestra primitiva, total improbabila, si (2)ipoteza extraterestra largita, cea a supercivilizatiilor, singura realista. Ipoteza extraterestra primitiva considera ca tot ce e „extraterestru” va fi material, în sensul cunoscut de noi, ca reprezentantii unei civilizatii cu care ne-am putea întalni vor fi mai mult sau mai putin de acelasi nivel ca si noi: vor avea înfatisarea si navele cam de tipul celor pe care le vedem în filmele SF, vor comunica prin unde radio etc.
Interesant este ca aceasta ipoteza, desi complet neverosimila, are girul oamenilor de stiinta si al academiilor, si a primit chiar fonduri importante pentru proiecte tip SETI. Singura varianta realista este ipoteza extraterestra largita, pe care am descris-o pe larg în ultimele episoade. Ea apreciaza ca o întalnire cu o civilizatie nepamanteana aflata aproximativ la nivelul nostru este improbabila, dar ca am putea fi monitorizati, în schimb, de supercivilizatii (sau hipercivilizatii), extrem de diferite de tot ce ne-am putea imagina si care se comporta cu totul altfel decat sugereaza productiile SF.
Evident, cu definitia primitiva, larg acceptata, pentru „extraterestru”, multi cercetatori seriosi sunt retinuti sa accepte originea extraterestra a OZN-urilor. Exemplul cel mai tipic este probabil astrofizicianul Jacques Vallée, unul dintre cei mai seriosi investigatori ai fenomenului. El este de parere ca „Ocupantii OZN-urilor, la fel ca si spiridusii celor din vechime, nu sunt extraterestri. Ei sunt locuitorii unei alte realitati”.
Vallée a enuntat patru obiectii principale împotriva ipotezei extraterestre (primitive). Prima obiectie a fost ca sunt raportate prea multe aterizari OZN, pentru a fi nave ale unor exploratori spatiali. Dar daca acceptam – conform celor spuse în capitolele precedente – ca supercivilizatiile ne monitorizeaza de mult, ele ar putea avea baze undeva în imediata apropiere, OZN-urile fiind vehicule pentru distante scurte.
A doua obiectie a lui Vallée era ca OZN-urile au un comportament prea bizar, o fizica inexplicabila fata de tot ce stim. Dar, pentru un locuitor al junglei, si internetul prin satelit poate reprezenta o magie. Si nu trebuie sa uitam – distanta în evolutie dintre o posibila supercivilizatie si noi este de mii de ori mai mare decat dintre noi si locuitorii junglei.
A treia obiectie fusese ca înfatisarea raportata a „entitatilor biologice extraterestre” este mult prea apropiata de cea a oamenilor. Dar o supercivilizatie care ne-ar monitoriza discret putea realiza – de-a lungul mileniilor – din material genetic pamantean, noi rase umane, sau poate chiar bioroboti, care ar putea fi uneori si sacrificati. Aceste rase puteau fi „produse” de pilda în rezervatii sau baze, aflate undeva în afara Pamantului. În acelasi mod noi producem, de pilda, noi varietati de grau din soiurile traditionale.
Uneori – se stie – varietatea perfecta de grau devine sterila sau vulnerabila la noi boli. În aceste cazuri agronomii se vor întoarce la zestrea genetica a speciilor primitive de grau si vor corecta cu ajutorul lor varietatea „perfecta”. Nu cumva omenirea pamanteana ar fi si o „banca de gene”, corespunzatoare speciei umane „salbatice”? O ipoteza de tipul acesta ar putea explica partial istoriile cu experimente reproductive raportate cu ocazia rapirilor OZN, dar si bizarele istorii de hibridare din Biblie, mitologie sau folclor.
O a patra obiectie a lui Jacques Vallée era ca nivelul stiintific si tehnologic aratat de vizitatorii OZN celor rapiti este mult prea apropiat de al nostru. Dar, pe de o parte, rapoartele contin doar ceea ce martorul a înteles, pe de alta parte, ar putea fi vorba de un „embargo” impus chiar de vizitatori, datorita politicii lor de neinterventie, pentru a nu ne distruge originalitatea printr-un contact prematur cu ceea ce stiu ei.
Vallée nu se gandea la supercivilizatii, dar era foarte aproape de aceasta ipoteza atunci cand spunea ca entitatile care ne viziteaza cu OZN-urile au aceeasi origine cu aparitiile religioase, ori cu fiintele de tipul zanelor sau spiridusilor. Dupa el, „fenomenul OZN reprezinta dovada existentei altor dimensiuni, dincolo de spatiu-timp; OZN-urile ar putea sa nu vina din spatiul obisnuit, ci dintr-un multivers care este peste tot în jurul nostru”. Vallée mai adauga ca, desigur, pentru „cei ce tin la pacea mintii lor, cel mai simplu va fi sa nege realitatea tuturor acestor fapte”.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Ochiul românesc din cer

Mesaj Scris de Admin la data de 21.06.09 10:30

Ochiul românesc din cer
Agenția Spațială Română a înființat, în cadrul unui proiect de cercetare, un centru de informații geospațiale. Analiștii formați la acest centru au fost deja folosiți de Armată pentru culegerea de informații, cu ajutorul sateliților, în Irak și Afganistan. În același timp, grație proiectului, și inundațiile din anii trecuți au fost moniCentrul pentru informații derivate din date geospațiale (GEOINT), care a implicat munca a 15 cercetători, a fost dezvoltat în urma unei colaborări dintre Agenția Spațială Română, Academia Tehnică Militară, Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Institutul pentru Tehnologii Avansate al Serviciului Român de Informații. Proiectul de cercetare a început în anul 2006 și s-a derulat pe o perioadă de doi ani, după ce a câștigat competiția a II-a a Programului de Cercetare de Excelență. Pentru derularea proiectului s-au cheltuit 400.000 de euro. "Scopul principal al proiectului a fost acela de a continua niște activități care erau începute și care nu erau suficient consolidate. Am urmărit ca rezultat al cercetării crearea unui model cât mai aproape de unul operațional, un model care să aibă niște componente de bază în activitatea de GEOINT, precum software pentru analiza și procesarea imaginii, soft pentru controlul fluxului de lucru, soft care să îți permită acces la biblioteci pentru a ajuta activitatea de interpretare și intelligence până la urmă bazată pe interpretarea imaginii", afirmă Ion Nedelcu, expert al Agenției Spațiale Române.

VRAJITORII. Unul dintre primii pași ai proiectului a fost cumpărarea unei stații de recepție de date satelitare. Apoi, cercetătorii au avut ca obiectiv utilizarea unor resurse existente, precum soft-uri și dezvoltarea lor, în așa fel încât pe baza informațiilor culese de sateliți să se rezolve o multitudine de probleme, nu neapărat cu caracter militar. "Când spui <> în ziua de astăzi nu înseamnă că mă uit pe gaura cheii. Nouă este tehnologia. Întotdeauna a fost poza, de la analogic la digital, senzorii sunt acum digitali, prelucrarea este alta. Informațiile geospațiale pun în paralel, pe lângă exploatarea imaginilor geospațiale, și exploatarea datelor geospațiale, care înseamnă orice dată geodezică, cartografică etc.", explică Dan Răducanu, de la Academia Tehnică Militară. "Ceea ce contează este extragerea unor date și punerea împreună pentru a obține informații relevante. Este foarte importantă baza de date, pentru că vrei să vezi o evoluție în timp. Este important să ai informații și să ai oamenii care să știe să le extragă. Este foarte important când observi, de exemplu, două tancuri pe o autostradă să scoți <> din această imagine: unde merg, când, de unde vin, ce înseamnă deplasarea lor etc.", mai spune Dan Răducanu. Potrivit lui, analiștii de informații geospațiale trebuie să aibă abilități de a privi terenul de sus și de a-și imagina anumite perspective de sus. "Oameni care au lucrat mult timp în operațional și au avut posibilitatea de a-și forma abilitățile de a interpreta informațiile deja sunt ca niște vrăjitori. Este greu să-i formezi, trebuie să vadă bine de sus, să aibă o proiecție centrală. Multe forme ies din umbre, multe informații denotă un automatism. Dacă, de pildă, găsești un anumit lucru, acesta este însoțit de încă unul. Dacă îl observi pe primul, îți pui natural întrebarea unde este și partea a doua", a adăugat Răducanu.

REUȘITA. Unul dintre obiectivele proiectului de cercetare a fost acela de a se demonstra funcționalitatea modelului centrului - pilot în condiții operaționale prin realizarea a trei studii de caz reprezentative: detectarea schimbărilor, cartografiere urbană 3D și simularea/pregătirea misiunilor. A fost prilejul de a se valorifica experiența Centrului în cazul inundațiilor din anii trecuți. "Am fost implicați în activități de fiecare dată când au fost inundații în țară, am participat la grupuri consultative, am solicitat date satelitare și am produs hărți care am sperat noi că ajută autoritățile", spune Ion Nedelcu. Pe baza informațiilor geospațiale se pot evidenția, de exemplu, locuri utile pentru aterizări, căi de acces și de evacuare pentru a se putea salva vieți omenești și bunuri. În același timp, se pot face scenarii referitoare la locurile cele mai sensibile ale unui dig și efectele spargerii lor, atât în ceea ce privește spargerea cauzată de volumul mare de apă, dar și spargerea controlată.torizate prin satelit.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

NASA pregătește întoarcerea omului pe Lună. Obama stă în cum

Mesaj Scris de Admin la data de 20.06.09 9:54

NASA pregătește întoarcerea omului pe Lună. Obama stă în cumpănăNASA a lansat cu succes două vehicule spre Lună pentru a pava drumul reîntoarcerii astronauților pe suprafața astrului nopții în 2020. O analiză independentă privind zborurile mânuite de oameni comandată de administrația Obama ar putea devia însă agenția spațială de la acest obiectiv. Satelitul Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) și un vehicul de examinare a craterelor lunare au luat calea stelelor de la baza aeriană din Florida, cu racheta Atlas V, urmând să caute locuri bune pentru aselenizări și pentru avanposturi umane viitoare, scrie BBC News, în cadrul mărețului plan de a trimite o a doua tranșă de astronauți pe Lună până în 2020.

Topografie de mare detaliu a suprafeței lunare

LRO va intra pe o orbită polară joasă din jurul Lunii, la o altitudine de circa 50 de kilometri, locul cel mai apropiat de unde o navetă spațială a orbitat vreodată în jurul satelitului natural al Pământului.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

SPATIUL COSMIC

Mesaj Scris de Admin la data de 19.06.09 15:37

S-a descoperit un lac pe planeta Marte
Oamenii de știință americani au descoperit dovezi definitive ale existenței unui lac pe planeta Marte. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado au găsit urmele unui „lac străvechi și adânc“ pe Marte, descoperire ce ar putea schimba radical concepția actuală referitoare la „planeta roșie“, potrivit Space.com. Lacul descoperit este vechi de cel puțin trei miliarde de ani, se întindea pe aproape 130 de kilometri pătrați și avea mai mult de 450 de metri adâncime, potrivit cercetătorului Gaetano Di Achille, conducătorul studiului realizat de Universitatea din Colorado.
=====
Asa arata lacul si canionul de pe MarteSperantele cercetatorilor americani cu privire la existenta vietii pe Marte sunt alimentate de noile descoperiri ale urmelor unui canion si ale unui lac, informeaza Antena 3.
Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Colorado, fotografiile realizate arata ca, in urma cu circa 3,4 miliarde de ani, pe Planeta Rosie ar fi fost un lac ce se intindea pe o suprafata de 207 kilometri, iar adancimea ar fi putut atinge 500 de metri adancime. "Aceasta este prima dovada clara a existentei unui lac pe suprafata planetei Marte. Identificarea liniei tarmului, cumulata cu probe geologice, ne-au permis sa calculam marimea si volumul lacului care se pare ca a existat cu 3,4 miliarde de ani in urma", a precizat cercetatorul Gaetano Di Achille intr-un studiu publicat in cea mai recenta editie a Geophysical Research Letters.
Analiza imaginilor a demonstrat ca apa a sapat canionul, care se deschide apoi intr-o delta, unde se observa depuneri sedimentare. Tocmai in aceasta delta spera cercetatorii sa descopere dovezi ca Marte a fost candva populatade forme de viata. Cercetatorii sprera ca, in conditiile in care "pe Pamant, deltele si lacurile colecteaza si prezerva in conditii excelente dovezile ale formelor de viata care au existat in trecut", este posibil ca acelasi fenomen sa se produca si pe Marte.


Ultima editare efectuata de catre Admin in 16.07.11 17:53, editata de 6 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: SPATIUL COSMIC

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 4 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum