Balcanii

Pagina 2 din 2 Înapoi  1, 2

In jos


Evreii croati solicita despagubiri

Mesaj Scris de Admin la data de 02.10.06 15:15

Evreii croati solicita despagubiri pentru bunurile confiscate
ZAGREB – Croatia urmeaza sa ia masuri pentru rezolvarea problemei despagubirii evreilor expatriati si ale caror proprietati au fost confiscate de regimurile ustas si comunist din secolul trecut, se arata intr-o informatie a Southeast European Times. Ministrul croat al Justitiei, Vesna Skare-Ozbolt, declara ca despagubirile trebuie sa aiba loc indiferent de aspiratiile europene ale Croatiei.
Evreii croati expatriati care si-au pierdut proprietatile in cursul a doua regimuri succesive ar putea primi despagubiri, intrucit Zagrebul depune eforturi pentru solutionarea acestei probleme. Suma totala a despagubirilor ar putea atinge 20 milioane de euro.
In luna octombrie, ambasadorul special pentru probleme legate de Holocaust al Departamentului de Stat al SUA, Edward B. O’Donnell, s-a aflat la Zagreb pentru consultatii. Acesta a declarat ca administratia de la Washington este pregatita sa negocieze un acord bilateral care sa plaseze cetatenii americani in sfera de actiune a Legii croate a Retrocedarii din 1996.
In 1941, regimul ustas din Croatia -- un regim marioneta al Germaniei naziste -- a ordonat evreilor croati sa isi declare proprietatile, inclusiv locuintele, apartamentele, conturile bancare si valorile personale, precum bijuteriile. Averile au fost ulterior confiscate si, in multe cazuri, cedate membrilor minoritatii germane din Croatia, cunoscuti drept Volksdeutscheri. Dupa incheierea razboiului, proprietatile au fost nationalizate de guvernul comunist.
Pe masura ce Croatia progreseaza in drumul de aderare la Uniunea Europeana, aceasta este supusa presiunii de a solutiona disputele privitoare la retrocedare cu o serie de tari membre ale blocului. Zagrebul a purtat deja negocieri cu Austria pentru despagubirea Volksdeutscher-ilor expulzati din Croatia in 1945. La rindul sau, acest lucru a adus in atentie problema despagubirii evreilor, din moment ce germanii exilati au pierdut proprietati care apartineau initial evreilor croati.
Potrivit istoricului Ivo Goldstein din Zagreb, numarul evreilor care solicita despagubiri nu ar trebui sa fie prea mare. Dar, adauga acesta, procesul ar trebui sa inceapa cu cazurile din 1941, cind au fost confiscate primele proprietati. Daca guvernul croat accepta solicitarile, acesta va fi nevoit sa restituie bunurile sub forma de proprietate imobiliara sau sa ofere despagubiri banesti. Un obstacol major este faptul ca multe proprietati au fost transformate in apartamente rezidentiale, case, paduri, complexe forestiere sau agricole sau birouri. Potrivit surselor, cladirea ambasadei Ucrainei, de exemplu, apartine unei familii evreiesti expatriate din Argentina. Ministrul croat al Justitiei, Vesna Skare-Ozbolt, declara ca despagubirile trebuie sa aiba loc indiferent de aspiratiile europene ale Croatiei.
http://www.divers.ro/cgi-bin/buletin_ro.py?id=236#3573


Ultima editare efectuata de catre Admin in 28.09.08 21:56, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Balcanii

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 2 Înapoi  1, 2

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum