Maimonides[v=]

In jos

Re: Maimonides[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 03.07.11 20:51

Conferinta internationala dedicata operei lui Maimonides
Conferinta internationala cu tema “Impactul lui Maimonides asupra culturii europene” a inceput marti, 28 octombrie, la Universitatea “Babes-Bolyai”, fiind organizata in cooperare cu Institutul Universitar Euro-Mediteranean Maimonides din Montpellier, Franta.
Timp de trei zile, participantii la conferinta isi propun sa reliefeze semnificatiile universale ale operei lui Moise Maimonides, cu impact asupra iudaismului, culturii arabe medievale si evolutiilor care deschid calea spre Umanism si Renastere in Europa.
La conferinta participa Slomo Leibovici-Lais, presedinte al Asociatiei Mondiale a Evreilor Originari din Romania, prof. Moshe Idel, de la Universitatea Ebraica din Ierusalim, precum si prof. Carol Iancu, de la Universitatea “Paul Valery” din Montpellier, director al Centrului Evrei, Armeni si Crestini Orientali.
Lucrarile conferintei vor fi publicate in “Studia Judaica”, anuar al Institutului de iudaistica si istorie evreiasca din Cluj-Napoca.
Moise Maimonides (1135-1204) a fost un filosof, medic si invatat evreu din Evul Mediu, nascut in Andaluzia (Spania) si stabilit in Egipt. El este cunoscut si sub numele ebraic de Rabbi Moshe ben Maimon. Maimonides este considerat cel mai important intelept al iudaismului din perioada medievala.
Opera sa principala, “Calauza sovaielnicilor”, publicata in limba araba (cca 1190), in care propune o formula alegorica de interpretare a textelor sfinte, pentru anularea contradictiilor dintre invatatura lui Dumnezeu relevata in Tora si cunostintele oferite de stiintele naturii si filosofie, a exercitat o mare influenta asupra dezbaterilor religioase si filosofice din iudaism si crestinism pana in secolul al XVIII-lea
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Maimonides[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 02.11.08 17:30

Maimonides
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum