CHILE[V=]

In jos

Re: CHILE[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 19.09.15 11:56

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/scurt-desprechile
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CHILE[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 13.07.14 15:07

http://www.revistamagazin.ro/content/view/11111/8/
In a doua jumatate a secolului XIX, in vestul Americii de Sud a izbucnit un razboi intre statul Chile si aliatii Bolivia si Peru. Conflictul militar a debutat in anul 1879 si s-a finalizat astfel: in 1883 Chile si Peru au semnat un tratat de pace, iar in 1883 Chile si Bolivia au incheiat un armistitiu. Abia in 1904 Bolivia a semnat un tratat de pace cu Chile. La originea acestui razboi au stat interesele economice ale chilienilor – care au castigat teritorii noi, iar Bolivia a pierdut iesirea la oceanul Pacific.
Fostii prieteni devin dusmani
 In conflictul militar pentru apararea Insulelor Chincha (1864-1866), pe care Coroana spaniola voia sa le ocupe, Peru, Chile, Bolivia si Ecuador au fost state aliate. In final, fiecare stat a reusit sa incheie un tratat de pace cu Spania. Dar pe masura ce treceau anii, veniturile acelor state au inceput sa scada, statul Chile intrand in criza economica. Situatia a fost ingreunata de tendinta guvernelor din Bolivia si Peru de a impune taxe companiilor chiliene care activau pe teritoriul lor. Mai mult, bolivienii amenintau cu nationalizarea proprietatilor companiilor respective, daca nu respectau noile reguli fiscale. Trebuie spus ca la radacina conflictului se afla comoara naturala numita salpetru, un azotat de potasiu folosit pe scara larga pentru obtinerea prafului de pusca (si a explozibililor) si pentru ingrasaminte agricole. In consecinta, acest razboi a mai fost numit si „Razboiul salpetrului”.
 Initial, conflictul diplomatic si militar s-a produs intre Chile si Bolivia, atunci cand investitiile chiliene in regiunea Antofagasta (litoralul Pacificului de pe teritoriul Boliviei) au fost in pragul confiscarii. Dar Bolivia si Peru aveau un tratat secret de asistenta mutuala in caz de razboi. Chilienii au cerut peruvienilor sa fie mediatori neutri, iar bolivienii au cerut peruvienilor sa intre in razboi alaturi de ei... In aceste circumstante, statul Chile a declarat razboi ambelor tari, la 5 aprilie 1879. Desfasurarea ostilitatilor ne-a demonstrat de ce chilienii au fost atat de convinsi ca-si vor atinge scopurile economice. Cel mai bun argument a fost inzestrarea militara superioara a chilienilor, fapt pe care adversarii l-au neglijat.
O analiza a puterii militare a aratat ca dupa conflictul Insulelor Chincha, Chile s-a dotat cu arme (de la infanterie la artilerie), forta navala de razboi si personal calificat in mod sustinut, pe baza faptului ca acel stat a cunoscut o dezvoltare economica superioara celorlalte doua. Mai mult, chilienii au adoptat cea mai buna strategie de cucerire de noi teritorii evitand luptele in desertul Atacama si pe crestele Anzilor si executand blocade navale eficiente asupra Perului si Boliviei. Cele mai importante batalii au fost castigate de chilieni, care, in principal, au ocupat trei provincii ale statului Peru (avand mine de salpetru) si foarte importantul litoral al Pacificului detinut de Bolivia, cu exceptionala zona de minereuri Antofagasta. Nici astazi Bolivia nu mai are iesire la Pacific.
Dispute interminabile
 Victoria statului Chile din „Razboiul Salpetrului” a determinat instaurarea unui climat de neincredere diplomatica si de dorinta de revansa. In mod incredibil, un aspect al acestui conflict a fost ideologia „superioritatii” etniei chilienilor fata de celelalte doua state. De asemenea, au izbucnit si conflicte intre popoarele indigene din acea zona zbuciumata a Americii de Sud. Intre 1873 si 1914, Chile a fost numita „Republica Salpetru”.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CHILE[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 24.11.13 13:43

http://cultural.bzi.ro/adevarul-despre-distrugerea-imperiului-inca-7150
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CHILE[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 27.10.13 20:22

Chile la 40 de ani de la lovitura de stat militară
Săptămâna trecută s-au împlinit 40 de ani de la lovitura de stat din Chile, care a pus capăt regimului socialist al lui Salvador Allende (1970-1973) și a instaurat dictatura generalului Augusto Pinochet, soldată cu peste 40.000 de victime. Pe 11 septe

avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CHILE[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 24.05.12 8:13 • Chile, paradisul turismului astronomic

  De mai mulți ani, nordul statului Chile a devenit unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru a privi cerul.
 • avatar
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 135929
  Data de inscriere : 15/12/2005

  Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

  Sus In jos

  Re: CHILE[V=]

  Mesaj Scris de Admin la data de 08.08.11 19:38

  Țara giganților
  Străvechile capete de piatră de pe Insula Paștelui atrag atenția asupra unei comunități izolate, cu o cultură artistică vie.

  Prima mea întâlnire cu Easter Island s-a produs în 1984 când, proaspăt absolventă, am început să fac un inventar arheologic al celebrelor moai – statuile de pe insulă. Briza parfumată, cu iz sărat, învăluia peisajul lipsit de arbori, iar umbrele norilor se prelingeau peste ierburile dese. Un miros acru, ca de ars, se ridica din solul vulcanic încălzit de soare. Noaptea, cerul Pacificului de Sud avea mai multe stele decât știam că pot exista.
  Insula era populată pe atunci, cum e și acum, de indigenii rapa nui – și de cel puțin 887 de giganți de piatră. Stând în picioare cu un calm impenetrabil sau întinși pe pământ, aparent aruncați, în situri în ruină, moai rămân la fel de maiestuoși. Deși mulți sunt erodați, iar viitorul lor este sumbru, impresionează chiar și în această stare de deteriorare.
  Cândva l-am cunoscut pe Thor Heyerdahl, unul dintre ultimii mari aventurieri ai secolului al XX-lea, la o conferință internațională pe Insula Paștelui. Era prima lui vizită acolo din 1955, când condusese primele studii arheologice moderne asupra insulei. Aveam un exemplar din cartea lui, Raport al Expediției Norvegiene de Arheologie pe Insula Paștelui și în Pacificul de Est, iar el mi-a scris pe carte: „În amintirea momentelor plăcute petrecute împreună pe cea mai interesantă dintre toate insulele din Pacific.”
  De atunci, arheologia a confirmat moștenirea polineziană a insulei și a încurajat redescoperirea ei culturală. Alte științe au dezvăluit diverse aspecte ale utilizării resurselor pentru supraviețuire într-un mediu izolat. Iar instrumentele moderne de comunicare și turismul au alimentat dezvoltarea zonei.
  Pentru mine, ceea ce ar fi trebuit să fie o simplă vacanță s-a transformat într-o misiune, iar eforturile mele pe Insula Paștelui continuă să evolueze. Insula este un loc cu totul aparte datorită minunatelor statui din piatră care veghează tăcute asupra peisajului senin, dar și a ospitalității populației moderne de rapa nui și a tinerilor artiști talentați care încorporează teme ancestrale în noi lucrări, intens personale. Cei care vizitează astăzi acest loc străvechi vor găsi aici o cultură artistică, vibrantă.

  Pe scurt


  • Așezare: În sud-estul Oceanului Pacific, la 3.540 km vest de Chile
  • Suprafață: 163 kmp
  • Populație: Aproximativ 4.000
  • Limba: Spaniolă și rapa nui
  • Notabil: Statuile, sau moai, au fost cioplite din tuf vulcanic local – o rocă moale – între anii 800 și 1722, când un explorator olandez a descoperit insula. În medie, un moai are 4 m înălțime și cântărește 10 t. Cel mai înalt are 20,7 m. Insula Paștelui mai păstrează petroglife dinainte de primul său contact cu lumea exterioară, altare și case de piatră.
  avatar
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 135929
  Data de inscriere : 15/12/2005

  Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

  Sus In jos

  Re: CHILE[V=]

  Mesaj Scris de Admin la data de 19.03.11 15:42


  25 noiembrie 1915 - S-a nascut Augusto Pinochet
  Militar si politician chilian, lider absolut al tarii sale vreme de cateva decenii, Augusto José Ramón Pinochet Ugarte a fost una dintre cele mai controversate figuri ale ultimei jumatati de secol. Nascut la Valparaiso, el a urmat Scoala Militara de Ofiteri din Santiago, devenind, la absovire alferez – sublocotenent de infanterie. Pe 30 ianuarie 1943 el s-a casatorit cu Lucia Hiriart Rodriguez, care i-a daruit cinci copii – trei fete si doi baieti. In 1948 a intrat la Academia de Razboi si dupa ce a obtinut gradul de ofiter de Stat-Major a devenit profesor la Scoala Militara din Santiago, fiind in paralel si editor al revistei militare Cien Agulas.
  Dupa primirea gradului de maior, in 1953, a fost numit profesor al Academiei de Razboi. A urmat o cariera stralucita, in cadrul careia Pinochet a detinut functii tot mai importante, ajungand in cele din urma, in 1972, sef de Stat-Major al Armatei. In conditiile crizei politice din 1973, presedintele Allende l-a numit comandant suprem, dar Pinochet n-a ezitat, imediat dupa aceea, sa-l rastoarne de la putere si sa-l asasineze. Regimul militar pe care l-a instituit a fost de o duritate fara precedet chiar si pentru America de Sud, un continent obisnuit cu dictaturile.
  Se pare ca zeci de mii de dizidenti, majoritatea socialisti, au fost lichidati de politia secreta a lui Pinochet si alte zeci de mii oameni au fost arestati si torturati. In tot acest timp insa, generalul Pinochet s-a bucurat de sprijinul constant al SUA. Abia in 1990 generalul a acceptat sa imparta puterea cu un presedinte democratic ales, desi si-a pastrat intreaga putere militara. In cele din urma insa, a fost nevoit sa fuga din tara, refugiindu-se in Marea Britanie, unde a fost arestat in 1998 si extradat in 2000 in Chile. Dupa un proces indelungat, a fost arestat la domiciliu si in cele din urma a murit la un spital militar din Santiago, pe 10 decembrie 2006, fara a fi condamnat pentru crimele de care era acuzat.
  avatar
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 135929
  Data de inscriere : 15/12/2005

  Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

  Sus In jos

  Re: CHILE[V=]

  Mesaj Scris de Admin la data de 02.03.11 10:46

  Santiago de Chile – metropola ocrotită de Anzi
  avatar
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 135929
  Data de inscriere : 15/12/2005

  Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

  Sus In jos

  Re: CHILE[V=]

  Mesaj Scris de Admin la data de 16.07.10 16:12

  Santiago: Băi de soare și zăpadă
  Din capitala chiliană, se poate ajunge la pârtiile de schi din Anzi sau la țărmul Pacificului într-o oră și ...
  avatar
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 135929
  Data de inscriere : 15/12/2005

  Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

  Sus In jos

  Re: CHILE[V=]

  Mesaj Scris de Admin la data de 18.04.09 4:38


  Misterioasa Insula a Pastelui
  avatar
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 135929
  Data de inscriere : 15/12/2005

  Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

  Sus In jos

  Re: CHILE[V=]

  Mesaj Scris de Admin la data de 18.09.08 10:45


  4 septembrie 1970 - Salvador Allende devine presedinte al republicii Chile


  Având o cariera politica întinsa pe aproape patru decenii, Salvador Allende Gossens a fost un om de stat socialist care a îndeplinit, rând pe rând, functiile de senator, deputat, ministru si, dupa ce a esuat de trei ori consecutiv la alegerile prezidentiale în 1952, 1958 si 1964, a fost ales pe 4 septembrie 1970 ca sef de stat al republicii Chile. Allende a fost astfel primul lider marxist care a venit la putere pe calea alegerilor democratice.
  Ideologia socialista si prietenia manifestata fata de Fidel Castro, conducatorul comunist al Cubei, l-au transformat pe Allende într-un personaj profund antipatizat la Washington, indiferent ca la Casa Alba s-a aflat Kennedy, Johnson sau Nixon. Americanii credeau ca exista pericolul ca Chile sa devina un stat comunist, intrând în sfera de influenta sovietica. Totusi, desi s-a manifestat ca un admirator sincer al lui Stalin, Allende nu a ezitat sa condamne invaziile sovietice în Ungaria (1956) si Cehoslovacia (1968), fiind primul lider sud-american care a recunoscut existenta Republicii Populare Chineze, în 1971.

  Temându-se ca venirea la putere a lui Allende va duce la pierderea influentei majore pe care corporatiile americane o aveau în Chile, una dintre cele mai bogate, în resurse, tari din America de Sud, administratia Nixon a facut tot posibilul pentru a împiedica ascensiunea candidatului socialist. Dar chiar si tentativele CIA de mituire ale senatorilor chilieni, mandatati sa desemneze câstigatorul alegerilor populare (nici unul dintre candidati nu obtinuse jumatate plus unu din voturi) au esuat si Allende a devenit presedinte. Pe 22 octombrie 1970 generalul Rene Schneider, seful de stat major al armatei chiliene, a fost asasinat, în urma unei actiuni orchestrate de CIA.

  Imediat ce a venit la putere, Allende a initiat un plan de construire a socialismului „în maniera chiliana”, trecând la nationalizarea industriei grele, la implementarea de programe sociale, de distribuire de hrana pentru familiile sarace, de lichidare a analfabetismului, de asigurare a noi locuri de munca. Deciziile sale au lovit puternic interesele magnatilor americani, prin intermediul generalului Augusto Pinochet, „pionul otravit” numit chiar de Allende comandant suprem al armatei. CIA a tesut cu abilitate intrigile unei lovituri de stat care l-a rasturnat de la putere pe presedintele ales, ce si-a pierdut viata în împrejurari înca neelucidate, instaurând în Chile o crunta dictatura militara.
  avatar
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 135929
  Data de inscriere : 15/12/2005

  Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

  Sus In jos

  CHILE[V=]

  Mesaj Scris de Admin la data de 09.09.08 20:48  Ultima editare efectuata de catre Admin in 19.09.15 11:57, editata de 4 ori
  avatar
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 135929
  Data de inscriere : 15/12/2005

  Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

  Sus In jos

  Re: CHILE[V=]

  Mesaj Scris de Continut sponsorizat


  Continut sponsorizat


  Sus In jos

  Sus


   
  Permisiunile acestui forum:
  Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum