Greenspan[v=]

In jos

Re: Greenspan[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 09.12.14 18:53

Alan Greenspan: Un act sexual între Clinton și Monica Lewinsky era imposibil!

avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Greenspan[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 25.08.11 17:57

Alan Greenspan spune că zona euro este pe cale să se destrame
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Greenspan[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 06.10.10 8:54

China comunistă, pariul celui mai mare bancher american
Cartea care face obiectul acestei recenzii a apărut la editura Penguin Books din New York sub titlul „The Age of Turbulence-Adventures in a new world“ (Epoca turbulenței. Aventuri într-o lume nouă). Autorul ei este Alan Greenspan, un economist faimos în SUA, care a avut funcții înalte în guvernele federale americane de la Nixon până la George W. Bush.
Alan Greenspan a fost cel mai longeviv președinte al Băncii centrale a SUA, numit acolo de președintele Ronald Reagan și reconfirmat de cinci ori pentru un nou mandat de către toți președinții americani care au venit după Reagan până la George W. Bush, adică timp de 18 ani. Când a ieșit la pensie, în februarie 2006, editura Penguin Books i-a plătit un avans de patru milioane de dolari pentru manuscrisul acestei cărți, urmând ca restul milioanelor să-i fie plătite pe măsura vânzărilor cărții. Prima ediție a apărut în anul 2007 și este retipărită de atunci fără întrerupere până în prezent, deținând recordul național în SUA de cea mai vândută carte, ocupând locul întâi pe lista publicată de „New York Times“ a celor mai mari succese de librărie din America.
Pentru cititorul român, prima surpriză a cărții este aceea că autorul își are rădăcinile în țară, fiind succesorul unor emigranți evrei români ajunși în SUA la începutul secolului XX. Alan Greenspan s-a născut la New York în anul 1926. Timp de 18 ani, americanii l-au considerat pe Greenspan cel mai influent om al Americii pentru că Banca centrală al cărei șef era efectua zilnic plăți de 4.000 de miliarde de dolari, pe scurt patru trilioane pe zi! (această sumă reprezintă venitul național brut al României pe 51 de ani!). Puterea declarațiilor sale era atât de mare încât determina căderea Bursei de la New York. Am fost martor ocular la o asemenea cădere a bursei în anul 1987, după ce Alan Greenspan a spus la televiziunea națională câteva lucruri imprudente despre starea economiei americane. Nu a putut fi demis pentru pagubele imense cauzate Bursei, pentru că președintele Rezervei Federale (FED) este inamovibil și total independent de Casa Albă.
Clinton, cel mai competent președinte american
A doua surpriză este aceea că, deși autorul este membru al Partidului Republican și înalt demnitar în mai multe guverne republicane, Alan Greenspan are cea mai mare admirație pentru un președinte ales din Partidul Democrat, adică pentru Bill Clinton. Acesta nu numai că înțelegea limba imposibilă a economiștilor și a bancherilor, dar îl uimea constant pe autor cu soluțiile concrete pe care le sugera pentru rezolvarea problemelor complexe pe care le punea economia americană.
Se știa faptul că în tinerețe Bill Clinton a fost un student eminent, că plecase cu o bursă de merit la studii în Anglia, dar acum aflăm din această carte că el a fost și cel mai competent președinte din istoria postbelică a SUA. Se vede asta și din rezultatele politicii sale economice întrucât în anii cât a fost la Casa Albă economia SUA a crescut anual cu 400 de miliarde de dolari, adică egalul întregii economii a Rusiei adăugate Americii în fiecare an. Asta nu a fost suficient pentru Bill Clinton: a strâns așa de bine în mână hățurile cheltuielilor guvernului său încât a avut în fiecare an surplus la bugetul țării, de la 70 de miliarde de dolari în 1998 la 124 de miliarde în 1999 și 237 de miliarde de dolari în anul 2000 (pag. 186).
Nu se mai văzuse așa ceva de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiecare președinte guvernând cu mari deficite bugetare. Republicanii din parlamentul țării își frecau mâinile la auzul acestor imense surplusuri bugetare și au trecut repede la vot o lege pentru consumul acestor bani excedentari sub forma unor reduceri de impozite. Când această lege a ajuns la Casa Albă pentru validare, Bill Clinton a emis un veto răsunător, care a blocat intrarea în vigoare a legii. Banii excedentari s-au dus la reducerea datoriei publice a guvernului federal.
Scandalul cu Monica Lewinsky: Este imposibil!
Autorul regretă că acest succes al lui Clinton a trecut neobservat publicului din cauza scandalului provocat de Monica Lewinsky, femeie cu privire la care autorul a fost critic de la bun început. „N-am crezut știrile ce furnizau detalii despre întâlnirile lor la Casa Albă. „Nu se poate ca aceste povești să fie adevărate“, am spus amicilor mei. „Am fost personal în zona Casei Albe dintre Biroul Oval și sufrageria privată rezervată președintelui. Sunt tot timpul acolo oameni din personalul de serviciu și din Serviciul Secret.
Este imposibil (ce spune Lewinsky)!““ (pag. 187). Dubiile autorului au fost confirmate ulterior, după publicarea în presă a convorbirilor telefonice ale Monicăi Lewinsky cu prietena sa Linda Tripp, în care Monica se plângea Lindei că președintele „nu vrea să meargă până la capăt“ și se mulțumea să o excite. Lui Clinton i-a fost frică că Lewinsky ar putea să îl infecteze cu vreo boală venerică și să pățească, astfel, ca președintele Kennedy ai cărui medici nu reușeau să îl vindece de o boală venerică că el contracta alta nouă! La citirea în presă a convorbirilor telefonice menționate mai sus, americanii s-au întrebat: dacă adulterul nu s-a consumat, atunci pentru ce vor republicanii să-l răstoarne pe Clinton de la putere?
Pentru o hârjoneală cu o evreică pusă pe căpătuială? Restul este istorie: Monica Lewinsky s-a refugiat în Anglia unde trăiește incognito, iar judecătorul Starr, care a cheltuit milioane de dolari cu anchetarea lui Clinton, a fost demis și are un nume pătat în America.
De ce se duc americanii în China

O altă surpriză a acestei cărți este mărturisirea autorului că, dintre toate țările lumii, preferința sa nu se îndreaptă spre vreuna dintre țările civilizatei Europe, ci spre China comunistă! Această preferință, conjugată cu una similară exprimată în memoriile sale de fostul ministru de Externe american Henry Kissinger, naște automat în mintea cititorului curios întrebarea firească: ce știu despre China acești intelectuali evrei, foști demnitari de rang înalt în guvernele Americii și nu știe restul lumii?
Ce îi face pe ­acești oameni rafinați și influenți să se întoarcă în China comunistă după plecarea lor din guvern? Să fie numai calitatea umană a prietenilor făcuți de ei în China? Președintele Ciu En-lai pentru Henry Kissinger și primul-ministru Ciu Rongji pentru Alan Greenspan? Sau este vorba de oportunism economic? De exemplu, se cunoaște acum faptul că Henry Kissinger a făcut avere în China după plecarea sa din guvernul SUA. Firma sa de consultanță „Kissinger and Associates“ a dus în China marii investitori ai industriei americane, care au făcut acolo investiții directe de circa 70 de miliarde de dolari anual.
Dar cu Alan Greenspan este altceva; octogenar, el era deja multimilionar la ieșirea sa la pensie de la banca centrală. Iar cartea de față se vinde în milioane de exemplare, aducând autorului alte milioane de dolari anual. Răspunsul trebuie căutat poate în faptul că misterioasa Chină, cu cei 10.000 de ani de istorie, are ceva unic și fascinant pentru fiecare vizitator indiferent de formație, vârstă sau origine etnică. Iar acum, după ce a întrecut Japonia ca putere economică, China bate la poarta Americii, să se dea la o parte și să îi facă loc de trecere pe locul întâi.
America nu pare însă preocupată de avansul rapid al economiei chineze. Autorul scrie că americanii sunt îngrijorați că țara lor pierde teren în favoarea Germaniei, a Europei unite în UE și a Japoniei. Ministrul de Finanțe al SUA este citat în carte cu următoarele cuvinte: „Acești rivali economici sunt mai concentrați pe investiții, pe producția manufacturieră, au mai puțini avocați, mai mulți oameni de știință și sunt mai disciplinați decât noi“. Nici încheierea Războiului Rece nu a estompat aceste temeri ale americanilor. Vasta putere militară a SUA a fost deodată percepută de americani ca irelevantă, important fiind, de fapt, că poziția internațională a unei țări era dictată de puterea ei economică.
Costul războiului din Irak
Acest prim bancher al Americii ne oferă în cartea sa și unele cifre considerate secrete de stat. De exemplu, costul războiului din Irak era evaluat la 120 de miliarde de dolari în anul fiscal 2006, o sumă mare dar care este ușor absorbită de economia SUA al căror venit național brut, PIB, este de 13.000 de miliarde de dolari, adică, pe scurt, de 13 trilioane de dolari anual (pag. 243).
Comparativ cu celelalte războaie, America a cheltuit 9,5% din PIB în Vietnam și 14% din PIB în Războiul din Coreea. O altă informație strategică este furnizată de autor în contextul falimentului economic al Coreei de Sud. „Asta a fost un șoc pentru mine. Un simbol al remarcabilului progres al Asiei, Coreea de Sud era acum a unsprezecea putere economică a lumii, de două ori mai mare decat Rusia. Coreea de Sud nici nu mai era clasificată ca țară în curs de dezvoltare, Banca Mondială o trecuse oficial pe lista țărilor avansate industrial“(pag. 188). Incredul, am verificat informația asta în Anuarul Statistic pe 2007 publicat la Londra de revista „The Economist“.
Coreea de Sud apare cu un venit național brut (PIB) de 680 de miliarde de dolari, în vreme ce Rusia avea în anul 2007 un PIB de 581 de miliarde de dolari. Deci nu chiar dublul Rusiei cum scrie Alan Greenspan, dar totuși impresionant pentru o țară cu 48 de milioane de locuitori (România apare în 2007 cu un PIB de 73 de miliarde de dolari). Falimentul Coreei de Sud ar fi avut consecințe incalculabile pentru economia lumii, motiv pentru care SUA au sărit în ajutorul ei cu toate resursele financiare și instituțiile de resort: Ministerul Finanțelor, Banca centrală FED, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional (așa cum au făcut și în Mexic).
Cartea lui Greenspan, o biblie a economiștilor
La vârsta de 71 de ani, autorul se căsătorește a doua oară cu o jurnalistă de la o televiziune americană și petrece luna de miere la Veneția. Acolo descoperă o lume nebănuită: un oraș-muzeu care trăiește din conservarea unui trecut glorios, cel al Orașului-Stat Veneția. Economistul din el îl face să întrebe: care este valoarea-adăugată produsă în Veneția? Și tot el va găsi răspunsul: „Veneția există pentru a conserva și aprecia un trecut, nu pentru a crea un viitor. Veneția răspunde profundei nevoi umane de stabilitate și permanență, precum și nevoii de frumusețe și de romantism. Popularitatea Veneției reprezintă un pol al conflictului din natura umană: lupta dintre dorința de a mări bunăstarea materială și dorința de a preveni schimbarea, cu tot stresul adus de aceasta“ (pag. 181).
Cartea aceasta are multe alte detalii care dau satisfacție cititorului curios ca, de exemplu, descrierea într-un întreg capitol a greșelilor făcute de Mihail Gorbaciov, care au dus la dezmembrarea țării lui și la disoluția URSS ca stat; sau, alt exemplu, reformele politice pe care trebuie să le facă China în viitorul apropiat pentru a preveni dislocarea societății chineze ca urmare a creșterii galopante a economiei și a standardului de viață. Una dintre explicațiile marelui succes de librărie al acestei cărți este faptul că Alan Greenspan a reușit să facă dintr-un subiect arid, complicat și uneori impenetrabil cum sunt științele economice, o lectură neașteptat de agreabilă, ușor de înțeles și chiar fascinantă pe alocuri pentru cititorul nespecialist în domeniul bancar.
Autorul nu este doar un doctor în științe economice al Universității Columbia din New York, ci și un talentat scriitor de literatură memorialistică. Milioanele de exemplare vândute până acum fac din această carte o biblie a economiștilor în funcție sau în devenire.
În concluzie, această carte merită tradusă și în românește pentru bogăția de informații pe care le cuprinde și pentru experiența de viață a unui prim-bancher al Americii, care a condus cu distincție și competență timp de 18 ani cea mai mare bancă a lumii, Banca centrală a Statelor Unite, care poartă numele de Rezerva Federală.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Greenspan prezice ca "natura umana" va da nastere altor criz

Mesaj Scris de Admin la data de 10.09.09 12:13

Greenspan prezice ca "natura umana" va da nastere altor crize
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Din presa internationala...

Mesaj Scris de Admin la data de 06.06.09 16:46

Din presa internationala...
Alan Greenspan: Criza inca nu s-a incheiat
Fostul sef al Sistemului Rezervei Federale a SUA, Alan Greenspan (foto), a afirmat


Ultima editare efectuata de catre Admin in 25.08.11 17:59, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Memoriile unui “guru” al finantelor mondiale

Mesaj Scris de Admin la data de 25.10.08 11:02

Memoriile unui “guru” al finantelor mondiale

Allan Greenspan: “Eliminarea lui Saddam Hussein, cruciala pentru securitatea resurselor de petrol”
Fostul director al Rezervei Federale a SUA (Fed), a publicat o carte memorialistica,


Ultima editare efectuata de catre Admin in 25.08.11 17:58, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Eminența cenușie a economiei SUA își face mea culpa

Mesaj Scris de Admin la data de 25.10.08 10:59

Eminența cenușie a economiei SUA își face mea culpa


Alan Greenspan mărturisește în fața Congresului american că teoriile aplicate de el în cei aproape 20 de ani petrecuți la conducerea Federal Reserve au fost eronate.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Alan Greenspan: Suntem in pragul recesiunii

Mesaj Scris de Admin la data de 26.06.08 8:29

Alan Greenspan: "Suntem in pragul recesiunii"
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Greenspan: Actuala criza, cea mai grava de la cel de-a doile

Mesaj Scris de Admin la data de 17.03.08 17:09

Greenspan: Actuala criza, cea mai grava de la cel de-a doilea razboi mondial incoace
Criza financiara actuala poate fi considerata drept cea mai grava de la al doilea razboi mondial incoace, a afimat fostul presedinte al Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, Alan Greenspan, intr-un editorial publicat luni in cotidianul Financial Times, monitorizat de The Money Channel.

"Criza financiara actuala din Statele Unite ale Americii va trebui a fi considerata drept cea mai grava de la al doilea razboi mondial incoace", a scris Alan Greenspan, presedinte al Fed intre 1987-2006.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Predictii care se confirma

Mesaj Scris de Admin la data de 05.10.07 11:08

Predictii care se confirma
http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=76990

In anii 2000-2006, inainte de a parasi conducerea Fed, Alan Greenspan a prezis ca statele membre ale OPEC vor abandona dolarul ca moneda de rezerva in favoarea yenului japonez si a euro, lucru care va conduce la declinul cursului de schimb al dolarului. de asmenea el a anticipat problemele de pe piata imobiliara americana, afirmand la sfarsitul lui 2006 ca preturile sunt supraevaluate si ca „in mod sigur se va produce o corectie”.
In preziua lansarii cartii, Greenspan a afirmat, intr-un interviu pentru “USA Today”, ca Fed si BCE vor trebui sa majoreze dobanzile la dolar si, respectiv, euro peste zece la suta, fata de 4,75 la suta si 4 la suta, cat sunt in prezent, in scopul de a stavili presiunile inflationiste. Astfel de dobanzi, nemaiintalnite in SUA din anii 1990, sunt de natura sa dea fiori reci nu numai bancherilor, ci si populatiei, dat fiind faptul ca actuala criza a imprumuturilor ipotecare din SUA a fost generata de cresterea dobanzii de la 1 la suta la 5,25 in decurs de numai trei ani. El a mai subliniat faptul ca inflatia naturala este o cifra apropiata mai degraba de 5 la suta decit nivelurile de doua procente din ultimii zece ani, pe care le considera a fi rezultatul unei „conjuncturi favorabile” si nesustenabile pe termen lung.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Un economist cu inclinatii muzicale

Mesaj Scris de Admin la data de 05.10.07 11:07

Un economist cu inclinatii muzicale
http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=76989

Alan Greenspan s-a nascut in 1926, intr-o familie de emigranti evrei germani in cartierul Washington Heights din New York. A studiat clarinetul si saxofonul, iar in liceu a cantat intr-o trupa de jazz. In 1948 a abslovit economia summa cum laude la New York University, iar in 1950 si-a luat masteratul. Apoi s-a inscris la Columbia University pentru un curs de studii aprofundate in economie, pe care insa nu l-a terminat. Mult mai tarziu, in 1977 a primit un titlu de doctor in economie din partea New York University, fara, insa, ca pentru acest titlu sa fi intocmit dizertatia necesara. La 14 decembrie 2005 a primit cea de-a patra distinctie din partea aceleiasi universitati, titlul onorific de Doctor in Stiinte Comerciale.
Intre 1948 si 1953 lucreaza pentru The Conference Board, un grup de studiu al industriei si mediului de afaceri. Din 1955 pana in 1987 Greenspan a fost presedinte al grupului de consultanta economico-financiara Townsend Greenspan & Co. Inc., cu intrerupere intre 1974 si 1977 cand a fost consilier economic al presedintelui Gerald Ford. A fost membru al stafului de campanie electorala al lui Richard Nixon in 1968, iar de-a lungul anilor a fost cooptat in conducerea a numeroase companii aericane de prim rang, precum Alcoa (din industria aluminiului), JP Morgan&Co, (financiar-bancar), General Foods Inc. (industria alimentara).
La 2 iunie 1987 presedintele Ronald Reagan l-a numit in functia de director al Rezervei Federale a SUA, functie in care i-a succedat lui Paul Volcker la 11 august in acelasi an cand a fost confirmat de Senatul SUA si a fost inlocuit la 31 ianuarie 2006 de catre Ben Shalom Bernanke, actualul conducator al bancii centrale a SUA. La numai doua luni dupa preluarea functiei s-a confruntat cu cea mai importanta criza bursiera din America postbelica a secolului al XXI-lea, reusind sa dezamorseze “bomba” printr-o declaratie ferma, contrara de altfel stilului sau, referitoare la capacitatea Fed de a injecta oricata lichiditate ar fi nevoie pentru a stopa prabusirea cursului actiunilor. In decursul celor 18 ani a colaborat cu trei presedinti republicani, Ronald Reagan, George H.W. Bush si George W. Bush (el insusi fiind membru al aceluiasi partid) si cu democratul Bill Clinton, cu care a avut cea mai buna colaborare.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Greenspan[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 05.10.07 11:04

ALAN GREENSPAN-


Ultima editare efectuata de catre Admin in 09.12.14 18:58, editata de 8 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Greenspan[v=]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum