Darwin[v=]

Pagina 2 din 3 Înapoi  1, 2, 3  Urmatorul

In jos

Darwin[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 18.09.07 20:46

Rezumarea primului mesaj :

CHARLES  DARWIN-
7]Un om care îndrăznește să irosească o oră din timpul său încă nu a descoperit ce înseamnă viața.
6]Omul este un înger făr' de aripi și o maimuță făr' de coadă.
5]Nu există o diferență fundamentală între om și animalele superioare din punct de vedere al facultăților mentale… Animalele inferioare, ca și omul, simt plăcere și durere, fericire, suferință.
4]Întotdeauna am crezut că cel mai mare miracol al Istoriei este să-i civilizezi pe japonezi.
3]Să nu legi niciodată prietenie cu omul pe care nu-l poti respecta.
2]In lumea stiintifica, faima ii apartine nu celui care are o idee noua, ci celui care convinge lumea s-o accepte.
1]Nu supravietuiesc speciile cele mai puternice, nici cele mai inteligente, ci cele mai usor adaptabile.
=====
FRANCIS  DARWIN-
În lumea științifică, faima îi aparține nu celui care are o idee nouă, ci celui care convinge lumea s-o accepte.
=====
Erasmus


Ultima editare efectuata de catre Admin in 09.08.15 0:34, editata de 34 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos


Re: Darwin[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 16.07.13 9:51

http://www.evz.ro/detalii/stiri/o-descoperire-din-crimeea-da-peste-cap-teoria-lui-darwin-privind-evolutia-omului-1047734.html
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Darwin[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 19.05.13 18:48

http://www.revistamagazin.ro/content/view/10175/20/

Se considera, si pe buna dreptate, ca stiinta a schimbat lumea, uneori in rau, de cele mai multe ori in bine. Pentru adevarurile lor, unii savanti au platit cu viata pe vremea cand Biserica isi impunea discretionar vointa in societate si impotriva celor care incercau sa strice ordinea lucrurilor. Inaintea etichetei "terorist", a existat eticheta "eretic" comandata de Biserica cu ajutorul Inchizitiei, si multor cercetatori li s-a lipit pe frunte acest stigmat. Printre ei s-au numarat Galilei, Newton, Darwin, ca sa amintim doar cateva minti geniale.

Ce este gravitatia?
E adevarat ca stim ca exista, dar nu stim exact cum s-a nascut. Stim ca exista din experienta empirica a fiecaruia: toate lucrurile scapate din mana ajung pe sol si niciodata in cer. Vedem cum o cana care cade de pe o masa se loveste de sol si se sparge in mii de bucati, dar niciodata nu o sa vedem cum miile de cioburi de pe sol se ridica in aer, pentru a ajunge pe masa o cana intreaga (imagine folosita de Stephen Hawking). Isaac Newton (1642-1727) are meritul de a fi emis teoria gravitatiei pe care o stie azi orice liceean, dar si legile miscarii. Cu toate acestea, nu toata lumea in epoca a inteles si acceptat teoriile lui Newton, iar Biserica a reactionat, acuzandu-l de erezie in momentul in care savantul a descris Universul ca un "senzorial al lui Dumnezeu", in care Dumnezeu este spatiul si timpul insusi. Eretica a fost considerata ideea lui Newton de introducerea lui Dumnezeu in ecuatii stiintifice. Filozoful german Gottfried Leibnitz a considerat asta de-a dreptul abominabil, acuzandu-l, intr-o scrisoare adresata familiei regale din Anglia, ca vrea sa duca de rapa "religia naturala". Fortat sa se apere prin intermediul filozofului Samuel Clarke, Newton s-a temut probabil ca o investigatie mai profunda sa nu-i scoata la iveala o erezie si mai grava: si anume aceea ca, desi un om profund religios, el respingea divinitatea lui Iisus Christos, dar si Sfanta Treieme. Si Isaac Newton avea motive serioase de teama: negarea Sfintei Treimi era considerata crima intr-o lege a Tolerantei (!) din 1689. La ereziile dictate de Biserica se mai adauga un cap de acuzare: Newton era convins ca inspiratia pentru teoria sa a gravitatiei a venit direct de la Dumnezeu, ceea ce insemna pentru Biserica ca omul se considera un profet modern, lucru de neacceptat.
Pamantul nu este buricul lumii
Inchizita, care era bratul inarmat si vigilent al Bisericii, avea grija ca nimeni sa nu rastoarne "establishment"-ul religios cu teorii care veneau in conflict cu ideologia crestina. Intr-un asemenea conflict a intrat si Galileo Galilei (1564-1642) doar pentru ca a sustinut teoria lui Copernicus, sfidand teoria acceptata de Biserica, dar si de observatia empirica superficiala care spunea ca Pamantul e centrul Universului. Stim ca Galilei a fost un eretic datorita procesului intentat de Inchizitia Romano-Catolica in anul 1633. Sentinta acestei institutii a fost ca Galilei "este suspectat de erezie" si asta doar pentru ca a promovat credinta ca Pamantul se roteste prin ceruri, intr-o vreme cand se admitea doar ideea ca Pamantul este nemiscat si toate planetele si stelele se invartesc in jurul lui. In plus, Galilei si-a agravat delictul atunci cand a insistat ca rotatia Pamantului nu intra in conflict cu Sfanta Scriptura. Desi argumentul era serios, el era interzis de Biserica. Doar teologii de la Vatican aveau dreptul sa interpreteze Biblia. Cazul lui a devenit un punct de referinta standard atunci cand se discuta binomul stiinta-autoritate (religioasa).
Speciile s-au adaptat cu timpul
Dupa Galileo, primul om de stiinta important care ne vine in minte atunci cand vorbim de erezie si despre conflictul cu Biserica, este Charles Darwin (1809-1882). Sa ne amintim ca teoria lui conform careia speciile evolueaza in timp, adaptandu-se necontenit la mediul inconjurator a produs o mare cotitura in stiinta mondiala, provocand divizarea comunitatii stiintifice a vremii sale, pana in ziua de azi. Unii au imbratisat fara rezerve noua teorie, altii au respins-o, aderand la pozitia ferma a Bisericii conform careia fiintele sunt creatia lui Dumnezeu, cum spune Vechiul Testament, in Geneza. Dezbaterea este actuala si in zilele noastre. Dar la vremea lui Darwin, Biserica anglicana a considerat teoria eretica pentru ca ea sustinea ca Pamantul nu a fost creat perfect. Biserica mai clameaza ca posibilitatea de evolutie si de adaptare a vietii era atributul exclusiv al designului originar al lui Dumnezeu. Or, lucrarea din 1859 a lui Darwin, Despre Originea Speciilor, vorbea despre altceva, despre dovezi culese de cercetator in timpul expeditiei sale cu nava Beagle. In lipsa unei Inchizitii vigilente si atotputernice, teoria lui Charles Darwin a continuat sa existe, iar autorul a fost adulat sau ironizat doar de mediile stiintifice si de presa. Un desenator celebru in epoca l-a portretizat intr-o publicatie pe Darwin ca pe o maimuta, iar intr-o dezbatere la Oxford, din 1860, capitanul vasului Beagle, Robert Fitzroy, spunea ca teoria "ii produce o profunda durere" si cu o Biblie in mana a implorat audienta sa-l creada pe Dumnezeu nu pe savant. Numai ca audienta fiind pro-Darwin, l-a redus pe om la tacere.
Epoca de gheata 4
In fine, au fost si cazuri in care marile idei si teorii au fost ignorate initial de comunitatea stiintifica. Cei care se uita azi la popularul film de desene animate "Epoca de gheata 4-Deriva continentelor", dar nu doar ei, nu stiu ca meteorologul Alfred Wegener (1880-1930) este cel care a propus teoria derivei continentelor. Observand ca estul Americii de Sud se potriveste cu vestul Africii ca intr-un joc de puzzle, el a sugerat in 1912 ca cele doua continente au fost candva legate si ca forte geologice formidabile le-au despartit, deriva lor atingand azi pozitiile cunoscute. Din punctul de vedere al Bisericii si aceasta idee era eretica pentru ca deranja "establishment"-ul geologic acceptat care spunea ca Pamantul este in aceleasi tipare de la crearea lui de catre Dumnezeu. Cercetatorii l-au ironizat pe Wegener ani la rand, ridiculizand ideea continentelor care au alunecat unele sub altele ca un vas sub o crusta de gheata. Wegener a continuat sa-si definitiveze teoria cu date noi si atunci cand dovezile n-au mai putut fi ignorate, teoria lui a fost acceptata unanim; se intampla asta in 1960.
In concluzie? Azi, Biserica nu mai interfereaza cu cercetatorii, atunci cand intervine o face fara convingere si fara influenta de altadata. Putem observa, insa, comparativ cu situatia de acum cateva secole, ca Stiinta a impins intr-un colt obscur Biserica. Biserica a incetat sa mai explice lumea si sa stabileasca regulile (dincolo de dogmele ei), locul ei fiind preluat incet-incet de cercetatori care vor sa dovedeasca fara putinta de tagada, ca Stiinta este singura forta care poate defini si explica Universul si lumea in care traim, fara a putea fi contrazisa de altcineva.
GEORGE CUSNARENCU
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Darwin[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 08.06.12 11:22

Coreea de Sud îl scoate pe DARWIN din manualele școlare
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Darwin[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 16.05.12 15:27

GALERIE FOTO: Un experiment înfricoșător al lui Charles Darwin, pus din nou în practică
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Darwin[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 19.01.12 15:54

http://www.evz.ro/detalii/stiri/colectia-lui-charles-darwin-descoperita-dupa-165-de-ani-962235.html
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Darwin[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 16.11.11 21:42

S-a inșelat Darwin?

Nu. Dovezile Evoluției sînt copleșitoare.

Evoluția prin selecție naturală, conceptul central al muncii de-o viață a lui Charles Darwin, este o teorie. O teorie despre originea adaptării, complexității și diversității printre viețuitoarele Pămîntului. Dacă ești sceptic din fire, nefamiliarizat cu terminologia științifică și necunoscător al dovezilor copleșitoare, ai putea fi chiar tentat să spui că e „doar“ o teorie. În același sens, relativitatea cum a descris-o Albert Einstein este „doar“ o teorie. Ideea lui Copernic din 1543 că Pămîntul se rotește în jurul Soarelui, și nu invers, este o teorie. Deriva continentelor e o teorie. Existența, structura și dinamica atomilor? Teoria atomică. Chiar și electricitatea este o construcție teoretică ce implică electroni, unități minuscule de masă cu sarcină electrică pe care nu le-a văzut nimeni vreodată. Fiecare dintre aceste teorii este o explicație ce a fost confirmată prin observații și experimente în asemenea măsură, încît e acceptată ca atare de către experți. Asta înțeleg oamenii de știință cînd vorbesc despre o teorie: o afirmație deslușită, conformă cu dovezile, și nu o speculație fantezistă, fără noimă. Ei adoptă o asemenea explicație cu încredere, dar provizoriu – acceptînd-o ca pe cea mai bună și la îndemînă perspectivă asupra realității, cel puțin pînă la unele date vădit contradictorii sau pînă cînd vor apărea explicații mai bune.
Toți ceilalți sîntem, în general, de acord cu ceea ce zic ei. Ne conectăm televizoarele la mici prize în perete, socotim anul în funcție de lungimea orbitei Pămîntului și, în multe alte privințe, ne trăim viețile bazîndu-ne pe credința în realitatea acelor teorii.
Totuși, teoria evoluționistă este puțin diferită. Este o viziune atît de cuprinzătoare, de-a dreptul fantastică, asupra vieții, încît unii o consideră chiar inacceptabilă, în ciuda numeroaselor dovezi ce vin în sprijinul ei. Aplicată propriei noastre specii, Homo sapiens, teoria evoluționistă poate părea și mai amenințătoare. Mulți fundamentaliști creștini și evrei ultraortodocși sînt cuprinși de neliniște la gîndul că descendența omului din primate timpurii contrazice interpretarea strictă a Cărții Genezei. Neliniștea lor este dublată de creaționiști islamici precum Harun Yahya, autor al volumului recent intitulat Înșelăciunea evoluției, ce indică drept adevăr ad litteram povestea celor șase zile ale creației din Coran și numește teoria evoluției „nimic mai mult decît o înșelătorie ce ne-a fost impusă de cei care domină sistemul mondial“. Defunctul Srila Prabhupada, din mișcarea Hare Krishna, explica faptul că Dumnezeu a creat „cele 8.400.000 de specii vii de la bun început“, pentru a stabili multiplele niveluri de reîncarnare pentru sufletele ce se înalță. Deși sufletele se înalță, speciile însele nu se schimbă, a insistat el, respingînd „teoria absurdă a lui Darwin“.
Nici alții, nu doar scripturaliștii, nu se lasă convinși de evoluționism. Potrivit unui sondaj Gallup rezultat în urma a mai mult de o mie de interviuri telefonice, din 2001, nu mai puțin de 45% dintre adulții americani au afirmat că „Dumnezeu a creat omul cu formă apropiată celei actuale, cîndva în ultimii circa 10.000 de ani“. Evoluția, după socoteala lor, n-a jucat nici un rol în modelarea noastră.
Numai 37% dintre americanii intervievați erau împăcați atît cu Dumnezeu, cît și cu Darwin, adică intervenția divină pentru a însufleți huma și evoluția pentru a o modela. (Această perspectivă, potrivit mai multor declarații papale, este compatibilă cu doctrina romano-catolică). Doar 12% dintre americani cred că oamenii au evoluat din alte forme de viață, fără nici o implicare divină.
Cel mai surprinzător lucru în legătură cu rezultatele acestui sondaj nu este faptul că atît de mulți americani resping evoluționismul, ci faptul că statistica nu s-a schimbat prea mult în ultimele două decenii. Operatorii Gallup au pus exact aceleași întrebări în 1982, 1993, 1997 și 1999. Convingerea creaționistă – că Dumnezeu singur, și nu evoluția, a creat omul – nu a scăzut niciodată sub 44%. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din populația SUA preferă să creadă că Charles Darwin s-a înșelat tocmai în aspectele esențiale ale Sfintei Scripturi.
Oare de ce sînt atît de mulți antievoluționiști? Scripturalismul nu poate fi decît o parte a răspunsului. Publicul american este cu siguranță format și dintr-un număr mare de scripturaliști, dar nu atît de mare, încît să totalizeze 44%. O altă parte sînt prozeliții creaționiști și activiștii politici, care se străduiesc din greu să intervină în predarea biologiei evoluționiste în școlile publice. Încă o parte trebuie să fie confuzia nevinovată și ignoranța milioanelor de adulți din Statele Unite ale Americii.
Mulți oameni nu au asistat niciodată la un curs de biologie despre evoluție, nici n-au citit vreo carte în care teoria să fie explicată cu luciditate. Bineînțeles, cu toții am auzit de Charles Darwin și de o noțiune vagă și sumbră despre luptă și supraviețuire, căreia uneori i se lipește captivanta etichetă de „darwinism“. Dar principalele surse de informare prin care cei mai mulți americani au luat cunoștință de acest subiect sînt, se pare, unele întîmplătoare, în cel mai fericit caz: osmoza culturală, articole din reviste și ziare, documentarele semidocte despre natură de la televizor și din auzite.
Evoluția este un concept frumos și important, mai important în zilele noastre pentru binele omenirii, pentru medicină și pentru percepția noastră asupra lumii decît a fost vreodată. De asemenea, este foarte convingătoare.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Darwin[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 23.06.11 11:30

O operă a lui Darwin, înapoiată bibliotecii de unde a fost împrumutată cu o întârziere de 122 de ani
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Darwin[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 13.05.11 18:20

De ce a murit Charles Darwin?
http://www.romanialibera.ro/tehnologie/stiinta/de-ce-a-murit-charles-darwin-225227.html
Potrivit cercetătorilor americani reuniți recent la o conferință ce a avut loc în Maryland, Baltimore, Charles Darwin s-a îmbolnăvit din cauza călătoriilor lungi făcute de-a lungul vieții. În cele din urmă, bolile i-au adus moartea, potrivit maxisciences.com.

În fiecare an, Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Maryland propune cercetătorilor să rezolve misterele ce planează asupra morții unor personalități celebre, cum ar fi Alexandru cel Mare sau Mozart, aplicând metode de diganosticare moderne.
În acest an, oamenii de știință au fost interesați de ce a determinat moartea celui ce a fost supranumit "părintele biologiei moderne", naturalistul britanic Charles Darwin (1809-1882).
Cum nu se puteau baza pe probe de sânge, radiografii sau alte investigații medicale, cercetătorii au studiat mai multe surse, în special scrierile lui Charles Darwin referitoare la propria sănătate.

Celebrul Darwin ce a plecat în lunga sa călătorie la bordul vasului HMS Beagle pe când avea numai 22 de ani a suferit de-a lungul vieții de mai multe afecțiuni. Vomita suc gastric după mese și se autodiagnosticase cu intoleranță la lactoză, apendicită și schizofrenie.
Consultând scrierile lui Darwin, gastroenterologul Sidney Cohen de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Thomas Jefferson din Philadelphia a identificat trei boli ce corespund simptomelor descrise de Darwin.

Potrivit lui Cohen, biologul suferea de sindromul vărsăturilor ciclice, se îmbolnăvise de boala Chagas în timpul călătoriilor sale și era purtătorul bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă de gastrite cronice, ulcer gastric și duodenal.
Charles Darwin nota într-una din scrisorile sale că "atacurile constante îmi fac viața de nesuportat și mă opresc din muncă".

Omul de știință consultase mai mult de 20 de doctori care nu reușiseră să stabilească un diagnostic.
Pe scurt, Darwin suferea de palpitații și dureri la nivelul pieptului, avea rău de mare, dureri de stomac și de cap ce îl împiedicau să își desfășoare activitățile științifice.
Mai mult, paleta de simptome era atât de largă încât pe parcursul a patruzeci de ani, Charles Darwin era chinuit de: amețeli, spasme musculare, crampe, vărsături, balonare, eczeme, oboseală cronică, dispnee, anxietate, leșinuri, tahicardie, insomnie, tinnitus, depresie și își pierdea acuitatea vizuală.

De-a lungul timpului au existat mai multe ipoteze potrivit cărora Darwin ar fi avut una sau mai multe din următoarele afecțiuni: boala lui Crohn, boala psihosomatică, atac de panică, boala Chagas (tripanosomiază Americană), boala Ménière, intoleranță la lactoză, lupus, otrăvire cu arsenic, multiple alergii, ipohondrie, migrene, sindromul vărsăturilor ciclice și sindromul oboselii cronice.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Darwin[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 13.09.10 19:02

Erasmus DarwinErasmus Darwin (12/12/1731-04/18/1802), antrenat ca un medic și a scris pe larg pe teme de medicină și botanică. În plus, el a fost cunoscut de a compune poezii. El a trăit în Lichfield și Derby, Anglia. El a fost unul dintre membrii fondator al Societății Lunar, un grup de discuții de industriași de pionierat și filosofi naturale. El a fost un membru al Darwin - Wedgwood de familie, cel mai celebru inclusiv nepotului său, Charles Darwin.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Jurnal de calatorie al lui Charles Darwin, scos la licitatie

Mesaj Scris de Admin la data de 22.05.10 12:26

Jurnal de calatorie al lui Charles Darwin, scos la licitatieUn jurnal de calatorie care a apartinut lui Charles Darwin, estimat la 50.000 de dolari, va fi scos la licitatie la Buenos Aires, de Casa Saráchaga.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

“Omul se trage din maimuță” a spus-o mai întâi biologul Lama

Mesaj Scris de Admin la data de 15.05.10 11:30

Omul se trage din maimuță a spus-o mai întâi biologul Lamarck, nu Charles Darwin
Contrar așteptărilor multora, Darwin n-a fost propriu-zis un ateu. După călătoria sa în jurul lumii ca naturalist pe vasul Beagle, el a mărturisit că și-a dat seama de o serie de neconcordanțe cu cele afirmate în Biblie, ajungând la concluzia că: „a da liber imaginației, ca să născocesc...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Zece greșeli ale lui Darwin

Mesaj Scris de Admin la data de 21.12.09 11:36

Zece greșeli ale lui Darwin
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Misterul bolii de care suferea Charles Darwin, dezlegat de a

Mesaj Scris de Admin la data de 19.12.09 11:03

Misterul bolii de care suferea Charles Darwin, dezlegat de australieni
Cercetătorii australieni au dezlegat misterul bolii de care suferea autorul "Originii speciilor", Charles Darwin, ei susținînd că este vorba de sindromul vomitatului periodic (Cyclical Vomiting Syndrome -- CVS), informează The Guardian.

"Supraviețuirea celui mai puternic" s-ar putea să fie fraza pe care Charles Darwin a adoptat-o pentru a dramatiza ideea, deși părintele evoluționismului nu a fost niciodată un om cu o sănătate bună.

Un medic australian a diagnosticat stările de rău pe care Charles Darwin le-a

Citeste articolul
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Natura raului lui Darwin

Mesaj Scris de Admin la data de 16.12.09 16:50

Natura raului lui Darwin
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Darwin[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 30.10.09 7:21

Sir Francis "Frank" Darwin, FRS (August 16, 1848 - 19 September 1925), a son of the British naturalist Charles Darwin, followed his father into botany.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Darwin, părintele evoluționismului, a făcut 10 copii cu vara

Mesaj Scris de Admin la data de 12.10.09 11:06

Darwin, părintele evoluționismului, a făcut 10 copii cu vara sa primară Darwinii, ca și celelalte familii victoriene din clasa superioară, preferau să se căsătorească cu unii de-ai lor. Bunicul lui Charles, Josiah Wedgwood, s-a căsătorit cu verișoara lui de gradul trei, Sarah Wedgwood. Fiica lor, Susannah, și l-a ales drept partener de viață pe Robert Darwin,...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Charles Darwin, naturalistul care colecționa gândaci și plăt

Mesaj Scris de Admin la data de 12.10.09 9:20

Charles Darwin, naturalistul care colecționa gândaci și plătea bani pentru lustruirea pantofilor Oricât ar fi de greu de crezut, Charles Darwin a cheltuit mai mulți bani pe papuci scumpi decât pe cărți, în vreme ce era student la Universitatea Cambridge, conform unor documente recent descoperite. Istoricii de la Cambridge au găsit o serie de șase registre financiare, care au dezvăluit o...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Secretele studenției lui Darwin

Mesaj Scris de Admin la data de 27.03.09 21:02

Secretele studenției lui Darwin


http://www.ziarultricolorul.ro/articole.php?aid=20774

LONDRA – Detalii despre viața lipsită de griji pe care a dus-o Charles Darwin pe cînd era student la Universitatea din Cambridge, înainte de a porni în călătoria de cinci ani pe mare, în timpul căreia a elaborat teoria evoluționistă, au fost descoperite în arhivele instituției britanice. Șase cărți cu coperte din piele, descoperite în arhivele prestigioasei universități britanice, au scos la iveală faptul că Darwin a locuit în cea mai scumpă cameră disponibilă în campus pentru un student de rangul său, între 1828 și 1831. Charles Darwin angajase o echipă întreagă de slujitori care trebuia să îl ajute la sarcinile cotidiene. Astfel, un servitor trebuia să îi spele vasele, un altul, lenjeria, iar un altul, să îi curețe pantofii. Un croitor, un pălărier și un bărbier se îngrijeau de ținuta și aspectul tînărului student, iar un coșar și un cărbunar se ocupau de focul din șemineu. Darwin plătea cinci penny și jumătate, în fiecare zi, pentru a avea legume la masă, în plus față de rația zilnică obișnuită de carne și bere pe care o primea din partea Christ’s College. Foarte puține lucruri se cunoșteau despre viața de student a celebrului savant britanic, înainte de a fi descoperite aceste informații în arhiva universității, în vechile registre care țineau evidența balanței financiare a fiecărui student, a explicat profesorul John Van Wyhe, de la Universitatea Cambridge. Informațiile din arhivele Universității Cambridge au fost publicate luni, pe internet, la adresa darwin-online.org.uk. Cheltuielile totale ale lui Darwin s-au ridicat la suma de 636 de lire sterline în perioada celor trei ani de studenție la Cambridge, pe care viitorul savant a descris-o ca fiind „cei mai veseli ani din perioada fericită a vieții lui”. Această sumă substanțială era tipică pentru un student la Cambridge din secolul al XIX-lea. Facturile erau plătite de tatăl lui Charles Darwin, doctorul Robert Darwin. „Cambridge-ul era plin de tineri domni care duceau o viață foarte bună”, a explicat John Van Wyhe. Contra cost, Darwin putea beneficia și de ajutorul oferit de acei „gyp” - valeți sau slujitori din campusul Universității Cambridge. Beneficiind de atît de mult ajutor și avînd doar două ore de matematică și lectură clasică în fiecare dimineață, studenților le rămînea foarte mult timp pentru a se întîlni cu prietenii sau pentru studiile private, a explicat John Van Wyhe. „Cred că practica tirul, colecționa gîndaci, se ocupa de pasiunile lui științifice și își vizita prietenii. Noaptea, el juca cărți și bea vin, la fel cum au făcut studenții dintotdeauna”, a adăugat profesorul britanic. După ce a terminat studiile de la Cambridge, Cha rles Darwin s-a îmbarcat la bordul vasului Beagle și a călătorit spre America de Sud. Pe parcursul acestei călătorii a pus bazele teoriei evoluționiste, pe care a publicat-o ulterior în lucrarea lui științifică intitulată „Originea speciilor”.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Darwin, un "lord" la Cambridge

Mesaj Scris de Admin la data de 23.03.09 16:39

Darwin, un "lord" la CambridgePărintele teoriei evoluției, Charles Darwin, a dus o viață de domn în timpul studiilor la Universitatea Cambridge, plătind oameni pentru a-i aprinde focul sau pentru lustruirea pantofilor. Datele ar putea fi folosite pentru o reconstituire cât mai exactă a vieții savantului. [Citeste]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Darwin a avut 10 copii cu verișoara lui de gradul I

Mesaj Scris de Admin la data de 14.03.09 14:53

Darwin a avut 10 copii cu verișoara lui de gradul I
Darwinii, ca și celelalte familii victoriene din clasa superioară, preferau să se căsătorească cu unii de-ai lor. Bunicul lui Charles, Josiah Wedgwood, s-a căsătorit cu verișoara lui de gradul trei, Sarah Wedgwood.
Fiica lor, Susannah, și l-a ales drept partener de viață pe Robert Darwin, tatăl lui Charles. Iar unchiul lui Charles, tatăl Emmei, a avut nouă copii, dintre care patru s-au căsătorit cu verii lor.

Darwin, însuși, părintele evoluționismului, s-a căsătorit cu verișoara lui, Emma Wedgwood, urmând tradiția familiei. Au avut împreună 10 copii, dintre care jumătate au absolvit școli de renume. Unul dintre fii lui Charles și Emma a fost astronom și matematician, devenind membru al Royal Society în 1879. Patru ani mai târziu îl găseai predând aceste discipline la Cambridge, și între timp își îmbogățise CV-ul cu profesia de avocat. În timpul liber, se ocupa cu studiul evoluției și originilor sistemului solar.

Alta dintre odraslele lui Darwin, George, a intrat în rândurile Royal Society în același an ca și fratele său, specializarea lui fiind botanica, pe care a predat-o tot la Cambridge, din 1884 până în 1904.

Leonard Darwin a optat pentru cariera militară, iar anul 1890 i-a adus gradul de maior. A predat la școala de inginerie militară de la Chatham și între 1885 – 1890 s-a ocupat cu spionajul, lucrând la divizia de “Intelligence” a Ministerului de război, pentru ca apoi să dea o tură, în calitate de membru al parlamentului, prin politică. Nici el n-a neglijat știința: a ocupat funcția de președinte al Royal Geological Society din 1908 până în 1911.

Fratele lui Leonard, Horace a absolvit Colegiul Trinity din Cambridge și s-a pus pe construit instrumente științifice. A fost și primar al localității unde a terminat facultatea și a intrat în rândurile Royal Society în 1903.
http://www.cotidianul.ro/darwin_a_avut_10_copii_cu_verisoara_lui_de_gradul_i-76618.html
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Charles Darwin a suferit de autism

Mesaj Scris de Admin la data de 21.02.09 10:25

Charles Darwin a suferit de autism


Celebrul naturalist britanic Charles Darwin, autorul controversatei teorii despre evoluția și originea speciilor, ar fi suferit de o formă de autism, sindromul lui Asperger, ce este corelată cu creativitatea și originalitatea de geniu, conform profesorului de psihiatrie Michael Fitzgerald, de la Colegiul Trinity din Dublin, informează cotidianul The Telegraph.

Profesorul Fitzgerald susține că are argumente să creadă că Charles Darwin, care s‑a născut la 12 februarie în urmă cu 200 de ani, suferea

Citeste articolul
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Copacul vietii desenat de Darwin este gresit

Mesaj Scris de Admin la data de 23.01.09 11:21

Copacul vietii desenat de Darwin este gresit
Oamenii de stiinta sustin ca Charles a gresit cind a creat "copacul vietii", care arata cum se inrudesc toate speciile intre ele, prezentindu-l drept eronat. Acestia cred ca respectivul concept ne induce in eroare deoarece teoriile sale limiteaza si eclipseaza studiul organismelor si al stramosilor lor, evolutia fiind mult prea complexa pentru a putea fi explicata prin o serie de ramuri si crengi. In "Originea speciilor de Darwin", publicata in 1859, biologul britanic a desenat o diagrama a unui stejar pentru a descrie cum dintr-o singura specie pot deriva multe altele. Insa la acea data, nu se stiau prea multe despre formele primitive de viata sau genetica, el ocupindu-se numai de plante si animale cu mult inainte de a se sti ce sint ADN-ul sau bacteriile. "Pentru mult timp, cel mai important lucru a fost desenerea unui copac al vietii, iar noi nu avem nicio dovada ca acesta a existat cu adevarat", a declarat doctorul Eric Bapteste, biolog evolutionist de la Universitatea Marie Curie din Paris. Atunci cind ADN-ul a fost descoperit in 1953 - despre care se credea ca este dovada copacului vietii al lui Darwin - noi cai s-au deschis pentru biologia evolutionista. Insa cercetarile actuale dezvaluie un secanriu mult mai complex decit si-ar fi putut imagina Darwin, mai ales in ceea ce priveste bacteriile si organismele unicelulare, care reprezinta cea mai mare parte a biomasei Terrei. Multi reprezentanti ai acestor specii au schimbat genele intre ele, s-au anagajat in duplicari de gene, recombinari, pierdeeri de gene sau transfger de gene din surse multiple. Doctorul John Dupre de la Universitatea Exeter, este de parere ca "daca ar exista realmente un copac al vietii, acesta ar fi o structura mica, neregulata, ce creste din pinza vietii". Cercetari si mai aprofundate sugereaza ca evolutia animalelor si planetelor nu seamana nici pe departe cu un copac, iar a intelege cum au evoluat unele celule ii poate ajuta pe multi oameni de stiinta sa afle de ce unele boli rezista in fata vaccinelor si antibioticelor, iar altele nu sint atacate de sistemul imunitar. "Copacul vietii a fost folositor, pentru ca ne-a ajutat sa intelegen ce este exact evolutia. Insa acum ne-am dezvoltat si este momentul sa mergem mai departe", a declarat doctorul Bapteste.continuare >
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Charles Darwin, acuzat de plagiat la 200 de ani de la naster

Mesaj Scris de Admin la data de 06.01.09 18:46

Charles Darwin, acuzat de plagiat la 200 de ani de la nastere
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

În 2009 îl celebrăm pe cel care a arătat că omul se trage di

Mesaj Scris de Admin la data de 01.01.09 3:24

În 2009 îl celebrăm pe cel care a arătat că omul se trage din maimuță
ANUL DARWIN
În 2009 se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Charles Darwin și totodată 150 de când naturalistul și biologul britanic a publicat lucrarea „Originea speciilor” (cu titlul complet "Originea speciilor prin selecție naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existență"). Drept urmare, Adunarea generală a International Union of Biological Sciences a hotărât ca anul 2009 să fie sărbătorit ca "Anul Darwin". [Citeste]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Delicatesele lui Darwin

Mesaj Scris de Admin la data de 29.12.08 19:52

Delicatesele lui Darwin
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Darwin[v=]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 3 Înapoi  1, 2, 3  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum