Halevy[v=]

In jos

Israel

Mesaj Scris de Admin la data de 14.07.11 13:38

Israel
Inapoi la agentul solitar!
Ephraim Halevy, seful Mossadului (serviciul de spionaj al Israelului), se arata indignat ca se foloseste "excesiv" electronica in serviciile secrete actuale pentru a strange si a analiza informatii. "De mai multi ani, mijloacele electronice au devenit principala sursa care permite colectarea informatiilor, prin sisteme de ascultare si prin satelit, ceea ce creeaza dificultati in evaluarea realitatii", a apreciat Halevy la o conferinta pe care a tinut-o la Universitatea "Bar Ilan" din Tel Aviv. Utilizarea "excesiva" a electronicii oculteaza importanta altor discipline din domeniul serviciilor speciale. "Timpul preseaza. Este obligatoriu sa se traga foarte urgent invataminte din ceea ce s-a petrecut in ultima vreme. Agentul solitar, care era singura sursa de informatii in timpuri biblice, este o componenta centrala in mozaicul serviciilor de informatii si in secolul XXI. Am constatat ca rolul agentului solitar a fost crucial in cursul istoriei".( pe larg )
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Halevy[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 06.07.11 21:02

"În mijlocul celui de-al III-lea război mondial"

Efraim Halevy a condus Serviciul Secret israelian de Externe Mossad între anii 1998 și 2002. Afirmațiile lui pot fi de-a dreptul șocante și ne fac pe noi, copiii lui Dumnezeu, să ne punem următoarea întrebare: sîntem oare mult mai aproape de finalul istoriei omenirii decît credem? Avem toate motivele să ne așteptăm la un nou atac cu bomba atomică?
Halevy, care s-a născut în Anglia în anul 1934, și-a dedicat întreaga carieră asigurării securității Israelului. El este cunoscut pentru relațiile foarte bune pe care le-a avut cu diferiți șefi de stat și de guvern din mai multe țări. Printre aceștia se numără chiar și Hussein, fostul rege al Iordaniei, care l-a numit pe Halevy "un prieten apropiat". După retragerea sa din Mossad, Efraim Halevy a activat pînă în anul 2006 în Comitetul pentru Siguranța Națională din Knesset. În momentul de față el ține prelegeri în întreaga lume și recent a publicat o carte despre anii petrecuți în fruntea Mossadului. Halevy susține că existența Israelului este mai sigură decît pacea mondială, deoarece, în opinia sa, ne aflăm deja în mijlocul celui de-al III-lea război mondial. "Amenințarea Israelului din partea Iranului", a spus Halevy în cadrul unui interviu exclusiv acordat revistei "Știri din Israel", "trebuie luată foarte în serios. Totuși, ea nu este o amenințare nouă, deoarece încă din anii '90 știam că iranienii aveau astfel de planuri. De atunci i-am ținut pe aceștia sub o strictă supraveghere".
* Știri din Israel: Ați putea dezvolta această idee mai concret?
* Efraim Halevy: Nu pot spune decît că istoria statului Israel a dovedit faptul că noi întotdeauna am observat din timp un pericol și am știut care este cea mai potrivită abordare. O singură dată lucrurile au stat altfel - în Războiul de Yom Kipur, din anul 1973. În ciuda amenințării iraniene, nu văd pusă în pericol existența Israelului. Nu cred că statul evreu poate fi distrus, deoarece acesta dispune de capacitatea de a răspunde la o astfel de amenințare. În plus, cred că atitudinea din prezent a Iranului nu are nici un obiectiv politic extern, ci urmărește mai degrabă întărirea țării în interior.
* Cum stau lucrurile cu arabii israelieni? Sînteți și dvs. de părere că aceștia reprezintă o "amenințare strategică"?
* Nu, dar pentru a evita transformarea lor într-o astfel de amenințare trebuie să găsim o modalitate de relaționare mai bună cu această minoritate. Pe de-o parte, trebuie bine înțeles faptul că Israelul nu este un stat multinațional, ci un stat evreu. Pe de altă parte, acești oameni au tot dreptul să beneficieze de libertățile și avantajele ce li se cuvin în calitatea lor de cetățeni ai Israelului.
* Nu se întîmplă deja acum acest lucru?
* Nu, deocamdată nu. Din păcate, problema încă persistă. În mai multe rînduri autoritățile guvernamentale au propus diferite modalități de îmbunătățire a relațiilor dintre evrei și musulmani, dar, din păcate, niciodată nu s-a ajuns la o soluție concretă.
* Cum stau lucrurile cu Siria? Este Bașar el-Assad interesat de pace, sau aruncă doar praf în ochii lumii?
* Nu cred că Siria este cu adevărat interesată de pace. Această țară este departe de a fi o sursă de încredere pentru statul Israel. În același timp, sînt de părere că sirienii nu vor îndrăzni să treacă la acțiune, deoarece se confruntă cu destule dificultăți în propria lor țară, iar un atac asupra Israelului i-ar costa foarte mult. Un război între cele două state nu poate fi comparat cu războiul de gherilă dus de israelieni împotriva Hesbollahului. Sirienii sînt la rîndul lor conștienți de acest lucru.
* De unde provine de fapt teama dvs. pentru pacea mondială? Joacă terorismul un rol în aceasta?
* Noi sîntem deja angrenați în mijlocul unui război care poate fi numit, fără riscul de a exagera, cel de-al III-lea război mondial, chiar dacă majoritatea oamenilor nu sînt conștienți de aceasta, pentru că nu îi simt încă efectul devastator pe propria lor piele. Acest război a început o dată cu atacurile teroriștilor Al-Qaida împotriva ordinii mondiale și împotriva lumii occidentale, a valorilor și a economiei acesteia. Acest război s-a extins între timp în întreaga lume. Dacă stăm puțin să ne gîndim, observăm că au existat atacuri teroriste în mai multe țări: SUA, Anglia, Spania, Algeria, Indonezia, Tunisia, Bali sau chiar Irak. Au fost înregistrate tentative de atentate teroriste în Thailanda, Singapore și Malaysia. Acest război este prezent peste tot în lume, deoarece are un scop bine definit, și anume să anuleze ordinea mondială și să aducă la putere islamul fundamentalist.
* Cum trebuie procedat în cazul unei amenințări atît de serioase?
* Problema cea mai mare este că majoritatea oamenilor nu simt nici un pericol, situație cu totul diferită de cea din timpul celui de-al II-lea război mondial, cînd aproape o întreagă generație de oameni și-a pierdut viața. În acest război al terorii sînt luate nenumărate vieți, dar în locuri diferite. Aceste evenimente tragice sînt considerate în general a fi atacuri izolate, astfel că oamenii nu percep dimensiunile mult mai mari ale acestui pericol. Populația nu înțelege că teroriștii islamiști duc un război în care înfrîngerea Occidentului democrat nu este suficientă, ci acesta trebuie distrus în totalitate. Recent, un lider al talibanilor afgani a anunțat prin intermediul presei internaționale că are răspîndiți în întreaga lume peste 2.000 de teroriști care sînt gata oricînd să comită atentate sinucigașe. Chiar dacă pornim de la premiza că el a exagerat, această afirmație reprezintă totuși un pericol real pentru pacea mondială.
* Credeți că teroriștii vor pune mîna în curînd și pe arme atomice?
* Pericolul ca tehnologia atomică să ajungă într-o zi și în mîinile teroriștilor este unul cît se poate de real.
* Cum trebuie abordată această situație?
* Lumea va reacționa doar atunci cînd va realiza gravitatea acestui fapt. Din păcate, din experiența acumulată pînă acum, am înțeles că societatea democratică reacționează la o amenințare abia atunci cînd pericolul a devenit deja realitate. Chiar dacă nu îmi plac comparațiile, pot spune că tot așa au stat lucrurile și cu Hitler. Cu toții au văzut ce se întîmpla în acea perioadă și, totuși, nimeni nu a făcut nimic pentru a-l opri pe Führerul german înainte de declanșarea atacului asupra Poloniei. Acesta pare să fie modul tardiv de a reacționa în cadrul democrației. Eu cred că războiul din prezent nu va mai dura atît de mult. În cele din urmă, lumea nu va mai avea nici o altă opțiune, decît să recunoască ceea ce se întîmplă cu adevărat și să adopte o poziție tranșantă. Acest război va face încă multe victime. În orice caz, convingerea mea nestrămutată este că lumea liberă se va uni în cele din urmă și rău va fi învins.
(Text reprodus din revista israeliană "Știri de la miezul nopții")
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Halevy[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 09.08.07 18:18

Efraim


Ultima editare efectuata de catre Admin in 14.07.11 13:39, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Halevy[v=]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum