Zoellick[v=]

In jos

Re: Zoellick[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 08.07.11 19:57

SUA au numit un nou președinte al Băncii Mondiale
Dilema Paul Wolfowitz a fost, în sfârșit, rezolvată. Uzând de privilegiul de a alege președintele Băncii Mondiale, Statele Unite l-au numit pe Robert B. Zoellick (foto) în această funcție.

Noul președinte a lucrat șase ani în cadrul actualei administrații Bush, ca reprezentant comercial al SUA, din 2001 pånă în 2005 apoi, până în luna iulie a anului trecut, secretar de stat adjunct. Anterior, în timpul președinților Reagan și Bush sr., Zoellick a ocupat funcții de conducere în cadrul Trezoreriei și al unor departamente de stat. De anul trecut și până la numirea sa în noua funcție, a fost cooptat în executivul celei mai mari bănci de investiții și consultanță internaționale, Goldman Sachs. Deși este cunoscut drept un tip dur, exigent și, câteodată, acid, actualul președinte al Băncii Mondiale a știut, în anii în care a servit guvernul american, să-și facă prieteni în întreaga lume. Henry M. Paulson, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, a afirmat că Robert B. Zoellick a apărut drept cea mai potrivită alegere dintre toți experții financiari internaționali, deoarece este o persoană care va putea să redea credibilitatea băncii față de donatori și țările cărora le sunt destinate fondurile. „Bob are o capacitate extraordinară de a lucra cu liderii și colegii săi și de a ajunge la rezultate. Are o mare energie, entuziasm și indiscutabile capacități manageriale“, a declarat Paulson.

După numirea sa oficială, Zoellick urmează să meargă la sediul Băncii Mondiale, unde se va întâlni cu persoanele din staff, iar cei 24 de membri ai consiliului directorial vor vota instalarea sa în funcție. Noul președinte va trebui să facă față nu numai prejudiciilor de imagine cauzate de acuzațiile de favoritism aduse lui Paul Wolfowitz, ci și divergențelor de opinii apărute între națiunile donatoare, privind misiunea BM.

Mai mulți suporteri conservatori din cadrul administrației Bush, care regretă demisia lui Wolfowitz, insistă ca SUA să mențină presiunile asupra băncii, astfel încât planul fostului finanțist, referitor la combaterea corupției și solicitarea unor rapoarte privind rezultatele concrete ale programelor de ajutorare financiară, să fie pus în aplicare.

Banca Mondială împrumută, anual, circa 23 de miliarde de dolari țărilor sărace și este principala cale de acordare a subvențiilor și creditelor pentru cele mai sărace dintre ele. În prezent, banca trebuie să facă față unei posibile majorări a împrumuturilor, până la 30 miliarde USD în următorii trei ani, pentru a acorda, în continuare, credite. Aceasta în condițiile în care mai multe țări bogate au refuzat să mai contribuie cu fonduri, sub președinția lui Wolfowitz.

Oficiali din cadrul BM sunt de părere că prima misiune a lui Zoellick va fi colectarea de bani pentru țările sărace și găsirea unor alte forme de împrumut pentru țări cu venit mediu, cum ar fi India și China.

Pe planul structurii interne a instituției financiare, noul președinte trebuie să se decidă dacă va menține sau nu în funcție mai mulți funcționari superiori promovați de predecesorul său.

Este foarte probabil ca Zoellick să orienteze atenția instituției pe care o conduce spre China, țară în plin avânt economic. De altfel, în calitate de vicepreședinte pentru afaceri internaționale la Goldman Sachs, el s-a ocupat cu dezvoltarea capitalurilor de pe piețele asiatice, în special China. Și ca secretar de stat adjunct, actualul șef al BM s-a concentrat asupra îmbună tățirii relațiilor economice americano- chineze. Robert B. Zoellick pare să confirme tradiția potrivit căreia factorii de decizie de la Goldman Sachs se întorc în funcții publice. Înainte de a deveni secretar al Trezoreriei SUA, Paulson a fost director executiv la această corporație financiară, iar Joshua B. Bolten, în prezent șeful personalului de la Casa Albă, a fost și el în staff-ul aceleiaș i companii. „Această Goldman Sachs este o rețea foarte strânsă. Dacă îți limitezi selecția la un cerc restrâns de persoane care se bucură de încrederea administrației Bush și care sunt acceptabile și pentru europeni, atunci Zoellick este foarte potrivit“, a afirmat un oficial european.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Zoellick,noul sef al Bancii Mondiale

Mesaj Scris de Admin la data de 26.06.07 15:58

Zoellick,noul sef al Bancii Mondiale Consiliul Directorilor Bancii Mondiale l-a confirmat cu unanimitate de voturi pe Robert Zoellick in functia de presedinte, in locul lui Paul Wolfowitz, transmite Reuters.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Robert Zoellick: BM iese dintr-o perioada "traumatica&q

Mesaj Scris de Admin la data de 01.06.07 20:33

Robert Zoellick: BM iese dintr-o perioada "traumatica"

http://www.curierulnational.ro/index.php?page=articol&editie=1450&art=91485
Robert Zoellick, numit de presedintele american George W. Bush in functia de presedinte al Bancii Mondiale, a recunoscut ca aceasta institutie iese dintr-o perioada "traumatica", dupa demisia lui Paul Wolfowitz, implicat intr-un scandal de nepotism, relateaza AFP, preluata de NewsIn. "In ciuda atentiei indreptate catre strategia politica si misiunea Bancii, una dintre cele mai mari provocari cu care este confruntata Banca este cea legata de conducere si gestiune". "Exista multa anxietate, frustrare si manie acumulate", a adaugat el. "Cred ca unul dintre obiective va fi de a calma lucrurile, dar si de a construi un consens privind directia in care se va indrepta aceasta institutie", a afirmat oficialul american. "Puteam avea o strategie si idei foarte bune, insa, daca nu le putem aplica, nu vom reusi", este de parere Zoellick. Consiliul de Administratie al Bancii Mondiale a luat act miercuri de nominalizarea lui Robert Zoellick de catre administratia americana pentru a ocupa functia de presedinte al Bancii. SUA numeste in mod traditional presedintele Bancii Mondiale incepand de la crearea acestei institutii, in urma cu peste 60 de ani, in timp ce tarile din Europa numesc directorul general al Fondului Monetar International. Nominalizarea lui Zoellick trebuie sa fie acceptata de Consiliul de Administratie al Bancii. "Cei 24 de membri ai Consiliului de Administratie, reprezentand cele 185 de state membre, sunt bucurosi ca vor putea incepe discutiile cu Robert Zoellick in cadrul procesului de selectie", a anuntat board-ul institutiei.


Ultima editare efectuata de catre Admin in 08.07.11 19:58, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Zoellick[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 31.05.07 16:09

Robert


Ultima editare efectuata de catre Admin in 08.07.11 19:57, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Zoellick[v=]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum