Livni[v=]

In jos

Re: Livni[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 08.04.12 10:38

De ce a pierdut Tzipi Livni alegerile din “Kadima”? de Eva Galambos

De fapt, întrebarea trebuia pusă invers: de ce a câștigat generalul în rezervă Shaul Mofaz, fost ministru israelian al apărării, șefia partidului, în fața unuia dintre cele mai populare personalități politice israeliene?

Explicația nu este foarte complicată și rezidă în actuala situație complexă, internă și externă în care se găsește Israelul. Cu războiul din Iran la orizont, cu atacurile cu rachete din fâșia Gaza , cu Egiptul în care Frăția musulmană deține majoritatea în parlament și cu evenutalitatea alegerii unui președinte provenind din Frăție care și-a depus candidature (deși mișcarea promisese că nu o va face) și cu nici un progres în negocierile de pace israeliano-palestiniene, rezultatul era pe undeva de așteptat.

Din păcate, politica de negocieri și de compromisuri pe care Tzipi Livni a susținut-o și o susține în continuare ca mijloc de soluționare a spinoasei probleme a conviețuirii cu palestinienii și care nu a adus rezultatele scontate, nu mai este la ordinea zilei, iar alegătorii din Kadima (în Israel, președinții de partid se aleg direct de către membrii, nu de conducerea formațiunii politice respective) au considerat că , acum, un fost militar, un fost general de armată ar fi mai potrivit să conducă partidul, să exprime un punct de vedere mai hotărât în aceste probleme. Așa cum au subliniat analiștii, în lupta dintre “ulii și porumbeii” partidului “Kadima”, au câștigat primii, deși, comparativ cu politica liderilor “Likud”, Mofaz este un porumbel.

Cine este noul lider al Kadimei?

Generalul Shaul Mofaz s-a născut la Teheran în 1948 și a emigrat în Israel cu părinții la vârsta de nouă ani. După terminarea liceului, s-a dus să-și facă serviciul militar la o brigadă de parașutiști. A participat, atât cu parașutiștii cât și în Sayeret Matkal, o unitate specială de elită, la Războiul de șase zile, cel de Iom Kipur, la primul război din Liban din 1982 și la operațiunea Entebbe din 1976 când forțele speciale israeliene i-au eliberat pe ostaticii israelieni dintr-un avion răpit de teroriști palestinieni și germani. A fost promovat în diferite funcții militare, în 1998 devenind șeful Statului Major al armatei israeliene. Tactica dură pe care a aplicat-o în timpul celei de a doua intifade care a început în 2000 a atras nemulțumirea unor organizații internaționale, dar a fost aprobată de o parte din populația israeliană. Totuși, stânga l-a criticat din cauza politicii de demolare a locuințelor paestinienilor ale căror rude erau implicate în atentate. A deținut de două ori funcția de ministru al apărării în guvernul Sharon dar, într-o primă etapă, nu l-a urmat pe acesta când a părăsit “Likud” și a înființat “Kadima”. A candidat în schimb în 2005 pentru președinția “Likud”, dar, în decembrie al aceluiași an s-a retras din cursă și din partid, alăturându-se totuși “Kadimei”. În 2008 a intrat în cursa pentru președinția partidului dar a pierdut în fața lui Livni cu 431 de voturi. La 27 martie a. c., cu o victorie zdrobitoare (peste 60 la sută) a câștigat leadership-ul partidului.

Spre deosebire de Livni care nu a reușit să dea un răspuns la problema garantării securității Israelului și nu a avut nici o poziție coerentă față de programul nuclear iranian, Mofaz și-a prezentat public de nenumărate ori poziția. Într-un interviu acordat cotidianului israelian “Haaretz”, el a declarat că Netanyahu “manipulează din punct de vedere politic problema iraniană”. Deși programul nuclear iranian amenință în primul rând Israelul, campania împotriva Teheranului trebuie condusă de Statele Unite, a spus el, alăturându-se în acest sens unor opinii ale președintelui Shimon Peres că Occidentul nu ar trebui să scoată castanele din foc cu mâna Israelului.. Mofaz nu a respins opțiunea militară dar a considerat-o drept “ultima și într-o perspectivă pe termen lung”.

Noul lider a declarat că în agenda sa figurează și găsirea de soluții pentru marile probleme sociale cu care se confruntă populația israeliană, în condițiile în care, potrivit unor rapoarte economice internaționale, se adâncește prăpastia dintre bogați și săraci. Demonstrațiile masive din vara trecută împotriva creșterii prețurilor locuințelor au fost urmate recent de cele împotriva scumpirii prețurilor produselor alimentare și combustibilului, aceste aspecte fiind, de asemenea, în atenția partidului. O problemă sensibilă este poziția noului lider față de religioși. Reprezentanții partidelor religioase au salutat alegerea lui Mofaz ca o victorie, cunoscând poziția critică adoptată de Livni față de ele. Dar nici noul lider al Kadima nu are o abordare “mai blândă” în această direcție. El s-a pronunțat pentru desființarea scutirii de serviciul miliar al haredimilor (evreii religioși) și pentru încadrarea lor în muncă într-un număr mare.

Shelly Iacimovici, liderul “Partidului Muncii”, l-a felicitat pe Mofaz dar a precizat că singura alternativă a Likud este partidul pe care o conduce ea, și nu “Kadima”. Declarațiile ei duc cu gândul la viitoarele alegeri din Israel care vor avea loc în 2013. Din păcate, datorită sistemului electoral cu pragul de intrare în parlament de doi la sută, atât dreapta cât și stânga se află la cheremul partidelor religoase care decid, în ultimă instanță ce fel de guvern va conduce țara. Îndiferent de formațiunea politică ieșită victorioasă în alegeri, ea va trebui să accepte concesii politice și economice atât pe plan intern cât și extern pentru partidele religoase. Doar o schimbare a legii electorale ar putea clarifica scena politică israeliană – dreapta, stânga, centru – și ar da posibilitate liderilor, inclusiv lui Mofaz dacă cumva ar câștiga alegerile – să pună în aplicare o agendă politică conformă ideologiei propriului partid, fără compromisuri.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Tzipi Livni, vinovată de crime de război

Mesaj Scris de Admin la data de 17.12.09 13:47

Tzipi Livni, vinovată de crime de război
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Tzipi Livni a avut probleme în dragoste din cauza carierei s

Mesaj Scris de Admin la data de 16.02.09 16:05

Tzipi Livni a avut probleme în dragoste din cauza carierei sale în Mossad

http://www.cotidianul.ro/tzipi_livni_a_avut
Un interviu dat de șefa Kadima în urmă cu 14 ani dezvăluie faptul că actualul ministru de Externe era pregătit să ucidă, dar poate și să își folosească farmecele feminine în slujba Israelului .
Ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, care aspiră să devină prima femeie premier din istoria țării după Golda Meir, mărturisea în urmă cu 14 ani că activitatea ei în Mossad i-a făcut probleme în viața sentimentală și a făcut-o să se simtă singură, relatează “Sunday Times”, citată de NewsIn.

Livni, în vârstă de 50 de ani, este implicată în prezent în negocieri pentru formarea unei coaliții, după ce partidul ei, Kadima, a câștigat alegerile de săptămâna trecută, dar la o diferență foarte mică. Cel mai probabil, funcția de premier îi va reveni nu lui Livni, ci rivalului ei de dreapta, Benjamin Netanyahu, care i-ar putea oferi însă o funcție importantă în noul guvern.
Într-un interviu acordat în urmă cu 14 ani, dar publicat în întregime pentru prima oară vineri în presa israeliană, ea descria dificultățile pe care le presupune activitatea de agent sub acoperire în Bayonet, unitate de elită a serviciilor secrete Mossad, și rolul pe care l-a avut în timpul războiului din 1982 cu Liban.

Ea își amintea cum, la vârsta de 22 de ani, când era agent sub acoperire la Paris, îi era imposibil să aibă o relație sentimentală pe termen lung. "O relație romantică necesită onestitate între cei doi. Eu nu puteam, în mod evident, să am o asemenea relație cu nimeni, dar o relație pe termen scurt nu strică, dacă o ții sub control. Este ca și cum te-ai strădui să nu te îmbeți și să controlezi ceea ce spui", explica ea.
Livni nu a putut să le spună nici celor mai apropiați membri ai familiei că era spion. Când tatăl ei a vizitat-o la Paris, i-a spus că nu înțelege de ce "își pierde timpul nefăcând nimic în Europa", după ce a terminat cu brio Dreptul. A lucra pentru Mossad era pentru ea ca și cum ar fi "trăit permanent în două lumi". "Pe de-o parte, făceam lucruri de care eram foarte mândră și simțeam că fac parte dintr-o forță specială, că particip la asigurarea securității Israelului. Pe de altă parte, trebuia să tac și să nu spun nimănui nimic despre asta."
În timpul misiunii sub acoperire din 1982 i-a fost greu să le explice prietenilor de ce nu făcea nimic pentru țară, când Israelul era în război cu Libanul. Livni recunoaște însă că era pregătită să ucidă. "Să omori și să asasinezi, deși nu este strict legal, este legitim dacă o faci pentru țară".

Livni a făcut parte din unitatea de elită Bayonet timp de patru ani și în interviu recunoaște că i s-a întâmplat să îi fie frică în timpul misiunilor secrete. "A fost greu... Ești plin de adrenalină tot timpul. În majoritatea timpului făceam lucruri ciudate, pe care oamenii obișnuiți nu le fac niciodată. Mi-am pierdut toată spontaneitatea. Trebuie să fii concentrat și calculat tot timpul. Chiar și când mă întâlneam cu agentul meu de legătură, verificam să văd dacă nu este urmărit", povestea ea.

Una dintre cele mai cunoscute operațiuni Mossad din anii '80 a fost folosirea unei capcane amoroase pentru a-l captura pe Mordechai Vanunu, tehnicianul nuclear care a dezvăluit programul nuclear israelian presei britanice. Întrebată dacă ar fi acceptat vreodată un asemenea rol, Livni a răspuns: "Dacă mă întrebați dacă mi s-a cerut vreodată să mă culc cu cineva pentru țara mea, răspunsul este nu. Dar dacă mi s-ar fi cerut, nu știu ce aș fi răspuns. În Mossad, fiecare face lucrurile pentru care este cel mai potrivit", a replicat ea.

Când a apărut pentru prima oară, în urmă cu 14 ani, acest interviu a fost puternic cenzurat. Livni, care la acea dată abia intra în politică, era prezentată doar cu inițiala numelui de familie.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Tzipi Livni si-a eliminat rivalii din cursa electorala

Mesaj Scris de Admin la data de 19.12.08 12:13

Tzipi Livni si-a eliminat rivalii din cursa electorala


Ministrul israelian al afacerilor externe, Tzipi Livni, si lider al partidului aflat la putere, Kadima, a iesit mai puternica din alegerile primare organizate în vederea scrutinului legislativ anticipat din 10 februarie, relateaza presa israeliana, citata de ...Citeste toata stirea
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Tzipi Livni, Doamna de Fier a Israelului

Mesaj Scris de Admin la data de 13.10.08 18:09

Tzipi Livni, „Doamna de Fier” a Israelului
Viceprim-ministru în 2006, ministru de Externe al Israelului și ministru al Justiției între noiembrie 2006 și februarie 2007, Tzipi Livni este noua stea din politica Orientului Mijlociu. În mai 2007, ea i-a cerut demisia lui Ehud Olmert, acuzat de luare de mită de la un om de afaceri american.

Livni locuiește în Tel Aviv, este căsătorită și mamă a doi băieți, de 19 ani și 17 ani. Este vegetariană, luptă pentru drepturile animalelor și se relaxează bătând la tobe. Va reuși ea să se alăture intransigenților generali israelieni care au ocupat funcția de premier?

Tzipi calcă pe urmele Goldei Meir, cea care a participat la crearea statului Israel, fost ministru al Afacerilor Externe și premier între 17 martie 1969 și 11 aprilie 1974. Golda Meir a fost prima femeie premier al Israelului, o poziție pe care cu greu o vedeai în mâinile unei purtătoare de fustă. Însă fostul premier Ben Gurion spunea despre ea că este “cel mai dur tip din guvern”, aluzie la intransigența cu care trata problemele politice, pe vremea când aceasta ocupa funcțiile de ministru al Muncii și ministru de Externe.

Tzipi Livni a obținut și ea o primă victorie în drumul spre funcția de premier. A învins în alegeri bărbați puternici: Șaul Mofaz, fost ministru al Apărării, Avi Dichter, ministrul Securității Interne, și Meir Sheetrit, ministrul de Interne. Campania electorală pentru preluarea șefiei partidului Kadima a fost condusă de un expert, renumitul Eyal Arad, care își oferise serviciile și în România.

Dar politica dâmbovițeană diferă mult de cea evreiască, iar ceea ce a reușit Eyal cu oameni politici israelieni, inclusiv cu fostul premier Ariel Sharon, nu s-a potrivit la noi. În primul rând, “emblema” omului politic israelian puternic este gradul de general, care conferă și iluzia de apărare împotriva “teroriștilor palestinieni” și arabi în general.

Nu numai că Tzipi este femeie, dar nici nu a ajuns la acest grad. În plus, a mai făcut și o declarație surprinzătoare care ar fi trebuit să-i scadă popularitatea. La 28 martie 2006, ea a declarat la emisiunea americană de mare audiență “Nightline”: “Cine luptă împotriva soldaților israelieni este dușman și trebuie să se aștepte la contrareacție, dar nu se poate defini ca act terorist o acțiune ale cărei ținte sunt soldați”.

A sugerat astfel că nu este de acord cu politica de “dublu standard”, folosită de oficialii israelieni de atâția ani, conform căreia toate acțiunile militanților palestinieni sunt clasificate ca teroriste, iar cele ale militarilor israelieni sunt doar defensive (în sensul militar, “cea mai bună apărare este atacul”).

Este un pas mic pentru recunoașterea faptului că lupta dramatică a două popoare pentru aceeași bucată de pământ, pe care ambele o consideră strămoșească, este îndreptățită, când nu este “asimetrică”.

Susținută de o altă “Doamnă de Fier”, secretarul american de stat Condoleezza Rice, Tzipi Livni s-a exprimat în favoarea unei ameliorări a condițiilor de viață ale palestinienilor în teritoriile ocupate din Cisiordania, a creării unui stat palestinian, declarându-se, însă, în favoarea izolării grupării islamiste Hamas, vinovată de nenumărate acte de terorism.

„Perioada Mossad”

Conform publicației „The Times”, Tzipi Livni a fost recrutată de Mossad în 1980 din armată, unde avea grad de locotenent. A fost repartizată la Paris, de unde a călătorit prin Europa cu o echipă care avea misiunea de a anihila indezirabili arabi.

Livni nu a vorbit niciodată despre misiunile sale ca agent Mossad, dar una dintre colege, de fapt cea care o racolase, Mira Gal, a declarat pentru reporterii de la „The Times” că Tzipi are un coeficient IQ -150 și fusese aleasă pentru misiuni extrem de riscante. „O singură greșeală ar fi generat implicații politice catastrofice pentru Israel”. „Făcea parte dintr-o unitate de elită“, a declarat Ephraim Halevy, fost director al Mossad, pentru „The Times“, fără alte detalii.

Eric Denece, fost agent al serviciilor secrete franceze, a subliniat că din perioada “Războiului de șase zile”, din 1967, Parisul era o bază importantă pentru Mossad, pentru că aici se aflau organizații și grupări palestiniene, iar agenții israelieni, pe lângă misiuni de asasinare a unor capi, aveau și misiuni de infiltrare în aceste grupări, ținta predilectă fiind gruparea Al Fatah Abu Nidal.

Există opinii că această grupare desprinsă din mișcarea lui Yasser Arafat ar fi fost chiar creată de Mossad, din moment ce țintele predilecte erau lideri palestinieni considerați moderați. Parisul era bogat în ținte pentru unitățile Mossadului.

În iunie 1980, un om de știință de origine egipteană care lucra la programul nuclear irakian a fost găsit asasinat în camera sa de hotel. Nu a fost greu pentru autoritățile franceze să creadă că irakianul a fost asasinat de Mossad, din moment ce Menahem Begin, premierul de atunci, spunea că „speră că Franța și-a învățat lecția cu privire la ajutorul acordat Irakului”.

“The Times” merge mai departe, citând tot un raport al serviciilor secrete franceze, conform căruia Tzipi Livni a făcut parte dintr-o unitate de elită care l-a otrăvit pe omul de știință irakian Abdul Rasul, la un prânz în Paris, în 1983. Iar în august, o astfel de unitate îl asasina la Atena pe Mamoun Merais, un oficial din conducerea Organizația pentru Eliberarea Palestinei. Ea nu a fost direct implicată, Mamoun fiind împușcat în propria mașină de doi tineri aflați pe o motocicletă.

Politicieni școliți în organizațiile paramilitare

Atât politicienii israelieni, cât și cei palestinieni sunt “căliți” în lupte după străvechea regulă a talionului, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. Istoria Orientului Mijlociu a fost marcată pentru totdeauna de aceste conflicte asimetrice, inițiate de organizații paramilitare evreiești, în care civilii aflați de-o parte și de alta a “baricadei” au plătit cu viața.

„Noaptea trenurilor“

Va putea, oare, o femeie să curme acest cerc vicios? „Familia mea este o parte din istoria Israelului“ – declara Tzipi Livni. Se trage dintr-o familie de luptători zioniști care au activat în anii ’40 în Palestina guvernată de britanici și care, conform „The Times”, au fost arestați de autorități pentru acte teroriste.

Mama, Sarah Rosenberg, a fost unul dintre șefii comandourilor „Irgun”, grupare care a luptat cu violență pentru crearea statului Israel. Într-un interviu acordat înainte de a muri, la vârsta de 85 de ani, Sarah a povestit cum jefuiau trenurile, urcându-se ca pasageri cu diferite deghizări. „Odată am aruncat în aer un tren pe ruta Ierusalim – Tel Aviv”, a povestit Sarah.

Tatăl viitorului premier, Eitan, a fost condamnat la 15 ani de pușcărie pentru că a participat la un atac asupra unor obiective britanice, dar a reușit să evadeze din închisoarea de la Acra. Născut în Polonia, în 1919, a venit în Palestina de la vârsta de șase ani, stabilindu-se cu părinții la Tel Aviv. La 20 de ani, Eitan a intrat în organizația paramilitară Irgun, înființată la Ierusalim în 1931, de Avraham Stern, și care a desfășurat multe acțiuni militare sângeroase atât împotriva autorităților britanice, sub mandatul cărora se afla Palestina, cât și împotriva populației autohtone.

În 1940, Avraham Stern a părăsit Irgun și a înființat propria organizație, Stern, la conducerea Irgun fiind ales Menahem Begin, venit tot din Polonia, ulterior prim-ministru al Israelului. După cel de-al Doilea Război Mondial, începe perioada cea mai agresivă a organizației Irgun, notoriu fiind atentatul cu bombă de la Hotelul „King David“ din Ierusalim, din iulie 1946, în urma căruia au fost uciși 91 de oameni, soldați britanici, dar și civili.

Eitan Livni a devenit șef al operațiunilor speciale ale Irgun, tovarăș de arme cu Menahem Begin. În aprilie 1946, Eitan a fost arestat pentru implicarea sa în operațiunea “Noaptea trenurilor“, la care a participat și soția sa. În noaptea de 1 noiembrie 1945, rețeaua de căi ferate din Palestina a fost ținta a peste 150 de explozii. Alte atacuri s-au dat asupra navelor de pază britanice, trei fiind scufundate. După doi ani de detenție, Eitan a evadat, iar la 8 iulie 1958, la Tel Aviv, se naște fiica sa, Tzipora Malka “Tzipi” .

O viață, o luptă!

Dupa formarea statului Israel, în 1948, Menahem Begin a transformat organizația Irgun în Partidul Herut, iar Eitan Livni a ocupat o poziție importantă. Împărtășea aceeași opinie ca Menahem Begin, potrivit căreia Israelul trebuie să lupte pentru recâștigarea întregii Palestine. Cam tot atunci palestinienilor li s-a pus eticheta de dușmani ai Israelului, pentru că n-au putut accepta o asemenea aspirație a evreilor. În 1965, partidul Herut se redenumește Gahal, iar din 1973 devine Partidul Likud, învingător la alegerile din 1977.

Numit premier, Menahem Begin semnează, împreună cu președintele egiptean Anwar Sadat și cu președintele american Jimmy Carter, Acordul de la Camp David (1978), pentru care Begin și Sadat au primit Premiul Nobel pentru Pace. Dar pacea era departe.

Eitan Livni a decedat în 1991. Epitaful său, alături de harta Israelului Mare, arată care i-a fost idealul: „Aici se odihnește șeful operațiunilor Irgun“. Poate de aceea palestinienii nu se așteaptă la nicio “cotitură” spectaculoasă a politicii israeliene față de ei, sub guvernarea premierului Tzipi Livni, dacă va fi numită.

Dar este aproape imposibil să se găsească un om politic israelian care să nu fie asociat cu organizațiile de luptă pentru înființarea statului Israel în Palestina. Foștii luptători în grupările Haganah, Lehi/Stern, Irgun (Etzel) și Palamach au devenit ulterior mari oameni de stat.

Haganah era o organizație paramilitară înființată în 1920 din imigranți evrei angajați să apere fermele din Palestina. În 1936 avea 10.000 de “soldați” și 40.000 de rezerviști, devenind “inima” armatei de mai târziu a statului Israel. În 1931, cei mai radicali membri Haganah au creat organizația Irgun (Etzel).

În 1940, Irgun s-a divizat, formând Lehi - inițialele Lochamei Herut Yisrael, adică “Luptătorii pentru Libertatea Israelului”, mai bine cunoscută ca “Stern”, după comandantul ei, Abraham Stern. În 1939, autoritățile britanice au restricționat imigrația evreilor în Palestina, ceea ce a determinat formarea, în 1941, a grupării “Palmach”, ca forță de reacție rapidă, aparținând de Haganah, pentru a asigura imigrația clandestină.

Spionii de “dincolo”

La cârma marilor puteri, cu care Israelul a negociat permanent pentru ca statul să poată fi viabil, se aflau tot oameni de stat bine “instruiți”. John Kennedy a fost ofițer al serviciului de informații al Oficiului Naval (ONI), George H. W. Bush Sr. a condus CIA în perioada Administrației Gerald Ford, păstrând legăturile cu Agenția. Ronald Reagan a fost, între 1930 și 1950, agent FBI.

Mihail Gorbaciov a fost propulsat tot timpul de KGB, de la funcția de prim-secretar la Stavropol, până la funcția de secretar general al PCUS. Eduard Sevarnadze, ministrul de Externe, a fost general KGB. Evgheni Primakov - ministru de Externe și prim-ministru în Administrația Elțîn - a condus primul Directorat KGB, devenit, ulterior, SVR.

Ex-premierul Serghei Stepasin era tot ofițer KGB, numit director al FSB. Vladimir Putin nu mai are nevoie de prezentări. Fostul președinte și actualul premier al Federației Ruse a funcționat, ani la rând, ca ofițer al primului Directorat al KGB în R.D. Germană.

Militanții politicieni

Cei mai faimoși membri ai grupării Haganah, deveniți politicieni de seamă au fost Ben Gurion, întâiul premier al Israelului - fost membru al grupării HaShomer, Moshe Sharett, premier israelian între 1953 și 1955, Ițac Rabin, premier între 1974 și 1977 și în perioada 1992-1995.

De asemenea, generalul Ariel Sharon, premier între 2001 și 2006, generalul Rehavam Zeevi, fondatorul și liderul partidului naționalist Moledet, asasinat în 2001 de Frontul Popular de Eliberare a Palestinei, Moshe Dayan, șeful forțelor armate israeliene între 1953 și 1958, precum și generalul Yigal Allon, comandant al grupării Palmach, ulterior premier interimar în 1969, viceprim-ministru în Guvernul Meir, au făcut parte din Haganah. Un alt exemplu: Menahem Begin, premier între anii 1977 și 1983, liderul celei mai agresive organizații paramilitare evreiești, Irgun.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Tzipi Livni, agent într-o celulă Mossad implicată în asasina

Mesaj Scris de Admin la data de 30.09.08 10:44

Tzipi Livni, agent într-o celulă Mossad implicată în asasinate la Paris?

Ipoteza este luată în calcul de cotidianul britanic „The Times“ având în vedere secretomania ce învăluie perioada în care actuala politiciană activa în serviciul secret.
Tzipi Livni, cel mai probabil viitorul premier al Israelului, a refuzat să dea detalii despre cariera sa în interiorul Mossad, în anii ‘80. Ea a făcut parte dintr-o celulă acoperită din Paris, dar speculațiile apărute în presă plasează activitatea sa de la vânătoarea de teroriști arabi până la cea de simplă gardiană a caselor conspirative ale serviciului din Franța. „The Times“ a discutat despre cariera de spion a actualului șef al partidului Kadima, aflat la guvernare în Israel. „Făcea parte dintr-o unitate de elită“, a declarat Ephraim Halevy, fost director al Mossad, pentru publicația britanică. Halevy a refuzat însă să dezvăluie din ce unitate făcea parte Livni, care a fost ofițer al Mossad între anii 1980 și 1984.

Actualul om politic a intrat în Mossad după ce a fost recrutat, la 22 de ani, după terminarea serviciului militar, de către o prietenă din copilărie, Mira Gal, actuala sa șefă de cabinet.

Livni, care vorbește fluent limba franceză, a fost detașată la Paris în perioada în care orașul european era un câmp de bătălie între Mossad și membrii grupurilor militante palestiniene. Ca majoritatea noilor recruți și-a început activitatea în Mossad cu misiuni puțin importante, precum cea de a menține casele conspirative, relatează „The Times“. Halevy a recunoscut că nici măcar această misiune nu este una lipsită de riscuri: „Poate fi foarte periculos uneori“.

După prima perioadă de misiuni ușoare, Livni a început pregătirea de ofițer de teren, învățând cum să recruteze agenți și cum să strângă informații. „Încă de la Războiul de șase zile din 1967, Parisul era o bază importantă pentru Mossad, în primul rând pentru că avea relații excelente cu serviciile franceze și pentru că aici se aflau mulți palestinieni“, a declarat pentru publicația citată Eric Denécé, fost agent al serviciilor secrete franceze. Agenții israelieni de la Paris erau implicați la acea vreme în asasinate și se infiltrau în facțiunile palestiniene. În oraș se aflau Carlos Șacalul și membri ai grupării Abu Nidal.

Agenții Mossad din Paris încercau și să oprească eforturile lui Saddam Hussein de a construi o centrală nucleară cu ajutorul francezilor. În iunie 1980, un om de știință de origine egipteană care lucra la programul nuclear irakian a fost găsit asasinat în camera sa de hotel - asasinare despre care s-a bănuit a fi înfăptuită de Mossad. Menahem Begin, premierul de atunci, spunea că „speră că Franța și-a învățat lecția“ pentru ajutarea Irakului.

Un raport francez care citează experți, evocat de „The Times“, arată că Livni făcea parte dintr-o unitate de elită care l-a otrăvit pe omul de știință irakian Abdul Rasul la un prânz în Paris, în 1983.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Tzipi Livni, deranjată de atitudinea Condoleezzei Rice în pr

Mesaj Scris de Admin la data de 27.08.08 17:57

Tzipi Livni, deranjată de atitudinea Condoleezzei Rice în privința Cisiordaniei
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

O noua Golda Meir?

Mesaj Scris de Admin la data de 20.05.07 7:34

O noua Golda Meir?
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Tzipi Livni: Rusia are parghii de influenta

Mesaj Scris de Admin la data de 20.05.07 7:32

Tzipi Livni: Rusia are parghii de influenta

Interviu cu ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, realizat de Vremia Novostei

- Ce probleme ati abordat la Moscova?

- Discutiile de la Moscova au fost foarte bune, pur si simplu excelente. Am analizat si actuala situatie, dar si viitorul Orientului Apropiat. A trecut mai bine de o saptamana de la rapirea militarului israelian. Situatia este critica. Se impune ca opina publica mondiala, comunitatea internationala sa actioneze si sa exercite presiune asupra celor care l-au rapit pe soldat. Teroristii trebuie sa inteleaga ca asemenea actiuni sunt ilegale. Dar cine permite teroristilor sa actioneze de asa natura, trebuie sa inteleaga ca lumea nu-l va tolera. Am in vedere in primul rand Siria.


In spate e Siria

- De ce Israelul incalca suveranitatea Siriei, atat de sincer, aproape obraznic, permitand bombardierelor sale sa survoleze palatele presedintelui Asad?

- Orientul Mijlociu intra intr-o perioada de serioase complicatii. Dupa alegerile pentru Autonomia Palestiniana, Israelul a manifestat retinere, in ciuda sutelor de rachete lansate asupra teritoriilor noastre, asupra gradinitelor de copii, asupra scolilor. In ultimele doua saptamani, Hamas a continuat sa atace teritoriul israelian. Mai mult, din Israel a fost rapit un militar. Alt israelian, in varsta de 18 ani, a fost rapit si ucis ulterior. In spatele tuturor acestor actiuni se afla organizatia Hamas. Are o adresa clara. Este guvernul palestinian, aflat pe teritoriul palestinian. Dar in spatele tuturor acestor actiuni mai stau, de asemenea, si acei conducatori Hamas, care au primit adapost si protectorat din partea Siriei. Si ei sunt interesati in inrautatirea situatiei. Siria, care protejeaza asemenea organizatii, trebuie sa inteleaga ca nu pot fugi de responsabilitate.

- Ce parere aveti despre planurile sirienilor de a-si intari fortele apararii antiaeriene prin achizitionarea din Rusia de instalatii moderne?

- Sunt teme care este mai bine sa fie discutate la intalniri inchise.


Dubii pentru vizita

- Aflata deja la Moscova, ati declarat ca ati oscilat daca merita sa veniti in capitala rusa. Indoielile dumneavoastra au fost generate de faptul ca Rusia intretine contacte cu miscarea Hamas?

- Nu de aici veneau dubiile mele, ci din cauza situatiei create in Israel in legatura cu rapirea soldatului. Cand au loc astfel de evenimente, primul lucru care-ti trece prin minte este sa ramai acasa. Dar, cantarind toate pro si contra, am decis ca mai logic ar fi sa vin aici si sa analizez totul cu un stat atat de influent cum este Rusia. Dupa intalnirile de la Moscova, cred ca a fost o hotarare inteleapta si foarte bine venita.

- Pana acum ati insistat ca Rusia sa includa Hamas pe lista organizatiilor teroriste? Sau poate, dimpotriva, contactele Rusiei cu Hamas sunt acum utile pentru salavarea soldatului israelian?

- Israelul nu este interesat de negociri cu Hamas si nu cauta mediatori pentru asta. Israelul nu sta de vorba cu teroristii. Rusia intelege, probabil, acest lucru. Hamas doreste o legitimizare internationala. Dar noi spunem: din punctul nostru de vedere, sunteti o organizatie terorista, dar daca va schimbati, atunci dialogul va fi altul. De altfel, Rusia are anumite parghii de influenta, asa ca, repet, vizita la Moscova o consider extrem de importanta.


Colaborare

- Presedintele Putin a ordonat gasirea asasinilor diplomatilor rusi din Irak. Credeti ca este un pas in directia corecta? Poate Israelul impartasi din experienta lui in acest domeniu?

- La toate intalnirile mele de la Moscova, am exprimat condoleante legate de uciderea diplomatilor rusi. Nu exista dubii ca tarile care se ciocnesc de terorism, inclusiv Israel si Rusia, nu numai ca pot, dar au obligatia de a colabora in aceasta sfera. Teroarea nu mai este astazi o problema locala, cu care se confrunta statul, care sufera din cauza lui. Este vorba despre o problema internationala. Teroarea intelege un singur raspuns, care trebuie sa fie dur si univoc. Istoria a demonstrat ca imediat ca incercati sa-i protejati pe teroristi, teroarea se intensifica. Pentru teroare nu exista cauze juste. Sunt actiuni care se afla in afara legii. Esensial este ca acest lucru sa fie constientizat de comunitatea internationala.

- Cand se planifica o vizita in Rusia a premierului Ehud Olmert?

- Ehud Olmert intentioneaza sa vina in Rusia. Deocamdata, data nu a fost convenita, ea depinde de graficul presedintelui Putin, iar aceasta chestiune a fost ridicata in cadrul convorbirilor de la Moscvoa. Pentru moment este avuta in vedere luna septembrie.

- V-ati intalnit cu seful Rosatom, Serghei Kirienko. S-a vorbit despre Iran?

- Da, despre Iran si inca o data despre Iran. (Agentia "Rusia la zi" – 4 iulie 2006)
http://www.rusialazi.ro/index.php?a=externe2006070401.xml
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Livni[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 05.05.07 12:42

Tzipi


Ultima editare efectuata de catre Admin in 08.04.12 10:39, editata de 6 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Livni[v=]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum