Axinciuc[v=]

In jos

Re: Axinciuc[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 12.07.11 0:03

Autograf Madeea Axinciuc
http://www.atac-online.ro/cultura--culte_23/

Directoarea Institutului Cultural Român din Tel Aviv, Madeea Axinciuc, s-a născut la 23 iulie 1976, la Satu Mare. Este licențiată a Facultății de Filosofie a Universității din București, cu specializarea „Filosofia Culturii“, și a absolvit un masterat de studii iudaice în cadrul aceleiași universități. În 1994, obține titlul de doctor în filosofie Summa cum laude, cu o teză intitulată Folosofia iudaică medievală, sub coordonarea prof. Gheorghe Vlăduțescu, de la Universitatea din București, și a prof. Moshe Idel, de la Universitatea de Studii Ebraice din Ierusalim. Este cadru didactic universitar al Facultății de Limbi Străine, Departamentul de Studii Iudaice al Universității din București și a beneficiat de mai multe stagii de pregătire la Școala Internațională pentru Studierea Holocaustului, a Institutului Yad Vashem, precum și la Institutul Colegiului Noua Europă și altele. Are o activitate publicistică remarcabilă în domeniul culturii iudaice.

A devenit, recent, mama unei fetițe căreia îi duce zilnic dorul, încercând să mențină ștacheta activităților de anvergură pe care le desfășoară în tot Israelul, la același nivel cu care ne-a obișnuit. Madeea este un summum de tinereț e și căldură spirituală, demonstrând că se numără printre acele femei de excepție care au realizat o punte de spiritualitate extrem de prețioasă între România și Israel. O numim alături de Excelența Sa dr. Rodica Radian Gordon, ambasadorul statului Israel la București, și de fosta ambasadoare a României în Israel, atât de îndrăgită aici, dr. Valeria Mariana Stoica. „Este pentru prima dată când Institutul Cultural Român de la Tel Aviv participă la organizarea celei de-a XXIIIa ediții a Târgului de Carte de la Ierusalim și aș spune că a fost o participare de succes. Împreună cu Ministerul Culturii și Cultelor, care s-a ocupat de standul românesc, prezența țării noastre s-a cristalizat și prin evenimente culturale, nu doar prin cărțile de la stand. Am avut, așadar, trei seri cu evenimente de tip spectacol, mai precis, în prima seară a Târgului, Teatrul Odeon a fost prezent cu spectacolul de dans, „Un tango mas“, de Răzvan Mazilu, cei doi protagoniști, Răzvan Mazilu și Monica Petrică fiind favoriții publicului.

De asemenea, în program s-a mai înscris o seară de jazz și de poezie, sala dovedindu-se neîncă- pătoare. În următoarele seri ale târgului, am fost onorați de prezența poeților Grete Tartler, Ioana Ieronim, Nicolae Tzone, Ileana Mălăncioiu, Denisa Comănescu, Elena Vlădăreanu, Traian T. Coșovei și Florin Iaru. Acești poeți șiau citit versurile în limbile română și engleză, alături de poeți israelieni, membri ai Asociației de Poezie HELICON (Society for the Advancement of Poetry in Israel). Au fost acompaniați de trupa de jazz Iordache. A mai avut loc un spectacol deosebit, cu invitați speciali - este vorba de Ada Milea și Alexandru Bălănescu, absolvent al Academiei de Muzică și Dans din Ierusalim. Ada Milea a cântat și în cadrul Cercului Cultural de la Ierusalim, unde a avut loc o întâlnire cu poeții români, dar și mai multe lansări de carte. Așadar, acestea au fost evenimentele din jurul standului româ- nesc și nu putem uita lansările de carte de la stand - o propunere deosebită, cea a Florinei Ilis, a cărei carte, Cruciada Copiilor, apărută la Cartea Românească, a fost tradusă în limba ebraică de către Yotam Reuveny, traducătoare care s-a bucurat de o audiență mare, și a apărut la Editura Nymrod.

Oamenii au cumpărat cartea lansată aici și acest volum a avut și o deosebită rezonanță în presa israeliană. De asemenea, au mai avut loc lansarea cărților „Povești și legende din folclorul evreiesc“, de Eugen Campus, și „Kaddish pentru mama mea“, de Iulia Deleanu (Editura Hasefer). Au mai fost lansate două dintre cele mai recente volume publicate de Editura Vinea: Să te vorbim pe tine, de Amir Or, și The distance between, de Fiona Simson. Volumele au fost prezentate de Ioana Ieronim și Nicolae Tzone.

Care ar fi rolul legăturilor prin cultură dintre cele două țări ?

În privința relațiilor bilaterale România-Israel, ne înscriem și noi într-o misiune diplomatică aparte, aceea de a promova cultura română, dar și de a crea legături între instituțiile culturale din cele două țări, între agenții culturali din cele două țări. Așadar, venind dinspre zona culturală, aș spune că e foarte important să creăm legături prin cultură. Acesta este mandatul nostru. Desigur, ne legăm și de evenimente care s-ar înscrie, oarecum, pe o agendă politică, cum ar fi, de exemplu, venirea secretarului de stat Mihai Gheorghiu de la Departamentul de Relații cu Românii de Pretutindeni, eveniment care a prilejuit o serie de manifestă ri culturale organizate împreună cu Ambasada României la Tel Aviv. Însă, dincolo de evenimentele pe care le organizăm împreună cu ambasada, avem și evenimentele noastre emblemă, pur culturale, și aș menționa vizita domnului Matei Vișniec, precum și prezentarea piesei domniei sale „Istoria comunismului, povestită pe înțelesul bolnavilor mintal“, în limba ebraică, la Teatrul Karov. Alte evenimente care vor urma: sperăm ca Teatrul Bulandra să vină în turneu la Teatrul Cameri. De asemenea vom avea evenimente diversificate venind dinspre muzică, pictură, literatură.

Sunteți cadru universitar al Facultății de Limbi Străine a Universității din București, în Departamentul de Studii Iudaice. Cum se derulează dezvoltarea studiilor de limbă ebraică în România ?
În ceea ce privește dezvoltarea studiilor iudaice în mediul universitar din România, s-au făcut pași importanți în toate marile centre universitare - la Cluj, la București dar și la Iași. Din ce în ce mai mulți studenți se înscriu în programele de studii iudaice, fie ele programe tip specializare A sau masterat, sau chiar programe tip specializare B, ca la Universitatea din București, la catedra de Studii Orientale a Facultății de Limbi Străine. Există o dezvoltare a studiilor iudaice, am organizat chiar și aici o masă rotundă cu această temă, cu invitați din România, despre modul în care studiile iudaice se pot configura în România și care este de fapt publicul țintă. Un rol special îl are în această privință Ambasada Israelului în România și doamna ambasador dr. Rodica Radian Gordon, în promovarea studiilor iudaice în țara noastră. Domnia sa se implică mai mult decât oricare alt ambasador al Israelului de până acum în promovarea părții academice a învățământului în limba ebraică. Dacă veți intra pe site-ul Ambasadei Israelului în România veți vedea că există rubrici speciale dedicate programelor de studii iudaice de la diversele universități din România.

Dar despre studiile de limbă română în Israel ce ne puteți spune ?
Sunt foarte cerute. Sunt în derulare demersuri pentru înființarea unui lectorat de limba română la Universitatea din Tel Aviv, universitate unde eu însămi am predat cursul de Limba română și voi continua, începând din toamna anului viitor; așadar, aici se derulează de ani buni un curs de limbă română, dar plănuim înființarea unui lectorat de limbă română și acest lucru se va face cu sprijinul Ministerului Educaț iei din România, Ministerului de Externe român, Ministerului Afacerilor de Externe israelian. Pe de altă parte, există mai multe cursuri de Limba română care se desfășoară în cadrul organiza- ției Campus Limudim, organizație care promovează studiul în străinătate, la diferite universități, pentru studenții israelieni. Așadar, dacă un israelian dorește să studieze în România, se poate adresa acestei organizații, care va oferi și cursuri de Limba română. Întrucât avem o colaborare foarte bună cu Campus Limudim, îi sprijinim în această activitate, oferindu-le materiale dar și sprijin logistic, iar, uneori, le punem la dispoziție chiar și sediul Institutului pentru organizarea diferitelor evenimente, dar, în general, cred că este foarte bine ca aceste cursuri să se adreseze tinerilor israelieni care doresc să își desfășoare studiile în România. Și nu sunt puțini...

Când veți înființa acea bibliotecă mult-așteptată de către israelienii români ?
În legătură cu înființarea unei biblioteci de carte românească, am o veste foarte bună; am reușit să obținem un spațiu suplimentar, care este chiar lângă spațiul inițial, și am făcut un pasaj înspre acest spațiu; aici vrem să constituim o bibliotecă cu titluri de referință din literatura română și nu numai, de asemenea vor fi foarte multe cărți traduse acum în limbile engleză, franceză, germană, dar, iată, și în ebraică - am amintit de cartea Florinei Ilis, cărți pe care le dorim aici pentru că sunt și israelieni nevorbitori de limbă română, și care vor să se familiarizeze cu cultura românească.

Cum îmbinați activitatea Institutului cu activitățile asociațiilor și cercurilor culturale atât de dinamice din tot Israelul ?

Menționez că pentru noi este o mare plăcere să conlucrăm cu aceste organizaț ii, dar, pe de altă parte, misiunea noastră principală este aceea de a aduce personalități culturale din România, aici. Așadar încercăm să realizăm parteneriate cu aceste instituții, în vederea organiză rii unor evenimente de anvergură.

Cum se oglindește activitatea Institutului Cultural în publicațiile de limbă română din Israel ?

Chiar foarte mult, și le suntem recunoscă tori colegilor din presa de limba română, care nu numai că sunt prezenți la evenimentele noastre și știm că după fiecare eveniment avem o cronică în ziarele sau în revistele de aici. Pentru noi este un foarte bun feed-back, putem să vedem care este reacția și care este influența evenimentelor pe care le organizăm.

Ce-și dorește Madeea Axinciuc în calitate de mămică ?

Relația dintre mine și fetița mea este o relație dificilă, este la „fără frecvență“... Mi-aș dori foarte mult ca lipsa mea să nu o afecteze atât de mult și sper din tot sufletul ca firele nevăzute care ne leagă, firele nevăzute dintre noi două să lucreze, chiar în absența mea.

Un autograf vorbit pentru cititorii noștri?
De aici, din Țara Sfântă, un gând de iubire adevărată tuturor cititorilor acestui interviu. Un gând de pace tuturor românilor.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Axinciuc[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 22.03.07 19:15

Madeea
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum