Solana[v=]

In jos

Re: Solana[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 11.03.13 17:29

Fostul secretar general al NATO Javier Solana a donat un rinichi. "Era datoria mea să fac asta"
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Solana[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 12.07.11 14:28

Solana scandalizeaza Israelul
Decizia Inaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica Externa si de securitate comuna, Javier Solana, de a vizita Damascul in cursul acestei saptamani reprezinta o greseala careia Israelul i se opune, au declarat...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Solana[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 12.07.11 14:27

Javier Solana promite Siriei Înălțimile Golan
http://www.atac-online.ro/geopolitic_18/
Drama poporului palestinian este din nou folosită de elita politică arabă din regiune drept pretext pentru consolidarea regimurilor de dictatură. În ciuda diferențelor majore dintre interesele politicoeconomice ale Siriei, Arabiei Saudite, Iranului sau altor state musulmane, conducerile acestora sunt aliate în politica de sacrificare a intereselor legitime ale populației palestiniene pașnice.

Profitând de vizita la Damasc a înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Javier Solana, autoritățile siriene au reluat atacurile verbale la adresa statului Israel, fără însă a recunoaște implicarea sa directă în degradarea situației politice și sociale din Liban. „Am dori să depunem toate eforturile pentru ca Siria să recupereze teritoriile pierdute în 1967“, a afirmat Javier Solana în cursul unei conferințe de presă comune cu Walid al- Moualem, ministrul sirian de Externe, ținută de cei doi oficiali după mai multe întâlniri ale înaltului funcționar european. Pricipalul punct pe agenda de lucru a1 lui Solana în Siria l-a reprezentat întâlnirea cu președintele sirian, Bashat al-Assad, al cărui discurs antiisraelian a fost susținut de o consolidare recentă a forțelor militare siriene de la frontierele cu Libanul și Israelul.

Deschiderea diplomatică a Uniunii Europene către regimul dictatorial de la Damasc face parte din noua strategie promovată de unele medii politice de la Bruxelles, ce doresc să se distanțeze de politica promovată de SUA în regiune. Acest proces a fost criticat dur de diplomația statului Israel, prin vocea ministrului de Externe israelian, Tzipi Livni, care a declarat, în timpul unei vizite oficiale în Canada, că „dacă cineva crede că Hamas, care nu recunoaște Israelul, care comite acte teroriste, pentru a crea un stat palestinian și a distruge statul evreu (...) poate fi un partener, se înșală“. Totodată, șeful diplomației israeliene a cerut Consiliului de Securitate al ONU să aplice mai multe sancțiuni Iranului, pentru refuzul de a-și suspenda procesul de îmbogățire a uraniului, subliniind încă odată, conform mass-media din Israel, disponibilitatea autorită- ților de la Ierusalim de a lansa atacuri preventive împotriva instalațiilor nucleare ale Republicii Islamice Iran.

Participând la controversata conferință internațională de la Bagdad, privind viitorul statului irakian, delegația siriană a condiționat cooperarea în cadrul procesului de stabilizare a regiunii, de sus- ținerea Statelor Unite și a altor diplomații occidentale pentru recuperarea Podișului Golan, ocupat de Israel acum 40 de ani, în urma „Războiului de șase zile“, în care statul evreu a învins o coaliție a statelor arabe. Profitând de disensiunile dintre statele occidentale privind modalitatea de rezolvare a problemelor palestiniană, libaneză și irakiană, președintele sirian, Bashar al-Assad, și ministrul iranian al Apărării, Mostafa Mohamed Najjar, aflat recent în vizită la Damasc, au analizat posibilitățile de „cooperare între armatele celor două țări“, a anunțat agenția oficială Sana. „Cele două părți au trecut în revistă evenimentele din regiune.

Ele au examinat cooperarea între cele două armate și mijloacele de consolidare a prieteniei“, au precizat aceleași surse. Mass-media palestiniană a subliniat faptul că delegația militară iraniană, condusă de ministrul iranian de resort, a ajuns la un acord preliminar prin care partea siriană a acceptat să participe la procesul de reînarmare, cu asistență logistică și financiară iraniană, a mediilor extremiste palestiniene. Dezvăluirile din mass-media arabă vin în urma recentelor acuzații lansate de ministrul israelian pentru Securitate Internă, Avi Dichter, conform cărora „Iranul a început să pregă tească teroriștii din cadrul Hamas, care au fugit din Fâșia Gaza în Egipt după retragerea israeliană din 2005, iar în acest moment statul iranian este cel mai mare stat terorist din lume“. Interesele divergente ale principalilor actori politico-militari din regiune au ieșit în evidență și la începutul acestei săptă mâni, când delegațiile Israelului și Statelor Unite s-au retras de la lucrările Conferinț ei pentru Dezarmare a ONU, după ce reprezentantul Iranului a apreciat că Israelul este „adevărata sursă a pericolului nuclear din Orientul Mijlociu, având un un trecut infracțional întunecat“.

Formarea, ieri, unui guvern palestinian de uniune națională, ce ar urma să primească învestitura Parlamentului palestinian, sâmbătă, a fost primită cu scepticism de populația palestiniană, obișnuită cu luptele politice inter-palestiniene, transformate în confruntări armate soldate cu zeci de morți și răniți ai Hamas sau ai Fatah. Unii dintre diplomații din regiune își pun speranța în noua inițiativă saudită de a repune în discuție planul arab de pace adoptat de către Liga Arabă în cursul unui summit desfășurat la Berlin în 2002, inițiativă care prevede normalizarea relațiilor statelor arabe cu Israelul, în schimbul retragerii totale israeliene din teritoriile arabe ocupate în 1967 și înființarea unui stat palestinian independent. O eventuală disponibilitate a părții israeliene de a lua în considerare această propunere a fost subliniată de premierul israelian Ehud Olmert, care a afirmat, la sfârșitul săptămânii trecute, înainte de întâlnirea cu Abbas, de la Ierusalim, că este dispus „să trateze cu maximum de seriozitate“ această Iinițiativă. Înaltul oficial israelian a mai declarat că dorește ca, în cursul viitorului summit arab, care va avea loc la Ryiad, în Arabia Saudită, la sfârșitul acestei luni, cele 22 de state membre „să pună accentul pe aspectele pozitive ale inițiativei saudite, ceea ce va permite consolidarea șanselor unei negocieri cu palestinienii pe această bază“.

Intenția statului israelian de a nu accepta inițiativa de pace arabă în forma sa actuală, în special aspectele referitoare la reîntoarcerea refugiaților palestinieni, a provocat o ieșire dură a diplomaț iei saudite, care a respins orice posibilitate de renegociere a formei votate de Liga Arabă în 2002. Ministrul de Externe de la Riyadh, prințul Saud al-Faisal, considerat unul dintre principalii pretendenți la tronul monarhiei saudite, s-a folosit de prezența în această țară a reprezentantului UE, Javier Solana, pentru a demonstra mass-media de limbă arabă și internațională rolul de lider al lumii arabe, pe care monarhia saudită dorește să îl joace în locul Egiptului. Conflictele permanente dintre diferitele țări arabe ale blocului musulman sunnit, precum și dintre acestea și Iranul șiit, slăbesc în mod substanțial capacitatea de reacție a diplomației arabe în problema palestiniană.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Solana[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 15.03.07 16:55

Javier


Ultima editare efectuata de catre Admin in 11.03.13 17:30, editata de 2 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Solana[v=]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum