ISTORIE=UNIVERSALA

In jos

Nimicuri mitologice

Mesaj Scris de Admin la data de 18.03.07 19:11

Nimicuri mitologice

http://www.sfin.ro/articol_8074/nimicuri_mitologice__.html


1. Plutarh ne explica de ce piersicul a fost consacrat zeitei linistii: frunza lui are forma unei limbi, iar fructul - forma unei inimi. Ideea era ca intre inima si limba trebuia sa fie un acord deplin. Dar amanuntul acesta a fost uitat. De altfel, si la greci, Hermes, zeul elocintei, era, in acelasi timp, zeul escrocilor.
2. Templul lui Ianus ramanea deschis, la Roma, in vreme de razboi si se inchidea in vreme de pace. Dar cum romanii n-aveau o mare slabiciune pentru pace, templul lui Ianus a fost inchis o singura data, sub domnia lui Numa, a doua oara dupa cel de-al doilea razboi punic si de trei ori sub Augustus.
3. Dupa cei zece ani cat a durat razboiul Troiei, femeia adulterina pentru care s-a pornit razboiul s-a intors linistita in bratele sotului ei, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Singura justificare a acestui razboi e ca, datorita lui, a fost creata „Iliada“. Daca Elena i-ar fi fost credincioasa lui Menelau, Homer n-ar fi avut ocazia sa compuna nici „Odiseea“.
4. Erau taine pe care vechii greci nu voiau sa le afle. Poate de aceea batranul prezicator Tiresias vorbeste mereu cu doua intelesuri.
5. Cu siguranta, Fontenelle avea dreptate. Daca Apolo, in timp ce alerga dupa Daphne, i-ar fi strigat acesteia, pur si simplu, ca era tanar si frumos, fecioara dorita de el ar fi intors capul, in loc sa se transforme in dafin. Dar zeii nu s-au priceput niciodata sa seduca. Nu exista legenda in care sa intalnim o poveste de dragoste cel putin acceptabila. Afrodita a avut tot felul de aventuri, si cu zei, si cu muritori, dar tot ce s-a retinut e ca si-a transformat templele in bordeluri.
6. In fond, gestul lui Orfeu de a intoarce capul la iesirea din Infern (asta in plin clasicism!), in speranta ca o va vedea pe Euridice, nu-i anunta pe toti romanticii de mai tarziu?
7. Poate ca nu exista un mijloc mai bun pentru a apara un mister decat acela de a discuta mereu despre el. Ar fi o explicatie pentru faptul ca nu stim nimic sigur despre oracolul de la Delphi, in afara de amanuntul ca toate Pythiile care s-au perindat pe trepiedul de unde si-au bolborosit profetiile trebuiau sa fie, in mod obligatoriu, analfabete. Probabil, zeii nu voiau sa comunice prin intermediul unui om cultivat. Oamenii cultivati au indoieli.
8. Niciun popor nu si-a pus atatea nadejdi in morminte ca vechii egipteni. In cele vreo optzeci de piramide cate au fost ridicate pe malul stang al Nilului (unde apunea soarele!) s-au adunat milioane de blocuri de piatra. In schimb, palatele faraonilor erau construite din materii perisabile, din caramizi uscate si lemn. Din ele n-a ramas nicio urma! Dar, cum a zis Chateaubriand, ideea de a invinge timpul printr-un mormant n-a iesit dintr-o minte vulgara.
9. Ulise si-a ales o sotie foarte comoda. Dispusa sa-l astepte douazeci de ani. Zece ani cat Ulise a stat la Troia. Si zece ani petrecuti pe mare sau in bratele nimfei Calypso.
10. Marc Aureliu a rezolvat teama de moarte cu un sofism. Daca exista zei, a zis el, moartea nu poate fi rea, intrucat nu e posibil ca zeii sa-ti vrea raul. Daca nu exista, de ce sa traiesti intr-o lume fara zei? Dar daca nu crezi in zei?
11. „Esti fericit?“, il intreaba Cain in poemul lui Byron pe Lucifer, iar acesta raspunde: „Sunt puternic“. Oare ce-ar fi raspuns la aceeasi intrebare Stalin si Hitler?
12. Procesul lui Oreste este un proces impotriva destinului, la care participa si muritorii, si zeii. Interesant e ca Oreste a fost achitat de acest tribunal. Voturile fi-ind impartite, insasi zeita intelepciunii a votat in favoarea lui Oreste. Concluzia? Nici zeii nu-si pot ingadui sa condamne destinul!
13. Oscar Wilde pretinde ca lumea a invatat melancolia de la Hamlet. Si ca viata imita arta, nu invers. Discutabil. Noi n-am asteptat sa invatam de la mesterul Manole tendinta de a lua mereu totul de la capat. Dar se pot aduce si argumente „pro“. Cine ar accepta azi ca razboiul Troiei a fost o lupta banala intre triburi? „Iliada“ a impus adevarul ei in locul adevarului istoric.
14. Cand Epimeteu (al carui nume inseamna in greceste „cel ce reflecteaza prea tarziu“) si-a dat seama ce dar de nunta periculos primise sotia sa Pandora, a vrut sa inchida cutia. Era insa prea tarziu. Toate relele inchise de zei in ea iesisera, umpland lumea. In cutie nu mai era decat speranta.
15. Apolo, zeul vindecator, a raspandit molimi. Ahile, inainte de a-si arata vitejia la Troia, s-a ascuns printre fetele lui Lycomedes, deghizat in haine femeiesti, ca sa scape de razboi. Grecii, cum se vede, nu spun nimic clar. Pe de o parte, legenda ne asigura ca Endymion l-a rugat pe Zeus sa-l lase sa doarma vesnic pentru a ramane pururea tanar. Pe de alta parte, ne zice ca ar fi avut cincizeci de fete cu Artemis.
16. Intr-o friza de la Olimpia, Zeus insusi patroneaza o cursa de care trucata. Problema e daca Zeus stia. Daca era si el sarlatan sau era dus de nas.
17. Si Alexandru cel Mare, si Cezar au privit zambetul misterios si slut al Sfinxului de la Ghizeh cu aceeasi perplexitate ca noi. Doar perspectiva s-a schimbat. Soldatii romani aveau nevoie de scari ca sa se suie pe spinarea Sfinxului pentru a-si usca hainele la soare. Ai lui Bonaparte ii puteau atinge fata cu mana fara dificultate. Inca din timpul lui Tutmes al IV-lea, „paznicul piramidelor“ a trebuit, de mai multe ori, sa fie dezgropat din dunele de nisip aduse de vant.
18. Se pare ca Meduza fusese de o frumusete neobisnuita. Dar a avut obraznicia sa-si dispute frumusetea cu Athena, uitand ca zeii sunt la fel de vanitosi ca oamenii. Rezultatul? Zeita s-a enervat atat de rau, incat a transformat in serpi buclele Meduzei si le-a dat ochilor ei proprietatea funesta de a preface in piatra tot ce priveau.
19. Legendele ne asigura ca la Sybaris era interzisa orice activitate care ar fi putut sa tulbure somnul de dupa-amiaza al cetatenilor. Mai putin cunoscut e sfarsitul acestei cetati unde primau placerile. Intrand in conflict cu vecinii din Crotona, sibaritii ar fi trimis impotriva lor o armata enorma. Crotonezii ar fi asteptat-o cantand din flaute. Auzind cantecele, caii din Sybaris au inceput sa danseze. Ceea ce le-ar fi permis crotonezilor sa-i invinga usor pe sibariti.
20. Petroniu sustinea malitios ca era mult mai usor de intalnit un zeu decat un om!
21. In greceste, Prometeu insemna „prevazator“. Nu s-ar zice ca si-a confirmat numele.
22. Cand tezaurul se golea, tiranul din Siracuza (i-am uitat numele) anunta ca zeita Demeter i-a aparut in vis cerandu-i ca toate femeile sa-si duca in templul ei bijuteriile.
23. Pe un cadran solar de la Venetia (sau de langa Venetia) scria Horas non numero nisi serenas. „Nu se socotesc decat ceasurile senine“. Mie, un asemenea cadran solar, daca l-as avea, mi-ar fi inutil. Ce sa numere? Poate doar moliile din casa.
24. Marsyas l-a provocat pe Apolo la o intrecere (ce imprudenta!), socotind ca fluierul sau canta mai frumos. A castigat, fireste, zeul. Ca sa-l pedepseasca pe Marsyas pentru trufia de a-l fi infruntat, Apolo l-a legat pe silen de crengile unui copac si l-a jupuit de piele. Frumoasa dovada a seninatatii clasice!
25. Pelias tocmai adusese un sacrificiu lui Poseidon pe tarmul marii cand l-a vazut sosind pe Iason, care-si pierduse o sandala pe drum. Oracolul ii prezisese sa se teama de omul cu o singura sandala. Amintindu-si oracolul, Pelias l-a intrebat pe Iason: „Ce-ai face daca ti s-ar fi prezis ca vei muri de mana unuia ca tine?“. „L-as trimite sa caute Lana de aur“, i-a raspuns Iason.
26. Fiecare gaseste in Antichitate ceea ce cauta, scrie undeva Eugen Lovinescu. Dar ce caut eu? Nici azi n-as sti ce sa raspund.
27. Numai discipolii acceptati in a doua treapta de initiere erau primiti de Pitagora in curtea interioara a scolii lui. De aici termenul „ezoteric“ (cel dinlauntru).
28. Exista infrangeri mai valoroase decat victoriile. Cati stiu ca tatal lui Icar, Dedal, cel care a avut ideea aripilor lipite cu ceara de umeri (ca sa scape din labirint), a ajuns cu bine in Sicilia?
29. Ni se spune ca Pasarea Phoenix renastea din propria ei cenusa. Dar de cate ori ea reaparea, era alta. Ducea in templul soarelui de la Heliopolis cenusa tatalui ei, invelita in smirna si modelata in forma unui ou.
30. Hegel zice ca lumea greaca incepe cu Ahile si se termina cu Alexandru cel Mare. De fapt, se incheie cu nostalgia lui Ahile. Alexandru cel Mare invatase pe dinafara „Iliada“ si o purta mereu cu sine. Ajuns la mormantul pretins al eroului homeric, l-a acoperit cu flori si l-a inconjurat strigand: „Fericit Ahile care a avut un mare prieten si a fost cantat de un mare poet“.
31. Dieta discipolilor lui Pitagora. Li se interziceau vinul, carnea si ouale.
32. Am scormonit prin aceste „nimicuri“ care m-au pasionat candva, in lecturile mele despre mituri, dupa ce am vazut ca, batran, Cato acuza defectiuni ale memoriei.
33. Era aproape vara atunci,/ era aproape vara, cu siguranta,/ credeam in vara si o asteptam/ma gandeam ziua si noaptea/ce vara dezlantuita va fi/era aproape vara si nu stiu ce s-a intamplat,/am dormit prea mult, poate, visand/si e aproape iarna acum.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Apocalipsele Anului 1000

Mesaj Scris de Admin la data de 17.03.07 11:29

Episodul I
=====
Episodul II
=====
Apocalipsele Anului 1000 (Ultimul episod)
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

ISTORIE=UNIVERSALA

Mesaj Scris de Admin la data de 09.03.07 13:52

8 Martie, Ziua Femeii - 90 de ani de istorieLa începutul secolului XX, femeile din toate țările s-au unit pentru a-și apăra drepturile și a cere dreptul la vot. Crearea unei zile internaționale a femeilor a fost propusă pentru prima oară în 1910, în timpul Conferinței internaționale a femeilor de către Clara Zetkin. Data nu a fost totuși fixată. Abia începând cu 1917, cu prilejul grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg, tradiția de 8 martie s-a născut. După 1945, Ziua internațională a Femeii a devenit o tradiție în lumea întreagă. Se spune că originile datează de la niște evenimente tragice din America. În ziua de 8 martie 1857, la New York, angajatele din fabricile de textile au intrat în grevă și au coborât în stradă pentru a cere condiții mai bune de lucru, creșe și un salariu egal cu cel al bărbaților. Poliția a intervenit în forță împotriva lor. Relatările despre cele întâmplate au apărut în presă în 1955.
Expertele în istorie Lilliane Kandel și Françoise Picq au susținut în 1982 că evenimentele respective nu ar fi avut loc și că ar fi fost inventate pentru a da rădăcini americane tradiției de 8 martie. Relatările s-au bazat pe manifestațiile din 1908 și 1909 din SUA.
Originea acestei zile ar rezida în lupta femeilor pentru dreptul la vot, condiții mai bune de lucru și egalitatea între femei și bărbați care au frământat Europa la începutul veacului XX.
Recunoscută oficial de 30 de ani
În august 1910, la Copenhaga, a avut loc a 2-a conferință a femeilor socialiste, care a reunit sute de femei din 17 țări. Prima avusese loc în 1907, la inițiativa ziaristei germane Clara Zetkin, care conducea din 1890 revista "Die Gleichheit" (Egalitatea). În timpul conferinței, Zetkin propune, pentru prima oară, ca femeile din toate țările să organizeze în fiecare an o zi a lor, care să servească pentru dreptul la vot.
Propunerea a fost imediat adoptată. Data zilei nu a fost însă fixată. La 8 martie, în Rusia, femeile au manifestat pentru a cere pâine și întoarcerea soților de pe front.

De atunci este instituită tradiția de 8 martie, asociată cu sărbătorirea primei zile a revoluției ruse. Feminismul anilor ‘70 face ca Ziua internațională a Femeii să fie recunoscută oficial în 1977 de Națiunile Unite.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: ISTORIE=UNIVERSALA

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum