Iisus[v=]

Pagina 2 din 3 Înapoi  1, 2, 3  Urmatorul

In jos

Iisus[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 28.02.07 7:31

Rezumarea primului mesaj :

Iisus Christos


Ultima editare efectuata de catre Admin in 27.12.14 11:59, editata de 14 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos


Re: Iisus[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 03.09.10 17:15

Primul film despre Iisus din istoria Bollywood-uluiRegizorul indian Singeetham Srinivasa Rao vrea sa realizeze primul film din istoria Bollywood-ului despre viata lui Iisus Hristos, pelicula urmand sa fie turnata in Israel si India.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Ahasver, evreul care l-a pălmuit pe Iisus în timpul interoga

Mesaj Scris de Admin la data de 01.06.10 19:49

Ahasver, evreul care l-a pălmuit pe Iisus în timpul interogatoriului lui Caiafa?
Legenda lui Ahasver, a „evreului veșnic” este un exemplu fundamental mereu citat, care demonstrează cum se naște o istorie crudă din crâmpeie și prejudecăți. Ahasver este în Biblie un rege persan, soțul Esterei. Dintr-un oarecare motiv acest nume i-a fost atribuit unei figuri literare...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Erori de procedură în procesul lui Iisus

Mesaj Scris de Admin la data de 13.05.10 9:32

Erori de procedură în procesul lui IisusConspirația politică a fariseilor și a saducheilor împotriva Lui Hristos a generat un șir de ilegalități ce au culminat cu răstignirea Celui care a marcat ireversibil istoria umanității. Căpeteniile religioase ale iudeilor au încălcat toate procedurile prevăzute de legea ebraică în cazul acuzaților. La rându‑i, guvernatorul roman Ponțiu Pilat le‑a dat satisfacție acestora, tot din rațiuni politice, deși, potrivit principiilor dreptului roman, Iisus nu se făcea vinovat de nimic.

De peste două mii de ani, umanitatea stă cu fața spre o palmă de pământ din Orientul Mijlociu, numită Palestina. Cele trei mari religii monoteiste – iudaismul, creștinismul și islamul – revendică Ierusalimul drept centru al propriei spiritualități. O dovadă a originii lor comune, dar și o sursă de interminabile dezbinări și conflicte.
Niciuna dintre religiile amintite nu neagă existența istorică a unui „fiu de tâmplar“ din Nazaret care a produs cea mai mare revoluție din istoria lumii – iar unii spun că singura. Iudeii îi spuneau Rabi, adică Învățător, creștinii L-au descoperit ca Fiu al Lui Dumnezeu, iar musulmanii îl numesc și astăzi Profet.
Sfârșitul tragic – din perspectivă omenească – al Lui Iisus Hristos preocupă și astăzi numeroși teologi, pictori, literați și, nu în ultimul rând, juriști. S-a făcut sau nu vinovat de ceva? A încălcat vreo lege sau cutumă a acelor vremuri ori a fost arestat, torturat și osândit în disprețul reglementărilor romane și iudaice? Iată doar două întrebări care nasc și acum aprigi dispute.
Paradoxal, Iisus Nazarineanul a fost arestat noaptea de o mulțime de oameni înarmați, ostași și reprezentanți ai fariseilor (membri ai unei grupări politico-religioase aristocratice), în grădina Ghetsimani din partea de răsărit a Ierusalimului. În schimb, legea ebraică prevedea că, exceptând flagrantele, acțiunile de acest gen trebuie să se desfășoare ziua pentru ca „nimic să nu se petreacă în ascuns“.
În plus, la arestare, existența mandatului legal era condiția de bază, fapt ce a fost trecut cu vederea în cazul Lui Iisus. Procedura a avut caracteristicile unei conspirații politice. Istoriografii au consemnat faptul că probabilitatea ca Iuda Iscarioteanul să fi fost dezamăgit de Hristos în speranțele sale patriotice este foarte mare. Iuda, asemenea multora dintre conaționalii săi, așteptau un Mesia răzbunător, care să lupte cu arma în mână împotriva romanilor, nicidecum să propovăduiască pacea și iubirea aproapelui.
Încălcarea procedurilor

Sfântul Evanghelist Ioan subliniază faptul că, după arestare, Iisus a fost condus mai întâi în casa lui Ana, socrul lui Caiafa, care pierduse de cincisprezece ani scaunul de președinte al Sinedriului iudaic, dar care se bucura încă de o mare putere și influență.
După îndepărtarea lui Ana din postul de mare preot al iudeilor, el reușește să transmită această funcție fiului său, Eleazar, și apoi ginerelui său, Caiafa. În vremea aceea, Sinedriul era tribunalul suprem și forul care reglementa și conducea treburile civile și religioase ale iudeilor.
Convocarea primului Sinedriu a avut loc noaptea, fapt ce contravine legislației timpului. Ceea ce astăzi am denumi „cercetare prealabilă“ s-a desfășurat acasă la Ana, după cum am arătat. Interogatoriul luat de Ana, fost mare preot, nu a avut un caracter oficial, iar intenția sa de a nu se angaja în vreun fel în judecată este evidentă. Asta, cu atât mai mult cu cât nu-i revenea nicio obligație din punct de vedere legal.
Mărturia Sfântului Evanghelist Ioan (18:24) este relevantă în privința abuzurilor săvârșite în această etapă a procesului – „Ana L-a trimis legat la marele preot Caiafa“. Convocarea celui de-al doilea Sinedriu a constituit o nouă încălcare a Torei (legea ebraică), aceasta stipulând un anume interval de timp între prima și a doua audiere a acuzatului, precum și pentru luarea unei decizii – „o zi solară întreagă“.
La această întrunire, Sinedriul votează condamnarea la moarte a Lui Iisus și hotărăște modalitatea obținerii ratificării ei de către Ponțiu Pilat, guvernatorul roman al Iudeei (26 – 36 d. Hr.). Judecarea a avut loc tot noaptea, deși legea ebraică dispunea ca acuzatul de fapte susceptibile de pedeapsa cu moartea să fie judecat ziua și în public.
Supliciile – strict interzise
Dincolo de faptul că reunirea Sinedriului nu putea avea loc în perioada Pesahului (celebrarea eliberării israeliților din robia egipteană), membrii acestui organism aveau misiunea de a proteja acuzatul, acordându-i prezumția de nevinovăție. În niciun caz, membrii Sinedriului nu aveau voie să lovească un acuzat – „L-au legat la ochi, Îl loveau peste față și-L întrebau, zicând: «Prorocește, cine Te-a lovit?» Și rosteau împotriva Lui multe alte batjocuri“ (Luca 22:64).
În plus, Tora specifică faptul că nu era posibilă condamnarea la moarte pentru un păcat capital decât dacă avea ca fundament declarațiile similare a cel puțin doi martori. În cazul lui Iisus, afirmațiile martorilor nu au concordat. De asemenea, Talmudul prevedea explicit că acuzatul avea dreptul să beneficieze de un apărător. Dacă nu își putea plăti unul, era numit un apărător din oficiu, care ar fi urmat să acționeze în interesul lui. Iisus nu a beneficiat nici de această dispoziție legală.
Spălarea mâinilor și dreptul roman

Regele Irod Antipa (n. 4 î.Hr. - d. 39 d. Hr.), tetrarh al unei părți din fostul regat herodian (Galileea și Pereia), nu și-a asumat responsabilitatea judecării lui Iisus la Ierusalim, unde se găsea cu ocazia celebrării Pesahului. Irod L-a retrimis pe Iisus lui Ponțiu Pilat, care se pronunțase deja în privința Nazarineanului.
Baza sistemului judiciar îl exonera pe Hristos de orice răspundere de natură penală, motiv pentru care Ponțiu Pilat a decis să nu‑și asume cauza. „Juris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere“ (Principiile dreptului sunt acestea: a trăi în mod onest, a nu vătăma pe altul, a da fiecăruia ce i se cuvine), instituia Ulpian drept reguli universal valabile, reguli ce nu fuseseră încălcate de „fiul tâmplarului“ din Nazaret.
Guvernatorul roman al Iudeei, deși nu i-a găsit nicio vină Lui Iisus, la strigătele mulțimii „Răstignește-L, răstignește-L!“, s-a spălat pe mâini înaintea iudeilor, zicând: „Eu sunt nevinovat de sângele Neprihănitului acestuia. Treaba voastră!“ (Matei 27:24‑25). „Ibnis in crucem!“ („Răstigniți‑L!“) au fost cuvintele lui Pilat, care au pecetluit condamnarea plănuită de Sinedriu. În orice caz, crucificarea, o pedeapsă eminamente romană, era aplicată numai celor găsiți vinovați de furt, trădare, viol sau batjocorirea împăratului.
Or, pedeapsa prevăzută pentru blasfemie – acuzația oficială adusă Lui Iisus Hristos – era uciderea în bătaie cu pietre.
Urmare a acestor neconcordanțe și ilegalități, Iisus Hristos a murit tocmai în ziua și la ora când evreii înjunghiau mielul pascal, în amintirea dezrobirii poporului lor și a călăuzirii lui Moise spre Țara Sfântă.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Iisus, personajul principal al unui serial animat

Mesaj Scris de Admin la data de 10.05.10 16:11

Iisus, personajul principal al unui serial animat
Creatorii "South Park" ii vor oferi lui Iisus Hristos propria serie de televizune
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Dinastia Isus și impostorul Pavel

Mesaj Scris de Admin la data de 05.11.09 19:03

Dinastia Isus și impostorul Pavel
http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=8263
Discuțiile în
contradictoriu pe marginea articolului “Rabinul Yehoshua și
creștinătorul său, Shaul din Tars”
(http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?step=articol&id=7829)
– o recenzie a cărții lui Barrie Wilson “How Jesus became Christian”,
reactiile la articolul lui Ștefan Maier “Știință și Religie - Dialog
imposibil?” precum și rezultatele sondajului "Cine e responsabil de
moartea lui Isus Hristos?"
(http://www.romanialibera.com/voxpopuli/voxpopuli.php?n=487) mă fac să
revin cu recenzia altei cărți care, sunt sigur, va provoca vii
dezbateri.

Cartea se numește The Jesus Dynasty, iar autorul ei este arheologul
biblic James Tabor, șeful departamentului de Studii Religioase de la
Universitea Carolinei de Nord la Charlotte și este publicată de editura
Harper Element.

Ideea centrală a lui Tabor este că Isus este un personaj istoric real,
care a fost un Messia evreu și a cărui viață, activitate și mesaj real
a fost deformat după moartea sa, începând cu apostolul Pavel.

James Tabor nu acceptă ideea imaculatei concepțiuni și a reînvierii lui
Isus. El pleacă de la descoperirea la Ierusalim în 2002 a unui osuar
inscripționat “Iacob, fiul lui Iosif, fratele lui Isus”.

El coroborează această descoperire cu cea făcută în 1996 a unei cripte
de familie, unde figurau numele Maria, Iosif, încă o Maria, Iuda fiul
lui Isus, Matei și, mai ales, Isus fiul lui Iosif.

Datarea cu carbon a relevat faptul că oasele sunt din primul secol al
erei creștine și, cu excepția uneia dintre Marii, aparțin, potrivit
testelor ADN, aceleiași familii.

Autorul recunoaște că nu se poate dovedi că acestea ar aparține
familiei lui Isus, dar inscripțiile fiind veritabile, probabilitatea ca
să mai existe o altă familie cu aceleași nume este, potrivit lui Tabor,
practic nulă.

Sigur că descoperirile sale sunt controversate, dar cartea nu se rezumă
numai la atât, ce este o reconstituire a vieții lui Isus, plecând de la
textele biblice, descoperirile arheologice, manuscrisele de la Qumran
și alte texte necanonice, cu ar fi Evanghelia lui Toma sau Didache.

Un Mesia evreu

Pentru James Tabor, Isus este un Mesia evreu, dovada fiind descendența
Davidică, evidențiată de genealogia din evanghelia lui Luca, care arată
linia maternă, care o leagă pe Maria de Nathan, unul dintre fiii
regelui David.

Autorul remarcă ceea ce era evident pentru oricine citește Noul
Testament fără prejudecăți: că familia lui Isus, începând cu fratele
său Iacob, este complet marginalizată.

Imaginea dominantă a lui Isus, fiul lui Dumnezeu, este introdusă de
apostolul Pavel, sau Shaul din Tars, care este autorul primului text
canonic din Noul Testament, epistola către Galateni, în jurul anului
50, deci la 20 de ani după moartea lui Isus.

Pavel nu l-a cunoscut pe Isus, care i-a apărut într-o revelație pe când
fariseul și persecutorul adepților lui Isus, Shaul din Tars, mergea
spre Damasc, în anul 35 sau 36.

Religia propăvăduită de Pavel e practic fără nicio legătură cu ceea ce
a propăvăduit Isus în timpul vieții, susține James Tabor.

Pavel a propăvăduit abandonarea Torei, legea evreiască, ceea ce Isus nu
a spus niciodată. El era cetățean roman și epistolele sale sunt
adresate populației imperiului pentru a o atrage de partea noii
religii, creștinismul, care era acum în concurență cu iudaismul, mult
mai puternic la acea dată.

Tabor identifică însă sursa Q (Quelle în germană, un document care nu
mai există acum, dar din care s-au inspirat evangheliștii Matei și
Luca) precum și epistola apostolului Iacob, fratele lui Isus, care
converg către teoria că Isus nu a susținut niciodată că e fiul lui
Dumnezeu, ci că e un Mesia evreu, prevestit de profeții Vechiului
Testament, care avea ca scop eliberarea evreilor de dominația romană și
insturarea împărăției lui Dumnezeu pe Pământ.

James Tabor arată că Iacob, supranumit “cel drept”, martirizat în anul
62 la ordinul marelui preot evreu Annas, a fost urmașul fratelui său în
fruntea colegiului apostolic. În epistola sa, disprețuită de teologi
antisemiți cum a fost Martin Luther, Iacob spune că faptele sunt
esențiale în probarea adevăratei credințe, iar îndeplinirea poruncilor
Torei obligatorie, el fiind în contradicție totală cu Pavel.

Reconcilierea religiilor abrahamice

Tabor susține în cartea sa că o astfel de abordare a lui Isus ca
personaj istoric și profet evreu, nu ca fiu al lui Dumnezeu pe Pământ
ar duce la ameliorarea relațiilor dintre iudaism, creștinism și islam.

Evreii, care au fost persecutați timp de aproape două milenii de
creștini, ar putea în sfârșit să-l reintegreze pe Isus în tradiția lor,
unde până acum este privit cu suspiciune.

Creștinii ar putea să recupereze figura crucială a lui Iacob și să
revină la ideea originară susținută de Isus și deformată propagandistic
de Pavel.

Pentru musulmani, care recunosc profetul Isus, dar nu și natura sa
divină, ar dispărea astfel un motiv de discordie cu creștinismul
oficial.

Unii lideri creștini, mai ales catolici, au renunțat oficial la teza
deicidului lui Isus de către poporul evreu, un pas important către
recunoașterea greșelilor din trecut ale Bisericii.

Dar, așa cum s-a văzut și pe această pagină de internet, ura,
dogmatismul și intoleranța inițiate de Pavel, nu dispar așa de ușor.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

1 IANUARIE E DUBLA SARBATOARE CRESTINA - CALENDARUL BISERICI

Mesaj Scris de Admin la data de 30.12.08 13:30

1 IANUARIE E DUBLA SARBATOARE CRESTINA - CALENDARUL BISERICII CONSEMNEAZA PRAZNICUL TAIERII IMPREJUR A DOMNULUI SI SFANTUL VASILE CEL MARE


Liliana JIGHIRA


In afara de Anul Nou civil, Bisericile Apostolice sarbatoresc la 1 ianuarie Circumcizia (Taierea Imprejur dupa trup) si o data cu aceasta, acordarea numelui pruncului Iisus. La romano-catolici 1 ianuarie reprezinta o octava de la Craciun, astfel aceasta zi este dedicata Fecioarei Maria.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Rejudecarea procesului Mantuitorului

Mesaj Scris de Admin la data de 22.11.08 18:46

Rejudecarea procesului Mantuitorului
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Giulgiul din Torino analizat din nou

Mesaj Scris de Admin la data de 26.03.08 17:25


Giulgiul din Torino analizat din nou
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Iisus crucificat in pozitie fetala

Mesaj Scris de Admin la data de 18.03.08 19:09

Iisus crucificat in pozitie fetala
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Unde S-a nascut Iisus ?

Mesaj Scris de Admin la data de 10.12.07 11:29

Unde S-a nascut Iisus ?Ignoranta britanicilor cu privire la legendele si traditiile de Craciun este ilustrata intr-un nou sondaj, care arata ca mai mult de un sfert dintre adultii din Marea Britanie nu stiu care este locul in care s-a nascut Iisus.
Sondajul a descoperit ca 27% dintre britanicii in varsta de 18 ani nu au putut identifica Bethleemul ca fiind locul de nastere al lui Iisus, in vreme ce, in cazul celor cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, cifra s-a ridicat la 36%.
Una din zece persoane chestionate a crezut ca raspunsul la intrebare este Nazaret, si tot atatea au crezut ca este vorba despre Ierusalim.
Sondajul a descoperit ca - 27 % - mai mult de una din patru persoane nu stiu ca un inger I-a spus Fecioarei Maria ca va da nastere unui baiat, unii dintre acestia fiind de parere ca ea a aflat de la niste ciobani.
Cei mai multi dintre cei supusi sondajului au crezut ca Iosif, Maria si Iisus au plecat la Nazaret, in loc de Egipt, pentru a scapa de regele Irod, cativa fiind de parere ca destinatia lor a fost Roma.
De asemenea, sondajul a mai aratat ca jumatate dintre cei chestionati nu stiau ca Ioan Botezatorul a fost varul lui Iisus.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Clonarea lui Iisus

Mesaj Scris de Admin la data de 10.11.07 17:55

Clonarea lui Iisus

http://www.ziua.net/display.php?data=2000-10-21&id=52028
-- Un grup autointitulat "Proiectul T2K" si-a propus sa obtina un ADN din relicvele care se presupune ca i-au apartinut lui Hristos si sa-l injecteze intr-un ovul al unei fecioare * Kristan Lawson si Adam Parfrey vor sa convinga omenirea ca aceasta e singura cale de a-l readuce pe Pamant pe Iisus * "Ovulul va fi implantat in 26 aprilie 2001, iar copilul se va naste in 25 decembrie 2001, dupa cum a fost prezis in Biblie", spune Lawson, conducatorul organizatiei oculte * Oamenii de stiinta se pronunta: "Clona are mici sanse de supravietuire" * Grupul "T2K" e urmarit de FBI si CIA * Vaticanul condamna proiectul Organizatia "T2K"


Grupul "The Second Coming Project" este structurat piramidal, avand un lider si 14 sefi de filiale. Filialele sunt in toata lumea, cele mai importante aflandu-se in SUA, Anglia, Italia, Israel. Sediul central al organizatiei secrete - care se doreste asemeni unei masonerii - se afla la Venice (California), care este fieful sefului suprem Kristan Lawson, in varsta de 40 de ani, initiatorul Proiectului. Un alt lider, dintre cei care actioneaza "la vedere", este Adam Parfrey, considerat a fi unul dintre cei mai radicali adepti. Printre membrii organizatiei se afla numerosi oameni de stiinta, politicieni, dar si preoti, toti convinsi de Lawson ca aceasta e singura cale de a-l readuce pe Iisus pe Pamant. Site-ul de Internet al grupului este "www.clonejesus. com", dar care adresa nu se poate accesa decat in conditii speciale. Adeptii tin o corespondenta permanenta prin Internet, dupa un sistem cunoscut sub numele de "chat". Acestia au diverse nume de cod si parole, utilizate ca semne de recunoastere.

In acest moment, in discutiile din camera "chat", ei schimba informatii despre locurile unde se afla probele biologice apartinand lui Iisus, folosind ca termen de salut citatul biblic "Times are near" (Veacurile sunt aproape), stiut fiind ca in Apocalipsa se face referire la faptul ca Iisus va reveni "la sfarsitul veacurilor". Numai ca in Biblie se spune ca Iisus va sosi "pe norii Cerului" si va veni "noaptea, ca un fur", cand pe cer se va arata "semnul" (crucea) si nicidecum ca va reaparea "prin clonare".

Parfrey, insa, are raspuns si la toate acestea: "Nu putem sa mai asteptam, doar prin speranta si rugaciuni, sa se intoarca Iisus. Avem tehnologia sa-l readucem printre noi chiar acum. Nu exista nici un motiv - moral, legal, ori biblic - ca sa nu actionam. Stiinta clonarii ne-a fost data de la Dumnezeu tocmai pentru a-l readuce pe Pamant pe Hristos."

Adam Parfrey mai sustine ca despre clonarea lui Iisus s-a mentionat chiar in Biblie. Si da un citat al Apostolului Pavel: "In El ne vom gasi mantuirea, prin sangele Lui" (Efeseni 1;7). Parfrey e convins ca Pavel stia ca "in sangele lui Iisus" exista proba de ADN necesara clonarii. Sa recunoastem ca interpretarea e lipsita de substanta si ca in nici un caz nu ar putea convinge Biserica.

Lawson e mult mai moderat in afirmatii: "Sper ca va aduce pacea mondiala si nu Apocalipsa. Odata nascut, micutul Iisus va fi ca orice alt copil, el, insa, va anunta o epoca de pace pe Pamant. Nu ne propunem sa crestem un copil intr-un laborator si sa-i insuflam o anumita credinta. Copilul va sti si singur ce are de facut." Kristan Lawson crede ca pasajul cel mai explicit al Bibliei care face referire la clonare e cel in care Iisus - la Cina cea de Taina - a rupt painea si, dand-o ucenicilor, le-a spus: "Luati si mancati! Acesta e trupul meu", dupa care, dandu-le vin le-a zis: "Luati si beti! Acesta e sangele meu. Nimeni nu va mai bea din rodul viei pana la venirea Mea". Lawson doreste sa convinga lumea ca Iisus a dat astfel comanda apostolilor sa-i conserve sangele pentru ca generatiile viitoare, cand vor afla de tehnologia clonarii, sa-l poata reinvia. "Acesta e adevaratul mesaj al lui Iisus", adauga Lawson "iar noi suntem gata sa-l punem in aplicare."

Ce spune Legea

Dupa ce Lawson si Parfrey si-au facut cunoscute ideile, FBI si CIA si-au inceput actiunile de supraveghere a grupului. Nu blasfemia a fost cea care a impins cele doua organisme sa procedeze astfel, ci legile omenesti care interzic clonarea umana, legi aprobate de Congresul SUA. Problema e ca, deocamdata, organizatia "Project T2K" nu a incalcat propriu-zis legea, intrucat nu a trecut "de la vorbe la fapte". Agentii ii urmaresc pe adeptii Proiectului pentru a opri orice incercare a acestora nu numai de a-l clona pe Iisus, dar si de a clona orice alta fiinta umana.

Ce spun oamenii de stiinta

Stirea a starnit controverse si in randul oamenilor de stiinta. Majoritatea e de parere ca, daca se trece peste aspectul religios si peste cel legal, o astfel de clonare ar avea foarte putine sanse de reusita. Biologul Arthur Caplan, directorul Centrului de Etica Biologica al Pennsylvania University declara: "O astfel de incercare nu are prea multi sorti de izbanda. Va fi foarte greu sa se obtina clonarea folosindu-se o proba biologica de 2000 de ani. Pentru aceasta trebuie un ADN in perfecta stare. Apoi, cine poate spune cu certitudine ca relicvele sunt autentice. Nici despre Giulgiul din Torino nu se stie nimic sigur, daramite despre alte probe de sange, sau chiar de epiderma."

Ce spun preotii

La cele spuse de Caplan se alatura si parerea reverendului Thomas Beiden, profesor de etica crestina la Seminarul Teologic al Bisericii Episcopale din New York: "In acceptiunea teologiei crestine, orice om e capabil sa devina un nou Iisus. Consider incercarea de a-l aduce inapoi pe Iisus in acest mod drept o neintelegere a scopului initial al credintei crestine." In ceea ce priveste Biserica Catolica, Vaticanul condamna aceasta incercare: "Daca se va intampla asa, in acel corp nu va intra nici un duh sfant, ci chiar Anticristul, aceasta fiind ultima incercare a lui Satan de a domina omenirea." In acest sens e mentionat un episod al "Profetiilor de la Fatima", legate de aparitia Fecioarei Maria: "Cat trebuie sa sufere Pruncul, vazandu-i pe oameni cum incearca sa-l recreeze intr-un trup fara suflet!".

O monstruozitate

Chestiunea e foarte serioasa. Pericolul provine din faptul ca grupul "T2K" nu are de gand numai sa uimeasca lumea cu o teorie, ci chiar sa-si puna-n practica ideile. Daca Lawson si Parfrey vor duce la indeplinire ceea ce si-au propus - in cine stie ce laborator secret - nu vor deveni numai "parintii" primei clone umane, ci si, cel mai probabil, al unui "monstru", care va fi folosit in scopuri malefice. Iisus nu va reveni pe Pamant sub forma unei clone, pentru simplul fapt ca Fiul lui Dumnezeu e viu, s-a inaltat la Ceruri si nu e nevoie ca el sa renasca, intr-un fel sau altul. El exista deja si nu poate fi recreat artificial, ca un fel de "zombie".
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

IISUS GOL DIN CIOCOLATA

Mesaj Scris de Admin la data de 19.10.07 15:51

IISUS GOL DIN CIOCOLATA


Sculptura, in marime naturala, va putea fi admirata la sfarsitul acestei luni in New York, la sapte luni de cand oficialii Bisericii Catolice au fortat o alta galerie de arta sa-si anuleze expozitia. Iisus din ciocolata va face parte din expozitia: "Sfinti de Ciocolata.... »»»
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Un cardinal american cere scoaterea din Talmud a jignirilor

Mesaj Scris de Admin la data de 19.10.07 15:49

Un cardinal american cere scoaterea din Talmud a jignirilor aduse lui Hristos
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Mormântul lui Iisus și al familiei sale

Mesaj Scris de Admin la data de 02.06.07 11:27

Mormântul lui Iisus și al familiei sale
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Iuda nu a fost tradator?

Mesaj Scris de Admin la data de 13.05.07 9:07

Iuda nu a fost tradator?
Evanghelia dupa Iuda este considerata de multi una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului XX. S-a spus ca e total diferita de cele patru Evanghelii cunoscute pentru ca in paginile ei Iuda nu este tradatorul lui Iisus, ci este [...]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

IUDA NU L-A TRADAT PE IISUS

Mesaj Scris de Admin la data de 22.03.07 16:21

IUDA NU L-A TRADAT PE IISUS Tradatorul lui Iisus nu a fost Iuda, asa cum...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Un paleograf israelian sustine ca

Mesaj Scris de Admin la data de 15.03.07 11:11

Un paleograf israelian sustine ca
Dovezile folosite in documentarul “The Lost Tomb of Jesus” sunt eronate!
CR
Un om de stiinta israelian, care a analizat datele prezentate in documentarul ‘The Lost Tomb of Jesus’, in care se sustine ca a fost descoperit mormantul lui Iisus Hristos, a declarat ca una dintre dovezile de baza folosite de autorii filmului, pentru a-si sustine teoria, este eronata. Stephen Pfann, paleograf in cadrul Universitatii Pamantul Sfant din Ierusalim, a precizat ca autorii documentarului au gresit atunci cand au identificat osemintele dintr-un osuar, ca fiind ale Mariei Magdalena. Produs
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Locul "Sfîntului Mormînt", între dovezile biblice

Mesaj Scris de Admin la data de 10.03.07 8:43

Locul "Sfîntului Mormînt", între dovezile biblice și fantezia unui regizorLumea creștină a fost tulburată din nou de regizorul James Cameron, din New Work, care susține că mormîntul descoperit în anul 1980, în cartierul Talpiot, de lîngă Ierusalim, ar fi al Mîntuitorului Iisus Hristos și al familiei Sale.

Or, toate dovezile biblice, arheologice, cît și mărturiile pelerinilor creștini din primele secole menționează că Iisus Hristos a fost înmormîntat în apropiere de locul răstignirii Sale - Muntele Golgota - care astăzi se află în incinta Bisericii "Sfîntului Mormînt", administrată de către Patriarhia Ortodoxă a Ierusualimului. Această Biserică a fost construită încă din secolul al IV‑lea, de către Sfînta Împărăteasă Elena, mama Împăratului Constantin Cel Mare.

Ca și anul trecut, cînd creștinii au fost intrigați de afirmațiile scrise în deja renumita carte "Codul lui da Vinci", în acest an, creștinii sînt tulburați cu o altă intrigă referitoare la Hristos. Astfel de momente nu au decît scopul de a-i ajuta pe cei care au regizat un astfel de film să facă bani din publicitate și faimă pe seama atacurilor la adevărurile istorice și arheologige ale creștinismului.

Oficialitățile religioase din toată lumea creștină speră ca evenimentul de anul acesta să treacă repede, la fel ca și filmul de anul trecut. "Prin astfel de cercetări, se încercă marcarea unui alt loc unde ar fi fost mormîntul Domnului, în Ierusalim. Însă, tot ceea ce s-a descoperit în acel loc este nereprezentativ, pentru că, prin ce s-a găsit acolo, este imposibil să se facă vreo legătură cu mărturiile scripturistice și arheologice pe care le avem despre Iisus", ne-a spus PS Ioan, episcop al Covasnei și Harghitei, care, în anul 1994, a avut în subordine așezăminte românești din Țara Sfîntă.

Preoții ortodocși, cît și romano-catolici, au încercat prin diferite mijloace publice să explice oamenilor adevărul însă nu toți sînt avizați să vorbească public, unii dintre ei necunoscînd în detaliu despre ce film este vorba. Pentru cei care au luat cunoștință despre ce vrea să arate un astfel de film documentar și doresc să afle adevărul, nu trebuie decît să caute în Biblie, în cele patru Evanghelii scrise de oamenii care au trăit și au văzut exact locul în care a fost răstignit, înmormîntat, îngropat și a înviat Însuși Mîntuitorul. "Referitor la problematica numelor comune sau a termenilor comuni care erau folosiți la evreii timpului în care a trăit Mîntuitorul pe pămînt, numele "Ioșua" era un nume comun în Palestina secolului I dar și înainte de Mîntuitorul Iisus Hristos. Avem celebrul caz al lui Ioșua din Vechiul Testament. Acestea erau nume comune, cum sînt astăzi numele Gheorghe, Vasile și Ioan în creștinism. Încercarea acestui film de a acredita ideea că s-ar fi găsit un alt loc unde a fost înmormîntat Iisus, fiul Mariei sau fiul lui Iosif, nu stă în picioare", ne-a spus preotul Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice Iași.

Vlad Chiriac

http://www.evenimentul.ro/articol/locul-sfintului-mormint-intre-dovezile-biblice-si-fantezia-unui-regizor.html


Ultima editare efectuata de catre Admin in 09.06.11 21:16, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Escrocheria "Iisus din Talpiot"

Mesaj Scris de Admin la data de 05.03.07 18:58

Escrocheria "Iisus din Talpiot"
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Sicriele “familiei lui Iisus”, continuar

Mesaj Scris de Admin la data de 04.03.07 14:57

Sicriele “familiei lui Iisus”, continuare la “Codul lui Da Vinci”

Sicriele “familiei lui Iisus”, continuare la “Codul lui Da Vinci”

Mare e Gradina Domnului, dar si mai mare imaginatia muritorilor când vine vorba de destinul lui Iisus! Figura centrala a crestinismului, Mântuitorul a “inspirat” o gramada de ipoteze, majoritatea pseudo-stiintifice, legate de viata si moartea sa ca personaj istoric. Cel mai recent (si mai scandalos) scenariu a fost lansat luni la New York, unde regizorul canadian James Cameron a girat cu reputatia sa de laureat al premiului Oscar un filmulet care pretinde ca detine dovada ca Iisus nu numai ca nu a Înviat, ci ca a fost îngropat într-o pestera, alaturi de… sotia si de fiul sau! Exact ca-n “Codul lui Da Vinci”, doar ca progenitura ar fi un baiat, nu o fata, iar locul odihnei vesnice – Israelul, nu Franta.


Pestera celor doua MariiMilioane de oameni au asteaptat conferinta de presa în care urmau sa fie prezentate, în premiera absoluta, trei sarcofage apartinând “familiei lui Iisus Hristos”! Agentii de presa israeliene, printre care ynetnews si Israel Insider, au anuntat ca pretinsul mormânt al lui Iisus ar fi fost descoperit din întâmplare, în 1980, într-o pestera din sudul Ierusalimului, la Talpiot, în timpul sapaturilor pentru executarea fundatiei unui bloc de locuinte. Sase dintre cele zece osuare gasite sub pamânt purtau inscriptii incitante: Jeshua, fiu al lui Iosif, Maria, înca o Mariamene (identificata ulterior drept Maria Magdalena), Matei, Jofa (un diminutiv al lui Iosif, identificat ca fratele lui Iisus) si Judah fiu al lui Jeshua (“fiul lui Iisus”). La fel de tulburatoare a fost, potrivit site-ului graal.co.uk, descoperirea unui ciob de vas, gravat tot cu numele Jehsua (Iisus) si cu simbolul pestelui, semnul de recunoastere al vechilor crestini. Relicvele au fost studiate ani buni de renumitul profesor de arheologie israelian Amos Kloner, cel care demonstrase anterior si ca asa-numita Gradina a Mormântului lui Iisus de la Ierusalim – cea care concureaza, practic, Biserica ridicata de Împarateasa Elena a Bizantului- nu putea adaposti trupul Mântuitorului, întrucât mormintele de acolo sunt cu aproximativ 800 de ani mai vechi decât perioada în care a trait acesta.


Iacob, fratele lui Iisus!?!Acum, Kloner respinge categoric si autenticitatea sicrielor “familiei lui Iisus”, bazându-se în principal pe faptul ca asemenea locuri de veci erau apanajul celor înstariti din acea vreme, or Iisus si ai lui erau saraci. Arheologul mai spune ca numele inscriptionate pe osuarele având dimensiunile 65 cm x 25 cm x 30 cm erau foarte comune în primul secol, desi admite ca înrudirile indicate - “fratele lui Jeshua si fiul lui Iosif”, în cazul lui Jofa- ar coincide cu cele din Noul Testament. “Însa, în pofida asemanarii, cine spune ca Maria este Magdalena si ca Iuda este fiul lui Iisus? Asta nu se poate dovedi. Sunt nume foarte populare si comune în aceasta perioada”, a explicat Kloner. Plus ca, la o adica, Iuda îl chema si pe apostolul care l-a tradat pe Iisus si doar nu erau rude!, iar numele de Iisus îl purta chiar si…Barabas, potrivit unor stravechi scrieri. Arheologul a aratat ca, spre deosebire de cineasti care au urmarist strict gloria si câstigul financiar, el a lucrat în mod stiintific. “Este imposibil sa iei un episod religios si sa-l transformi în ceva stiintific. Sau atunci trebuie sa faci teste ADN si sa verifici daca ADN-ul extras din osemintele care apartin asa-numitului fiu al lui Iisus este acelasi cu cel al lui Dumnezeu!”, a glumit el. Or, dintre cele 900 de morminte din aceeasi epoca descoperite pe o raza de patru kilometri în vechiul Ierusalim, numele Iisus sau Jeshua a fost gasit de 71 de ori, iar inscriptia ‘’Iisus fiul lui Iosif ‘’ s-a dovedit si ea frecventa. Autoritatea israeliana pentru antichitati (IAA)- care a avut în custodie sarcofagele, la Beit Shemesh, lânga Ieusalim- a refuzat orice comentariu, însa în 1996, când Kloner a facut publica descifrarea inscriptiilor de pe osuarele asa-zisei “pesteri a lui Iisus”, unul dintre purtatorii de cuvânt ai institutiei a estimat ca probabilitatea ca acele oase sa apartina familiei Mântuitorului este “aproape de zero”. Rezervele specialistilor israelieni sunt explicabile, în conditiile în care exista precedentul din octombrie 2002, când tot în SUA, dar la Washington, s-a anuntat cu mare tam-tam descoperirea sarcofagului lui Iacob, unul dintre cei 6 frati vitregi ai lui Iisus. Câteva luni mai târziu însa, mai exact în vara lui 2003, sicriul inscriptionat “Iacob, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus” a fost dovedit de oamenii de stiinta ca fiind un fals (mai exact, fusese adaugata în zilele noastre partea de inscriptie referitoare la Iisus), desi proprietarul, Oded Golan, i-a sustinut vehement autenticitatea. El a fost chiar arestat de politie, dupa ce i-au fost gasite în casa unelte de daltuit în piatra, însa Golan a continuat sa declare ca el nu a falsificat nimic, ci a cumparat osuarul în 1970 cu 200 de dolari, de la un negustor necunoscut. Piesa a fost expusa anul trecut la Toronto Royal Ontario Museum, unde curatorul Edward J. Keall i-a pledat cauza, însa nu destul de convingator.


Se cauta un ADN… divinAcum, faptul ca doua nume grele ale cinematografiei – laureatul premiului Oscar James Cameron (“Titanic”, “The Terminator”) si premiatul cu un Emmy, Simcha Jacobovici- au realizat un film cu pretentii stiintifice, “The Lost Tomb of Jesus” (Mormântul pierdut al lui Iisus), a stârnit mare vâlva, în conditiile în care cei doi sustin cu tarie ca au filmat adevaratul mormântul lui Iisus. Cameron, care si-a mai încercat anterior talentul si pe tema Exodului, alt episod biblic, a încercat luni sa atenueze blasfemia, sustinând ca, de fapt, n-a vrut sa submineze crestinatatea anulând episodul Învierii, ci doar sa… celebreze figura lui Iisus omul. Documentarul va fi difuzat pe 4 martie de Discovery Channel, Channel 4 din Marea Britanie, Vision din Canada si Channel 8 din Israel, iar realizatorii lui spun ca s-au bazat pe colaborarea cu cei mai cunoscuti savanti din lume, arheologi, statisticieni, specialisti în ADN si experti în antichitati. Cameron si Jacobovici (care, în paranteza fie spus, vorbeste si româneste!) sunt însa combatuti de cei care se întreaba ce ADN a ajutat la identificarea osemintelor: cumva cel de pe giulgiul din Torino, el însusi contestat ca relicva sfânta, sau cel din osuarul atribuit lui Iacob, deja mentionat? “O facatura tipica Hollywood-ului”, spun cei care refuza sa creada povestea canadiano-israeliana. Iar în sprijinul convingerii lor, ca la mijloc e doar o chestiune comerciala, vine si faptul ca James Cameron va lansa, pe 2 aprilie, si cartea intitulata – cum altfel?- “The Jesus Tomb”, scrisa, potrivit amazon.co.uk. împreuna cu arheologul Charles Pellegrino. Acesta din urma a fost, de fapt, cel care a intrat în 2005, alaturi de Simcha Jacobovici, în pestera conservata sub blocul de locuinte ridicat între timp în Talpiot. Cei doi au facut imediat legatura cu osuarul atribuit lui Iacob, iar compararea probelor ADN în laboratoarele criminalistice new-yorkeze ultra-sofisticate ar fi aratat ca, din punct de vedere statistic, exista o sansa la 600 de milioane ca osemintele sa apartina altcuiva decât membrilor familiei lui Iisus! Site-ul mentionat mai arata ca evangheliile gnosticilor, ca si asa-numita Evanghelia dupa Maria (documente re-analizate recent) ar contine aluzii la aceste descoperiri.


BBC a facut


un filmulet acum 11 ani!Putini stiu însa ca descoperirea din 1980 a atras atentia si prestigiosului canal de televiziune BBC, care a si reusit sa realizeze, în 1996, un scurt documentar despre tulburatorul subiect. Spre deosebire de Cameron si Jacobovici însa, realizatorii britanici, care au luat si ei în calcul ipoteza “Sintei Familii”, nu s-au lansat chiar în speculatii abracadabrante. Iar daca arheologul Amos Kloner respinge fabulatiile cu argumente stiintifice, înaltii clerici din Ierusalim invoca elemente teologice. Attallah Hana, reprezentantul ortodocsilor greci, sustine cu tarie, citat de Associated Press, ca evidentele istorice, religioase si arheologice arata ca locul în care a fost depus trupul lui Hristos înainte de a se înalta la ceruri este Biserica Sfântului Mormânt. La rândul lor, înalti prelati români se întreaba cum de-au putut ajunge osemintele Fecioarei Maria la un loc cu ale Fiului, când Ea a adormit întru Domnul ani buni dupa Învierea Lui? Si cum de s-au reunit ramasitele pamântesti ale Sfintei Familii cu cele ale Mariei Magdalena, plecata prin lume sa duca Vestea cea Buna a Învierii? Stephen Pfann, un specialist în probleme biblice, de la Universitatea Tarii Sfinte din Ierusalim, repinge teoriile echipei lui Cameron si merge chiar mai departe, punând la îndoiala chiar numele de Jeshua, descifrat pe unul din cele zece sarcofage. În opinia sa, acolo scrie mai degraba “Hanun” decât Iisus. Si la fel ca si Amos Kloner, nici Pfann nu crede ca între sicriele din pestera si pretinsul osuar al lui Iacob, mentionat anterior, ar exista vreo legatura, asa cum sustin realizatorii documentarului pentru Discovery. Arheologul Dan Bahat, de la Universitatea Bar-Ilan, declara ca falsificatorii sarcofagului lui Iacob ar fi încercat ceva mai spectaculos daca ar fi dat în acelasi loc peste osemintele puse acum în discutie.

Înca o carte aiuritoarePovestea sarcofagelor de la Talpiot a înfierbântat si mintea lui James D.Tabor, conducatorul catedrei de studii religioase a Universitatii din Carolina de Nord- Charlotte, care a publicat în aprilie anul trecut o carte intitulata “The Jesus Dynasty” (Dinastia lui Iisus), dupa ce a studiat documentele pe aceasta tema pastrate în arhivele israeliene. Autorul sustine – potrivit ABC News.go.com - ca, împreuna cu un specialist, dr. Shimon Gibson, participant la lucrarile din 1980, a cercetat si aflat ca în locul respectiv au fost gasite de fapt doua pesteri, la distanta mica una de cealalta, însa doar una a fost excavata. În plus, când a comparat raportul arheologului Amos Kloner cu sarcofagele depuse la Autoritatea Israeliana pentru Antichitati, a constatat ca una dintre cele zece piese, cea purtând numarul de catalog IAA:80.509 lipsea! Imediat, s-a dus cu gândul la osuarul lui Iacob, care corespundea ca dimensiuni cu cele din “pestera lui Iisus”. Oare Oded Golan sa fi cumparat sicriul nu prin anii ’70, cum a sustinut, ci nitel mai târziu, adica dupa 1980, când s-au descoperit cele 10 sarcofage? Gibson si-a amintit ca, la câteva zile dupa începerea sapaturilor de la Talpiot, parte din sarcofage au fost mutate, astfel ca ar fi fost posibil sa se fi ratacit vreunul pe drum. Asa s-ar explica si potriveala ADN-ului, invocata azi ca argument forte de echipa lui James Cameron, în sprijinul ideii ca acolo se afla osemintele Sfintei Familii. Cert este ca în mintea lui Tabor s-a nascut, cu sau fara legatura cu autenticitatea relicvelor, povestea unei dinastii întemeiate de Iisus, poveste la fel de scandaloasa ca documentarul lui Cameron, daca nu si mai si. Pentru ca, potrivit prezentarii facute de ABC News.go.com, cartea lui Tabor ne înfatiseaza un Iisus nici fiu al Tatalui, nici descendent al lui Iosif, ci urmas de sânge al unui… soldat roman. Prin urmare, e greu de spus unde se vor termina fabulatiile si speculatiile. Asa ca putem zice doar “Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac!”
Teodora Varlam
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

"Am vrut sa cream dezbatere"

Mesaj Scris de Admin la data de 03.03.07 17:07

Simcha Jacobovici, acum in defensiva
"Am vrut sa cream dezbatere"
Confruntat cu un val de critici din intreaga lume, regizorul israeliano-canadian Simcha Jacobovici, autorul pretinsei descoperiri a "mormantului lui Iisus", se apara afirmand ca nu a dorit decat sa "initieze o dezbatere publica" pe tema osuarelor de la Talpiot.


Acuzat ca a pus la cale o poveste scandaloasa de dragul profitului material, Jacobovici a declarat, intr-un interviu acordat televiziunii canadiene, ca rolul sau ca documentarist este sa puna intrebari, nu sa ofere raspunsuri.

Totodata, Jacobovici a recunoscut ca nu se pricepe la arheo [...]


Ultima editare efectuata de catre Admin in 21.03.08 18:23, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Sarcofagul lui Iisus naște controverse

Mesaj Scris de Admin la data de 03.03.07 9:11

Sarcofagul lui Iisus naște controverse
James Cameron, regizorul filmului "Titanic", a expus, zilele trecute, la New York, ceea ce, susține el, ar putea fi relicve din mormântul lui Iisus, descoperit în Israel. Unii cercetători au întâmpinat ideea cu scepticism, în timp ce alții au spus că este vorba doar de o găselniță publicitară.
James Cameron și o echipă de cercetători au prezentat două sicrie din piatră care, odată, ar fi adăpostit rămășițele lui Iisus și ale Mariei Magdalena. Descoperirea constituie subiectul unui documentar pe care l-a produs Cameron, intitulat "The Lost Tomb of Jesus" ("Mormântul pierdut al lui Iisus") și al unei cărți, "The Jesus Family Tomb" ("Mormântul familiei lui Iisus"). Filmul, care va fi difuzat de mâine, pe Discovery Channel, a fost regizat de israelianul Simcha Jacobovici.
Cele două mici sicrie fac parte dintr-un grup de zece, descoperit în 1980, în timpul construirii sudului orașului Ierusalim. Regizorul Simcha Jacobovici susține că numele inscripționat pe unul dintre osuare, și anume "Mariamene", constituie o dovadă importantă a faptului că acest mormânt ar fi aparținut familiei lui Iisus, pentru că, în primele texte creștine, Mariamene este numele folosit pentru Maria Magdalena, care după unele evanghelii gnostice (respinse de dogma creștină drept eretice), ar fi fost cel mai de seamă apostol al lui Iisus. Pe unul dintre osuare este inscripționat în limba aramaică mesajul "Yeshua bar Yosef" sau "Iisus, fiul lui Iosif". Pe un al doilea sarcofag se poate citi, în iudaică, inscripția "Maria". Un al treilea poartă inscripția iudaică "Matia" sau "Matei". Al patrulea poartă inscripția "Yose", o transformare a numelui "Yosef" sau "Iosif". Cel de-al cincilea poartă inscripția, în greacă, "Mariamene e Mara", ce se traduce prin "Maria stăpâna" sau "Maria învățătoarea". Inscripția de pe cel de-al șaselea osuar este în limba aramaică: "Yehuda bar Yeshua" sau "Iuda, fiul lui Iisus".
ADN-ul conținut de sicriele pe care erau inscripționate textele "Iisus, fiul lui Iosif" și "Maria Magdalena" a indicat că între cele două persoane nu au existat legături sangvine, dar prezența în același mormânt indică faptul că cei doi făceau parte din aceeași familie. Astfel s-a ajuns la ideea că Iisus și Maria Magdalena au format un cuplu. Din cauza faptului că numele biblice erau foarte răspândite în Israelul secolului I, realizatorii acestui nou documentar au apelat la statisticieni pentru a calcula probabilitatea ca membrii unei alte familii din Ierusalimul acelei perioade să aibă exact aceleași nume ca cele descoperite inscripționate pe sarcofage și consemnate în Noul Testament.
Dintre cele 900 de morminte din aceeași epocă, descoperite pe o rază de patru kilometri, în vechiul Ierusalim, numele Iisus sau Yeshu a fost găsit de 71 de ori, iar cel de "Iisus, fiul lui Iosif" a fost găsit, de asemenea, însă niciodată nu a fost descoperit un singur mormânt în care să existe atâtea sarcofage sau osuare la un loc ale unor oameni cu nume identice cu cele ale personajelor biblice.
James Cameron a expus toate aceste idei în cadrul unei conferințe la care au participat mai mulți academicieni și arheologi. Cameron a mai spus că acest documentar constituie doar începutul unei investigații. Realizatorii filmului spun că, statistic, este o probabilitate de 1 la 600 ca mormântul să nu aparțină familiei lui Iisus.
Descoperirea contrazice, însă, credința creștină tradițională potrivit căreia Iisus a înviat la trei zile după moartea sa și s-a ridicat la ceruri.
Documentarul vine după o uriașă controversă stârnită de romanul "Codul lui Da Vinci", scris de americanul Dan Brown, care expune ideea că Maria Magdalena a avut un copil cu Iisus. Însă profesorul Shimon Gibson, unul dintre arheologii care au descoperit mormântul, a declarat că privește cu "un scepticism sănătos" ideea că acesta ar aparține familiei lui Iisus.
Ipoteze contrazise de specialiști
La Ierusalim, arheologul israelian Amos Kloner, care s-a ocupat de săpături în numele Autorității israeliene pentru antichități, contrazice concluziile documentarului. Kloner spune că mormântul vechi de 2.000 de ani conține sicriele unei familii evreiești ale căror nume sunt similare celor din familia lui Iisus. "Nu accept ideea că familia lui Miriam și Yosef (Maria și Iosif), părinții lui Iisus, ar fi avut un loc de veci în Ierusalim. Erau o familie săracă. Locuiau în Nazareth, au venit la Bethleem pentru a da naștere copilului, deci nu accept ideea, nici din punct de vedere istoric, nici arheologic", a spus Kloner, profesor la Universitatea Bar-Ilan de lângă Tel Aviv. După ce au fost descoperite, relicvele au fost reînhumate, potrivit tradiției ortodoxe, lăsând la dispoziția cercetătorilor doar sicriele și reziduurile umane pentru testarea de ADN.
Profesorul L. Michael White, de la Universitatea din Texas, este de părere că declarațiile lui Cameron nu au o bază reală: "Încearcă să-și vândă documentarul". Acesta a adăugat că mai sunt necesare teste pentru a confirma autenticitatea sicrielor.
Între timp, organizațiile creștine și-au exprimat nemulțumirea, vorbind despre o farsă sau "ficțiune hollywoodiană transformată în fapt științific".
Mormântul ar putea fi deschis publicului
Autoritățile israeliene spun că se gândesc să deschidă publicului larg "mormântul lui Iisus", peștera din Ierusalim care, potrivit documentarului produs de James Cameron, ar fi adăpostit sicriele cu rămășițele lui Iisus, ale Mariei Magdalena și ale fiului lor. Autoritatea israeliană pentru antichități, în custodia căreia se află mormântul, spune că decizia va fi luată de autoritățile orașului Ierusalim. Purtătorul de cuvânt al municipalității, Gidi Schmerling, a declarat că acest lucru este posibil dacă va fi depusă o cerere în acest sens. Presupusul mormânt al lui Iisus se află la câțiva kilometri de Biserica Sfântului Mormânt, unde mulți creștini cred că acesta a fost înmormântat timp de trei zile, înainte de a învia. Oficialii autorității israeliene pentru antichități nu au menționat dacă publicul va avea acces și la sicrie. Aceștia au indicat că au permis expunerea celor două sicrie de la New York "în numele artei".
http://www.azi.ro/jurul.htm
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Regizorul “Mormantului pierdut al lui Iisus&#8

Mesaj Scris de Admin la data de 02.03.07 22:45

Regizorul “Mormantului pierdut al lui Iisus” explica

Maria Magdalena, identificata prin…Google!Deloc impresionat de protestele si ironiile cu care a fost intampinat documentarul despre “familia lui Iisus” – pe care el il considera cel mai bun film al sau- regizorul Simcha Jacobovici a povestit, pentru agentia israeliana ynetnews, cateva amanunte relevante din munca sa de doi ani dedicata prestinselor sarcofage ale Sfintei Familii. Jacobovici recunoaste ca renumitul arheolog Amos Kloner, una dintre somitatile specializate in perioada in care a trait Iisus, respinge categoric ideea ca acele zece osuare gasite la Talpiot, in sudul Ierusalimului, ar adaposti osemintele Mantuitorului si ale rudelor sale pamantesti. Jacobovici sustine insa ca prof.Kloner se limiteaza doar la cercetarile sale arheologice si nu are o viziune de ansamblu asupra descoperirii, asa cum ar avea, de pilda, el. Astfel, Kloner i-ar fi explicat ca nu a facut asocierea intre biblicul Iisus si numele inscriptionat pe sicriu din cauza ca, in vremea aceea, 10% dintre barbatii evrei se chemau asa. Dar Jacobovici nu s-a dat batut si a intrebat cate sarcofage cu numele “Iisus, fiul lui Iosif” au fost gasite. Doua, i s-a raspuns, unul cumparat in 1930 pe piata antichitatilor din Ierusalim, si adus de nu se stie unde, si altul – cel gasit la Talpiot. Kloner i-a mai spus ca toate numele de pe osuarele de acolo erau comune in acea perioada, iar el avea in plus indoieli ca Mariamene ar fi fost Maria Magdalena. Asa ca Jacobovici s-a intors in Canada ca sa demonstreze aceasta identitate. Si cum credeti ca a facut-o? Dand cautare pe Google! Asa a aflat ca Maria Magdalena ar fi fost identificata ca Mariamene de François Bovon de la Harvard Divinity School When, cu prilejul unei conferinte sustinute la Harvard. Asta i-a fost de ajuns regizorului sa traga concluzia ca teologii nu stiu ce stiu arheologii si invers si noroc ca a intervenit el cu investigatiile detectivistice, punand datele cap la cap. De parca Amos Kloner n-ar fi putut cauta si el numele Mariamene pe Internet, daca ar fi considerat metoda valida stiintific, ceea ce nu prea e! Jacobovici mai spune ca Bovon si-ar fi argumentat sustinerea cu o scriere veche de 700 de ani, gasita in 1974 intr-o manastire de pe Muntele Athos.E vorba de cea mai bine conservata copie dupa asa-numitele “Fapte ale lui Filip” (eliminate din Noul Testament), unde ar fi mentionata sora lui Filip, numita Mariamene. Iar Bovon crede ca aceasta era Maria Magdalena. Aceeasi scriere mai sustine si ca Maria din Magdala a murit la Ierusalim – ceea ce ar intari ipoteza filmului lui Jacobovici- desi alte surse credibile vorbesc despre faptul ca si-ar fi sfarsit zilele in Franta. Or, o asemenea posibilitate ar anula rationamentul lui Jacobovici, astfel ca a fost cu desavarsire ignorata. La un buget de 5 milioane de dolari, cat a costat documentarul, cum era sa nu insiste pe teoria “sicrielor familiei lui Iisus”? Din relatarea regizorului, pentru ynetnews, mai aflam ca, alaturi de cripta cu pricina, a mai existat una, ramasa necercetata, si ca, langa sarcofagele controversate, s-ar fi gasit trei cranii (!), lucru total neobisnuit si inexplicabil. In poveste mai apare si o femeie oarba, care l-ar fi ghidat pe Jacobovici spre adevarata cripta, care – sa vezi minune!- nu fusese acoperita de constructia ridicata la Talpiot. In fine, amuzanta este si descierea metodei probabilistice prin care s-a stabilit ca Iisus-ul din osuar e Mantuitorul, pornindu-se de la populatia de atunci a Ierusalimului, de 100.000 de persoane, din care 10% se chemau Iisus. Doar ca personajul biblic era din Nazareth…
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

`Oamenii au dovada ca Iisus a existat`

Mesaj Scris de Admin la data de 01.03.07 7:08

`Oamenii au dovada ca Iisus a existat`

Simcha Jacobovici este regizorul, scenaristul si co-producatorul documentarului "Mormintul uitat al lui Iisus", care a stirnit o avalansa de comentarii si controverse. Privit din ce in ce mai mult ca un produs de marketing, in genul cartii "Codul lui Da Vinci" a lui Dan Brown, documentarul pare ca si-a atins scopul: publicitate fabuloasa cu costuri minime. Impreuna cu James Cameron, co-finantatorul filmului, Jacobovici a prezentat la New York pretinsele sicrie ale lui Iisus si ale Mariei Magdalena. La citeva minute dupa sfirsitul prez ...continuare


Ultima editare efectuata de catre Admin in 09.06.11 21:15, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Mormântul lui Iisus, regizat de fiul unor evrei români

Mesaj Scris de Admin la data de 28.02.07 11:58

Mormântul lui Iisus, regizat de fiul unor evrei români

Documentarul "Mormântul pierdut al lui Iisus", care a pus pe jar întreaga lume creștină, a fost regizat de Simcha Jacobovici, fiul unor evrei români care au plecat în Israel după cel de-al Doilea Război Mondial.

Cineastul, care vorbește fluent românește, a venit în țara noastră, în anul 2000, când a participat la Iași, la o ceremonie organizată în amintirea victimelor Holocaustului.

Simcha Jacobovici a asistat, atunci, la dezvelirea unei plăci memoriale pentru ceea ce el a numit Pogromul de la Iași.

În timpul războiului, tatăl regizorului, care a murit acum 10 ani, a fost împușcat, în curtea unei secții de poliție din oraș.

După conflagrație, părinții lui Simcha Jacobovici au plecat în Israel. Acolo a venit pe lume regizorul, la 5 ani după înființarea statului evreu.

Familia Jacobovici a emigrat în Canada, când Simcha avea 9 ani. Regizorul controversatului documentar a declarat în repetate rânduri că trei lucruri i-au marcat viața: că este evreu, că s-a născut într-un stat nou înființat și că se trage din supraviețuitori ai Holocaustului.
http://www.realitatea.net/45585_Mormantul-lui-Iisus--regizat-de-fiul-unor-evrei-romani-.html
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Iisus[v=]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 3 Înapoi  1, 2, 3  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum