Abass[v=]

In jos

Re: Abass[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 12.07.11 14:53

Abbas recunoaște statul evreu, Hamas refuză

Principalul consilier politic al premierului palestinian, Ismail Haniyeh, a declarat că mișcarea Hamas nu va participa la formarea unui viitor Guvern de uniune națională care să recunoască Israelul, dar a propus în schimb statului evreu un "armistițiu de zece ani".
"Nu va exista un Guvern de uniune națională în cazul în care Hamas va fi obligată să recunoască Israelul. Guvernul și mișcarea islamistă se vor împotrivi recunoașterii statului evreu și precedentelor acorduri israelo-palestiniene", a declarat consilierul Ahmed Youssef. "Propunerea noastră pentru rezolvarea crizei este un armistițiu de zece ani, care e favorabil stabilității și prosperității" regiunii, a adăugat el. Declarațiile oficialului palestinian vin în totală contradicție cu afirmațiile președintelui Autorității Palestiniene Mahmud Abbas (foto), care punctat, joi, de la tribuna Adunării Generale a ONU că orice nou Guvern palestinian va recunoaște Israelul.
"Vreau să dau asigurări că orice Guvern palestinian va respecta angajamentele asumate în acorduri de OEP (Organizația pentru Eliberarea Palestinei) și Autoritatea Palestiană, și mai ales cele din schimbul de scrisori de recunoaștere reciprocă de la 9 septembrie 1993, dintre Yasser Arafat și Yitzhak Rabin", a declarat Abbas. "Aceste două scrisori conțin o recunoaștere reciprocă între OEP și Israel, respingerea violenței și recursul la negocieri pentru a ajunge la rezolvarea permanentă a conflictului prin crearea unui stat palestinian independent alături de cel evreu", a adăugat el.
La sfârșitul săptămânii trecut negociatorul palestinian, Saeb Erakat, declara că Abbas a suspendat discuțiile cu Hamas privind formarea unui cabinet de uniune națională pe perioada participării liderului palestinian la summit-ul ONU de la New York. Reamintim că Hamas refuză să recunoască dreptul Israelului de a exista. Mișcarea a fost catalogată de Statele Unite și de Uniunea Europeană drept o organizație teroristă, determinând Occidentul să întrerupă acordarea de ajutoare internaționale Executivul palestinian după ce Hamas a preluat controlul. De asemenea, miercuri, cvartetul pentru Orientul Mijlociu - SUA, Rusia, ONU și UE - a salutat eforturile pentru formarea guvernului de unitate națională. Marile puteri și-au exprimat speranța că platforma politică a formațiunilor Hamas și cea a lui Abbas, Fatah, va cuprinde principiile prezentate la începutul acestui an: recunoașterea Israelului, renunțarea la violențe și aderarea la acordurile precedente.

Radu Teodor Popescu
radu.popescu@azi.ro
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Abass[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 12.07.11 14:53

Mahmoud Abbas cere ajutor Uniunii Europene
În timp ce violențele continuă de o parte și de alta în Fâșia Gaza și Cisiordania, implicarea comunității internaționale este din ce în ce mai formală. În ciuda intereselor pe care unele state europene le au în regiune, se pare că sprijinul necondiționat acordat de către Statele Unite Israelului le împiedică să adopte o poziție clară.

Î n cea din urmă etapă a turneului său european, președintele palestinian Mahmoud Abbas s-a întâlnit, la Paris, cu omologul său francez, Jacques Chirac. Confruntat cu grava criză prin care trece țara sa, provocată atât de confruntările permanente cu Israelul, cât și cu sistarea ajutoarelor financiare internaționale și conflictul Hamas-Fatah, Abbas a cerut președintelui francez să îl susțină în proiectul său de relansare a procesului de pace. În cursul discuțiilor purtate la Palatul Elysee, liderul francez a ținut să precizeze că „singura cale cât de cât rezonabilă pentru a ajunge la o pace în zonă, garantată, eventual, de comunitatea internațională, este recunoașterea reciprocă a existenței celor două state, Israelul și Palestina”.

Mahmoud Abbas și-a reafirmat angajamentul de a milita pentru recunoașterea statului evreu, cu condiția reciprocității, respectarea legalității internaționale și a acordurilor semnate și împotriva terorismului și a violenței. La despărțirea de șeful statului francez, liderul palestinian i-a mulțumit pentru sprijinul constant acordat țării sale. „Sunteți un mare șef de stat și un mare prieten. Domnule președinte, vă bucurați de un imens respect și o mare considerație în inimile poporului palestinian”, a încheiat Mahmoud Abbas. În după-amiaza zilei de sâmbătă, liderul palestinian a fost primit de Philippe Douste-Blazy, ministrul francez de Externe. Diplomatul parizian a confirmat că „Franța este dispusă să coopereze cu noul Guvern de uniune națională, dacă acesta este format pe baza platformei de la Mecca. Acordul din această localitate sfântă pentru Islam a fost semnat de Fatah și Hamas, în data de 8 februarie și, chiar dacă nu menționează explicit statul Israel, evocă acordurile semnate în trecut între cele două țări, ceea ce echivalează cu o recunoaștere implicită a statului evreu.

Și cancelarul german, Angela Merkel, în cursul întâlnirii, de la Berlin, cu președintele palestinian, i-a transmis acestuia dorința expresă a statelor membre ale Uniunii Europene ca „statul Israel să fie recunoscut de orice nou Guvern palestinian.” La solicitarea lui Abbas ca UE să ridice sancțiunile financiare aplicate Autorității Palestiniene, membrii Quartetului - Rusia, UE, SUA și ONU - au declarat că se va studia posibilitatea aplicării acestei decizii, abia după formarea unui nou Guvern al unității, din care va face parte și gruparea militantă Hamas. Mahmoud Abbas dorește ca Occidentul să sprijine acest Guvern al unității naționale, așa cum a fost el conceput la reuniunea de la Mecca, la începutul acestei luni, dintre liderii Fatah, cei ai Hamas și reprezentanți de frunte ai țărilor arabe. Cum Germania a făcut din relansarea procesului de pace în Orientul Mijlociu una dintre prioritățile președinției sale de șase luni a Uniunii Europene, Angela Merkel i-a cerut lui Abbas să asigure eliberarea lui Gilad Shalit, soldatul israelian răpit de Hamas, ca prim pas spre rezolvarea conflictului cu Tel Aviv. Suspendarea ajutoarelor financiare interna- ționale a declanșat o criză majoră în Palestina, numeroase categorii de funcționari publici neprimindu-ș i salariile de mai multe luni. Această mă- sură a fost determinată de refuzul Hamasului, care a câștigat alegerile din ianuarie 2006, de a recunoaș te existența statului Israel.

„Din punctul nostru de vedere, boicotul aplicat palestinienilor a fost întotdeauna injust și trebuie să găsim soluții pentru a depăși aceste probleme”, a declarat Mahmoud Abbas, după întâlnirea sa cu ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. Pentru a renunța la aceste sancțiuni, „Quartetul” a cerut Palestinei să renunțe la violen- ță, să recunoască Israelul și să accepte condițiile stabilite prin acordurile precedente încheiate cu Tel Aviv. Receptiv față de aceste doleanțe, președintele palestinian a declarat, în cursul întâlnirii pe care a avut-o, la începutul săptămânii trecute, cu premierul israelian Ehud Olmert, la Ierusalim, că „noul Guvern reprezintă un pas înainte în unificarea tuturor palestinienilor și este hotărât să evite violențele și terorismul”. Prin aceasta, el a făcut referire la ciocnirile dintre membrii Fatah și cei ai Hamas, care s-au soldat, în perioada decembrie 2006-februarie 2007, cu circa 90 de morți. Vă reamintim că, la finalui reuniunii Quartetului, de miercuri, 21 februarie, a doua în mai puțin de trei săptămâni, membrii acestei organizaț ii au anunțat o nouă întâlnire în Orientul Mijlociu.

Ei au „reafirmat hotărârea de a sprijini un guvern palestinian angajat în combaterea violenței, recunoașterea Israelului și respectarea foii de parcurs”, document ce stabilește etapele procesului de pace între cele două țări. După ce Washingtonul a anunțat ferm că nu va avea nici un fel de contacte cu un guvern palestinian care nu îndeplinește cele trei condiții, secretarul american de stat, Condoleezza Rice, s-a întrebat retoric: „Cum am putea discuta despre pace, atunci când una dintre părți nu renunță la violență?”. Și premierul englez, Tony Blair, consideră, după întâlnirea sa de la Londra, cu liderul palestinian, că „este posibilă înregistrarea de progrese, în Orientul Mijlociu, prin colaborarea cu anumiți membri ai Hamas”. Pe de altă parte, Rusia dorește ca membrii Quartetului să sprijine noul Guvern palestinian de uniune națională și să renunțe la embargoul asupra ajutoarelor destinate Palestinei.

http://www.atac-online.ro/europolitic_17/
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Abass[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 26.02.07 17:54

Mahmoud


Ultima editare efectuata de catre Admin in 12.07.11 14:54, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Abass[v=]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum