Bran[V=]

Pagina 2 din 2 Înapoi  1, 2

In jos

Bran[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 06.02.07 11:46

Rezumarea primului mesaj :


Cel mai misterios loc din lume


Ultima editare efectuata de catre Admin in 08.09.15 14:45, editata de 3 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos


Bran: cum s-o pierzi pe Regina Maria și să te

Mesaj Scris de Admin la data de 14.02.10 10:49

Bran: cum s-o pierzi pe Regina Maria și să te “muște” vampirii
Bran nu mai amintește de Regina Maria. Mai degrabă, aici, trăiește fantoma unei legende: Dracula. ... [Citeste]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Bran[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 19.07.09 7:28


In august aveti…intalnire cu Dracula
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Bran[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 14.05.09 6:24


Castelul Bran se redeschide
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Castelul Bran

Mesaj Scris de Admin la data de 08.03.09 18:43


Castelul Bran

Catarat pe un colt de stanca, bantuit de umbra infricosatorului Dracula, castelul Bran, priveste de secole cerul inconjurat de padurile pline de umbra si racoare. Situat la 30 de kilometri de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, castelul a fost initial o fortareata ridicata de Cavalerii teutoni in 1212 si cucerita de sasi la sfarsitul aceluiasi veac. Prima atestare a acestei constructii o reprezinta un document din 19 noiembrie 1377 prin care regele Ungariei Ludovic I (1342-1382) confirma sasilor din "Scaunul Brasovului" stapanirea unor sate din Tara Barsei si, printre alte privilegii, dreptul de a ridica pe cheltuiala lor, o noua cetate de piatra la Bran, pe locul celei vechi inaltata probabil din lemn.
Piatra de temelie se pune, dupa cat se pare in 1378 si castelul devine martorul multor evenimente istorice schimbandu-si proprietarii de-a lungul anilor. Ludovic I de Anjou incredintase conducerea cetatii unui castelan, intre zidurile castelului functionand o garnizoana permanenta, compusa din arcasi si balistari. Ulterior, castelul intra in posesia lui Sigismund de Luxemburg care, in 1395, il foloseste ca baza strategica pentru o incursiune in Tara Romaneasca, prilej cu care il indeparteaza pe Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Batran.
In 1407 Sigismund ii acorda lui Mircea dreptul de stapanire a Branului, fara domeniul respectiv, si castelul ramane in folosirea Tarii Romanesti pana in 1419. In 1427, cetatea este proprietatea regelui Ungariei si, in timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei. In aceasta perioada se fac lucrari de intarire iar garnizoana isi sporeste efectivele, castelul devenind un important punct de aparare impotriva invaziei turcesti. Ca urmare a dezvoltarii comertului si a influentei negustorilor brasoveni, din 1498 cetatea a intrat sub stapanirea acestora.
In felul acesta rolul cetatii s-a schimbat, devenind un punct important pe drumul comercial care lega Brasovul de Tara Romaneasca. In 1920 Consiliul Orasenesc Brasov a donat Castelul Bran reginei Maria a Romaniei, drept recunostinta pentru contributia ei la infaptuirea Romaniei Mari. Castelul a fost restaurat intre 1920-1927 dupa planurile arhitectului Carol Liman si regina l-a lasat mostenire fiicei sale, principesa Ileana. Dupa expulzarea familiei regale, castelul a intrat in proprietatea statului roman, fiind o vreme abandonat.
In 1956 este deschis vizitelor publice, partial amenajat ca muzeu de arta feudala. Ultimele restaurari au fost facute intre 1987-1993. Recent a fost retrocedat mostenitorilor principesei Ileana, Dominic de Habsburg si cele doua surori ale sale. Acestia s-au angajat ca timp de trei ani sa nu schimbe destinatia de muzeu a castelului iar statul roman are drept de preemptiune in cazul unei eventuale vanzari. Initial au fost cerute sume exorbitante, renuntandu-se ulterior la vanzare.
Complexul de cladiri a fost conceput ca un post de aparare avansata, cu menirea de a inchide trecatoarea spre Tara Romaneasca. Respectivul post era format din doua randuri de ziduri din piatra bruta si caramida, avand dispuse deschizaturi si metereze. Intre cele doua ziduri se afla oficiul vamal, care nu se mai pastreaza, si alte cladiri facute in 1758.
Cetatea a fost ridicata pe varful unei stanci calcaroase. Zidul de incinta era construit de asemenea din piatra bruta si caramida, avand doua siruri de guri de tragere pe toata lungimea lui. Donjonul, asezat in partea de nord, este sprijinit pe stanca. Peretii sunt strapunsi de guri de tragere iar in varf se afla un punct de observatie la care se ajunge pe o scara de lemn. Turnul rotund din coltul de sud-est dateaza probabil din 1593 si era destinat pastrarii prafului de pusca, una dintre incaperi fiind folosita mai tarziu ca inchisoare.
Turnul portii a fost inlocuit in 1622-1625 cu un turn dreptunghiular. Vechea poarta putea fi blocata cu un gratar de barne, care se manevra cu ajutorul unor scripeti. La aceasta intrare se ajungea cu ajutorul unei scari mobile, coborata la aproximativ 15 metri, pana la poalele stancii. In curtea interioara a fost sapata o fantana la o adancime de 57 metri, cu ghizduri lucrate din barne.
Intre 1622-1625 s-au facut noi transformari dupa planurile lui Gabriel Bethlen cand au fost construite doua turnuri noi, de fapt o noua aripa a cetatii. Castelul adaposteste numeroase opere de arta medievala si, intr-o nisa, se afla inima reginei Maria.
Locul este invaluit in legende. Se spune ca a apartinut contelui Dracula, identificat cu Vlad Tepes, desi voievodul a fost numai oaspete la castel si asta pentru foarte scurta vreme. De fapt un rol important in aceasta poveste l-a avut cartea Dracula a lui Bram Stoker, publicata in 1897. Povestea lui Stoker este legata atat de faptul ca Vlad Tepes (1431-1476) era renumit pentru spiritul sau justitiar cat si pe acela ca era fiul lui Vlad Dracul. Totul a fost coroborat cu credintele din zona, credinte populate de duhuri si strigoi. Legenda sporeste insa farmecul cetatii care, de acolo de sus, pare sa stea de vorba cu vulturii si sa priveasca undeva, departe, saltul ametitor al caprelor negre.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Bran[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 25.02.09 6:37


Castelul Bran, trecut si… viitor
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Castelul Bran ar putea fi transformat, incepand cu mai 2009,

Mesaj Scris de Admin la data de 22.01.09 11:21

Castelul Bran ar putea fi transformat, incepand cu mai 2009, in muzeu privat, avocatii lui Dominic de Habsburg urmand sa se intalneasca, astazi, cu oficialii Ministerului Culturii, pentru o discutie care precede vizita proprietarului castelului in Romania, au declarat surse din minister. “Vrem sa facem un muzeu privat. Vanzarea nu este luata in discutie. Discutiile se axeaza pe preluarea castelului Bran in administrare in luna mai si pastrarea acestuia ca muzeu", a declarat Corin Trandafir, avocatul familiei Habsburg.
In acest sens, Dominic de Habsburg va veni pe 27 ianuarie in Romania si doreste sa se intalneasca atat cu ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu, cat si cu ministrul Turismului, Elena Udrea.
Corin Trandafir a precizat, insa, ca agenda intalnirilor “nu este definitivata".
Castelul Bran a fost retrocedat, pe 18 mai 2006, lui Dominic de Habsburg si pana pe 18 mai 2009 va pastra destinatia de muzeu, fiind in administrarea statului roman, prin intermediului Ministerului Culturii.
Dispozitia de restituire a Castelului Bran fost semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodata, fostul ministru al Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Dominic de Habsburg au semnat, pe 26 mai 2006, un acord de administrare a castelului, care prevedea ca acesta sa ramana muzeu trei ani.
In urma restituirii au intrat in posesia lui Dominic de Habsburg urmatoarele proprietati: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp.
http://www.ziarulprahova.ro/articol~categorie-cultura~stire-47173~castelul-bran-transformat-in-muzeu-privat.html
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Dominic von Habsburg vrea sa vânda castelul Bran cu 60 milio

Mesaj Scris de Admin la data de 03.12.08 17:30

Dominic von Habsburg vrea sa vânda castelul Bran cu 60 milioane de euro


♦ Arhiducele austriac a propus Consiliului Judetean Brasov sa cumpere domeniul Bran cu 60 de milioane de euro ♦ Situat pe locul trei in topul celor mai scumpe locuinte din lume (conform Forbes), castelul Bran trece direct din istorie intr-un top mai putin onorabil, acela al afacerilor controversate ♦ Anul trecut, o comisie parlamentara de ancheta a stabilit ca retrocedarea castelului s-a facut prin incalcarea legislatiei si a Constitutiei, drept care intreaga procedura a restituirii a fost ilegala si lovita de nulitate ♦ Doi dintre cei cinci copii ai Principesei Ileana au fost scosi de la mostenire, fapt care anuleaza certificatul de succesiune ce sta la baza retrocedarii castelului catre actualii sai proprietari ♦ Legea nu permite instrainarea bunurilor aflate ...Citeste toata stirea
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

RECORD - CASTELUL BRAN, PE LOCUL DOI IN TOPUL CELOR MAI SCUM

Mesaj Scris de Admin la data de 22.09.08 18:09

RECORD - CASTELUL BRAN, PE LOCUL DOI IN TOPUL CELOR MAI SCUMPE CLADIRI DIN LUME


Estimat la 140 milioane USD, Castelul Bran a fost construit in 1212 pe o suprafata de 20 de pogoane, in Pasul Bran-Rucar, la 30 km de Brasov. Desi a intrat in circuitul si folclorul turistic drept castelul lui Dracula, aici turnandu-se si pelicula "Interviu cu un vampir", se pare ca Vlad Tepes nu a locuit niciodata aici, cum spune legenda. »»»
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Retrocedarea Branului, ilegala

Mesaj Scris de Admin la data de 12.06.07 16:56

Retrocedarea Branului, ilegala


Subcomisia parlamentara a decis astazi ca actiunea de inapoiere a castelului fostilor propietari nu este conforma cu legea.[Citeste]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

THE WASHINGTON TIMES: "CASTELUL BRAN, 77 DE MILIOANE DE

Mesaj Scris de Admin la data de 29.03.07 13:29

THE WASHINGTON TIMES: "CASTELUL BRAN, 77 DE MILIOANE DE DOLARI"
"Renumitul Castel Bran este scos la vanzare pentru 77 milioane de dolari, aproximativ 57,6 milioane euro, amplasarea constructiei la poalele umbroase ale Carpatilor facand din constructia medievala una dintre cele mai atragatoare oferte imobiliare romanesti", scrie cotidianul american "The Washington Times".

Brazi intunecosi si turnuri sinistre

"Devenit celebru, in special datorita romanului «Dracula» scris de Bram Stoker, Castelul Bran este mai mult decat o simpla oferta imobiliara. Ziduri groase din piatra, foisoare cu tigla rosie, patru turnuri ce se inalta sinistru spre cer, un pasaj secret, tapiserii, brazi intunecosi ce inconjoara gradina interioara, destul de spatioasa pentru a gazdui taranii veniti cu tortele aprinse. Castelul Bran a fost initial o fortareata construita de cavalerii teutoni in 1212, sta scris pe unul dintre afisele realizate de oficialitatile romane, care au folosit locatia ani de-a randul drept reper turistic", mai scrie in cotidianul american.

Flori pentru cumparatori
"The Washington Times" arata ca imobilul de la Bran are o istorie lunga, marcata de asedii si intrigi de curte, si un prezent care nu dezminte existenta constructiei. "Dupa ani de complicatii politice si juridice, descendentii familiei monarhice de Habsburg au reusit, in 2006, sa recastige dreptul asupra medievalului castel. Noul proprietar este Dominic Habsburg, un arhitect din New York care intentioneaza sa vanda cladirea inapoi guvernului roman, care doreste sa o pastreze ca monument istoric, si nu ca parc de distractii. Cu toate acestea, descendentul familiei Habsburg, care a crescut in Castelul Bran inainte de a fi alungat de comunisti in 1948, negociaza cu localnicii dreptul de proprietate. Acesta s-a angajat sa faca tot ce e mai bine pentru familia sa si pentru cei care locuiesc in imprejurimile castelului. Inca nu a avut loc o vizionare a castelului de catre posibilii cumparatori, desi nu este exclus ca localnicii sa aranjeze buchete cu flori proaspete in incaperile castelului sau sa aprinda candelabrele cu lumanari pentru a face locatia mult mai atragatoare clientilor", continua "The Washington Times".

Disney la Bran?
Jurnalul mai arata ca Branul nu este singura fortareata medievala scoasa la vanzare. "Schloss Matzen", un castel cu 60 de camere din Alpii Tirolieni, construit in 1167, e vandut pentru sase milioane de dolari. Mai este si Castelul "Schwalenburg" din Saxonia de Jos, Germania, care are o suprafata de 12.800 mp si o mica gradina zoologica. Pretul de pornire este 2,2 milioane de dolari. Totusi, redactorii americani sunt de parere ca asa-zisul "Castel al lui Dracula", cum este recunoscut pe plan mondial Branul, este un chilipir. Ziarul american nu exclude nici o posibila achizitie a cladirii de catre Disney sau chiar de grupul Starbucks.

Deputatii se rup in comisii
In Romania, scandalul declansat in jurul vanzarii Castelului Bran continua. Saptamana viitoare, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor va rediscuta, impreuna cu deputatii din Comisia de cultura, decizia de constituire a unei subcomisii de ancheta privind retrocedarea Castelului Bran. Comisia pentru regulament a atras atentia asupra faptului ca, in mod eronat, s-a acceptat ca in hotararea Camerei Deputatilor sa fie incluse si prevederi privind infiintarea unei subcomisii de ancheta de sine statatoare in cadrul comisiei pentru cercetarea abuzurilor. Comisia pentru regulament a precizat ca toate comisiile pot depune rapoarte doar pe proiecte de hotarari si nu asupra unor legi sau alte acte normative publicate deja in Monitorul Oficial. Subcomisia, infiintata la sfarsitul lunii februarie, cerceteaza conditiile in care a fost retrocedat Castelul Bran. Deputatii au cerut formarea acesteia, deoarece considera ca retrocedarea s-a facut in conditii dubioase. Parlamentarii ancheteaza daca ofertele de vanzare a Castelului Bran au fost legale si vor sa afle daca exista unul sau mai multi mostenitori. Subcomisia cerceteaza daca testamentul principesei Ileana este valabil si urmeaza sa stabileasca daca aceasta isi putea lasa bunurile mostenire rudelor in conditiile in care apartinea unui ordin monahal.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

ZIUA INDRAGOSTITILOR LANGA CASTELUL BRAN

Mesaj Scris de Admin la data de 07.02.07 10:49

ZIUA INDRAGOSTITILOR LANGA CASTELUL BRAN Numeroase pensiuni din
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Depresiunea Branului

Mesaj Scris de Admin la data de 06.02.07 12:40

Depresiunea Branului
Indiferent cum ati ajunge in depresiunea Branului, cateva zile petrecute aici or sa echivaleze cu incarcarea bateriilor. Drumul dinspre Rasnov pare sa fie cel mai usor, dar cu siguranta cel mai spectaculos este cel dinspre Rucar. Daca nu aveti automobil, puteti merge cu trenul pana in Rasnov sau Brasov si de acolo va puteti continua calatoria cu autobuzele sau microbuzele care circula in zona. Sa nu va faceti nici o clipa probleme in privinta cazarii.
In zona sunt nenumarate pensiuni particulare, cabane si hoteluri. Conditiile de cazare sunt foarte bune, iar preturile sunt pentru toate buzunarele. Tot ce trebuie sa faceti este sa cautati ceva care sa va convina. Atunci cand va cazati la o pensiune puteti sa stabiliti cu gazda sa va asigure si masa.
Puteti fi siguri ca tot ce vi se serveste este din gospodarie si, deci, natural. Ce puteti vizita in zona?
Daca n-ati vazut pana acum castelul Bran, aceasta este prima destinatie. Foarte aproape de castel se afla muzeul etnografic cu exponate interesante provenind din zona: case de lemn, tesaturi si mobilier, lucrate toate cu maiestrie de oamenii locului. De asemenea, pe perioada de vara, functioneaza un targ de suveniruri pe care nu-l puteti rata. La cateva sute de metri de centrul localitatii, se afla Muzeul Vamii Branului si doua biserici monumente istorice, vechi de cateva sute de ani.
Magurile Branului sunt presarate cu pesteri si drumuri care leaga localitatile invecinate. Pe un astfel de drum o sa descoperiti cu bucurie flora spontana a zonei. Puteti, de asemenea, sa admirati de la distanta culmile Bucegilor si ale Pietrei Craiului. Dupa un drum de cativa kilometri – vara lanurile de grau cu maci sunt o incantare – ajungeti la Rasnov unde puteti vizita Cetatea taraneasca si castrul roman.
In functie de perioada din an in care vizitati zona Bran, puteti asista la diverse festivaluri locale, care sigur va vor incanta prin obiceiuri, costume, muzica traditionala si prin bucate atent pregatite. Dintre acestea amintim: urcarea oilor la munte, masurarea laptelui, Nedeeia muntilor, Focul lui Sumedru, precum si ravasitul oilor.
http://www.actualitatea-romaneasca.ro/index.php?_init=art.view&art_key=1891&cat_load=turist&archive=yes


Ultima editare efectuata de catre Admin in 09.10.12 9:19, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Bran[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 06.02.07 11:46


Cel mai misterios loc din lume


Ultima editare efectuata de catre Admin in 08.09.15 14:45, editata de 3 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Bran[V=]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 2 Înapoi  1, 2

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum