Bucovina[V=]

In jos

Re: Bucovina[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 20.08.15 15:09

http://www.istorie-pe-scurt.ro/cum-am-pierdut-bucovina-in-1775/
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Bucovina[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 31.07.15 19:39

http://www.certitudinea.ro/articole/de-la-lume-adunate/view/cel-mai-vechi-tren-cu-aburi-din-lume-se-plimba-prin-bucovina
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Bucovina[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 31.12.14 11:56

http://adevarul.ro/cultura/istorie/traditii-revelion-devenit-datinile-bucovina-spectacole-grandioase-transmise-mosi-stramosi-1_54a38eda448e03c0fd2efb65/index.html
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Bucovina[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 13.07.14 21:11

http://istoriesicultura.ro/noaptea-de-12-spre-13-iunie-1941.html
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Atrocitățile sovietice în Basarabia și Bucovina de Nord

Mesaj Scris de Nemo la data de 26.06.13 17:37

http://www.george-damian.ro/atrocitatile-sovietice-in-basarabia-si-bucovina-de-nord-din-iunie-1940-4755.html
avatar
Nemo

Numarul mesajelor : 103
Data de inscriere : 08/01/2006

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Bucovina[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 02.12.12 15:45

Obcinele Bucovinei – un tărâm aparte
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Ce nu vezi atunci când vizitezi bisericile pictate din Bucov

Mesaj Scris de Admin la data de 27.11.11 17:45

Ce nu vezi atunci când vizitezi bisericile pictate din Bucovina

Întâi de toate, o certitudine: mănăstirile din Nordul Moldovei, care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, sunt o bucurie pentru ochi. Nu există în lume un grup de mănăstiri ortodoxe pictate, cu o așa calitate a frescelor exterioare. Adevărate opere de artă, locașurile își merită faima și vizitatorii. Nici ele nu sunt însă scutite de probleme - așa cum arată un document detaliat întocmit de Muzeul Bucovinei, pe care îl prezentăm în cele ce urmează.

Ghidurile turistice ridică în slăvi mănăstirile Bucovinei; și pe bună dreptate. Există însă și părți mai puțin cunoscute turiștilor și vizibile doar unor ochi avizați. Un raport întocmit de Departamentul de Monitorizare a Monumentelor Istorice din cadrul Muzeului Bucovinei, în luna mai a acestui an, semnalează o serie de probleme întâlnite chiar la cele mai cunoscute dintre mănăstiri: Arbore, Humor, Moldovița, Pătrăuți, Probota, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, Sucevița și Voroneț.

Dincolo de imaginea aproape idilică pe care turistul o cunoaște, specialiștii atrag atenția asupra unui pericol real de distrugere a picturilor care le-au făcut celebre. Aceasta, deși ne-am aștepta ca măcar monumentele de patrimoniu din lista UNESCO să fie în stare impecabilă și să reprezinte surse de inspirație pentru cei care pot decide în privința celorlalte edificii, mai puțin norocoase în privința expunerii decât suratele lor din Bucovina.

Infiltrații, trepidații, agenți biologici, potențiale incendii...

Biserica cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul" din Arbore, construită de hatmanul Luca Arbore pe la 1503, este una dintre fruntașele la capitolul probleme. Starea deplorabilă a acoperișului, care permite infiltrația apei, primejduiește conservarea picturilor murale, atât a celor interioare, cât și a celor exterioare. Dat fiind că Arbore este o biserică de mir și nu o mănăstire, îngrijirea locașului lasă de dorit. Vegetația arboricolă abundentă din jurul bisericii crează un micro-climat umed și lipsit de ventilație, care favorizează dezvoltarea unor agenți biologici (licheni, mușchi, mucegai); iar aceștia distrug nu doar soclul și trotuarul din jur, dar și pictura exterioară. Mai mult: pe drumul care trece prin fața bisericii circulă mașini de mare tonaj, iar trepidațiile zguduie din temelii clădirea. Se adaugă aici și instalația electrică, foarte veche, ce reprezintă un real pericol de incendiu.

Lucrurile stau ceva mai bine la Mănăstirea Humor, ridicată în 1530 de logofătul Toader Bubuiag și pictată în 1535 de echipa meșterului Toma. Totuși, specialiștii au remarcat și aici o problemă prezentă cam peste tot, și anume condesul din interior, care favorizează atacul biologic. La Humor s-a constatat, de asemenea, o degradare puternică a picturii din pridvorul bisericii, pricinuită atât de factori naturali, cât și umani: e vorba de zgârieturile și măzgălelile care nu ne fac deloc cinste, dar care nu dispar din obicei. Turnul Clopotniță, construit în timpul lui Vasile Lupu, are ceva mai mult de suferit: bucăți de tencuială și zidărie care se desprind, numeroase fisuri și urme de umezeală. Ruinele din incinta mănăstirii se află și ele într-o stare avansată de degradare: pierderea mortarurilor de rostuire, friabilizare și dislocarea pietrelor din componența zidurilor.

Autocarele cu turiști - bune și nu prea

Mănăstirea Moldovița, ctitorită de domnitorul Petru Rareș în 1532, stă, poate, cel mai bine dintre toate monumentele cuprinse în raport. Singura problemă majoră este legată de circulația autovehicole grele (autocare) în parcarea care deservește edificiul. Vibrațiile produse de acestea se resimt în structura monumentului.

Un caz mai puțin fericit este reprezentat de Biserica Pătrăuți - prima ctitorie certă a domnitorului Ștefan cel Mare, din 1487 -, al cărei renume se trage de la pictura murală din pronaos cu un subiect rar: cavalcada Sfintei Cruci. Una dintre principalele probleme ale bisericii este legată de acoperișul edificiului, care nu mai asigură izolarea monumentului. Plin de găuri făcute de păsări, de licheni, mușchi, alge și fungi, acoperișul permite infiltrarea apei, deteriorând atât pictura interioară, cât și structura arcelor. Nici la fundații lucrurile nu stau mai bine, pierderea mortarurilor de rostuire și friabilizarea pietrelor din temelii lăsând drum liber infiltrațiilor. Instalația electrică veche pune în pericol de incendiu clădirea, iar iconostasul necesită grabnic intervenții de conservare-restaurare.

Cam în aceeași stare se află și Mănăstirea Probota, ridicată de domnitorul Petru Rareș în 1530, pe locul unei mai vechi construcții ruinate. Chiar dacă acoperișul nu arată atât de deteriorat precum cel de la Pătrăuți, urme ale atacului biologic sunt deja vizibile. Starea trotuarului și a soclului este însă deplorabilă și deja se poate constata faptul că s-au produs infiltrații în fundații. În privința picturii interioare, se remarcă faptul că aceasta este afectată de atacul biologic favorizat de condens. Sunt zone în care bucăți din suportul picturii sau doar culoarea sunt puternic afectate, riscand ca, în timp, să se piardă pentru totdeauna fragmente de frescă. Turnul de la intrare prezintă numeroase fisuri, precum și desprinderi de tencuială și zidărie.
Umezeală, pânze de paianjen și fum

Poate unul dintre cele mai afectate monumente este Biserica „Sfântul Ioan cel Nou" de la Suceava, începută în anul 1514 de către fiul lui Ștefan cel Mare, Bogdan al III-lea cel Chior (1505-1517), și terminată de Ștefăniță Vodă (1517-1527) în anul 1522. Destinată a fi noul sediu al Mitropoliei Moldovei, biserica are mari probleme cu acoperișul, deși, spre deosebire de celelalte locașuri amintite până acum, învelitoarea este aici de țiglă și nu de șindrilă. Faptul că lipsesc multe țigle a determinat puternice infiltrații care au dus la degradarea zidăriei și a tencuielii și, implicit, la degradarea picturii murale. De asemenea, umiditatea, de diferite tipuri, a favorizat apariția agenților biologici pe trotuarul din preajma bisericii și pe soclul acesteia, ducând la dislocarea pietrelor componente.

Deși mare parte a picturii interioare a fost restaurată, umezeala, pânzele de paianjen, infiltrațiile și fumul au făcut să se revină la starea de dinainte de restaurare. Mortarul de intervenție a început să se desprindă în numeroase locuri, iar stratul de culoare, să-și piardă aderența. Iconostasul și mobilierul bisericesc se află într-o stare precară de conservare, multe dintre acestea aflându-se sub atacul cariilor.

Nici Turnul Clopotniță nu stă mai bine. Acesta prezintă fisuri, desprinderi de tencuială, dislocări ale pietrelor ce formează arcul, care pun în pericol siguranța publicului vizitator. Nici zona de protecție a monumentului nu este respectată cu strictețe, așa că traficul auto de mare tonaj din apropierea edificiului produce vibrații ce afectează structura de rezistență a locașului.

La Sucevița și Voroneț, păsările pun în primejdie pictura

Nici Mănăstirea Sucevița, marea ctitorie a familiei Movileștilor, nu este lipsită de probleme. Într-adevăr, nu atât de grave ca în alte locuri, dar nici de neglijat. Acoperișul, deși rezistă încă, a început să își arate carențele, dat fiind materialul perisabil din care e realizat. Pete de mucegai, carii, alți agenți biologici sunt deja prezenți în diverse locuri ale mănăstirii. Există zone unde pictura este deja afectată, exfolieri din cauza umezelii, iar soclul și trotuarul prezintă dislocări de pietre. De asemenea, la ferestrele din pridvor și din pronaos se observă fragmente de geam lipsă, fapt ce favorizează pătrunderea păsărilor înăuntrul locașului. Principala problemă a bisericii este însă cea a păsărilor care fac cuiburi în jurul acoperișului, iar dejecțiile lor murdăresc pictura exterioară.

Mănăstirea simbol a bisericilor pictate din nordul Moldovei este, fără nicio îndoială, cea de la Voroneț. Biserica cu hramul Sfântul Gheorghe este ctitoria marelului domn al Moldovei, Ștefan cel Mare, și a fost ridicată în 1488. Locașul se bucură de o mare faimă printre iubitorii artei medievale datorită a două caracteristici ale picturii sale: dominanta de albastru, realizată cu un pigment necunoscut azi, extrem de rezistent în timp, și scena Judecății de Apoi, desfășurată pe întreg peretele vestic, neîntreruptă de nicio deschidere a vreunei uși sau ferestre.

Dincolo de aceste lucruri frumoase pe care le putem admira, biserica ascunde și câteva „secrete" - și nu unele demne de ochiul vizitatorului: lemnul acoperișului este susceptibil la acțiunea factorilor de degradare, deteriorări ale chiturilor intervențiilor anterioare de restaurare, pierderea aderenței mortarurilor de la soclu și din troturar. În interiorul Voronețului se poate semnala un atac activ al cariilor.

O chestiune serioasă, în ceea ce privește pictura care a făcut celebră mănăstirea, este cea a păsărilor care își fac cuiburi la baza acoperișului. De altfel, cu excepția bisericii de la mănăstirea Moldovița, cam toate locașurile de cult din lista patrimoniului UNESCO menționate în acest raport întâmpină problema dejecțiilor care nu doar mânjesc pictura, dar o și deteriorează din cauza agenților chimici pe care le conțin. Un ultim aspect cu privire la mănăstirea Voroneț este legat de zidul de incintă, care se află într-o stare avansată de degradare.

Cei abilitați nu comentează

Raportul menționează deopotrivă, acolo unde a fost cazul, și lucrările de restaurare și conservare, după cum oferă și propuneri de soluționare a problemelor identificate. Documentul este adresat Consiliului Județean Suceava, dar au fost înștiințate și toate celelalte instituții responsabile de cultură, patrimoniu și culte: Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Am considerat că directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Suceava, domnul Aurel Buzincu, e cea mai avizată persoană să comenteze acest raport, mai cu seamă că documentul a fost înaintat și instituției pe care o conduce. Dumnealui s-a arătat însă peste măsură de revoltat că Departamentul de Monitorizare a Monumentelor Istorice din cadrul Muzeului Bucovinei și-a permis să întocmească acest document și a refuzat să răspundă întrebărilor noastre. Amintim domnului director că acest departament a luat ființă în 2007, cu aprobarea Consiliului Județean, a Ministerului Culturii și a Guvernului României, tocmai pentru a realiza acest tip de rapoarte.

La data apariției acestui departament din cadrul Muzeului Bucovina, domnul Emil Ursu, directorul instituției, declara pentru publicațiile locale: „Sarcina monitorizării monumentelor intră în atribuțiile administrației publice locale. În 2009 trebuie făcute raportările către UE și UNESCO, iar una dintre obligațiile României asumate față de Uniunea Europeană este protecția monumentelor înscrise în lista patrimoniului mondial".

Și așa s-a și întâmplat: în 2009 a fost înaintat primul astfel de raport, care indica ceva mai multe probleme. Totuși, domnul director Buzincu, numit în funcție în anul 2010 (când au luat ființă Direcțiile de Cultură, Culte și Patrimoniu Național, ca instituții deconcentrate ale Ministerului Culturii, prin H.G. 90/ 2010), ar fi trebuit să fie la curent cu aceste rapoarte, chiar dacă acest tip de departament există, pentru moment, doar la Muzeul Bucovinei din Suceava.» citeste mai mult
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Romanul Bucovinei interbelice

Mesaj Scris de Admin la data de 24.07.11 11:35

Romanul Bucovinei interbelice
http://www.revistaluceafarul.ro/index.html?id=3662&editie=152
Printre lucrurile cele mai interesante pe care le propune romanul lui Radu Mareș (distins cu Premiul pentru proză al USR pe anul 2010) ar fi indiscutabil tabloul social, etnic, istoric și politic, zugrăvit cu mână sigură de autor, acesta aducând în prim plan o lume mai degrabă necunoscută cititorului, deopotrivă tulbure și dramatică, pitorească și crepusculară. Decorul este acela al Bucovinei de Nord, de după Marea Unire, din anii celui de-al patrulea deceniu al secolului trecut, completat în ce privește cronologia și cu câteva trimiteri la anii războiului, 1940 și 1941.
Personajul principal al narațiunii, Gavril M., un tânăr absolvent în vârstă de douăzeci și cinci de ani al școlii superioare agricole din Cernăuți, este trimis la o fermă, ca agronom și administrator. Ferma, situată într-un „fund de țară“, în lunca de pe malul drept al Nistrului, lângă granița cu Polonia, este „cel mai nordic teren cultivat de pe teritoriul Regatului României“. Începe astfel un roman de formare, în care administratorul nou numit, arătând la înfățișare ca un „băiat“, cu „mult mai tânăr decât era în acte“, e nevoit să se confrunte cu un spațiu necunoscut și cu oameni străini. Confruntarea cu „străinul“, cu cel diferit de loc, dar și ca limbă, rasă, origine etnică reprezintă, de altfel, una din temele simbolice ale cărții. Pe de altă parte, Gavril M. este el însuși un „străin“ în această lume, un intrus, privit cu avidă curiozitate, dar și cu o anume doză de mefiență, atât de oamenii de care dispune ca administrator, cât și de notabilitățile satului aflat în vecinătatea fermei (șeful se gară, directorul școlii, primarul, preotul). Universul personajelor secundare e complex, diversificat ca tipologie umană și admirabil creionat de prozator. La fermă, un bătrân contabil, crescut în spiritul ordinii și ierarhiei chezaro-crăiești, se arată la început reticent în ce privește destoinicia tânărului său șef, comparându-l mereu cu fostul administrator, austriacul Wagner, personaj absent și a cărui dispariție misterioasă, fără urmă, naște tot soiul de povești. Bucătăreasa Tina, țigancă vrăjitoare, ne face atenți și la latura ocultă a romanului, căci spirit reflexiv, tinzând spre „maximă luciditate“, Gavril M. nu e străin totuși nici față de atracția superstițiilor, nici de puterea descântecelor sau nici de manifestările unor forțe supranaturale. Mai departe, un austriac orb, Herr Franz, cântând la vioară, ori deadea Olesia, o rusoaică nebună, oploșită la fermă și pretinzând că ar fi fost o mare moșiereasă, completează, printre alte înfățișări pasagere, galeria siluetelor de plan doi care dau narațiunii nu numai viață în plus, dar și un aer de stranietate, de contaminare fantastică, de apăsare crepusculară.
La fel de viu, divers și captivant se manifestă lumea notabilităților din sat, care, pe lângă propria imagine suculentă, s-ar constitui, pe de altă parte, în câteva oglinzi în care se reflectă , cu schimbările de rigoare, personalitatea și comportamentul tânărului administrator. Pentru unele priviri, acesta se vădește „închis, ferecat“, «suflet de gheață», cum zic în special soțiile mahărilor provinciali. Pentru altele, precumpănește felul de a fi, „necuviincios de cuminte“, dar și „foarte bățos și hotărât“, cu o asprime cazonă în conduită. Acțiunile, faptele tânărului bucovinean vorbesc, în plus, despre o fire tenace, perseverentă, constructivă, care nu-și abandonează planurile în ciuda obstacolelor întâlnite. Sosit la fermă pe o vreme de secetă cumplită, agronomul își salvează recolta în cele din urmă, sfidând sorții de reușită. Spectacolul câmpului, al vegetației și, mai cu seamă, spectacolul dezlănțuirii forțelor naturii îi prilejuiesc prozatorului pagini de o excelentă calitate descriptivă. Astfel, declanșarea năprasnică a ploii salvatoare: „Ploaia cădea ca o cascadă gigantică într-o revărsare perfect verticală peste pământ, unde strivise toate buruienile din luminișuri, spălând totodată pe dinafară și praful străvechi de pe geam. Un șuvoi înspumat, pornit de undeva dinspre colțul din spate al conacului, aducea gunoaie, smocuri de iarbă și crengi rupte, acoperind în cele din urmă ca un râu veritabil aleile parcului, toate peluzele sălbăticite și se năpustea clocotind spre curtea pustiită. Din când în când, la mare depărtare, ca niște bocanci de fier pe un acoperiș de tablă, se rostogoleau câte două, trei tunete asurzitoare deodată. La fel, dar în alt ritm al succesiunii și parcă fără efect, scăpărau fulgerele mute. Lumina lor orbitoare scotea de fiecare dată din beznă coroanele copacilor, făcând să apară câte o rămurică fosforescentă în întrega sa splendoare ireală“. Nu mai puțin, imaginea stepei sălbăticite ori troienite de viscolul iernii de la Valea Lupului, locul de paragină unde Gavril M. reușește, printr-un plan aproape nebunesc, plantarea unei livezi de piersici, conduce la pagini de abundență sugestivă a detaliilor realiste, îngemănate într-o poezie a imensității.
Un roman de dragoste, de mare frumusețe și puritate, îl constituie iubirea cu sfârșit tragic dintre Gavril M. și învățătoarea de la școala din sat, fetișcana de 18 ani Ecaterina (Katria) Suhoverschi, fata unui ucrainean, dar și nepoata, prin mamă, a unui morar șvab, Schneider. O altă serie de personaje secundare, la fel de pestrițe, de captivante și pline de viață precum cele de la fermă sau din sat, e prilejuită de prezentarea numeroasei familii a Katriei, jumătate ucraineancă, jumătate nemțoaică, dar absolventă, în limba română, a școlii normale din Cernăuți. Vizita lui Gavril la familia Suhoverschi („proba vizitei“, premergătoare cererii fetei în căsătorie) ca și „ceremonia prânzului“ care are loc cu acest prilej pot fi citite în cheia hazoasă a confruntărilor dintre culturi, obiceiuri și deopotrivă prejudecăți.
Istoria își pune pecetea însă pe această poveste de iubire. Într-un final aventuros, bănuit pe nedrept că ar fi legionar, Gavril e împușcat întâmplător, la fermă, de jandarmii conduși de șeful de post din sat, murind alături de duhovnicul și prietenul său, teologul Ilie Motrescu, „cel mai bun om pe care-l întâlnise vreodată“. Katria răzbună moartea soțului nevinovat, împușcându-l pe șeful de post, dar în schimbul de focuri piere și ea.
Roman istoric în același timp, al sfârșitului de epocă interbelică, romanul lui Radu Mareș este, pe lângă traseele deja sugerate, o narațiune cu și despre legionari, venind cronologic în urma anului 1933, anul asasinării de lui I. G. Duca, și continuând cu reprimarea membrilor mișcării, declanșată odată cu asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu din 1938. Cu alte cuvinte, fără să se pretindă istoric și fără să etaleze vreo documentare istorică specială, Radu Mareș abordează un subiect „sensibil“, într-un mod de pliere la subiect care îl face și mai „sensibil“. Prozatorul evită clișeele propagandistice potrivit cărora un legionar (oricare!) ar fi egal cu o fiară. Perspectivele, departe de a absolvi excesele, sunt mai nuanțate. Ilie Motrescu, de pildă, „călugărașul“, e implicat ideologic în Mișcare, ca adept al lui Zelea Codreanu, dar e, în același timp, un patriot, o ființă înzestrată cu puteri tămăduitoare, un exemplu de morală și de chemare creștină, un apologet al satului („În satul românesc, credea călugărașul, despre care doar proștii vorbesc cu dispreț, există încă adevărul nestricat al lumii. Nu e uitat, a fost pus la păstrare“). Un alt exemplu formativ pentru tânărul absolvent de școală agricolă îl constituie mentorul și protectorul său, bătrânul și celebrul profesor Volcinschi, „una dintre cele mai importante figuri ale fostei provincii austriece, înainte de Unire“. Discursul profesorului e dedicat cauzei naționale, într-o abordare oarecum tradițională în epocă: „Cine va vrea să schimbe ceva în țara asta de la țăran trebuie să înceapă. Și să pună oamenii noi, tineri, peste tot acolo unde trebuie luate hotărârile mari“.

Încă un tip de discurs, aflat între implicare politică și neimplicare, îl reprezintă cel rostit de Tavi Vorobchievici, șeful de gară, care, printr-o răsturnare nu tocmai convingătoare de roluri, devine Naratorul romanului („Cele povestite până aici îmi aparțin. Unele fapte le-am cunoscut nemijlocit, altele mi-au fost relatate de dragii mei Ecaterina și Gavril“). Discursul lui Vorobchievici, venit la mare distanță în timp de evenimentele narațiunii, se adresează totodată cititorului, avertizat astfel de lacunele Istoriei: „ După mine, istoria ne soma să nu mai stăm indiferenți, deoparte. Sunt - și eram și în tinerețe – nu foarte viteaz și neînstare să mă înham la o aventură căreia să mă dăruiesc integral. În mine însumi nu-i dezaprobam pe temerari. Marii jefuitori, prevaricatorii, plutocrația și împilatorii, sunase ceasul să li se pună pielea pe băț, ca pe vremea lui Vlad Țepeș. Spusesem doar o singură dată asta în gară la Cernăuți, în gura mare, și avusesem după aceea necazuri. Îmi ținusem gura apoi, ceea ce nu mă împiedică să cred că da, era vremea ca putregaiurile seculare din Regatul României să fie curățate cu sabia, cu lama trecută prin foc, și asta de la rădăcină și fără oftaturi miloase și lacrimi. Cu vorba bună în țara asta ticăloșită nu se putea face nimic: o credeam nu numai eu. (…) Tu nu vei înțelege niciodată ce-a fost cu adevărat. Istoria, mă tem că ea și-a creat aici un lapsus mincinos și nu-ți va fi de ajutor. Cât despre noi, noi, știutorii, când ne vom întoarce, nu vom găsi decât vidul“.
Comparată cu aceste poziții, postura lui Gavril M. este, așa cum mărturisește acesta, aceea a unui om căruia „nu-i place politica“, nu e interesat de politică și nici nu se pricepe la aceasta. Personajul principal al cărții, a cărui construcție poate fi considerată realizarea principală a prozatorului, e un idealist, care visează cu ochii deschiși, crezând în menirea lui, de a-și face datoria și de a acorda atenție doar la ceea ce „e drept, bun și frumos“. Tavi Vorobchievici vorbește astfel de „credințele lui copilărești … în ceva înalt și indestructibil, mai important decât micile mizerii ale vieții noastre“. Nu întâmplător, așadar, motto-ul la acest roman, consistent și curajos, cu densitate epică, sensibil la sentimente și mister, e ales din istoria lui Iosif și a fraților lui, în care aceștia se sfătuiesc să-l omoare pe „făuritorul de vise“.
Aș semnala, totuși, în încheiere, și câteva scăpări ale atenției romancierului. Chiar în debutul romanului se spune astfel că Gavril M. a primit numirea la fermă „cu câteva zile înainte de a împlini 25 de ani, în primăvara lui 1935 (sau 1936)“. La pagina 52 însă, dubitația cronologică se extinde, vorbindu-se acum de o „dimineață din primăvara anului 1934“. Câteva notabilități ale satului, în frunte cu șeful de gară, joacă săptămânal tarok, întâlnindu-se „vineri seara“ la casa parohială. În alte părți ale romanului, ziua de întâlnire nu mai e vineri, ci duminică („tarokul de duminică“). În fine, o frază de la pagina 350, rău construită, scârție teribil: „ A fi scoasă în oraș de un bărbat, cu cele mai mult de o sută de perechi de ochi care, în sala de meditație, se întorc spre ea când se face anunțul, era ceva atât de important încât nici nu era în stare să gândească prea limpede“.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Bucovina[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 22.10.10 0:49

Turism


Alege un Craciun in Bucovina
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Vacanță în Bucovina

Mesaj Scris de Admin la data de 21.07.10 17:20

Vacanță în Bucovina
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Tainele Bucovinei

Mesaj Scris de Admin la data de 28.05.10 18:43

Tainele Bucovinei
Între ținuturile românești preferate de turiștii străini, la loc de frunte se află Bucovina, nu doar pentru frumusețile ei naturale ...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Mănăstirile din Bucovina - dovada vie a creștinismului medie

Mesaj Scris de Admin la data de 17.12.07 17:08

Mănăstirile din Bucovina - dovada vie a creștinismului medieval
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Arhipelagul de culori al Bucovinei

Mesaj Scris de Admin la data de 09.10.07 19:12

Arhipelagul de culori al Bucovinei
Manastirile pictate sunt usor de vizitat si greu de uitat.


Penultimul jalon pe traseul celor 7 minuni ale Romaniei l-au constituit manastirile cu picturi exterioare din Bucovina.

Am ales sa trecem Carpatii prin Pasul Tihuta, acesta fiind - pe harta - cea mai lesnicioasa varianta de drum intre Sibiu si Voronet.

Drumul este ingreuna [...]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Bucovina si frumusetile ei

Mesaj Scris de Admin la data de 15.09.07 21:10

Bucovina si frumusetile ei
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Turul mănăstirilor în cinci zile

Mesaj Scris de Admin la data de 29.06.07 16:45

Turul mănăstirilor în cinci zile
Pentru 175 euro de persoană aveți ocazia să faceți un tur al mănăstirilor din Nordul Moldovei. Excursia are durata de 5 zile, transportul fiind asigurat cu autocarul, iar cazarea la hotel de trei stele. Se vizitează Casa Memorială V. Alecsandri, complexul muzeistic M. Eminescu, Mănăstirea Dragomirna, Cetatea Sucevei, Biserica Sf. Ioan cel Nou, Mănăstirea Humor, Mănăstirea Moldovița, Mănăstirea Sucevița, Chilia lui Daniil Sihastrul, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Arbore, Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Secu, Mănăstirea Sihastria, Mănăstirea Neamț, Casa Memorială Veronica Micle, Casa Memorială Ion Creangă, Mănăstirea Agapia.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Din Bucovina ajungi în toate colțurile Romaniei

Mesaj Scris de Admin la data de 29.06.07 16:45

Din Bucovina ajungi în toate colțurile Romaniei

Bucovina este legată prin rețeaua de șosele naționale și europene de toate colțurile Romaniei. Municipiul Suceava se află la 447 km de București și la 325 km de Cluj Napoca. Drumul național DN 2 - E 85, București - Bacău - Fălticeni - Suceava - Siret unește capitala București de Suceava, distanța putand fi parcursă în aproximativ 6 ore. Drumul național DN 17 trece prin orașul Vatra Dornei aflat la 112 km de Suceava (aproximativ 2 ore transport auto) și peste pasul Tihuța, ajungand în Transilvania.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Specialități moldovenești

Mesaj Scris de Admin la data de 29.06.07 16:44

Specialități moldovenești
Gastronomia bucovineană are la bază bucătăria romanească cu influențe din Austro-Ungaria, Polonia, Rusia, Turcia. Obcinenii sunt deosebit de primitori și vă vor îmbia cu 5-6 feluri la o masă. Veți fi cu siguranță încantați de borș cu urechiușe, borș de sfeclă, supă de vișine și de mere, rasol scăldat într-o cremă de hrean cu smantană și cu paine pe vatră, pui cu smantană și cu mămăliguța preparată la ceaun, gască sau rață umplută cu mere acrișoare, servită cu merișoare coapte, sărmăluțe bucovinene, învartite în frunze de ștevie, potbal, tei, fasole
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Anul Bucovina promovează turismul din nord - estul țării

Mesaj Scris de Admin la data de 29.06.07 16:43

Anul Bucovina promovează turismul din nord - estul țării
În acest an, atracțiile turistice bucovinene vor fi promovate în cadrul programului cultural - artistic Anul Bucovina. Acesta va culmina cu Targul de Turism al Bucovinei, organizat în perioada 14-16 septembrie 2007. Calendarul manifestărilor cuprinde Zilele Sucevei, Zilele Culturii Suceviței, Zilele Municipiului Gura Humorului. Zilele Sucevei a inclus Targul de Sanziene ce s-a desfășurat în perioada 22-24 iunie și a făcut parte din programul de promovare a meseriilor și meșteșugurilor tradiționale practicate în Bucovina. În luna iulie este programat Festivalul Internațional de Folclor "Întalniri Bucovinene"cu parada portului popular, spectacole folclorice, targ al meșterilor populari. În intervalul 10-12 august 2007, la Suceava, are loc Festivalul de Artă Medievală "Ștefan cel Mare" din Cetatea Sucevei, iar în intervalul 17-19 august 2007, tot la Suceava va avea loc "Targul Meșterilor Populari".
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Redescoperirea ținuturilor romanești - Nordul Moldovei

Mesaj Scris de Admin la data de 29.06.07 16:42

Redescoperirea ținuturilor romanești - Nordul Moldovei

Bucovina este una din cele mai interesante destinații turistice din țară. Aici întalnim faimoasele biserici aflate în patrimoniul universal UNESCO. Printre minunile naturii, se numără drept obiective turistice: Munții Bistriței - partea cea mai spectaculoasă a acestor munți se află în nord unde apele Bistriței au taiat Cheile Zugreni Munții Bargău - munți puternic fragmentați, de origine vulcanică. Este locul în care sălășluiește legenda contelui Dracula, care se presupune că a avut castelul aproape de pasul Tihuța Munții Călimani - la periferia acestor munți se află numeroase izvoare cu apă minerală, carbo-gazoasă, care sunt captate și utilizate în statiunile balneo-climaterice: Vatra Dornei, Toplița, Bilbor Lacul cu nuferi de la Ipotești - lac pitoresc în mijlocul pădurii de la Baisa - Ipotești, leagănul copilăriei poetului Mihai Eminescu, Obcinele Bucovinei - vestite prin salba de mănăstiri și sate pitorești. Pentru toate aceste obiective se organizează excursii, drumeții. Se pot organiza și pelerinaje pentru vizitarea Mănăstirii Agafton - jud. Botoșani, Mănăstirilor Agapia, Ilmaș, Bisericani, Bistrița, Durău, Horaița, Bisericii Arbore - localitatea Arbore (jud. Suceava), aflată în patrimoniul universal UNESCO, Mănăstirea Barnova, Cetățuia, Dobrovăț, Golia, Hadămbu, Hlincea, Lacuri (jud. Iași), Mănăstirii Cozancea, Gorovei (jud. Botoșani), Mănăstirea Dragomirna (jud. Suceava).
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

O călătorie de neuitat în Bucovina

Mesaj Scris de Admin la data de 30.05.07 16:17

O călătorie de neuitat în Bucovina
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Bucovina[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 05.02.07 21:18Ultima editare efectuata de catre Admin in 31.07.15 19:40, editata de 4 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Bucovina[V=]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum