Hersh[v=]

In jos

Re: Hersh[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 27.02.09 15:45

SUA pregătesc în Iran reeditarea scenariului irakian
Dezvăluirea aparține unui celebru ziarist american de investigații


Ziaristul Seymour Hersh, veteran al presei americane, aflat, între altele, la originea dezvăluirilor masacrului de la My Lai (Vietnam, 1968) și a torturării deținuților irakieni din închisoarea Abou Ghraib, revine în centrul atenției prin articolul-șoc publicat în săptămânalul american de mare tiraj "New Yorker". El publică amănunte de natură a demonstra că SUA ar pregăti pentru Iran un scenariu aproape similar celui ce a dus, în 2003, la intervenția militară împotriva Irakului. Intervenția din Irak a fost justificată prin pretinsa existență a armelor de distrugere în masă, deși, cum s-a aflat ulterior, analizele CIA exprimau serioase îndoieli în această privință. Acum, potrivit lui Hersh, CIA ar fi înaintat Casei Albe o analiză asemănătoare, în care semnalează absența unor dovezi concrete, menite să confirme dezvoltarea de către Iran a unui program nuclear militar secret.
CIA ar fi ajuns la această concluzie pe baza informațiilor obținute prin satelit și a altor elemente, cum ar fi măsurarea radioactivității unor eșantioane de apă.
CIA nu are dovezi că Teheranul dezvoltă un program nuclear militar
Ziaristul relatează că un înalt responsabil al serviciilor secrete i-ar fi confirmat, sub rezerva anonimatului, autenticitatea acestui document, care neagă existența unui program nuclear militar al Iranului, în paralel cu programul pentru dezvoltarea energiei nucleare în scopuri civile. În același timp, este dezvăluită ostilitatea cu care Casa Albă a întâmpinat acest document. Mai mult, "ulii" de la Washington, în frunte cu vicepreședintele Dick Cheney, ar continua să facă presiuni, îmbrățișând punctul de vedere al Israelului, în sprijinul unei lovituri militare contra Iranului. Motivul? Un Iran nuclearizat ar constitui o primejdie nu numai pentru Israel, ci întregul Orient Mijlociu ar fi destabilizat, prin lansarea unor veritabile curse ale înarmărilor nucleare, implicând și Arabia Saudită, Iordania și Egiptul.
Varianta unor bombardamente aeriene prelungite
Pentru evitarea unei asemenea perspective, s-ar avea în vedere un bombardament aerian prelungit timp de 36 de ore, care, chiar dacă nu va distruge întreaga rețea nucleară a Iranului, ar avea ca scop să avertizeze Teheranul asupra prețului pe care va trebui să-l plătească dacă va continua cercetările pentru producerea unei bombe atomice proprii. Consecințele ar putea fi însă și mai destabilizatoare.
Nu numai iranienii, dar și sirienii, ca și milițiile Hamas și Hezbollah s-ar ridica împotriva americanilor. Riscul? "Pentru prima oară de la perioada Califatului, Orientul Mijlociu va fi unit în jurul unei cauze comune" care să-i implice atât pe sunniți, cât și pe șiiți, susțin analiștii.
Casa Albă dezminte
Oficialii americani au respins categoric dezvăluirile ziaristului. "Casa Albă nu va discuta pe marginea afirmațiilor unui ziarist care îi insultă pe soldații noștri și ale cărui articole se sprijină constant pe minciuni insolente, destinate să justifice propriile sale opinii radicale", a declarat purtătoarea de cuvânt prezidențială Dana Perino.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Hersh[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 22.11.06 7:34

Seymour


Ultima editare efectuata de catre Admin in 03.07.11 15:04, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum