Han[v=]

In jos

Re: Han[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 08.03.15 11:13

http://www.revistamagazin.ro/content/view/11616/8/
In anul 1227 trecea in vesnicie unul dintre cei mai mari conducatori de osti din toate timpurile, Gengis Han. Intr-o perioada de aproximativ douazeci si unu de ani de domnie, acest lider al unui popor cu o teribila vocatie razboinica a faurit cel mai mare imperiu cu teritoriu continuu din istorie. Vastitatea acestuia – de la Marea Chinei pana la Marea Caspica – se putea compara doar cu dimensiunile imperiului fragmentat al lui Alexandru Macedon.
 Gengis Han a domnit intre 1206 si 1227, cand a implinit 67 de ani. Oficial, anul de nastere a fost 1162, locul venirii pe lume fiind neclar, in Muntii Khenti ai Mongoliei. Gengis Han a avut patru urmasi principali, care si-au impartit imperiul dupa moartea tatalui lor. Insa Imperiul Mongol a incetat sa existe in anul 1368, sub presiunile dinastiilor chinezesti.
Traditiile urmasilor
 Din punct de vedere al victimelor provocate de razboaiele sale, specialistii apreciaza ca cele trei milioane de morti in timpul conflictelor extrem de sangeroase depasesc orice alta situatie similara din Antichitate si din Evul Mediu. Poate ar fi suficient sa amintim ca cei 2-3 mii de compatrioti ai sai, care au stiut la vremea respectiva unde a fost inmormantat, au fost ucisi. Secretul absolut al locului de veci al marelui Han trebuia sa ramana intact. O veche traditie mongola interzice dezgroparea mortilor, pentru a nu le tulbura sufletele. Din acest motiv, nici astazi nu se stie unde se gasesc osemintele sale. Poate ca se afla in preajma vechii capitale, Caracorum, in inima Desertului Gobi.
 Mandria de a fi avut un astfel de „irepetabil razboinic” a condus la nasterea unei traditii chiar in secolul XIII, cel al mortii sale. Mongolii denumesc Erin Naadam Festivalul anual al barbatiei, unde luptatorii (de la 18 la 60 de ani) se intrec in trei tipuri de „jocuri” pentru a-l celebra pe Gengis Han: lupta corp la corp, cursele de cai si tirul cu arcul. De aproape sapte veacuri, barbatii se confrunta fara indurare pentru laurii victoriei si stima comunitatilor lor.
 Istoricii mongoli au descoperit primul document care atesta aceasta „traditie a virilitatii”, datat 1708. Intr-un fel de catalog pastrat de autoritati erau consemnate numele si faptele eroilor. Cine era prezent acolo devenea un erou national. Printre insemnarile respective se afla una cu totul deosebita. Luptatorul poreclit „Marele mongol” avea o inaltime de 2,56 metri (in sistemul de masurare de azi), un adevarat Goliat al Asiei; acesta nu-si punea adversarii la pamant (asa cum cere lupta corp la corp), ci pur si simplu ii arunca in afara arenei) „ca pe niste frunze uscate” (informatii neconfirmate arata ca Goliatul biblic ar fi avut 2,5- 2,8 metri!)
 Astazi, Festivalul barbatiei – care se desfasoara la Ulan Bator, capitala Mongoliei – asigura titlul de campion doar prin dezechilibrarea adversarului; daca acesta atinge pamantul cu genunchiul, confruntarea inceteaza. Traditia cere ca invingatorul sa faca gesturi de consolare pentru cel invins, mangaindu-l pe cap, asa cum insusi Gengis Han proceda, probabil, cu ranitii din ostile sale. Interesant este ca astazi confruntarile au limita inferioara de varsta 16 ani,in timp ce datele istorice spun ca legendarul sef al mongolilor a devenit conducator al tribului sau la numai 13 ani. Insa este considerat un detaliu „nesemnificativ”. Nimeni nu se poate compara cu ispravile razboinice ale celui venerat si al carui mormant nu va fi cunoscut, probabil, niciodata. Este suficient pentru mongoli ca sufletul Marelui Han dainuie in constiintele lor pentru eternitate.
PAUL IOAN
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Han[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 06.09.14 8:44

http://cultural.bzi.ro/cati-copii-a-avut-gingis-han-19090
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Han[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 27.10.13 18:15

http://www.revistamagazin.ro/content/view/10536/20/
Aventurieri in goana dupa castig sau oameni simpli au cateodata norocul de a da peste comori mai mici sau mai mari care au stat ascunse sub pamant secole de-a randul. Dar comoara dintr-un templu hindus a dat peste cap orice asteptari. Sunt comori legendare care au ramas inca nedescoperite, daca ele au existat cu adevarat. Asa cum e cazul celei a lui Ginghis Han sau a generalului japonez Tomoyuki Yamashita. Din noroc sau din pura intamplare, unele comori au fost descoperite de aventurieri, mereu in cautarea obiectelor pretioase, sau de arheologi. Comorile sunt mereu spectaculoase, dar unele sunt de-a dreptul uluitoare.
Cea mai uluitoare dintr-o serie este tezaurul hindus descoperit in templul Sree Padmanabhaswamy din Thiruvananthapuram, capitala statului sudic Kerala, India. Templul nu este antic, el a fost construit in secolul al XVI-lea dar, de atunci, in criptele lui secrete, regii din acea perioada au ascuns bogatii imense. De secole, asa a circulat legenda, dar o descoperire recenta a dovedit ca, de fapt, era vorba despre cea mai fabuloasa realitate.
Intamplarea a facut ca totul sa porneasca de la o inspectie. In anul 2011, un avocat indian a cerut ca Executivul sa asigure securitatea templului hindus si sa protejeze averile adapostite. Dar ceea ce a descoperit comisia de specialisti la templu a depasit orice imaginatie. Practic, nimeni nu si-a putut imagina ca averea maharajahilor, stransa de-a lungul secolelor, a fost atat de uriasa. Cu ocazia deschiderii unor camere care fusesera sigilate in urma cu 140 de ani, inspectiile au dat la iveala o fabuloasa avere. "Comorile includ lanturi foarte vechi de aur, diamante si pietre pretioase care nu pot fi cuantificate in bani. Unele dintre ele provin din secolul al XVII-lea", spune un oficial prezent cand a fost facuta descoperirea. El a precizat ca, pana acum, au fost deschise doar doua dintre cele patru camere ale templului. O parte din statul Kerala de astazi este formata din fostul regat feudal Travancore, condus de maharajahi. Generatii la rand, principii indieni au ascuns bijuterii, aur si argint in sase incaperi secrete de piatra ale templului. Trei dintre acestea nu mai fusesera deschise din 1872.
Regina balului
 In general, cand vorbim de comori, ne inchipuim cateva sute de monede de aur, o mana de pietre pretioase, in cel mai bun caz. In templul hindus au fost descoperite pana acum, conform ziarului britanic The Telegraph, monede de aur si pietre pretioase ce cantaresc 1.133 de kg (1,13 tone), franghii din fir de aur, o statuie de un metru inaltime incrustata cu diamante, smaralde si rubine a zeului hindus Vishnu si un lant de aur de aproximativ cinci metri lungime, ce cantareste 34 de kilograme! In situatia in care au mai ramas doua camere secrete pline cu astfel de comori care urmeaza sa fie inventariate in curand. Desi oficialul indian amintit spunea ca aceasta incredibila comoara nu poate fi cuantificata in bani, ziaristi de la publicatia britanica The Telegraph au estimat ca aceasta ar valora 16 miliarde de euro! Ceva mai precauti, ziaristi de la BBC estimeaza comoara la cateva sute de milioane de euro. Miliarde sau milioane, nu mai conteaza, desi tentatia aventurierilor e mare. Asta a facut ca autoritatile indiene sa intre in alerta. Politia a instalat de curand o camera de control speciala langa templu. A mai fost restrictionat accesul la locul comorii si a fost interzisa fotografierea obiectelor descoperite.
Este de inteles o asemenea grija, pentru ca valoarea acestei comori este mai mare decat bugetul anual al Indiei pe educatie, unele bijuterii datand de pe vremea lui Napoleon. Dar cum au fost stranse aceste comori de-a lungul secolelor? Raspunsul trebuie gasit in obiceiul indienilor de a dona templelor aur si bijuterii. Cercetatorii spun ca averea stransa de maharajahii de Travancore se datoreaza in mare parte rutelor de comert care au traversat teritoriul fostului regat feudal. "Comercianti care veneau din toate partile Indiei, dar si din strainatate, aduceau mirodenii si alte bunuri pe aceste drumuri. Ei obisnuiau sa faca donatii mari la temple pentru a obtine binecuvantarea zeilor, cat si bunavointa conducatorilor teritoriului prin care treceau", declara ziaristilor P.J. Cherian, directorul Consiliului pentru Cercetare Istorica din Kerala. Sunt si azi mai multe temple in India care adapostesc asemenea comori, e drept ceva mai modeste, in valoare de doar cateva milioane de euro. Si in acest caz, marea majoritate a averilor sunt stranse din donatii de obiecte pretioase si aur. De aceea sunt indieni care considera ca averea colosala a templului din Travancore ar trebui folosita pentru a-i ajuta pe cei 450 de milioane de oameni care traiesc intr-o saracie crunta in tara. Daca va fi asa sau nu, decizia finala in privinta comorii va fi luata de Curtea Suprema de Justitie a Indiei dupa ce toate obiectele vor fi catalogate, operatiune care ar putea sa dureze luni de zile, daca nu ani. Momentan, incaperile templului sunt luminate si aerisite cu oxigen pentru cei sase arheologi si reprezentantul actualului Maharajah de Travancore (in a carui proprietate este deocamdata comoara templului), care supravegheaza operatiunea de catalogare si  cercetate din punctul de vedere al vechimii istorice a pretioaselor obiecte.
Mai mici, dar tot comori
 Alteori, norocul a dat peste oameni obisnuiti. In 2011 a fost descoperit un imens depozit de aur si argint in palatul Hanumandhoka din Kathmandu, Nepal. Comorile au fost gasite in trei lazi, in total 3 kilograme de aur, 80 de kilograme de ornamente de argint si alte obiecte de valoare. Pe 16 noiembrie 1992, un tezaur din aur si argint din perioada romana tarzie a fost descoperit la Suffolk, Anglia. Este vorba despre 14.865 de monede din aur, argint si bronz, precum si obiecte de argint si bijuterii din aur, datand din secolul al IV-lea si al V-lea d.Hr. Obiectele sunt in prezent la British Museum din Londra, valoarea tezaurului fiind estimata la peste 3 milioane de lire sterline. Pe 5 iulie 2009, Terry Herbert a dat peste un tezaur la Staffordshire, in Anglia. Comoara dateaza din secolul al VII-lea si este vorba despre 5 kilograme de aur si 2,5 kilograme de argint. Tezaurul a fost evaluat la 3,2 milioane de lire sterline. In fine, in 2010, Dave Crisp a descoperit 52.503 monede romane langa Frome in Somerset, tot in Anglia. Monedele au fost datate din perioada 253-305 d.Hr. Comoara a cantarit 158 de kilograme si a fost evaluata la 320.000 de lire sterline. Sume bunicele, dar minuscule in comparatie cu valoarea tezaurului din Kerola.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Han[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 28.09.10 12:48

Gingis Han, erou sau orchestrator de genocid?
Gingis Han, cel mai cunoscut mongol din toate timpurile, creează conflicte și la aproape 800 de ani de la moartea sa. Istoricii și autoritățile ruse și chineze - două dintre națiunile care odată au îngenucheat în fața forței mongolilor lui Gingis - se "duelează" de câteva decenii în interpretări despre rolul acestor nomazi cuceritori, după cum notează History Today.

Gingis Han (1162 - 1227), "Napoleonul stepelor", este cel care a pus bazele unui imperiu ce s-a extins, după moatea sa, din Coreea până în Polonia. O forță militară incredibilă, care a legat Europa de Asia mai bine de un secol și jumătate. Nu în ultimul rând, o mașinărie de luptă vijelioasă și brutală, care își marca victoriile prin genocid.
Dar cum s-a putut ca un grup de triburi de pe stepele asiatice să ajungă spaima a două continente?
Mongolii ca pedeapsă divină
În secolul al XIII-lea, învinșii mongolilor credeau că furia sângeroasă dezlantuită asupra lor de Gingis și călăreții săi era o pedeapsă divină. Așa a ajuns hanul mongol să fie denumit, la fel ca hunul Atilla înaintea sa, "Biciul lui Dumnezeu". Iar mongolii nu aveau o viziune diferită. Victoriile le vedeau ca un drept divin de a cuceri tot ce le stătea în cale și de a doborî pe oricine se opunea. Puterea lor l-a făcut inclusiv pe Papa Inocențiu al IV-lea să stabilească o ambasadă pe pământ mongol. Suveranul Pontif s-a plâns astfel față de atrocitățile comise de aceștia în Ungaria și Polonia. Răspunsul hanului: toți cei uciși în bătălie și-au meritat soarta pentru că s-au opus mongolilor, iar dacă Papa nu dorește ca poporul său să pățească la fel trebuie să se prezinte în persoană la curtea hanului și să-i recunoască acestuia autoritatea universală. În acea vreme, măreția mongolilor nu putea găsi o explicație rațională.
Aristocratul Gingis
În perioada Renașterii, când studiul istoriei a devenit secular și mai sofisticat, puterea Imperiului Mongol a fost atribuită geniului militar al lui Gingis Han. S-a scris despre abilitatea sa de a-și despărți inamicii și de a-și transforma dușmanii de ieri în aliații de mâine. Sau despre poziția sa strategică din inima Asiei, care îi permitea să atace pe oricine fără să se teamă de un front unit împotriva sa.
Acum un secol, considerațiile politice și militare despre Gingis Han au fost readuse în discuție de cercetătorul rus B. J. Vladimirtsov. În 1911-1912, acesta a înaintat o teorie conform căreia, în secolul al XII-lea, societatea tribală mongolă începuse să decadă, pe fundal unui conflict între clasa nobililor - care stăpânea cele mai numeroase turme și cirezi - și clasa oamenilor de rând, din care făceau parte și cei exploatați după ce fuseseră luați prizonieri în ciocnirile tribale. Gingis ar fi reprezentat aristocrația, iar rivalul său de atunci, Jamuka, care-i era și frate de sânge, ar fi susținut pătura de jos a societății mongole. Gingis s-a impus, ucigându-și concuretul, după care ar fi reușit să manipuleze diferențele sociale în interesul propriu. Pe măsură ce mongolii cucereau și jefuiau un teritoriu tot mai vast în Asia, Gingis ar fi renunțat la diferențele de clasă. Așa a creat - amintește Vladimirtsov - Garda Imperială, la care putea adera orice mongol.
Au stăpânit Rusia și China
Oamenii de știință ruși au avut întotdeauna un interes deosebit față de Imperiul Mongol, întrucât Gingis și urmașii săi au subjugat principatele ruse vreme de două decenii. După invazia nepotului lui Gingis, Batu, în 1237-1240, Rusia medievală a fost trasă cu forța dinspre Europa înspre Asia, iar mongolii și-au impus modelul despotic în politica internă a Rusiei. Titlul și prerogativlele țarului au fost copiate după cele ale hanului. Iar efectele influenței mongole asupra societății ruse au fost dezastruoase, scufundând țara în ignoranță, semi-analfabetism și sclavie, după cum au comentat Karl Marx și Aleksandr Pușkin. Acesta din urmă nota: "Dacă maurii au civilizat Spania după ce au ocupat-o, mongolii au cucerit Rusia fără să-i aducă algebra".


Mongolii nu au fost mai populari nici în China, unde, oricum, dominația lor a fost mai scurtă. În 1279, un alt nepot al lui Ginghis, Kubilai, a învins dinastia Sung și s-a proclamat conducător al întregii țări. A rămas apoi profund influențat de cultura chineză. A mutat capitala imperială la Khan-Balik - Peking în zilele noastre -, a adoptat portul și manierele chinezești și le-a acordat privilegii călugărilor budiști. Cu toate acestea, majoritatea chinezilor a urât întotdeauna stăpânirea mongolă, iar în 1368 împăratul mongol a fost alungat din țară, în urma unei serii de revolte țărănești.
Răzbunarea
În secolele ce au urmat, atât rușii, cât și chinezii s-au răzbunat definitiv pe urmașii "Napoleonului stepelor". În secolul al XVII-lea, rușii se extinseseră deja spre est, ma departe de Munții Urali, iar chinezii migrau spre nord, în direcția Deșertului Gobi, ambele popoare ocupând o parte din vechiul teritoriu al mongolilor. Aceștia nu au putut reacționa pentru că tehnicile lor de luptă rămăseseră mult în urma armelor de foc.

Mongolii s-au predat. Însă au reușit să obțină o formă de independență în urma revoluțiilor din China - 1911, și Rusia - 1917.
În 1960, cercetătorii din Rusia, China și Mongolia au început să reexamineze istoria Mongoliei și a rolului deținut de Gingis Han.
Gingis, reabilitat de puterile comuniste
Succesul lui Gingis s-a sprijinit și pe dorința de unitate a mongolilor și pe flerul hanului de a atrage luptători indiferent de clasa sau rasa acestora, scria istoricul mongol Yu Yuan-an. Dar acesta nu îi atribuia lui Gingis rolul de erou național, însă nici de monstru însetat de sânge, așa cum îl prezintă, de pildă, rușii Grekov și Yakubovsky, care amintesc de raidurile mongolior asupra principatelor rusești.
Totuși, în scrierile lui Yu Yuan-an se regăsesc vădit influențe rusești. De pildă, explică enigmatica retragere a armatei conduse de Batu, în 1242, până la granițele Germaniei și Italiei, prin nevoia stringentă a mongolilor de a înăbuși o revoltă "eroică" a populației ruse. De fapt, mulți istorici ruși au împărtășit convingerea că acela a fost momentul în care Rusia s-a sacrificat pe sine pentru a salva întreaga Europă.

De partea lor, conducătorii chinezi au încercat în permanentă să "seducă" poporul mongol pentru a-l scoate de sub influența politică și adminstrativă exercitată de Rusia.
Primul efort notabil de manipulare a mongolilor în secolul al XX-lea a avut loc în 1962, cu ocazia marcării a 800 de ani de la nașterea lui Gingis Han. În timp ce Republica Populară Mongolia, aflată sub influență rusă, a publicat o serie de timbre comemorative, China a construit un templu pentru a amiti de locul unde susținea că Gingis ar fi fost înmormântat, bineînțeles în partea Mongoliei aflată sub influență chineză.
Din procesul reabilitării lui Gingis Han a făcut parte și gestul autorităților din Peking de a-l decreta erou național, decizie care a flatat stima de sine a mongolilor.
Și ucigaș, și erou
Rușii au răspuns prin cercetătorii Vyatkin și Tikhvinsky, care au acuzat China că ar fi "repudiat viziunea Marxist-Leninistă asupra istoriei", amitind de orașele reduse la cenușă de atacurile mongole.
Chiar dacă ironizate de istoricii din Vest, aceste contre între giganții comuniști cu privire la istoria Mongoliei au readus în prim-plan personajul Gingis Han și impactul pe care l-a avut imperiul creat de el.
Ca o concluzie, la întrebarea "A fost Gingis un distrugător însetat de sânge sau un erou național?", History Today răspunde: "Puțin din fiecare". Justificarea: a civilizat parțial propria națiune, a adus China și Europa în contact direct pentru prima oară în istorie și a deschis Asia către comerțul internațional. Lumea nu a mai fost niciodată la fel după domnia sa.

...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Pe urmele mormantului pierdut al lui Gingis Han

Mesaj Scris de Admin la data de 09.08.09 12:55

Pe urmele mormantului pierdut al lui Gingis Han
La
opt sute de ani de la moartea lui Gingis Han, legendarul conducator al
Imperiului Mongol, oamenii de stiinta incearca sa localizeze mormantul
marelui lider, cu ajutorul tehnologiilor vizuale avansate.
Emblematicul
conducator a fost ingropat in mare taina in anul 1227, intr-un mormant
nemarcat de pe teritoriul Mongoliei. Gingis Han a cerut sa fie
inmormantat fara semne distinctive, conform obiceiurilor practicate in
tribul sau. Dupa deces, trupul i-a fost returnat in Mongolia, in
Khentii Aimag, locul sau natal, unde multi presupun ca se afla ingropat
in apropierea Raului Onon, pe raza muntelui Burkhan Khaldun. Potrivit
legendei, escorta funerara a executat pe loc pe oricine a intalnit pe
drum, pentru a pastra secretul locului de ingropaciune si, in plus, un
rau a fost deviat peste mormantul lui Gingis Han, pentru a face
imposibila descoperirea lui (la fel ca in cazul regelui sumerian
Gilgamesh si al lui Atilla Hunul). Acum, Yu-Min Lin Lin si cativa
colegi spera sa se poata folosi de tehonologiile avansate de cercetare
vizuala si analitica disponibile in cadrul Institutului Californian de
Telecomunicatii si IT pentru a identifica mormantul liderului mongol si
a coordona o analiza arheologica neinvaziva a zonei unde se crede ca
acesta este inhumat. Lin spera sa localizeze zona probabila a
mormantului la o regiune restransa si apoi sa foloseasca radare de
penetrare subterana, inductia electromagnetica si magnetometrica,
pentru a desfasura teste non-distructive si neinvazive. Echipa va lucra
apoi cu specialistii departamentului ingineresc al Institutului din
California, pentru a dezvolta algoritmii vizuali care sa permita
crearea unor reprezentari tridimensionale de mare rezolutie ale sitului.

http://www.qmagazine.ro/articole/3664/Pe-urmele-mormantului-pierdut-al-lui-Gingis-Han.html

avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

GINGIS HAN ARE 16 MILIOANE DE URMASI

Mesaj Scris de Admin la data de 22.05.07 18:17

GINGIS HAN ARE 16 MILIOANE DE URMASI Teribilul razboinic mongol,...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Han[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 07.10.06 13:10

Gengis Han-
Eu, care am trăit în ținutul sălbatic din Nord, nu am obiceiuri necumpătate. Nu iubesc luxul și practic moderația. Am o singură haină și un singur fel de mîncare. Mănînc aceeași mîncare și mă îmbrac cu aceleași veșminte modeste, ca și păstorii mei.


Ultima editare efectuata de catre Admin in 08.03.15 11:14, editata de 7 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Han[v=]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum