Mahomed

In jos

Mahomed

Mesaj Scris de Admin la data de 11.06.06 11:24

8 iunie 632 - Moartea lui Mahomed
Wednesday, 07 June 2006
Una dintre cele mai impresionante si mai influente personalitati ale evului mediu timpuriu, Mahomed, moare la Medina, in bratele Aishei, sotia lui favorita. Nascut la Mecca, intr-o familie saraca, tânarul Mahomed a dus o viata grea pâna când, la 25 de ani, se casatoreste cu o bogata vaduva, mult mai batrâna decât el.

Timp de un deceniu si jumatate, el face negot in Orientul Mijlociu, traiul confortabil pe care il duce neimpiedicându-l insa sa caute adesea refugiu in meditatie. In 610, pe când se afla, adâncit in gânduri, intr-o pestera de pe muntele Hira, la nord de Mecca, are o viziune divina.

Prin vocea arhanghelului Gabriel, Dumnezeu ii porunceste sa devina profetul "adevaratei credinte". Incepe astfel o lunga serie de revelatii, pe care profetul si adeptii sai le vor aduna intr-o carte - Coranul. Mahomed insusi se considera ultimul profet de traditie iudeo-crestina si a adoptat teologia monoteista a acestor religii, introducând insa si o doctrina cu totul noua.

Invataturile sale vor aduce unitatea triburilor de beduini din Arabia, eveniment cu consecinte remarcabile asupra intregii lumi, in veacurile ce vor veni. In vara lui 622, amenintat de autoritatile "pagâne" din Mecca, profetul fuge la Medina, unde dobândeste o putere considerabila. Peste sapte ani, se va intoarce la Mecca, reusind sa cucereasca orasul.

Va urma o politica de cuceriri si convertiri la Islam, astfel incât la moartea lui Mahomed aceasta religie se raspândise deja in Arabia, Persia, Etiopia si Imperiul bizantin. Succesorii sai vor continua aceste cuceriri, lumea musulmana intinzându-se curând din India pâna in peninsula Iberica si devenind, in secolele ce au urmat, a doua religie din lume, ca numar de credinciosi, dupa crestinism.

Gabriel TUDOR

http://www.revistamagazin.ro/astazi-in-istorie/8-iunie-632-moartea-lui-mahomed.htm


Ultima editare efectuata de catre in 17.01.07 9:56, editata de 3 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum