Iasi[V=]

Pagina 3 din 3 Înapoi  1, 2, 3

In jos

Iasi[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 02.06.06 8:00

Rezumarea primului mesaj :


Octav  Pancu-


Ultima editare efectuata de catre Admin in 07.10.15 11:22, editata de 11 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos


Dulcele târg al Ieșilor, prin ochii unui farseur

Mesaj Scris de Admin la data de 24.10.06 8:06

Dulcele târg al Ieșilor, prin ochii unui farseur
Să vizitezi Iașiul este întotdeauna o mare plăcere și o bucurie pentru ochi și pentru suflet. Considerat capitala istorică și culturală a României, Iașiul este un loc unde cultura, lăcașele de cult și spiritele unor personalități precum Creangă, Eminescu sau Sadoveanu se regăsesc la orice pas. Atunci când îl ai, însă, alături pe Daniel Buzdugan, celebrul farseur de la Radio 21, o vizită la Iași devine o adevărată peripeție.
Mutat de câțiva ani la București, pentru celebra emisiune matinală "Dimineța DeMentă" și serialul "Divertis", Daniel Buzdugan se întoarce la Iași, de fiecare dată, cu mare plăcere. Are multe amintiri în orașul natal și le împăr-tășește cu drag tuturor.
Poate și din acest mo-tiv a ales Iașiul ca loc de lansare a celui de-al treilea volum din "Farsele lui Buzdugan". Editat de casa de discuri Roton, albumul conține 17 farse, "cele mai tari din ultimele șase luni", așa cum le caracterizează chiar Buzdugan, cel care a inventat, în România, farsele radio.
Datorită farselor, dar și a colaborării cu Divertis, Buzdugan nu poate merge nicăieri fără ca un admirator să nu-i solicite un autograf sau să-l roage să facă o poză cu el. Surpri-za cea mai mare a fost atunci când, în vizită la Palatul Culturii din Iași, văzând succesul pe care îl are Buzdugan, chiar și un grup de turiști chinezi a început să-l fotografieze.
Cum primul tur al Iașului, avându-l ca ghid pe Buzdugan, a avut loc noap-tea, nu mare ne-a fost surpriza că până și acesta s-a rătăcit. Printre principalele puncte turistice "ale Ieșilor", conform spuselor lui Buzdugan, se numără: "căminele de fete unde a locuit o perioadă Andreea Marin", "stadionul unde Politehnica Iași se antrenează doar ziua pentru a economisi curent", "navetiști care vor să vină la București să se facă vedete tv sau de radio" sau "Banca Națională unde am lucrat doar șapte luni".
O vizită emoțională la Bojdeucă
Nu puteam, însă, pleca din Iași fără a vizita Bojdeuca lui Ion Creangă, Palatul Culturii, Parcul Co-pou sau Mitropolia Moldovei. Cu același ghid, mereu pus pe glume, am poposit preț de o oră la Bojeucă, unde spiritul marelui scriitor român se regăsește în fiecare obiect. Daniel Corbu, cel care de 15 ani le împărtășește vizitatorilor detalii mai mult sau mai puțin cunoscute despre Ion Creangă, povestește cu patimă despre viața scriitorului, prietenia atât de cunoscută cu Mihai Eminescu dar și de-spre ultimele zile petrecute de acesta la Bojdeucă.
O mică inscripție le atrage atenția vizitatorilor că "în această bojdeucă de căsuță, devenită muzeu me-morial, la 15 aprilie 1918, Ion Creangă și-a petrecut ultimele două decenii ale vieții, scriind, la îndemnul lui Mihai Eminescu, geniala sa operă Poveștile și Amintirile din Copilărie". Fiecare loc din casă este păstrat și conservat cu mare grijă. Patul lui Creangă, un manuscris al său aflat pe masa unde Creangă și-a așternut pe hârtie o mare parte din opera sa, un por-tret, dar și fotografiile lui Eminescu și Veronica Micle, toate au o încărcătură emoțională deosebită, care lasă urme de lacrimi pe obrajii vizitatorilor.

Mădălina Frăsineanu
madalina.frasineanu@azi.ro
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

1944-2004: saizeci de ani de la luptele din jurul Iasului

Mesaj Scris de Admin la data de 27.09.06 20:49

Horst FASSEL - 1944-2004: saizeci de ani de la luptele din jurul Iasului. (I) Evocari din literatura germana. Heinrich Böll la Iasi


Horst FASSEL ? 1944-2004: saizeci de ani de la luptele din jurul Iasului (II) Evocãri din literatura germanã. Heinrich Böll la Iasi
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Continua degradarea scenei teatrale iesene

Mesaj Scris de Admin la data de 14.09.06 16:17

Continua degradarea scenei teatrale iesene
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Mărirea, decăderea și renașterea străzii Lăpușneanu

Mesaj Scris de Admin la data de 08.09.06 10:24

Mărirea, decăderea și renașterea străzii Lăpușneanu
Iași, capitala Moldovei,
are numeroase clădiri și străzi încărcate de istorie

Recent, sub conducerea ziaristului rus Igor Evgenievici Terențev a apărut un volum de reportaje despre străzile celebre din diverse țări europene. Prima ediție a volumului a apărut în limba engleză, urmând ca anul viitor să apară variante în limbile franceză și germană, precum și un album de fotografii care prezintă străzi celebre din Europa.
Reportajul despre România a fost scris de ziaristul Rabi Julian, evreu, în prezent trăitor la Paris. Acesta a colaborat, cândva, la mai multe ziare ce apăreau pe Sărindarii Bucureștiului, pentru ca prin anii '50 să se stabilească în Franța. Rabi a scris un reportaj de culoare, temeinic documentat despre strada Lăpușneanu din Iași, deși întreaga tinerețe a dumnealui este legată de redacțiile din Sărindari și a locuinței părinților săi din strada Șelari din București. L-am cunoscut pe celebrul ziarist (este cel care a izbutit să publice, documentându-se la fața locului, 50 de reportaje despre Revoluția culturală din China, precum și o serie de șase reportaje despre închisorile sovietice) în luna iulie când, la cei 90 de ani pe care i-a împlinit recent și-a făcut ...cadou o călătorie în România.
A avut bunăvoința să-mi explice motivele pentru care a ales a prezenta strada Lăpușneanu din Iași drept o stradă "celebră" din România. "Am acceptat cu greu propunerea de a scrie un reportaj de acest gen. Mi-a fost greu să aleg strada și orașul, mai ales că fiecare oraș din România are un "Corso" mai mult sau mai puțin celebru. Aș fi putut scrie despre Lipscanii Bucureștiului, despre Strada Mare din Adjud sau despre bulevardul "Pardon" din Câmpulung Muscel. Am ales strada Lăpușneanu deoarece istoria, evoluția și prezentul acesteia reflectă psihologia poporului român, reflectă o anume stare de spirit a românului. Dețin un reportaj în manuscris despre strada Lăpușneanu scris în 1937 de Miliță Naumescu, ziarist de clasă ce publica la "Curentul", reportaj ce nu a fost publicat, în care căuta să deslușească de ce pe această mică stradă din Iași nu erau "scandaluri" naționale, atâta timp cât aici trăiau sau aveau "mici" afaceri nu mai puțin de 14 neamuri.
De strada Lăpușneanu se leagă numele unor mari personalități ale României cum ar fi, de pildă, Garabet Ibrăileanu, Mihail Sadoveanu, Păstorel Teodoreanu, Nicolae Iorga, Ion Creangă, George Mihail Zaharescu și îndeosebi Mihai Eminescu. Și totuși "fața" străzii era dată de cei ce aveau aici micile prăvălii, unele dintre ele au dăinuit până după război, de nivelul lor ridicat de cultură.
Prin "Lăpușneanu" a trecut și Hariclea Hartulari Darclee, iar mai târziu George Enescu. Pe strada Lăpușneanu, într-una din casele care acum încă mai dăinuie s-au proiectat o parte din liniile ferate din Moldova, iar cu ani mai târziu, un "negustor" de aparate de radio a proiectat un aparat de radio cu marca "IASY". Un asemenea aparat mai există încă într-un muzeu din nordul Germaniei și este o raritate pentru colecționari."
"Lăpușneanu" renaște
Se poate afirma că acum această celebră stradă renaște, cel puțin din punct de vedere cultural. Recent, s-a inaugurat un nou teatru, cel de al treilea în Iași. Este vorba de "Teatrul de buzunar-Grumăzescu" care a deschis stagiunea cu un recital susținut de actorul Liviu Smîntînică cu "La Melci" de Marin Sorescu. În luna octombrie aici va avea loc o seară de poezie susținută de Valeria Seciu, Ion Caramitru și Ovidiu Iuliu Moldovan, urmând ca un cuplu de actori francezi să pună în scenă trei spectacole, printre care unul cu o piesă de Eugen Ionescu. Spectacolele au loc în "Galeriile-anticariat"-Grumăzescu, iar biletul de intrare constă în cumpărarea unei cărți. De altfel, domnul Grumăzescu este animatorul vieții de pe vechea și celebra stradă Lăpușneanu. Tot aici se organizează expoziții de artă, ajungându-se până acolo încât în anticariat să se tină lecții de literatură sau istorie. Ieșenii doresc ca strada să renască, să "prindă" viață, autoritățile la fel. Schimbarea primarilor, luptele între partide și mai ales unele păguboase, pentru comunitate, interese imobiliare trenează reabilitarea acestei străzi celebre.
Muzeul Unirii de pe această stradă a intrat deja în al șaselea an de când și-a închis porțile în vederea restaurării și nici până în prezent lucrările nu s-au încheiat. Cu toate acestea "Lăpușneanu" renaște. Au reapărut vechile grădini de vară, o celebră cofetărie, iar nu peste mult timp va apărea și cea de a doua instituție teatrală. UNITER va cumpăra un vechi și aproape demolat cinematograf unde va amenaja o sală de spectacole, un cinematograf modern etc. Tot pe această stradă au apărut un grup de modeste "tarabe- anticariat", care sunt mult solicitate. Un bătrân profesor pensionar îmi spunea că "atâta timp cât la dughenele de cărți se caută dicționare și gramatici latinești, "Lăpușneanu" nu moare. Interesant este un lucru și anume că timp de mai bine de 30 de ani strada nu a mai prezentat nici-un interes turistic și totuși se poate găsi în aproape toate ghidurile turistice despre România.
O propunere de suflet
În timpul documentării făcute la Iași despre strada Lăpușneanu am cunoscut un foarte tânăr arhitect pe nume Vasile Barbu-Săvulescu care lucrează în echipa unui arhitect celebru din Suedia, care mi-a prezentat o interesantă idee. "Volens-nolens strada Lăpușneanu va fi "pusă pe picioare". Faptul că a apărut un teatru nou care încă de la primul spectacol a fost asaltat de spectatori, ca și apariția a două galerii de artă, demonstrează viabilitatea culturală a străzii. Nu cred că autoritățile locale nu vor investi sumele necesare reabilitării străzii, care raportate la bugetul orașului sunt relativ mici. Eu unul propun ca după reabilitarea străzii, aceasta să fie transformată într-un decor al unui spectacol de sunet și lumină care să prezinte istoria Iașului, a întregii zone. Mi-am propus și sper să realizez un spectacol de asemenea gen despre Eminescu și poeziile lui. Tehnica audio și laserele permit realizarea unor astfel de spectacole de sunet și lumină care să se "plimbe" pe întreaga stradă de la un capăt la altul."
Amintirile nu sunt suficiente

Timp de două zile am vizitat ce a mai rămas din strada Lăpușneanu, după care am cerut părerea domnului Peierls Murrai, arhitect care a lucrat la reabilitarea unor străzi asemănătoare din Budapesta, Praga, Bratislava și alte capitale europene și care a publicat un articol de specialitate despre reabilitarea străzii Lăpușneanu. Iată părerea acestui arhitect: "Nu cu mulți ani în urmă am vizitat Iașul împreună cu câțiva studenți ai mei. Atunci am discutat și cu câțiva arhitecți ieșeni de la care am aflat că există câteva proiecte de reabilitare ale zonei. Am studiat și eu câteva dintre acestea și mi-au părut interesante, dar ultima decizie trebuie să o aibă cei care dau banii, adică autoritățile. Am aflat atunci că autoritățile s-au consultat cu diverse asociații civice, cu diverși oameni de cultură, cu arhitecți, constructori și cu mulți alți locuitori ai orașului. Este suficient. Dacă se continuă consultările acestea pot deveni o frână. Așa se întâmplă în mai toate orașele Europei. Este cazul ca acum primarul să-și arate autoritatea să dispună adoptarea unui proiect sau al altuia, altfel "se lungește vorba" și nu se mai poate face nimic. Cele două proiecte care mi s-au prezentat acum câțiva ani sunt de apreciat, eu unul având o singură obiecție și anume aceea că din "peisaj" lipsește un magazin de suveniruri, un magazin specializat, bineînțeles. Mi s-a părut interesantă propunerea de atunci, făcută de un tânăr arhitect ca de pe această stradă să dispară trotuarele, dându-i astfel o notă de vechime și funcționalitate și, totodată, siguranța că se va elimina în totalitate circulația auto de orice capacitate ar fi aceasta. După părerea mea, Iașul modern nu poate exista fără strada Lăpușneanu, nu poate exista fără această stradă nici Iașul turistic, nici Iașul studențesc, așa că părerea mea este ca arhitecții, autoritățile să pună la punct această zonă. S-au purtat destule discuții cu societatea civilă. A venit vremea acțiunii, amintirile și nostalgiile nu sunt suficiente." (DUMITRU TOMA )AZI
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Iasi, capitala inventiilor

Mesaj Scris de Admin la data de 04.07.06 11:41

Iasi, capitala inventiilor
http://www.romanialibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z04072006&idx=26
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

La 3 iulie 1850 a aparut, la Iasi....

Mesaj Scris de Admin la data de 03.07.06 13:49

La 3 iulie 1850 a aparut, la Iasi, bisaptamanal, gazeta politica si literara Zimbrul, tribuna politica si literara unionista. Publicatia s-a numit astfel intre 3 iulie 1850 si 21 februarie 1852 si intre 17 ianuarie 1855 si 10 septembrie 1856. Intre 1 noiembrie 1858 si 30 decembrie 1858 a aparut sub titlul Zimbrul si Vulturul, apoi, fuzionand, din 2 ianuarie 1859, cu Steaua Dunarii, condusa de Mihail Kogalniceanu, sub titlul Steaua Dunarii, Zimbrul si Vulturul. Gazeta a fost condusa, de-a lungul timpului, de Al. Fotino, T. Codrescu, D. Gusti, V.A. Urechia, Gr. Malinescu. Prima serie a Zimbrului (1850-1852) "s-a nascut" din nemultumirea fostilor colaboratori ai gazetelor lui Gh. Asachi fata de conservatorismul acestuia, in paginile ei fiind exprimate vederile politice ale unor intelectuali ieseni care militau pentru modernizarea relatiilor sociale si pentru Unire. A fost primul ziar de orientare unionista cu preocupari literare, care a introdus foiletonul literar in publicistica romaneasca – Foiletonul Zimbrului. In fiecare numar al gazetei erau publicate un comentariu politic, o trecere in revista a principalelor evenimente politice din strainatate, o cronica dramatica, versuri si proza ale scriitorilor din tara si traduceri, toate acestea fiind cuprinse in foileton. Colaboratorii literari ai Zimbrului, cu versuri, proza, traduceri sau diferite articole, au fost: Matei Millo, V. Alecsandri, B.P. Hasdeu, Al. Russo etc.
http://www.jurnalul.ro/sectiunea_15/calendar.html
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Scriitorul Alecu Leonard

Mesaj Scris de Admin la data de 28.06.06 15:36

Scriitorul Alecu Leonard
http://www.evenimentul.ro/articol/scriitorul-alecu-leonard.html
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

IASII LA ...1948 DOMNULUI LIVIU PAPUC

Mesaj Scris de Admin la data de 24.06.06 19:01

IASII LA ...1948 DOMNULUI LIVIU PAPUC
http://convorbiri-literare.dntis.ro/VASILIUapr4.html
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Gata cu tonetele din Iași!

Mesaj Scris de Admin la data de 22.06.06 12:27

Gata cu tonetele din Iași!
http://www.adevarulonline.ro/2006-06-22/Moldova/gata-cu-tonetele-din-iasi_188942.html
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

"Cutii negre" pentru tramvaiele din Iasi

Mesaj Scris de Admin la data de 10.06.06 11:11

"Cutii negre" pentru tramvaiele din Iasi
http://www.evz.ro/article.php?artid=261680
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Nababul imobiliar de la Iasi

Mesaj Scris de Admin la data de 08.06.06 8:45

Nababul imobiliar de la Iasi
http://www.ziua.ro/display.php?id=201182&data=2006-06-08
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Cine-i mai tare, Iasiul sau Bacaul?

Mesaj Scris de Admin la data de 02.06.06 10:53

Cine-i mai tare, Iasiul sau Bacaul?
http://www.evz.ro/article.php?artid=260900
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Autoritățile ieșene au comemorat eroii celor două războaie m

Mesaj Scris de Admin la data de 02.06.06 9:31

Autoritățile ieșene au comemorat eroii celor două războaie mondiale
http://www.adevarulonline.ro/2006-06-02/Moldova/autoritatile-iesene-au-comemorat-eroii-celor-doua-razboaie-mondiale_186783.html
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

MACELUL DE LA CETATUIA

Mesaj Scris de Admin la data de 02.06.06 9:29

MACELUL DE LA CETATUIA
http://www.ieseanul.ro/articol/ziar/iasi/macelul-de-la-cetatuia/2631/
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

BOIERII COPOULUI

Mesaj Scris de Admin la data de 02.06.06 9:27

BOIERII COPOULUI
http://www.ieseanul.ro/articol/ziar/iasi/boierii-copoului/8897/475/
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

DE LA COFETARIA TUFFLI LA BOLTA RECE

Mesaj Scris de Admin la data de 02.06.06 9:26

DE LA COFETARIA TUFFLI LA BOLTA RECE
http://www.ieseanul.ro/articol/ziar/iasi/de-la-cofetaria-tuffli-la-bolta-rece/8997/477/
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

STRAMOSII CAMPANIILOR ELECTORALE

Mesaj Scris de Admin la data de 02.06.06 9:25

STRAMOSII CAMPANIILOR ELECTORALE
http://www.ieseanul.ro/articol/ziar/iasi/stramosii-campaniilor-electorale/2081/
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

LA TEATRU, MON CHER!

Mesaj Scris de Admin la data de 02.06.06 9:24

LA TEATRU, MON CHER!

http://www.ieseanul.ro/articol/ziar/iasi/la-teatru-mon-cher/9067/180/
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

MEMORIA DE BRONZ

Mesaj Scris de Admin la data de 02.06.06 9:23

MEMORIA DE BRONZ
http://www.ieseanul.ro/articol/ziar/iasi/memoria-de-bronz/9295/180/
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

PRIMUL TREN

Mesaj Scris de Admin la data de 02.06.06 9:21

PRIMUL TREN
http://www.ieseanul.ro/articol/ziar/iasi/primul-tren/9681/477/
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

"TE SCOT LA COPOU"

Mesaj Scris de Admin la data de 02.06.06 9:20

"TE SCOT LA COPOU"
http://www.ieseanul.ro/articol/ziar/iasi/te-scot-la-copou/9770/180/
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

REPUBLICA SOVIETICA DE LA IASI

Mesaj Scris de Admin la data de 02.06.06 8:02

REPUBLICA SOVIETICA DE LA IASI
http://www.ieseanul.ro/articol/ziar/iasi/republica-sovietica-de-la-iasi/2790/
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Iasi[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 02.06.06 8:00


Octav  Pancu-


Ultima editare efectuata de catre Admin in 07.10.15 11:22, editata de 11 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Iasi[V=]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 3 din 3 Înapoi  1, 2, 3

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum