ECATERINA[V=]

In jos

Re: ECATERINA[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 06.11.15 10:18

http://cultural.bzi.ro/imparateasa-care-a-facut-istorie-in-rusia-36795
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: ECATERINA[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 06.11.15 10:16

Ecaterina a II-a provoacă tensiuni la Sevastopol

10:11 • Prorușii au dezvelit o statuie a Împărătesei Ecaterina a II-a duminică, în Sevastopol, oraș sensibil din Crimeea, în...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: ECATERINA[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 06.11.15 10:15

Împărăteasa Ecaterina cea Mare avea o femeie care-i testa amanții în pat Împărăteasa Rusiei, Ecaterina cea Mare, a fost soția țarului Rusiei, Petru. Însă relația lor a fost una foarte rece. „Mi-aș fi iubit soțul, spunea Ecaterina, dacă el ar fi dorit sau ar fi fost capabil să se facă iubit“. Marele Duce Petru era nepoliticos, infantil și aproape nerod....
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: ECATERINA[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 06.11.15 10:13Ecaterina a II-a - o nemțoiacă devenită simbol...

Născută din părinți germani, împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei, intrată în legendă sub numele de Ecaterinacea Mare, s-a dovedit a fi nu doar una dintre cele mai înțelepte si respectate țarine, dar si simbolul unei identități naționale .

Ecaterina a II-a , de asemenea cunoscuta si ca Ecaterina cea Mare născută Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, a fost împărăteasă a Rusiei de la 9 iulie 1762

(stil nou) după asasinarea soțului ei, Petru al III-lea al Rusiei, până la moartea ei la 17 noiembrie 1796.

Cum ajunge prințesa nemțoică Sophia, împărăteasa rusă Ecaterina

Sub influența guvernantei sale, viitoarea țarina va avea preocupări diversificate printre care se numără studiul limbii franceze, scrierea dar și gustul pentru sclipirea minții, pentru veselia spontană.

La 1 ianuarie 1744, Sophia este chemată la Curtea Imperială din Rusia de către împărăteasa Elisabeta I cu scopul de a vedea cum decurge întâlnirea dintre moștenitorul împărătesei, Peter-Ulrich, fiul surorii sale Anna, și tânara prințesă, în vederea căsătoriei.

Ajunsă în Rusia câștigă usor și repede simpatia împarătesei, dar și a supușilor, se impune demnitarilor, se dedica studiului limbii ruse, dar și al religiei ortodoxe devenind opusul Marelui Duce Petru, care tot timpul afișa maniere nemțești în timp ce ea afișa maniere rusești.

La 28 iunie 1744, dată stabilita de împătăteasa, Sophia se convertește la religia ortodoxă, când primește și prenumele de Ecaterina, care este și prenumele mamei împărătesei Elisabeta.

O căsnicie stearpă … sau nu

La 21 august 1745 are loc căsătoria dintre prințesa de Anhalt-Zerbst, devenită Marea Ducesă a Rusiei Ecaterina, și Marele Duce Petru.

Încetul cu încetul, Sophia descoperă cumplita față din spatele măștii de bunătate afișate de țarină, începe să facă diferența dintre esența si aparența Rusiei: barbară, crudă, jalnică, dincolo de masca de civilizație.

Relația cu Petru începe cu stângul din toate punctele de vedere, primul copil venind pe lume abia după nouă ani de căsătorie, Pavel Petrovici (20 septembrie 1754), iar cel de-al doilea după treisprezece ani de căsătorie, Anna ( 9 decembrie 1758). Niciunul dintre cei doi copii nu este al țarului datorită problemelor sale medicale. Astfel, băiatul se spune a fi copilul lui Serghei Saltîkov - un șambelan chipeș, iar fata a contelui polonez Stanislaw-August Poniatowski

Lovitura de stat

În 1762, Ecaterina a II-a este izolată într-un colț al Palatului de Iarnă din ordinul proaspătului țar al Rusiei Petru al III-lea, timp în care acesta se instaleaza cu amanta sa, Elisabeta Voronțova.

Pe 11 aprilie 1762, se naște Aleksei, fiul lui Grigori Orlov si al Ecaterinei a II-a și este încredințat unor rude ale unui servitor devotat. Băiatul Aleksei va deveni contele Bobrinski și va fi la originea uneia din familiile cele mai de vază ale Rusiei.

În același an, Ecaterina este închisă în fortăreața de la Schlusselburg. Este eliberată repede pentru a se evita un scandal, însă, Ecaterina știe acum cum se pune problema: ea sau el, tronul sau închisoarea.

"Ferocitatea barbară și dementă a lui Petru al III-lea făcea destul de verosimile intențiile sale de a-și suprima nevasta", va scrie Berenger, însărcinatul cu afaceri al Franței.

Pe măsură ce timpul trecea, iminența pericolului era evidentă, iar toți cei apropiati Curtii Imperiale se gândeau la o soluție – revoluția de palat. În zorii zilei de 28 iunie 1762, Ecaterina, care se află trimisă de soțul ei la Peterhof, pleacă spre Sankt-Petersburg.

În fața regimentului Imailovski și apoi a celorlalte regimente, contele Kirill Razumovski o proclamă pe Majestatea Sa, împărăteasa Ecaterina, suverană unică și absolută a întregii Rusii.

Duminică, 30 iunie 1762, Ecaterina își face o intrare triumfală la Sankt-Petersburg, salutată de focuri de artilerie și de aclamații însuflețite. Petru al III-lea, chiar în dizgrație și închis, reprezintă o amenințare permanentă pentru tron. La 6 iulie, țarul este asasinat de prietenii împărătesei. Pe 7 iulie ea face public un manifest în care spunea că țarul Petru al III-lea a făcut o violentă colică hemoroidală, care i-a pus capăt vieții.

Cum a devenit Ecaterina a II-a un simbol al Rusiei

Încoronarea Ecaterinei are loc pe data de 22 septembrie la Moscova, moment in care convoacă pentru prima oară Senatul la Palatul de Vară - îngrozită de tabloul situației financiare și sociale a țării. Ia măsura înființării unei bănci de emisiune, care imprimă hârtie-monedă în funcție de cerințele trezoreriei imperiale.

La nouă zile de la lovitura de stat îl invită pe Diderot la Sankt-Petersburg, pentru a continua imprimarea Enciclopedieice tocmai fusese interzisă în Franța. Diderot o refuză politicos.

Are o corespondența cu Voltaire timp de cinsprezece ani, pâna la moartea acestuia. Ecaterina își dorește să fie demnă de elogiile aduse de Voltaire: să guverneze ferm după idei liberale.

După moartea lui Voltaire, la 30 mai 1778, Ecaterina reușește să achiziționeze biblioteca acestuia, care va ajunge la Ermitaj alături de biblioteca lui Diderot.

Se consideră continuatoarea operei lui Petru cel Mare, astfel este dornică să facă un monument pe care să-l consacre gloriei predecesorului ei. Inaugurarea statuii din bronz reprezentând pe Petru cel Mare va avea loc la 7 august 1782. Pe soclu e gravat "Lui Petru I, Ecaterina a II-a".

În anul 1763 pune bazele mai multor proiecte: un azil de copii orfani, o școală de moașe, un stabiliment de igienă populară, un institut de educație pentru fiicele de nobili (faimosul Institut Smolnâi); aduce muncitori germani pentru a lucra pământurile Ucrainei si ale Volgăi, Ecaterina speră că prezenta străinilor cinstiți pe pământurile lor, ale rușilor, să îi antreneze în lucrul propriului pământ prin puterea exemplului.

Sunt aduși în Rusia medici, dentiști, arhitecti, ingineri, meșteșugari; înființează o Academie de Științe. Folosind aceeași putere a exemplului, Ecaterina este unul dintre primii suverani ruși se vaccinează împotriva unei epidemii. În acest acaz Ecateriana a acceptat să fie vactinată antivariolic în octombrie 1764, în urma unei epidemii de variola, ce bântuia Impeiul Țarist.

În 1766 prezintă în fața Senatului propria operă, Nakazul sau Instrucțiune în vederea elaborării unui Cod al legilor. 

În primăvara anului 1767, după mai multe discuții în Senat cu privire la titulatura pe care Ecaterina ar trebui să o poarte , "Ecaterina cea Mare", "Preaînțeleapta", "Mama Patriei", titlul de Ecaterina cea Mare întrunește cele mai multe sufragii. Ea se preface iritată, dar, de fapt, îi place această titulatură.

Succese internaționale ale Ecatrinei și dezastrul polonez 

Ascensiunea la tronul Poloniei a lui Stanislaw Poniatowski sub numele de Stanislaw-August oferă Rusiei un mare avantaj de care Ecaterina se va folosi imediat. Franța și Anglia fiind intimidate de trupele rusești adunate la granițele Poloniei nu intervin, iar Polonia, aservită Rusiei, accepta o alianța polono-rusă contra Turciei, o rectificare a frontierelor în favoarea Rusiei și admiterea creștinilor ortodocși în funcții publice. Este primul succes internațional al Ecaterinei.

În ianuarie 1772, semnează o alianță secretă cu Frederic al II-lea al Prusiei și Joseph al II-lea al Austriei; subiectul principal era împărțirea Poloniei - Rusia anexeaza Rusia Albă, cu orașele Polozk, Vitebsk, Orșa, Moghilev, Mstislawl, cu un total de 1.600.000 locuitori. Tratatul definitive se semnează la 5 august la Sankt-Petersburg.

Interesele țarinei cresc pe zi ce trece: își dorește Crimeea, accesul în Caucaz și în bazinul Dunării, liberă navigație pe Marea Neagră.

În iulie 1774, după șase ani de război cu Turcia, se semnează tratatul de pace de la Kuciuk-Kainargi prin care Rusia obține fortărețele de pe malul Mării Azov, protectoratul asupra Hanatului Crimeii, Kabarda și stepa dintre Bug și Nistru, accesul la Marea Neagră

și la Marea Egee, o despăgubire de război de patru milioane și jumătate de ruble și dreptul de a veghea asupra libertății religioase a supușilor creștini ai sultanului.

La 21 iulie 1783, țarina anunță, printr-un manifest, anexarea Crimeii. Rusia controlează acum și Marea Neagră.

În 1787, sultanul somează Rusia să restituie Crimeea lucrul inacceptabil de către Ecaterina. Acesta a devenit casus belli între cele două puteri cărora li se alăturăAnglia și Prusia, puteri care se declară de partea Porții Otomane.

În 1788, Suedia declară război Rusiei. La 3 august 1790 la Varela este semnat un tratat de pace între Rusia și Suedia. Rusia nu va ceda din teritoriile sale însă va recunoaște noua formă de guvernământ din Suedia.

În ianuarie 1792, la Iași este semnată pacea dintre Rusia și Turcia. Tratatul lasă Rusiei întregul teritoriu situat între Bug și Nistru, recunoaște oficial că regiunile Crimeea și Otsakov sunt rusești și confirmă acordurile de la Kuciuk-Kainargi.

În ianuarie 1793, se duc din nou discuții între Rusia și Prusia în vederea unei noi împărțiri a Poloniei- Rusia ia regiunile Vilnei, Minskului, Kievului, Volhînia și Podolia, un total 3 milioane de noi supuși.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

ECATERINA[V=]

Mesaj Scris de Admin la data de 06.11.15 10:12

Ecaterina cea Mare 
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: ECATERINA[V=]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum