Greenfield[v=]

In jos

Re: Greenfield[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 22.04.15 13:01

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/povestea-celui-mai-mare-croitor-viata-al-americii-haina-nu-doar-il-face?utm_source=facebook&utm_medium=articol&utm_term=crosscancan&utm_campaign=crosscancan


A fost numit cel mai mare croitor în viață al Americii și, totodată, cel mai interesant om din lume. Supraviețuitor al Holocaustului, Martin Greenfield, astăzi în vârstă de 86 de ani, a pus pe picioare o afacere cu îmbrăcăminte a cărei poveste începe cu un banal tricou găsit la tomberonul de gunoi din cel mai teribil lagăr de concentrare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 
Astăzi, marca de îmbrăcăminte Martin Greenfield Ltd este foarte cunoscută, mai ales în America. Mai puțin cunoscută este însă incredibila poveste de viață a omului care a creat acest brand. 
Martin Greenfield este originar din Pavlovo, un sat obișnuit din Cehoslovacia, la granița cu Ungaria, undeva la poalele Carpaților. Tatăl său era inginer, specialist în electricitate, iar despre bunicul lui se spunea că a construit sinagoga localității, care reunea la sărbători și evenimente religioase toată suflarea evreiască alcătuită din nu mai mult de 50 de familii. Pe când avea doar 15 ani, a doua zi după Paștele din 1944, Pavlovo este înconjurat de naziști, iar evreilor li se dă o oră pentru a-și face bagajele. Apoi, sunt urcați în vagoane pentru vite și transportați într-un ghetou ucrainean. De acolo, familia Greenfield este deportată la Auschwitz. 
A doua piele
Ajuns față în față cu Îngerul morții, dr. Joseph Mengele, Martin nu va uita niciodată cum a fost separat pentru totdeauna de familia sa printr-un simplu gest la drepta sau la stânga, egal cu viața sau moartea.
În cartea sa de memorii, Măsura unui om, Greenfield își mărturisește groaza și disperarea sa de adolescent silit să trăiască în proximitatea morții care pândea la tot pasul. În autobiografia sa povestește în detaliu despre abuzurile fizice și psihice la care a fost supus de naziști. Apelul se făcea la ora 4:30 dimineața. Prizonierii erau nevoiți să stea ore în șir aliniați în frig până aproape degerau. Nu aveau ce mânca și lucrau în condiții îngrozitoare, mereu înspăimântați de priveliștea de coșmar a coșurilor de crematoriu din apropiere. La toate acestea se adăugau bătăile frecvente și execuțiile la întâmplare.
Soarta a făcut ca Martin să muncească la spălătoria lagărului și tot ea a făcut ca, într-o zi, să descopere la tomberonul de gunoi un tricou zdrențuit al unui ofițer SS. Adolescentul flămând și înfrigurat culege din gunoi zdreanța de tricou pe care apoi o coase cu grijă și o poartă pe sub uniforma lui de deținut. 

Celebrul croitor de astăzi pretinde că gestul acesta i-a salvat viața și că bucata de pânză l-a convins de faptul că hainele în care ne înveșmântăm trupul nu sunt doar simple cârpe, ci posedă o mare putere. Dacă este sau nu așa rămâne o chestiune de interpretare, cert este că pentru Greenfield povestea tricoului SS purtat pe sub uniforma lui de prizonier avea nu doar să-i salveze viața, dar și să-l poarte către o filosofie de viață și un destin care aveau să-l facă bogat și faimos.
În mod paradoxal, experiențele brutale din lagăr nu i-au împietrit inima lui Greenfield, ci l-au făcut mai amabil și curtenitor, stare de spirit la care a ajuns, spune el, și datorită încrederii nețărmurite în forțele proprii. Eliberat din lagăr după decembrie 1944, Greenfield merge în orașul vecin Buchenwald cu gândul de a se răzbuna pe soția primarului. Lucrase pe vremea când era prizonier la reparația casei acesteia și femeia îl turnase forțelor de securitate SS susținând că i-ar fi furat din alimente. Greenfield se gândea că pentru un asemenea gest femeia merita să moară. Însă când era gata să apese pe trăgaci s-a răzgândit și a decis că e mai bine să-i fure mașina cu care, o vreme, a rătăcit prin Europa după război. 
America tuturor posibilităților
În 1947, își schimbă numele și se urcă pe un vapor către America, țară pe care o considera, ca mulți alții, un adevărat tărâm al tuturor posibilităților și al împlinirii tuturor visurilor.
Cu ajutorul unui prieten imigrant și el, găsește cel mai umil loc de muncă în Brooklyn, la firma de îmbrăcăminte GGG. Are norocul să fie simpatizat de William P. Goldman, care era proprietarul fabricii. Acesta îl ia sub aripa sa protectoare și îl învață cum se asamblează un costum de haine de la cap la coadă, dar îi insuflă și grija pentru croială, răscroială, garnituri, cusături, sablări, împletituri. Așa ajunge să fie promovat în cadrul personalului care inspecta calitatea produselor, iar mai apoi ocupă o poziție executivă. 

Firma GGG avea o lungă listă de clienți importanți. Aproape toată lumea din industria divertismentului purta costume lucrate aici, inclusiv celebrități precum Eddie Cantor, Paul Newman, Walter Cronkite. Greenfield are ocazia să croiască haine pentru președintele Eisenhower în 1950, căruia, se spune, îi oferea sfaturi nesolicitate, strecurându-i bilețele în buzunarul hainelor cusute; se pare că i-a oferit inclusiv sugestii pentru a pune capăt crizei Canalului de Suez, în 1956.
În 1977, după 30 de ani muncă la GGG, Greenfield cumpără fabrica de la familia Goldman și o redenumește Martin Greenfield, continuând să creeze haine pentru o clientelă de superstaruri. Pe baza reputației sale impecabile continuă să fie designerul unor nume mari din politică în anii 1970 și 1980, dar și al unor lanțuri importante de magazine precum Neiman, Barneys New York și Sacks Fifth Avenue pentru care livrează costume. Greenfield revine la Casa Albă pentru a realiza costume președintelui Bill Clinton. Se povestește că, întrucât povestea bilețelelor livrate lui Eisenhower îl făcuseră oarecum celebru la Casa Albă, Clinton i-ar fi spus că dacă are ceva să-i comunice, cel mai bine ar fi să-i trimită un fax. 
Măsura unui om
Designerul nu este lipsit de probleme financiare, cu atât mai mult cu cât costumele sale realizate manual ajung la câteva mii de euro, însă acest lucru nu-l determină să facă rabat de la calitate. „Am refuzat să fac compromisuri. Doar peste cadavrul meu s-ar putea întâmpla așa ceva. Noi folosim doar materiale de foarte bună calitate și metode adecvate, testate și recunoscute”, explică Greenfield în cartea sa autobiografică.
Abordarea a impus respect clienților săi foarte spilcuiți, dar și breslei deopotrivă. Astfel, Scott Sternberg, fondatorul liniei Brand of Outsiders, mărturisea că Greenfield l-a învățat tot ce știe despre croitoria clasică și, lucrul cel mai interesant, mai spune acesta, este faptul că Marin nu este blocat în trecut. „Inovează mereu, dar, pe de altă parte, are un apetit foarte mare de a face lucrurile așa cum trebuie”. 
Fostul primar al New Yorkului, Michael Bloomberg, client vechi al lui Greenfield, spunea că are pentru acesta doar admirație. „Vorbim despre un om care a supraviețuit celei mai cumplite experiențe ale omenirii, care a luptat să supraviețuiască și a venit aici fără nimic. A muncit din greu, a prosperat și a avut grijă de familia lui. Martin este unul dintre cele mai bune exemple pe care le putem oferi. Povestea lui nu se putea întâmpla aiurea pe cuprinsul Americi, ci doar la New York, iar eu nu-mi cumpăr costumele de altundeva”, mărturisea edilul, explicând că, pe lângă haine, cumpără și povestea care stă în spatele lor. 
Memoriile lui Greenfield adună laolaltă întâlniri cu personalități precum Elie Wiesel, Frank Sinatra și Lana Turner, Michael Jackson, Shaquille O’Neal, Leonardo DiCaprio, Al Pacino, Jimmy Fallon și Johnny Depp, experiențe de viață pe care Greenfield le pune pe seama oportunităților pe care i le-a oferit America. „Când am venit aici, la 19 ani, mi s-a pus în mână un green card și mi s-a spus că sunt american. M-am gândit că nu mai există niciun alt loc în lume unde să se întâmple așa ceva. Oportunitățile sunt aici. Dacă ai la dispoziție suficient timp și ești crescut de părinți așa cum trebuie poți deveni orice vrei să devii, chiar și președinte”, mărturisea Greenfield. 
Scrisă cu un ciudat simț al umorului, cartea sa autobiografică Măsura unui om inspiră speranță, fiind totodată și o mărturie a capacității de rezistență a omului. Toate aceste istorii ale unei vieți cu totul deosebite nu ar fi văzut poate lumina zilei dacă, într-o zi, un puști american nu ar fi avut ca proiect școlar o poveste culeasă despre un supraviețuitor al Holocaustului. Iar acel supraviețuitor s-a întâmplat să fie Martin Greenfield... 
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Greenfield[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 22.04.15 12:59

Martin
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum