Weissová[v=]

In jos

Re: Weissová[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 12.03.15 10:38

http://cultural.bzi.ro/povestea-unei-fete-care-a-supravietuit-holocaustului-pericolul-va-fi-din-nou-in-jurul-nostru-26909

Volumul "Jurnal (1938 - 1945). Povestea unei fete care a supravietuit Holocaustului", de Helga Weissová, va fi lansat pe 26 februarie, de la ora 18.30, la libraria Carturesti Verona din Bucuresti.

Volumul "Povestea unei fete care a supravietuit Holocaustului", lansat pe 26 februarie, in Bucuresti

Alaturi de autoare, care va intra in direct prin Skype cu cititorii, se vor afla, Elisabeta Lasconi - critic literar, Roman Prosa - consulul Ambasadei Republicii Cehe la Bucuresti, Mircea Dan Duta - traducator, Magdalena Marculescu - director editorial Grupul Editorial Trei, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

Helga Weissová va vorbi despre situatia actuala din lume, despre modul in care sunt priviti evreii in prezent si care sunt masurile care ar trebui luate pentru ca discriminarea si indiferenta sa nu mai existe. Intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX, in urma cu o luna, pictorita Helga Weissová a declarat ca, in 1945, cand a fost eliberata din lagar, nu credea ca, la 70 de ani dupa, va fi necesar sa se vorbeasca iar despre acest subiect si ca "pericolul va fi din nou in jurul nostru".

In 1938, Helga Weissová era o eleva din Praga. Impreuna cu alti 45.000 de evrei din oras, familia Helgai s-a confruntat cu primul val al invaziei naziste: tatalui sau i s-a interzis sa lucreze, iar ei sa mearga la scoala. Pe masura ce vedea pe viu ororile nazistilor, Helga a inceput sa-si insemneze experientele intr-un jurnal. In 1941, Helga si parintii sai au fost trimisi in lagarul de concentrare de la Theresienstadt. Acolo ea a continuat sa scrie despre baracile sordide, rationalizarea nemiloasa a hranei si executii, dar si despre speranta la care n-a renuntat, chiar si in cele mai cumplite conditii.


La 15 ani a fost mutata, impreuna cu mama sa, in lagarul de la Auschwitz. Aici prizonierii au fost sortati chiar de Josef Mengele: la stanga, cei care mergeau la cuptoarele de incinerare, la dreapta, cei care erau crutati. Dupa zece zile, a fost deportata la Freiberg, langa Dresda, scapand iarasi cu viata, in urma unui mars fortat de 16 zile. Din cei 15.000 de copii sub 16 ani inchisi la Theresienstadt si trimisi apoi la Auschwitz, doar 100 au supravietuit.

Helga Ho¹ková-Weissová, nascuta in 1929, este o artista ceha de origine evreiasca, supravietuitoare a Holocaustului. Folosindu-si talentul pentru desen si pictura, Helga a scris un jurnal ilustrat cu imagini din viata sub ocupatie nazista, document care a supravietuit razboiului. Pastrat de unchiul ei, care l-a ascuns in peretele unei baraci din lagarul Theresienstadt, jurnalul Helgai a fost completat ulterior cu evocari ale experientelor din lagarele de la Auschwitz, Freiberg si Mauthausen. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, Helga s-a intors la Praga, unde a studiat pictura cu artistul ceh Emil Filla. Dupa revolutia din noiembrie 1989, a avut multe expozitii cu lucrarile sale, atat in Cehia, cat si in Austria, Germania si Italia.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Weissová[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 12.03.15 10:37

Helga
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum