Konrad[v=[

In jos

Re: Konrad[v=[

Mesaj Scris de Admin la data de 23.12.14 23:20

Plecare și revenire (IX)Plecare și revenire (VIII)Plecare și revenire (VII)Plecare și revenire (VI)Plecare și revenire (V)Plecare și revenire (IV)Plecare și revenire (III)Plecare și revenire (II)Plecare și revenire (I)
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Konrad[v=[

Mesaj Scris de Admin la data de 23.12.14 23:19

http://www.observatorcultural.ro/Dupa-70-de-ani*articleID_31242-articles_details.html
Iată un roman autobiografic scris cu luciditate, în care György Konrád nu comentează cele întîmplate, ci doar le descrie în nuditatea lor reală. Nu reproșează, nu cere nimănui socoteală. Autorul nu face altceva decît să-și amintească de acei ani ai destinului, care i-au mutilat copilăria, punîndu-și amprentele pe întreaga lui existență, dar nu și pe verticalitate. Mulți, foarte mulți cetățeni poartă-n spinare greutatea acestor amprente din perioada cea mai sîngeroasă a secolului al XX-lea, dar și mai mulți sînt cei care nu s-au mai întors din lagărele de exterminare. „[…] a rămas o mare absență, o istorie care n-a fost analizată și, probabil, nici nu poate fi…“ – spune Konrád. Așa este, a ceastă istorie poate fi analizată numai după ce, apelîndu-se la memoria individuală și colectivă, oamenii au curajul să-și privească sincer și obiectiv istoria în față, să și-o asume, să tragă învățămintele de rigoare. În Ungaria, acest lucru nu s-a întîmplat – s-a pierdut inclusiv șansa oferită de comemorarea celor 70 de ani de la deportarea evreilor. Romanul autobiografic al lui György Konrád ar trebui inclus neapărat în bibliografia școlară. 

Totul se petrece sub drapelul UE

În 2010, după revenirea la putere a Partidului FIDESZ, premierul Viktor Orbán a început sistematic să pregătească, încet, dar sigur, acest context. Este vorba despre monopolizarea presei, manipularea memoriei individuale și colective, schimbarea Consti tuției, demolarea pînă la temelie a instituțiilor statului de drept, punerea la tăcere, cu cinism și aroganță, a opoziției, a societății civile și injectarea peste tot (în diverse doze, prin diverse tehnici) a otrăvii naționalismului populist, a inerției, a unei apatii profunde. S-a naționalizat și s-a centralizat tot ce mișcă – totul este controlat de Viktor Orbán. După alegerile din 2014 („Free, but not fair!“), pe lîngă faptul că FIDESZ a obținut a doua oară o majoritate de 2/3, a (re)intrat în Parlament și Partidul de extremă dreaptă Jobbik, cu mult peste 20%.
 
Ungaria a ajuns într-o situație dezastruoasă – conform ultimelor statistici OECD 33,5% din populație este considerată săracă, 26,8% se află sub pragul sărăciei, iar în jur de 300 de mii de copii rabdă de foame. Totul s-a petrecut și se petrece sub drapelul UE, iar cancelariile europene, în loc să înăbușe (încă din fașă) semnele alarmante privind pregătirea unui context propice pentru repetarea istoriei, au preferat să nu-și bată cuie-n talpă și să-și întoarcă privirile în altă parte. 

Anul Arhanghelul Gabriel

De ani de zile, în Ungaria se prefigurează o concretizare a campaniei de rescriere a istoriei epocii celui de-Al Doilea Război Mondial, de reabilitare a liderului pro-fascist Miklós Horthy (cel mai fidel vasal al lui Hitler) și de exonerare a vinovăției Statului ungar. În după-amiaza zilei de 31 decembrie, membrii guvernului Orbán (probabil, în timp ce deschideau șampania) au decis ca, în 2014, cînd se împlinesc 70 de ani de la deportarea evreilor, să fie ridicat un monument al Holo caus tului: un grup statuar uriaș format din Arhan ghelul Gabriel, asemenea unei fecioare nevinovate – simbolul Ungariei −, peste care se năpustește un vultur imperial ieșit dintr-un cuib trapezoidal (simbolul Ger - maniei fasciste), înșfăcîndu-l în gheare. Totul este încadrat de 13 coloane. N-au existat nici un di alog sau vreo dezbatere cu grupurile civice sau profesionale. După două zile de la (re)cîș tigarea alegerilor parlamentare din 2014, FIDESZ, partidul (re)cocoțat la guvernare, a ordonat începerea lucrărilor. Pro - testele au fost numeroase și au sosit din toate colțurile lumii, de la supraviețuitorii Ho - locaustului și aparținătorii victimelor acestuia pînă la intelectuali de prestigiu mondial (i-aș aminti doar pe profesorul emerit Randolph L. Braham și pe Elie Wiesel, deținător al Premiului Nobel), de la politicieni proeuropeni și senatori americani pînă la organizații civice și profesionale... În zadar, căci guvernul Orbán n-a putut fi convins să renunțe la ambiția de a ridica acest monument de prost-gust, un kitsch curat, un „anacronism cioplit în piatră“ cu nelegiuita intenție voalată de a alimenta minciuna perfidă că singurul vinovat pentru deportarea evreilor a fost imperiul hitlerist și, mai exact, de a spăla rușinea crimelor săvîrșite de aparatul Statului maghiar, prin excesul voluntar privind îndeplinirea obligațiilor impuse de autoritățile peste măsură de zeloase, și de Horthy, personal. În perioada respectivă, din Ungaria au fost deportați peste o jumătate de milion de cetățeni maghiari (!) evrei. Grupul statuar a fost finalizat și transportat, în mare taină, într-o piață din centrul Budapestei, în noaptea de 19 spre 20 iulie 2014.
 
Operațiunea a fost păzită de peste 200 de jandarmi, grupul statuar în sine fiind delimitat de restul pieței de două rînduri de gratii; pe străzile din jur, parcau peste 30 de mașini ale poliției și au fost instalate foarte multe camere de luat vederi. Inscripțiile în limbile ebraică, engleză și rusă au fost și au rămas cu grave greșeli gramaticale... Lu - crările efective și paza acestora (zile-n șir, protestatarii demolau noaptea ce se construia ziua) au costat în jur de 400 de milioane de forinți (aproximativ 1,5 milioane de euro) – totul plătit din banii contribuabililor. Costurile exacte sînt secretizate pentru cîteva decenii. Cu un efectiv mai mic de polițiști, monumentul este păzit, și-n prezent... extrema dreaptă organizează diverse întîlniri în fața statuii, protestatarii ies mai rar, societatea civilă a reintrat în agonie, zilnic apar noi și noi evenimente. S-a ratat șansa ca o națiune să-și privească sincer și obiectiv trecutul în față, să și-l asume, să tragă învățămintele de rigoare – partidul de guvernămînt continuă campania de rescriere a istoriei. A rămas vie doar memoria victimelor și a supraviețuitorilor. Și cele cîteva obiecte personale ale sutelor de mii de oameni care n-au avut o altă vină decît că s-au născut evrei, dar o „vină“ suficient de mare în ochii autorităților administrației din perioada horthystă pentru a transforma aceste destine în praf și-n cenușă – supraviețuitorii au dus aceste obiecte lîngă statuie și le-au reunit într-un tragic remember expozițional, un fel de „monument viu“, un loc unde, vara trecută, zeci și sute de persoane din Ungaria și turiști din străinătate cu memoria nealterată au ținut momente de reculegere. 

În fața unui dictator neofascist

Marți, 2 decembrie 2014, cu ocazia votului din Senatul american pentru acreditarea producătoarei de televiziune Colleen Bradley Bell pentru postul de ambasador al Statelor Unite la Budapesta, cînd senatorul republican (!) John McCain, cunoscut pentru franchețea sa, a criticat această nominalizare spunînd că persoana nominalizată pe criterii politice nu are greutatea, profesionalismul și fermitatea impuse de acest post pentru că Ungaria este: „[...] o țară pe punctul de a-și abandona suveranitatea în fața unui dictator neofascist care este în cîrdășie și se culcă cu Vladimir Putin […]“. Miercuri, 3 decembrie, John McCain și-a argumentat și-n scris, detaliat, cu elemente concrete, afirmația. Poate se va trezi, în sfîrșit, și bătrîna Europă și va stopa extinderea în zonă a virusului inimaginabil de periculos made by Hungary. Pentru ca cercul memoriei să fie într-adevăr un cerc, în interiorul căruia memoria individuală și cea colectivă să rămînă mereu vigilente, aș dori să închei acest serial de remember dedicat comemorării celor 70 de ani de la deportarea evreilor din Ungaria și de peste tot cu propoziția-titlu cu care l-am început: „Auschwitz este cel mai mare cimitir al Ungariei!“.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Konrad[v=[

Mesaj Scris de Admin la data de 23.12.14 23:18

György
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Konrad[v=[

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum