STIATI CA?[3=====]

Pagina 1 din 30 1, 2, 3 ... 15 ... 30  Urmatorul

In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 24.11.15 11:10

Este momentul să învinuim industria de la Hollywood, media și chiar și pe unii profesori de istorie care ne-au indus în eroare și ne-au făcut să înțelegem greșit unele dintre cele mai importante momente din istorie.
Nu credeți chiar tot ce vă spun prietenii sau ce vedeți în filmele istorice. Unele informații au fost înțelese greșit și transmise așa de la unii la alții de-a lungul timpului.
Mai jos, am ales 10 mituri legate de istorie pe care să le demascăm și să le identificăm originea.
1. Cum comanda un împărat roman moartea unui gladiator?
Ținând degetul mare în sus. Nici spectatorii și nici împărații nu țineau degetul mare în jos atunci când doreau ca un gladiator să fie ucis. De fapt, ei nici măcar nu foloseau gestul atât de des întâlnit în filme, care este reprodus ținând degetul mare în jos.
În schimb, dacă se dorea ca individul să fie cruțat, atunci oamenii făceau un alt gest: țineau degetul mare strâns în interiorul pumnului.
Gestul pe care l-am văzut în ultimul timp în filme, și care presupune ținerea arătătorului în jos pentru a indica moartea, este inspirat de un tabloul „Pollice Verso” din secolul al XIX-lea, al lui Jean-Léon Gérôme. Problema a fost că artistul a interpretat greșit expresia din latină „pollice verso”, crezând că ea însemnă „întors în jos”, când de fapt ea se traduce prin „întors în sus”.
2. De unde venea Marco Polo?
Nu din Veneția, ci din Croația.
Marco Polo s-a născut sub numele de Marko Piliæ in Korcula, în 1254 în Dalmația.
Este un lucru sigur că, de fapt, faimoasa lui carte legată de călătorii a fost, în mare parte, lucrarea unui romancier numit Rustichello da Pisa, cu care a împărțit o celulă după ce a fost capturat de genovezi în 1296. Este adevărat că Polo a dictat-o, însă Rustichello a fost cel care a scris-o într-o limbă pe care Polo nu o cunoștea, adică franceza.
3. Unde a fost inventată ghilotina?
În Halifax, Yorkshire.
Această primă ghilotină era alcătuită din două plăci de lemn de 4,5m între care era prins un topor de fier controlat de un scripete și o frânghie. Izvoarele oficiale arată că cel puțin 53 de oameni au fost executați cu această mașină în perioada 1286-1650.
În epoca medievală, regiunea Halifax era renumită pentru comerțul cu materiale textile. Cum oamenii obișnuiau să lase cantități mari de materiale scumpe la uscat, în aer liber, comunitatea de aici se confrunta cu o problemă destul de serioasă: furtul textilelor. Tocmai de aceea s-a recurs la inventarea unei astfel de mașini de ucis.
Aceasta, dar și o altă mașinărie scoțiană, numită Maiden, se pare că i-a inspirat pe francezii care au împrumutat sistemul de pedepsire a infractorilor, redenumindu-l.
De fapt, termenul „ghilotină” provine de la doctorul Joseph Ignace Guillotin căruia îi displăceau teribil execuțiile în public. În 1789, acesta a creat un plan de reformare a sistemului penal francez, în încercarea de a-l face mai uman. În primul rând, el a propus o standardizare a pedepselor, astfel încât săracii și bogații să primească aceleași pedepse pentru fapte similare, Majoritatea propunerilor sale au fost respinse, însă cea care privea crearea unui dispozitiv care să îi ucidă rapid pe cei condamnați la moarte a devenit populară. Așadar, propunerea lui Guillotin a fost adoptată de dr. Antoine Louis, care în 1792 a creat primul prototip de astfel de mașină de ucis. 
Cumva, numele lui Guillotin a rămas întipărit în mentalul colectiv, iar mașina de ucis a început să îi poarte numele, în ciuda faptului că familia doctorului nu a fost de acord.
4. Cine a spus: „...să mănânce cozonac”?
Nu, nu a fost Maria Antoaneta.
Probabil ați văzut vreun film sau ați auzit vorbindu-se despre regina Maria Antoaneta a Franței care, în 1789, când săracii din Paris se răsculaseră pentru că nu aveau pâine, afirmă cu ignoranță că în lipsa pâinii, oamenii ar putea mânca cozonac.
Prima problemă cu acest scenariu este că nu era vorba de cozonac, ci de brioșă (Qu’ils mangent de la brioche) care pe acea vreme nu era nimic altceva decât o pâine mai bună și nu un desert cum este astăzi.
Astfel, remarca reginei se poate să fi fost un act de bunătate, un fel de: „dacă tot vor pâine, măcar să le dăm una de bună calitate”.
A doua problemă este că replica nu i-a aparținut acestei regine. Jean-Jacques Rousseau a fost cel care a declarat că a auzit-o, pentru prima dată, în 1740.
Antonia Fraser, cel mai recent biograf al Mariei Antoaneta, susține că replica i-a aparținut reginei Marie-Thérèse, soție a lui Ludovic al XIV-lea, „Regele Soare”.
5. Care a fost cea mai umilitoare înfrângere pentru Napoleon?
(Foto: Shutterstock.com)
Toată lumea știe că înfrângerea de la Waterloo a fost îngrozitoare, însă aceasta nu a fost și cea mai rușinoasă.
În 1807, după semnarea Tratatului de la Tilsit, Napoleon era bine dispus și decide să sărbătorească prin vânarea unor iepuri.
Întregul eveniment a fost organizat de Alexandre Berthier, care din dorința de a-l impresiona pe Napoleon a cumpărat mii de iepuri pentru a se asigura că cei de la Curtea Imperială se vor distra îndelung. Problema a fost că iepurii cumpărați erau domesticiți. iar atunci când au fost eliberați au crezut că urmează să fie hrăniți și nu împușcați. Așa că, în loc să fugă, ei l-au confundat pe bărbatul scund drept stăpânul care obișnuia să îi hrănească și au fugit cu toții spre el. Când a văzut mulțimea de iepuri fugind spre el, Napoleon a luat-o la fugă spre trăsură.
6.  Câte soții a avut Henry al VIII-lea?
Depinde din ce punct de vedere privești. Majoritatea oamenilor spun că au fost doar 2, dar dacă ești catolic, vei consideră ca a avut patru soții.
Căsătoria lui cu Anne de Cleves a fost anulată din două motive. Mai întâi, Anne era logodită cu Francis, duce de Lorraine, iar în acele vremuri, logodna reprezenta o barieră legală care nu îi permitea unei persoane logodite să se mărite cu altcineva în afară de cel căruia îi promisese asta. În al doilea rând, căsătoria celor doi nu s-a consumat.
Apoi, a mai fost căsătoria lui Henry cu Anne Boleyn care a fost declarată ilegală chiar de Papa, pentru că regele mai era căsătorit și cu prima sa soție Catherine de Aragon.
Mai apoi, lucrurile devin și mai complicate deoarece Henry, care conducea Biserica din Anglia, își declară singur, prima căsătorie ca fiind invalidă pe motiv că un bărbat nu se poate culca cu văduva fratelui său.
Așadar, numărul soțiilor depinde de persoana în care ne încredem: Papa sau regele.
Să nu uităm și faptul că însuși Henry a ținut să își anuleze căsătoria cu Anne Boleyn chiar înainte de a o executa pentru adulter.
Același lucru a făcut și cu cea de-a cincea căsătorie a sa, în sensul că a anulat-o după ce a acuzat-o pe Catherine Howard de trădare pentru că l-ar fi înșelat.
7. Ce le plăcea romanilor să poarte?
Cicero    (Foto: Shutterstock.com)
Sandale, poate chiar și coroane din frunze de laur, dar în niciun caz togi. Toga de bază era un semicerc din lână nevopsită. Ea era atât de groasă încât era nevoie de două persoane care să asiste la îmbrăcarea unui individ. Mai mult, pentru ca toga să stea pe corp și să nu cadă, individul era nevoit să meargă cu una din mâini mereu îndoită. Ca urmare a acestor lucruri, majoritatea romanilor urau togile.
Oamenii purtau togi pentru a arăta că sunt romani, că sunt bărbați și, foarte important, că sunt cetățeni.
Istoricul Suetonius a reltatat că atunci când împăratul Augustus a observat un grup de bărbați care se plimbau prin oraș în haine practice și lejere, s-a enervat și a decretat ca toga să fie obligatorie în Forum.
De asemenea, din cauză că toga nu era un articol de vestimentație practică, ea nu se purta pe câmpul de luptă și astfel a devenit un simbol al păcii. Străinii și sclavii nu aveau voie să poarte togă, iar femeile care purtau un astfel de veșmânt erau fie prostituate, fie adultere.
8. Ce se întâmpla cu persoanele care erau acuzate de vrăjitorie în Anglia?
Ele erau achitate și chiar dacă erau găsite vinovate, în cazuri extreme, ele erau spânzurate și nu arse.
Potrivit lui Malcolm Gaskill, care a scris cartea „Witchfinders”, despre cei care vânau vrăjitoarele din secolul al XVII-lea, este eronat să spunem că milioane de femei acuzate de vrăjitorie au fost arse pe rug în perioada 1450 și 1750.
La fel ca mulți alți istorici contemporani, el crede că numărul celor executați a fost de aproximativ 40.000 și că un sfert dintre persoane au fost bărbați.
În Anglia se pare că au avut loc doar 200 de execuții ca urmare a vrăjitoriei și majoritatea indivizilor acuzați au fost spânzurați. Mai exact, aici, în perioada 1440 și 1650, în fiecare secol,  doar o vrăjitoare a fost arsă pe rug. Margery Jordemaine, a fost arsă pe 27 octombrie 1441, Isabella Billington a fost spânzurată și apoi arsă în 1650 și  Isabel Cockie, în 1596.
Scoțienii, francezii, germanii și italienii obișnuiau să ardă pe rug vrăjitorii, dar nu de vii, ci după ce îi spânzurau.
9. Când s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial?
În 1990.
Deși ostilitățile s-au încheiat odată cu capitularea Japoniei, adică pe 2 septembrie 1945, Războiul Rece a stat în calea unei înțelegeri legale. În 1950 au fost semnate tratate de pace cu Italia, România, Ungaria, Bulgaria și Finlanda. Apoi, în 1950, toate țările Alianței, mai puțin URSS, au semnat tratatul de pace cu Japonia. De asemenea, Austria a așteptat până în 1955 pentru a-și recâștiga suveranitatea.
Totuși, Germania  a fost împărțită între puterile occidentale și URSS și nu a existat niciun tratat de pace cu Republica Democrată Germană.
Așadar, prima sărbătorire a reunificării Germaniei, pe 3 octombrie 1990, a marcat încetarea oficială a celui de-al Doilea Război Mondial. .
10. Cleopatra era egipteancă?
Cleopatra făcea parte din dinastia Ptolemeu, o familie de greci, la origine, care a condus Egiptul după Alexandru cel Mare.
Familia sa refuza să vorbească egipteana, iar Cleopatra a fost prima care a îndrăznit să învețe limba.
Este posibil ca mulți să fi tras concluzia greșită, potrivit căreia Cleopatra era egipteancă, din cauza modului în care se prezenta ea, ca o reîncarnare a zeiței Isis
==========================================================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 23.11.15 7:55

10 lucruri pe care poate nu le stiai despre GHEISE
1.                 Un lucru care ar trebui sa fie stiut despre gheise este acela ca primele gheise au fost barbati. Nu este deloc o gluma! Barbatii "gheisa" erau cunoscuti sub numele de Honko si dansau pentru clientii lor in baruri si restaurante sau in camerele unde se servea ceaiul.

2.                 Termenul "gheisa" se traduce prin "persoana care iubeste arta". Multi sunt de parere ca gheisele sunt de fapt prostituate. Nimic mai gresit. Daca tastati pe google cuvantul "geisha" prima definitie care apare este "o femeie de nationalitate japoneza care obisnuieste sa distreze barbatii prin conversatie, cantec si dans."
3.                 Aceste femei erau invatate sa aduca bucurie celorlalti si desi multe erau curtezane, nu erau considerate prostituate. De fapt, multe gheise erau obligate sa participe la ceremonia numita Mizuage prin care unei Maiko (o gheisa aflata in perioada invatarii) ii era cumparata viginitatea de catre cel care oferea cei mai multi bani. Era considerat un gest de onoare in acea perioada.
4.                 Unul dintre lucruile pe care gheisele le invatau la cursuri era acela de a-si pastra intotdeauna anonimatul. Se pare ca acest fapt adauga un tip de mister gheiselor, lucru adevarat.
5.                 Momentul in care gheisa serveste ceaiul, iar maneca Kimono-ului ei abia ii descopera incheietura mainii, este de o senzualitate inexplicabila. Se pare ca are rolul de a-l starni pe barbat, care vede doar o mica parte din pielea ei alba, visand la mai mult.
6.                 Ceea ce le face pe gheise speciale este faptul ca ele te determina sa-ti lasi imaginatia sa zboare, fapt esential al acestei culturi. Din pacate, acest lucru este tot mai rar intalnit la femeile din ziua de azi care nu inteleg acest concept si unele continua sa-si arate in mod excesiv pielea.
7.                 Kimono-urile sunt realizate manual pentru gheise, acesta fiind creat sub propriile lor indrumari. Aspectul kimonourilor este diferit in functie de anotimp dar sunt absolut toate kimonourile sunt realizate din matase. Gheisele petrec aprozimativ 2 ore pentru a se machia, a-si aranja parul si a se imbraca in kimono.
8.                 Gheisele muncesc in Okyva, unde si locuiesc pana cand patrund in aceasta lume, alaturi de Okasan (matroana lor) si surorile (celelalte gheise). Desi sunt platite pentru treburile de menaj realizate in diferite case, mare parte din banii adusi de ele ajung la Okyva. Banii sunt utilizati pentru  costurile intretinerii Okiva.
9.                 In afara naturii sexuale a stilului de viata al gheiselor, nu numai ca ele nu pot fi considerate prostituate, dar nici nu au voie sa aiba relatii de lunga durata, atata timp cat decid sa devina gheise. Daca se casatoresc trebuie sa renunta la aceasta meserie.
10.             Astazi numarul gheiselor este de aproximativ 1000-2000, pe cand in anul 1920 erau peste 80 000.
=====================================================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 21.11.15 9:43

Cele mai interesante curiozitati despre BANCNOTE
 
Au fost introduse de negustorii chinezi de ceai, la inceputul secolului al X-lea, care incheiau mari tranzactii cu bilete la ordin, cu scopul evitarii transportului monedelor metalic? Administratia chineza adopta oficial bancnotele in 1024.

… lucratorii din comertul alimentar, care ating alimentele si incaseaza banii clientilor pot fi agenti de transmitere a epidemiilor? In 2007, un studiu a confirmat ca virusii gripali pot supravietui pana la cinci zile pe bancnote.
… bancnota din hartie este compusa exclusiv din pasta de hartie de bumbac, suferind un proces de purificare crescut; aceasta hartie, fara clei, este unsa cu gelatina, apoi uscata cu aer, inainte de a suferi o calandrare foarte puternica?

Notafilia, denumirea sub care este cunoscuta colectionarea de bancnote, este un hobby popular in unele tari?

…prima bancnota de polimeri emisa de Romania a fost cea de 2.000 de lei (ROL), din 1999, cu ocazia eclipsei totale de soare, din 11 august a acelui an, Romania fiind prima tara europeana care a pus in circulatie astfel de bancnote de polimeri?
…Bancnota de 10 bani a intrat in Guinness World Records (Cartea Recordurilor) drept cea mai mica bancnota din lume. A fost emisa in 1917, are stampila Ministerului de Finante al Romaniei si are dimensiunile 27,5 x 38 mm?
=============================================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 20.11.15 8:37

 25. O legendă Islandeză spune că dacă nu porți haine noi de Crăciun vei fi mâncat de o pisică uriașă.

24. Tatăl lui Michael Jordan a fost ucis de cineva care purta un tricou cu Michael Jordan.

23. Există pantofi cu GPS. Sistemul este activat prin lovirea de trei ori a tocurilor.

22. În anii 1800 rochiile erauatât de late încât femeile se înțepeneau câteodată în tocul ușii.

21. Cea mai lungă trenă a unei rochii de mireasă a avut nu mai puțin de 3 kilometri.
 

20. Înainte de nunta Reginei Victoria culoarea albă era folosită în general la înmormântări.

19. Jeanșii au primit numele de la marinarii genovezi, ale căror haine erau făcute cu precădere din acest material.

18. Prima pereche de jeanși Levi s-au vândut în anii 1850 pentru echivalentul a 5 dolari de praf de aur.

17. Primele platforme pentru femei au fost chopinele, folosite în secolele XVI-XVIII, pentru protecția poalelor rochiilor împotriva noroiului.

16. Militarii ruși au început să poarte ciorapi în 2007. Până atunci, se foloseau obielele, bucăți de pânză înfășurate în jurul picioarelor.

15. Napoleon a ordonat să fie cusute pe mânecile uniformelor militare nasturi de cupru pentru ca aceștia să nu-și mai șteargă nasul cu mâneca.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 19.11.15 11:13

14. Un colecționar de cravate se numește grabatolog.
 

13. În orașul Scottsboro din Alabama se găsește un magazin care vinde toate obiectele pierdute și nerevendicate din aeroportul local.
 

12. În anii 1800 era la modă purtarea de cameleoni pe post de broșe.

11. Cheltuielile lunare pentru haine diferă de la zonă la zonă. În Manhattan, localnicii chetuiesc, în medie, 350 de dolari lunar pentru haine, în timp ce în Arizona suma este de doar 131 de dolari.

10. Astronauții nu își spală lenjeria murdară. Aceasta este aruncată în spațiu și, la intrarea în atmosferă se aprinde și arde.

9. Abercrombie & Fitch i-au oferit starului reality show-ului Jersey Shore, Mike "The Situation" Sorrentino, bani pentru a nu mai purta produsele lor pentru că reputația lor avea de suferit.
 

8. Primul logo creat de un designer a fost crocodilul Lacoste, în 1933.

7. Gulerele din epoca victoriană erau atât de strânse încât au existat cazuri de persoane care au murit din cauza lor.

6. În aceeași perioadă, și moda femeilor a produs victime. Femeile obișnuiau să se ude înainte de a îmbrăca rochiile care erau foarte strâmte, unele murind de pneumonie.

5. Tot la femei, corsetele erau atât de strânse pe corp încât tăiau pofta de mâncare.

4. Femeile americane cheltuiesc, în medie, 125.000 de dolari pentru haine în timpul vieții.

3. Hainele bărbaților au nasturii pe partea dreaptă, în timp ce la ale femeilor nasturii se află pe stânga.
 
2. În cultura arabă, pantofii sunt considerați "murdari". Deloc surprinzător, a arunca în cineva cu un pantof este una dintre cele mai mari insulte posibile.

1. Literele YKK de pe fermoare vin de la Yoshida Kogyo Kabushikikaisha, compania care produce aproape toate fermoarele din lume.
===================================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 18.11.15 8:53

1. O hartă ciudată, desenată pe o piele de gazelă, a fost descoperită în 1929 și înfățișează Antarctica înainte să fie înghețată. Era semnată Piri Reis, care a avut acces la Biblioteca Imperială a Constantinopolului și a care a copiat-o doar, după un alt model, în 1513. Cărțile noastre de istorie ne spun că Antarctica a fost descoperită de James Cook la 17 ianuarie 1773.Cine a putut desena harta după care s-a inspirat Piri Reis și când pentru că Antarctica este sub gheața de zeci de mii de ani?
2. O figurină bizară a fost descoperită în Idaho în 1889. Conform analizelor de laborator s-a stabili că are o vechime de peste 1 milion de ani.Cine a putut să construiască o asemenea figurină în urmă cu peste 1 milion de ani?
3. În China s-au descoperit peste 100 de piramide care sunt îngropate la 300 de metri în pământ. Arheologii sunt de părere că acestea sunt cele mai vechi piramide existente pe Terra.Oare realizează cineva că este nevoie de zeci de mii de ani sau poate sute de mii pentru ca un obiect să fie îngropat cu 300 de metri de pământ?
4. Există numeroase piramide construite pe fiecare continent. Nimeni nu poate spune pentru ce au fost construite aceste structuri megalitice, ci există doar presupuneri.Oare cine le-a construit și în ce scop?
5. În Ecuador au fost descoperite o un ibric cu 12 cești. Sunt făcute din jad și imediat au atras atenția oamenilor de știință. Interesant este că dacă torni conținutul celor 12 cești în cupa mai mare se umple perfect. Mai mult de atât interiorul ceștii mari este magnetic. Acest lucru este imposibil pentru că dacă interiorul este magnetic ar trebui să fie la fel și exteriorul, dar lucrurile nu stau chiar așa.Cine a realizat acest set de cești și care este cauza pentru care interiorul cupei mai mari este magnetic?
6. Au fost descoperite peste 350 de artefacte ciudate în America Latină. Unul dintre ele înfățișează o piramidă, care are un ochi deasupra sa. Când este mișcat în anumite direcții se poate vedea o stea care pare desprinsă din constelația Orion. Obiectele sunt inscripționate cu litere ciudate care au mai fost găsite prin diferite locuri din lume. Artefactele au o vechime de câteva zeci de mii de ani.Este posibil să fi existat o civilizație mai avansată înaintea apariției omului pe Terra?
7. Cuvântul pre-sanskit, descoperit într-una dintre piramidele egiptene a fost tradus și are următoarea semnificație: "fiul creatorului vine".Despre ce creator este vorba și de pe ce planetă poate să vină?
8. În 1851 în Dorchester , Massachusetts, un vas din zinc și argint a fost descoperit. El are peste 100.000 de ani vechime, ceea ce certifică faptul că ființe inteligente au existat pe Terra și în trecutul îndepărtat.Despre ce fel de ființe este vorba și care este cauza pentru care au dispărut?
9. Toate religiile par să promoveze o poveste similară. Cu toate acestea religia a fost folosită pe post de tehnică de manipulare și menținere în umbră și prostie a întregii populații.Cine dorește ca omenirea să nu afle adevărul și de ce?10. Sistemele economice prin care a trecut civilizația în ultimele sute de ani nu au fost decât un alt tip de limitare și îngrădire intelectuală. Oamenii au fost educați să se comporte precum niște roboți și să nu mai ai timp sau curaj să se mai gândească la lucrurile cu adevărat importante din viață.Cine trage de frâiele societății și care este cauza pentru care omul este tratat precum un sclav?
=====================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 17.11.15 9:16

1.    Acarul Paun . La inceputul sec. XX a avut loc o catastrofa feroviara in statia Vintileanca, de pe ruta Ploiesti-Buzau. Ancheta a ajuns la concluzia ca vinovat pentru catastrofa era acarul de statie … Ioan Paun. Adevaratii vinovati au fost scosi de sub acuzatie.
2.    Abracadabra: Abreviarea cabalistica a cuvintelor ebraice: ab (tata), ben (fiu), Ruah a cadish (sfantul duh).
3.    A priori. In latina: “din cele precedente”. Cand cineva pretinde ca stie acel lucru dinainte, a priori.
4.    A da mâna cu cineva :Obiceiul vine din antichitate, când două persoane care se întâlneau vroiau să demonstreze că mâna nici unuia nu conține o armă.
5.    “A-si da arama pe fata”: In evul mediu, falsificatorii monedelor de aur ori de argint le faceau din arama si le acopereau numai cu un strat subtire de aur ori argint. Dupa un timp de folosire, se rodea acea pojghita ramanand numai materialul initial, arama.
6.    “A trai ca in sanul lui Avraam“: Expresia care inseamna” a trai fericit”, se trage de la Evanghelia lui Luca (c.XVI,v.22 si 23 ), unde se spune ca saracul Lazar a murit si a fost dus la sanul lui Avraam (in paradis).
7.    Avocatul diavolului: Vine de la Advocatus diaboli, persoana insarcinata de biserica catolica sa cerceteze un candidat propus la canonizare. El este in opozitie cu Advocatus Dei (avocatul Domnului). 8.    A se bate cu morile de vânt. Expresie care înseamnă, a te lupta cu năluci,cu himere. Cunoscutul personaj a lui Cervantes, Don Quijote de la Mancha a pornit să se lupte cu niște mori de vânt pe care, în închipuirea lui înfierbântată, le luase drept adversari.
9.    A spune brașoave. A spune minciuni, lăudăroșenii. Expresia vine de la negustorii brașoveni medievali, care își lăudau exagerat marfa.
10.“Banul nu are miros”: Imparatul roman Vespasian (69-79) a pus foarte multe taxe, printre ele si una asupra folosirii closetelor publice (numite si vespasiene). La ironia fiului sau Titus, care ii reprosa acest lucru, Vespasian a luat un ban i l-a dat sa-l miroasa fiului si i-a zis: “vezi nu are nici un miros”.
11.Barbie. In sensul de foarte frumoasa, cu trasaturi perfecte. Papusa de plastic cu par blond si masuri ideale. Ideea acestei papusi i-a apartinut lui Ruth Handler sotia fondatorului firmei Mattel, fiica acestora Barbara, care purta diminutivul Barbie. Modelul folosit a fost o papusa germana pe numele sau Lili, adusa de cuplu dintr-o calatorie in Elvetia. Barbie are 30 de cm si o multime de accesorii.
12.”Bătaia e ruptă din rai”. Zicală aproape universală care se regăsește la aproape toate popoarele europene. ”Bătaia e ruptă din rai”, ”Dumnezeu îți dă dar nu îți bagă în traistă” și ”incurcate sunt căile Domnului”, nu sunt citate biblice.
“Calcaiul lui Ahile”. Orice persoana are un punct slab. Legendele grecesti povestesc ca zeita Thetis, la nasterea fiului sau Ahile, l-a imbaiat pe acesta in Styx, fluviul care despartea infernul si oferea invulnaribilitate. Dar cand l-a scaldat, zeita l-a tinut de calcai. Astfel Ahile era invulnerabil, cu o singura exceptie, calcaiul. El a fost ucis la asediul Troiei de o sageata trasa in calcai.
1.    Ca mortul în păpușoi.2.    “Carpe Diem”: Bucura-te de ziua de azi, traieste clipa. E inceputul unei ode scrise de Horatiu “Bucura-te de ziua de azi si nu te increde in ziua de maine”.
3.    Casus belli: In latina “Motiv de razboi”.
4.    Cele 7 minuni ale lumii. Piramida lui Keops, Grădinile suspendate ale Semiramidei, Statuia lui Zeus, Templul lui Artemisa din Efes, Colosul din Rodos, Farul din Alexandria, Mausoleul din Halicarnas.
5.    Cui Bono: Expresie latina care inseamna ” cui foloseste” ori “in folosul cui”. Este atribuita marelui jurist roman Cicero, care intr-o pledoarie asupra unui asasinat, a cerut sa se cerceteze “cui bono”, cui foloseste acel asasinat.
6.    “Curriculum Vitae” (latina). Cursul vietii. Toate datele referitoare la starea civila, studii, ocupatii si functiile avute.
7.    “Daca nu vine muntele la Mohamed, se duce Mahomed la munte”: In anul 612, paganii i-au cerut lui Mohamed care incepuse sa predice islamul, sa faca o minune si sa aduca muntele la el. Mohamed a cerut o clipa de ragaz, a inceput sa se roage spre cer, apoi s-a inchinat si a zis “mare este intelepciunea ta Allah, daca ai fi dat ascultare rugii si ai fi urnit muntele ne-ai fi omorat pe toti. Trebuie sa ma duc eu la munte pentru a nu murii acesti pagani”.
8.    De la Ana la Caiafa. Semnifica o amanare, o tergiversare premeditata a unei rezolvari de mari importanta, amanare ce presupune de fapt un refuz. Sunt trimis de la Ana la Caiafa! sau: M-am saturat sa ma duc de la Ana la Caiafa – adica nu se rezolva nimic, niciodata. Iisus, dupa ce este tradat, s-a dus la Ana, socrul arhiereului Caiafa si fruntas al Sinedriului. Purtat apoi de la unul la altul i se pun intrebari, la care Iisus raspunde simplu si demn. Pentru a nu fi implicati in pedeapsa lui Iisus, acestia il predau procurorului Pilat din Pont.
9.    Degetul din mijloc. In ziua de azi este ceva jignitor sa arati cuiva degetul mijlociu. Dar acum sute de ani, gestul avea alta semnificatie. Inaintea bataliei de la Agincourt din 1415, francezii, anticipand victoria lor asupra Angliei, au decis sa le taie degetul mijlociu tuturor soldatilor luati prizonieri. Asta pentru ca fara degetul mijlociu le va fi imposibil sa mai traga cu arcul si astfel sa mai ia parte la vreo lupta pe viitor. Insa francezii au pierdut acea batalie iar soldatii englezi ii batjocoreau aratandu-le degetul mijlociu, pe care acestia intentionasera sa il taie.
10.Demiurg: Cuvantul inseamna in limba greaca “constructor”, “arhitect”. In filozofia platoniana numele dat lui Dumnezeu, Creatorul, Sufletul universului.
11.Divide et Impera (lat” Imparte si stapaneste”). Acest adagiu roman a fost folosit de Machiaveli sub forma “divide ut regnes”, “divide pentru a domni”.
12.Dura lex, sed lex (lat.)- Legea este aspra, dar lege; maxima antica prin care se sustine forta si importanta legii pentru viata sociala si nevoia de a respecta.
13.Eminenta cenusie: (omul din spatele actiunilor, cel care conduce fara a fi vazut). Expresia vine de la colaboratorul cel mai apropiat a cardinalului francez Richeliu, prim ministru al Frantei in timpul domniei lui Ludovic al XIII-lea (1610- 1643), calugarul capucin Francois Le Clerc.
14.Et in Arcadia Ego. (lat. si eu am trait in Arcadia), exprima regretul fericiri pierdute. Arcadia era o regiune din Pelopones, sudul Greciei, unde traia un popor de pastori, pe care greci ii considerau neprihaniti, oameni de o mare puritate. expresia a fost folosita ca inscriptie la tabloul “Pastorii Arcadiei” pictat de Poussin.
15.Evrika: gr “Am descoperit”, strigatul inventatorului grec Arhimede, cand a descoperit celebra lui lege” un corp scufundat in apa pierde o parte din greutatea lui, egala cu volumul de apa dislocuit” principiul lui Arhimede.
16.Excelsior (lat “Mai sus”) era mottoul Statelor Unite ale Americii.
17.Ex aeque (latină. ”la egalitate”). -Când doi candidați la un examen au obținut, aceiași notă ori când doi sportivi au cucerit același loc si același premiu.
18.Fiasco. (eșec complet, dezastru) In mod ciudat, cuvântul provine din lb italiană și înseamnă literamente ”sticlă,carafa”. originea provine dintr-o taverna venețiană, unde un cântăreț încerca să înveselească consumatorii, unul dintre ei însă nemulțumit de prestația ”artistului”, a cerut în mod repetat să i se aducă o sticlă (fiasco) pentru a aplica o corecție celui de pe scenă.
19.Grosso modo. (lat. “in linii mari”). Se spune despre o lucrare necompleta.
20.Idem. (lat. ”acelasi”, ”de asemenea”).21.Ingognito (lat. ”fara sa fie cunoscut”)22.In extremis (lat. “in ultima clipa”)23.In vino veritas (lat. in vin stă adevarul). In Grecia antica, cei care erau banuiti de fapte infame erau imbatați de autoritati si anchetati sub aceasta stare.
24.In tara lui Papura Voda. Porecla data lui Stefanita domnitor al Moldovei, in timpul caruia Principatul a fost lovit de o mare foamete, oameni hranindu-se cu papura.
25.JEEP vine din prescurtarea G.P. - “General Purpose” vehicle.
26.La pastele cailor . Adica niciodata, corespondentul roman al acestei expresii este “la calendele grecesti”
27.Linsaj. Executarea fara judecata a unui infractor de catre multime. Expresia vine de la seriful american Joh Lynch (se citeste linci) care isi exercita meseria intr-un oras din Carolina de Sud, si care pentru a starpi talhariile si omorurile a indrodus pedeapsa cu linsajul. Lăsa multimea sa pedepseasca singura pe autorii infractiunilor.
28.Luna de miere. Expresie persana, prin care orientalii aratau cat de putin tine dulceata casniciei..o luna!!
29.Cand englezii au ajuns in Australia au vazut un animal ciudat care sarea prin paduri. Au chemat un bastinas si l-au intrebat prin semne ce animal era acela. Cum bastinasul repeta “kan ghu ru” ei au adoptat acel nume pentru animal. Dupa mult timp cercetatorii au constatat ca bastinasul de fapt spunea “nu inteleg”.
30.Mana cereasca. ( de la ebraicul man,hu..ce e asta?) Are intelesul de surpriza placuta picata pe neasteptate “din cer”. expresia are legatura cu legenda biblica relatata in Exodul (cap. XVI, 4)..Dumnezeu pentru ai hrani pe evrei plecati din Egipt si aflati in mijlocul desertului, le-a facut marea surpriza sa le trimita, o hrana gustoasa si hranitoare, zi de zi, dimineata si seara. Minunea era ca hrana avea gustul pe care il dorea cel ce o consuma.
31.Mărul lui Tell. Wilhelm Tell a fost legendarul erou national al Elvetiei in razboiul de independenta impotriva imparatului Albert al Austriei. Refuzand – spune legenda- sa-l salute pe guvernatorul imperial Gessler, Tell a fost condamnat de acesta sa traga cu arcul intr-un mar asezat pe capul copilului sau. El a trecut cu succes prin aceasta primejdioasa incercare si, de atunci, “marul lui Tell” a devenit simbolul unei reusite bazate pe o mare iscusinta.
32.Marul discordiei” este un fruct simbolic generator de conflicte. În timpul nunții zeiței Thetys cu Peleus, un rege din Tesalia, în timp ce zeii dănțuiau, și-a făcut apariția Eris, personificarea discordiei, care nu fusese invitată, și a aruncat un măr de aur (mărul discordiei) pe care era scris “celei mai frumoase”. Văzând mărul, Hera, Atena și Afrodita l-au revendicat, fiecare susținând că le întrece în frumusețe pe celelalte doua. Văzând că nu pot ajunge la o înțelegere, cele trei zeițe au hotărât să ceară o opinie obiectivă. De aceea l-au ales ca arbitru pe prințul troian, Paris. Paris i-a oferit îmărul Afroditei, după ce aceasta i-a promis ca soție pe cea mai frumoasă femeie pământeană, Elena. Zeița a făcut-o pe Elena să se îndrăgostească de Paris și să fugă cu el în Troia. Agamemnon, regele cetății Micene a hotărât să răzbune onoarea fratelui său, Menelaus, printr-un război îndreptat împotriva cetății troiene.
33.Mea Culpa (lat.” E vina mea”).Expresia provine din doua surse, de la o rugaciune catolica Peccavi, care consta in a-ti marturisi pacatele si apoi a te lovi cu pumnul in piept, rostind cu glas tare “mea culpa, mea culpa” si de la un obicei juridic in dreptul roman, cel acuzat era intrebat daca isi recunoaste vine, iar cei care recunosteau, mea culpa, se bucurau de circumstante atenuante.
34.Munca lui Sisif. Se folosește cu înțelesul de muncă grea și inutilă. Sisif a fost primul rege legendar al Corintului. Din cauză că și-a sedus nepoata, i-a luat tronul fratelui și a scos în vileag niște secrete de-ale lui Zeus, unul din ele fiind răpirea Aeginei de către Zeus. Zeus, ca pedeapsă, l-a supus la o caznă perpetuă în Infern: a fost sortit să împingă la deal o stâncă uriașă, care ajunsă în vârf, se rostogolea din nou la vale și munca se relua. O muncă fără sfârșit, de unde și expresia “munca lui Sisif”.
35.O.K. In razboiul civil din SUA dupa o batalie se afisau ranitii si mortii? Cand armata nu avea pierderi se afisa “0 killed” (0 morti) de acolo provine expresia O.K.
36.Oul lui Columb. Solutie simpla la indemana tuturor, dar realizezi acest lucru abia dupa ce solutia a fost descoperita de altul. Columb a cerut nobililor sa faca un ou sa stea pe masa pe unul dintre capetele lunguiete, fara ca ei sa reuseasca acest lucru, Columb a luat oul si la lovit la unul dintre capete.
37.Panem et circenses (lat.) - Pâine si circ - Expresia este întâlnita în Satirele lui Iuvenal si se refera la perioada de decadenta a Romei republicane, când plebeilor nemultumiti li se ofereau spectacole de circ, la sfârsitul carora primeau gratuit alimente. în sens general, a oferi pâine si circ înseamna a da maselor lucruri neînsemnate, pentru a le distrage atentia de la lucrurile reale.
38.“Pasti” intrebuintat de obicei la plural…este de origine ebraica. La evrei cuvantul Pascha (pesah) insemna trecere si era mostenit de acestia de la egipteni, indicand: sarbatoarea anuala a azimilor in amintirea trecerii evreilor prin Marea Rosie si a exilului, sarbatoare ce coincidea cu prima luna plina de dupa echinotiul de primavara.
39.Ochi pentru ochi. Cunoscută si sub denumirea de legea talionului (Exodul.XXI.v24). ”Viață pentru viață, dinte pentru dinte, ochi pentru ochi”. Face parte din legislatia antica mozaica. Atentie! legea talionului spune clar, ca pedeapsa trebuie sa fie egală greselii..ochi pentru ochi, nu dinte pentru ochi
40.Sabia lui Damocles. In sensul de pericol care te pândește mereu. Damocles, curtean a lui Dionisos cel Bătrân, tiranul Siracuzei, a fost ca mai toți curtenii… curtenitor și lingușitor. Spunea că nu există mai mare fericire decât să fii tiran. Spre a-i da o lecție, Dionisos, la un ospăț, l-a așezat în locul lui pe tron și a poruncit să i se acorde toate onorurile regești. Dar când Damocles se lăfăia mai în voie, tiranul i-a cerut să se uite în sus. De tavan, exact deasupra capului lui Damocles, atârna o sabie fără teacă prinsă numai cu un fir de păr de cal. Îi arăta astfel primejdiile care îl pândesc în orice moment pe tiran.
41.Sange albastru: Expresia vine din Spania medievala, cand marii aristocrati sustineau ca in vinele lor curge sânge albastru, spre deosebire de nobili din “categoriile inferioare , care au suferit mezaliante cu maurii si evreii (in timpul ocupatiei arabe 711-1492)
42.Strugurii sunt acri. - un vers din fabula lui Esop. Vulpea si strugurii. O vulpe înfometata neputându-se cațără pana la struguri, invoca faptul ca “struguri sunt necopți și tari” .
43.Statuie. Dacă o statuie reprezentand un erou pe cal prezinta calul cu doua picioare in aer, personajul a murit in batalie. Daca are un picior in aer, a murit ranit dupa batalie si daca are patru picioare pe jos a murit de moarte naturala.
44.Vârstă matusalemică. Legenda biblică (Geneza, cap. V, verset 27) amintește de un strămoș al lui Noe, Mathusalem, care ar fi trăit nici mai mult nici mai puțin decât 969 de ani (din anul 4.277 până în anul 3.308 î.Hr.) ! Numele lui, sinonim astăzi cu recordul longevității, a ajuns proverbial și e pomenit ori de câte ori vorbim despre o vârstă care depășește mult limita obișnuită.
45.Veni, vidi, vici ! – “Am venit, am vazut, am invins” ! – Cezar.Dupa victoria de la Zala asupra lui Franace, regele Pontului, Cezar a trimis la Roma lui Matius o scrisoare cu numai trei cuvinte : Veni, vidi, vici! Acest mesaj, a devenit o expresie universala, care serveste spre a caracteriza un succes rapid.
46.Veto. (latină ”Mă opun”). Concept din legislația romană. Era folosit de Consuli (2 la număr). Unul dintre consuli se puteau opune unei decizi militare luate de celălalt (deci decizia militara trebuia să fie luată în unanimitate. Tribunii (aleși să reprezinte plebeea romană) se puteau opune prin VETO, unei legi votate de senatul roman. Astăzi Veto se folosește in consiliul de securitate O.N.U si in numeroase legislații (Marea Britanie, Australia, India, Sua, etc)
47.Ți-a mâncat pisica limba?. În imperiul asirian, soldaților dușmani capturați li se taia limba, acestea deveneau delicatesele cu care erau hrănite pisicile regelui.
============================================================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 16.11.15 9:51

Termenul de "jeep" provine de la initialele G.P (General Purpose) ce s-ar traduce prin vehicul "pentru uz general".Cainii nu disting culorile.Primul autovehicul perfect aerodinamic, asa cum il stim noi astazi, a fost realizat de un roman in 1920, respectiv de Aurel Persu.In vocabularul eschimosilor nu exista cuvantul "razboi" iar lajaponezi nu exista "bacsis".Cel mai lung cuvant din limba romana (care, citit invers, reprezinta acelasi lucru) este "aerisirea".Cuvantul "robot" provine de la verbul rusesc "a munci.Serpii nu pot auzi.Caii nu metesca
Un pui de elefant are nevoie de 14 litri de lapte pe ziScorpionii pot trai pana la 25 ani.Ingredientul "minune", recent descoperit, care se gaseste in compozitia cimentului din Marele Zid Chinezesc era faina de orez.Numele "Sahara" inseamna in limba araba chiar "desert".Cel mai vechi muzeu din Romania este muzeul Bruckenthal din Sibiu.Pentru un singur exemplar de Rolls Royce sunt necesare 16 piei de vaca pentru a tapisa luxosul interior al limuzinei.Numele complet al marelui pictor Picasso este: Pablo Diego Jose Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispin Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz Blasco y Picasso Lopez.Ghilotina a fost inventata de dr. Guillotin in anul 1789, cand a fostprezentata ca instrument de tortura... O cartita daca nu mananca timp de 24 ore moare... Un ou de strut cantareste aproximativ 2 kilograme.Termenul de "Led" este prescurtare de la "Light Emitting Diode" (dioda electro-luminiscenta).Triunghiul Bermudelor (format din punctele Miami-Puerto Rico-Bermude) se vede din spatiu ca o zona cu puncte luminoase.Cuvantul "Laser" este de fapt prescurtare de la "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation".Respiratia unui melc mare este atat de puternica incat poate clatina chiar flacara unei lumanari... In Colosseum, pe timpul romanilor, se faceau lupte intre corabii,arena fiind umpluta cu apa, pentru a simula marea.Femeile clipesc de doua ori mai mult decat barbatii. Barbatii sughita mai mult decat femeile.Numele capitalei Egiptului, Cairo (El Cair) inseamna Marte. Ca ocompletare, pe planeta Marte s-au fotografiat recent cateva forme de relief interesante, in care una seamana cu un cap de sfinx iar in apropiere apare silueta unei piramide.Traditia firmei Lamborghini este una dintre cele mai deosebite: prima afacere a firmei era cresterea taurilor, zodia fondatorului era Taur, emblema firmei este un taur, toate modelele de automobile au nume de tauri celebri (in arene) sau chiar rase de tauri.Limba balenei albastre cantareste mai mult decat un elefant.Delfinii traiesc pana la 30 ani.Cuvantul din limba romana care contine 5 consoane consecutive este "optsprezece".Codul este pestele care are in loc de sange o substanta asemanatoare cu antigelul.Numele lunii Decembrie vine de la cuvantul latinesc "decem" (zece) pentru ca Decembrie era a zecea luna in calendarul roman.Un roman a escaladat Turnul Eiffel chiar in ziua inaugurarii.Nicotina se mentine timp de 60 minute in corpul uman.Tigrul are si pielea cu dungi, nu numai blana.Omul zambeste in medie de 18 ori intr-o  zi.Cupa de sampanie a fost creata de un artist francez, avand ca model un mulaj al sanului Mariei Antoaneta.
==============================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 15.11.15 17:04

1. Alexandre Dumas a deschis, în Paris , primul local în care se gateau frigarui. I-a venit aceasta idee dupa ce-a calatorit prin Caucaz.
2. Alexandru Odobescu s-a sinucis dupa ce s-a îndragostit de o femeie cu treizeci de ani mai tânara decât el.
3.  Alfabetul cambodgian are 74 de litere.
4. Aproape doua milioane de oameni au luat parte la ceremonia de înmormântare a lui Victor Hugo, în 1885.
5. Arthur Conan Doyle, autorul celebrelor povestiri cu Sherlock Holmes, era de profesie oftalmolog. S-a apucat de scris pentru ca nu-i
ajungeau banii.
6. Jack Kerouac a scris faimoasa sa lucrare "Pe drum",  pe rola continua, sub influenta unui cocktail de substante care afecteaza
creierul, printre care alcool, marijuana, benzedrine si amfetamina.
7. Autorul romanului Robinson Crusoe si-a schimbat în 1703 numele din Foe în Defoe. În 1896 J.M. Coetzee a scris un roman intitulat Foe în
care continua actiunea din Robinson Crusoe.
8. Autorul trilogiei Stapânul inelelor, J. R. R. Tolkien, era un sofer foarte nepriceput, sforaia într-atât de tare încât era nevoit sa înnopteze în baie pentru a nu o deranja pe sotie si ,de asemenea, era un francofob înversunat – ura francezii începând de la Wilhelm Cuceritorul.
9. Balzac considera ca ejacularea era un consum de energie artistica, deoarece sperma era perceputa drept un lichid cerebral. Odata, discutând cu o amica, scriitorul a exclamat cu amaraciune: Azi dimineata am pierdut un roman!
10. Biblia (în varianta King James) contine 810.697 de cuvinte.
11. Bogdan Petriceicu Hasdeu a fost atât de îndurerat de moarte fiicei lui încât s-a îndreptat spre spritism. Se spune ca planul palatului pe care i l-a ridicat mai apoi fiicei i-ar fi fost dictat în timpul sedintelor de spiritism de catre Iulia.
12. Bogdan Petriceicu Hasdeu si-a început cariera literara scriind în limba rusa.
13. Camil Petrescu s-a oferit voluntar sa plece pe front si a fost respins în repetate rânduri din cauza constitutiei sale astenice.
14. Casanova a scris 42 de carti. Printre acestea se numara o traducere a Iliadei în italiana, câteva carti de istorie, una de science fiction în care anticipeaza avionul, televizorul si masina si 12 volume de memorii.
15. Cea mai scumpa carte vânduta vreodata a fost un exemplar din Canterbury Tales de Chauser din 1477. Aceasta a fost scoasa la licitatie în 1998 si vânduta cu peste 4,6 milioane de lire sterline.
16. Cel mai batrân laureat al Premiului Nobel pentru Literatura a fost Doris Lessing, la 88 de ani.
17. Cel mai tânar laureat al Premiului Nobel pentru Literatura este Rudyard Kipling, la 42 de ani.
18. Charles Dickens dormea si scria întotdeauna cu fata spre nord.
19. Cu exceptia lui William, toti membrii familiei Shakespeare au fost analfabeti.
20. Cum pe vremea aceea nu existau nici masini de scris si nici calculatoare, sotia lui Tolstoi a trebui sa copieze de mâna tot romanul Razboi si Pace. De 7 ori!
21. Doar doi laureati ai Premiului Nobel pentru Literatura au refuzat sa-l ridice: Boris Pasternak si J.P. Sarte. Primul sub presiunea autoritatilor sovietice, iar cel din urma pentru ca nu dorea sa-i fie asociat numele cu o institutie. Interesant este si fapt ca premiul respectiv consta în câteva sute de mii de dolari.
22. Don Quixote este cel mai bine vândut roman din lume. Pâna în prezent au fost comercializate peste 500 de milioane de exemplare. Al doilea pe lista ar fi "Povestea a doua orase", de Charles Dickens.
23. Dusmanul de moarte al lui Sherlock Holmes este profesorul Moriarity.
24. E.A. Poe s-a casatorit cu o verisoara de-a sa care avea doar 13 ani.
25. Emily Dickinson, cea mai mare poeta a Statelor Unite, nu a publicat decât 7 poeme de-a lungul vietii ei. Iesea arareori din casa, iar majoritatea membrilor familiei sale nu stiau ca ea scrie.
26. Ernest Hemingway s-a sinucis la 61 de ani. Nu a fost însa singurul din familia sa care a recurs la acest gest. Atât tatal cât si fratele sau si sora sa s-au sinucis.
27. F. Scott Fitzgerald era înnebunit dupa picioarele femeilor. Desi nu permitea nimanui sa-i vada picioarele, atunci când el le zarea pe cele ale altora se excita imediat.
28. Fantomele apar în patru piese de teatru shakespeariene: Iulius Cezar, Hamlet, Richard al III-lea si Macbeth.
29. Ferma Animalelor de George Orwell a fost cenzurata în U.R.S.S. si refuzata initial în Marea Britanie la sfatul unui ofiter care s-a dovedit mai târziu a fi spion sovietic.
30. Franz Kafka era vesnic nemultumit de cum arata, asa ca se dezbraca complet foarte rar – de exemplu, desi credea ca spa-urile nudiste îi vor face bine la sanatate, nu îsi dadea niciodata pantalonii jos.
31. Gabriel Garcia Marquez a refuzat în repetate rânduri ca magistralul sau roman "Un veac de singuratat"e sa fie ecranizat.
32. Hans Christian Andersen, cunoscut pentru basmele sale, era homesexual.
33. Honore de Balzac adora cafeaua – în decursul unei zile el consuma circa 50 de cesti de cafea tare, turceasca. Daca nu avea posibilitatea sa fiarba cafeaua, scriitorul sfarâma niste boabe si le mesteca .
34. Ian Fleming, pasionat de ornitologie, si-a numit personajul James Bond dupa ornitologul american cu acelasi nume.
35. În 1939 scriitorul american Ernest Vincent a scris un roman de peste 51.000 de cuvinte, niciunul continând litera e.
36. În fiecare an în Statele Unite se publica peste 50.000 de titluri noi.
37. În intreaga sa cariera de pilot, Saint-Exupéry a suferit 15 accidente aviatice.
38. În Mizerabilii, Victor Hugo foloseste o fraza lunga de 823 de cuvinte.
39. În poemul sau "Paradisul Pierdut", John Milton foloseste peste 8.000 de cuvinte diferite.
40. În S.U.A. în fiecare secunda sunt cumparate 57 de carti.
41. În Spania se publica anual mai multe carti decât au fost traduse în toate tarile arabe în ultimi 500 de ani.
42. În timpurile în care G.G. Marquez abia îsi începea cariera de scriitor, de multe ori nu avea bani pentru chirie si nu de putine ori a fost nevoit sa înnopteze în bordeluri.
43. În ultimii 12 ani din viata, Casanova a lucrat ca bibliotecar.
44. Initial, Ray Bradbury si-a numit romanul "Farenheit 471","Pompierul".
45. Iulia Hasdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, a fost un copil-minune care la 11 ani a absolvit Colegiul National Sfântul Sava si, in paralel, Conservatorul de muzica din Bucuresti, iar apoi a studiat la Sorbona. La 17 ani a reusit sa publice un volum de poezii în franceza.
46. Jack London  este considerat ca fiind primul scriitor care a devenit bogat exclusiv de pe urma cartilor sale. Asta dupa ce a fost refuzat de nu mai putin de 600 de ori si era sa se lase de scris dupa ce a primit doar 5 dolari pentru prima sa povestire acceptata.
47. James Joyce a suferit de cinofobie, keraunofobie si hidrofobie, adica îi era frica de câini, fulgere si apa.
48. James Joyce era interesat de actul sexual extrem de mult, pâna la obsesie. Si-a început viata sexuala foarte devreme, alaturi de o prostituata. Pâna dupa casatoria cu Nora, a continuat sa se culce cu prostituate, dezgustat de act, dar convins ca experientele îi vor folosi.
49. James Joyce si-a petrecut sapte ani din viata scriind romanul "Ulisse".
50. John Keats avea doar 1,5 metri înaltime, la fel ca si William Blake.
51. La fiecare doua saptamâni o limba dispare pentru totdeauna.
52. La sfârsitul lunii februarie din 1974, scriitorul de fictiune si consumator de amfetamina, Philip K. Dick, în timp ce se odihnea în casa lui, a avut o serie de viziuni puternice. Acestea au continuat si pe tot parcursul lunii urmatoare, o combinatie de modele geometrice vii cu imagini ecleziastice, cu scopul de a crea interpretari noi si profunde a istoriei religioase si literare.
53. Lev Tolstoi a suferit de cazuri grave si frecvente de depresie si, în cele din urma, a devenit un ascet ratacitor în cursul vietii sale octogenare. Tragic, el a murit dupa ce s-a îmbolnavit de pneumonie, plecând în mierzul noptii si în mijlocul iernii spre gara.
54. Lev Tolstoi era un Don Juan în timpurile sale. A ramas celebru pentru ceea ce a facut în noaptea nuntii sale cu Sophia Behrs (în vârsta de 18 ani): a obligat-o sa-i citeasca jurnalele întreaga seara pentru a o pregati cu obiceiurile lui sexuale si a-si marturisi toate aventurile amoroase pe care le avuse pâna atunci.
55. Liviu Rebreanu a creat personajul lui Apostol Bologa din "Padurea Spânzuratilor" inspirându-se din viata familiei sale. Personajul principal este, de fapt, o copie destul de fidela a fratelui sau, Emil, spânzurat la Ghimes în 1917.
56. Lui Edgar Allan Poe îi era frica de întuneric. Posibil, una din cauzele care a dus la aceasta fobie a fost faptul ca în copilarie viitorul scriitor a invatat… în cimitir.
57. Lui Joseph Heller i-au trebuit 8 ani sa termine romanul "Catch 22".
58. Manuscrisul original al romanului lui Steinbeck "Despre soareci si oameni" a fost mâncat de un câine.
59. Marin Preda nu scria niciodata cu pixul sau creionul. Scria cu un stilou cu penita de aur, care dupa moartea lui nu a mai functionat niciodata. Penita era tocita mai mult într-o parte si pentru a scrie cu el trebuia sa stii cum sa îl tii si în ce pozitie sa îl apleci, dar nimeni nu a reusit sa îl faca sa scrie.
60. Mark Twain adora pisicile si ura copiii (a vrut sa-i faca o statuie regelui Irod).
61. Marquizul de Sade a avut, fara îndoiala, o viata excentrica. Credintele sale culturale stateau la confluenta ideilor revolutionare legate de libertatea sexuala si morala, narate, de altfel, în multe lucrari de ale sale si de unde noi am mostenit termenul de sadism. În 1803, nu mult dupa încarcerarea sa, el a fost declarat nebun si plasat într-un azil. Dar nici în azilul respectiv, de Sade nu a renuntat la relatiile sale sexuale ilicite, pâna la moartea sa din 1814.
62. Mircea Eliade, autorul unor capodopere precum "Maitreyi" sau "Romanul adolescentului miop" (o lectura recomandata tuturor adolescentilor), a fost, probabil, legionar.
63. Monstrul din romanul "Frankestein" scris Mary Shelly nu are nume, desi scriitoarea obisnuia sa-i spuna Adam.
64. Numele celor trei muschetari din romanul lui Dumas sunt: Porthos, Athos si Aramis. (Sic!)
65. Pâna în prezent, s-au scris mai bine de 20.000 de carti despre sah.
66. Pe vremea lui Shakespeare nu existau femei actori, asa ca toate rolurile erau interpretate de barbati.
67. Prima Biblie în limba eschimosilor a aparut la Copenhaga în 1744.
68. Prima carte scrisa de L. Frank Baum avea ca subiect cresterea gainilor.
69. Prima povestire politista scrisa vreodata i-a apartinut lui E.A. Poe. În "Crimele din Rue Morgue", acesta îl introduce pe detectivul Auguste C. Dupin.
70. Primul dictionar în engleza a fost scris de Noah Webster. I-au trebuit 36 de ani ca sa-l termine.
71. Primul roman american din care s-au vândut mai mult de 1 milion de copii a fost Coliba unchiului Tom de Harriet Beecher Stowe. Aceasta
statea la o casa departare de Mark Twain.
72. Primul scriitor care a terminat (l-a dictat, de fapt) un roman la o masina de scris a fost Mark Twain.
73. Prizonierii din Brazilia îsi pot reduce sentinta daca se apuca de citit carti. Pentru fiecare carte citita li se scad 4 zile din sentinta. Din pacate nu li se pot scadea mai mult de 48 de zile într-un an.
74. Romanul Anna Karenina are peste 800 de pagini, dar a fost publicat initial sub forma unui foileton.
75. Romanul lui Marcel Proust, În cautarea timpului pierdut, contine aproximativ 1,7 milioane de cuvinte.
76. Romanul Mândrie si prejudecata de Jane Austen s-a numit initial "Primele impresii".
77. "Sa ucizi o pasare cântatoare" este singurul roman scris de Harper Lee. Cu toate acestea a câstigat premiul Pulitzer si a stat timp de 88
de saptamâni pe lista best seller-urilor.
78. Samuel Beckett a jucat crichet pentru Universitatea din  Dublin.
79. Scriitorul belgian Georges Simenon este unul dintre cei mai prolifici autori. Timp de mai multe zeci de ani, obisnuia sa termine o carte la fiecare 11 zile. A publicat peste 530 de carti, majoritatea sub pseudonim.
80. Scriitorul science – fiction si horror, H.P. Lovecraft‚ a avut o stare mintala conditionata atât de influente interne, cât si externe. El a suferit de tulburari de somn.
81. Scriitorul si omul politic român Ion Ghica a fost guvernator al insulei  Samos (unde a trait Pitagora).
82. Se estimeaza ca 14 cuvinte noi sunt înglobate în limba engleza zilnic.
83. "Si vremea e ca sa ucizi", romanul de debut al lui John Grisham, a fost refuzat de 28 de ori înainte de-a fi publicat.
84. Somerset Maugham era bisexual practicant.
85. Toti banii obtinuti de James M. Barri de pe urma cartii Peter Pan au fost donati unui spital.
86. Vârsta medie a laureatilor Premiului Nobel pentru Literatura este de 64 de ani.
87. Vocabularul unei persoane normale este format din 5-6.000 de cuvinte.
88. Voltaire lesina ori de câte ori mirosea trandafiri.
89. Walt Whitman, Edgar Allen Poe, Henry David Thoreau, Rudyard Kipling, Mark Twain si Beatrix Potter si-au publicat singuri cartile.
90. William Faulkner a muncit câtiva ani ca postas, pâna când s-a descoperit ca el arunca scrisorile nelivrate în cosul cu gunoi.
91. William Shakespeare a inventat peste 1.700 de cuvinte.
92. William Shakespeare s-a casatorit la 18 ani cu Anne Hathaway, care avea 26 de ani si era însarcinata în trei luni.
93. Cea mai bine vânduta carte din sec. al XV-lea este un roman erotic numit "Povestea a doi iubiti", scris de Papa Pius al II-lea.
94. Poetul englez Byron (1788-1824) era într-atât de îndragostit de civilizatia elena încât s-a dus în Grecia sa lupte împotriva turcilor în razboiul grec pentru independenta. Acolo s-a procopsit cu o raceala care i-a fost fatala. "" Raceala i se trage de la faptul ca a inotat spre a traversa str.Dardanele, in semn de omagiu adus anticului Leandru, eroul care in fiecare noapte inota  traversarea spre Hera, in noaptea cand s-a inecat, Hera a avut ghinionul de a i se singe lampa cu care Leandru era obinuit, acesta ratacindu-se.. M.OlaruGrecii îl considera un erou national.
95. Monumente ridicate în cinstea poetului ucrainian Taras Shevchenko se gasesc în peste 1.200 de locuri din lume. Majoritatea, bineînteles, se afla în Ucraina.
96. Exista o serie de scriitori care obisnuiau sa scrie stând în picioare. Printre acestia se numara: Ernest Hemingway, Thomas Wolfe, Lewis Carroll, Vladimir Nabokov si Philip Roth.
97. Edgar Allan Poe a intrat la Universitatea din  Virginia la vârsta de 17 ani. În primul an, însa, si-a pierdut toata bursa la pariuri si a fost dat afara.
98.  Pâna sa ajunga unul dintre cei mai bogati scriitori ai vremii, Jack London a trait în saracie, schimbând mai multe slujbe: fermier, vânzator de ziare, marinar, pirat, cautator de aur s.a.m.d. Din pricina vagabondajului a ajuns de mai multe ori la închisoare.
99. Fyodor Dostoevsky era un cartofor împatimit si adeseori scria pentru a-si putea plati datoriile.
100. Gorky  înseamna în rusa "amar".
101. Cel mai mare creier din lume (al unei persoane normale) i-a apartinut scriitorului rus Ivan Turgheniev. Creierul acestuia cântarea aproape doua kilograme.
102. Tolstoi avea mai bine de 2 metri înaltime si iubea sa joace carti. Pe bani. Odata, dupa un joc care-a durat trei zile si doua nopti, a reusit sa-si piarda casa.
103. Lermontov, celebru pentru poemul sau "Demonul" a murit la doar 27 de ani în urma unui duel.
104. La 8 ani dupa ce-a câstigat National Book Award, scriitorul Jerzy Kosinski si-a retrimis cartea sub un alt nume si titlul mai multor edituri, pentru a testa editorii. Nu mica i-a fost suprinza când a fost refuzat de toti (27 în total), inclusiv de editura care-l publicase în prealabil.
105. Ernest Hemingway suferea de peirafobie – teama patologica de-a vorbi în public.
106. Byron suferea de "nebunie afectiva". În timpul sederii în Venetia se zvoneste ca ar fi avut în jur de 250 de amante. Într-un an.
107.  Charles Dickens avea ca hobby… hipnoza. Nu de putine ori a încercat s-o adoarma astfel pe sotia sa.
108. Oscar Wilde si-a petrecut doi ani în închisoare pentru… sodomie.
109. Lewis Carroll suferea de vreo 20 de boli diferite. Exista printre exegeti suspiciunea ca el ar fi fost de fapt Jack Spintecatorul.
================================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 14.11.15 8:57

1. Furnicile nu dorm niciodata. Cu toate acestea, in zorii zilei, furnicile se intind asemenea oamenilor pentru a se dezmorti.
2. Aproximativ 90% din populatia intregii planete locuieste in emisfera nordica.
3. Cimpanzeii si cotofenele sunt singurele animale care isi pot recunoaste imaginea intr-o oglinda.
4. Barajul Hoover din SUA a fost proiectat ca sa reziste pentru cel putin 2.000 de ani. Cimentul folosit la ridicarea impresionantei constructii nu se va intari complet decat peste 500 de ani.
5. In ciuda aparentelor, doua treimi din suprafata intregului continentafrican se afla in emisfera nordica.
 
6. Daca tii un caras auriu intr-o incapere lipsita de lumina, acesta va deveni, in cele din urma, alb.

7. Irlanda este singura tara europeana in care nu exista serpi.
8. In provincia Alberta din Canada au fost ucisi absolut toti soarecii. In prezent, este singura provincie din lume in care nu exista asemenea rozatoare.
9. Ochiul unui strut este mai mare decat creierul acestei pasari.
10. Pentru fiecare om de pe Terra exista circa 200 de milioane de insecte. Numai termitele ne depasesc intr-un raport de 10 la 1.
11. Balena albastra este animalul care produce cele mai puternice sunete (pana la 188 de decibeli). Un astfel de sunet poate fi receptat prin apa, la o distanta de pana la 850 de kilometri.
12. Te-ai gandit cata benzina ti-ar trebui ca sa poti inconjura planeta cu propriul automobil? Ei bine, in rezervorul unui avion Boeing poate incapea suficient combustibil incat sa poti face acest lucru, de patru ori.
13. Stiti care sunt cei mai mari consumatori de Coca-Cola din lume? Daca ati raspuns islandezii, ati dat raspunsul corect...
14. Stiti care este apetitul unui furnicar sud-american? Ei bine, acesta poate ingera pana la 30.000 de furnici... pe zi.
15. Cei mai tineri parinti din istorie ( doi copii cu varste de 8, respectiv 9 ani) au trait in China. Copilul lor s-a nascut in anul 1910.
16. Vreti sa stiti care este regiunea cu cea mai scazuta criminalitate? Incercati Quebec, Canada. Rata criminalitatii in aceasta zona este similara cu cea inregistrata intr-un parc Disney World, aproape 0.
17. Se estimeaza ca in lume exista circa 1 miliard de vite. 200 de milioane dintre ele traiesc numai in India, acolo unde sunt considerate animale sfinte.
18. In urma cu 5 ani, 60% dintre cumparatorii din supermarketurile lumii plateau cu bani gheata. Astazi, procentul este de doar 50%. Se estimeaza ca in anul 2011, doar 39% dintre cumparatori vor mai plati cu bani gheata in detrimentul cardurilor.
19. Pe suprafata unui corp uman traiesc mai multe vietati decat oameni pe intreaga planeta.
 
20. Bufnitele sunt singurele pasari care pot distinge culoarea albastra.

21. Mamiferele sunt singurele specii vii care prezinta lobi ai urechilor.
22. Prefixul telefonic pentru Antarctica este 672.
23. Desi nu pare, Chicago este mult mai aproape de Moscova, decat este de Rio de Janeiro.
24. Lungimea unui elefant este egala, aproximativ, cu lungimea limbii unei balene albastre. De asemenea, limba unei balene este mai grea decat un elefant adult.
25. Limba unui crocodil este imobila. Ea este atasata de cerul gurii acestui animal.
 
26. Un om uita, in medie, circa 80% din tot ceea ce a invatat intr-o zi.

27. Durata care ii ia unui fulg de zapada ca sa ajunga de la nori pana pe suprafata Pamantului? Cel putin o ora...
28. Cei mai mari iubitori ai carnii de porc sunt danezii. In Danemarca exista de doua ori mai multi porci decat intreaga populatie umana a acestei tari.
29. Girafa este singurul animal care isi poate introduce limba in ureche. Limba unei girafe adulte masoara peste 50 de centimetri.
30. Biblioteca Universitatii din Indiana, SUA, se scufunda in fiecare an cu circa 2,5 centimetri. Acest fenomen se datoreaza unei erori a constructorilor care au omis sa calculeze si greutatea cartilor care vor fi depozitate in uriasa cladire.
31. Cele mai numeroase vietati de pe Terra sunt artropodele. Ca un exemplu, pana in prezent au fost descoperite circa 70.000 de mii de specii... depaianjeni.
32. De peste 4.000 de ani, nicio specie animala nu a mai fost domesticita.
33. In prezent, pentru prima data in istoria planetei, numarul persoanelor cu varste de peste 60 de ani il depaseste pe cel al copiilor cu varsta sub 5 ani.
34. Credeti ca Romania este o tara saraca? Ganditi-va ca una din cinci persoane de pe Terra traieste cu mai putin de 1$ pe zi.
35. In Santa Fe, New Mexico, legea impune ca animalele de casa sa poarte centura de siguranta in masina.
36. O singura vaca poate produce intr-un an mai mult lapte decat poate consuma un singur om... circa 200.000 de pahare pline cu lapte.
37. Plajele de nudisti pot fi periculoase pentru navele care circula in apropierea lor. Recent, un iaht cu 60 de persoane la bord s-a rasturnat pe tarmul texan al Golfului Mexic, dupa ce toti pasagerii s-au ingramadit pe aceeasi parte a navei, pentru a vedea nudistii de pe o plaja din apropiere.
38. Stiti cate emailuri se trimit zilnic in toata lumea? Peste 35 de miliarde...
39. Pentru fiecare tona de peste prins in oceanele lumii, oamenii arunca trei tone de gunoi in aceleasi ape.
40. Cea mai mare caracatita descoperita vreodata cantarea 4 tone. A fost vanata in anul 1878, in nordul Oceanului Atlantic.
41. Cea mai mare meduza observata vreodata avea un diametru de 2,3 metri. Tentaculele sale se intindeau pana la 36 de metri.
42. In statul american, Dakota de Nord, nu s-a inregistrat niciodata un cutremur.
43. Hawaii se apropie de Japonia, cu aproximativ 10 centimetri in fiecare an.
44. Rechinii sunt singurele animale despre care se stie ca nu se pot imbolnavi de cancer.
45. La Paz, Bolivia, este orasul cel mai sigur din punct de vedere al prevenirii incendiilor. Data fiind altitudinea ridicata la care se afla (peste 3.000 de metri), cantitatea de oxigen din aer de abia poate sustine un foc.
 
46. Tot in La Paz, temperatura medie este de doar 10 grade Celsius. Si cu toate acestea, niciodata nu s-a inregistrat o temperatura de 0 grade. Situatia este identica si in Punta Arenas, Chile sau Stanley, Insulele Falkland.
 
47. Absolut toti crevetii se nasc masculi. Unii dintre ei devin femele la maturitate.
 
48. Daca vreti sa fiti in siguranta in fata unor nisipuri miscatoare, intotdeauna sa calariti un catar. Daca magarii sau caii se scufunda in nisipurile miscatoare, un catar nu o va face niciodata.
 
49. Chiar si astazi,90% din teritoriul Statelor Unite ale Americii este format din terenuri neamenajate sau ferme.
 
50. Numai marea piramida a lui Keops contine suficienta piatra incat sa poate fi construit un zid inalt de 50 de centimetri care sa inconjoare planeta la Ecuator.
 
51. Cel mai mare sarpe veninos din lume este Cobra Regala. Aceasta poate atinge lungimi de pana la 5,5 metri.
 
52. O gaina poate depune, in medie, pana la 19 oua pe an.
 
53. Cel mai mare restaurant McDonalds se afla in... Beijing, China. Acesta se intinde pe o suprafata de 2,6 kilometri patrati si are nu mai putin de 29 de case de marcat.
 
54. Vreti sa stiti in ce tara se acorda cele mai lungi concedii? Ei bine, in Frantastatul asigura angajatilor 5 saptamani de concediu pe an. Cei mai multi francezi primesc, insa, doua luni de concediu annual.
 
55. Un cal adult poate consuma intr-un an o cantitate de hrana ce depaseste de 7 ori propria sa greutate.

56. Stiti care sunt cei mai mari consumatori de fast-food de pe planeta? Raspunsul corect este... chinezii. 41% dintre chinezi mananca cel putin o data pe saptamana, la un restaurant fast-food. Doar 35% dintre americani fac acest lucru.
57. In randul elefantilor africani, atat masculii, cat si femelele, poseda fildesi, in vreme ce la elefantii asiatici doar masculii se pot lauda cu fildesi.
58. Exista mai multi oameni care invata limba engleza in China, decat cei care o vorbesc oficial in Statele Unite (peste 300 de milioane).
59. Oasele membrelor inferioare ale unui liliac sunt atat de subtiri, incat niciun liliac nu se poate folosi doar de ele, pentru a se deplasa.
60. Cea mai spectaculoasa evolutie a preturilor pe piata imobiliara s-a inregistrat in Irak. Daca inaintea razboiului o casa din Bagdad nu se vindea cu mai mult de 15.000 de dolari, astazi pretul a urcat pana la 150.000 de dolari.
61. Numai in SUA exista aproximativ 7.000 de tigri tinuti ca animale de casa.
62. In anul 2004, un studiu arata ca una din sase fetite intra in perioada depubertate la varsta de 8 ani. In urma cu un secol, doar o fetita din 100 atingea pubertatea la aceeasi varsta.

63. Pana in prezent, Congresul american a alocat o suma de 152.600.000.000 de dolari pentru razboiul din Irak. Suma ar fi fost suficienta pentru a ridica 17.500 de scoli.
64. Media zilnica a produselor care sunt oferite spre vanzare pe Ebay este de 18 milioane.
65. Doar 5% din suprafata acoperita de oceane pe Terra a fost cartografiata atat de detaliat pe cat a fost suprafata planetei Marte.
 
66. Va ganditi sa jucati la loterie? Atunci ar trebui sa stiti ca exista mult mai multe sanse sa muriti in drum spre o reprezentanta a loteriei, decat sa castigati marele premiu, la oricare dintre loteriile lumii.

67. Adezivul de pe timbrele din Israel a fost tratat astfel incat sa fie considerat "kusher".
68. Daca vorbiti la telefonul mobil timp de o ora, numarul bacteriilor din urechea voastra va creste de cel putin 700 de ori.
69. Anvergura aripilor unui Boeing 747 este mai mare decat distanta parcursa de fratii Wright, in primul lor zbor.
70. Circa 12 copii sunt oferiti zilnic, in maternitati, altor mame decat cele naturale. Aceasta statistica include toate tarile lumii.
71. O femela de dihor poate muri daca, odata intrata in calduri, nu isi va gasi un partener mascul.
72. Absolut toti copiii se nasc fara rotule. Ele se formeaza complet in intervalul de varsta de 2-6 ani.
73. O persoana are in medie 1.460 de vise in fiecare an.
74. Un om, consuma, in medie, de-a lungul vietii, o cantitate de hrana egala cu greutatea a sase elefanti maturi.
75. In spatiu, astronautii nu pot plange. In lipsa gravitatiei, lacrimile nu pot curge (nici flatulenta nu este posibila in stare de imponderabilitate).
 
76. Aproximativ 6.000 de fulgere lovesc Pamantul, in fiecare minut.

77. In Bangladesh exista o lege care le permite autoritatilor sa aresteze elevii cu varste mai mari de 15 ani, care copiaza la examene.
78. Cel mai intalnit nume barbatesc de pe planeta este Mohammed.
79. Pana in anul 1796, in SUA a existat un stat pe nume Franklin. Astazi, el este cunoscut sub numele de Tennessee.
80. Ati considerat vreodata ca proiectul romanesc "laptele si cornul" are prea multe hibe? Intr-o scoala din Virginia, SUA, elevii cu varste intre 7 si 10 ani au fost serviti, in cadrul unui proiect asemanator, cu cockteiluri margaritas. In urma scandalului de proportii care s-a iscat, a reiesit ca distribuitorii produselor confundasera limonada cu celebrele cockteiluri.
81. In Anglia este interzis prin lege ca vanzatoarele din magazine sa isi serveascatopless clientii. Exceptie fac doar magazinele de pesti exotici din Liverpool.
82. Doar o singura persoana din 2 miliarde va atinge varsta de 116 ani.
83. Februarie 1865 este singura luna din istorie in care nu a fost inregistrata luna plina.
84. In fiecare an, mai multi oameni sunt ucisi de magari, decat in accidente aviatice.
85. Numele original al Bancii Americii a fost Banca Italiei.
 
86. Cea mai mare piata de desfacere pentru limuzinele BMW 760Li este China. Pretul unei astfel de masini poate urca pana la 200.000 de dolari, mai mult decat castiga majoritatea cetatenilor chinezi intr-o viata.

87. In fiecare an, 60 de milioane de litri de petrol si ulei sunt deversate in rauri si fluvii pana in oceane. Cantitatea o depaseseste pe cea pierduta depetrolierul Exxon Valdez in anul 1989 (unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie). Statistica se refera numai la Statele Unite ale Americii.
88. Michael Jordan, celebrul baschetbalist american, castiga anual din reclamele pentru compania Nike, mai mult decat toti muncitorii din fabricile Nike, luati la un loc, din Malaezia.
89. Cele mai mari nave transoceanice platesc cate 250.000 de dolari, de fiecare data cand strabat Canalul Panama. Trebuie spus ca o treime din economia acestui stat este sustinuta de acest canal.
90. Un singur avion Boeing 767 este format din nu mai putin de 3.100.000 de piese diferite.
91. Durerea are si ea o unitate de masura. Aceasta se numeste"dol" iar instrumentul menit sa masoare durerea se numeste dolorimetru.
92. Se estimeaza ca in Rusia exista mai multe bancnote de 100 de dolari, decat pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
93. V-ati intrebat ce a fost mai intai, oul sau gaina? Biblia a raspuns deja la aceasta intrebare. Conform Genezei 1:20-22, gaina a aparut inaintea oului.
94. In absolut toate tarile lumii, indiferent de cultura, religie sau zona geografica,soldatii executa salutul numai cu mana dreapta.
95. Intr-un studiu cu privire la relatiile interfamiliale, 80% dintre barbatii casatoriti au declarat ca si-ar lega destinele de aceeasi femeie, daca ar putea da timpul inapoi. Doar 50% dintre femei au declarat acelasi lucru.
96. 90% dintre speciile de pasari sunt monogame. Doar 3% dintre mamifere au aceleasi preferinte.
97. De fiecare data cand linge un timbru, un om consuma 1/10 dintr-o calorie.
98. Un sfert dintre oasele unui organism uman se afla numai in picioare.

99. In urma cu 3.000 de ani, majoritatea egiptenilor antici nu traiau mai mult de 30 de ani.
=================================================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 13.11.15 10:50

1. ... in Botswana, oamenii se saluta cu apelativul "pula"? De altfel, aceasta este si moneda nationala.
2. ... in Thailanda, ploua doar noaptea, iar in Cuba, dupa-amiaza?
3. ... cel mai mult ploua in orasul Cerapundji, din India?
4. ... anual se inregistreaza 519.000 tone de ploaie cazuta pe Pamant?
5. ... in fiecare an ploua pe 29 iulie in orasul Weisenberg, din statul Ohio (SUA)? Se pare ca "traditia: dureaza de 100 de ani.
6. ... un om dintr-o suta de milioane sufera de alergie la ploaie?
7. ... daca esti in desert si te ploua, ramai cu pielea complet uscata? Apa se evapora inainte sa atinga pamantul
===================================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 12.11.15 9:25

1.Este nevoie de 10 litri de lapte pentru a face 450 g de unt.
2.Untul nu contine grasimi trans (margarina da).
3.Untul contine CLA (conjugated linoleic acid, acid gras asemanator omega-3, omega-6).
4.Untul contine vitaminele A, E, D si K.
5.Doua lingurite de unt contin 8 grame de grasimi. 30% dintre acestea sunt mononesaturate, acelasi procent ca la uleiul de masline.
6.Culoarea untului depinde de alimentatia vacii. Cu cat aceasta mananca mai mult caroten, cu atat mai galben va fi untul. (Unii producatori folosesc coloranti.)
7.India este cel mai mare producator de unt. Ghee – untul clarifiat (grasime pura) – este un important ingredient al bucatariei indiene.
=====================================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 11.11.15 10:12

-Exista un mic pestisor, inarmat cu un ac ascutit, care e unul din dusmanii cei mai primejdiosi ai rechinului. Fiind inghitit de acest urias animal rapitor, pestisorul sparge cu acul pantecele rechinului si iese in libertate. Ca urmare, rechinul moare.
 -Cea mai apropiata ruda a lui Tyrranosaurus Rex este gaina.

-Daca ai calatori de la un cap la altul al galaxiei noastre – Calea Lactee – cu viteza luminii, ti-ar trebui 100.000 ani. -
Autostrazile din SUA asa au fost concepute ca din 5 in 5 mile sa aibe o  portiune dreapta de cca 1 mila. Acolo pot ateriza la nevoie aeronavale.
-1/3 din rezerva de apa a Terrei se afla in Canada.
-Din scrieri rezulta ca Leonardo da Vinci a fost cel mai mandru nu de operele sale de arta ci de faptul ca era in stare sa indoaie cu mana rangi de fier.
-Mai mult de jumatate din populatia globului a vazut cel putin un film cu James Bond.
-Pisicile au cate 32 de muschi in fiecare ureche.
-Elisabeta I a Rusiei a avut peste 15000 de rochii.
-Februarie 1865 este singura luna inregistrata in istorie fara luna plina.
-Omul pierde o jumatate de litru de apa pe zi prin respiratie. -
Furnica poate ridica de 50 de ori propria greutate, poate trage de 30 de ori propria greutate si intotdeauna cade pe partea dreapta cand se imbata.
-Mulți hamsteri clipesc doar cu un ochi pe rând.
-Oamenii si delfinii sunt singurele specii care fac sex de placere.
-Alfabetul limbii chineze contine peste 40 000 de caractere .
-Animalul cu cel mai mare creier in proportie cu corpul sau este furnica.
-Daca cantitatea de apa din corpul omenesc este redusa cu 1% iti va fi sete, iar daca este redusa cu 10% vei muri.
-Cel mai puternic muschi din corpul uman este limba . -
Dracii-de-mare au peste 27,000 papile gustative.
-Astronautii cresc in inaltime in spatiu .
-Circa o treime din americani trag apa la toaletǎ cât timp sunt încă așezați
-Creierul unui adult cantareste in medie 1,375 de grame.
-Thomas Edison, inventatorul becului, se temea de intuneric .
-Puricele poate sari peste de 350 de ori lungimea trupului sau. Este ca si cum un om ar sari peste un teren de fotbal.
-Toti copiii se nasc cu ochii albastri si dupa cateva momente acestia isi schimba culoarea.
-O persoana face in medie 2 500 000 de pasi pe an.
-Bufnita este una din putinele pasari care poate deosebi culoarea albastra .
-Un gandac de bucatarie traieste noua zile fara cap, dupa care moare de foame.
-Podul Universitǎții din Boston este singurul loc din lume unde un vapor poate trece pe sub un tren care trece pe sub o mașinǎ care trece pe sub un avion.
-Pomii de Craciun au fost odinioara impodobiti cu spuma de sapun.

-Exista o pasare care in loc sa ciripeasca sau sa cante, latra.
-Un melc poate dormi trei ani .

-Dreptacii traiesc in medie cu noua ani mai mult decat stangacii .

-Daca tzipi timp de 8 ani, 7 luni si 6 zile, o sa produci suficienta energie pentru a fierbe o ceasca de cafea.
-Serpii au doua organe sexuale .
-O furnica poate sa supravietuiasca pana la doua saptamani sub apa .
-Puse cap la cap venele,arterele, si capilarele unui adult ar ajunge pentru inconjurul Pamantuluide aproape patru ori .
-Inima unei balene albastre este la fel de mare cat o masina. -
Ca sa previi cancerul, e bine sa mananci cate un morcov pe zi.

-Biblia este tradusa in 2 233 de limbi.
-Numele Mercedes provine de la numele unei austriece. [si turci au o localitate 'menderes'... hihuhoha]
-In medie oamenii se tem mai mult de paianjeni decat de moarte.
-Ochiul strutului este mai mare decat creierul sau. -
Unii lei se imperecheaza de peste 50 de ori pe zi.
-Steaua de mare nu are creier.
-In Indonezia se vorbesc peste 365 de limbi diferite.
-Cea mai mica pisica din lume traieste in California si ar putea intra fara probleme si in Cartea Recordurilor, datorita dimensiunilor ei liliputane. Heed, pisica in varsta de 9 saptamani din El Cajon masoara doar 7centimetri si nu cantareste mai mult de jumatate de kilogram.
-Albert Einstein a inceput sa vorbeasca la varsta de 6 ani.
-Foarfeca a fost inventata de Leonardo da Vinci. Leonardo da Vinci a fost capabil cu o mana sa scrie iar cu cealalta sa deseneze simultan.
- In momentul aterizarii Apolo 11 a ramas cu combustibil suficient pentru 20 de secunde de zbor.
-Delfinii dorm cu un ochi deschis .
-Exista 2 animale care pot vedea spatiul din spatele lor fara sa-si intoarca capul: iepurele si papagalul.
-Recent, o serie de cercetari efectuate in bazinul Marii Adriatice au pus pe oamenii de stiinta respectivi intr-o mare deruta. Fara indoiala, nimeni nu ar putea crede ca exista o mare fara fund. Acest lucru nu este posibil. Ca urmare a cercetarilor intreprinse a fost gasita insa, in Marea Adriatica, o groapa uriasa, care, fiind cercetata la randul ei, a dus la descoperirea unor fenomene cu totul ciudate. Urmarita timp indelungat, s-a constatat ca in aceasta uriasa deschidere abisala de pe fundul marii dispar zilnic circa 30.000 de tone de apa. Cercetatorii au turnat, in repetate randuri, in apropierea acestei gropi, mari cantitati de vopsea, care, in mod firesc, ar fi trebuit sa reapare undeva, mai aproape sau mai departe, in raurile sau lacurile din insulele sau de pe tarmurile marii. Dar apa colorata de vopseaua turnata de cercetatori nu a reaparut nicaieri. Au fost aruncate in dreptul acestei gropi si mari cantitati de material plastic, dar si acestea au disparut fara urma. S-a presupus ca vopseaua, cat si bucatile de material plastic au fost absorbite de groapa. Pana in prezent nu s-a ajuns la nici o concluzie, ramanand doar parerea ca pe fundul Marii Adriatice se gaseste o groapa abisala uluitor de adanca.
-Parul omenesc poate suporta o greutate de 3 kg. -
Osul de la sold este mai tare decat cimentul.
-China reprezinta 25% din populatia lumii.
-Daca iei orice numar, il dublezi, aduni 10, imparti prin 2, si apoi scazi numarul initial, raspunsul va fi 5.

-Simtul de miros al unei furnici este la fel de puternic ca al unui caine.
-Energia unui uragan este egala aproximativ cu 500.000 de bombe atomice. -
Atunci cand omul stranuta i se opreste inima pentru o milisecunda; cand stranuti, toate functiile corpului se opresc, chiar si inima.
-Stiinta a stabilit, ca pestii au voce si auz. Dar intre ei se inteleg… in limba lor. Un specialist a demonstrat recent, ca melodiile armonioase ce se raspandesc in apa, in forma de evantai influenteaza placut activitatea pestilor si-i atrag spre mal.
-Cea mai rece temperatura din istorie de pe pamant a fost inregistrata in Antartica pe 24 August 1960. Temperatura masura atunci -127 de grade F adica  -88,3 de grade C .
-Putem afirma ca lumea civilizata exista de 3.500 de ani. In toata perioada asta au existat 230 de ani fara razboaie.

-O vaca se imbata daca mananca prea multe mere.
-Pielea hipopotamului are o grosime de 6,5 cm asa ca il apara impotriva multor arme de foc. Acest animal fuge mai repede ca omul desi are 4 tone.
-Alunele se folosesc la fabricarea dinamitei.
-Supravietuitori in cazul scufundarii Titanicului sunt si 2 caini.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 10.11.15 8:02

-Omul piere mai repede din cauza lipsei somnului decat a mancatului. 10 zile rezista un om fara somn, maxim. Fara hrana chiar 1-2 luni.
-Placile tectonice ale Terrei se misca tot asa de repede ca si cum cresc unghiile la oameni.
-Creierul uman are capacitatea de stocare de 1 trilion de byte, sau 1164153 gigabyte.
-Sunetul scos de rate n-are ecou. Nimeni nu stie de ce.
-Turnul Eiffel are in compozitie otel de la furnalul din localitatea Ghelar din judetul Hunedoara.
-La nastere toata lumea l-a crezut mort pe Pablo Picasso, doar unchiului lui i-a venit o idee si a reusit sa-l aduca la viata cu ajutorul fumului de trabuc.
-Ultimul simt pierdut de om la moarte este auzul, primul vederea, apoi in ordine gustul, mirosul si pipaitul.
-In medie o persoana are peste 1460 de vise pe an .
 -Albinele, broastele testoase si termitele sunt complet surde.
-Imnul Greciei are 158 de strofe. Nimeni din Grecia nu cunoaste in intregime inmul statului.
-Palatul Buckingham are 602 de incaperi.
-Inima unei femei bate mai repede decat a unui barbat.
-Viteza de propagare a durerii in corpul uman este: 110 m/s.
-Pe Venus ploua cu acid sulfuric . -
Fluturii percep gustul cu picioarele . -
Exista in jur de 3 mii de milioane de bacterii in fiecare din laba piciorului tau.
-In 1386 un porc a fost executat prin spanzurarea in public pentru uciderea unui copil.
-Panza de paianjen are o rezistanta remarcabila. firul de grosimea unui creion ar putea opri un Boeing 747 din zbor.
-Cea mai lunga intrerupere de program de televiziune s-a intamplat in Anglia – BBC a oprit un desen animat cu Mickey-Mouse, s-a anuntat ca a pornit al doilea razboi mondial, apoi peste 6 ani au reluat filmul exact acolo unde s-a intrerupt.
-Unghiile mainilor cresc de patru ori mai repede decat cele ale picioarelor . -
Femeile clipesc de doua ori mai des decat barbatii.
-Limba unei balene albastre este lunga cat un elefant.
-Daca saliva ta nu poate dizolva un anumit aliment, nu-l poti savura.
-Peste 10.000 de pasari mor anual din cauza coliziunilor cu ferestrele .
-Nimeni nu stie unde este ingropat Mozart;
 -Sigura felina care nu-si poate retrage ghearele este ghepardul. -
Pielea corpului omenesc cantareste de doua ori mai mult decat creierul.
-Sobolanii rezista mai mult fara apa decat camilele.
-Limba cameleonului raportata la corp este de 5:1.
-Trecerea alimentelor din gura in stomac dureaza 7 secunde.
-Cucuveaua e singura pasare din lume care vede culoarea albastra.
-Corpul tau utilizeaza 300 de muschi, numai pentru a se mentine in echilibru, cand sta in picioare.
-Apa calda cantareste mai mult decat cea rece .

-Sunt produse mai multe filme in India decat la Hollywood. 
================================================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 09.11.15 8:50


1. Este imposibil să plângi în spațiu. Din cauza absenței gravitației,
lacrimile nu pot curge. Din aceleași rațiuni, nici flatulenta nu este posibilă.

2. Din punct de vedere fizic, este imposibil ca porcii să vadă cerul.
3. Pirații purtau cercei, deoarece credeau că le îmbunătățește vederea.
4. Dacă vă întrebați cine a fost primul: oul sau găina, Biblia detine
răspunsul. Potrivit Genezei 1:20-22, găina a apărut înaintea oului.
Poftim: mister rezolvat!.

5. Majoritatea elefanților cântăresc mai puțin decât limba unei balene albastră.
6. Mama lui Hitler a luat în considerare posibilitatea unei avort, însă doctorul acesteia a reușit să o convingă să  renunțe la idee.
7. În noaptea de 8 noiembrie 1923, Hitler organizează o lovitură de stat. Cunoscută drept "Puciul de la Berărie", încercarea de a cuceri puterea în Bavaria s-a transformat într-un eșec pentru Partidul Nazist. Dezamăgit de eșecul suferit, Hitler încearcă să se sinucidă. Este convins să nu o facă.
8. Se estimează că, pe parcursul vieții, fiecare din noi a înghițit cel puțin 8 păianjeni.
9. Veverițele uită unde își ascund aproximativ jumătate din hrana procurată.
10. Pe suprafața corpului uman, trăiesc mai multe vietăți decât toți oamenii de pe întreaga planetă.
11. Laptele hipopotamilor este roz.
12. Păsările nu urinează.
13. Chiar și în deșertul Sahara, a nins odată. Pentru 30 de minute, pe 18 februarie, 1979.
14. În timpul vieții, o persoană produce suficientă salivă, cât să poată fi umplute două piscine de dimensiuni normale.
15. Cimpanzeii și coțofenele sunt singurele animale capabile să își recunoască imaginea în oglindă. (uneori, chiar si oamenii...)
16. În Anglia, este interzis să mănânci plăcintă cu carne în ziua de Crăciun.
17. Este chiar mai greu decât credeți să scăpați de gândacii de bucătărie. Aceștia pot trăi încă nouă zile, după ce au fost... decapitați.
18. Posibilitatea să faci un infarct lunea este cu mult mai ridicată decât în celelalte zile ale săptămâni. Propunere: prelungiți-vă weekend-urile!
19. Dacă nu ar fi fost adăugați coloranți, Coca Cola ar fi fost... verde.
20. Poți arde 150 de calorii pe oră, dacă te dai cu capul de pereți.
21. Biblia este cea mai furată cartea din lume.
22. Ochiul unui struț este mai mare decât creierul acestuia.
23. Rechinii au organele reproducătoare în piept.
24. Caracatițele, de cealaltă parte, le au pe cap.
25. Dacă vă bate gândul să jucați la loto, trebuie să știți că șansele să muriți în drum spre loterie sunt mai mari decât acelea de a câștiga premiul cel mare.
26. Contrar a ceea ce se poate crede, americanii nu sunt cei mai mari consumatori de fast-food, ci chinezii.
27. Furnicile nu dorm niciodată. Se întind doar, pentru a se dezmorți.
28. O singură vaca produce, într-un an, circa 200.000 de pahare de lapte, mai mult decât poate o persoană să bea în cursul vieții.
29. Omul uită aproximativ 80% din tot ce învață pe parcursul unei zile.
30. China are mai mulți vorbitori de limba engleză decât Statele Unite ale Americii.
31. Dependența de Facebook este o boală reală.
32. Limba unei girafe măsoară 50 de centimetri. Este singurul animal care își poate introduce limba în ureche.
33. De peste 40.000 de ani, nici o specie de animale nu a mai fost domesticită.
34. Vasele de sânge din creierul uman măsoară aproximativ 161.000 de km,  suficient cât să înconjoare Pământul de patru ori.
35. Nu poți sforăi și visa în același timp.
36. Cele mai numeroase vietăți de pe planetă sunt artropodele. Până acum, au fost descoperite circa 70.000 de specii de păianjeni.
37. De-a lungul vieții, o persoană merge atât de mult pe jos, încât ar putea face ocolul Pământului de două ori.
38. Se crede că Isaac Newton ar fi murit virgin.
39. Michael Jordan câștigă din reclame pentru produsele Nike mai mult decât toți muncitorii din fabricile Nike din Malaiezia la un loc.
40. În urma unui studiu, 80% dintre bărbații căsătoriți au declarat că și-ar lega destinele de aceeași femeie, dacă ar putea da timpul înapoi, în timp ce doar 50% dintre femei au declarat același lucru.
41. Un copil ar putea înota prin venele unei balene.
42. Învățarea a două limbi înainte de vârsta de 5 ani influențează modul în care creierul se va dezvolta.
43. Conform statisticilor, una din cinci persoane trăiește cu mai puțin de 1 dolar pe zi.
44. Toți creveții se nasc masculi. Unii dintre ei devin femele la maturitate.
45. Panfobia este teamă de orice.
46. Anual, mai mulți oameni sunt uciși de măgari decât de accidente aviatice.
47. Circa 50% din populația Ugandei are sub 15 ani.
48. Peste 35 de miliarde de e-mailuri se trimit în fiecare zi.
49. În fiecare zi, 12 copii sunt oferiți zilnic altor mame decât celor naturale.
50. Numele complet al orașului Los Angeles este: El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles de Porciuncula.
=========================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 08.11.15 7:31

7 lucruri mai puțin cunoscute despre whiskyWhiskyul și-a început drumul către titlul de cel mai apreciat distilat al planetei. Faptul că provine în special din Scoția și că este obținut prin distilarea malțului de orz este informația general cunoscută, dar care sunt lucrurile mai puțin știute despre băutura? StyleReport și Whiskypedia.ro trec în revistă câteva dintre ele.1. Numele whisky este un derivat din limba celtăDenumirea whisky a apărut prin transformarea repetată a unor termeni din limba celtă. Cum în jurul anului 500 d.H. strugurii erau foarte greu de procurat și la prețuri foarte mari, călugării scoțieni au încercat să folosească grânele pentru obținerea unei băuturi alcoolice. Sfântul Patrick a importat tehnica distilării în zona Irlandei iar rezultatul, extrem de apreciat de localnici și monahi deopotrivă, a primit numele „uisge beatha“ – apă vie sau apa vieții. De acolo, prin transformări repetate ale termenului s-a ajuns la englezescul „whisky“.2. Whisky și Whiskey nu sunt neapărat același lucruUn „e“ în plus sau în minus poate părea o greșeală de scriere sau pur și simplu o preferință a redactorului, dar de fapt, paronimia oferă câteva informații despre proveniența distilatului. În Scoția există mai multe regiuni în care se produce whisky-ul, regiuni ce imprimă diferite caracteristici produsului finit. Ele au fost inițial denumite folosindu-se vechile zone administrativ teritoriale de unde se percepeau taxele: Speyside, Highlands, Lowlands, Islands, Islay, Campbeltown. Dincolo de țara de origine, whisky-ul are deja tradiție și este numit ca atare în Irlanda, Statele Unite, Suedia, India, Noua Zeelandă, Africa de Sud și Japonia.Irlandezii folosesc pentru distilarea whiskyului un decoct în care pe lângă orzul malțificat adaugă și orz crud. Tot ei sunt cei care au inventat distilarea continuă prin alambic cu coloană, iar considerând că whisky-ul produs de ei este calitativ superior scoțienilor, au decis să-l scrie whiskey, metodă preluată de la ei și de către americani sau canadieni.3. Un whisky mai bătrân nu este obligatoriu mai bunVârsta unui whisky, inscripționată de cele mai multe ori pe etichetă, este un indiciu brut despre calitatea unui whisky și influențează foarte mult prețul de vânzare. Cu toate acestea, deși utilă, informația referitoare la vârstă nu este un indiciu edificator asupra calității. Un whisky bâtrân nu este întordeauna un whisky mai bun. În cazul unui blend scotch, vârsta se referă obligatoriu la cel mai tânăr whisky aflat în compoziția amestecului. Vârsta trecută pe etichetă nu reprezintă o medie a vârstelor whisky-urilor din amestecul unui blend și nici nu înseamnă că tot whisky-ul are aceeași vârstă. În cazul în care vârsta lipsește cu totul de pe etichetă, atunci putem presupune că whisky-ul poate avea vârsta minimă legală impusă, de 3 ani pentru cele scoțiene sau 2 ani pentru cele americane.4. Butoiul în care se păstrează whiskyul nu este niciodată nouÎn Scoția nu este permisă folosirea de butoaie noi din lemn de stejar pentru maturarea whisky-ului. Ele trebuie să fi fost umplute, anterior, pentru minim 6 luni, un alt produs alcoolic: vin, bere, rom sau whiskey american. În Statele Unite, legea sună total opus. Aici, nu este permisă refolosirea butoaielor pentru maturarea whiskey-ului. Dacă un distilat din orz malțificat este lăsat la învechit în butoaie care nu sunt din stejar, atunci el nu poate primi denumirea de whisky/whiskey.5. Whisky on the rocks însemna la propriu „whisky cu pietre“Denumirea se referea în urmă cu câteva secole la răcirea whisky-ului cu ajutorul pietrelor reci luate din râu. Odată cu apariția răcitoarelor și a frigiderelor pietrele au fost înlocuite de cuburile de gheață dar expresia a rămas. În mod normal, whisky-ul se bea sec sau doar cu apă adăugată. Gheața îngheață aromele și creează senzația domolirii puterii alcool-ului din pahar. În lumea pasionaților de whisky nu există termeni precum whisky and soda sau whisky and cola.6. Japonezii produc cel mai bun whisky…cel puțin deocamdatăCel mai bine vândut single malt este Glenfiddich, cel mai bine vândut blend scotch este Johnnie Walker, țara cu cea mai mare producție și cel mai mare consum de whisky este India iar în statul Kentucky sunt mai multe butoaie pline cu whiskey lăsate la învechit decât numărul de locuitori. Și totuși, conform premiilor de specialitate, World Whiskies Awards, Japonia produce cele mai bune whisky-uri din lume. În 2012, producătorul Yamazaki a primit premiul pentru cel mai bun single malt continuând dominația japoneză într-o competiție cu mai mult de 300 de mărci înscrise.7. Și îngerii beau whiskyOdată pus în butoaie, prin interacțiunea dintre alcool și lemnul de stejar, în fiecare an distilatul pierde prin evaporare o cantitate egală cu 2%. Tot două procente se pierd anual și din tăria alcoolului. Acest proces chimic este denumit plastic în industrie „angel’s share“ – partea îngerilor.
========================================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 07.11.15 10:41

1. ... cel mai mult se fumeaza in: China, Indonezia, Rusia, SUA, Italia, Grecia si Turcia/
2. ... zilnic se fumeaza 15 miliarde de tigari?
3. ... anual se vand in jur de 6.000 de miliarde de tigari?
4. ... in fiecare zi, aproximativ 3.500 de minori din America fumeaza prima lor tigara?
5. ... in fiecare minut sunt vandute in jur de 10 milioane de tigari in toata lumea?
6. ... al patrulea producator mondial de tigari este compania Imperial Tobacco?
7. ... o tigara aprinsa produce hidrocarburi de 7 ori mai repede decat gazele de esapament ale unui autoturism?
8. ... cel mai mare producator mondial de tigari, Phillip Morris, are in toata lumea mai mult de 75.000 de angajati?
9. ... in jur de 250 de milioane de femei de pe Pamant sunt fumatoare?
10. ... consumul de tigari este intr-o continua crestere? Fata de nivelul inregistrat in 1990 a crescut de sapte ori.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 06.11.15 9:43

STIATI  CA???
*     Oamenii sunt singurele animale capabile sa traseze o linie dreapta.
*     ADN-ul unui om contine 80.000 de gene.
*     Asa cum amprentele digitale sunt unice, amprenta limbii fiecarei persoane este diferita fata de celelalte.
*     Un adult are mai putine oase in organism decat un copil. Ne incepem viata cu 350 de oase dar, pentru ca anumite oase se unesc in timpul cresterii, la maturitate mai avem doar 206.
 *     Chiar daca nu este la fel de sensibil precum cel al unui caine, nasul uman poate percepe pana la 50.000 de mirosuri diferite.
*     Acizii digestivi prezenti in stomacul uman sunt atat de puternici incat pot dizolva zincul si coroda otelul. Din fericire pentru noi, celulele din mucoasa gastrica a stomacului se innoiesc la maxim 3-4 zile, nelasand timp acizilor sa le dizolve.
*     Un plaman uman contine peste 300.000 de milioane de vase capilare. Daca acestea ar fi puse cap la cap, s-ar intinde pe o distanta de 2400 de kilometri.
*     Testiculele unui barbat produc 10 milioane de spermatozoizi in fiecare zi - suficent cat acesta sa poata repopula planeta in doar sase luni.
*     Oasele umane sunt le fel de rezistente precum granitul. Un os de marimea unei cutii de chibrituri poate suporta presiunea unui bloc de 9 tone - de patru ori mai mult decat poate suporta betonul.
*     Cel mai mare organ al corpului uman este pielea. Ea poate acoperi, in cazul unui adult, o suprafata de 1,9 metri patrati. De asemenea, in timpul vietii unui om, acesta pierde pana la 18 kilograme de piele moarta.
*     Cand doarme, un om creste in medie cu 8 milimetri, pentru ca dimineata sa revina la inaltimea initiala. Motivul este simplu... forta gravitationala care actioneaza asupra cartilagiilor.
*     Un om consuma, in medie, 50 de tone de mancare si bea circa 50.000 de litri de lichide de-a lungul vietii.
*     Muschii unui ochi se misca de circa 100.000 de ori pe zi. Pentru a ne imagina ce inseamna acest lucru, ganditi-va ca echivalentul unui asemenea efort pentru muschii picioarelor inseamna un traseu de 80 de kilometri in fiecare zi.
*     In 30 de minute, corpul uman degaja suficienta caldura incat sa poate fierbe 3,5 litri de apa.
*     O picatura de sange are nevoie de numai 30 de secunde pentru a face un circuit complet al corpului uman.
*     Ochiul uman percepe doar 90% dintre informatiile pe care le primeste.
*     Ovarele contin aproximativ jumatate de milion de ovule. Cu toate acestea, doar 400 dintre ele vor avea ocazia de a da nastere unei noi vieti.
*     Fiecare centimetru patrat de piele contine cel putin 32 de milioane de bacterii. Din fericire, cele mai multe dintre ele sunt inofensive.
*     Numai picioarele contin peste 500.000 de glande sudoripare, glande care pot elimina pana la jumate de litru de transpiratie pe zi.
*     Viteza cu care aerul este eliminat in timpul unui stranut este de cel putin 160 de kilometri pe ora.
*     In timpul unei vieti, un om poate produce pana la 24.000 de litri de saliva, suficient cat pentru a umple doua piscine olimpice.
*     Un om poate rezista pana la 40 de zile fara mancare, 6 zile fara apa si 6 minute fara aer. De asemenea, el nu poate rezista, in mod normal, fara sa doarma mai mult de 11 zile.
*     Capul unui copil cantareste cat un sfert din greutatea corpului acestuia. La maturitate, capul reprezinta doar a opta parte din greutatea trupului.
*     Unghiile de la degetele mainilor cresc, in medie, de sase ori mai repede decat cele ale picioarelor.
*     Aproximativ 50.000 de celule din corpul tau au murit si au fost inlocuite chiar in timp ce citesti acest articol. Scheletul tau este unul nou la fiecare trei luni si ai o piele noua in fiecare luna.
*     Fiecare centimetru patrat din pielea ta contine 6 metri de vase de sange, 3,5 metri de nervi, 1300 de celule nervoase, 100 de glande sudoripare si 3 milioane de celule.
*     Pentru a te incrunta, esti nevoit sa folosesti 43 de muschi ai fetei. Pentru a zambi nu ai nevoie decat de 17.
*     Din cele 206 oase ale corpului uman, mai mult de jumate din ele se afla in maini si picioare.
*     Inima unui om bate de aproximativ 3 miliarde de ori in timpul vietii acestuia.
*     Aorta este cel mai mare vas sanguin din corpul uman. In cazul unui om adult, ea are diametrul unui furtun de gradina. La polul opus se afla capilarele. Acestea sunt atat de subtiri incat este nevoie de 10 astfel de vase, puse unul langa altul, pentru a egala grosimea unui fir de par.
*     Orice persoana pierde, in medie, 100 de fire de par pe zi si peste 10 miliarde de particule de piele moarta.
*     Ochiul uman este capabil sa distinga aproximativ 1 milion de culori diferite si sa obtina mai multe informatii decat cel mai performant telescop construit vreodata.
*     Atunci cand atingi un obiect, semnalul circula prin corp, prin intermediul nervilor, cu peste 200 de kilometri pe ora.
*     Un om inspira si expira de circa 23.000 de ori pe zi.
*     Locul in care parul uman creste cel mai repede este barba. Daca nu ar fi taiata periodic, o barba ar putea atinge pana la 10 metri lungime.
*     In prima luna de viata, un copil invata atat de multe lucruri incat sinapsele din creierul sau cresc de la 50 de trilioane la 1 quadrilion. Daca si corpul sau s-ar dezvolta cu aceeasi viteza, copilul ar cantari 77 de kilograme dupa numai o luna de viata.
*     Stomacul unui adult poate cuprinde pana la 1,5 litri de hrana.
*     Unghiile si parul sunt alcatuite din aceeasi substanta... cheratina.
*     Degetele mari de la picioare sunt unele dintre cele mai importante structuri ale corpului nostru. Datorita acestor degete, un om isi poate pastra pozitia verticala si isi poate mentine echilibrul.
 *     Barbatii mai scunzi de 1,28 metri si femeile mai scunde de 1,18 centimetri sunt considerati pitici.
*     Fiecare om isi indoaie degetele de 25 de milioane de ori intr-o viata.
*     Marimea inimii unui om este egala cea cea a propriului sau pumn.
*     Creierul uman genereaza intr-o zi mai multe impulsuri eletrice decat toate telefoanele mobile din lume la un loc.
*     In corpul fiecaruia dintre noi traiesc bacterii a caror greutate insumata ar atinge cifra de 2 kilograme.
*     Plamanul drept retine, intotdeauna, mai mult aer decat cel din partea stanga.
*     Numai in gura, un om are pana la 40.000 bacterii.
*     In momentul nasterii, creierul unui copil contine circa 14 miliarde celule, numar care nu mai creste pana ala sfarsitul vietii. Dupa varsta de 25 de ani, creierul uman incepe sa piarda pana la 100.00 de celule zilnic. Dupa varsta de 50 de ani creierul uman isi reduce simtitor volumul.
*     Femeile clipesc de doua ori mai des decat o fac barbatii.
*     Cele mai mici celule din corpul unui barbat sunt spermatozoizii
=============================================================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 05.11.15 7:11

1. Daca locuiesti in Franta, nu ai voie sa-ti botezul porcul cu numele Napoleon.
2. Nu ai voie sa iesi din casa fara lenjerie intima daca locuiesti in Thailanda.
3. Ca sa cumpere alcool, barbatul din Pennsyilvania trebuie sa aiba acordul scris al sotiei.
4. Vrei sa faci sex in apa? Atunci te asteapta un an de inchisoare. Asta daca stai in Swaziland, o tara africana.
5. Sotul te poate lovi o data pe luna daca locuiti in Arkansas (SUA). In schimb, daca gestul se repeta, poti sa-l bagi la puscarie.
6. NU ai voie sa mori in cladirea Parlamentului din Marea Britanie.
7. Daca indraznesti sa copiezi la examene, in Bangladesh, risti sa faci pana la 15 ani de inchisoare.
8. Locuiesti in Oregon? Atunci ai voie sa injuri in timp ce faci sex cu sotia ta.
9. Barbatii din Brazilia sunt obligati prin LEGE sa le ofere orgasm partenerelor.
10. Femeile din Illinois risca inchisoarea daca probeaza mai mult de 6 rochii in acelasi magazin.
11. Ginecologii din Bahrain trebuie sa utilizeze o oglinda atunci cand consulta pacientii, intrucat nu au voie sa le vada organele genitale, ci doar reflexia lor.
12. Daca locuiesti in Scotia si un necunoscut te roaga sa-l lasi sa-ti foloseasca toaleta, esti obligat legal.
13. Nu ai voie sa saruit o femeie daca ai mustata (in Eureka - Nevada, SUA).
14. Barbatii pot face sex cu animale in Lebanon, cu o conditie: animalele trebuie sa fie femele.
=============
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 04.11.15 8:29

 1. ... parul unui om poate suporta o greutate de maxim 3 kilograme?
2. ... toate functiile organismului, inclusiv inima, se opresc in timpul stranutului? Tocmai de aceea nu putem stranuta cu ochii deschisi.
3. ... copiii se dezvolta mai mult primavara?
4. ... limba este cel mai puternic muschi din tot organismul uman?
5. ... pupilele ti se dilata atunci cand te uiti la persoana iubita? Acest lucru se intampla si cand privesti un om pe care il urasti.
6. ... majoritatea particulelor de praf din casa sunt, de fapt, piele moarta?
7. ... toate vasele sanguine din organism ating lungimea necesara pentru a inconjura planeta de 4 ori?
8. ... corpul se micsoreaza gradual dupa varsta de 30 de ani?
9. ... oasele femurale sunt mai puternice decat.. betonul?
10. ... fumatul iti provoaca de 3 ori mai multe riduri?
11. ... ochii au aceeasi dimensiune si la nastere, si la moarte, dar nasul si urechile nu se opresc niciodata din dezvoltare?
12. ... e destul de probabil sa ai cosmaruri daca dormi intr-o camera neincalzita?
13. ... mori daca nu dormi 10 zile consecutiv? In schimb, nu te poti sinucide tinandu-ti respiratia?
14. ... organismul supravietuieste chiar daca nu mai are stomac, un rinichi, 80% din intestine, un plaman, splina si 75% din ficat?
15. ... parul uman poate fi distrus in totalitate doar de foc? In rest, frigul, schimbarile climatice sau alte forte naturale nu au aceeasi putere.
============================================.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 03.11.15 8:59

 1. ... aproape 2 miliarde de oameni sufera din cauza lipsei apei? Ei traiesc in zone unde precipitatiile sunt extrem-extrem de sarace.
2. ... in fiecare minut mor 4 copii din cauza lipsei apei ori din pricina calitatii ei?
3. ... se estimeaza scaderea cantitatii de apa de pe glob? Se spune ca mai bine de 65% din populatia globului va avea de suferit.
4. ... China se extinde tot mai mult in aceea ce priveste industria alimentara? Acest lucru inseamna resurse suplimentare de apa pentru suprafetele din ce in ce mai mari pe care le foloseste in agricultura.
5. ... in jur de 80% dintre raurile mari din China sunt foarte poluate, incat nici macar statiile de tratare nu au ce sa le mai faca?
6. ... India isi va termina resursele de apa pana in anul 2050?
7. ... Arabia Saudita va fi dependenta total de importul de grau incepand cu anul 2016? Cauza o constituie lipsa apei.
8. ... circa un sfert din rezerva planetara de apa proaspata e detinuta de SUA? Este vorba, de fapt, de Marile Lacuri, la granita cu Canada. In acest moment, americanii o vand chinezilor.
9. ... panza freatica din orasul Ogallala (Nebraska - SUA) pierde in fiecare minut 2,5 tone de apa?
10. ... in viitorul destul de apropiat, apa potabila va costa enorm de mult?
.==================================================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 02.11.15 9:50

1. Cat de tare conteaza intr-o relatie – daca traiti cu impresia ca exista un raspuns universal valabil, va inselati cumplit. O sa auziti variante cu 80%, ba si sub 50%, sau, una tot mai des pomenita –  daca merge bine, nu conteaza asa tare, daca e prost, conteaza 100%. Adevarul este ca trebuie sa intoarcem un pic modul in care punem problema si sa intrebam si cat de tare conteaza relatia in viata sexuala?

2. Cate calorii topim intr-o partida fierbinte – un alt subiect in care generalizatul nu poate decat sa starneasca hohote. Asa cum eu si tu, cel care citesti acum, nu vom arde acelasi numar de calorii daca alergam 5 kilometri, tot asa, partidele de sex, atat de diferite de la caz la caz, nu vor avea niciodata un consum energetic standard. Deseori se vorbeste despre sute de calorii cu minus. In realitate, pot fi in jur de cateva zeci. Depinde.

3. Dupa cate intalniri e potrivit sa faci sex – un nou domeniu in care sfaturile si cifrele prestabilite dupa care ar trebui sa ne ghidam sunt absolut inutile. Pe vremea facultatii mele, prin toate mijloacele de comunicare eram indemnata sa respect regula celor 3 intalniri pana la marele moment. Aiurea! Daca traiti in sablonul –sex la a 3-a intalnire, in care ard 300 de calorii si consider ca e 80% important in noua relatie, nu o sa savurati prea tare ceea ce vi se intampla. Nu stiu care mai e norma recomandata acum, dar daca o cunoasteti cumva, va sfatuiesc sa o uitati pana la finalul articolului.

4. Nu aduce anul, ce aduce "calendarul" – una dintre cele mai riscante asa-zise metode contraceptive, in opinia mea, metoda calendarului ascunde capcane despre care va sfatuiesc sa cititi cat de des puteti. Mi se pare cinstit sa precizez ca am 3 prietene care au ramas insarcinate jucandu-se de-a matematica pe anotimpuri. Desi de multe ori suntem luati drept roboti, nu suntem unii, nu functionam dupa ore, date si coordonate fixe. Iar ovulatia este un subiect pentru care nu trebuie sa bagati niciodata, dar niciodata mana in nici un foc, cat de mic.
5. Sportul imbunatateste viata sexuala – ei da, aici putem generaliza fara nici o problema. Miscarea regulata, sedinte de aproximativ o ora, de 3 ori pe saptamana, are (si) acest dar, de a ne face mai buni in pat. Rezistam mai mult, devenim mai flexibili, ne dorim sex mai des pentru ca ne place de noi, suntem in forma si, automat, nu ne ferim sa aratam asta etc. Acordati-va cel putin 6 luni de sport regulat inainte sa simtiti primele efecte in intimitate.

6. Focul pasiunii trebuie sa arda de la sine – o vorba in spatele careia ne ascundem cand nu vrem, nu putem sau pur si simplu nu avem chef sa facem o relatie sa mearga. Nu, pasiunea nu e ceva care vine la kilogram odata cu noul partener, o tinem intr-un borcan, iar ea se dozeaza singura. O relatie sexuala implinita inseamna si mult efort si preocupare. De cum aratam, de ce facem, de ce simte celalalt etc. Daca aveti nevoie de o scuza pentru statul cu mainile in san, inventati-va macar una mai plauzibila.

7. Trebuie sa consumam mancaruri afrodisiace – doar daca vrem sa fim impacati ca am bifat niste liste care i-au "inspirat" candva pe altii. Eu m-am mai amuzat cu niste recomandari care nu mi-au dus insa nici libidoul pana la cer, nu mi-au dat nici cu el de pamant. Puteti incerca alimente extrem de la indemana de tipul ciocolatei, bananelor, migdalelor sau mierii. Sau, daca doriti, puteti merge mai departe cu stridii si alte raritati. Singura regula legata de mancare si sex pe care o cred si o recomand este sa nu mancati toate cele 2, 3 feluri plus desert, caci sigur va scadea calitatea sexului, daca nu va disparea cheful de el cu totul.

8. Prezervativul, cel tare incomod – in aceasta privinta nu ne ramane decat sa-i credem pe cuvant pe domni, insa, sondajele pe esantioane destul de mici pe care le-am facut eu, mi-au spus ca, de fapt, jena este minima. Asa ca este posibil sa avem de-a face cu comoditatea pe care am invocat-o si mai sus cand vorbeam despre lenea intretinerii pasiunii. Oricum, daca vi se pare incomod prezervativul, sa vedeti cat de incomode sunt bolile cu transmitere sexuala. Sau, discutati cu partenerele despre efectele adverse ale metodelor contraceptive pe care le folosesc ele, ca sa fie totul... mai comod.

9. Virginitatea, o corvoada – pot doar sa-mi imaginez presiunea de pe adolescentii momentului, care privesc inceperea vietii sexuale ca o intrecere cu ceilalti colegi, ca pe o confirmare a faptului ca fac parte din gasca celor misto. Stiu insa cu certitudine ca prima experienta sexuala trebuie savurata, nu doar rapid bifata si ca, intr-adevar, tot revenim cu gandul la ea, de-a lungul vietii noastre intime, asa ca merita sa incercam sa fie cu totul speciala.

10. Barbatii vor sex oriunde, oricand, oricum – pentru cele care cred asta, refuzurile din diverse cauze pot pica extrem de prost. Spuneam ceva mai devreme ca noi femeile nu suntem roboti, iar viata noastra intima nu functioneaza ceas – de aici nici ovulatia programata la data fixa. Ei, nici barbatii nu sunt. Serviciul solicitant ii afecteaza si pe ei, starea relatiei la fel si cate si mai cate. Poate ca daca acceptam ca nu e despre apasatul unui buton magic al dorintei, ci despre construit si pastrat, altfel ar arata relatiile.

11. Bolile cu transmitere sexuala nu aleg – sunt inca uimita de modul de a pune problema al unor cunoscuti care merg pe principiul "in cercurile in care ma invart eu, probabilitatea unor BTS-uri este extrem de scazuta". Incercati apoi sa va faceti o programare la ginecolog, sa vedeti cat de greu gasiti un loc liber si cate dintre paciente cer o consultatie pe motiv de boli venerice. Nu sugerez sa umblam cu buletinul de analize in buzunar, dar macar sa nu ne lasam atrasi in capcana lui "mie nu mi se poate intampla", cu pretul sanatatii noastre.

12. Menstruatia ne apara de o sarcina – am scris nu de mult despre acest subiect si il readuc in discutie pentru ca merita. Aceasta convingere, prietena buna cu metoda calendarul, ne poate face probleme. Aceeasi ovulatie este in centrul atentiei si mi se pare extrem de important sa stabilim o data pentru totdeauna ca nu o putem calcula cu precizie si nu ne putem baza pe ceva ce doar ni se pare sigur.

13. Barbatii nu mimeaza orgasmul – surpriza: ba da. Poate nu la fel de des si atat de bine, dar da, o fac si ei. Fireste, urmeaza intrebarea de ce?, si ajungem din nou la raspunsul – chiar nu putem generaliza. Femeile de ce o fac? Exact, cine sa stie?! Dincolo de studii si sondaje si cercetatori, astfel de situatii impun discutii mai mult decat sincere cu partenerul, iar adevarul gol-golut este singurul care conteaza si salveaza.

14. Rutina distruge viata sexuala – acum, sper ca nu va veti supara prea tare pe mine daca voi inlocui cuvantul "rutina" cu nepasare, lene, dezinteres. Tot revin la ce spuneam mai la inceput cu focul pasiunii pe care avem cumva datoria sa-l pastram aprins. Rutina apare inevitabil in orice dormitor, dar noi suntem cei care ii deschidem larg usa. Sau cei care i-o trantim in nas de nu se vede. Dincolo de magia inceputului si nu numai, o viata sexuala reusita inseamna si multa munca. Full time.

15. Sexul oral este singurul lipsit de orice risc – nu potrivit ultimelor studii de amploare facute la nivel mondial. Tot mai multe cazuri de cancer de gat sunt legate de sexul oral, iar medicii le recomanda celor care se stiu cu parteneri cu HPV sa mearga regulat la screeninguri pentru aceste forme ale bolii. In intreaga Europa, dar si in America astfel de imbolnaviri au crescut alarmant, in special in cazul barbatilor. Ajungem la acelasi prezervativ pe care avem tot mai multe motive sa nu il uitam.

16. Orice partida de sex ar trebui sa se termine cu un orgasm – ar fi frumos, dar in nici un caz nu ar trebui. Este o regula pe care, daca v-ati asumat-o, mai bine o uitati. Nu toate partidele de sex din lume se incheie cu un orgasm, dar asta nu inseamna nici pe departe ca nu sunt reusite. Desigur, daca numai la orgasm ne-a stat mintea si nu am putut sa ne bucuram de experienta, atunci categoric nu va fi o reusita. Dar, la modul general vorbind, orgasmul nu e o regula si nici o conditie obligatorie ca sa savuram actul in sine.

17. Masturbarea nu are ce cauta intr-o relatie – daca sunteti de parere ca inseamna tradare si cautarea placerii in alta parte caci nu o poti obtine cu partenerul, atunci da, nu isi are locul in relatia voastra. Daca insa o acceptati ca ceea ce este – o descoperire permanenta a secretelor sexualitatii fiecaruia, dincolo de false tradari si mituri despre imbolnaviri, atunci va puteti bucura de o relatie care va avea si mai mult de castigat din ea.

18. Discutiile despre sex sunt inutile, faptele conteaza –  conteaza ele faptele, dar, pana acolo, trebuie sa ai idee despre ce fapte ar fi bine sa faci. Comunicarea pe teme sexuale este mai mult decat esentiala in orice relatie care se vrea de succes. Indragostirea nu ne face si telepatici, deci nu vom putea visa peste noapte si pune in practica a doua zi preferintele sexuale ale partenerului. Treceti peste pragul micilor stanjeneli de inceput si ajutati-va jumatatea sa va satisfaca pe deplin. Si viceversa.

19. Filmele erotice sunt doar pentru barbati – si sunt murdare, si sunt si din aceeasi categorie cu masturbarea, adica nu au ce cauta intr-o relatie. Daca si cand veti reusi sa treceti peste aceste formulari, incercati sa aflati si alte pareri despre ele. Sau, si mai bine, incercati sa va faceti propria parere despre ele. Sa stiti ca, printre vocile multe care sustin afirmatiile de la inceput, sunt si unele care ne spun sa nu subestimam puterea unui film porno vizionat impreuna cu partenerul. Ce aveti de pierdut? Cel mult un mit.

20. Jucariile sexuale sunt niste ciudatenii – parere care a fost intarita, sunt convinsa, de statutul acesta de locuri bizare, prafuite si bine pitite al sex shop-urilor de la noi din tara. O vizita in alte orase – Amsterdam sau Paris, de pilda, schimba total viziunea. Cupluri de toate varstele, tinandu-se de mana si zambind intra in magazinele cu pricina si experimenteaza. Poate nu va sunt deloc pe plac, poate nu va schimba cu nimic viata intima, poate chiar nu au fost facute pentru voi. Dar poate ca e fix pe dos.
==================================.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 01.11.15 9:05

1. ... in China sunt executati de trei ori mai multi oameni decat in restul lumii? Conform Amnesty International, doar in 2008 au fost condamnati la moarte in jur de 1.718 oameni, dar unii afirma ca cifra ar fi, de fapt, mult mai mare.
2. ... in China traiesc in jur de 40 de milioane de protestanti si 14 milioane de catolici?
3. ... aproape 5.000 de copii nascuti in prajma Jocurilor Olimpice au primit numele Aoyun, care in mandarina inseamna chiar "Jocurile Olimpice".
4. ... inca mai exista cazuri de ciuma in China?
5. ... in jur de 50% din produsele contrafacute din Uniunea Europeana sunt aduse din China, de fapt?
Afla si Povestea copilului fortat sa inghita apa ucigasa din farfurie
6. ... aproape trei sferturi de miliard de chinezi beau apa poluata? Se spune ca 75% din lacurile si raurile din China si peste 90% din apele subterane sunt poluate.
7. ... anual sunt folosite 45 de miliarde de betisoare de lemn? Pentru acestea sunt necesare 25 de milioane de copaci adulti.
8. ... peste 200 de milioane de chinezi se intretin zilnic cu mai putin de 1 dolar. De altfel, se stie ca aceasta tara ocupa in 2004 al 39-lea loc in topul celor mai sarace natiuni ale lumii.
=======================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 31.10.15 8:30

 1. Stimularea sfarcurilor te apropie de partener. Motivul pentru care barbatii incearca sa stimuleze sfarcurile femeilor este ca au realizat ca acestea sunt mai inclinate sa se "lege" mai tare de ei.

2. Mai mult, unele femei pot ajunge la orgasm doar prin stimularea sfarcurilor.  29% dintre femei, ca sa fim mai precisi.

3. In Londra s-a creat o cupa de sampanie in forma sanului lui Kate Moss.

4. Barbatii au sani si sfarcuri pentru ca initial toti fetusii sunt femei.

5. Cea mai mare cupa la sutien este L, si cea mai mica AAA.

6. Oamenii de stiinta habar n-au de ce femeile au tot timpul sanii plini.

7. In Roma Antica, femeile isi bandajau sanii ca sa stea in loc atunci cand faceau exercitii.

8. Cercetatorii au descoperit ca femeile care alapteaza intampina un risc mai scazut de boli cardiovasculare si de cancer.

9. Alaptatul face mama mult mai vigilenta cu privire la copilul ei.

10. Moda cu corsetele care strang talia si ofera sanilor efect de push-up s-a stins in timpul Primului Razboi Mondial, deoarece armata avea nevoie de mai mult fier pentru munitie si le-a rugat pe femei sa isi doneze corsetele.

11. Zilnic sunt fabricate peste 4 milioane de sutiene.

12. Un studiu din 2013 a demonstrat ca barbatii care prefera femeile cu sani mari sunt mai putin stabili din punct de vedere financiar.

13. Acelasi studiu a concluzionat ca barbatii atrasi de sani mici sunt mai stabili financiar. De asemenea, sunt mai putin inclinati sa isi doreasca copii.

14. Daca dormi pe burta risti sa iti modifici forma sanilor. Cea mai buna pozitie de dormit pentru sanatatea bustului este pe lateral.

15. Exista opt tipuri de sfarcuri.
=========================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Admin la data de 30.10.15 8:48

2. Au existat 9 subspecii de tigru: Bengalez, Siberian, Indochinez, Chinez de Sud, Sumatran, Malaezian, Caspic, Javanez si Balinez, dintre care ultimele 3 sunt disparute, una este disparuta in salbaticie iar restul sunt pe cale de disparitie;
3. La inceputul anilor 1900 existau in jur de 100.000 de exemplare de tigri; in prezent se estimeaza ca au mai ramas in jur de 3000-4500;

4. Fiecare tigru din lume are propriul model de dungi, la fel cum fiecare om are amprente unice;
5. Cea mai mare subspecie de tigru este tigrul Siberian;
6. Cele mai vechi fosile de tigru au fost descoperite pe teritoriul Chinei si se crede ca au peste 2 milioane de ani;
7. Datorita numarului din ce in ce mai mic al tigrilor, oamenii au inceput sa imperecheze in captivitate tigrii cu leii; Combinatia de tigru si leoaica se numeste Tiglon, iar combinatia de leu si tigroaica se numeste Liger;
8. Desi este unul dintre cele mai de temut animale de pe pamant, se pare ca un tigru face o victima la 20 de incercari;
9. Spre deosebire de majoritatea felineor, tigrii adora apa; acestia sunt excelenti inotatori si deseori in timpul zilei se relaxeaza in iazuri, parauri sau rauri;

10. Cel mai cunoscut tigru din lume este Tigger, personajul din desenul animat Winnie the Pooh;
11. Conform unui sondaj realizat de postul Animal Planet, tigrul este animalul preferat al oamenilor. Tigrii au primit 21% din voturi, cu 1% mai mult decat cainii;
12. Tigrii pot face salturi de pana la 10 metri;
13. Spre deosebire de pisici, tigrul are pupilele rotunde;
14. Majoritatea tigrilor au ochii galbeni, dar tigrii albi au ochii albastri datorita legaturii genetice intre ochii albastrii si blana alba;
15. Tigrii isi marcheaza teritoriul prin zgarierea copacilor si prin urina;
16. Un tigru isi poate da seama de varsta, genul si starea de reproducere a altui tigru dupa mirosul urinei;
17. Desi nu sunt adaptati la intuneric, tigrii vad noaptea de 6 ori mai bine decat oamenii;
18. In mod normal tigrii nu rag la alte animale ci rag doar cand doresc sa comunice cu alti tigrii aflati la distanta; un tigru care se pregateste de atac mai degraba maraie;
19. Cand mai multi tigrii sunt prezenti in jurul unei prazi, masculii vor astepta ca femelele si puii sa manance prima data, spre deosebire de lei, care fac invers. Tigrii nu se lupta aproape niciodata pe hrana, ci isi asteapta randul;
20. Modelul de dungi de pe fruntea unui tigru se aseamana cu simbolul chinezesc pentru “rege”, oferindu-i acestuia un statut cultural regal;
21. Femelele sunt fertile doar patru sau cinci zile pe an, timp in care se imperecheaza. Dupa 3 luni tigroaica naste 2 sau 3 pui, care vor fi orbi in prima saptamana de viata;
22. Semnele de pe blana unui tigru se afla si pe piele; prin urmare, si un tigru tuns ar avea dungi;
23. Tigrul prefera sa vaneze animale mari prin ambuscada. In unele zone din India, oamenii poarta masti la ceafa, ca sa nu fie atacati din spate de tigrii;
24. Tigrii nu pot toarce. Pentru a-si arata fericirea tigrii isi inchid ochii. Acest lucru se datoreaza faptului ca pierderea vederii reduce apararea, astfel tigrii (si multe alte feline) inchid ochii in mod intentionat doar cand se simt confortabil si in siguranta;
25. Tigrul poate alerga cu 60 km/h;
26. De multe ori tigrii imita sunetele scose de alte animale pentru a-si atrage prada;
27. Desi de cele mai multe ori tigrii isi ucid prada cu ajutorul coltilor lungi de 10 cm, uneori pot lovi si cu labele din fata. O singura lovitura este destul puternica incat sa sparga craniul unui urs sau sa-i rupa spatele;
28. Saliva tigrului este un bun antiseptic. Acesta isi linge ranile pentru a le dezinfecta;
29. Picioarele tigrului sunt atat de musculoase incat acesta poata ramane in picioare chiar si cand e mort;
30. La fel ca la celelalte feline, limba tigrului este acoperita cu peri, astfel incat cand se spala isi piaptana si blana in acelasi timp;
31. Tigrii pot trai pana la 25 de ani, atat in salbaticie cat si in captivitate;
32. Felinele in general au o memorie mai buna decat orice alt animal, inclusiv omul; memoria pe termen scurt a tigrului dureaza de 30 de ori mai mult decat cea a omului; amintirile tigrilor sunt retinute cu ajutorul unor sinapse foarte puternice, adica tigrii isi aduc aminte foarte multe informatii si nu uita atat de usor precum omul;
33. Tigrul este un animal solitar. Se grupeaza cu alti indivizi doar pentru a vana sau a ingriji o mama cu pui;
34. Un tigru poate consuma pana la 30 kg de carne la o masa, dar in medie mananca in jur de 5 kg;
35. Pot trece cateva zile ca un tigru sa-si termine de mancat toata prada. Acesta mananca pana se satura apoi isi camufleaza vanatul cu frunze si pamant si revine cand ii este foame iar;
36. Cand se deplaseaza, tigrul isi retrage ghearele pentru a nu lasa urme;
36. Creierul unui tigru cantareste in jur de 300 de grame; dupa ursul polar, are cel mai mare creier dintre toate carnivorele;
37. Ragetul unui tigru poate fi auzit de la o distanta de 3 km; se spune ca, de  la mica distanta, ragetul unui tigru poate paraliza de frica un om;
==================================================
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: STIATI CA?[3=====]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 1 din 30 1, 2, 3 ... 15 ... 30  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum