Brasov

Pagina 2 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4  Urmatorul

In jos

Brasov

Mesaj Scris de Admin la data de 01.03.06 20:21

Rezumarea primului mesaj :Ultima editare efectuata de catre Admin in 16.07.15 17:31, editata de 10 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos


Re: Brasov

Mesaj Scris de Admin la data de 14.09.11 17:16

Brașov: Biserica Neagră se poate vizita gratuit sâmbătă
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Brasov

Mesaj Scris de Admin la data de 09.09.11 11:52

Turism


Poftiti la Oktoberfest de... Brasov
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Brasov

Mesaj Scris de Admin la data de 18.08.11 10:07

Turism


Green Sensation in Natura Parc
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Brasov

Mesaj Scris de Admin la data de 09.07.11 12:59

Turism


Se bate toaca si se trag clopotele
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Brasov

Mesaj Scris de Admin la data de 06.04.11 9:07

Turism


O excursie in Canionul Sapte Scari
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Brasov

Mesaj Scris de Admin la data de 08.03.11 9:47

Dinastia călăilor brașoveni

Imaginea marginalilor nu a atras multă vreme atenția istoriei. Considerați în afara statului, aceștia puteau să îndeplinească roluri pe care nimeni dintre cei vrednici nu ar fi fost dispus să și le asume. Una dintre meseriile considerate indispensabile, însă impură și nedemnă pentru un cetățean, era cea de călău. Citiți, în cele de mai jos, o scurtă istorie a călăilor din Brașov, oraș posesor al jus gladiis – dreptul de a ucide.

Călătorului care ajungea la Brașov în secolul al XVIII-lea prin pasul Timiș dinspre Muntenia i se dezvăluia înaintea ochilor o scenă șocantă cu doar câțiva kilometri înainte de destinația finală: pe vârful unui delușor din stânga drumului se ridica o spânzurătoare din piatră, de care atârnau corpuri pe jumătate putrezite ale răufăcătorilor pedepsiți cu moartea. Este vorba de Galgenberg – Dealul Spânzurătorilor sau Dealul Furcilor, care se găsește – în configurația de astăzi a Brașovului – în spatele blocurilor din fața actualului Spital Județean. Cu câteva sute de ani în urmă, zona cu pricina găzduia, cu excepția spânzurătorii, și vasa călăului, aflată mult în afara orașului, și tot aici erau înmormântați cei care nu își puteau găsi odihna în cimitire: sinucigașii, alături de cei decapitați, trași pe roată sau în țeapă.
Torturi, spânzurări, decapitări, arderi pe rug, alungări din orașCei care doreau să ajungă în cetatea Brașovului trecând prin cartierul Blumăna (actualul Bulevard 15 Noiembrie) erau întâmpinați în fața porții Porzen (actuala intrare pe strada Republicii) de locul ubi homines comburuntur – acolo unde sunt arși oamenii, locul de execuție prin ardere pe rug, în vecinătatea căruia se găseau două lacuri unde vrăjitoarele erau supuse „probei plutirii“. În stânga acestui loc de execuție se găsea țigănia orașului (pe locul magazinului Star de astăzi), o îngrămădire de colibe din pământ, acoperite cu paie, cu ulițe întortocheate, noroioase și urât mirositoare din cauza pâraielor împuțite ce veneau de pe Schwarzgasse (strada Neagră). Aceasta era strada breslei tăbăcarilor ce își vărsau pe canale anume construite butoaiele în care pieile stăteau la înmuiat.(Una dintre cele mai cumplite modalități de tortură și execuție era smulgerea membrelor. Concret, condamnatul era legat de mâini și de picioare de patru cai, iar aceștia trăgeau până când, efectiv, părțile corpului se desprindeau. Așa a murit și Sfântul Hipolit (în imagine)


Un alt loc de execuție unde răufăcătorii erau lăsați să putrezească în public era cel din fața porții Closther (intrarea pe actuala stradă a Mureșenilor). Prin această poartă intrau călătorii ce veneau din Moldova. Exista, de asemenea, și un anunț prin care cei care ajungeau în Brașov erau informați că sosesc într-un oraș posesor al jus gladiis (dreptul de a ucide), un oraș care putea pronunța și duce la îndeplinire pedepse cu moartea.

Prima execuție pronunțată de Senatul Brașovului datează din anul 1442, însă despre cei care le duceau la îndeplinire nu știm mai nimic. O primă informație cu privire la etnia acestora datează din anul 1504 în registrele castelanilor de la Bran, care îi foloseau pe Egiptii sau Ciganorum drept călăi pentru a-i spânzura pe răufăcătorii din satele ce țineau de cetate.

Călăii din Brașov, dar și din întreaga Transilvanie, erau țiganii, care aveau „îndeletniciri spurcate, pentru că ei fac și pe călăii“, după cum scria, la 1595, italianul Pietro Busto, muzicant la ­curtea lui Sigismund Bathory. Începând cu anul 1520, registrele Brașovului încep să consemneze execuțiile duse la îndeplinire în oraș de călăii țigani. Conform acestor însemnări, între anii 1520-1550 au fost duse la îndeplinire un număr de 120 de sentințe, printre care se numărau torturi, spânzurări, decapitări, arderi pe rug, tăieri de urechi, bătăi și alungări din oraș. Înregistrările amintite sunt de obicei succinte, redând doar sentința, cui a fost aplicată și câți bani s-au plătit țiganilor. Descrieri mai ample apar în cazurile care necesitau torturarea învinuiților sau arderea pe rug a condamnaților, fiind consemnate prețurile plătite pentru materialele necesare acestor operațiuni.

De asemenea, călăii orașului erau însărcinați și cu înmormântarea cadavrelor sinucigașilor. Serviciile acestora erau folosite și în satele aflate sub jurisdicția Brașovului. Trebuie menționat faptul că registrele de plată în general nu consemnează numele călăilor, ei fiind desemnați prin pluralurile latine Czigani, Cigani ori Egiptii, doar în anul 1541 este trecut în registrul de plăți al orașului „țiganul Nicolae, care a spânzurat doi răufăcători“.
Și călăii sfârșesc executați…Documentele păstrate permit reconstituirea dinastiei țiganilor brașoveni între anii 1695 și 1719. Marcu a fost decapitat în 1695 pentru mai multe crime. În 1717, călăul Simon a fost tras pe roată fiind acuzat că a ucis o fecioară și i-a vândut sângele unor evrei. Urmașul său, Bîță, a murit de moarte bună, însă fiul acestuia, Gligore, devenit călău, ar fi fost ucis în 1719 de către Palko (al doilea soț al mamei sale), care își dorea pentru sine slujba de călău.(Gravură germană înfățișând călăi care „trag pe roată“ niște condamnați la moarte)


De multe ori călăii brașoveni ucideau și în afara „programului“, cum este cazul călăului Marcu, judecat în 1695 pentru crimele comise cu câțiva ani înainte. Împotriva acestuia au depus mărturie mai mulți țigani, principalul martor fiind Juon der Zigäner Diener (Ion slujitorul țigan), ceea ce, în terminologia brașoveană, îl desemna pe țiganul temnicer. În mărturia acestuia cu privire la fărădelegile săvârșite în decursul timpului de călăul orașului se menționează: pe când se afla la culesul viei la senatorul Johannes Retsch, alături de alți țigani, călăul Marcu a încercat să-i ia cu forța lui Mămăligă câștigul zilei de muncă, însă senatorul brașovean a intervenit și i-a cerut să înceteze cu aceste obrăznicii. Răspunsul călăului a fost ca senatorul să tacă din gură, ori îl va lovi cu baltagul. Ion temnicerul își mai amintește că altă dată, când se afla împreună cu senatorul Simon Weis, călăul Marcu a început să-l amenințe pe acesta cu bătaia și „să-i amintească cine este el, care a omorât o sută de oameni și cine este el (senatorul Weis) față de o sută de oameni? Este un păduche, un om de nimic“. „Cam cu trei ani în urmă“, călăul Marcu se afla în curtea senatorului Georg Drauth, care dăruia vin iobagilor orășenești (printre care se numărau și țiganii), iar în curtea cu pricina călăul l-a tăiat cu sabia pe Prișcu Lăutarul, acesta murind după trei zile de îngrijire din partea bărbierului. În urma acestor mărturii, pe 20 martie, Senatul brașovean consemna executarea călăului Marcu: „A fost osândit la moarte fostul călău de aici Marcu pentru mai multe omoruri înfăptuite: el a omorât 7 oameni, pe doi i-a tăiat, iar pe alți 5 i-a dat morții prin lovituri și de asemenea a curvit siluind o femeie; pentru împlinirea acestei sentințe mai întâi să fie târât cu un cal de trei ori în jurul Casei Sfatului și apoi să fie dus în afara orașului până la locul de osândă de lângă casa călăului; să-i fie tăiate ambele mâini și la urmă să-i fie tăiat capul pe butuc și pus în țeapă, iar trupul să-i fie îngropat în gunoiul care se găsește acolo“.

În 1717, un alt călău brașovean este judecat și condamnat la moarte: „...în februarie a fost tăiat în patru călăul Simon pentru că în noaptea de Sfântul Bartolomeu a tăiat o fată și i-a vândut sângele evreilor“. Cronicarul brașovean Joseph Teutsch îl descrie astfel: „bărbat înalt, de 35 de ani, pe nume Simon, de familie țigan“. Acest proces pare ciudat la o primă vedere, deoarece, în 1717, nu existau evrei la Brașov, acestora fiindu-le permis să locuiască doar în Alba Iulia. Însă registrele de plată ale orașului consemnează faptul că mărturiile celor doi complici au fost smulse sub tortură: „pe 3 februarie au fost torturați cei doi băieți ai călăului, i-am plătit lui Bîță pentru asta 50 denari, iar pentru scoaterea din oraș a băiatului care s-a spânzurat singur, 1 florin. Când a fost torturat încă o dată celălalt, i-am plătit lui Bîță 25 denari“. Torturile trebuie să fi fost insuportabile pentru unul dintre cei doi băieți ai călăului Simon, care a ales să se spânzure, iar cel rămas în viață a preferat, sub al doilea rând de tortură, să mărturisească ceea ce voiau anchetatorii să audă. Pe 13 aprilie a fost pus la cazne călăul Simon împreună cu asistentul său, iar pe 22 aprilie „mai întâi a fost călăul zdrobit cu roata și apoi tăiat în patru, slujitorul său a fost decapitat și apoi așezat pe roată“.
Bîță, Gligore, Palko... și crime pentru postul de călăuCălăul Simon a fost urmat de Bîță, călău adus de la Făgăraș, care a slujit orașul vreme de doar doi ani, în 1719 figurând în locul lui fiul său, Gligore. Dar nici Gligore n-a rezistat foarte mult: el avea să sfârșească ucis de chiar tatăl său vitreg, Palko, mama sa fiind complice la crimă. O anchetă a Senatului brașovean a avut loc la 19 mai 1719, iar Istok, ajutorul de călău, a dat mai multe informații privind modul în care s-a făcut trecerea de la un călău la altul și mijloacele „neortodoxe“ pe care le-au utilizat cei care-și doreau pentru ei funcția de călău.(Gravură reprezentând cum se desfășura procedura de decapitare a unui condamnat în spațiul german, în secolul al XVI-lea)


Astfel, după ce Bîță, fostul călău, a murit de moarte bună, fiul lui, Gligore, și-a convins mama să-l lase pe el să preia această slujbă. La puțin timp după aceea, Palko, noul soț al mamei (și de-acum tatăl vitreg al lui Gligore), l-a chemat pe Gligore să meargă cu el pe câmp să jupoaie un măgar mort; de atunci, Gligore n-a mai fost văzut, iar Palko a devenit călăul orașului. Un nepot de-al lui, pe numele Dodoc, a fost văzut purtând dolmanul și cizmele cu care plecase Gligore.

Ancheta cu privire la dispariția lui Gligore a fost reluată în 1720, când Neaga, mama celui dispărut, mărturisește că Palko, al doilea bărbat al ei, a lovit-o și ea a ieșit din colibă strigând: „Câine, dacă fiul meu ar fi fost aici nu m-ai fi lovit, ce-au făcut oamenii tăi cu el?“. Întrebată despre ce oameni este vorba, Neaga a răspuns: „Niște țigani de șatră, Grancea, Kempul, Dodoc și alți câțiva“. Cu privire la fiul său, Neaga a spus autorităților că a murit de ciumă și a fost îngropat lângă casă de către ajutorul de călău Istok și de alți doi țigani. În încheierea interogatoriului, văduva lui Bîță a negat că ar fi uneltit cu Palko, cel de-al doilea bărbat al ei, devenit între timp călău al orașului, să-și ucidă fiul, pe Gligore. Dar la anchetă a mai fost înregistrată o mărturie conform căreia văduva lui Bîță, împreună cu Palko, Necula și Dodoc au mers într-o seară la cârciumă, iar pe drum Palko ar fi spus că trebuie să scape cât mai repede de Gligore „pentru că este mai bine să ne bucurăm noi de bucata lui de pâine“. Cazul dispariției călăului Gligore a rămas nerezolvat, însă trebuie constatată o tendință de păstrare a meseriei de călău în aceeași familie.
O meserie bănoasă, dar impurăAnchetele amintite mai sus ne fac să credem că Neaga, mama călăului dispărut Gligore, a fost implicată în uciderea propriului fiu, „pentru ca să ne bucurăm noi de bucata lui de pâine“. O bucată de pâine consistentă, deoarece călăul orașului Brașov era un om bogat față de restul țiganilor. O reglementare „din vechime“ prevedea că fiecare țigan trebuia să-i plătească o sumă de doi denari călăului după fiecare execuție, în afară de banii plătiți de primăria orașului. De asemenea, călăul primea câte 4 florini de patru ori pe an (de Paște, Sfântul Ioan, Sfântul Mihail și de Crăciun), iar ajutorul său primea câte 2 florini la aceleași sărbători. Oficial însă, de la primărie, un călău primea următoarele sume, în funcție de pedepsele duse la îndeplinire: pentru spânzurarea unui tâlhar – 1 florin, pentru o decapitare sau o tragere pe roată – câte 2 florini, iar pentru torturarea învinuiților – câte 25 de denari.

Dacă-l luăm, de pildă, pe călăul Bîță, în anul 1717 a încasat, oficial, pentru munca sa 10 florini și 75 de denari. Cadourile de sărbători au urcat câștigurile sale la 26 de florini și 75 de denari. Și pentru cele patru execuții duse la îndeplinire în anul cu pricina, călăul Bîță trebuie să fi primit de la țiganii din Brașov și din district (dacă ne folosim de cifrele recensămintelor din 1755) alți 26 de florini, ceea ce a dus câștigurile sale totale la 52 de florini și 75 de denari. O sumă mare, în condițiile în care țiganii geambași de cai din Brașov – care erau considerați a fi bogați – plăteau câte 5 florini impozit anual.

„Bucata de pâine“ a călăului era zdravănă, însă era legată de conceptul de „necurățenie“, care servea drept bază a organizării sociale a lumii medievale. În orice oraș al acelei perioade, dominat politic de bresle, nu puteai deveni cetățean decât dacă făceai parte dintr-o astfel de corporație. Dar toate statutele breslelor precizau că eventualul candidat trebuia să fie ehrlich – onorabil și ehelich – născut dintr-o căsătorie legitimă. Prin natura activității lor, călăii erau considerați unrein – impuri, ceea ce le anula statutul de onorabilitate. Juristul german Eylenberg justifica dezonoarea călăului prin următoarea metaforă: „Așa cum anumite părți ale corpului uman, pe care modestia ne împiedică să le menționăm, ne scapă de fecale, tot așa călăii sunt cele mai de jos membre ale corpului politic, fiind eficienți în curățirea și menținerea statului“.(Versiunea clasică a „tragerii pe roată“, în care călăul folosea o roată pentru a zdrobi oasele condamnatului)


Conceptul de impuritate a călăului stătea la baza excluderii sale sociale și ducea, în Occident, la apariția „dinastiilor“ de călăi. În Franța, postul „monsieur de Paris“ (denumirea sub care era cunoscut călăul) a fost ocupat, între 1879 și 1881, de membrii unei singure familii. Primul din această dinastie a fost Louis Deibler (al cărui nume indică o legătură cu o altă dinastie de călăi din spațiul Germaniei), urmat de fiul său Anatole, al cărui loc a fost preluat de nepotul Jules-Henri Desfourneaux, urmat de alt nepot al lui Anatole, André Obrecht, și, în sfârșit, de fiul vitreg al lui André, Marcel Chevalier. În Marea Britanie, meseria de călău a fost deținută între anii 1902-1956 de familia Pierrepoint: Henry, urmat de fiul său Thomas, ultimul fiind fiul lui Henry, Albert. În spațiul german, plin de orașe libere deținătoare ale dreptului de execuție, călăii erau siliți să trăiască la marginea societății și să se căsătorească între ei, rezultând de-a lungul anilor un adevărat monopol asupra meseriei de călău, împărțit de câteva familii.
Căsătorii și recrutări cu forțaDin cauza statutului lor de impuri, călăii Brașovului aveau, evident, probleme în a-și găsi soții, Astfel, călăul Marcu, judecat și executat în 1695, a ­adus-o în casa lui cu forța pe fiica țiganului Dumitru cu care a făcut un copil. Martorii din procesul lui Marcu spun că biata țigancă se temea de Marcu, așa că a fugit în secuime, lăsându-și copilul pe mâinile călăului. Mama soției fugare a încercat să își recupereze nepotul, dar fără succes, și niciunul dintre martori nu știa ce s-a întâmplat mai departe cu acest copil.

Mult mai târziu, în anul 1785, mai mulți țigani au depus mărturie împotriva călăului brașovean din perioadă (din păcate, documentele nu au înregistrat numele lui). În acest caz, țiganul Constantin Țire a mărturisit autorităților că a aflat despre călău că acesta „se poartă în mod nepermis cu o altă țigancă, Stanca Lupulaș“, iar atunci când preotul catolic von Beldi s-a întâlnit cu călăul la o cârciumă și a încercat să-l convingă să o lase pe țigancă în pace, călăul l-a bătut cu un toiag și l-a lovit cu palma peste gură.

Călăii brașoveni întâmpinau dificultăți și în recrutarea ajutoarelor, de multe ori servitorii călăului fiind luați cu forța. Conform mărturiei lui Ion temnicerul, călăul Marcu l-a făcut slujitor cu forța pe Gologanul, „târându-l în coliba sa“, după care „l-a torturat și i-a tăiat urechile“. La șase săptămâni după aceasta, lui Marcu nu i-a plăcut cum săpase Gologanul o groapă în care trebuia pusă o țeapă pentru o execuție, așa că „l-a bătut pe acesta cu o secure peste piept și între umeri încât nu mai putea să se ridice în picioare și doar se târa pe pământ, iar după trei zile a murit“. În anul 1785, țiganul Ion Colța s-a plâns de faptul că a fost silit cu forța de călău să-i fie ajutor și să participe la două execuții, mai mult, a fost chiar sechestrat în casa călăului, care l-a obligat să recunoască că îi este dator cu bani amenințându-l că îl va tăia în bucăți cu sabia. Chestiunea impurității rezultate în urma atingerii călăului era cât se poate de serioasă în Brașovul secolului al XVIII-lea. Ancheta asupra călăului din 1785 consemnează mărturia țiganului Matei Moldovan care se plânge că, într-o seară, în vreme ce mergea la o nuntă în Altstadt împreună cu soția și copilul său, a fost atacat fără motiv de călăul orașului, care l-a bătut. Urmarea imediată a fost că vecinii săi l-au declarat impur, unrein, în urma contactului cu călăul, și a început să nu își mai poată găsi de lucru în oraș. Matei Moldovan se mai plângea că „a trebuit să dau socoteală vecinilor și să mă curăț pentru că spuneau că am avut de-a face cu un ceva necurat și în felul acesta nici eu, nici alți oameni cinstiți nu mai putem umbla pe stradă fără să ne temem de el“.
Intrarea în modernitateÎncet-încet, călăii brașoveni și-au pierdut importanța și sursele de venit. Taxa de doi denari pe care fiecare țigan trebuia s-o plătească după fiecare execuție a fost abolită în 1785. În 1856 s-a renunțat la serviciile călăului orașului, execuțiile fiind duse la îndeplinire prin împușcare de către un pluton de execuție. Spânzurătoarea din piatră ridicată în secolul al XVIII-lea, al cărei prim client a fost chiar meșterul zidar care a înălțat-o, a fost demolată în anul 1870. În 1872 au fost desființate breslele, dispărând și conceptul de „puritate“ a cetățeanului. Doar la mijlocul secolului al XX-lea mai exista în Brașov porecla de „Henkerjoszi“, dată hingherului, o ultimă amintire a călăului brașovean, desemnat în documentele germane de secol al XVIII-lea, „Henker“.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Brasov

Mesaj Scris de Admin la data de 29.12.10 7:13

Turism


Revelion la Poiana Brasov
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Brașov, orașul în care este cel mai bine să trăiești

Mesaj Scris de Admin la data de 26.07.10 14:51

Brașov, orașul în care este cel mai bine să trăiești
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Brasov

Mesaj Scris de Admin la data de 06.05.10 20:30

Biserica Neagră
Biserica Neagră din Brasov este cel mai mare lăcaș de cult în stil gotic din sud-estul Europei? Având o capacitate de circa 5.000 de persoane, celebrul așezământ de cult brașovean măsoară 90 de metri lungime și 37 de metri înălțime, cu un turn al crucii de 65 de metri.

CIPRIAN PLăIAșU


  • Numele original al Bisericii Negre este Biserica Sfânta Maria.
  • Cel mai probabil, construcția acestei biserici a început în anul 1377. Lucrările au fost finalizate în 1477, întinzându-se așadar pe o perioadă de 100 de ani. În acest timp, biserica a avut de suferit ca urmare a invaziei otomane din anul 1421.
  • Biserica era prevăzută, inițial, cu două turnuri. Din cauza lipsei fondurilor, al doilea turn nu a mai fost construit niciodată. Singurul turn al Bisericii Negre a fost finalizat în 1514, cu 37 de ani mai târziu decât restul edificiului.
  • În turnul bisericii se afla trei clopote de dimensiuni impresionante, cel mai masiv cântărind 6.300 kg și este cel mai mare din Romania.
  • Începând cu anul 1542 se introduc slujbele religioase de rit evanghelic-luteran. Acestea se țineau în limba germană, iar modificarea statutului Bisericii Negre, până atunci de rit catolică, în biserică luterană a avut loc la inițiativa umanistului Johannes Honterus, care este înmormântat în locașul de cult.
  • Dupa incendiul devastator din anul 1689, când Biserica Neagră a fost parțial distrusă, a urmat o perioadă de reconstrucție de 100 de ani. În acest timp a fost extins acoperișul clădirii și a fost renovat interiorul care și-a pierdut din influențele gotice, căpătând o înfățișare barocă. Pentru refacerea bolților bisericii, avariată grav după incendiu, au fost aduși meșteri din străinătate deoarece cei din zona nu aveau cunoștintele necesare pentru a le reconstrui.
  • Altarul actual al Bisericii Negre, datat din 1866, este construit în stil neogotic.
  • Orga mecanică Buchholz care se afla în Biserica Neagră este cea mai mare și unica încă funcțională din sud-estul Europei. Orga are 3993 de tuburi și 76 de registre.
  • În Biserica Neagra se află cea mai importantă colecție de covoare orientale din sud-estul Europei. Adunată de-a lungul timpului, aceasta bogată zestre de covoare anatolice provenite din Asia Mică este alcătuită, în mare parte, din donațiile vizitatorilor.

mai mult
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Brasov

Mesaj Scris de Admin la data de 04.12.09 5:32

Turism


Targul de Craciun de la Brasov
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Brasov

Mesaj Scris de Admin la data de 17.10.09 9:34


Ceremonia Clopotul uitat la Brasov
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Paradisul de langa Brasov:Sacele. La o aruncatura de bat de

Mesaj Scris de Admin la data de 18.04.09 19:22

Paradisul de langa Brasov:Sacele. La o aruncatura de bat de Brasov (circa 10 km) se afla fostele "Sapte sate", azi municipiul Sacele care, in ciuda promovarii sale la rang citadin, si-a pastrat aroma rurala, cu pasuni si fanete, cu gradini pline cu flori si cu stradute pe care vacile inca se mai int...

Citeste tot articolul
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Brasov

Mesaj Scris de Admin la data de 12.12.08 9:58


Sezon de schi in Poiana Brasov
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Brasov

Mesaj Scris de Admin la data de 08.12.08 11:00


Primul Targ de Craciun la Brasov
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Poiana-Brașov este cea mai bună și ieftină destinație de sch

Mesaj Scris de Admin la data de 28.10.08 13:04

Poiana-Brașov este cea mai bună și ieftină destinație de schi
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

IMPRESIONANT - CETATEA BRASOVIA DE PE TAMPA IMPLINESTE 574 D

Mesaj Scris de Admin la data de 13.10.08 8:51

IMPRESIONANT - CETATEA BRASOVIA DE PE TAMPA IMPLINESTE 574 DE ANI


Alina ANDREI


Saptamana aceasta se implinesc 574 de ani de la prima atestare documentara a cetatii de pe Tampa, Brasovia. Cetatea Brasovia a constituit multa vreme un important punct de aparare al orasului, nefiind niciodata cucerita. »»»
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Poiana Brașov:Cabana Postăvaru, 125 de ani de viață

Mesaj Scris de Admin la data de 05.10.08 11:09

Poiana Brașov:Cabana Postăvaru, 125 de ani de viață

Sărbătoare mare la Cabana Postăvaru, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la construirea uneia dintre cele mai frumoase amenajări montane din România.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Brasov

Mesaj Scris de Admin la data de 04.10.08 12:52


Hotel boutique in Brasov
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Brasov

Mesaj Scris de Admin la data de 19.07.08 10:23


Heraldic Club... va asteapta
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

O călătorie cu Dracula Expres, 10 lei [2008-06-28]

Mesaj Scris de Admin la data de 28.06.08 18:33

O călătorie cu „Dracula Expres“, 10 lei [2008-06-28]
BRAȘOV. De astăzi, plimbările cu trenul de epocă „Dracula Expres“ se vor face contra cost, iar biletele pot fi cumpărate din Gara Brașov. [Citeste]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Aeroport în 2010 [2008-04-16]

Mesaj Scris de Admin la data de 16.04.08 13:02

Aeroport în 2010 [2008-04-16]
BRAȘOV. Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a inaugurat, ieri, lucrările la noul Aeroport Internațional Brașov-Ghimbav. Investiț ia, realizată în cadrul unui parteneriat public privat, este estimată la aproape 100 de milioane de euro și are termen de finalizare 30 de luni. [Citeste]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Exoticul de lângă Brașov

Mesaj Scris de Admin la data de 24.02.08 9:08

Exoticul de lângă Brașov


Cu obiective turistice multe, la Dâmbul Mării (Brașov) întâlnești mai mult brașoveni, polonezi sau cehi.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Poiana Brașov, luată cu asalt de turci

Mesaj Scris de Admin la data de 15.02.08 7:58

Poiana Brașov, luată cu asalt de turci
http://www.gandul.info/vacanta/poiana-brasov-luata-cu-asalt-de-turci.html?3893;2371563
Familiarizați, de câțiva ani, cu limba rusă, proprietarii de hoteluri și restaurante din Poiana Brașov trebuie, mai nou, să pună mâna și pe dicționarul de limbă turcă. După ce, luna trecută, stațiunea fusese „monopolizată” de sutele de turiști moldoveni, ucraineni și ruși, obișnuiți să petreacă aici Crăciunul și Revelionul pe stil vechi, acum s-a pornit avalanșa celor din Turcia, veniți să „recupereze” după Ramadan, spre fericirea hotelierilor. „Ne ridică mult gradul de ocupare în timpul săptămânii, dacă-i punem la socoteală și pe cei veniți pentru conferințe și training-uri, avem acum aproape 70% și în afara week-end-ului, ceea ce nu e rău deloc!”, își freacă mâinile, satisfăcut, un hotelier.
Cum însă oferta de agrement din stațiune este mai mult decât săracă, programul „standard” se rezumă la schiat sau săniuș în timpul zilei, urmate de o oră, două, de piscină, dacă hotelul are așa ceva, și de petreceri până spre zori în restaurate și discoteci. Turcii se arată însă de-a dreptul încântați, zăpada de pe pârtii e „de vis”, iar în restaurante au parte de un adevărat răsfăț culinar: bucătarii le-au „prins” imediat preferințele și le pun pe masă tot ce-și doresc, „ca la mama acasă”.
La sfârșit de săptămână, „balanța lingvistică” se echilibrează: își fac apariția obișnuiții turismului de week-end, veniți din toate colțurile țării – majoritatea de-acum „de-ai casei”, cu rezervările făcute cu săptămâni înainte –, iar gradul de ocupare sare la 100%. Cât privește prețurile, acestea s-au mai „îmblânzit” odată trecută perioada sărbătorilor – când depășiseră cu mult nivelul celor din stațiunile internaționale de lux din Europa –, dar tot trebuie să scoți din buzunar vreo 2-300 de euro de persoană pe zi dacă vrei să te lauzi că ai petrecut week-end-ul în Poiana Brașov. Bașca „distracția” cu găsitul unui loc de parcare în stațiune și nebunia de pe șosele.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Supliment de weekend / Stiati ca...? (31-12-2007) Biserica N

Mesaj Scris de Admin la data de 01.01.08 16:56

Supliment de weekend / Stiati ca...? (31-12-2007) Biserica Neagră, de Amelia Pop: Biserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche, în maghiară Fekete Templom) biserică evanghelică în stil... citeste[...]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Zăpadă artificială pe pârtiile de pe Valea Prahovei și din P

Mesaj Scris de Admin la data de 26.10.07 7:48

Pregătiri Stațiunile montane încearcă să deschidă sezonul la schi

Zăpadă artificială pe pârtiile de pe Valea Prahovei și din Poiana Brașov, după 15 noiembrie
http://www.gandul.info/vacanta/zapada-artificiala-partiile-valea-prahovei-poiana-brasov-dupa-15.html?3893;1012795
Deși temperaturile au început să coboare, ajungând noaptea sub zero grade Celsius în zonele montane, împătimiții schiului trebuie să mai aștepte cel puțin trei săptămâni până își vor putea satisface pasiunea. Și asta doar pe zăpadă artificială, care, ținând seama de previziunile meteorologilor, va fi iarăși la mare preț în stațiunile de pe Valea Prahovei și în Poiana Brașov, până spre mijlocul lunii decembrie. Peste tot unde există, tunurile de zăpadă sunt gata să fie puse în funcțiune, îndată ce temperaturile vor scădea până la minus 4-5 grade Celsius, temperatura minimă necesară pentru acoperirea pârtiilor cu zăpadă artificială.
După spusele „boss”-ului în materie din Poiana Brașov, Ion Rufa, acest lucru se va întâmpla, începând din 15 noiembrie, pe pârtiile „Bradul” și, parțial, „Sulinar” din Poiană, pe „Kalinderu” din Bușteni, pe „Sorica” din Azuga și pe câteva dintre pricipalele pârtii din Predeal („Clăbucet sosire”, „Clăbucet variantă” și „Clăbucet școală”). Odată cu „activarea” tunurilor de zăpadă vor începe să funcționeze și teleschiurile și telescaunele, precum și, acolo unde există, instalațiile de nocturnă. Gata de start sunt și proprietarii centrelor de închiriat schiuri și echipament de schi, care și-au pregătit cu atenție „marfa” și își așteaptă nerăbdători clienții.

Până atunci însă, cei mai nerăbdători își pot încerca norocul în Munții Făgărașului, unde ninsorile din ultimele zile au așternut un strat de zăpadă de peste o jumătate de metru. Până la Bâlea Cascadă se poate merge cu mașina, pe varianta ce pornește din DN 1, în apropiere de Victoria – de pe care zăpada a fost curățată – iar de acolo se continuă cu telecabina până la Bâlea Lac, singura cale de acces până la începutul verii viitoare, când „Transfăgărășanul” va fi redeschis traficului auto.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Brasov

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum