Idei Proiect Parlamentar

In jos

Idei Proiect Parlamentar

Mesaj Scris de alex9 la data de 26.11.12 11:11

Cateva ganduri esentiale legate de proiectul parlamentar al lui Ovidiu Alexandru Raetchi (candidat USL) pentru colegiul 4 Diaspora (Africa - Israel - Orientul Mijlociu):
"E o eroare sa mergi spre romanii din Orientul Mijlociu, din Israel sau din Africa cu teme politice. Aici, in Diaspora, e nevoie mai degraba de un “primar” care sa rezolve eficient probleme care treneaza de 20 de ani.
E totusi cinstit sa spui clar cine esti din punct de vedere politic, ce te defineste. Din acest punct de vedere, eu am de spus doua lucruri. In primul rand, sunt un USL-ist convins. Am participat efectiv, practic, in calitate de technocrat la formarea USL inca de la momentul in care se cauta un nume pentru Uniune. Trebuie sa stiti, de exemplu, ca una dintre cele mai mari contributii la structurarea tehnica a Uniunii a avut-o Mihai Voicu, cu care am inceput discutiile pe data de 21 decembrie 2010. Si mai trebuie sa stiti ca momentul cheie – din punct de vedere emotional – in care s-a decis formarea USL a fost cel in care Adrian Sobaru s-a aruncat in gol de la balconul Parlamentului. In al doilea rand, trebuie sa stiti despre mine – chiar daca nu este o tema foarte populara in Diaspora – ca il consider pe Traian Basescu un politician toxic pentru destinul Romaniei.
La nivel parlamentar, Romania nu a facut nimic pentru cetatenii sai din Colegiul meu. Si acest lucru mi se pare dincolo de orice intelegere, pentru ca vorbim de zone cu actori globali, cu Mari Puteri, cu oameni extrem de educati si de influenti. Sa performezi in Colegiul 4 nu ar trebui sa fie o “datorie” sau o “obligatie profesionala”, ci o forma de inteligenta si normalitate.
Colegiul 4 are nevoie de doua Cabinete Parlamentare: unul in Tel Aviv, altul in Dubai. Unul singur e insuficient.
Lucrurile care se cer facute grabnic sunt doua: un sistem eficient de comunicare Cabinet Parlamentar – Ambasada/Consulat. Daca in relatia cu diplomatul apare o problema, parlamentarul intervine. Diplomatul este in primul rand reprezentantul statului, parlamentarul este reprezentantul cetatenilor. Vorbim despre o constructie constitutionala, conceptuala, care a fost luata probabil in calcul de legiuitor in anul 2008, dar care in practica nu a produs efecte. Trebuie sa le produca. In al doilea rand, e nevoie de un sistem centralizat de comunicare cu birocratia din Romania, care e inca indolenta si insuficient de moderna. E nevoie de petitionare on-line (http://facias.org/?p=1623), de posibilitatea de a urmari din Diaspora evolutia unei cereri adresate statului roman. E nevoie de o relatie cu Casa de Pensii, de pilda, pe subiectul retinerilor CASS.
Cred – si o spun cu sinceritate – ca exista o anumita ruptura in cadrul comunitatilor romanesti din Diaspora: un exces de “concurenta” in dauna unitatii eficiente. Mai cred ca, din acest punct de vedere, un Cabinet Parlamentar puternic si functional va avea o functie catalizatoare, va uni comunitatile in jurul unor proiecte practice, care depasesc simpla agitatiune politica."

alex9

Numarul mesajelor : 3
Data de inscriere : 12/11/2012

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum