Germania/Austria/Elvetia

Pagina 8 din 10 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Urmatorul

In jos

Germania/Austria/Elvetia

Mesaj Scris de Admin la data de 13.02.06 23:53

Rezumarea primului mesaj :

Pledoarie contra bagatelizarii Holocaustului
Pledoarie contra bagatelizarii Holocaustului
Gert Weisskirchen, in varsta de 60 de ani, este purtatorul de cuvant pentru politica externa al fractiunii parlamentare social-democrate din Bundestag-ul de la Berlin si noul responsabil pentru problema antisemitismului al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). William Totok a stat de vorba cu d-l Weisskirchen si ne-a trimis transcrierea acestui interviu ce fusese difuzat de postul de radio Deutsche Welle.
Domnule Weisskirchen, v-as ruga la inceput sa ne explicati ce inseamna functia pe care o veti ocupa in cadrul OSCE si care vor fi problemele asupra carora va veti concentra in activitatea dvs.
Presedintele OSCE, care este acum ministrul sloven de Externe, inca nu mi-a schitat terenul de activitate. Voi discuta cu el ce sarcini concrete imi revin in cadrul acestui mandat. Eu o sa-i fac o dubla propunere. Pe de o parte, o sa fiu un soi de pompier. Adica sa intervin, la nevoie, acolo unde vor avea loc actiuni antisemite, sa contribui la elucidarea incidentelor de acest fel si sa acord ajutor unor persoane de origine evreieasca. Pe de alta parte, voi propune editarea unui anuar. El va cuprinde atat intregul complex al evolutiei antisemitismului, cat si masurile de contracarare in spatiul OSCE. Anuarul va fi structurat pe cateva capitole. Un capitol va inregistra incidentele antisemite, altul va descrie contextul in care ele s-au produs si le va analiza. Cel de-al treilea capitol se va concentra asupra calificarii incidentelor si, in sfarsit, ultimul segment va fi destinat recomandarilor privitoare la combaterea politica a antisemitismului. In acest caz, imi pot imagina si un proces sustinut de monitorizare, adica a examinarii anuale a felului cum procedeaza statele pe teren legislativ, in vederea combaterii eficiente a fenomenului de antisemitism. Ma mai gandesc si la un capitol special care sa fie dedicat, in primul rand, educatiei privind Holocaustul. Tot aici ar mai intra si problema reflectarii antisemitismului de catre mass-media si in ce masura reproduce presa anumite modele tributare unor clisee antisemite. Asta se refera la intreaga gama publicistica, de la critica la adresa Israelului pana la benzile desenate, care pot transporta direct sau indirect conceptii antisemite.
Veti acorda recrudescentei nationalismului in Europa Rasariteana o atentie speciala?
In Europa Occidentala asistam in acest moment la extinderea unei forme noi a antisemitismului. Asta se explica prin faptul ca in unele tari, partial, integrarea unor emigranti cu un fundal cultural specific a esuat. Ciocnirea unor culturi diferite produce si forme diverse de antisemitism. Aceste forme ale antisemitismului nu exista in Europa Rasariteana. Acolo exista mai degraba formulele antisemitismului vechi, bazate pe conceptiile unui fundamentalism crestin sau pe niste prejudecati culturale fata de evrei. In consecinta, se poate face o deosebire dintre Europa Rasariteana si cea Occidentala. Ma tem insa ca aceste doua curente diferite, la un moment dat, se vor contopi, daca nu luam acum masurile necesare de prevenire. Adica acum, in faza aderarii unor state noi la Uniunea Europeana, trebuie semnalate momentele pericolului care ar putea duce la fuziunea antisemitismului traditional cu cel nou, ivit in urma unor conflicte sociale cu nationalitati migratoare. Daca nu se va contracara acum acest pericol, cele doua forme amintite se vor uni si se vor sprijini reciproc. Acesta este pericolul pe care-l prevad.
Cu prilejul celei de-a 60-a aniversari a eliberarii lagarului de la Auschwitz, guvernul roman a dat publicitatii o declaratie in care se afirma ca va tine cont de recomandarile cuprinse in Raportul final al Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului in Romania. Totusi, in Romania mai exista orase, ca de pilda Cluj, in care strazile poarta numele dictatorului fascist Ion Antonescu. Ce parere aveti despre aceasta stare de fapt?
Este important ca momentele critice ale trecutului sa fie riguros elucidate. Acest demers constituie un obiectiv central educational in ceea ce priveste Holocaustul. Cu profesorii de istorie din Romania, de pilda, dar si cu cei din alte tari est-europene unde exista fenomene similare, trebuie discutat cum pot fi introduse in planurile de invatamant elementele necesare privind educatia, in vederea crearii unei constiinte de responsabilitate. In acelasi timp, bineinteles, trebuie sa existe si bunavointa guvernelor si ministerelor Educatiei si Invatamantului de a implementa acest obiectiv in realitatea scolara si universitara. Deci, avem nevoie, in primul rand, de o constiinta privind conflictele istorice. In Germania avem in vedere perioada 1933-1945, iar in Romania 1940-1944. In Romania se poate vedea o evolutie pozitiva in acest sens. Dar va fi nevoie ca aceasta evolutie pozitiva sa fie intensificata si transpusa in realitatea sociala si scolara. Deoarece OSCE are doar un mandat politic si nu juridic, noi putem doar sa lansam apeluri, de pilda, catre parlamente - in cazul acesta catre Parlamentul Roman de la Bucuresti - sa dezbata chestiunile mentionate in anuarul pe care-l vom publica. In caz de nevoie, parlamentele ar trebuie sa ia si niste decizii in vederea transformarii recomandarilor OSCE in legi. Noi nu dispunem de nici un instrument care sa ne permita mai mult decat a face propuneri, ele avand un caracter strict apelativ. Mai putem sa solicitam anual rapoarte care se vor prezenta in cadrul Adunarii Parlamentare OSCE sau in timpul intalnirilor cu reprezentantii diferitelor guverne, discutand cu reprezentantii Romaniei, de exemplu, in ce masura au fost receptate impulsurile pozitive.
In Parlamentul landului federal Saxonia din Dresda a avut loc un incident scandalos provocat de deputatii Partidului National-Democrat (NPD) - partid radical de dreapta. Reprezentantii NPD au refuzat sa pastreze un minut de reculegere pentru victimele regimului nazist, iar apoi, intr-o cuvantare, unul dintre deputati a trivializat Holocaustul prin comparatii inadecvate, folosind notiunea de "Holocaustul bombardamentelor" pentru a descrie bombardarea orasului Dresda din 13 februarie 1945 de catre puterile aliantei antihitleriste. Ce parere aveti despre bagatelizari similare care se folosesc si in Romania, unde deseori se vehiculeaza notiunea "Holocaustul rosu", atunci cand este vorba despre perioada dictaturii comuniste?
Trebuie retinut faptul ca Holocaustul este ceva singular. Asta se poate demonstra, daca se face o comparatie cu oricare alta intamplare istorica sau actuala. Holocaustul nu poate fi comparat cu nimic altceva. Singularitatea Holocaustului este incontestabila, deoarece distrugerea evreilor a avut trasaturile organizarii industrializate a politicii de nimicire. Aceasta politica s-a concentrat asupra exterminarii evreilor, urmarind eliminarea lor din aceasta lume. Adica, lichidarea lor. Toate celelalte intamplari groaznice, precum cele din centrul Africii, din Ruanda sau alte actiuni genocidare asemanatoare nu pot fi comparate cu incercarea de a-i distrugere in intregime pe evrei. Acest fapt ar trebui sa fie constientizat, indiferent de locul unde traim in Europa, in Apus sau in Rasarit. Pana-n prezent, Holocaustul a ramas un genocid incomparabil.

Berlin, 26 ianuarie 2005.

Interviu realizat de William Totok


http://www.revista22.ro/html/index.php?nr=2005-02-25&art=1530


Ultima editare efectuata de catre Admin in 17.01.17 20:58, editata de 2 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos


Germanilor expulzati li s-a cerut sa nu mai compare

Mesaj Scris de Admin la data de 25.10.07 18:02

Germanilor expulzati li s-a cerut sa nu mai compare suferintele lor cu holocaustul

Un lider al comunitatii evreiesti din Germania a cerut germanilor expulzati de invingatori, dupa cel de al doilea razboi mondial, din diverse teritorii, sa inceteze compararea suferintei lor cu holocaustul.
Dieter Graumann, vicepresedinte al Consiliului Central al Evreilor, a cerut Asociatiei Germane a Expulzatilor sa inceteze “comparatiile deplassate, sa vindece divergentele cu Polonia si Cehia si sa renunte la sloganele nationaliste”.Asociatia germana, care luni si-a aniversat cei 50 de ani de existenta, a primit din partea cancelarului Angela Merkel un mesaj de sustinere prin care aceasta a declarat ca va incuraja o crestere a atentiei publicului fata de suferintele germanilor expulzati cu forta din teritorii unde au locuit de sute de ani. Organizatia, care la inceputul sau a reprezentat 15 milioane de germani, a pus la punct si o expozitie pe aceasta tema, care a creat tensiuni in tarile vecine din est.


Intr-un interviu pentru agentia Netzeitung, Dieter Graumann a spus ca celebrarea celor 50 de ani de existenta reprezinta “o mare oportunitate de a face lumina”. “Ar fi bine ca asociatia sa poata practic sa se elibereze de toate lanturile reprezentate de gandirea nationalista”, a continuat acesta. Insa Graumann nu s-a oprit aici cu sfaturile sale. El a mai indemnat organizatia respectiva “sa termine in mod clar si oficial cu toate pretentiile fata de tarile vecine” si “sa nu mai ceara compensatii prin intermediul Prussian Trust Fund”. In incheiere, vicepresedintele Consiliului Central al Evreilor a cerut incetarea “unei triste traditii de a gasi asemanari intre holocaust si expulzarea etnicilor germani”.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

BMW, cumparat cu bani din sclavie

Mesaj Scris de Admin la data de 15.10.07 17:40

BMW, cumparat cu bani din sclavie

Un documentar german dezvaluie legaturile dintre regimul nazist si familia Quandt, actionari majoritari la BMW.

Imaginile si marturiile din cadrul documentarului intitulat „Tacerea familiei Quandt“ dezvaluie o latura ascunsa a unuia dintre cele mai puternice clanuri ale Germaniei.

Succesul familiei Quandt in afaceri a pornit o data cu Primul Razboi Mondial cind aceasta a intrat in industria textila si a inceput prin a fabrica uniforme pentru soldatii de pe front. Afacerea a prosperat iar pina la cel de-Al Doilea Razboi Mondial fabricile de uniforme s-au transformat in fabrici producatoare de baterii pentru submarinele nemtesti sub conducerea lui Günther Quandt. Supravietuitori ai regimului de detentie din acea perioada povestesc, in cadrul documentarului, cum au fost adusi de agenti SS la aceste fabrici si cum au fost obligati sa munceasca in conditii inumane, expusi riscului de intoxicare cu plumb.

ARD, postul de televiziune national german, a difuzat materialul neanuntat acum doua saptamini. Canalul a recurs la aceasta solutie, deoarece s-a temut de reactia puternicei familii Quandt, care ar fi putut opri difuzarea materialului printr-un ordin judecatoresc. Potrivit unui apropiat al clanului, vizionarea documentarului a trezit reactii de nervozitate printre membrii familiei. Una dintre marturiile cele mai socante ale filmului apartine unui fost prizonier de razboi, Theophilos Mylopoulos, care vorbeste despre tratamentul barbar de care au avut parte toti cei care au lucrat in fabricile de baterii Afa ale familiei Quandt. Potrivit declaratiilor sale, muncitorii erau biciuiti, nu li se oferea apa si erau fortati sa bea din toalete.

Adolf Hitler a fost extrem de incintat de aportul lui Günther la industria de armament. Acesta a oferit armatei germane munitie, pusti si, cel mai important, baterii de o foarte buna calitate care au facut posibila confruntarea submarina din Oceanul Atlantic, precum si aparitia unor arme noi ca racheta V-2.

Dupa cum arata documentarul, incepind cu 1941, afacerea familiei a crescut cu ajutorul sclaviei, prin recrutarea de muncitori din rindul prizonierilor adusi din lagarele de concentrare. Exista dovezi care demonstreaza ca in fabricile Afa din Hannover, Berlin si Viena sute de astfel de sclavi ai regimului nazist si-au pierdut viata. Documentarul va fi redifuzat pe postul de televiziune NDR in 22 noiembrie.

In anii ’60, unul dintre urmasii lui Günther Quandt, Herbert, a preluat o mare parte din actiuni la compania auto BMW. Acestea au ramas, pina astazi, in posesia familiei. „Poate ca cea mai mare realizare a tatalui meu a fost faptul ca a salvat BMW“, a declarat recent Stefan Quandt, fiul lui Herbert.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Un fotbalist din Germania a boicotat Israelul

Mesaj Scris de Admin la data de 11.10.07 18:50

Un fotbalist din Germania a boicotat Israelul din “motive personale”

Un jucator de fotbal german, de origine iraniana, a refuzat sa joace in Israel si astfel a starnit o adevarata unda de soc in Germania. In urma scandalului iscat, liderii comunitatii evreiesti au cerut, la inceputul saptamanii, chiar excluderea acestuia din echipa nationala a Germaniei.

Ashkan Dejagah (foto), care s-a mutat cu parintii in Germania de cand era copil, nu a dorit sa joace vineri, in Tel Aviv, in cadrul meciului de calificare pentru Campionatului European Under 21, invocand “motiove personale”. “In venele mele curge mai mult sange iranian decat german. Fac acest gest din respect”, a declarat mijlocasul de 21 de ani unui tablod berlinez. Federatia de fotbal din Germania i-a acceptat decizia.

Presedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Charlotte Knobloch, a descris gestul lui Dejagah, care joaca la clubul VfB Wolfsburg, ca fiind “total nesportiv”. “Germania este constienta de responsabilitatea sa istorica si ar fi o mare jignire ca acest gen de comportament anti-israelian sa fie tolerat”, a spus Knobloch. “Astfel, eu astept ca Federatia de fotbal sa-l excluda pe acest jucator din echipa nationala a Germaniei”, a continuat aceasta.

Si vicepresedintele organizatiei evreiesti, Dieter Graumann, a luat pozitie in acest caz. Acesta a declarat pentru revista Spiegel ca este de “neimaginat” ca un jucator al nationalei de fotbal a Germaniei sa initieze un boicot personal impotriva Israelului.


Cererea de excludere din nationala este sustinuta si de Friedbert Pfluger, membru marcant al filialei din Berlin a Uniunii Crestin Democrate, partidul cancelarului german Angela Merkel.
Nu este pentru prima oara cand un sportiv iranian refuza sa performeze in Israel, tara pe care regimul islamist de la Teheran refuza sa o recunoasca oficial. In 2004, Bayern Munich a jucat un meci din Liga Campionilor impotriva echipei israeliene Maccabi Tel Aviv fara Vahid Hashemian, un jucator de origine iraniana care fusese avertizat de tara sa natala sa nu calatoreasca in statul evreu. Motivul care a fost invocat oficial a fost o accidentare la spate.
Tot in anul 2004, in timpul Jocurilor Olimpice de la Atena, un campion de judo iranian a declarat ca nu va lupta cu un oponent din Israel. Dupa ce scandalul a luat amploare, sportivul din Iran a prcizat ca nu va lupta cu evreul Ehud Vaks pentru ca are probleme cu greutatea. A fost astfel descalificat. Dupa ceva vreme, Federatia Internationala de Judo a tras concluzia ca iranianul nu depasise categoria de greutate. Nici la campionatul mondial de judo din 2001, Mahed Malekmohammadi nu a dorit sa lupte cu israelianul Yoel Razvozov.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Extradat in Austria pentru negarea holocaustului

Mesaj Scris de Admin la data de 08.10.07 16:05

Extradat in Austria pentru negarea holocaustului

Conform presei austriece, Gerd Honsik, condamnat in Austria pentru negarea holocaustului, a fost extradat in aceasta tara din Spania, unde a fost arestat in luna august.

Honsik, in varsta de 65 de ani, a fost condamnat in 1992 pentru incalcarea legii extrem de restrictive din Austria privitoare la negarea holocaustului, prin publicarea cartii sale “Achitarea lui Hitler”. A fost condamnat la 18 luni de inchisoare, dar s-a refugiat in Spania, unde a petrecut urmatorii 15 ani. In cartea sa, Honsik a negat uciderea sistematica a evreilor de catre national-socialisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial si a descris conceptul camerelor de gazare ca fiind “absurd”.

Predarea lui Hosnik in custodie austriaca a fost realizata vineri dimineata. Conform spuselor lui Gerhard Jarosch, purtatorul de cuvant al biroului de procuratura din Viena, Hosnik este acuzat mai nou si de raspandirea de propaganda national-socialista pe internet, in perioada petrecuta in Spania.
Barbatul a fost arestat pe 23 august in Benalmadena, langa Malaga, in Spania de sud, in baza unui mandat european de arestare. Acest eveniment are loc dupa ce Madridul a refuzat de doua ori pana acum cererile de extradare venite din partea Austriei. Arestarea a avut loc dupa o decizie istorica a Uniunii Europene, din luna aprilie, de a face din “incitarea la rasism si xenofobie” o infractiune in toate cele 27 de state membre.
In decembrie, Austria l-a deportat in tara sa natala pe istoricul britanic David Irving, care fusese arestat in 2005 si condamnat la 3 ani de inchisoare pentru negarea holocaustului. I s-a acordat posibilitatea de a-si executa restul sentintei sub supraveghere. A fost alungat in Marea Britanie.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Holocaustul, vazut de ofiterii SS

Mesaj Scris de Admin la data de 22.09.07 18:56

Holocaustul, vazut de ofiterii SS
Un set de fotografii, realizate de ofiteri SS la Aushwitz inainte de 1945 si intrate recent in posesia Muzeului Holocaustului din Statele Unite, prezinta celebrul lagar de concentrare din perspectiva autorilor unui genocid fara egal in istoria umanitatii.
Realizate in vara si toamna lui 1944, perioada in care camerele de gazare lucrau la capacitate maxima, gazul Zyklon B ucigand aproximativ 6000 de prizonieri pe zi, fotografiile surprind stilul de viata lipsit de griji al ofiterilor SS. Se distreaza, canta, se relaxeaza in compania unor femei tinere si primesc vizite.
Nimic din atitudinea lor nu pare sa aiba legatura cu sinistra "fabrica a mortii" a lui Hitler, unde au fost ucisi peste 1,1 milioane de prizonieri, majoritatea evrei. Desi numele sau nu apare in albumul foto, datele si decoratiile il indica drept proprietar pe obersturmführer-ul SS Karl Hoeker, adjunctul comandatului de la Auschwitz, sturmbannführer SS Richard Baer.
Alaturi de figurile proeminente ale lagarului, intr-una din imagini este imortalizat in compania superiorilor sai si celebrul doctor SS, al carui nume a devenit sinonim cu Holocaustul.
Sunt singurele fotografii "autentice" ale lui Josef Mengele, supranumit "doctorul mortii", la Auschwitz, relateaza dailymail.co.uk.
Intr-o alta, un acordeonist ii acompaniaza pe ofiterii SS aflati in centrul de recreere de la Solahutte, situat la cativa kilometri de Auschwitz. Pe randul din fata se afla Karl Hoecker (adjunctul comandantului), Otto Moll, obersturmbannführer (lt. colonel) Rudolf Hoess, fostul comandant de la Auschwitz, Richard Baer (comandantul de la Auschwitz), Josef Karmer, Franz Hoessler si Josef Mengele.

Provenienta acestor fotografii-document nu este foarte clara. Rebecca Erbelding, arhivista in cadrul Muzeului Holocaustului, a primit anul trecut, in decembrie, o scrisoare in care un fost ofiter al United States Army Intelligence o anunta ca urmeaza sa-i trimita respectivele poze. Acesta preciza ca le-a gasit in 1946, pe cand locuia intr-un apartament din Frankfurt.
Cele 116 fotografii, realizate incepand cu 22 iulie 1944, i-au parvenit Rebeccai Erbelding o luna mai tarziu.
Ele sunt realmente importante pentru ca, desi Auschwitz era cel mai celebru lagar de concentrare nazist, exista putine imagini din interiorul acestuia inainte de 27 ianuarie 1945, data la care acolo a ajuns armata sovietica.
Reprezentantii muzeului sunt de parere ca fotografiile sunt chiar instructive pentru ca arata (negru pe alb) ca acele persoane odioase traiau cu convingerea ca sunt oameni normali, "chiar de treaba, buni prieteni si chiar civilizati".
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Cardinalul de Köln irită artiștii, anti-naziștii și evreii

Mesaj Scris de Admin la data de 21.09.07 18:56Scandal pe marginea unui termen folosit de naziști

Cardinalul de Köln irită artiștii, anti-naziștii și evreii
http://www.gandul.info/caleidoscop/cardinalul-k-ln-irita-artistii-anti-nazistii-evreii.html?3938;927640

Controversatul arhiepiscop de Koln a reușit să irite din nou întreaga Germanie, după ce s-a referit la unele lucrări de artă moderne drept „degenerate”, termen folosit de către naziști pentru a-și justifica acțiunile de persecutare a artiștilor.
Potrivit Agence France Presse, Cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop al Kolnului, a remarcat că arta care nu are nici o legătură cu religia este „entartete Kunst”, un termen care are, pentru germani, conotații legate de cel de-al treilea Reich și interdicțiile impuse artei în acea perioadă. Aproximativ 20.000 de opere de artă au fost interzise în muzeele germane în timpul regimului lui Adolf Hitler, pentru că liderii naziști le considerau expresii ale „unei arte degenerate”.

„Atunci când cultura este deconectată de religie, de preamărirea lui Dumnezeu, religia devine ritualism și cultura devine degenerată”, a spus Cardinalul Meisner într-o predică ținută la Catedrala din Koln la sfârșitul săptămânii trecute.
Nu este pentru prima dată când Cardinalul face o gafă care deranjează opinia publică din Germania. Meisner, în vârstă de 73 de ani, a încercat să-și justifice vorbele, declarând la o zi după aceea, la un post de radio catolic, că ar fi dorit ca din predica sa să se înțeleagă „că atunci când religia și arta sunt separate, ambele sunt distruse”.
Ulterior, cardinalul a continuat seria scuzelor publice, declarând pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung că „regretă” că a fost înțeles greșit, dar că își menține ideea de fond a comentariului. „Regret cu adevărat faptul că acest termen, apărut într-un citat scos din context, a condus la apariția unor neînțelegeri”, a declarat Meisner, explicând că a folosit termenul „degenerat”, despre care crede că „a fost utilizat în mod abuziv de ideologia nazistă”, pentru a denunța „toate formele de culturi totalitare”.
„Omul devine un pervertit când pierde din vedere identificarea cu Dumnezeu. El devine astfel un om fără Dumnezeu, chiar anti-Dumnezeu, așa cum s-a întâmplat în Europa, în secolul al XX-lea”, a încercat încă o explicație cardinalul. El a admis totuși că termenul „degenerat” ar fi putut fi înlocuit cu un altul.
Inutil de spus, toate aceste explicații nu au reușit să liniștească agitația provocată de arhiepiscop. Consiliul Central al evreilor din Germania s-a declarat șocat. Stephan Kramer, secretarul general al Consiliului, a declarat, imediat după ce a auzit vorbele incriminate, că arhiepiscopul Joachim Meisner este „un celebru intelectual agitator” care depășește „limitele a ceea ce este permis”.
Comentariile lui Meisner au fost criticate și de secretarul de stat al Culturii din cadrul guvernului regional al Renaniei de Nord-Westfalia, unde se găsește orașul Koln. „Este înspăimântător că arhiepiscopul Meisner ajunge să folosească astfel de termeni. Acest lucru indică faptul că nu înțelege nimic din artă și cultură”, a declarat secretarul de stat, creștin-democratul Hans-Heinrich Grosse-Brockhoff.
Nu este pentru prima dată când Meisner face declarații provocatoare: în 1999, acesta a comparat pilula avortivă cu gazul Zyklon B utilizat în lagărele de exterminare, iar în 2005 el a comparat avortul și eutanasia cu crimele comise de Hitler și Stalin.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Fisuri la monumentul holocaustului din Berlin

Mesaj Scris de Admin la data de 15.09.07 10:45

Fisuri la monumentul holocaustului din Berlin
Ziarul german “Berliner Zeitung” si-a alarmt cititorii ca blocurile din beton care compun monumentul victimelor holocaustului din Berlin au inceput sa se fisureze. Aproximativ 400 de blocuri, din cele 2.711, prezinta deja fisuri vizibile.

Specialistii in constructii stau in fata unei dileme. Toti considera ca s-a folosit beton de proasta calitate insa arhitectul evreu Peter Eisenman, cel care a conceput si urmarit etapele constructiei, afirma ca nu este raspunzator de calitatea inferioara a materialului folosit. Deputatul liberal Otto Fricke a depus deja in parlamentul german o cerere pentru alocarea de fonduri pentru reparatii.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Ar trebui cartea Mein Kampf republicata in Germania?

Mesaj Scris de Admin la data de 25.07.07 16:21

Ar trebui cartea Mein Kampf republicata in Germania?
Un cunoscut istoric pledeaza pentru republicarea cartii Mein Kampf (Lupta mea) in Germania. Problemele legate de legea dreptului de autor au tinut cartea departe de standurile librariilor inca de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, dar in 2015 cartea va intra in patrimoniul public si oricine va avea dreptul sa o tipareasca, inclusiv national-socialistii zilelor noastre.


In mod cert este cea mai controversata carte a secolului XX

Intr-adevar, cunoscuta lucrare a lui Adolf Hitler nu a mai fost publicata legal in Germania de la sfarsitul razboiului. Multi sun ingrijorati de incurajarea pe care republicarea cartii ar oferi-o fortelor nationaliste radicale de dreapta. Cu toate acestea, un istoric din Munchen a lansat un apel pentru pentru republicarea cartii, ca o masura preventiva impotriva modificarii textului in diverse scopuri personale.
Horst Moller, directorul Institutului de Istorie Contemporana din Munchen, ar prefera sa vada Mein Kampf tiparita intr-o editie academica, avand note explicative. Moller a declarat intr-un interviu publicat in ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung ca “atata timp cat Mein Kampf nu este disponibila intr-o editie atent explicata, nu va exista un sfarsit al speculatiilor pe care oamenii simpli ar putea sa le faca pe seama continutului cartii. O editie academica ar putea intrerupe aura de mister din jurul Mein Kampf”.

Carte disponibila in strainatate

Cartea a fost publicata pentru prima oara in 1925 si a fost scrisa de Adolf Hitler in timp ce executa o sentinta de privare de libertate, pentru vina de a fi incercat rasturnarea guvernului considerat tradator si corupt prin “Puciul de la berarie” din anul 1923. Prin randurile scrise, viitorul lider al Germaniei isi traseaza liniile generale despre modul in care vede lumea si despre doctrina national-socialista, impletind aceste elemente cu detalii autobiografice. Cartea este disponibila in mod legal publicului larg in multe tari, inclusiv Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, dar nu si in Germania democratica.
Contrar convingerilor generale, cartea nu este totusi interzisa in Germania


In schimb, drepturile de autor sunt detinute de statul bavarez, care a preluat la sfarsitul razboiului drepturile fostei edituri Eher-Verlag in cadrul campaniei de “denazificare” - inclusiv cele referitoare la Mein Kampf. Ca si proprietar al drepturilor de autor, statul a refuzat publicarea cartii, argumentand ca ar promova extremismul de dreapta. Chiar si ministrul afacerilor externe a recomandat in repetate randuri ca aceasta carte sa nu fie republicata, de teama deteriorarii imaginii Germanieie in strainatate.
Moller a declarat ca a adresat numeroase cereri Ministerului Bavarez de Finante pentru a obtine permisiunea de a publica o editie academica, dar a fost refuzat de fiecare data. Guvernul Bavarez a intentat actiuni in justitie in trecut in anumite cazuri in care cartea a fost publicata chiar si in alte tari, precum Suedia (1992) si Polonia (2005).
Expirarea drepturilor de autor

Dar statul nu poate mentine status quo-ul pentru mult timp. In 2015, la 70 de ani de la moartea autorului cartii, drepturile de autor vor expira conform legii, moment in care oricine va putea publica lucrarea respectiva.
“Vro exista edituri care vor vrea sa vanda cartea mizand pe senzational”, a declarat Moller, care argumenteaza ca ar fi mai bine sa fie publicata acum o editie explicativa, care sa il defaimeze pe autor, decat sa fie asteptat un val de editii comerciale fara explicatii.
Cu toate acestea, Ministerul Bavarez de Finante ramane la hotararile luate, cel putin pentru moment. Intr-o declaratie de presa pentru Spiegel Online, ministerul a explicat ca va sustine in continuare evitarea publicarii textului controversat. “In termeni de management a drepturilor de autor aferente editurii Eher-Verlag, statul bavarez a adoptat o pozitie restrictiva de-a lungul ultimelor decade”, a spus purtatoarea de cuvand Judith Steiner intr-un e-mail oficial. “Nu se acorda permisiunea publicarii textului integral nici in Germania si nici in strainatate, datorita intentiei de a preveni distributia doctrinei national-socialiste”. Declaratia adauga ca pozitia pe care se situeaza statul are la baza “responsabilitatea si respectul pentru victimele Holocaustului, pentru care republicarea ar constitui un afront adus suferintei lor”.
Spre deosebire de Moller, Ministerul Bavarez de Finante nu crede ca o editie academica ar fi folositoare. “Pentru istoricii care vor sa abordeze Meink Kampf intr-un mod critic, exista posibilitatea de a face acest lucru cu ajutorul elementelor de literatura explicativa deja publicate”.
Fabulatii

Nici alti oameni din mediul academic nu sunt convinsi ca republicarea cartii este de dorit. Wolfgang Benz, directorul Centrului de Cercetari Antisemite din Berlin a dezvaluit publicatiei Spiegel Online ca “ideea este absurda. Cum putem pune note explicative unui monolog de 800 de pagini care prezita conceptia unica a lui Hitler despre lume? Ar trebui sa scriem dup fiecare linie ca ‘Hitler nu are dreptate aici’ si ca ‘Hitler fabuleaza aici’ si asa mai departe”.
El nu crede in argumentul de a publica o editie academica acum, pentru a preintampina editiile senzationaliste de mai tarziu. “National-socialistii si fortele patriotice radicale vor publica oricum versiunea originala atunci cand drpturile vor expira”, considera el, “si astfel nimeni nu va cumpara o editie academica de sute de euro atunci cand poate cumpara foarte ieftin o editie publicata de o editura de dreapta pentru cativa euro.”
Acesta mai subliniaza de asemenea ca aceasta carte inca exista in forma originala in multe magazine second-hand, biblioteci si bineinteles on-line - si multe familii inca poseda o copie. “Oricine doreste sa o citeasca va putea sa faca acest lucru. Textul lucrarii nu a disparut”.
Salomon Korn, vicepresedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania este si el impotriva republicarii cartii pana in 2015, cand va reintra in patrimoniul public. “Pentru mine, elementul cheie este acela de a lua in considerare sentimentele supravietuitorilor Holocaustului”, a declarat el pentru revista Spiegel. “Este inacceptabila publicarea unei asemenea lucrari simbolice sub stampila aprobatoare a statului, atata timp cat mai sunt in viata oameni care au suferit in timpul guvernarii snational-socialiste. Acest lucru le-ar aduce foarte mult de suferit”. Conform opiniei sale, o editie academica ar trebui pregatita, dar pentru o lansare mai apropiata de termenul limita 2015. “Ar trebui lansata cu 6 luni inaintea expirarii termenului”, a declarat el.
Korn nu este preocupat de efectele cartii — pe care o descrie ca “greu citibila” — atunci cand va fi disponibila. “Nu imi imaginez ca va a vea o influenta marcanta. Este atat de rau scrisa, cu o asemenea nepotrivire a ideilor ilogice, incat un cititor sensibil pur si simplu ar arunca-o deoparte”.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Austria ofera recompensa pentru informatii

Mesaj Scris de Admin la data de 22.07.07 18:33

Austria ofera recompensa pentru informatii despre doi criminali nazisti
VIENA – Austria a oferit recompense in valoare de 50.000 de euro pentru informatii care sa conduca la arestarea a doi criminali nazisti, unul dintre ei un personaj cheie suspectat ca ar fi planuit uciderea de evrei in timpul celui de-al doilea razboi mondial, informeaza Associated Press.
Un anunt postat pe website-ul Ministerului austriac de Justitie prezinta fotografii si descrierea fizica a lui Aribert Heim, fost doctor intr-un lagar de concentrare nazist, si a lui Alois Brunner, mana dreapta a lui Adolf Eichmann, un ofiter Gestapo care a organizat exterminarea de evrei.
Anuntul, disponibil in patru limbi straine, face cunoscut ca persoanele care pot oferi informatii autoritatilor austriece pentru capturarea ambilor barbati vor primi recompense in valoare de 50.000 de euro.
Potrivit informatiilor oferite, Heim este suspectat ca ar fi ucis numerosi prizonieri in lagarul de concentrare Mauthausen, injectindu-le o substanta otravitoare direct in inima. Brunner este la rindul sau suspectat ca ar fi implicat in deportarea de evrei in scopul uciderii lor.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Presedintele german al Parlamentului European

Mesaj Scris de Admin la data de 08.07.07 8:27

Presedintele german al Parlamentului European “este rusinat” de persecutia din trecut a evreilor de catre tara sa
Presedintele german al Parlamentului European, Hans-Gert Poettering (foto), a declarat ca “nu vom uita niciodata suferintele teribile si de neegalat la care a fost supus poporul evreu”, in timpul holocaustului. Declaratia a fost adresata Knesset-ului, parlamenului israelian din Ierusalim, in urma cu aproape o luna, in cadrul unei sesiuni plenare speciale.
Poettering a fost intampinat in cladirea parlamentului de catre Dalia Itzik, presedintele in exercitiu al Israelului si Purtator de cuvant al Knesset-ului.

Vorbind in germana, desi primele cuvinte ale discursului au fost in ebraica, Poettering a adaugat: “Faptul ca aceasta suferinta a fost cauzata in numele propriului meu popor, poporul german, ma umple de rusine. Aduc un omagiu victimelor Shoah-ului. Imi exprim multumirea ca germanii si evreii au acum ocazia unui nou inceput”. El a rostit discursul “din postura unui german, adica convins de faptul ca poarta o responsabilitate speciala”.
Poetering a continuat: “Ieri am vizitat Yad Vashem. Nu am cuvinte pentru a exprima profunzimea emotiilor pe care le-am simtit acolo. Astazi, in timp ce va vorbesc, ma incearca aceleasi emotii”.
Lauda adusa relatiilor UE-Israel


Politicianul crestin-democrat a mai laudat si “relatiile calduroase” dintre Uniunea Europeana si Israel. “Aceasta relatie ne uneste ca democratii si comunitati bazate pe valori comune, aducandu-ne mai aproape si ca parteneri.”
Poettering a declarat membrilor Knesset-ului: “Fiti convinsi ca atunci cand siguranta si existenta Israelului vor fi amenintate de niste discursuri precum cel al presedintelui iranian, sau chiar de niste actiuni ostile, Uniunea Europeana va fi de partea voastra, fara nici o ezitare”.
Apelul pentru o conferinta comuna

In cadrul discursului sau, Poettering a facut apel la organizarea unei conferinte comune - bazata pe modelul Conferintei de la Madrid din 1991 - care sa abordeze “pacea si securitatea, dezvoltarea unei coexistente viitoare a Israelului si a unui stat palestinian ca si buni vecini, cu granite sigure si fara violente”. “Israelul, palestinienii, statele arabe si Cvartetul Orientului Mijlociu pot reflecta adanc asupra formatului, procedurilor si temelor abordate de o astfel de conferinta”.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Un pastor german a fost condamnat la inchisoare

Mesaj Scris de Admin la data de 30.06.07 21:23

Un pastor german a fost condamnat la inchisoare pentru ca a comparat avortul cu holocaustul
Un tribunal local din Erlangen, Bavaria, l-a condamnat pe pastorul luteran Johannes Lerle la un an de inchisoare pentru „infractiunea” de a fi comparat avorturile cu holocaustul. Drept raspuns, Jim Hughes, vicepresedintele Federatiei Internationale pentru Dreptul la Viata a cerut activistilor pro-vita din intreaga lume sa ia atitudine si sa contacteze autoritatile germane, solicitand acordarea libertatii de exprimare si libertatii religioase pentru pastor.

Johannes Lerle a comparat uciderea a 150.000 de copii in fiecare an, prin avort, cu “uciderea miilor de evrei la Auschwitz”. Tribunalul, fara jurati, cu un singur judecator, a decis ca aceasta afirmatie ar constitui o negare a holocaustului. Pe data de 14 iunie, judecatorul Erda Erdenhofner l-a condamnat pe Lerle pentru o infractiune speciala numita „incitarea populatiei”. In timpul procesului, Lerle s-a aparat si a spus ca afirmatia lui nu diminueaza in nici un fel “gravitatea suferintei evreilor”.
Serviciul de stiri catolic kreuz.net scrie ca motivul aplicarii unei pedepse atat de severe se datoreaza partial celor sase condamnari anterioare ale pastorului, in timpul carora el a executat doua pedepse cu inchisoarea, insumand 8 luni si jumatate. El a mai fost inchis pentru ca a numit medicii care fac avorturi si pe cei care ii ajuta „ucigasi de copii”.
Reproterul Paul Belien, de la Brussels Journal, observa ca tribunalele germane i-au mai condamnat si pe alti activisti pro-vita la pedepse severe pentru acest tip de declaratii. De exemplu, Gunter Annen, care a cerut incetarea „avorturilor nedrepte” in 2005, a fost condamnata la 50 de zile de detentie pe motivul ca afirmatia ei ca avortul este „nedrept” nu ar fi corecta din punct de vedere legal. Tribunalul a spus ca aceasta expresie sugereaza in mod eronat ca avortul ar fi ilegal in Germania.
Papa Ioan Paul al II-lea a subliniat paralela dintre holocaust si avorturi, pe care le numeste „exterminare legala” in cartea sa „Memorie si Identitate” (2005). El a scris: „Un parlament ales in mod legal a permis alegerea lui Hitler in Germania in anii ’30”. De asemenea, a aratat ca aceeasi tara care a decretat ca evreii nu sunt persoane cu mai putin de un sceol in urma, a hotarat ca nici copiii nenascuti nu sunt persoane.
Angela T. Wu, directorul international al Fondului Becket, o organizatie americana care se perocupa de libertatea exprimarii religioase, a cometat pentru LifeSiteNews.com: „Daca acesti reporteri spun adevarul, acesta este un exemplu clar al unei tendinte in crestere a legilor care controleaza punctele de vedere ale cetatenilor si submineaza drepturile la libera exprimare ale organizatiilor religioase si ale credinciosilor”. Ea a mai spus ca „indiferent daca suntem de acord sau nu cu atitudinea lui pentru viata, pastorului Lerle si celor ca el trebuie sa li se permita sa-si exprime liber ideile personale si pe cele ale bisericii asupra acestor probleme fara teama de represiune din partea guvernului. Daca legea incitarii populatiei exista in Germania datorita istoriei ei deosebite, aceasta nu trebuie sa fie o scuza pentru incalcarea ilegala a dreptului international la libertatea de opinie, care include si dreptul de a exprima acea opinie, chiar daca e controversata”.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Tablouri apartinind evreilor deportati

Mesaj Scris de Admin la data de 10.06.07 16:49

Tablouri apartinind evreilor deportati, descoperite in seiful unei banci din Zurich
Justitia elvetiana a ordonat deschiderea, intr-o banca din Zurich, a unui seif cu tablouri realizate de pictori celebri, confiscate din Franta de nazisti si care urmau sa ajunga in colectia lui Hermann Goering, informeaza editia de vineri 1 iunie a cotidianului german SueddeutscheZeitung, transmite AFP.
Potrivit ziarului, judecatorul care a emis ordinul a actionat la cererea Parchetului din Munchen, care a initiat o ancheta dupa moartea, in martie, a unui celebru istoric de arta, Bruno Lohse, care a lucrat pentru Goering in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Seiful a fost inchiriat in 1978, la sediul principal al Bancii cantonului Zurich.
In interiorul seifului au fost descoperite 14 tablouri semnate de Dürer, Monet, Renoir etc., fiecare dintre opere avand valoarea de peste un milion de dolari.
Publicatia sustine ca o ancheta similara este in derulare si in Liechtenstein, unde Bruno Lohse a infiintat o fundatie numita "Schoenart Anstalt" (Arte Frumoase), pentru a-si pune averea la adapost.
Bruno Lohse a decedat la Munchen, la varsta de 95 de ani si, potrivit ziarului, a lucrat in timpul celui de-al doilea razboi mondial pentru un birou insarcinat cu confiscarea operelor de arta apartinand evreilor din tarile ocupate de nazisti
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Sunt elvetienii antisemiti?

Mesaj Scris de Admin la data de 11.04.07 19:09

Sunt elvetienii antisemiti?
Conform unui studiu recent, 10% din populatia Elvetiei ar fi antisemita. Acest segment, spune studiul, a manifestat “atitudini antisemite sistematice”, adica exagerate, declara corporatia elvetiana de stiri NZZ, in timp ce alte 28 de procente sustin variate pareri cu iz antisemit.

Alfred Donath, presedintele Federatiei Elvetiene a Comitetelor Evreiesti, a exprimat in fata agentiilor elvetiene de stiri ca cele 10 procente sunt “ingrijoratoare”, dar a notat totodata ca au ramas constante in ultimii ani.
Dintre cei chestionati, 37% au avut o atitudine pozitiva fata de evrei iar 55% au spus ca privesc cu respect comunitatea de 20.000 de evrei din tara. Insa majoritatea celor intervievati, adica 54 de procente, cred ca Israelul este condus de fanatici religiosi iar 50% sunt de parere ca statul evreu duce “o lupta de exterminare a palestinienilor”.
Studiul, realizat in luna februarie, a fost elaborat de institutul de sondare a opiniei publice GFS, pentru Comisia Federala a Elvetiei impotriva Rasismului, in cooperare cu revista saptamanala evreiasca Tachles. Rezultatele au fost bazate pe chestionarea a 1.030 de cetateni din Elvetia.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Comunitatea evreiasca din Germania creste vazand cu ochii

Mesaj Scris de Admin la data de 04.04.07 13:49

Comunitatea evreiasca din Germania creste vazand cu ochii
Ziarul Gandul | 04 aprilie 2007
La aproape 70 de ani de cand nazistii puneau la cale Holocaustul, evreii din Germania au inca un motiv de multumire sufleteasca, pe langa faptul ca zilele astea celebreaza Pastele: comunitatea evreiasca din Germania creste ca Fat-Frumos - intr-un an cat alte comunitati evreiesti din lume in sapte. Astfel, fluxul de imigranti evrei catre Germania l-a depasit pe cel catre Israel, dupa cum sustine un rabin citat de "Telegraph". "Berlinul e locul in care merita sa locuiesti", a explicat rabinul Walter Homolka, directorul seminarului rabinic din capitala germana. In 1990, numarul evreilor din Germania era de 23.000, dar in ultimii ani s-a inzecit.
"Reinvierea comunitatii de evrei din Germania este un fapt", a insistat rabinul Homolka. In Berlin, exista acum zece sinagogi, cu centre si scoli ale comunitatii, restaurante kosher si magazine. Pentru prima data de la cel de-al Doilea Razboi Mondial, trei noi rabini au fost hirotonisiti in Dresda in septembrie anul trecut. De atunci, alti sapte candidati s-au inscris in programul de pregatire de cinci ani, iar urmatoarea hirotonisire este programata pentru primavara lui 2008. Cei mai multi evrei imigranti au sosit din fosta Uniune Sovietica, fiind atrasi de regulile de imigrare destul de blande. Pana de curand, o singura ruda israelita era suficienta pentru a le garanta imigrantilor obtinerea cetateniei in Germania. Dar, in fata numarului mare de solicitanti, autoritatile germane s-au vazut obligate sa inaspreasca regulile. (A.M.M.)
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Destul cu holocaustul!.., spun cadeti germani

Mesaj Scris de Admin la data de 27.03.07 16:15

“Destul cu holocaustul!”, spun cadeti germani
UN INCIDENT calificat drept “antisemit” de mai multe mijloace media s-a petrecut luna trecuta in academia de politie din Berlin si a fost relatat saptamana trecuta de cotidianul Berliner Zeitung.
Ziarul german, preluat de cotidianul israelian Ha’aretz, relateaza ca o intreaga grupa de cadeti si-a exprimat refuzul de a participa la rememorarea holocaustului, in timpul unei ore de curs despre nazism si trecutul recent al Germaniei. Tinerii au protestat si au refuzat participarea la ora, motivand ca “s-au saturat sa li se aminteasca constant de holocaust”, acuzand totodata comunitatea evreiasca de faptul ca “ii santajeaza emotional” pe germani.
Astfel de ore de curs despre regimul nazist sunt obligatorii in scolile germane si adesea la ele participa si tin prelegeri martori oculari ai evenimentelor. Cursurile sunt completate prin vizite la fostele lagare naziste de concentrare, vizite de asemenea obligatorii.
Autoritatile au lansat o ancheta, in urma dezvaluirilor din ziar. “Daca acuzatiile se confirma, vor fi consecinte,” a avertizat comisarul Dieter Glietsch, comandantul politiei locale, care s-a aratat intrigat ca nu a fost informat direct de evenimentele de la scoala de politie.

Lectorul orei ar fi trebuit sa fie Isaac Becher, un batran de 83 de ani supravietuitor al holocaustului. In ultimii 20 de ani, Becher a fost lector in diferite scoli germane, unde a povestit despre experientele sale si ale familiei sale in timpul razboiului.
Becher a spus ca s-a mai lovit de asemenea atitudini in experienta sa de lector, insa “instructorii au contracarat asemenea izbucniri,” si s-a declarat multumit de reactia sefului politiei.
Secretarul general al Organizatiilor Evreiesti din germania, Stephan Kramer, a numit incidentul drept “un scandal,” afirmand ca a auzit comentarii asemanatoare in institutii publice din tara. “Incidentul din politia germana reflecta scietatea in intregul sau,” precizeaza si rabinul Andreas Nehama, din comunitatea evreiasca berlineza.
In ciuda acestor declaratii, statisticile arata ca incidentele antisemite au scazut in ultimii ani, de la 326 in 2005 la 274 in 2006.
Intre timp, cunoscutul publicist si activist evreu Michel Friedman l-a acuzat pe guvernatorul landului Hesse, Roland Koch, ca a trecut sub tacere un recent scandal implicand cel putin trei din garzile sale de corp. Fotografii cu agentii imbracati in uniforme naziste au fost descoperite pe inernet, iar la perchezitie in computerele acestora s-a gasit muzica nazista. Cei trei barbati, acum aflati in ancheta, au fost suspendati din unitatile de politie din Frankfurt, unde erau inrolati.
Friedman l-a criticat pe seful guvernului local, care raspunde de fortele de ordine. Koch a refuzat sa comenteze precizand ca “nu orice chestiune pe care dl. Friedman alege sa o comenteze necesita o reactie din partea guvernatorului.”
Michel Friedman a fost multi ani adjunctul presedintelui comunitatii evreiesti germane si a primit mai multe amenintari cu moartea.
Paza obiectivelor evreiesti, sinagogilor, cimitirului si muzeului evreiesc din Berlin este o indatorire nepopulara printre politistii germani, relateaza The Times, citand surse din interiorul fortelor de politie.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

"Politia gandirii", o realitate in Germania

Mesaj Scris de Admin la data de 22.03.07 16:04

“Politia gandirii”, o realitate in Germania?
Procurorii germani au acuzat-o oficial si pe fosta avocata a lui Ernst Zundel de “incitare la ura si negare a holocaustului”. Sylvia Stolz (foto) l-a aparat pe domnul Zundel pana cand a fost respinsa de instanta pentru “sabotarea procedurilor”.

Dupa ce un tribunal din orasul german Mannheim i-a condamnat recent pe Ernst Zundel la cinci ani de inchisoare si pe Germar Rudolf la doi ani si jumatate pentru neacceptarea variantei oficiale despre holocaust, a venit si randul Sylviei Stolz sa infrunte aceleasi acuzatii.

In timpul procesului in care era judecat domnul Zundel, avocata Stolz a pus sub semnul intrebarii, in repetate randuri, uciderea in masa a evreilor de catre regimul national-socialist. Aceasta a declarat pentru Associated Press ca se astepta sa fie pusa si ea sub acuzare dar ca gesturile ei fac parte din “lupta impotriva unui guvern ilegitim”. “Ne aflam sub ocupatie straina si reprezentantii acestei ocupatii l-au portretizat pe Adolf Hitler ca pe diavol timp de 60 de ani”, a declarat aceasta.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Mormintele unor victime ale nazismului au fost profanate

Mesaj Scris de Admin la data de 21.03.07 20:56

Mormintele unor victime ale nazismului au fost profanate in estul Germaniei
http://www.divers.ro/index.pl/international_ro?wid=37457&func=viewSubmission&sid=5134
BERGA - Mormintele a opt victime ale unui lagar de concentrare nazist au fost profanate, in cimitirul din Berga, localitate situata in estul Germaniei, a anuntat politia locala, citata de AFP. Crucile din lemn au fost smulse si aruncate pe un cimp din apropiere, a precizat politia, fara sa detina indicii in legatura cu acest incident. O ancheta a fost deschisa. Victimele au murit arse, in aprilie 1945, la Gardelegen, comuna din apropiere de Berga. Acestea au facut parte dintr-un grup de 1.016 persoane deportate, care au participat la unul dintre marsurile impuse de nazisti detinutilor din taberele de concentrare din Polonia si estul Germaniei, din cauza avansarii Armatei Rosii. Cele 1.016 de persoane deportate au fost adunate intr-un hambar din Gardelegen, care apoi a fost stropit cu benzina si incendiat. (DIVERS)
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

"O televiziune germana face propaganda

Mesaj Scris de Admin la data de 20.03.07 19:36

"O televiziune germana face propaganda nazista"
http://www.ziarultricolorul.ro/externe.html?aid=6480
O GLOBO (Brazilia) - Daca nu ar exista culorile si tehnologia moderna, prin Internet, noul post de televiziune care a început sa emita în Germania ar putea fi confundat cu emisiunile de radio naziste, cel putin în ceea ce priveste terminologia. Emisiunile abordeaza lupta împotriva a ceea ce acestea califica drept "degermanizarea" presei din tara, prezinta regimul nazist într-o maniera umanizata si pe imigranti ca pe minoritati infractionale. Postul de televiziune neonazist prezinta si propria sa versiune asupra istoriei. Un exemplu este interpretarea bombardamentelor aliate asupra Dresdei, pe 13 februarie 1945. În timp ce surse oficiale spun ca s-au înregistrat 35.000 de morti în cele doua zile de bombardamente ale trupelor britanice, postul de televiziune, intitulat "stiri critice ale saptamînii", afirma ca în ceea ce numeste drept "holocaustul bombelor" au murit 400.000 de oameni. "Prin exagererea numarului de victime de partea germanilor, neonazistii încearca sa relativizeze crimele nazistilor, aratînd ca si aliatii erau criminali" - spune Wolfgang Benz, de la Centrul de Cercetare a Antisemitismului de la Berlin.
Muzica de Wagner ca fundal
Faptul pe care ziaristii amatori ai postului evita sa-l abordeze este acela ca bombardamentele asupra Dresdei au avut loc în cursul unui sîngeros razboi initiat de catre nazisti. Dar prin acest gen de polemica, Partidul National din Germania (NPD), detinator al postului, dobîndeste noi adepti în partea de est a tarii, unde tinerii tind sa aiba simpatii pentru extrema-dreapta, iar cei mai în vîrsta au crescut considerînd ca antifascismul este ceva tipic comunismului, pe care, de asemenea, îl respingeau. Realizatorii emisiunilor obisnuiesc sa foloseasca muzica lui Richard Wagner ca fundal pentru transmiterea stirilor lor. Potrivit prezentatorului Marcel Woell, postul exista din luna septembrie a anului trecut si dispune deja de un public de aproximativ 30.000 de persoane, mai ales tineri. Din momentul în care neonazistii au reusit sa intre în Parlamentele a trei landuri din estul tarii, din defuncta Republica Democrata Germana, NPD, principalul partid neonazist, încearca sa adopte un ton de normalitate, în tenativa de a atrage noi adepti. "Încercam sa formam opinie, dar acest lucru nu este o crima, întrucît toate mijloacele de comunicare fac acelasi lucru" - afirma Woell. Postul de televiziune este supravegheat cu atentie de autoritatile germane, care privesc cu îngrijorare cresterea extremei-drepte în tara. Potrivit vicepresedintelui si comisarului pentru justitie al Comisiei Europene, Franco Frattini, rasismul si xenofobia au crescut în Uniunea Europeana.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Un alt contestatar al holocaustului aruncat dupa gratii

Mesaj Scris de Admin la data de 17.03.07 20:55

Un alt contestatar al holocaustului aruncat dupa gratii in Germania
Un tribunal din orasul german Mannheim l-a condamnat joi pe Germar Rudolf (foto), un contestatar al holocaustului, la doi ani si jumatate de puscarie pentru “incitare la ura rasiala”. Judecatorul a decis ca domnul Germar Rudolf, in varsta de 42 de ani, se face vinovat de raspandirea prin internet si in diverse publicatii a convingerii sale conform careia in Europa din timpul celui de al doilea razboi mondial nu ar fi fost exterminati sase milioane de evrei.

La inceputul procesului, acesta chiar a descris holocaustul ca “un fals de proportii”. Afirmatia si-a sustinut-o in fata instantei declarand ca el nu a gasit pana in prezent nici o dovada irefutabila care sa demonstreze fara dubii varianta oficiala a istoriei care prezinta folosirea camerelor de gazare ca metoda pentru exterminarea a sute de mii de evrei.
Germar Rudolf, de profesie chimist, a lucrat o perioada la Institutul Max Planck din Stuttgart. A parasit Germania in 1995 dupa ce a primit o pedeapsa de inchisoare cu suspendare pentru “antisemitism” si s-a stabilit in Statele Unite ale Americii. In noiembrie 2005, a fost extradat de americani pentru a fi adus din nou in fata justitiei germane pentru “incitare la ura rasiala”.
Sentinta vine la putin timp dupa ce un alt celebru negationist, Ernst Zundel, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, tot de un tribunal din Mannheim, in luna februarie.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Batut de cativa turisti evrei

Mesaj Scris de Admin la data de 14.03.07 10:46

Batut de cativa turisti evrei pentru ca a participat la conferinta despre holocaust din Teheran
Un evreu ultra-religios din Austria, care a participat anul trecut la conferinta despre holocaust din Iran, a fost atacat de un grup de conationali in Polonia. Presa israeliana a anuntat luni ca Moshe Aryeh Friedman a fost recunoscut in timpul unei vizite la Auschwitz. Acolo s-a intalnit cu un cativa turisti evrei din Israel care l-au agresat.
“I-am data o mama de bataie, asa cum se cuvine si cum nu am mai facut de multa vreme”, a fost citat de ziarul Maariv unul dintre atacatori, Yehuda Meshi-Zahav. “La final i-am luat palaria si haina ca sa nu mai arate ca un evreu”, a mai spus acesta.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Condamnat la un an inchisoare pentru ca a negat

Mesaj Scris de Admin la data de 25.02.07 17:15

Condamnat la un an inchisoare pentru ca a negat existenta HolocaustuluiVIENA - Un austriac care a impartit fluturasi prin care nega existenta Holocaustului nazist a fost condamnat, saptamina trecuta, la un an de inchisoare, informeaza DPA. El fusese initial condamnat la trei ani de inchisoare, insa restul pedepsei a fost suspendata, noteaza DPA. In timpul procesului, acuzatul, Wolfgang F., de 52 de ani, a pledat nevinovat si a declarat ca "nu a facut decit sa spuna adevarul". La un moment dat in timpul audierilor, Curtea s-a retras pe motiv ca unele persoane din public si-ar fi manifestat solidaritatea cu acuzatul.
Judecatorul Karl Fischer a considerat ca sala de judecata nu mai este un loc sigur. Citeva persoane din public, majoritatea persoane in virsta, l-au intrerupt pe procuror atunci cind a spus despre genocidul nazistilor ca a fost "un fapt de notorietate, demonstrat", si ca nu mai este nevoie de nici o dovada in plus.
Procurorii au precizat ca acuzatul a distribuit, in anii '90, 17 pamflete care negau faptul ca evreii au fost exterminati de nazisti cu celebrul gaz Ciclon B. Wolfgang F. este un fost consilier local din partea Partidului Libertatii - o miscare de dreapta. El a fost dat afara din partid in anul 1994. El a pretins ca, in lagarele de concentrare de la Dachau si Mauthausen, camerele de gazare nu au fost construite decit dupa razboi. Procurorii au spus ca acuzatul a impartit mesajele sale unor organizatii, birouri publice si persoane particulare.
Timp de citiva ani, inaintea procesului, Wolfgang F. a stat ascuns. A fost dat in urmarire internationala dar, cu toate ca a stat mai tot timpul in Viena, nu a fost descoperit decit in luna iunie a acestui an. Dupa anuntarea verdictului, avocatul inculpatului a declarat ca ar putea sa faca apel, noteaza DPA. (DIVERS)
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

UE divizata de initiativa Germaniei de a interzice

Mesaj Scris de Admin la data de 20.02.07 18:19

UE divizata de initiativa Germaniei de a interzice la nivel continental negarea Holocaustului
Tarile Uniunii Europene au pareri impartite in legatura cu initiativa Germaniei de a considera infractiune la nivel continental “negarea Holocaustului si incitarea la ura rasiala”. “Pozitiile nu s-au schimbat cu adevarat. Germania si-a asumat o sarcina grea”, a declarat un diplomat sub acoperirea anonimatului, referitor la discutiile dintre ministrii de justitie in cadrul unei intalniri desfasurate saptamana trecuta la Bruxelles, anunta agentia EJP.
Diferentele de opinie sunt in primul rand de ordin cultural, Marea Britanie, Irlanda si tarile scandinave, aparand cu inversunare libertatea de exprimare garantata de propriile lor legi nationale, spre deosebire de alte state care deja pedepsesc asemenea infractiuni de opinie, printre acestea numarandu-se si Romania.
Ministrul german al Justitiei, Brigitte Zypries, a carei tara detine presedentia prin rotatie a UE pana la sfarsitul lunii iunie, vrea sa scoata in afara legii “negarea uciderii a 6 milioane de evrei de catre national-socialisti si de colaboratorii lor in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial”. Insa incercari similare de a impune asemenea masuri au esuat in 2005.
Conform textului aflat in dezbatere, tarile Uniunii ar trebui sa pedepseasca cu cel putin 3 ani de inchisoare “incitarea publica la violenta sau la ura impotriva unui grup definit de rasa, culoare, religie, descendenta, origine nationala sau etnica”. Aceeasi pedeapsa s-ar aplica oamenilor care ar “minimaliza, nega sau trivializa in public infractiuni precum genocidul, crimele impotriva umanitatii si crimele de razboi, asa cum sunt ele definite de Tribunalul Penal International”.
Propunerea germana a gasit impotrivire notabila in Italia, unde guvernul a publicat un proiect de lege care pedepseste cu pana la 3 ani de inchisoare incitarea la ura rasiala, dar care nu considera negarea holocaustului o infractiune.
Parlamentul leton a declarat printr-un comunicat miercuria trecuta ca ar sprijini textul german, dar ca ar dori includerea unei clauze care sa condamne crimele infaptuite de toate regimurile totalitare, inclusiv cele comuniste.
O incercare anterioara de a face o lege comuna in aceasta privinta a esuat in 2005, cand Italia a blocat dezbaterile asupra definitiei rasismului si a permis interpretarea termenilor. De asemenea, Marea Britanie, Danemarca si Ungaria si-au exprimat ingrijorarea ca interzicerea utilizarii unor simboluri, precum svastica, ar impiedica libera exprimare. Slovacia, Lituania si alti membrii ai Uniunii din Europa de Est au cerut la randul lor scoaterea in afara legii si a simbolurilor comuniste, precum secera si ciocanul, insa diplomatii europeni au declarat ca inca nu s-a luat o decizie pe aceasta tema.
Franco Frattini, Comisarul European pentru justitie si afaceri interne, a facut apel la guvernele din tarile Uniunii sa ajunga la un compromis. El a sustinut termenele de inchisoare pentru “incitari concrete” la ura si rasism, dar a declarat ca regulile ar trebui sa permita fiecarui stat membru in parte sa decida ce tip de “incident rasist” ar constitui o infractiune.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Bruno Krebs Eumenidele

Mesaj Scris de Admin la data de 18.02.07 16:14

Bruno Krebs Eumenidele
Nouă sute de pagini,un fragment din viața unui tânăr SS care își povestește scurta carieră de ofițer pe frontul rusesc, la Berlin, Budapesta și Auschwitz. Fragment de supraviețuire fragilă în care vede executați, lasă să fie executați și execută cu mâna lui mii de civili, majoritatea evrei. Rănit la Stalingrad, răsfățat de Speer, pe urmă de Himmler, el încearcă zadarnic să frâneze procesul de exterminare, lovindu-se de un zid de prostie și intrigi. Rar ne-a mai fost descrisă atât de la rece o asemenea oroare. Cu toate acestea, nu este vorba despre monștri, nici de «inumanitate». Acești soldați, acești ofițeri sunt ființe umane. Câteodată cultivate, precum naratorul și câțiva dintre prietenii lui, cel mai adesea limitați, brutali sau necinstiți. Nimic din ceea ce n-am întâlni în cotidian, aici și acum, în Franța și în 2006 _ dar ceea ce în acele împrejurări, în 1944, alimentează o mașină infernală, un Moloh care zdrobește și gazează milioane de vieți. Autorul nu scuză pe nimeni, nu iartă pe nimeni, nu uită nimic și pe nimeni. Disecă animalul. Nu-l scutește pe Stalin mai mult decât pe Hitler: naziștii îl respectă pe acest Stalin care folosește metode diferite, dar în ochii lor, chiar mai «eficace».
Să câștige războiul. Cu acest unic scop, naratorul acceptă, de voie, de nevoie, cea mai absurdă și mai prostească ucidere. Torturat de diaree, vome, halucinații, citându-l pe Stendhal și Sofocle, ducându-și peste tot cu el pe Flaubert al lui, el aprobă principiul acestei eradicări pe care o presimte sinucigașă și ar dori-o limitată și nedureroasă. Autorul demontează mecanismele care au aruncat un popor întreg în brațele «Führerului» mult iubit. Mai mult decât atât, ne furnizează un narator inteligent, ne face să pătrundem în adâncurile labirintului nazist,ne confruntă cu Minotaurul. Numai că aici nu există nici un Tezeu; în loc de Fabrice la Waterloo, îl întâlnim pe ofițerul Maximilien Aue, la Stalingrad și la Dachau.

Nu suntem în fața unui criminal, ci în interiorul lui. Este aproape de noi, gândește, raționează. Are o licență în drept, i-a citit pe filozofii greci, știe ce este mila. Este nebun? Cine poate să spună dacă este sau nu? Și cine nu ar înnebuni în asemenea împrejurări ? Era predestinat să ajungă aici? Autorul pare să o creadă: și-ar fi omorât tatăl vitreg și mama. A trăit incestuos cu sora lui, este homosexual. Care ar fi legătura? De fapt nici una. Doar că homosexualitatea este o crimă care în SS duce la spânzurătoare. Pentru că nimic nu dezminte normalitatea atroce a acestor înalți funcționari abrutizați de alcool, devorați de ambiție, înnebuniți de adierea înfrângerii,la fel ca și omologii lor ipocriți din Wehrmacht. Chiar Eichmann pare un cretin excitat, fără imaginație, incapabil să controleze mașinăria în care el nu este decât o rotiță. Antisemit? E sigur că doar Hitler a fost sincer antisemit. Și chiar Hitler apare neputincios, împietrit în psihoza lui.

Cartea pune probleme, dintr-odată, de la prima până la ultima pagină. Aproape la fiecare pagină apar întrebări tulburătoare, care resping orice răspuns. Foarte repede nu mai știi ce să crezi, ce să spui. Repet, în această carte nu există nici scuze, nici iertare. Dar nici o judecată, în sensul exact al termenului. Acești oameni au fost judecați, nu pentru asta a apărut această carte. Descoperi în schimb în ea o viziune singulară a umanității, a coșmarului uman. ...

Nouă sute de pagini de economie a ororii, a mizeriei. Fără nici o repetiție, fără nici o scamatorie. Autorul nu rescrie istoria, el nu adoptă punctul de vedere al călăilor; ne strecoară sub pielea lor, ne acoperă cu o cămașă a lui Nessus, cu o mizerie terorizantă care ne arde, ne asfixiază. Este, evident, de nesuportat. Și pe acest prag de toleranță, ne clătinăm, nehotărâți, orbiți de lumina neagră care se rostogolește peste noi. n
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Ai grija ce canti!

Mesaj Scris de Admin la data de 17.02.07 12:52

Ai grija ce canti!
O trupa de rock nationalist din Germania a fost acuzata penal de “incitare la ura”, dupa ce politia a efectuat raiduri in mai multe localitati din tara, informeaza Jewish Telegraphic Agency. Membrii trupei “Deutsch - Stolz - Treue” (DST), ceea ce inseamna “German - Mandru - Loial”, au negat acuzatiile care li se aduc. Politia a catalogat aceasta actiune, care a vizat mai multi apropiati ai membrilor formatiei, ca fiind o “lovitura puternica data scenei muzicale de extrema dreapta”.

Conform spuselor sefului de politie Dieter Glietsch, mai multi agenti sub acoperire au tinut sub supraveghere atenta producatorii si distribuitorii albumului din 2005 al celor de la DST, “The Answer to the System” (Raspuns pentru Sistem). Sunt in continuare monitorizate si magazinele care pun spre vanzare CD-urile acestei formatii.
Acesta nu este insa primul caz de acest fel. Michael Regener, vocalistul si liderul cunoscutei trupe nationaliste Landser (Infanterist), a fost condamnat la 3 ani si 4 luni de inchisoare pentru vina de a fi compus cantece cu texte prea radicale. In cazul procesului acestuia s-a inregistrat si o premiera in justitia din Germania: o trupa de rock a fost judecata nici mai mult nici mai putin decat ca o “organizatie criminala”.


Ultima editare efectuata de catre Admin in 23.07.11 20:46, editata de 2 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Copii pedepsiti pentru fapta tatalui

Mesaj Scris de Admin la data de 12.02.07 19:26

Copii pedepsiti pentru fapta tatalui

Copiii unui evreu ultra-religios din Austria au fost exmatriculati de la o scoala mozaica din Viena, din cauza faptului ca tatal lor a participat la controversata conferinta despre holocaust, desfasurata in Iran in luna decembrie a anului . Arye Friedma a fost citat de Associated Press spunand ca cei patru copii ai sai au fost exmatriculati la inceputul saptamanii trecute si ca nici o alta scoala evreiasca nu ii mai accepta. Acesta a declarat ca doreste sa cheme in instanta conducerea scolii.

Acest caz nu este singular, dupa participarea ca invitati la conferinta internationala din Teheran, mai multi evrei religiosi anti-sionisti au fost condamnati de restul comunitatii pentru convingerile lor.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Germania/Austria/Elvetia

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 8 din 10 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum