Germania/Austria/Elvetia

Pagina 6 din 10 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Urmatorul

In jos

Germania/Austria/Elvetia

Mesaj Scris de Admin la data de 13.02.06 23:53

Rezumarea primului mesaj :

Pledoarie contra bagatelizarii Holocaustului
Pledoarie contra bagatelizarii Holocaustului
Gert Weisskirchen, in varsta de 60 de ani, este purtatorul de cuvant pentru politica externa al fractiunii parlamentare social-democrate din Bundestag-ul de la Berlin si noul responsabil pentru problema antisemitismului al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). William Totok a stat de vorba cu d-l Weisskirchen si ne-a trimis transcrierea acestui interviu ce fusese difuzat de postul de radio Deutsche Welle.
Domnule Weisskirchen, v-as ruga la inceput sa ne explicati ce inseamna functia pe care o veti ocupa in cadrul OSCE si care vor fi problemele asupra carora va veti concentra in activitatea dvs.
Presedintele OSCE, care este acum ministrul sloven de Externe, inca nu mi-a schitat terenul de activitate. Voi discuta cu el ce sarcini concrete imi revin in cadrul acestui mandat. Eu o sa-i fac o dubla propunere. Pe de o parte, o sa fiu un soi de pompier. Adica sa intervin, la nevoie, acolo unde vor avea loc actiuni antisemite, sa contribui la elucidarea incidentelor de acest fel si sa acord ajutor unor persoane de origine evreieasca. Pe de alta parte, voi propune editarea unui anuar. El va cuprinde atat intregul complex al evolutiei antisemitismului, cat si masurile de contracarare in spatiul OSCE. Anuarul va fi structurat pe cateva capitole. Un capitol va inregistra incidentele antisemite, altul va descrie contextul in care ele s-au produs si le va analiza. Cel de-al treilea capitol se va concentra asupra calificarii incidentelor si, in sfarsit, ultimul segment va fi destinat recomandarilor privitoare la combaterea politica a antisemitismului. In acest caz, imi pot imagina si un proces sustinut de monitorizare, adica a examinarii anuale a felului cum procedeaza statele pe teren legislativ, in vederea combaterii eficiente a fenomenului de antisemitism. Ma mai gandesc si la un capitol special care sa fie dedicat, in primul rand, educatiei privind Holocaustul. Tot aici ar mai intra si problema reflectarii antisemitismului de catre mass-media si in ce masura reproduce presa anumite modele tributare unor clisee antisemite. Asta se refera la intreaga gama publicistica, de la critica la adresa Israelului pana la benzile desenate, care pot transporta direct sau indirect conceptii antisemite.
Veti acorda recrudescentei nationalismului in Europa Rasariteana o atentie speciala?
In Europa Occidentala asistam in acest moment la extinderea unei forme noi a antisemitismului. Asta se explica prin faptul ca in unele tari, partial, integrarea unor emigranti cu un fundal cultural specific a esuat. Ciocnirea unor culturi diferite produce si forme diverse de antisemitism. Aceste forme ale antisemitismului nu exista in Europa Rasariteana. Acolo exista mai degraba formulele antisemitismului vechi, bazate pe conceptiile unui fundamentalism crestin sau pe niste prejudecati culturale fata de evrei. In consecinta, se poate face o deosebire dintre Europa Rasariteana si cea Occidentala. Ma tem insa ca aceste doua curente diferite, la un moment dat, se vor contopi, daca nu luam acum masurile necesare de prevenire. Adica acum, in faza aderarii unor state noi la Uniunea Europeana, trebuie semnalate momentele pericolului care ar putea duce la fuziunea antisemitismului traditional cu cel nou, ivit in urma unor conflicte sociale cu nationalitati migratoare. Daca nu se va contracara acum acest pericol, cele doua forme amintite se vor uni si se vor sprijini reciproc. Acesta este pericolul pe care-l prevad.
Cu prilejul celei de-a 60-a aniversari a eliberarii lagarului de la Auschwitz, guvernul roman a dat publicitatii o declaratie in care se afirma ca va tine cont de recomandarile cuprinse in Raportul final al Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului in Romania. Totusi, in Romania mai exista orase, ca de pilda Cluj, in care strazile poarta numele dictatorului fascist Ion Antonescu. Ce parere aveti despre aceasta stare de fapt?
Este important ca momentele critice ale trecutului sa fie riguros elucidate. Acest demers constituie un obiectiv central educational in ceea ce priveste Holocaustul. Cu profesorii de istorie din Romania, de pilda, dar si cu cei din alte tari est-europene unde exista fenomene similare, trebuie discutat cum pot fi introduse in planurile de invatamant elementele necesare privind educatia, in vederea crearii unei constiinte de responsabilitate. In acelasi timp, bineinteles, trebuie sa existe si bunavointa guvernelor si ministerelor Educatiei si Invatamantului de a implementa acest obiectiv in realitatea scolara si universitara. Deci, avem nevoie, in primul rand, de o constiinta privind conflictele istorice. In Germania avem in vedere perioada 1933-1945, iar in Romania 1940-1944. In Romania se poate vedea o evolutie pozitiva in acest sens. Dar va fi nevoie ca aceasta evolutie pozitiva sa fie intensificata si transpusa in realitatea sociala si scolara. Deoarece OSCE are doar un mandat politic si nu juridic, noi putem doar sa lansam apeluri, de pilda, catre parlamente - in cazul acesta catre Parlamentul Roman de la Bucuresti - sa dezbata chestiunile mentionate in anuarul pe care-l vom publica. In caz de nevoie, parlamentele ar trebuie sa ia si niste decizii in vederea transformarii recomandarilor OSCE in legi. Noi nu dispunem de nici un instrument care sa ne permita mai mult decat a face propuneri, ele avand un caracter strict apelativ. Mai putem sa solicitam anual rapoarte care se vor prezenta in cadrul Adunarii Parlamentare OSCE sau in timpul intalnirilor cu reprezentantii diferitelor guverne, discutand cu reprezentantii Romaniei, de exemplu, in ce masura au fost receptate impulsurile pozitive.
In Parlamentul landului federal Saxonia din Dresda a avut loc un incident scandalos provocat de deputatii Partidului National-Democrat (NPD) - partid radical de dreapta. Reprezentantii NPD au refuzat sa pastreze un minut de reculegere pentru victimele regimului nazist, iar apoi, intr-o cuvantare, unul dintre deputati a trivializat Holocaustul prin comparatii inadecvate, folosind notiunea de "Holocaustul bombardamentelor" pentru a descrie bombardarea orasului Dresda din 13 februarie 1945 de catre puterile aliantei antihitleriste. Ce parere aveti despre bagatelizari similare care se folosesc si in Romania, unde deseori se vehiculeaza notiunea "Holocaustul rosu", atunci cand este vorba despre perioada dictaturii comuniste?
Trebuie retinut faptul ca Holocaustul este ceva singular. Asta se poate demonstra, daca se face o comparatie cu oricare alta intamplare istorica sau actuala. Holocaustul nu poate fi comparat cu nimic altceva. Singularitatea Holocaustului este incontestabila, deoarece distrugerea evreilor a avut trasaturile organizarii industrializate a politicii de nimicire. Aceasta politica s-a concentrat asupra exterminarii evreilor, urmarind eliminarea lor din aceasta lume. Adica, lichidarea lor. Toate celelalte intamplari groaznice, precum cele din centrul Africii, din Ruanda sau alte actiuni genocidare asemanatoare nu pot fi comparate cu incercarea de a-i distrugere in intregime pe evrei. Acest fapt ar trebui sa fie constientizat, indiferent de locul unde traim in Europa, in Apus sau in Rasarit. Pana-n prezent, Holocaustul a ramas un genocid incomparabil.

Berlin, 26 ianuarie 2005.

Interviu realizat de William Totok


http://www.revista22.ro/html/index.php?nr=2005-02-25&art=1530


Ultima editare efectuata de catre Admin in 17.01.17 20:58, editata de 2 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos


Consiliul Evreilor, de acord cu reeditarea adnotata

Mesaj Scris de Admin la data de 09.08.09 12:35

Consiliul Evreilor, de acord cu reeditarea adnotata a „Mein Kampf”
Presedintele Consiliului central al evreilor din Germania s-a pronuntat miercuri, 5 august, in favoarea unei reeditari adnotate a cartii-manifest a lui Adolf Hitler, „Mein Kampf”, lucrare interzisa in prezent in Germania, anunta AFP.
„Cred ca are sens si este important sa publicam o editie a 'Mein Kampf', insotita de comentariile cercetatorilor”, a afirmat Stephan Kramer, la postul de televiziune ZDF.
„Trebuie sa pregatim inca de acum o editie universitara, insotita de notele istorice, inainte ca neo-nazistii sa beneficieze”
de expirarea drepturilor de autor, a spus el.
Drepturile de autor pentru aceasta carte, interzisa imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial,
vor inceta in 2015, la 70 de ani dupa moartea autorului. Hitler a
redactat „Mein Kampf” inainte de a ajunge la putere, cind era inchis
pentru tentativa de lovitura de stat. Aici, el a elaborat fundamentele
ideologice ale nazismului. In prezent, drepturile asupra cartii sint
detinute de statul Bavaria.
Un ministru bavarez s-a declarat recent in favoarea reeditarii
cartii. „Exista riscul ca sarlatanii si neo-nazistii sa profite de
aceasta carte detestabila, dupa ce Bavaria nu va mai
detine drepturile de autor. Cred ca este bine sa pregatim o editie
critica si bine documentata pina la acel moment”, a declarat Wolfgang
Heubisch, ministrul pentru Stiinta si Cercetare al Bavariei.
In ianuarie, un editor britanic a generat o polemica
dupa ce a republicat in Germania facsimile din ziarul nazist Volkischer
Beobachter, insotite de comentarii ale istoricilor. Un proces intentat
de statul bavarez, care detine si aceste drepturi de autor, a reusit sa
interzica vinzarea facsimilelor datind dupa 1939.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

O familie de evrei sustine ca un granicer german le-a s

Mesaj Scris de Admin la data de 05.08.09 18:08

O familie de evrei sustine ca un granicer german le-a scuipat in pasapoarte

O familie de evrei, care calatorea din Franta spre Israel,
sustine ca un granicer german "i-a umilit", scupiandu-le in pasapoarte
si facand cu mainile gesturi ce sugerau ca ii impusca, informeaza
ynetnews.com.
Michael si Dvora Sitbon au declarat ca, in timpul escalei facute in
Germania, ei si cei patru copii au fost supusi unui tratament degradant
si rasist de catre unul dintre ofiterii germani de la punctul de
frontiera.


Intr-o declaratie
facuta la Radio Shalom, Michael Sitbon a declarat ca in momentul in
care a vazut ca pasaportul Dvorei e israelian, ofiterul german a
scuipat in el si a facut un gest cu mana ca si cum ar fi vrut sa o
impuste.

"Am fost socati. Este foarte dureros. Sotia mea este
nepoata unui supravietuitor al Holocaustului... Am zburat prin Germania
ca a fost cel mai ieftin zbor, insa sotia mea nu mai vrea sa ajunga
niciodata acolo", a declarat Michael.

Familia Sitbon locuieste
in Franta de peste trei ani. Ei au ajuns in Germania venind de la
Paris, urmand sa se imbarce intr-un avion cu destinatia Israel. Evreii
sustin ca initial ofiterul german nu a vrut sa le permita sa treaca,
afirmand ca Dvora statuse in Franta peste perioada permisa de viza.
Ulterior, granicerul i-a injurat pe cei doi adulti si a "scos sunete ca
si cum ne impusca", a declarat Michael.

Cei doi Sitbon au declarat ca incidentul a fost observat de o singura persoana, care este martorul lor.

"M-am
confruntat cu antisemitismul si in trecut. Franta nu duce lispa de asa
ceva. Insa n-am sa tac in legatura cu acest incident. Il vom da in
judecata pe ofiter, chiar daca va trebui sa-l confrunt. Nu voi putea
sa-i uit fata. Avea o tunsoare precum cea a lui Hitler", a declarat
Michael.

Ambasada germana din Israel a fost informata in legatura cu incidentul.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-5996157-familie-evrei-sustine-granicer-german-scuipat-pasapoarte.htm
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Germanii care au ajutat evrei, comemorați la Berlin

Mesaj Scris de Admin la data de 30.07.09 17:33

Germanii care au ajutat evrei, comemorați la Berlin
Prima expoziție de comemorare a eroilor anonimi germani care au ajutat
evrei să scape de persecuția nazistă, în timpul celui de-al Doilea
Război Mondial, printre care s-a numărat și Oskar Schindler, a fost
deschisă la Berlin. Expoziția include fotografii, scrisori și documente
aparținînd celor 20.000 de locuitori ai Germaniei care și-au riscat
viața, oferindu-le evreilor mîncare, adăpost sau un loc de muncă în
perioada 1938 - 1945. Expoziția dedicată eroilor anonimi nu a fost
deschisă mai devreme pentru că subiectul Rezistenței este, încă, unul
nevralgic în Germania, la 60 de ani de la evenimente. Andre Schmitz,
responsabilul pe probleme culturale în Guvernul german, a precizat că
locația expoziției, în districtul Mitte, nu este deloc întîmplătoare.
Expoziția este foarte aproape de fosta fabrică de pensule a
activistului antinazist Otto Weidt, care a oferit ilegal locuri de
muncă și adăpost evreilor surzi și orbi în timpul regimului lui Hitler.Expoziția, care va fi deschisă permanent, comemorează acțiunile multor
persoane pînă acum necunoscute publicului larg. Printre alte documente,
expoziția găzduiește și fotografii sau scrisori aparținînd lui Oskar
Schindler, care a inspirat personajul principal din filmul lui Steven
Spielberg, premiat cu Oscar în 1993, “Lista lui Schindler”. Acesta a
fost un om de afaceri care a angajat peste 1.100 de evrei în fabrica
sa, salvîndu-i astfel de la deportarea în lagăre.

http://www.telegrafonline.ro/1225317600/articol/68854/germanii_care_au_ajutat_evrei_comemorati_la_berlin.html
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Holocaustul, PERSECUTIA EVREILOR GERMANI INAINTE DE AL DOI

Mesaj Scris de Admin la data de 25.07.09 19:37

Holocaustul, PERSECUTIA EVREILOR GERMANI INAINTE DE AL DOILEA RAZBOI MONDIAL, DEPORTARILE, Lagarele mortii

Colegiul National „Ion Luca Caragiale”


ELEV: VOINEA MIHAI – CRISTIAN
CLASA: XI – E
PROFESOR: PREDA ION
Holocaustul


I INTRODUCERE
Holocaustul ( holo-intreg ; caustos-ars,gr.)
reprezenta initial un ritual religios prin care o ofranda adusa zeilor
era arsa in intregime. In zilele noastre cuvantul face legatura mai
ales cu exterminarea aproape in totalitate a evreilor din Europa de
catre Germania nazista.
In
secolul XIX evreimea din Europa devenea din ce in ce mai emancipata si,
in majoritatea tarilor, ajunsese sa aiba o situatie egala cu restul
populatiei. Totusi, din cand in cand evreii erau defaimati si hartuiti
de grupari antisemite care-i considerau o „rasa” straina, ce nu putea
fi asimilata in interiorul culturii europene; insa acestea nu au
initiat niciodata cu adevarat o campanie antisemita coerenta.
II PERSECUTIA EVREILOR GERMANI INAINTE DE AL DOILEA RAZBOI MONDIAL
Cand
regimul nazist a ajuns la putere in Germania in ianuarie 1933, acesta a
trecut imediat la adoptarea unor masuri antisemite sistematice. Un prim
decret a reprezentat insasi definitia termenului evreu. Rolul
crucial il avea religia bunicilor unei persoane. Oricine avea trei sau
patru bunici evrei era considerat automat de aceeasi confesiune,
indiferent de apartenenta la comunitatea evreiasca. Cei pe jumatate
evrei deveneau evrei numai daca aveau aceeasi religie sau daca erau
casatoriti cu o persoana cu aceasta religie. Toti ceilalti
jumatate-evrei si persoanele cu un singur bunic evreu erau denumiti Mischlinge (corcituri, hibrizi). Evreii si Mischlinge
erau „non-arieni”. In doctrina nazista o astfel de subliniere a
descendentei era privita ca o confirmare a „rasei”, dar scopul
principal al acestor categorisiri era de fapt delimitarea unei tinte a
legilor si directivelor discriminatorii.
A „Arianizarea” afacerilor
Intre
1933 si 1939 s-au facut eforturi deosebite din partea Partidului
Nazist, agentiilor guvernamentale, bancilor si a lumii afacerilor
pentru eliminarea evreilor din viata economica. Non-arienii erau
eliberati din posturile publice iar avocatii si medicii evrei isi
pierdeau aproape toti clientii. Firmele evreiesti fie erau lichidate si
patrimoniul lor era confiscat, fie erau cumparate la preturi mult mai
mici decat adevarata lor valoare de catre companii care nu apartineau
sau nu erau conduse de evrei. Transferul prin contract al
intreprinderilor evreiesti catre patroni germani era denumit
„arianizare”. Castigurile oricaror vanzari, precum si economiile
tuturor evreilor erau supuse unor taxe de proprietate speciale.
Angajatii evrei ai firmelor lichidate sau arianizate isi pierdeau
locurile de munca.
B „Noaptea de cristal”
Obiectivul
declarat al regimului nazist era emigrarea evreilor. In noaptea de 9
noiembrie 1938, dupa asasinarea unui diplomat german la Paris de catre
un tanar evreu, toate sinagogile din Germania au fost incendiate,
geamurile magazinelor evreiesti au fost sparte si 20.000 de oameni
arestati. Aceasta Kristallnacht („Noapte de cristal”) a
reprezentat un semnal pentru evreii din Germania si Austria sa plece
cat mai curand posibil. Cateva sute de mii de oameni au reusit sa se
refugieze in alte tari, dar tot atatia, printre care multi batrani si
saraci, au ramas sa infrunte o soarta nesigura.

III OCUPAREA POLONIEI
La
inceperea celui de-al doilea razboi mondial in septembrie 1939, armata
nazista a ocupat jumatatea vestica a Poloniei adaugand aproape 2
milioane de evrei la sfera de putere germana. Restrictiile impuse
asupra evreimii poloneze erau mult mai dure decat cele din Germania.
Evreii polonezi au fost fortati sa se mute in ghetouri inconjurate de
ziduri si sarma ghimpata. Acestea erau asemenea unor orase-stat
captive. Fiecare avea un consiliu evreiesc care era responsabil cu
gazduirea, cu salubritatea si cu productia. Mancare si carbune urmau sa
fie aduse in interior iar bunurile produse trebuiau trimise spre
exterior. Aprovizionarea cu hrana permisa de germani, totusi, consta
mai ales in cereale si legume ca napii, morcovii si sfecla. In ghetoul
Varsovia ratia oficiala abia asigura 1200 de calorii pentru fiecare
locuitor. Mancarea de pe piata neagra introdusa in ghetouri era vanduta
la preturi ridicate, dar somajul si saracia erau larg raspandite.
Locuintele erau supraaglomerate, cu sase sau sapte persoane intr-o
singura camera, iar tifosul isi facea aparitia.
IV INVADAREA URSS
In
timpul introducerii ghetourilor in Polonia o actiune mult mai drastica
era lansata mai la est. In iunie 1941 armatele germane au invadat
Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) si in acelasi timp
SS-ul a desfasurat 3000 de oameni in unitati speciale pe noile
teritorii ocupate pentru a ucide pe loc toti evreii. Aceste detasamente
mobile, cunoscute ca Einsatzgruppen (trupe de actiune), au
trecut in curand la executii continue. Masacrele aveau loc de obicei in
santuri sau rape din apropierea oraselor. Din cand in cand la acestea
asistau soldati sau localnici. In curand zvonuri despre ucideri au
inceput sa ajunga in capitalele lumii.
V „SOLUTIA FINALA”
La
o luna dupa inceperea operatiunilor mobile in URSS-ul ocupat, Herman
Göring, omul numarul doi de la conducerea Germaniei naziste, a trimis o
directiva catre seful Serviciului de Securitate al Reich-ului (Sicherheitsdienst -
SD), Reinhard Heydrich, prin care acesta era insarcinat cu organizarea
„solutiei finale la problema evreiasca” in toata Europa aflata sub
ocupatie germana. Pana in septembrie 1941 evreii din Germania au fost
fortati sa poarte insigne sau banderole marcate cu o stea galbena –
„steaua lui David”. In lunile urmatoare zeci de mii de oameni au fost
deportati in ghetourile din Polonia si in orasele capturate din URSS.
Pe cand aceasta operatiune era in plina desfasurare, o alta oroare era
pregatita: lagarul mortii.

Lagare
echipate cu facilitati pentru gazarea oamenilor au fost construite pe
teritoriul Poloniei ocupate. Majoritatea eventualelor victime urmau sa
fie deportate din ghetourile aflate in apropiere. Numai din ghetoul
Varsovia au fost deplasate peste 300.000 de persoane. Primele
transporturi erau de obicei formate din femei, copii sau barbati mai
batrani care nu puteau munci; evreii capabili de lucru erau opriti in
magazine sau in uzine, dar si acestia erau pana la urma ucisi. Cele mai
mari deportari au avut loc in vara si toamna anului 1942. Destinatiile
transporturilor nu erau dezvaluite comunitatilor evreiesti, dar zvonuri
despre uciderile in masa ajungeau in cele din urma la supravietuitori,
precum si la guvernele din Statele Unite si din Marea Britanie. In
aprilie 1943 cei 65.000 de evrei ramasi in Varsovia s-au opus politiei
germane care intrase in ghetou pentru o ultima adunare. Luptele au
durat trei saptamani.
A Deportarile
In
toata Europa deportarile au generat foarte multe probleme politice si
administrative. Numai in Germania s-au purtat discutii intense despre Mischlinge, care
pana la urma au fost scutiti. In tarile aliate cu Germania, cum ar fi
Slovacia si Croatia, s-au dus negocieri diplomatice pentru a se putea
ajunge la deportari. Guvernul Vichy din Franta, care isi extinsese deja
legile antisemite, a inceput sa inchida evrei inainte de primirea unei
cereri in aceasta directie din partea Germaniei. Guvernul fascist
italian a refuzat sa coopereze cu Germania nazista pana la ocuparea de
catre fortele militare ale acesteia in septembrie 1943, iar guvernul
ungar a refuzat de asemenea predarea evreilor pana la patrunderea
trupelor germane in martie 1944. Desi guvernul roman s-a facut vinovat
de cateva masacre ale evreilor in URSS, Romania a refuzat de asemenea
predarea evreilor catre germani. Mii de evrei din Danemarca s-au salvat
de la moarte prin fuga cu ajutorul unor barci mici in Suedia, tara
neutra.
De
oriunde era posibil se adunau bunurile deportatilor. In Germania,
conturile din banci si apartamentele acestora erau confiscate, iar din
Franta, Belgia si Olanda era adusa mobila pentru a fi distribuita
persoanelor care fusesera afectate de bombardamente.
Transportarea
victimelor catre lagare se facea in general cu trenul, politia trebuind
sa plateasca cailor ferate germane cate un bilet de pasager la clasa a
treia pentru fiecare deportat. Cand intr-un tren se incarcau 1000 de
persoane, era permisa achitarea unei taxe de grup la jumatatea
tarifului normal. Trenurile, alcatuite din vagoane de marfa, se
deplasau incet cu un orar special catre destinatia lor. Adesea cei
bolnavi si batrani mureau pe drum.
B Lagarele mortii
Punctele
de sosire din Polonia erau Kulmhof (Chełmno), Bełżec, Sobibór,
Treblinka, Majdanek (Lublin), si Auschwitz (O¶wiêcim). Kulmhof, aflat
la nord-vest de ghetoul ŁódŒ, era aprovizionat cu gaz, aici avand sa
moara 150.000 de oameni. Bełżec avea camere de gazare cu monoxid de
carbon in care au fost omorati circa 600.000 de evrei. La Sobibór au
murit 250.000 de oameni, iar la Treblinka intre 700.000 si 800.000. La
Majdanek circa 50.000 au fost gazati sau impuscati; la Auschwitz
numarul mortilor a depasit 1 milion.

Auschwitz,
in apropiere de Cracovia, era cel mai mare lagar de concentrare. Spre
deosebire de celelalte, aici se folosea acidul cianhidric (cu un efect
mult mai rapid) pentru gazari. Victimele de la Auschwitz veneau din
toata Europa: Norvegia, Franta, Tarile de Jos, Italia, Germania,
Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Iugoslavia si Grecia. Mare parte din
detinuti, fie ca erau evrei sau nu, erau folositi la munca in
industrie; unii prizonieri au fost supusi unor experimente medicale, in
special sterilizarilor. Desi numai evreii si tiganii erau gazati
regulat, alte cateva sute de mii de detinuti de la Auschwitz au murit
din cauza infometarii, a bolilor sau prin impuscare. Pentru a se sterge
urmele crimelor din cele 4 camere de gazare, au fost construite
crematorii uriase in care cadavrele sa poata fi incinerate. In 1944
lagarul a fost fotografiat de un avion de recunoastere al aliatilor
care cauta tinte industriale; au fost bombardate fabricile, dar
camerele de gazare au ramas.


Pana
la sfarsitul razboiului au fost construite 22 de lagare de concentrare,
in care au fost inchisi intre 7 si 8 milioane de oameni.

http://www.ridesafely.com/default.asp?AID=1014&gclid=CKXNuvmk8ZsCFQUUzAodWAkk-A
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Forțate să se prostitueze în lagărele naziste

Mesaj Scris de Admin la data de 24.07.09 21:59

Forțate să se prostitueze în lagărele naziste
Destinul femeilor obligate să se prostitueze în lagărele de
concentrare naziste face obiectul unei expoziții itinerante din
Germania, care debutează la memorialul din lagărul Ravensbrück, anunță
AFP.
Între 1942 și 1945, cel puțin 200 de prizoniere au fost constânse să se
prostitueze în bordelurile a zece lagăre, potrivit istoricului german
Robert Sommer, care a identificat 170 dintre aceste femei.


Cel puțin "70% erau din Germania, considerate asociale de către SS,
celelalte veneau din Polonia, Ucraina, Belarus sau din Țările de Jos",
a explicat Sommer.


Homosexualitatea, combătută cu prostituția

Cea mai mare parte a fost recrutată din lagărul de concentrare pentru
femei de la Ravensbrück, aflat la 90 de kilometri de Berlin, unde
câteva dintre ele executau deja o pedeapsă pentru prostituție, precum
și din lagărul de la Auschwitz (astăzi în Polonia).


Șeful SS Heinrich Himmler a fost cel care a decis, în 1941, construirea
de bordeluri în lagărele de concentrare, pentru a crește
productivitatea prizonierilor și pentru a lupta împotriva practicilor
homosexuale.


El povestește că, la început, SS căutau voluntare, promițându-le în
schimb eliberarea, "dar imediat a trebuit să se găsească tot mai
multe", pe care naziștii le-au recrutat cu forța. În plus
, femeile nu au fost puse în libertate."De ce eram acolo? Nu ne-a spus nimeni", a povestit o prizonieră, a cărei mărturie este prezentată în expoziție.În barăcile încălzite care serveau drept bordeluri, hrana și igiena
erau puțin îmbunătățite față de restul lagărului. Majoritatea femeilor
închise acolo a supraviețuit.


Prizonieri recompensați cu sex

"Ne resemnaserăm cu soarta noastră. Ne spuneam: este totuși mai bine decât (în lagărele de concentrare de - n.r.) la Ravensbrück sau Bergen-Belse", continuă mărturia."Activitatea sexuală era organizată într-un mod birocratic", a explicat
Sommer. El le-a prezentat vizitatorilor mai multe cartele de
identificare ce aveau codul 998, cel al prostituatelor, și cupoane care
le permiteau prizonierilor recompensați pentru munca lor să facă o
vizită la bordel.


Frecventarea bordelurilor era interzisă pentru evrei și pentru
prizonierii de război sovietici. Doar o minoritate de 1% dintre
deținuți avea acces acolo, potrivit istoricului.


Cei care vizitau bordelul erau "onorabili", mai spune fosta
prostituată, "bărbați fericiți că puteau avea parte de o distracție".


După război, unele dintre femei s-au sinucis, de rușine sau de teamă să
nu fie considerate "colaboratoare". "Niciuna (dintre femeile
identificate de Sommers – n.r.) nu a primit, după 1945, daune
pentru exploatarea sexuală", mai spune istoricul.Expoziția va avea trei etape în Germania, după care va ajunge, în 2010, la Roma.


http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/841150/Fortate-sa-se-prostitueze-in-lagarele-naziste/
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Smecheria germana si Holocaustul romanesc

Mesaj Scris de Admin la data de 16.07.09 19:49

Smecheria germana si Holocaustul romanesc
http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-05-20&id=253333
Sub titlul "Complicii europeni ai lui Hitler la exterminarea evreilor",
revista germana "Der Spiegel"publica opiniile scandaloase ale unor
istorici germani care incearca sa diminueze vina Germaniei in comiterea
Holocaustului. Tam-nesam, nemtii s-au saturat sa fie singurii acuzati
majori intru crime, isi cauta aliati.
Hitler a fost ajutat de aliaTi, inclusiv de romani, titra deu­nazi
revista "Der Spiegel". Extradarea ucraineanului John Demjaniuk din
Statele Unite in Germania a reaprins polemica Holocaustului. Demjaniuk,
care a recunoscut ca in timpul razboiului activa ca paznic in lagarul
de exterminare de la Sobibor, a fost o mica rotita in mecanismul
distrugerii evreimii europene, dar refuza sa recunoasca faptul ca este
una si aceeasi persoana cu calaul "Ivan cel Groaznic". El a fost mai
intai extradat in Israel, unde a fost judecat si condamnat la moarte,
dar a fost in cele din urma eliberat din lipse de probe privind
identitatea sa.
Istoriografia Holocaustului nu face niciun rabat Germaniei, din
Berlinul lui Hitler s-a revarsat asupra Europei ciuma ideologiei
naziste a suprematiei rasei ariene si tot acolo a fost gandita si
legiferata "Solutia Finala" privind exterminarea evreimii europene.
Pentru toata lumea, responsabilitatea germana vizavi de Holocaust nu
poate fi pusa la indoiala. Asa s-a crezut pana ce a avut loc extradarea
lui Demjaniuk, acum multi germani cauta sa cosmetizeze ingrozitoarele
crime, chiar sa se despovareze de intreaga greutate a acuzatiilor,
printr-un soi de descentralizare bizara a Holocaustului. "Nu am fost
singurii cu pacat, am fost ajutati de aliati, de pilda armata romana,
in comiterea Holocaustului", spun acestia. Holocaustul nu ar fi avut o
amploare atat de mare daca regimul lui Hitler nu ar fi fost ajutat de
populatia si autoritatile din tarile aliate, inclusiv de armata romana.

Ideea ca Germania nu a fost singura autoare a crimelor e corecta, daca
modul ei de prezentare nu ar fi parsiv. Existenta si a altor partasi la
executarea crimelor nu poate diminua vina germana.
De pilda, istoricul Michael Wildt sustine ca "germanii nu ar fi putut
extermina singuri milioane de evrei". In sprijinul lui Wildt a sarit
istoricul Dieter Pohl care subliniaza ca nazistii au fost ajutati de
200.000 de straini, un numar egal cu cel al tortionarilor de origine
germana si austri­aca. "Toti au colaborat la infaptuirea Holocaustului,
scrie <>, jandarmii ucrainieni si politistii
letoni, militarii romani si angajatii feroviari din Ungaria, taranii
polonezi si functionarii locali olandezi, primarii localitatilor din
Franta, ministrii norvegieni, militarii italieni. In lagarele de
exterminare din Europa de Est, orice militar german era ajutat de 10
localnici". "Angajatii feroviari unguri"au asasinat peste jumatate de
milion de evrei in Ungaria? Sa fim seriosi!
Nici acest lucru nu atenueazA vinovatia germana, cel mult poate starni
o dezbatere socio-istorica asupra fenomenului raspandirii urii
antisemite ucigase statale organizate. El are radacini adanci in
multisecularul antisemitism european, dar semnalul exterminarii
evreiesti a fost dat de Adolf Hitler in lucrarea "Mein Kampf", inca in
pri­mele decenii ale secolului XX. Fapt ce-l indeamna pe sociologul
german Aly Gotz sa sustina ca Holocaustul a fost "un proiect european",
si aspectul "cel mai urat"nu doar al istoriei Germaniei, ci si al
istoriei Europei. Corect, dar iarasi nemtii incearca sa se faca uitat
elementul esential, anume acela al transformarii Germaniei intr-o
citadela a urii naziste si a cruzimii antisemite. Acasa la ei, si
pretutindeni unde a calcat cizma hitlerista, trei forte ale raului
nazist au pus in practica politica lui Hitler de exterminare a celor 11
milioane de evrei traitori in Europa: SS (trupele de elita ale
Germaniei naziste), SD (serviciile de securitate) si Gestapo (politia
secreta).
Otrava nazistA a ajuns si in Romania, ea a radicalizat antisemitismul
legionar si a influentat politica antisemita a maresalului Ion
Antonescu, dar romanii nu au spus niciodata ca aceasta s-a datorat
germanilor.
Marea responsabilitate a Holocaustului incepe cu Germania.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Ultimul mare criminal nazist va fi judecat pentru uciderea a

Mesaj Scris de Admin la data de 13.07.09 18:43

Ultimul mare criminal nazist va fi judecat pentru uciderea a circa 28.000 de oameni


http://www.adevarul.ro/articole/ultimul-mare-criminal-nazist-va-fi-judecat-pentru-uciderea-a-circa-28-000-de-oameni.html

Fostul gardian într-un lagăr nazist, John Demjanjuk, suspectat că a
fost complice la asasinarea a circa 27.900 de oameni în lagărul de
concentrare de la Sobibor (Polonia), în al doilea război mondial, va fi
judecat în Germania, scrie Blomberg.


rocurorii germani îl acuză pe fostul gardian în vârstă de 89 de ani că
a condus mii de evrei în camerele de gazare ale lagărului de
exterminare Sobibor (Polonia), unde a fost gardian între 27 martie 1943
și sfârșitul lunii septembrie 1943.

Curtea Regională din Munich urmează să decidă dacă îl va trimite în judecată pe Munich.

Procurorii se bazează în acuzațiile lor pe un permis de muncă din
Sobibor care a fost declarat autentic de către poliția bavareză.
Permisul cu numărul 1393 a fost transmis germanilor de către Biroul de
Investigații Speciale din cadrul Departamentului de Justiție American.

"Atâta timp cât tatăl meu rămâne în viața, noi îi vom apăra nevinovăția pentru că nu a făcut vreodată vreun rău cuiva", a declarat fiul lui, John Demjanjuk Jr, care a adăugat că "totul este o farsă și nu poate rezista în timpul procesului".

Bolnav de cancer osos

Fiul său spune că Demjanjuk are cancer osos și nu va mai trăi mai multe
de 15 luni. În schimb, procurorii au spus că doctorii l-au găsit apt pe
Demjanjuk să stea maximum 3 ore pe zi la proces.

Apărarea lui Demjanjuk spune că fostul gardian este urmărit penal pe
nedrept pentru că el a fost prezent în lagăr, însă nu există dovezi ale
participării sale.

Supranumit Ivan cel Groaznic


Născut în Ucraina în 1920, John (Ivan) Demjanjuk, soldat în Armata
Roșie, a fost capturat de naziști în primăvara anului 1942. Ulterior el
a fost antrenat în lagărul Treblinka, în Polonia, și a lucrat doi ani
în lagărele Sobibor, Majdanek și Flossenburg.

Demjanjuk a susținut mereu că a fost obligat să lucreze pentru naziști
și că a fost confundat de supraviețuitori cu alți gardieni violenți, în
special cu Ivan cel Groaznic.

Demjanjuk a imigrat în SUA în 1950, unde a primit cetățenie opt ani mai
târziu. În 1986 autoritățile americane i-au ridicat cetățenia și l-au
extrădat în Israel. Aici, Demjanjuk a fost asemuit cu "Ivan cel
Groaznic", gardianul care a torturat prizonierii everi în timp ce îi
trimitea în camerele de gazare. din lagărul de exterminare de la
Treblinka, din Polonia ocupată.

Curtea Supremă din Israel l-a condamnat la moarte pe Demjanjuk în 1988,
însă după 5 ani acesta s-a întors în SUA unde a reprimit cetățenia.

În 2002, justiția din Cleveland l-a găsit vinovat că a participat la
uciderea în camerele de gazare de la Sobibor a mii de evrei și i-a
retras cetățenia.

Deși era deja bolnav de cancer osos și se mișca în scaun cu rotile, în
mai anul acesta a fost extrădat în Germania pentru a fi judecat.

Al doilea mare criminal nazist


Centrul evreiesc „Simon Wiesenthal” l-a pus pe Demjanjuk pe locul doi
pe lista celor mai căutați criminali naziști, după Aribert Heim,
medicul austriac cunoscut ca „Dr. Moarte”, în urma experimentelor
inumane pe care le-a făcut pe deținuții din lagărul de concentrare de
la Mauthausen.

După presupusa moarte a acestuia, în 1992, în Egipt, Demjanjuk rămăsese cap de listă.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Placa comemorativa la Bad Reichenhall

Mesaj Scris de Admin la data de 26.06.09 16:27

Placa comemorativa la Bad Reichenhall
In fiecare vara, sute de turisti israelieni isi petrec vara in localitatea balneo-climaterica BAD REICHENHALL situata in Alpii din Sud-Estul Germaniei, si in apropierea Salzburgului.

Acolo am initiat si prezentat expozitii comune cu artisti plastici din Haifa impreuna cu cei locali cit si cu artisti fotografi din Romania si Austria.Un parc din centrul localitatii poarta numele doctorului local evreu Gustav Ortenau, care a deservit cetățenii localitătii inainte de cel de al doilea razboi mondial , fapt mentionat pe placa comemorativa dela intrare.

La Bad Reichenhall am aflat ca timp de sase an,i intre 1945 – 1951, cazarma din localitate a servit ca loc de trecere pentru mii de supravietuitori ai Holocaustului, in drum spre Israel. Am initiat ideia de a fixa in cazarma miltara de astazi, o placa comemorativa in care sa se consemneze insemnatatea locului pentru aliaua spre Israel, primind asentimentul Primarului General al localitatii dr. HERBERT LACKNER , comandantilor militarii, precum și Primariei Haifa. Placa comemorativa , executata in Haifa se afla deja la destinatie, urmind sa fie montata si dezvelita in cadrul sarbatoririi a 850 de ani dela fondarea localitatii. Data evenimentului va fi hotarita de catre cei in drept urmind a fi adusa in curind la cunostinta publicului.

Supravietuitorilor Holocaustului cit si urmasilor acestora .care vor sa participe la acest eveniment deosebitul , le pot oferi informatii suplimentare la tel: 04-8621560 (apel din Israel) si 972-48621560 (apel din străinătate) sau prin e-mai:
Doresc sa subliniez ca nu sunt organizatorul grupului participant, iar din lipsa de sponsori fiecare persoana va trebui sa suporte personal cheltuielile.

Cu multumiri anticipate

Armand BERARU
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Centrului evreiesc din orașul german Rostock a fost van

Mesaj Scris de Admin la data de 11.06.09 13:19

Centrului evreiesc din orașul german Rostock a fost vandalizat
Centrul comunității evreiești din orașul german Rostock /nord-est/ a fost vandalizat în cursul nopții de miercuri spre joi de către necunoscuți care au aruncat cu pietre asupra mai multor ferestre, a anunțat joi poliția, transmite AFP. Poliția consideră că este vorba de o motivație politică a acestui act de vandalism. Comunitatea evreiască din Rostock, în fosta RDG, nu are decât o mie de membri. Săptămâna trecută, pe pereții clădirii au fost realizate desene graffiti și poliția a deschis o anchetă. Incidentele survin în timp ce în Europa, îndeosebi în Franța, asociații evreiești sunt preocupate în legătură cu intensificarea amenințărilor sau a actelor antisemite în contextul escaladării violenței în Orientul Mijlociu.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

++Fostul gardian nazist Demjanjuk va fi judecat in Germania

Mesaj Scris de Admin la data de 07.06.09 14:11

Fostul gardian nazist Demjanjuk va fi judecat in Germania
Fostul gardian nazist John Demjanjuk a fost expulzat luni, 11 mai, din Statele Unite la bordul unui avion medical cu destinatia Munchen, unde este urmarit in instanta pentru presupusul sau rol in uciderea a mii de evrei, relateaza AFP.
La sosirea sa in Europa, Demjanjuk a fost asteptat de un judecator, care i-a transmis continutul mandatului de arestare eliberat pe numele sau la 11 martie de catre Parchetul din Munchen.
Ulterior, in functie de starea sa de sanatate, el va fi transferat fie la o inchisoare, fie intr-un spital penitenciar din oras. Potrivit familiei si avocatului sau, barbatul sufera de o forma de leucemie.
O ambulanta particulara a sosit la resedinta sa din Steven Hills, Ohio, unde se aflau deja mai multi jurnalisti si care de televiziune. In timp ce acestia asteptau, personalul medical a scos o targa din ambulanta si a inchis garajul. Posturile de televiziune l-au aratat ulterior pe John Demjanjuk pe targa, transportat din garaj spre ambulanta.
Demjanjuk a fost vizitat luni dimineata de doi preoti si de mai multi membri ai familiei sale.
Aceasta expulzare intervine dupa doua luni de proces intre Guvernul american si familia fostului gardian. Avocatul lui Demjanjuk afirmase anterior ca o expulzare ar reprezenta un gest „inuman”, deoarece barbatul are 89 de ani si este prea bolnav pentru a supravietui deplasarii in Germania.
Vineri, serviciile de imigratie americane i-au cerut lui Demjanjuk sa se predea autoritatilor pentru a putea fi expulzat, la o zi dupa esecul recursului sau la Curtea Suprema de Justitie a Statelor Unite.
Fostul gardian nazist, caruia i-a fost retrasa in 2000 cetatenia americana, este acuzat de justitia germana „ca a fost gardian in lagarul de exterminare de la Sobibor, situat in prezent in Polonia, din 27 martie 1943 pina la sfirsitul lunii septembrie 1943 si ca a ajutat la uciderea a cel putin 29.000 de evrei”.
In decembrie 2008, cea mai inalta autoritate judiciara din Germania a estimat ca un tribunal regional din Munchen ar avea competenta de a-l judeca, pe motiv ca Demjanjuk a locuit in Germania, in apropiere de capitala bavareza, in 1952.
Nascut in Ucraina in 1920, John (Ivan) Demjanjuk, soldat in Armata Rosie, a fost capturat de nazisti in primavara anului 1942. Ulterior el a fost antrenat in lagarul Treblinka, in Polonia, si a lucrat doi ani in lagarele Sobibor, Majdanek si Flossenburg.
Demjanjuk a sustinut mereu ca a fost obligat sa lucreze pentru nazisti si ca a fost confundat de supravietuitori cu alti gardieni violenti, in special cu Ivan cel groaznic.
O importanta organizatie evreiasca din Statele Unite, World Jewish Congress, si-a exprimat multumirea fata de rezultatul acestui dosar. „Comunitatea evreiasca americana, in special cei care au supravietuit Holocaustului, saluta expulzarea acestui individ”, a declarat intr-un comunicat presedintele organizatiei, Ronald Lauder.
La rindul sau, John Demjanjuk Jr, fiul fostului gardian nazist, a criticat aceasta „razbunare” la adresa tatalui sau. „Avind in vedere istoria acestui dosar si faptul ca nu exista niciun fel de dovezi ca a facut vreodata rau cuiva, (...) totul este inuman”, a declarat Demjanjuk Jr intr-un email.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

-----Gardianul Demjanjuk, după gratii în Germania

Mesaj Scris de Admin la data de 13.05.09 18:01

Gardianul Demjanjuk, după gratii în Germania

NAZIST EXPULZAT DIN SUA. După două luni de bătălii judiciare, unul dintre cei mai mari presuspuși criminali naziști, John Demjanjuk, a fost expulzat din Statele Unite și a ajuns ieri în Germania, unde va trebui să răspundă penal pentru implicare în uciderea a aproape 30.000 de evrei, transmite AFP.

Aparatul de zbor închiriat special pentru aducerea fostului gardian nazist de origine ucraineană în Germania a aterizat pe aeroportul din München la ora locală 9.20 (10.20, ora României).

În vârstă de 80 de ani, Demjanjuk - care potrivit familiei este bolnav de lucemie - a fost însoțit pe durata călătoriei de un medic, o asistentă și un preot, a dezvăluit presa germană. El a fost dus ulterior la centrul penitenciar Stadelheim, din capitala bavareză, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Parchetului local, Anton Winkler.

„Trebuie să mărturisească”

John Demjanjuk va rămâne un timp în unitatea medicală a închisorii, în care a fost încarcerat pentru câteva luni însuși dictatorul nazist Adolf Hitler, acum 87 de ani. În cursului zilei de ieri, un judecător trebuia să îi comunice fostului gardian acuzațiile care i se aduc. Jurnaliștii germani se așteptau ieri ca Demjanjuk să fie confruntat cu un supraviețuitor al lagărului de exterminare de la Sobibor, aflat pe teritoriul de astăzi al Poloniei.

Într-un interviu acordat săptămânalului „Der Spiegel” și publicat luni, martorul respectiv, Thomas Blatt, 82 de ani, spune: „Vreau adevărul. Lumea trebuie să știe cum era la Sobibor. El trebuie să mărturisească pentru că știe atâtea despre acest lucru. El este ultimul vinovat supraviețuitor de la Sobibor”.

În opinia lui Blatt, oamenii nu mai văd în Demjanjuk „decât un domn bătrân”. „Ei nu îl văd pe cel care a condus persoanele în camerele de gazare”, a insistat Thomas Blatt.

O cursă contracronometru


Privat de cetățenia americană în 2002, John Demjanjuk este acuzat de justiția germană „că a fost gardian al lagărului de exterminare Sobibor de la 27 martie 1943 până la sfârșitul lui septembrie 1943 și că a contribuit la asasinarea a cel puțin 29.000 de evrei”. Acesta nu neagă că a activat gardian la Sobibor, dar afirmă că a fost constrâns de naziști, fiind, de fapt, un prizonier de război.

John Demjanjuk ocupă poziția a treia pe lista celor mai importanți criminali naziști a Centrului „Simon Wiesenthal”. Primul loc este ocupat de Alois Brunner, mâna dreaptă a celui considerat „arhitectul Holocaustului”, Adolf Eichmann, iar cel de-al doilea de Aribert Heim, supranumit „Doctorul Moarte”.

Există informații ca nici Bruner și nici Heim nu ar mai fi în viață. În acest context, președinta Consiliului central al evreilor din Germania, Charlotte Knobloch, a apreciat că trebuie întreprinse toate demersurile pentru ca Demjanjuk să compară cât mai repede în fața justiției. „Este o cursă contracronometru.

Nu este vorba despre răzbunare, ci de a li se face dreptate” victimelor, a ținut să sublinieze Knobloch. Justiția germană a emis un mandat de arestare pe numele fostului gardian nazist pe 11 martie. De atunci, avocații acestuia au tot încercat să blocheze extrădarea sa din Statele Unite, adresându-se inclusiv Curții Supreme americane, fără succes însă.

Potrivit avocaților, John Demjanjuk este prea bătrân și prea bolnav pentru a supraviețui unui proces. În decembrie 2008, cea mai înaltă autoritate germană a stabilit că un tribunal din München are comptența să-l judece pe Demjanjuk, care a locuit în capitala Bavariei înainte de a emigra în SUA.

[Citeste]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Fostul gardian nazist Demjanjuk va fi judecat in Germania

Mesaj Scris de Admin la data de 16.04.09 10:31

Criminalul nazist Demjanjuk de la Sobibor, prea bolnav ca să fie extrădat
http://www.cotidianul.ro/criminalul_nazist_demjanjuk_de_la_sobibor
Bătrânul în vârstă de 89 de ani căutat în Germania pentru crime de război a fost eliberat după ce o instanță a blocat extrădarea sa din Statele Unite către țara care a eliberat mandatul de arestare pe numele lui.
John Demjanjuk, actualmente cetățean american, a fost reținut marți de agenți federali americani care l-au scos într-un scaun cu rotile din locuința sa din Ohio și dus la un birou federal din Cleveland, de unde urma să fie trimis în Germania. O instanță federală americană a decis să blocheze însă deportarea pentru cel puțin 11 ore la cererea familiei acuzatului care susține că Demjanjuk este prea bolnav pentru a fi transportat.

El ar urma să fie judecat în Germania pentru faptele sale din perioada în care a fost unul dintre gardienii feroce din lagărul de exterminare de la Sobibor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și că este responsabil pentru moartea a 29.000 de evrei.
Demjanjuk respinge însă toate acuzațiile și susține că a fost capturat de germani în Ucraina și că a fost prizonier de război.

Ed Nishnic, unul dintre purtătorii de cuvânt ai familiei Demjanjuk, s-a declarat “încântat” de decizia Curții. “E trist că domnul Demjanjuk a trebuit să treacă prin tot acest calvar”, a adăugat Nishnic. Fiul presupusului guardian nazist, John Demjanjuk Jr., a declarat că, dacă “acțiunea nebunească și inumană” de trimitere a tatălui său în Europa nu ar fi fost oprită, acesta ar fi murit în spital, în Germania, fără să mai ajungă în fața magistraților, informează BBC.

Demjanjuk a mai fost judecat odată, în Israel, în 1988, și 5 martori l-au identificat ca fiind celebrul “Ivan cel Groaznic”, cel mai sadic dintre gardienii lagărului de la Treblinka. Martorii au susținut că Demjanjuk ar fi tăiat sânii unei deținute cu baioneta sa și că l-ar fi forțat pe un prizonier să violeze o fetiță de 12 ani. Demjanjuk a fost condamnat la moarte, dar a fost eliberat de Curtea Supremă a Israelului în 1993, în urma descoperirii unor probe care au pus la îndoială că acesta ar fi fost ,,Ivan cel Groaznic’’.

Procurorii germani încearcă să demonstreze că ucraineanul a lucrat, din martie până în septembrie 1943, în lagărul de la Sobibor din sud-estul Poloniei, unde peste 200.000 de evrei au fost omorâți. Anchetatorii spun că 29.000 de evrei, mulți dintre ei femei și copii, au fost omorâți în timpul cât Demjanjuk a fost la Sobibor.

Născut în Ucraina, sub numele Ivan Demjanjuk, acesta locuiește în prezent în statul american Ohio și este pe lista celor mai căutați 10 criminali de război a Centrului “Simon Wiesenthal”. Demjanjuk neagă că ar fi fost implicat în crimele naziste. El susține că a luptat în armata sovietică și că a fost capturat de germani în 1942. A emigrat în Statele Unite în 1950 și a lucrat în industria de automobile. SUA i-au retras cetățenia înainte de a-l extrăda către Israel, în 1986. După ce a fost eliberat, Demjanjuk s-a întors în Statele Unite și a reprimit cetățenia în 1998, pentru ca Departamenul american de Justiție să i-o retragă din nou, în 1999, motivând că acesta a ascuns la sosirea sa în SUA că a fost gardian la alte trei lagăre de concentrare.

Investigațiile privind rolul lui Demjanjuk în crimele de la Sobibor nu au legătură cu acuzațiile aduse în trecut de instanța israeliană. “Spre deosebire de alte lagăre de concentrare, ca Auschwitz, care erau și lagăre de muncă, Sobibor a fost gândit special pentru scopul exterminării. Astfel, gardienii nu se pot scuza spunând că nu știau ce se întâmplă”, a explicat Kurt Schrimm, anchetatorul șef al oficiului procuraturii germane care vânează criminali de război naziști când a fost anunțată decizia de a-l inculpa pe Demjanjuk.

Cel mai recent proces al unui fost nazist în Germania s-a petrecut în 1992, când ofițerul SS Josef Schwammberger a fost întemnițat pe viață pentru crimă și complicitate la crimă în 650 de cazuri. A murit în temniță în 2004.

Cel mai căutat nazist încă necapturat este Aribert Heim, doctor în lagărul de la Mauthausen. Poreclit “Doctorul Moarte”, acesta ar trebui să aibă 94 de ani, dar nu se știe sigur dacă mai este în viață sau nu. Se crede însă că ar locui undeva la granița dintre Argentina și Chile.

Ofițerul nazist de cel mai înalt rang încă pe lista celor căutați este Alois Brunner, asistentul personal al lui Adolf Eichmann, cel considerat “arhitectul Holocaustului”. Brunner a fost condamnat pe viață în contumacie, în 2001, de un tribunal francez pentru crime împotriva umanității. Ultimele informații au stabilit că acesta locuiește în Siria, dar unii experți cred că ar fi murit în 1992.


Ultima editare efectuata de catre Admin in 12.05.11 15:20, editata de 3 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Insula nazistilor

Mesaj Scris de Admin la data de 31.12.08 18:06

Insula nazistilor
O plaja lunga, cu nisip fin, alb si o linie de coasta superba, imaculata, care se intinde pe trei km. In ciuda acestor coordonate, oraselul Prora, din insula Ruegen, situata in Marea Baltica a Germaniei, nu figureaza in nicio brosura turistica. Potrivit bbc.co.uk, este foarte posibil ca "absenta" din randul statiunilor de top sa aiba legatura cu trecutul intunecat al insulei, de fosta tabara de vacanta nazista.

Autoritatile locale din Ruegen considera ca a venit timpul ca lucrurile sa se schimbe si au obtinut aprobarea planurilor pentru transformarea Prorei intr-o statiune turistica moderna. Statiunea se intinde pe o distanta de cinci km si are pe teritoriul ei cinci vechi cladiri identice, inalte de sase etaje (initial erau opt constructii, dar trei dintre ele sunt in ruine acum).

Nazistii planuiau ucideri in masa si, de asemenea, un turism in masa, ca parte a tentativei lor de a indoctrina intreaga populatie a Germaniei. Vastul complex, proiectat sa gazduiasca 20.000 de vizitatori, facea parte din programul "Putere prin intermediul Bucuriei" ("Kraft durch Freude", KdF).

Scopul era de a furniza activitati de voie pentru muncitorii germani pentru a raspandi propaganda nazista. Planurile includeau un cinematograf, o sala de spectacole, piscine si un debarcader unde vasele KdF sa ancoreze.

Nazistii au inceput constructiile in Prora in 1936. Dar in acelasi timp, Hitler se pregatea de razboi. Normal ca acest lucru era prioritar, si astfel proiectele arhitecturale au fost amanate. In timpul campaniei de bombar­dament a Aliatilor, multi refugiati s-au adapostit la Prora. Dupa razboi, a fost folosita ca avanpost militar pentru armata Germaniei de Est. Insa, dupa unificarea Germaniei din 1990, cladirile au fost abandonate.

Planuri ambitioase

Astazi, zona este in totalitate parasita si in ruine, cu exceptia unui mic muzeu si a unei discoteci. Localnicii o numesc Prora Colosul, deoarece pe teritoriul ei salasluieste o structura arhitecturala gigantica. Sunt sute de camere goale, cu numeroase ferestre sparte de vandali. Dupa ani de discutii, s-a decis transformarea Prorei intr-o statiune moderna de vacanta. Patru din cele cinci cladiri au fost vandute unor investitori particulari si consiliului din Ruegen. O cladire va fi transformata intr-un hostel pentru tineri, cu 500 de camere.

"Prora are una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula Ruegen. Cu nispul ei fin si alb, e asemenea unei plaje din Caraibe", spune Kerstin Kassner, membra a consiliului local. "E neplacut sa avem o bucata atat de mare de plaja parasita, asa ca trebuie sa aducem viata inapoi in aceasta zona", adauga ea.

Particularii, pe de alta parte, au viziunea lor proprie: vor sa ridice sute de apartamente de vacanta, cafenele, discoteci, hoteluri, sali de sport, piscine, toate acestea pentru a atrage mii de vizitatori anual. "Dorim sa relansam Prora cat de repede este posibil", spune Horst Schaumann, primarul orasului-vecin, Binz. O sa putem gazdui peste 3000 de oameni, in viitorul apropiat. Speram ca multi tineri si turisti sa ne viziteze si sa se bucure de tot ceea ce poate oferi aceasta statiune".

Noi controverse

Constructiile sunt programate sa demareze anul viitor. Insa planurile de transformare a Prorei intr-o atractie turistica ridica numeroase controverse. Localnicii din Binz au sentimente amestecate in legatura cu acest proiect. "Avem destui turisti deja, nu avem nevoie de mai multi vizitatori", spune unul dintre acestia.

Nici Heike Tagsgold, de profesie istoric, nu e de acord cu modernizarea: "Nu cred ca este corect ca Prora sa devina statiune de vacanta, din cauza a ceea ce ea reprezinta. (...) Este locul unde nazistii au vrut sa hraneasca si sa distreze oamenii, pentru a-i indoctrina. Nu este o destinatie de vacanta in adevaratul sens al cuvantului. Nu ma pot imagina venind aici in vacanta, nu cred ca oamenii ar trebui sa gaseasca placere in acest loc", spune ea.

Cu toate insistentele lui Tagsgold, inca nu se stie daca muzeul va ramane sau nu in Prora atunci cand se va demara proiectul. "Gruparea de dreapta are o influenta mare in Germania. Trebuie sa ne asiguram ca oamenii inteleg ceea ce s-a intamplat in Prora, avem nevoie sa pastram acest muzeu". Planurile pentru viitoarea Prora sunt inca in aer, iar autoritatile locale si investitorii independenti nu au hotarat soarta muzeului. "Nu vom ignora istoria Prorei si importanta acesteia. Muzeul este o proprietate protejata, astfel incat fatada cladirii va fi conservata", relateaza unul dintre investitori, consilierul Guedrun Reimer. Ramane de vazut doar daca Prora va putea fi transformata intr-o destinatie de vacanta populara.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

++Procesul lui Ivan cel Groaznic

Mesaj Scris de Admin la data de 15.12.08 12:42

Procesul lui Ivan cel Groaznic
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

++Comemorarea Noptii de Cristal omagiu victimelor nazismului

Mesaj Scris de Admin la data de 16.11.08 11:39

Comemorarea Noptii de Cristal – omagiu victimelor nazismului
Germania si Europa au comemorat duminica, 9 noiembrie, implinirea a 70 de ani de la „Noaptea de Cristal”, pogrom impotriva evreilor care a reprezentat inceputul Holocaustului. Si la Vatican, Papa Benedict al XVI-lea a adus, in Piata Sfintul Petru, un omagiu victimelor nazismului.
***
Cancelarul german Angeka Merkel a participat duminica, 9 noiembrie, cu ocazia comemorarii a 70 de ani de la „Noaptea de Cristal”, la o ceremonie la sinagoga Rykestrasse din Berlin, cea mai mare din Germania, si una dintre putinele care nu au fost distruse de nazisti.
In discursul sau, cancelarul Merkel a cerut societatii germane sa „lupte cu hotarire impotriva rasismului si in special a antisemitismului”.
„Stim ca ceea ce nu putem numi a inceput in acea zi si a continuat cu Holocaustul”, a declarat Merkel in mesajul sau video saptaminal transmis pe Internet. „Trebuie sa mentinem amintirea nu numai din datorie fata de victime, dar si pentru ca acest lucru sa nu se mai repete”, a adaugat aceasta.
In noaptea de 9 spre 10 noiembrie, „multi in Germania nu au vrut sa vada. Cunoastem insa si martori din acea perioada care stiau ce soarta urmau sa aiba evreii din Germania”, a adaugat cancelarul.
La rindul sau, Sfintul Scaun a adus un omagiu victimelor nazismului, cu prilejul comemorarii la Vatican a „Noptii de Cristal”, denuntind „furia nazista” si „persecutarea sistematica a evreilor", si lansind un apel ca "astfel de orori" sa nu se mai repete.
Dupa rugaciunea din Piata Sfintu Petru, Papa Benedict al XVI-lea a evocat „implinirea a 70 de ani de la tristul eveniment din noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1938, cind s-a declansat furia nazista impotriva evreilor”.
„Magazine, birouri, locuinte si sinagogi au fost atacate si distruse, iar numeroase persoane au fost ucise, declansind sistematica si violenta persecutie impotriva evreilor germani, care se incheie cu Shoah”, a declarat Papa Benedict al XVI-lea.
„Si astazi ma incearca durerea pentru cele intimplate in circumstante tragice si a caror amintire trebuie sa ne ajute ca astfel de orori sa nu se mai intimple”, a adaugat Papa, nascut in Germania in 1927.
El a cerut „angajarea, la toate nivelurile, impotriva oricarei forme de antisemitism si discriminare, prin educarea respectului reciproc in rindul tinerelor generatii”.
In noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1938, trupe speciale ale statului german nazist au atacat magazinele si proprietatile evreilor din Germania, incendiindu-le si distrugindu-le. Actiunea a reprezentat preludiul politicii oficiale germane de exterminare a evreilor, cunoscuta sub numele de „Solutia finala”. Sase milioane de evrei au disparut in lagarele de exterminare naziste, ca urmare a actiunilor promovate de Hitler in timpul celui de-al doilea razboi mondial
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

++Oameni, eu v-am iubit! Vegheati!

Mesaj Scris de Admin la data de 13.11.08 12:13

"Oameni, eu v-am iubit! Vegheati!"
http://www.cuvantul-liber.ro/articol.asp?ID=40483

La 9 noiembrie a.c. s-au implinit 70 de ani de la pogromul nazist "Noaptea de Cristal", una dintre cele mai negre pagini din istoria Germaniei si a omenirii, semnal al declansarii Holocaustului. Declansat de trupele lui Hitler, cu participarea si a populatiei, pogromul nazist din 9 noiembrie 1938 - care a durat doua zile - s-a soldat cu moartea a 91 de evrei, cu spargerea miilor de magazine ale acestora. Cancelarul german, Angela Merkel, a participat, alaturi de supravietuitorii pogromului antievreiesc si de urmasii acestora, la comemorarea care a avut loc la sinagoga de pe strada Rykestrasse, din Berlin, una dintre putinele care nu au fost distruse de dezlantuirea nazista. "Noaptea de Cristal" a fost semnalul. Au urmat, doar peste cativa ani, lagarele naziste de exterminare de la Auschwitz, Buckenwald, Dachau... Acolo, in "lagarele mortii", au fost ucisi peste sase milioane de evrei, copii, femei, batrani, oameni nevinovati. Tocmai de aceea, ne ingrijoreaza tot mai mult actele, pornirile antisemite, fara precedent din ultima vreme. Pe timpul Sarbatorilor evreiesti din toamna acestui an, cand in cimitire accesul este interzis, conform canoanelor Cultului Mozaic, in Cimitirul evreiesc din Soseaua Giurgiului (Bucuresti) au fost profanate si distruse peste 131 de morminte funerare, unele unicat, din marmura si granit, de o valoare inestimabila, au fost sparte geamurile si devastate birourile administrative. Actele de vandalism - dupa cum se precizeaza si in Comunicatul Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, impreuna cu al Comunitatii Evreilor din Bucuresti - au avut drept tinta "numeroase morminte ale unor martiri ai poporului evreu, ucisi in anii Holocaustului, precum si ale unor ostasi evrei care au cazut la datorie pentru Romania, eroi ai neamului romanesc". Ciudat lucru, aceste acte de vandalism sunt puse - asa cum s-a intamplat, mai anii trecuti, si pe la Targu-Mures si Sighisoara - pe seama unor elevi! Mahniti si indignati ca astfel de lucruri se intampla in Romania de azi, cand este atat de mare nevoie de revigorarea tolerantei dorite, in fata acestor acte de barbarie si de vandalism, este bine sa amintim cuvintele din finalul Jurnalului lui Iulius Fucik - scriitor si publicist, erou national ceh, executat, in anul 1943, de nazisti -, intitulat "Reportaj cu streangul de gat": "Oameni, eu v-am iubit! Vegheati!"
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Rasismul și negarea Holocaustului pe teritoriul UE

Mesaj Scris de Admin la data de 12.11.08 19:13

Rasismul și negarea Holocaustului pe teritoriul UE ar putea fi pedepsite cu până la trei ani de închisoare
Statele UE ar putea ajunge astăzi la un acord privind o lege comună antirasism. Documentul propune pedepse de până la trei ani de închisoare pentru incitarea la ură rasială sau pentru negarea genocidului, a crimelor împotriva umanității și a crimelor de război. [size=9]Împotmolit în dezbaterea Legislativului din 2003, proiectul este în ultimele faze de ajustare și e probabil ca el să primească aprobarea UE la întâlnirea de astăzi, de la Luxemburg, a miniștrilor de interne și de justiție.
Potrivit Reuters, ultima variantă prevede pedepse de unul până la trei ani de închisoare pentru "incitarea publică la violență sau ură, direcționate împotriva unui grup de persoane sau a unui membru al unui astfel de grup, definit prin intermediul rasei, etniei, religiei, descendenței, înfățișării sau naționalității". Aceleași reguli s-ar aplica și celor care "tolerează, neagă, sau trimit în derizoriu, în mod public, genocidul, crimele împotriva umanității și crimele de război", în sensul în care vor fi definite de curțile internaționale.
Dacă se ajunge astăzi la o înțelegere, actuala deținătoare a președinției UE, Germania, va înregistra un succes major, deoarece Berlinul vede legea drept o obligație morală ce derivă din trecutul său istoric. Potrivit "Financial Times", formularea proiectului de lege a fost aleasă cu grijă pentru a include sub definiția de genocid numai Holocaustul și crimele din Rwanda, din 1994. S-a avut grijă să nu fie trimisă în ilegalitate negarea uciderii în masă a armenilor în perioada Imperiului Otoman, în 1915, pe care Turcia nu o recunoaște drept genocid. Negarea Holocaustului este deja ilegală în Germania și Austria, în timp ce, în Marea Britanie, de exemplu, este permisă, în virtutea dreptului la libera exprimare.
Stalinismul - ultima piatră de încercare
Acordul asupra proiectului depinde în mare măsură de o solicitare făcută de patru noi state membre. Polonia, Estonia, Letonia și Lituania insistă pentru includerea în sfera legii și a crimelor comise de regimul stalinist în fosta URSS. "Genocidul stalinist trebuie pus pe picior de egalitate cu cel nazist", declară un diplomat eston citat de cotidianul polonez "Rzeczpospolita". Potrivit surselor publicației, este probabil ca legea să facă până la urmă referire la "crimele regimurilor totalitare".
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Ivan cel Groaznic va ajunge în fața justiției germane

Mesaj Scris de Admin la data de 12.11.08 10:28

“Ivan cel Groaznic” va ajunge în fața justiției germaneProcurorii se pregătesc să-l acuze pe John Demjanjuk pentru crimele sale din lagărul Sobibor în ceea ce ar putea fi ultimul proces din Germania al unui soldat nazist.
Procurorii spun că pot în sfârșit să declanșeze o nouă procedură legală împotriva lui John Demjanjuk, acum în vârstă de 88 de ani. Autoritățile germane declară că au dovezi că Demjanjuk a fost gardian în lagărul de exterminare nazist de la Sobibor, în Polonia, și a condus el însuși zeci de mii de evrei către camerele de gazare în 1943.

“Am reușit să obținem câteva sute de documente și am găsit și un număr de martori care au vorbit despre Demjanjuk”, a declarat pentru Reuters Kurt Schrimm, anchetatorul-șef al oficiului procuraturii germane care vânează criminali de război naziști.
“Pentru prima dată am găsit până și liste cu numele oamenilor pe care Demjanjuk i-a dus în camerele de gazare. Nu avem nici o îndoială că este responsabil pentru moartea a mai mult de 29.000 de evrei”, a adăugat Schrimm.
Kurt Schrimm a înaintat în acest sens un dosar Parchetului din München, unde a fost ultimul domiciliu în Germania al lui Demjanjuk, însoțit de propunerea să-i fie cerută extrădarea din Statele Unite, unde fostul gardian locuiește în prezent. Justiția germană are jurisdicție în cazul Demjanjuk pentru că 1.900 dintre victime erau evrei germani.

Demjanjuk a mai fost judecat odată, în Israel, în 1988, și 5 martori l-au identificat ca fiind celebrul “Ivan cel Groaznic”, cel mai sadic dintre gardienii lagărului de la Treblinka. Martorii au susținut că Demjanjuk ar fi tăiat sânii unei deținute cu baioneta sa și că l-ar fi forțat pe un prizonier să violeze o fetiță de 12 ani. Demjanjuk a fost condamnat la moarte, dar a fost eliberat de Curtea Supremă a Israelului în 1993, în urma descoperirii unor probe care au pus la îndoială că acesta ar fi fost ,,Ivan cel Groaznic’’.

Procurorii încearcă acum să demonstreze că ucraineanul a lucrat, din martie până în septembrie 1943, în lagărul de la Sobibor din sud-estul Poloniei, unde peste 200.000 de evrei au fost omorâți. Anchetatorii spun că 29.000 de evrei, mulți dintre ei femei și copii, au fost omorâți în timpul cât Demjanjuk a fost la Sobibor.

Kurt Schrimm a precizat că investigațiile privind rolul lui Demjanjuk în crimele de la Sobibor nu au legătură cu acuzațiile aduse în trecut de instanța israeliană. “Spre deosebire de alte lagăre de concentrare, ca Auschwitz, care erau și lagăre de muncă, Sobibor a fost gândit special pentru scopul exterminării”, a spus Schrimm, citat de ziarul german ,,The Local’’. “Astfel, gardienii se pot scuza spunând că nu știau ce se întâmplă”, a mai precizat acesta.

Născut în Ucraina, sub numele Ivan Demjanjuk, acesta locuiește în prezent în statul american Ohio și este pe lista celor mai căutați 10 criminali de război a Centrului Simon Wiesenthal. Demjanjuk neagă că ar fi fost implicat în crimele naziste. El susține că a luptat în armata sovietică și că a fost capturat de germani în 1942. A emigrat în Statele Unite în 1950 și a lucrat în industria de automobile. SUA i-au retras cetățenia înainte de a-l extrăda către Israel, în 1986. După ce a fost eliberat, Demjanjuk s-a întors în Statele Unite și a reprimit cetățenia în 1998, pentru ca Departamenul american de Justiție să i-o retragă din nou, în 1999, motivând că acesta a ascuns la sosirea sa în SUA că a fost gardian la alte trei lagăre de concentrare.

Cel mai recent proces al unui fost nazist în Germania s-a petrecut în 1992, când ofițerul SS Josef Schwammberger a fost întemnițat pe viață pentru crimă și complicitate la crimă în 650 de cazuri. A murit în temniță în 2004.

Cel mai căutat nazist încă necapturat este Aribert Heim, doctor în lagărul de la Mauthausen. Poreclit “Doctorul Moarte”, acesta ar trebui să aibă 94 de ani, dar nu se știe sigur dacă mai este în viață sau nu. Se crede însă că ar locui undeva la granița dintre Argentina și Chile.

Ofițerul nazist de cel mai înalt rang încă pe lista celor căutați este Alois Brunner, asistentul personal al lui Adolf Eichmann, cel considerat “arhitectul Holocaustului”. Brunner a fost condamnat pe viață în contumacie, în 2001, de un tribunal francez pentru crime împotriva umanității. Ultimele informații au stabilit că acesta locuiește în Siria, dar unii experți cred că ar fi murit în 1992.


Ultima editare efectuata de catre Admin in 18.07.11 16:50, editata de 2 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

-----Germania nu uită Noaptea de cristal

Mesaj Scris de Admin la data de 10.11.08 17:47

Germania nu uită „Noaptea de cristal“
Cancelarul Angela Merkel a participat ieri, alături de supraviețuitorii pogromului antievreiesc din 1938, la o ceremonie organizată la sinagoga de pe Rykestrasse, din Berlin, cea mai mare din Germania și una dintre puținele care nu au fost distruse de naziști în urmă cu 70 de ani.

Charlotte Knobloch, președinta Consiliului central al evreilor din Germania, și-a exprimat speranța ca amintirea pogromului, căruia i-a supraviețuit, să ajute la revigorarea toleranței în această țară. “Această zi, importantă din punct de vedere simbolic, este ocazia de a arăta că Germania este o democrație deschisă diversității”, a declarat ea.

Noaptea de Cristal - unul dintre cele mai negre evenimente din istoria Germaniei - a fost, de asemenea, marcată și de muzicieni, de actori și de scriitori. Aceștia &shy;s-au reunit ieri seară în Berlin pentru a-și aminti prin muzică de pogromul nazist care a provocat moartea a 91 evrei și a constituit semnalul declanșării Holocaustului.

Manifestări similare au avut loc și în alte orașe ale lumii. Pogromul - prezentat de naziști drept manifestare spontană a populației, care i-ar fi atacat pe evrei în toată Germania - a fost declanșat de trupele lui Hitler în 9 noiembrie 1938 și a durat două zile. Denumirea sub care a intrat în istorie vine din miile de vitrine sparte ale magazinelor evreiești.

Noi descoperiri legate de Auschwitz

Cotidianul german „Bild“ a anunțat că planuri de construcție originale ale lagărului nazist de la Auschwitz au fost găsite într-un apartament din Berlin.

Este vorba despre 28 de planuri cu date cuprinse între 1941 și 1943, ștampilate de “Direcția pentru construcție a Waffen-SS și a poliției”. Unele sunt semnate de oficiali de rang înalt din SS, iar unul are inițialele șefului SS, Heinrich Himmler.

Mai mult de un milion de persoane, majoritatea evrei, au murit “în lagărul morții” Auschwitz, situat în Polonia, în apropiere de Cracovia.


Ultima editare efectuata de catre Admin in 03.03.09 20:26, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

70 de ani de la începutul Holocaustului

Mesaj Scris de Admin la data de 09.11.08 12:21

70 de ani de la începutul Holocaustului
În fiecare an pe 9 noiembrie este celebrată ziua internaționalăde luptă împotriva rasismului și antisemitismului.
La 9 noiembrie 1938 s-au luat primele măsuri fizice împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei, ziua intrând în istorie sub denumirea de "Kristallnacht" ("Noaptea de cristal"). Trupele lui Hitler au incendiat sinagogi , au fost sparte geamurile magazinelor evreiești, cioburile de cristal împrăștiindu-se pe străzi.
Mulți evrei au fost agresați fizic, alții uciși, iar peste 30.000 au fost arestați și trimiși în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz. Violențele au durat 24 de ore iar "Noaptea de cristal" a rămas în istorie ca începutul simbolic al Holocaustului. La nivel european, comemorarea zilei de 9 noiembrie a început în 1988, când s-au împlinit 50 de ani de la tragicele evenimente.[...]
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Germanii care au ajutat evrei in timpul Holocaustului

Mesaj Scris de Admin la data de 02.11.08 17:29

Germanii care au ajutat evrei in timpul Holocaustului, comemorati la Berlin
Prima expozitie de comemorare a "eroilor anonimi" germani care au ajutat evrei sa scape de persecutia nazista, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, printre care s-a numarat si Oskar Schindler, a fost deschisa la Berlin, informeaza Reuters.
Expozitia include fotografii, scrisori si documente apartinand celor 20.000 de locuitori ai Germaniei care si-au riscat viata oferindu-le evreilor mancare, adapost sau un loc de munca in perioada 1938 - 1945.
"Exista mai multe evenimente comemorative dedicate celor care au fost persecutati de nazisti, dar niciunul care sa onoreze memoria celor care i-au ajutat pe acestia", a spus Johannes Tuchel, directorul unor organizatii de comemorare a Rezistentei impotriva miscarii naziste.
Tuchel a explicat ca expozitia dedicata "eroilor anonimi" nu a fost deschisa mai devreme pentru ca subiectul Rezistentei este, inca, unul nevralgic in Germania, la 60 de ani de la evenimente.
Andre Schmitz, responsabilul pe probleme culturale in guvernul berlinez, a precizat ca locatia expozitiei - in districtul Mitte - nu este deloc intamplatoare.
"Expozitia este foarte aproape de fosta fabrica de pensule a activistului anti-nazist Otto Weidt, care a oferit ilegal locuri de munca si adapost evreilor surzi si orbi in timpul regimului lui Hitler" a spus acesta.
Expozitia, care va fi deschisa permanent, comemoreaza actiunile multor persoane, pina acum necunoscute publicului larg. Printre alte documente, expozitia gazduieste si fotografii sau scrisori apartinand lui Oskar Schindler, care a inspirat personajul principal din filmul lui Steven Spielberg, premiat cu Oscar in 1993, "Lista lui Schindler". Acesta a fost un om de afaceri care a angajat peste 1.100 de evrei in fabrica sa, salvandu-i astfel de la deportarea in lagare.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Svastici pe Memorialul Holocaustului de la Berlin

Mesaj Scris de Admin la data de 25.08.08 17:19

Svastici pe Memorialul Holocaustului de la Berlin Memorialul Holocaustului de la Berlin, care comemorează masacrarea evreilor din Europa de către naziști, a fost profanat sâmbătă, 11 svastici apărând pe pietrele monumentului, a anunțat poliția citată de AFP. Svasticile de culoare roșie și neagră au fost remarcate de un paznic al monumentului, unul dintre cele mai vizitate din capitala germană. Cele mai mici dintre ele erau cam de 20 de centimetri, iar cele mai mari de 60 de centimetri, potrivit comunicatului poliției, care a deschis o anchetă. Memorialul, care acoperă 1,9 hectare, în centrul Berlinului, constă în 2.711 blocuri de beton cenușii de înălțime variabilă, montate de distanță de 95 de kilometri unele de celelalte. Sâmbăta trecută, monumentul de la Berlin dedicat miilor de homosexuali deportați sau torturați de naziști fusese profanat, la doar două luni de la inaugurare.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Despre moartea civilizatiei

Mesaj Scris de Admin la data de 13.08.08 17:57

Despre moartea civilizatiei

Autor: Codrin Liviu CUTITARU


Nazistii nu reusisera inca sa decida (fara a-si contrazice legile) daca toti indivizii "contaminati" cu singe semitic sint "culpabili" din unghi rasial si daca, odata "culpabilizati", ei ar trebui numai sterilizati (si folositi ca forta de munca - spiritul practic teuton a dat multa bataie de cap, la acest capitol, diriguitorilor hitleristi) sau de-a dreptul eliminati fizic.

Un film senzational, difuzat de HBO, m-a tinut pironit in fata televizorului timp de aproape 100 de minute, ceea ce, pentru mine, trebuie sa recunosc, constituie o performanta. Este vorba despre pelicula Conspiracy/Conspiratia, bazata pe fapte istorice verificabile. Evenimentul la care se refera ecranizarea lui Frank Pierson (din 2001) a ramas imortalizat - in pofida misterului din jurul lui, bine intretinut de serviciile informative SS din Germania hitlerista - intr-o stenograma de "sedinta politica", aparent minora, descoperita de trupele aliate in arhiva unui lider nazist, in 1947, la citiva ani dupa capitularea berlineza. Stenograma respectiva reda fidel discutiile secrete, din cadrul unei intilniri de rang inalt (intre mai multe VIP-uri ale regimului fascist), desfasurate la Wannsee (o suburbie a capitalei nemtesti) in ianuarie 1942. Intrunirea - condusa de generalul Reinhard Heydrich (interpretat de... "shakepeareanul" Kenneth Branagh) si colonelul Adolf Eichmann (pus in scena d ... "comediantul" Stanely Tucci, laureat, de altfel, si cu un Glob de Aur pentru rol) - a stabilit asa-zisa "solutie finala", adica eliminarea (in conditii industriale) a intregii populatii evreiesti din Europa. Momentul, repet, atestat documentar in ciuda aurei sale enigmatice, a fost pregatit cu minutiozitate de autoritatile Reich-ului (maestru de ceremonii fiind chiar Eichmann). Se pare ca Hitler dorea sprijinul (si consultul) conducatorilor militari si juristi (juristii Fürher-ului erau un simulacru de "societate civila") in privinta Holocaustului, desi decizia exterminarii in masa fusese deja luata in intimitatea propriei Cancelarii.

Nuantele supuse dezbaterii se doreau de ordin legal si tehnic. Mai precis, care evrei (de "gradul" 1, 2 sau 3) urmau sa intre in "tratament" si cum avea sa se aplice "tratamentul" in cauza? In balanta decizionala propriu-zisa stateau cite doi factori pentru fiecare dintre incertitudini: evreii "puri" (fara amestec genetic) vs. evreii germani (cu o treime ori chiar jumatate de singe "arian") si sterilizare vs. genocid. Altfel spus, nazistii nu reusisera inca sa decida (fara a-si contrazice legile) daca toti indivizii "contaminati" cu singe semitic sint "culpabili" din unghi rasial si daca, odata "culpabilizati", ei ar trebui numai sterilizati (si folositi ca forta de munca - spiritul practic teuton a dat multa bataie de cap, la acest capitol, diriguitorilor hitleristi) sau de-a dreptul eliminati fizic. Dilemele liderilor, nascute din antinomiile de mai sus, sunau in felul urmator: evreul german (si cu eventual singe "arian") este superior educational altor evrei europeni (in speta, "primitivilor" evrei rusi) si ar merita, prin urmare, un "tratament" diferit ori chiar scutirea de "tratament", pentru a fi exploatat intelectual in "nobilele" scopuri ale Reich-ului; sterilizarea, desi mai blinda, devine la un moment dat costisitoare si impune probleme tehnice serioase (cum vor fi sterilizati evreii - mai precis, cu ce tip de metoda medicala - si, in primul rind, cum va fi urmarita eficienta procedeului, stiut fiind ca nu toate operatiile dau rezultate, iar o "hirtie" medicala se poate obtine si fraudulos?); in sfirsit, exterminarea (sustinuta ferm de Heydrich, mesager - intelegem - al lui Hitler insusi) pare eficienta, dar ridica impedimente de timp, spatiu si igiena. Argumentele si contraargumentele sefilor militari si politici se ciocnesc constant in zona mecanicii, dinamicii si practicii fenomenului analizat. Aspectele de morala si constiinta nu-si fac loc niciodata in discursurile (frecvent ironice) ale participantilor la sedinta. Doar un semn de vaga indispozitie stomacala traverseaza comunitatea atunci cind se prezinta perfectarea unui sistem de gazare industriala (la Auschwitz), cu o capacitate de 6. 000 de "capete" pe ora. Adica vreo 21.000.000 de evrei pe an. "Daca vor mai fi atitia la finele experimentului", observa ghidus unul dintre combatanti. Termenii exercitiului sint, neconditionat, pragmatici. Eliminarea evreilor ramine o dimensiune concreta a industriei razboiului german si trebuie, ca atare, apropiata cu mentalitate martiala. Nicidecum filozofica.

De aceea, nu te mai miri ca, in patria ratiunii si filozofiei, cataplexia subita a istoriei a dus la nasterea unor asemenea monstri. Ei sint definiti, prin excelenta, de ruperea spirituala (completa) de universul imediat si de asumarea lui cu antenele unei teratologice concreteti. "Spiritul practic", impins spre extrema sa absoluta, esueaza in epuizare sufleteasca si, implicit, in dementa comportamentala. Nu traumele istorice (cum s-a zis) si "spiritul" (delirant) al unei epoci anume duc la Holocaust, ci epuizarea sufleteasca. Acolo unde eficienta, exactitatea si simetria (de sorginte luciferica) ating paroxismul, ajungind "lucru-in-sine" (das Ding an Sich), se stinge brusc licarirea spirituala. Abia aceasta face loc - dialectic - degringoladei istorice. Nu intimplator, cred, toti participantii la intilnirea de la Wannsee au disparut, la putini ani dupa eveniment, in conjuncturi violente (executii, infarturi, sinucideri si caderi sub focul inamic). Dincolo de justitia divina, e aici o igiena sui generis a istoriei, care nu poate fi cuprinsa in "precizia" unor mecanisme scelerate. Doar Eichmann, versatil si lipsit de vehementa celorlalti tovarasi de arme, a dat impresia un timp ca va fi exceptia de regula (supravietuind, multi ani, prin ascunzisuri). Iluzie temporara! In 1962, el este capturat in Argentina si, ulterior, spinzurat in Ierusalim.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Svastica desenată pe trupuri de copii

Mesaj Scris de Admin la data de 29.07.08 21:11


Svastica desenată pe trupuri de copii

Marți, 29 Iulie 2008
Un bărbat de 20 de ani este cercetat după ce a desenat pe corpurile a trei copii, aflați într-o tabără în estul Germaniei, mustăți ca ale lui Hitler și semnul svasticii, relatează Der Spiegel.


Deși și-a mărturisit fapta, nu există niciun indiciu care să ateste că bărbatul a avut vreo motivație politică pentru gestul său.

În schimb, acesta a spus că s-a purtat așa din stupiditate.

Potrivit presei, părinții unuia dintre copii au depus, sâmbătă, plângere împotriva bărbatului.

Bărbatul este cercetat pentru încălcarea unei proprietăți, iar poliția investighează și situația în care s-ar putea face vinovat de folosirea simbolurilor ilegale.

Afișarea simbolurilor naziste precum svastica este ilegală în Germania.
http://www.expres.ro/articole/detalii-articol/814363/Svastica-desenata-pe-trupuri-de-copii/
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Tinar german arestat pentru profanarea

Mesaj Scris de Admin la data de 20.07.08 18:19

Tinar german arestat pentru profanarea Memorialul Holocaustului din Berlin
Un cetatean german, in virsta de 28 de ani, a fost arestat saptamina trecuta dupa ce a acoperit cu inscriptii antisemite patru dintre blocurile de beton care formeaza Memorialul Holocaustului din Berlin, relateaza AFP.
Barbatul, originar din Saxonia, din fosta Republica Democrata Germana, a fost surprins marti, 8 iulie, de vizitatori monumentului cind incerca sa deseneze cu spray-uri „cuvinte si cifre cu semnificatie antisemita", potrivit unui comunicat al Politiei.
Martorii au alertat serviciul paza care l-a dus pe barbatul aflat in stare de ebrietate la sectia de politie. O ancheta s-a deschis in acest caz.
Situat in centrul capitalei germane, Memorialul Holocaustului, ridicat in amintirea evreilor din Europa exterminati de nazisti, este format din 2.711 blocuri de beton.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Germania/Austria/Elvetia

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 6 din 10 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum