Ungaria

Pagina 1 din 4 1, 2, 3, 4  Urmatorul

In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 23.11.15 10:00


  • O familie din Budapesta a vrut să-și renoveze apartamentul, dar a făcut o descoperire istorică. „Ne ajută să completăm un mare gol care lipsea în istoria Holocaustului”

Brigitte Berdefy, co-proprietar al apartamentului a declarat presei că în luna august un muncitor care lucra la renovarea apartamentului a descoperit ceva ascuns într-unul dintre pereți.
“Inițial am crezut că vom afecta tapetul vecinilor, dar soțul meu, Gabor, a văzut, în timpul renovării apartamentului, ascuns în perete un document care avea pe el scris de mână”, a declarat Brigitte pentru AFP.


Îndepărtând, cărămidă cu cărămiă, cuplul a descoperit aproape 60 de kg de documente acoperite de praf și ipsos, dar care au păstrat informația din ele intactă.
”Având cerneala încă lizibilă, mulțumită lipsei intervenției oxigenului și cu aportul nicotinei emanate de țigările fostului locatar, foile îngălbenite au fost predate Arhivei din Budapesta”. Directorul Arhivei din Budapesta, Istvan Kenyeres, a fost uimit de descoperire.
Acesta a declarat că cele mai multe lucrări ce provin din al doilea Război Mondial au aceeași calitate ca și documentele medievale și este uimit de felul în care acestea s-au conservat.
”Nivelul conținutului este fără precedent”, a declarat acesta. ”Ne ajută să completăm un mare gol care lipsea în istoria Holocaustului la care a participat Budapesta”, a declarat Istvan Kenyeres.
Documentele sunt reprezentative pentru evreii care au locuit în 1944 în Budapesta, înainte ca aceștia să fie relocați în ghetouri, iar apoi trimiși cu trenurile morții către Auschwitz.
Pe fondul pierderii războiului, Germania nazistă a intensificat procesul de exterminare și a deportat minoritatea iudaică din Budapesta la Auschwitz, odată cu ocuparea Budapestei.
”În documentele respective se regăsesc numele evreilor care le-au completat sperând că e un proces birocratic ce îi va ajuta să scape de deportare”, a spus Kenyeres.
Kenyeres a estimat că circa 23 000 de documente mai lipsesc din arhiva Holocaustului din Ungaria pentru a explica, exact, ce s-a întâmplat în a doua parte a anului 1944.
Documentele găsite în apartamentul din Budapesta conțin numele locatarilor din zona respectivă, având marcate locuințele oamenilor, cine era evreu, cine nu.
După sosirea Armatei Roșii din 1944, cei mai mulți evrei care nu fusesră relocați în ghetouri au supraviețuit. Cei din Budapesta, care au fost marcați ca evrei au murit la Auschwitz. Aproximativ 600 000 de evrei din Ungaria au murit în Holocaust.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 03.08.15 22:03

Holocaustul în UngariaÎn 1938, în Ungaria condusă de Miklos Horthy au apărut o serie de măsuri antisemite care au limitat pentru evrei profesiile autorizate.


În aprilie și mai 1944, când înfrângerea le-a apărut ca inevitabilă, germanii și aliații lor în Ungaria au început să-i deporteze masiv pe evreii unguri în ritmul de 12.000 pe zi, în principal către Auschwitz.


Autoritățile ungare au dat ordin, în aprilie, ca evreii care trăiau în afara Budapestei (aproximativ 500 de persoane) să se adune în anumite orașe, în general sediile de guvernământ regionale. La orașe, au apărut ghetourile, unde erau aduși și cei care trăiau în zonele rurale. Condițiile erau însă inumane și mizeria domnea pretutindeni. Sub protecția imunității diplomatice, diplomatul suedez Raoul Wallenberg, a salvat mii de evrei di ghearele morții, fiind vânat de oamenii lui Eichmann


În mai puțin de două luni, aproximativ 440.000 de evrei au fost deportați în iulie 1944 din Ungaria. La 7 iulie însă, Horty a ordonat oprirea deportărilor (peste 145 de trenuri au plecat încărcate la refuz cu evrei având destinația lagărele morții).


După căderea bruscă a lui Horthy, sub regimul lui Szalasi, bandele lui au făcut să domine o teroare fără egal asupra evreilor din Budapesta. Sute de evrei, bărbați și femei, au fost asasinați cu brutalitate.


În noiembrie 1944, 70.000 de evrei din Budapesta au fost forțați să stea într-un ghetou destul de mic ca suprafață. Mai multe mii, sub escortă ungurească, au mărșăluit până la frontiera austriacă, între noiembrie și decembrie. Mulți dintre ei au pierit din cauza slăbiciunilor fizice și a frigului pe drum.


Din cei 825.000 de evrei care trăiau în Ungaria în 1941, aproximativ 63.000 au murit sau au fost asasinați înainte de ocupația germană din martie 1944. Sub ocupație, puțin peste 500.000 dintre ei au murit ca urmare a relelor tratamente, au fost asasinați sau deportați. Shoah-ului au supraviețuit doar 255.000 de evrei.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 01.08.15 17:55

Stiati ca..cel mai mare numar de evrei trimisi la Auschwitz proveneau din Ungaria?Cel mai mare numar de evrei dintr-un grup national trimisi la Auschwitz proveneanu din Ungaria, in timpul perioade de la inceputul verii anului 1944, numarul lor ridicandu-se la  438000. Urmau cei din Polonia(300000), cei din Franta        ( 69114), Olanda(60085), Grecia(55000), Cehoslovacia si Moravia( 46099), Slovacia(26661), Belgia(24906), Germania si Austria(23000)
Stiati ca Danemarca a fost singura tara din Europa care a refuzat sa ii predea pe evrei? Mai mult decat, nu doar ca nu a permis deportarea lor, dar pe aproape toata perioada razboiului veitile evreilor danezi au fost nestigherite, neexistand niciun fel de discriminare(spre deosebire de alte tari unde le-au fost confiscate proprietatile, le-a fost interzis sa detina afaceri si au fost obligati sa poarte baderole care sa evidentieze faptul ca sunt evrei). Mai mult decat atat, atunci cand nu s-au mai putut opune Germaniei, cu ajutorul unor barci de pescari, mare parte a evreilor au fost ajutati
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 24.04.15 12:03

http://cultural.bzi.ro/seful-fbi-in-vizorul-ungurilor-cum-se-vad-de-la-budapesta-afirmatiile-lui-cu-privire-la-rolul-ungariei-in-holocaust-28699
Declaratii recente ale directorului politiei federale americane (FBI) James Comey cu privire la rolul ungurilor in Holocaust sunt "o generalizare grosolana si insultatoare", a declarat marti ministrul ungur de Externe Peter Szijjarto pentru postul comercial InfoRadio, citat de MTI.

Szijjarto se referea la o declaratie pe care Conney a facut-o la Muzeul Holocaustului din Washington, in care s-a referit la "oameni altfel de treaba" care au cedat idealurilor naziste si au devenit "asasini si complici" in Germania, Polonia, Ungaria si alte locuri, in al Doilea Razboi Mondial.


Ministrul a precizat ca Guvernul ungar a protestat pe langa administratia Statelor Unite, adaugand ca a fost corect ca Departamentul de Stat american sa prezinte scuze, in mod public, pentru aceste afirmatii.


Insa cooperarea intre Statele Unite si Ungaria in domeniile economic si al apararii este buna, iar relatiile celor doua state au inregistrat o imbunatatire notabila, a adaugat seful diplomatiei ungare, scrie Mediafax.

Polonia l-a convocat, de asemenea, pe ambasadorul Statelor Unite si i-a solicitat sa prezinte scuze pentru afirmatii despre Holocaust ale directorului FBI. Ministrul polonez de Externe afirma ca directorul FBI a sugerat, intr-un articol publicat in The Washington Post (WP), ca polonezii au fost complici la Holocaust. Dupa ce a fost convocat, ambasadorul american Stephen Mull a declarat ca el a spus clar ca Statele Unite cred ca "nazistii germani singuri" sunt responsabili de Holocaust.

 Pe de alta parte, presedintele Legislativului Ungariei Laszlo Kover a cerut, la o reuniune a presedintilor parlamentelor statelor membre ale uniunii, la Roma, ca ca proiectul Acordului de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Statele Unite sa fie ratificat de parlamentele tarilor membre UE. El a sugerat ca Budapesta, care are o relatie tensionata cu Washingtonul, ar putea bloca tratatul.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 05.04.15 11:01

Ungaria se transformă în Arhanghelul Gabriel și fuge de Holocaust


Un deputat britanic a cerut să fie interzis accesul în Marea Britanie pentru Gabor Vona, șeful partidului JOBBIK și al fostei (actualei?) Gărzi Maghiare. Gabor Vona este deputat în Parlamentul de la Budapesta și intenționează să participe duminică și luni în Londra la unele manifestări de comemorare a Holocaustului – o ironie maximă având în vedere orientarea lui Gabor Vona și a partidului pe care îl conduce (detalii aici). Există pericolul ca Vona să fie aprig huiduit, dacă va reuși să ajungă în Marea Britanie (detalii aici). Dar asta este o poveste secundară pe lângă scandalul în plină desfășurare de la Budapesta.
Anul acesta se suprapun două povești în Ungaria: alegerile parlamentare (Gabor Vona a început în forță anul cu niște declarații că va rezolva el problema țiganilor) și împlinirea a 70 de ani de la Holocaustul din Ungaria. Federația Comunităților Evreiești de la Budapesta a anunțat deja că nu intenționează să participe la activitățile de comemorare a Holocaustului organizate de Guvernul lui Viktor Orban. Au fost scoși din sărit de planurile ridicării unui monument în care Ungaria este simbolizată de Arhanghelul Gabriel atacat (!) de un vultur, reprezentând Germania nazistă (detalii aici). Proiectul acestui monument rezumă noua teorie oficială a Budapestei privind trimiterea evreilor din Ungaria la Auschwitz: țara s-ar fi aflat sub ocupație nazistă, astfel că nu prea există responsabilitate pentru Holocaust (o discuție extinsă aici).
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 01.04.15 12:35

Teroarea HORTHYSTA
Maghiarii au patruns pe teritoriul tarii noastre spre sfarsitul sec. IX si inceputul sec. X, intampinand o rezistenta darza din partea formatiunilor statale dinTransilvania.

Incetul cu incetul, regii unguri patrund mai organizat, consolideaza si isi extind dominatia pe intreaga Transilvanie intr-un rastimp de peste 200 de ani.

Veniti in calitate de cuceritori, convietuirea multiseculara a maghiarilor cupopulatia autohtona a fost, ca sa folosim un eufemism, tensionata, romanii fiind considerati ca tolerati nefacand parte din "unio trium nationum" (maghiari, germani, secui). Populatia majoritara romana a fost supusa unei adevarate ofensive de deznationalizare. S-au ridicat bariere in calea promovarii sociale: innobilarea, inzestrarea cu pamant, obtinerea de drepturi si privilegii erau conditionate de apartenenta la catolicism, de maghiarizarea populatiei autohtone. Sinodul de la Buda din 1299 a decis interdictia credinciosilor ortodocsi - deci a romanilor - de a-si construi lacasuri de cult, si chiar si mai mult: de a participa la slujbe religioase in bisericile existente. Sigismund, rege al Ungariei, a hotarat ca "preotilor care vor boteza vreun copil in religia ortodoxa sa li se confiste averea".

Persecutiile au urmat si dupa batalia de la Mohacs (1526), cand Ungaria a fost transformata in pasalac si Transilvania a devenit principat autonom.

Viata confesionala a romanilor ardeleni a fost supusa unei permanente actiuni de prozelitism agresiv. Rezistenta romanilor a fost practic totala.


Nazuinta de secole a ardelenilor de a se uni cu tara s-a implinit la finele primului razboi mondial, odata cu prabusirea dualismului austro-ungar.

Revolutia bolsevica Bela Kun


A urmat, dupa cum se stie, revolutia bolsevica condusa de Bela Kun si agresiunea Republicii Ungare a Sfaturilor impotriva Romaniei pentru reocuparea Transilvaniei.

Armata romana, la 4 aug. 1919, a ocupat Budapesta. Guvernul bolsevic a fost inlocuit de un guvern social-democrat care nu a rezistat decat 2 zile. Desi trupele romane ocupasera cea mai mare parte din Ungaria, nu s-au amestecat in situatia tulbure existenta.

Contraamiralul Horthy

Partea de nord-vest a Ungariei a ramas libera. In aceasta zona contraamiralul Miklos Horthy a organizat o armata, erijandu-se in conducatorul tarii. In teritoriul controlat de M. Horthy s-a instaurat "teroarea alba". A fost momentul in care, pentru prima oara, armata romana s-a amestecat pentru a impune ordinea si a apara pe cei mai amenintati (printre care, si evreii).

Apoi romanii au parasit Budapesta si s-au retras in tara, dincolo de hotarul stabilit de Conferinta de pace de la Paris.


Horthy s-a instalat in intreaga Ungarie, extinzand "teroarea alba" pe intreg teritoriul. S-a dezlantuit antisemitismul rasist, au fost torturati, arestati, spanzurati toti cei considerati ca adversari ai regimului.

La 1 martie 1920 Horthy a devenit regent, impus prin forta armata. S-a instituit astfel primul regim de dictatura de tip fascist in Europa, cel mai reactionar regim social-politic de pe continent. Consolidarea puterii "regentului" a fost facuta prin exploatarea amaraciunii natiunii maghiare, framantate de pierderile teritoriale suferite.

Istorici, oameni politici, ziaristi straini au calificat dictatura horthysta ca fiind un "stat ticalos, guvern de jaf, tortura, un guvern de asasinat".

Venirea la putere a lui Mussolini si mai apoi a lui Hitler au ridicat sperantele Ungariei de revizuire a hotararilor de la Versailles si Trianon. Intreaga politica horthysta din perioada interbelica a fost concentrata in aceasta directie, si de aici si dusmania fata de fortele Antantei invingatoare in razboi. Un singur exemplu: la inceputul "erei Horthy", biletele Bancii Franceze au fost falsificate in Institutul Cartografic National din Budapesta din ordinul guvernului care intentiona sa ruineze astfel statul francez, considerat responsabil de Tratatul de la Trianon.

La 20 sept. 1938 Horthy a ordonat: "Soldati, inaintati pana la hotarele milenare, pana la piscurile Carpatilor". Era un ordin prematur deoarece numai dupa Dictatul de la Viena, din 30 aug. 1940, o parte din Transilvania a intrat sub stapanirea regimului horthyst: 42 243 km cu o populatie romaneasca de peste 1,3 mil. locuitori.

Scurta nota biografica: Miklos Horthy de Nagybama ("viteaz de Baia Mare"), nascut in 1868, a urmat Academia navala din Fiume si a fost facut contraamiral si aghiotant al Imparatului de la Viena.

Parlamentul si Armata l-au impus la carma statului in 1920, ca regent in asteptarea imparatului Carol IV de Habsburg detronat la Viena (dar chiar regentul l-a impiedicat sa restaureze regatul ungar).

In urma Dictatului de la Viena a anexat nord-vestul Transilvaniei (putin mai inainte anexase sudul Slovaciei si Ucraina subcarpatica).

Cand situatia frontului s-a intors in favoarea Aliatilor, a incercat sa negocieze cu URSS un armistitiu separat, dar a fost ridicat de un comando german si dus, cu domiciliu fortat, in Reich.

In 1949 s-a refugiat in Portugalia, unde a murit, in 1957.

Teroarea horthysta

Din momentul in care acest teritoriu a fost evacuat de trupele romane, au inceput actele de terorism impotriva romanilor si evreilor. Era rezultatul unui program premeditat de intimidare si exterminare a poporului roman.

Intr-o brosura publicata la Budapesta si raspandita din ordinul lui Horthy, intitulata "Fara mila", se pot citi randuri dementiale ca acestea: "Voi omori pe orice roman pe care-l voi intalni in drumul meu ... noaptea voi pune foc satelor romanesti. Voi trece prin ascutisul sabiei toata populatia. Voi otravi fantanile. Voi ucide copii la sanul mamei lor ... Nu voi avea mila pentru nimeni. Nici pentru copii, nici pentru mamele insarcinate. Razbunare. Fara mila, razbunare cruda".

Teroarea a inceput la 9 sept. 1940, in comuna Traznea din judetul Salaj, horthystii au asasinat 81 de locuitori; in comuna Ip, in noaptea de 13-14 sept., au fost ucise 159 de persoane, femei, copii, batrani. Caselor locuite de romani li s-a dat foc. Impotriva intelectualilor romani, dezlantuirea a fost dementiala: protopopul Aurel Munteanu din Huedin a fost torturat in piata orasului timp de mai multe ore, dupa care i s-a infipt un tarus in gura, care a iesit prin ceafa; in com. Fantana Mare din jud. Salaj au fost ingropati de vii mai multi romani. Pe stadionul din Oradea au fost spanzurati 30 de romani. La 23 sept. au fost masacrate in com. Muresanii din Campie familiile invatatorului Gheorghe Petre, preotul Andrei Bujor. Preotului Pompei Onofrei din Cluj i-au fost smulse barba si parul, a fost legat cu sarma de gat si tarat pe strazile orasului. Lista ororilor e lunga.

Mai trebuie aminte, totusi, si cateva fapte petrecute la sfarsitul razboiului: in com. Sarmas au fost ucisi in noaptea de 16-17 sept. 1944, 126 de evrei, femei, barbati si copii; in satul Moisei din Maramures, 29 de tarani au fost inchisi intr-o casa si li s-a dat foc, dupa care au fost incendiate 260 de case. In Banat au fost executate 50 de persoane.

Torturile, asasinatele erau facute pentru a-i determina pe romani sa-si paraseasca locuintele si sa se refugieze pe teritoriul Romaniei.

Vazand ca aceste procedee barbare au dat rezultate mediocre, autoritatile horthyste au trecut la expulzarea locuitorilor romani.

Aprox. 218 000 de romani au fost arestati, imbarcati in vagoane de marfa si expediati in Romania - sunt numai cei inregistrati oficial, deoarece alti 60-70 000 au trecut in Romania fugind de regimul de teroare dezlantuit de bandele horthyiste.

Numarul romanilor din nordul Transilvaniei s-a micsorat si prin organizarea unor detasamente de munca trimise in Germania.

Pentru alte mii de romani s-au construit lagare de concentrare.

Limba romana a fost interzisa treptat in scolile de stat; liceele romanesti au fost desfiintate; au fost alungati preoti (in total cca 140); multe biserici ortodoxe au fost devastate, daramate, profanate (altele sigilate si inchise) - de pilda biserica din Bicsad a fost transformata in WC public.

O minoritate etnica din nordul Transilvaniei impotriva careia s-au inversunat horthystii a fost minoritatea evreiasca. Aceasta minoritate a fost deportata aproape in intregime in lagarele de concentrare naziste. Au pierit peste 140 000 de evrei in lagarele de la Auschwitz, Dachau, Birkenau s.a.

Dupa 60 de ani de cand Romania s-a reintregit cu partea din Transilvania, rapita samavolnic in 1940, la Budapesta se fac auzite declaratii precum "minoritarii maghiari din tarile vecine fac parte integranta din natiunea maghiara si sunt subordonati guvernului si parlamentului de la Budapesta". Aceasta nu insemna altceva decat ca maghiarii din afara Ungariei, deci si cei aproximativ 1,7 mil. din tara noastra, sa se organizeze ca autonomie minoritara, cu parlament propriu, cu politie proprie etc.

Fostul ministru de externe Geza Ieszensky declara in 1993 ca "Intr-o prima faza... urmarim ca Transilvania sa devina un spatiu complementar economiei maghiare..., iar ca scop politico-strategic, unirea maghiarilor in granitele lor inainte de Trianon."

Nu putem sa ignoram ca in anii 90 ramasitelor pamantesti ale fostului dictator, Horthy, li s-au facut funeralii nationale in Ungaria.

Rezulta din toate aceste sumare relatari ca maghiarimea nu a invatat nimic din lectiile istoriei.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 30.10.14 12:00

http://cultural.bzi.ro/un-document-cutremurator-arata-cum-a-fost-organizat-holocaustul-din-transilvania-de-nord-21434
Persecutarea evreilor din Transilvania de Nord a inceput inainte de izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial. Primele masuri antisemite au fost luate de guvernele de la Bucuresti, conduse de politicieni precum poetul Octavian Goga ori de patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea. Dupa Dictatul de la Viena din 1940, Transilvania de Nord a ajuns sub ocupatie maghiara. Soarta evreilor din aceasta regiune a fost pecetluita dupa ce nazistii au adus la putere in Ungaria Partidul Crucilor cu Sageti, condus de Ferenc Szallasy. ”Inainte de impartirea Transilvaniei, populatia evreiasca totala se ridica aici la aproximativ 200.000 de persoane. Dintre acestea, 164.052 traiau in teritoriile cedate Ungariei. Mostenirea istorica si culturala care ii lega pe evreii din Transilvania de Ungaria si realitatile socio-economice si politice care ii atasau de Romania au fost sursa a numeroase conflicte in perioada interbelica. Este una dintre ironiile si tragediile istoriei ca, dupa impartirea Transilvaniei in 1940, evreii au avut o soarta mult mai rea in partea care i-a revenit Ungariei – tara cu care au mentinut atat de multe legaturi culturale si emotionale – decat in aceea care a revenit Romaniei – stat identificat cu multe excese antisemite in decursul istoriei sale”, afirma un studiu, intitulat ”Holocaustul in Transilvania de Nord”, publicat pe site-ul Institutului Yad Vashem, yadvashem.org.

Maghiarii, complicii lui Hitler

Acelasi document mai arata cum, din anul 1943, Adolf Hitler si regentul Ungariei, Miklos Horthy, au decis ”solutionarea problemei evreiesti, in contextul in care nazistii si aliatii lor sufereau infrangere dupa infrangere. ”De partea germana, comandoul SS insarcinat cu aceasta misiune era condus de SS-Obersturmbannführer Adolf Eichmann. Desi era mai degraba mic – comandoul numara in jur de 100 de persoane –, a avut succes in indeplinirea misiunii sale, mai ales pentru ca a primit sprijinul deplin al guvernului maghiar nou instalat.

Guvernul lui Döme Sztójay, numit constitutional de Horthy la 22 martie 1944, a pus instrumentele puterii de stat – jandarmeria, politia si serviciul civil – la dispozitia nazistilor”, afirma documentul, care atesta clar complicitatea autoritatilor maghiare cu cele germane in privinta masurilor extrem de dure adoptate impotriva evreilor.

”Detaliile actiunii antievreiesti, ca si unele aspecte ale procesului de deportare, au fost puse la punct la 4 aprilie,in cadrul unei intalniri germano-maghiare care a avut loc la Ministerul de Interne sub conducerea lui László Baky, subsecretar de stat la Ministerul de Interne. Printre participanti s-a aflat locotenent-colonelul László Ferenczy, ofiterul de jandarmi responsabil cu ghetoizarea si deportarea evreilor.

Vezi si Conspiratii celebre: Revizionismul Holocaustului

Documentul preliminar referitor la adunarea, ghetoizarea, concentrarea si deportarea evreilor – baza discutiilor de la 4 aprilie – a fost pregatit de László Endre, un alt subsecretar de stat la Ministerul de Interne. El a fost adoptat in secret ca Decretul numarul 6163/1944.res., la 7 aprilie, sub semnatura lui László Baky. Acest document, adresat reprezentantilor organelor locale ale puterii de stat, detalia procedurile care trebuiau urmate in campania de realizare a Solutiei Finale a chestiunii evreiesti in Ungaria”, mai scriu autorii studiului mentionat anterior. Pentru a fi siguri ca populatia evreiasca va fi deportata in totalitate in lagarele mortii, nazistii au recurs la o stratagema.


Cum au fost facute listele mortii

”Pentru a se asigura ca nici un evreu nu va scapa, Ministerul Aprovizionarii a emis si el un ordin de inregistrare, chipurile pentru a regulariza alocarea proviziilor de hrana pentru evrei. Fara a-si da seama de sinistrele implicatii ale acestor liste sau ale purtarii Stelei Galbene a lui David – cele doua masuri fiind legate una de alta si menite sa faciliteze izolarea si ghetoizarea lor –, masele evreiesti din Transilvania de Nord, ca si coreligionarii lor din alte parti ale tarii, au fost de acord cu masurile luate de catre liderii comunitatilor locale evreiesti. Spre deosebire de liderii nationali ai evreimii maghiare, care aveau informatii complete, liderii comunitatilor locale stiau la fel de putin despre scopul acestor masuri ca si masele pe care le conduceau. In comunitatile evreiesti mai mici, mai ales la sate, listele au fost intocmite, in general, de catre secretarul sau registratorul comunitatii; in orasele mai mari, pregatirea listelor a fost incredintata tinerilor care nu fusesera inca mobilizati in sistemul serviciului militar de munca obligatorie. Acestia mergeau, de obicei, cate doi, dornici sa nu scape din vedere nici o strada sau cladire, pentru a nu «lipsi populatia de ratia de provizii». Nazistii si complicii lor maghiari au stabilit cartierul general al actiunii antievreiesti la Munkács (astazi Mukacevo, in Ucraina)”, mai scrie documentul citat. Nazistii au stabilit ca evreii trebuiau concentrati in depozite goale, fabrici abandonate sau care nu functionau, caramidarii, cladiri ale comunitatii evreiesti, scoli si birouri evreiesti, sinagogi.”In orase ca Oradea si Satu Mare, ghetourile au fost stabilite in zonele cele mai sarace, in mare parte nelocuite de ne-evrei; in altele, ca Bistrita, Cluj, Reghin, Simleu Silvaniei si Targu Mures, ghetourile au fost stabilite in caramidarii. Ghetoul din Dej se afla situat in Bungur, o padure in care unii dintre evrei locuiau in baraci improvizate, iar altii sub cerul liber”, afirma documentul ”Holocaustul in Transilvania de Nord”.

Copiii, torturati in fata parintilor

Istoricii care s-au ocupat de studierea Holocaustului, la fel ca si supravietuitorii Shoah-ului, descriu conditiile din aceste ghetouri drept infioratoare. Mizeriei in care a fost aruncata evreimea transilvaneana i s-au adaugat torturile. Oamenii erau torturati de brutele din Jandarmeria maghiara, care doreau sa afle daca evreii isi ascunsesera lucrurile de valoare si, daca da, unde.

”In fiecare ghetou, autoritatile au destinat o cladire separata pentru a servi ca «monetarie» – un loc unde jandarmi si detectivi urmau sa tortureze evrei pentru a-i determina sa spuna unde si-au ascuns averile. Tehnica lor era, in general, aceeasi peste tot. Sotii erau adesea torturati in fata sotiilor si a copiilor; frecvent, sotiile erau batute in fata sotilor, iar copiii torturati in fata parintilor. Metodele folosite erau crude si de o salbaticie greu de imaginat. Victimele erau batute la talpi cu bastoane de lemn sau de cauciuc; erau lovite peste fata sau cu picioarele pana isi pierdeau cunostinta. Barbatii erau, de cele mai multe ori, loviti la testicule; femeile, adeseori tinere fete, erau perchizitionate vaginal cu colaborarea unor femei voluntare si a moaselor, care nu luau nici o precautie de igiena, de multe ori in fata barbatilor care le interogau. Unii anchetatori deosebit de sadici foloseau dispozitive electrice pentru a-si determina victimele sa marturiseasca. Unul dintre capetele unui astfel de dispozitiv era fixat in gura, iar altul in vagin sau legat de testicule. Aceste torturi brutale au dus multe victime la nebunie sau la sinucidere”, scrie documentul publicat de Yad Vashem.

Deportarea la Auschwitz

Aceeasi sursa mentioneaza ca, din data de 15 mai, a inceput deportarea evreilor din Transilvania de Nord. ”Cate patru trenuri in fiecare zi, fiecare tren cu cate 35-40 de vagoane de marfa, erau trimise in diferitele centre de ghetoizare si imbarcare pentru a fi umplute cu incarcatura umana, potrivit unui program bine stabilit. Fiecare tren transporta cate 3.000 de evrei inghesuiti in vagoanele de marfa, cate 70-80 in fiecare vagon. Fiecare vagon era prevazut cu doua galeti: una pentru apa, alta pentru excremente. (…) Evreilor li s-a permis sa ia cu ei doar un numar limitat de bunuri pentru durata «calatoriei». Le era strict interzis sa aiba bani lichizi, bijuterii sau bunuri de valoare. Imediat inainte de mutarea lor din ghetou pe platformele de imbarcare au fost supusi unor noi perchezitii, pentru a li se descoperi bunurile de valoare. Brutalitatea cu care au fost facute aceste perchezitii a variat, dar toate au fost la fel de umilitoare. In decursul perchezitiilor, documentele personale, inclusiv actele de identitate, diplomele si chiar documentele militare au fost confiscate, posesorii lor devenind astfel niste anonimi, oameni fara identitate. La scurt timp dupa incheierea perchezitiilor, jandarmi si politisti inarmati pana in dinti i-au escortat pe evrei catre punctele de imbarcare. Dupa ce acestia au fost inghesuiti in vagoanele de marfa cu o foarte mare brutalitate, fiecare usa de vagon a fost legata cu lanturi si blocata”. Ceea ce a urmat este binecunoscut. Ajunsi la Auschwitz, unii dintre oameni au fost dusi direct in camerele de gazare. Altii au fost ucisi pe parcursul anului care a urmat. In primavara anului 1945, mai putin de 25 la suta dintre evreii deportati din Transilvania de Nord mai erau in viata.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 15.10.14 9:37

http://cultural.bzi.ro/guvernarea-lui-ferenc-sz-lasi-20784
In martie 1944 prim-ministrul pro-german Döme Sztójay a legalizat din nouPartidul Crucilor cu Sageti. In octombrie 1944, partidul a acaparat puterea, fortele germane, care ocupasera Ungaria in martie, punandu-l pe Ferenc Szálasi in functia de prim-ministru. Politica pro-nazista dusa de Partidul Crucilor cu Sageti a mentinut alianta Ungariei fasciste cu Germania nazista pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

La 7 noiembrie 1944, membri ai Partidului Crucilor cu Sageti au ucis-o peHannah Szenes intr-o inchisoare. Hannah Szenes s-a nascut in Budapesta la 17 iunie 1921. A emigrat clandestin in Palestina. A fost instruita la Cairo, la scoala de parasutisti si a devenit ofiter in armata britanica in iunie 1944. A vrut sa ajunga in Ungaria prin Iugoslavia ca sa salveze evrei, dar la 9 iunie 1944 a fost arestata la frontierea Ungariei. Preotul catolic Ferenc Kállo a fost ucis de adeptii Partidului Crucilor cu Sageti la 29 octombrie 1944. 

La sfarsitul razboiului, Ferenc Szálasi si alti membri marcanti ai Partidului Crucilor cu Sageti au fost condamnati de Tribunalul poporului din Ungaria pentru crime de razboi si executati in 1946 prin spanzurare. Comandantul armatei a fost executat prin impuscare un an mai tarziu.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 13.07.14 8:23

IMAGINI SOCANTE. Dovada masacrului evreilor - FOTO

Imaginile urmaresc debarcarea din vagoane, si procesul de selectie a evreilor din Ungaria ajunsi in lagar in vara anului 1944 precum si grupurile celor care au fost declarati apti pentru munca si ale celor condamnati la moarte. Faptul ca albumul nu a fost distrus este remarcabil, avand in vedere eforturile depuse de nazisti pentru a sterge orice dovada in legatura cu procesul de exterminare a evreilor.


La fel de fascinanta este si povestea descoperirii lui. Lily Jacob a fost selectata pentru a munci la Auschwitz in timp ce restul membrilor din familia sa au fost trimisi spre camerele de gazare. Apoi Auschwitz a fost evacuat de nazisti de teama ofensivei sovietice. Aflata in convalescenta intr-o baraca a SS-ului din lagarul Nordhausen-Dora, Lily Jacob a gasit albumul in care erau si fotografii cu ea si cu rudele sale intr-un dulap de deasupra unui pat. Coincidenta este uimitoare avand in vedere ca lagarul Nordhausen-Dora, se afla la 640 de kilometri de Auschwitz
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 05.07.14 16:45

http://www.puterea.ro/externe/ungaria-comemorare-a-unui-ofiter-care-a-salvat-mii-de-evrei-in-timpul-holocaustului-95610.html
Ministerul Apărării din Ungaria l-a comemorat vineri pe un ofițer maghiar care prin acțiunile sale a salvat mii de evrei din Ungaria de la trimiterea în lagărele naziste. Colonelul Jozsef Koszorus a reușit să blocheze deportarea a mii de locuitori ai Budapestei de origine evreiască.
Csaba Hende, ministrul Apărării din Ungaria, a declarat vineri că Holocaustul este parte din istoria țării și memoria sa trebuie respectată. Declarațiile ministrului au fost făcute cu ocazia depunerii de flori la o placă memorială dedicată lui Jozsef Koszorus, colonel maghiar și erou anti-Holocaust.
„Îi aducem un omagiu unui colonel care a fost un profesionist model și care și-a îndeplinit sarcinile chiar și cu mari riscuri”, a declarat Csaba Hende. Koszorus s-a opus, în urmă cu 70 de ani, mobilizării jandarmeriei de către Laszlo Bako și Laszlo Endre, secretari de stat pronaziști. Ofițerul a blocat deportartea a 280.000 de evrei din Budapesta, informează Agerpres. 
Când Germania a invadat Ungaria în martie 1944, colonelul a condus Prima Divizie de Blindate pentru a bloca o lovitură de stat pronazistă, reușind să prevină astfel deportarea unor evrei din Budapesta. Obligat să fugă de Gestapo, a ajuns în Statele Unite ale Americii unde a trăit până la moartea sa din 1974.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 05.04.14 13:06

http://adevarul.ro/cultura/istorie/transformarea-evreului-antisemit-csanad-szegedi-mazel-tov-idiotule-1_533ef9360d133766a88112a6/index.html
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 02.04.14 17:05

Președintele evreilor din România: ”nu dorim un export de antisemitism și extremism din Ungaria”
Federația Comunităților Evreiești din România este printre puținele organizații ale unor minorități din țară care a reacționat la declararea unor cetățeni maghiari drept persoane indezirabile.


Într-un interviu acordat evz.ro, Aurel Vainer, președintele Federației, spune că salută astfel de acțiuni mai ales că, în luna care urmează, se împlinesc 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord către lagărele de exterminare naziste. Deputat al minorității evreiești din România, Aurel Vainer apreciază că interdicțiile impuse unor cetățeni maghiari cu atitudini extremiste au rolul de a-i proteja mai ales pe cei tineri.
Reporter: Sunteți printre puținii reprezentanți ai unor minorități care salută deciziile recente.
Aurel Vainer: Eu mi-am expus punctul de vedere ca președinte al Federației și ca reprezentant al populației evreiești, ținând seama că orice manifestare extremistă nu poate aduce bine. Avem o experiență istorică. Știm că organizațiile extremiste din România – și ne referim mai cu seamă la mișcare legionară – au făcut atâta rău evreilor proliferând fel de fel de alegații antisemite. Noi nu putem fi indiferenți față de organizații politice care se manifestă în mod public ca organizații extremiste. Știm bine că, nu o dată, cei de la Jobbik au formulat opinii negative la adresa evreilor, cu un caracter vădit antisemit.
R: Până la urmă nu e vorba doar de vorbe și campanie electorală?
AV: Nu, nu, toate au fost vorbe la început. Mișcările antisemite au dus la incidente etnice și mai grave, iar pogromurile și soluția finală care a fost aplicată dovedesc unde se poate ajunge de la vorbe. Să nu uitați că Hitler este rezultatul unor schimburi de opinii în berării. Și apoi a luat toată acea amploare, transformând omorul într-o industrie.
În mai se împlinesc 70 de ani de când au început deportările evreilor din nordul Transilvaniei și există pentru noi o preocupare de a organiza diferite acțiuni în scopul de a arăta cât rău a făcut mișcarea antisemită. Congresul mondial evreiesc s-a disociat de Guvernul maghiar care a vrut să realizeze un transfer de vinovăție către ocupanții germani pentru ce s-a întâmplat acum 70 de ani, pentru că atunci Ungaria ar fi fost ocupată de Germania. Noi avem o reacție de prevenție și de neacceptare de principiu a oricărei mișcări extremiste care știm că pe unde este aduce atentate grave la democrație și drepturile omului. De aceea am aplaudat această decizie a autorităților române de a interzice aici manifestări ale partidelor extremiste din Ungaria.
R: Dar, totuși, nu poate fi invocată campania electorală pentru astfel de derapaje?
AV: Ei au campanie electorală, dar pe mine nu mă interesează. Eu doresc să avem, din Ungaria, un export de antisemitism și mișcări extremiste. Putem spune, slavă Domnului, că în România nu avem niciun partid extremist. Sunt la a treia legislatură și nu am văzut nici măcar aluzii antisemite. Or, a strica atmosfera prin venirea unor reprezentanți ai partidului Jobbik aici este exact contrariul a ceea ce avem acum.
R: Aveți explicația de ce din Ungaria avem de a face cu un astfel de potențial export?
AV: Există mai multe forme de antisemitism, una din forme fiind cea economică. Se manifestă atunci când, pentru a găsi un nod în papură referitor la mersul economiei, spui că evreii sunt de vină. În Ungaria sunt aproximativ 120.000 de evrei, cu diferite poziții în societate, și au apărut aceste elemente care dau vina pe evrei. Așa a apărut Jobbik.
R: Actuala putere din statul vecin ce ar trebui să facă?
AV: În toamnă am participat la Congresul mondial evreiesc, organizat la Budapesta, unde a vorbit și premierul Ungariei, Viktor Orbán. La final, eu i-am strâns mâna la final, după ce a spus că va avea o ”toleranță zero față de antisemitism”. Așa a declarat, dar, vorba aceea, declarații face multă lume și cum nu stau în Ungaria nu știu exact ce se întâmplă. Dar am auzit că cei de la Jobbik sunt bine mersi, participă la alegeri, nu se știe ce se va întâmpla. Dar, la nivel european se discută despre avansul partidelor extremiste, fie de dreapta, fie de stânga. Și mulți privesc cu multă îngrijorare extremistul de stânga.
R: Ați transmis un comunicat de presă în care invocați pericolul la care sunt expuși tinerii.
AV: Tineretul reprezintă o materie primă pentru inocularea celor mai groaznice idei. Tinerețea nu totdeauna înseamnă maturitate și se poate influența mai ușor cu idei extremiste. Nu uitați și șomajul care există acum în lumea occidentală și care se pare că afectează tinerii tot mai mult. Iar acești tineri, afectați și de șomaj, sunt adeseori ușor de ”agățat” prin astfel de mesaje extremiste. Din fericire, ca o observație personală, în Spania și Italia, unde șomajul este ridicat, nu au prins aceste mișcări extremiste.  Dar în Grecia a apărut și un partid extremist, șovin și așa mai departe. Dar, și acolo, s-au luat măsuri drastice împotriva acestui partid.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat zilele trecute că a luat măsura interzicerii intrării pe teritoriul României a patru cetățeni unguri care desfășoară în țara noastră activități cu caracter extremist în favoarea organizațiilor Noua Gardă Ungară, ''Mișcarea Tinerilor din cele 64 de comitate'', Oastea Haiducilor și Jobbik, solicitând, totodată, instanței competente declararea acestora ca indezirabili. Măsura a fost luată 'în conformitate cu dispozițiile legale, respectiv a legislației comunitare' în scopul 'preîntâmpinării producerii unor evenimente de natură a afecta ordinea publică și securitatea națională' au precizat reprezentanții MAI.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 07.03.14 12:35

http://cultural.bzi.ro/umilinta-la-care-erau-supusi-evreii-in-ghetoul-de-la-cehei-5279
Evreii salajeni au trecut prin chinuri greu de imaginat in ghetoul de la Cehei, unde au fost stransi cu totii inainte de a fi imbarcati in vagoanele de animale si dusi in Polonia, scrie adevarul.ro.


Daniel Stejerean, directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, spune ca in urma Procesului de la Cluj din 1945 referitor la tragedia evreilor din Transilvania de Nord, s-a stabilit ca acest ghetou era unui dintre cele mai dure din regiune, din cauza cruzimii conducatorului sau, un maghiar pe nume Krasnai Vasile.
Stejerean spune ca, pe langa torturile fizice la care au fost supusi, in cele patru saptamani petrecute in ghetou, evreii erau umiliti constant. „In una din zile, evreii au fost dusi mlanga gardul ghetoului, pentru a-si face necesitatile fiziologice, pe un teren desemnat in acest sens. Krasnai a ordonat sa li se faca o poza, care apoi a fost pusa, in format mare, in vitrina unui magazin din Simleu, sub care aparea mesajul „Asta este morala jidovilor in ghetoul Cehei””.
Declinul comunitatii evreiesti din Salaj
Daca la recensamantul din 1930 in Salaj traiau aproximativ 14.000 de evrei, in momentul concentrarii lor in ghetoul de la Cehei mai erau doar 8.000. Daniel Stejerean spune ca diferenta este data de barbatii cu varste cuprinse intre 16 si 60 de ani, care in anii `42 - `43 au fost dusi la munca fortata pe frontul de est, la granita cu Ucraina. Asa se face ca, in 19 martie 1944, cand Ungaria devine parte a Germaniei naziste si cand este impusa implementarea "Solutiei Finale" in toata Ungaria, implicit in Transilvania de Nord (pe vremea aceea teritoriu ungar), in comunitatea evreiasca din Salaj mai traiau doar femeile, copiii, batranii si bolnavii. In mai 1944, acestia au fost stransi in ghetorul de la Cehei, unde au fost tinuti timp de aproximativ trei saptamani, fara apa potabila, fara hrana, fara conditii minime de existenta. "Salajul are o particularitate - stabilita in urma Procesului de la Cluj din 1945, si anume ca acest ghetou, de la Cehei, a fost unul dintre cele mai crunte din Transilvania de Nord, prin cruzimea conducatorului sau, Krasnai Vasile", explica Stejerean. Acesta povesteste ca evreii erau dusi pe un deal din apropiere si batuti cu bestialitate de catre jandarmii comandati de Krasnai, in incercarea de a obtine de la acestia informatii cu privire la locul in care si-au ascuns obiectele de valoare. "Erau dusi pe deal, pentru ca toti cei din ghetou sa-i vada si sa fie dispusi mai usor sa spuna unde le sunt bunurile de valoare", precizeaza directorul Muzeului Holocaustului. Pentru a comemora ceea ce s-a petrecut in timpul Holocaustului in ghetoul de la Cehei, Daniel Stejeran a inceput demersurile pentru a pune, pe locul respectiv, un monument: un vagon de genul celor cu care evreii au fost dusi la Auschwitz. "Am stabilit locatia ghetoului cu ajutorul pozelor cu jandarmii care pazeau locul si am si luat legatura cu CFR", spune el.
In Salaj traiesc mai putin de 50 de evrei
Putinii care au supravietuit Holocaustului (aproximativ 1.200 din tot judetul) si s-au intors, dupa incheierea razboiului, acasa, si-au gasit proprietatile nationalizate de regimul comunist. O buna parte a plecat spre SUA ori spre state din Europa. Cei mai multi au plecat in 1968 in Israel, cand regimul comunist a creat o bresa legislativa care a permis acest lucru. Asa se face ca, astazi, in Salaj mai traiesc doar 50 de evrei, dintre care zece sunt la Simleu Silvaniei.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 23.02.14 9:19

Holocaustul după Budapesta. Mazsihisz acuză guvernul Orban de mistificare a istoriei
Interpretatea dată istoriei recente de către actualii lideri politici maghiari este considerată antisemită de către organizațiile evreiești, provocând și recrudescența manifestărilor Extremei drepte
În iunie a.c. se vor împlini 70 de ani de la un val masiv de deportări a evreilor maghiari înspre lagărele de exterminare naziste. În câteva săptămâni, autoritățile hortiste au îmbarcat 437.000 de urmași ai lui Israel în vagoanele morții. În total, cca 600.000 de iudeo-maghiari au fost deportați între 1941 și 1945. Amintirea momentului de vârf al ororilor din 1944 a făcut ca guvernul maghiar să declare anul 2014 „Anul Comemorării Holocaustului din Ungaria" și să adopte, în urmă cu 10 luni, un plan de măsuri și evenimente în acest sens.
Inițial, comunitatea evreiască din Ungaria a întâmpinat cu entuziasm acest proiect; între timp euforia s-a stins și a fost înlocuită cu „decepție amară", cum descrie fenomenul chiar Andras Heisler, președintele federației tuturor organizațiilor maghiaro-evreiești, Mazsihisz. Relativizarea și manipularea istoriei naționale în dauna evreilor - cam așa s-ar putea sintetiza reproșurile pe care activișii din Ungaria le aduc guvernului de la Budapesta și premierului Viktor Orban.
Palma și sufletul
În mai 2013, Viktor Orban - un ghimpe politic pentru întreaga Uniune Europeană, din cauza naționalismului său manifest - uimea pe multă lume anunțând, în cadrul Congresului Mondial al Evreilor de la Budapesta, că Ungaria va dedica anul 2014 comemorării Holocaustului. S-a anunțat o agendă consistentă, cuprinzând numeroase evenimente evocatoare, alocări de sume importante pentru renovarea sinagogilor și reamenajarea cimitirelor evreiești, monumente comemorative și un centru de studii dedicat Holocaustului.
Controversele au început când anul 2014 a debutat în Ungaria (pe 11 ianuarie) cu comemorarea celor 100.000 de soldați maghiari căzuți la Cotul Donului în 1942/43, au continuat cu declarații ale istoricilor maghiari - în frunte cu Sandor Szakaly, directorul Institutului de istorie națională „Veritas" (Adevărul), fondat în septembrie 2013 - care aruncă vina deportărilor iudeo-maghiarilor în cârca ocupanților naziști, și au culminat cu proiectul unui monument - dedicat comemorării ocupației Ungariei de către trupele Wehrmacht-ului, pe 19 martie 1944 - care ar urma să fie amplasat în piața publică din fața unei gări din Budapesta.
Boicotul Casei Destinelor
Monumentul este prevăzut a înfățișa un vultur imperial (Germania hitleristă) care se năpustește asupra arhanghelului Gabriel (Ungaria) și este dedicat tuturor victimelor cauzate de ocupația nazistă. Or, tocmai aici văd evreii din Ungaria o manipulare a istoriei: coroborând mesajul monumentului cu o frază din preambulul Constituției maghiare din 2012 - potrivit căreia între 19 martie 1944 și până pe 2 mai 1990 Ungaria a fost lipsită de suveranitate - ar rezulta că statul maghiar nu a fost practic răspunzător pentru Holocaustul maghiaro-iudeilor.
Pe scurt, reprezentanții Mazsihisz au decis în mod oficial să boicoteze toate acțiunile prevăzute de guvernul maghiar pentru Anul Holocaustului, dacă nu se împlinesc câteva cerințe punctuale ale unui ultimatum: amânarea inaugurării monumentului „ocupației" - prevăzută pentru data cheie 19 martie - cel puțin până după alegerile parlamentare din 6 aprilie; destituirea directorului Veritas și revizuirea abordării Centrului de comemorare și studiere a Holocaustului, numit „Casa Destinelor", ale cărui principii enunțate ar tinde să relativizeze participarea Ungariei la Holocaust.

Fascism în sinagogă
Până la un răspuns oficial al lui Viktor Orban - care, altminteri, a numit amenințările cu boicot „cauzatoare de isterie" și a făcut apel la toleranță întru comemorarea în comun a celor care au pierit din vitregia războiului - unele comunități evreiești de pe teritoriul Ungariei au restituit deja Guvernului maghiar sumele alocate pentru restaurarea sinagogilor și reamenajarea cimitirelor. „Nu dorim să-i comemorăm pe asasinații noștri cu banii acestui regim," a subliniat Peter Tordai, un lider al evreilor din Budapesta, care a adăugat. „Cunosc mulți supraviețuitori ai Holocaustului, care au ajuns să nu se mai încumete pe străzi. Nu pot decât să sper că Ungaria rămâne o țară unde evreii să poată trăi în continuare."
În replică, pe 14 februarie, vârfuri ale partidului Jobbik - „Alegerea Dreaptă", formațiune fascistoidă, cu 16% în parlamentul maghiar - au organizat un forum de dezbatere politică într-o fostă sinagogă, în localitatea Esztergom, la 50 de kilometri nord de Budapesta. Forțele de ordine au împiedicat un grup de cca 100 de contramanifestanți să împiedice întrunirea, numită de către organizatori „legitimă" și „perversă" de către ceilalți. Protestatarii purtau lumânări aprinse și câțiva dintre ei aveau fixată o stea galbenă în piept.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 16.02.14 15:14

http://www.gandul.info/international/congresul-evreiesc-mondial-sustine-boicotarea-manifestarilor-comemorarii-holocaustului-in-ungaria-12089418
Ronald Lauder, președintele Congresului Evreiesc Mondial, susține inițiativa Federației Comunităților Evreiești din Ungaria (Mazsihisz) de a boicota manifestările organizate de Guvernul ungar pentru comemorarea Holocaustului, Budapesta fiind îndemnată să revizuiască măsurile "controversate".
"În calitatea de președinte al Congresului Evreiesc Mondial, am trimis o scrisoare Federației Comunităților Evreiești din Ungaria prin care susțin în totalitate decizia" de boicotare a manifestărilor de comemorare, a declarat Ronald Lauder, conform site-ului WJC.Săptămâna trecută, Mazsihisz a anunțat că nu va lua parte la manifestările de comemorare organizate de Guvernul Viktor Orban cu ocazia a 70 de ani de la deportarea a 437.000 de evrei în lagăre de exterminare naziste.
Mazsihisz acuză Guvernul Ungariei că încearcă să minimizeze rolul Budapestei în deportările evreilor, în perioada martie 1944 - martie 1945.
"Tentativa de falsificare a istoriei despre exterminarea a două-treimi dintre evreii unguri a provocat o mare dezamăgire", a adăugat Lauder, catalogând "dezolant" comportamentul Guvernului Orban, după promisiuni făcute comunității evreiești anul trecut.
"Anul comemorativ 2014 este o excelentă ocazie pentru ca premierul ungar să demonstreze veridicitatea cuvintelor sale", a subliniat Lauder, denunțând planul de construire a unui monument care ar marca, în martie, 70 de ani de la încheierea ocupației germane. "Această dezbatere are loc într-o perioadă de campanie electorală și nu trebuie să lăsăm forțele de extremă-dreapta să folosească această ocazie pentru a atinge obiective electorale", a insistat președintele WJC.
Ungaria va organiza alegeri legislative în aprilie 2014.
Gabor Vona, liderul formațiunii naționaliste ungare Jobbik, a încercat să pătrundă în mod provocator, vineri, într-o sinagogă din nordul Ungariei, el fiind amenințat de un vârstnic, care l-a numit "nazist" și l-a oprit să intre în locașul de cult mozaic. Într-un gest provocator, Gabor Vona a încercat să intre vineri într-o sinagogă din orașul ungar Esztergom, situat în nordul țării. Însă un bătrân s-a repezit să îl oprească pe liderul naționalist, spunându-i: "Criminal nazist, ieși din sinagogă!". Bătrânul a fost oprit de agenții de pază să se apropie de Vona.
Incidentul a avut loc în timp ce liderul Jobbik a vrut să pătrundă în locașul de cult mozaic, considerat oficial centru cultural, pentru a participa la un forum al formațiunii naționaliste organizat în mod provocator. Însă aproximativ 100 de persoane s-au adunat în fața sinagogii pentru a protesta față de organizarea evenimentului Jobbik. "Este un gest perfid al Jobbik să organizeze un forum într-o fostă sinagogă, ocazie cu care ar fi rostite insulte la adresa memoriei victimelor Holocaustului, o insultă la adresa spiritului acestei clădiri", a declarat Agnes Drelyo, liderul grupului de protestatari.
Incidentul intervine în contextul în care ambasadorul Ungariei la Tel Aviv, Andor Nagy, a fost convocat la Ministerul israelian de Externe pentru a i se atrage atenția asupra ascensiunii antisemitismului în Ungaria. Rafi Schutz, funcționar în cadrul Ministerului israelian de Externe, a denunțat o serie de afirmații politice cu caracter antisemit și revizionist, o referire la tentative de "rescriere a istoriei" Ungariei în al II-lea Război Mondial prin minimizarea rolului Guvernului Miklos Horthy în deportarea a sute de mii de evrei unguri. "Trebuie să reamintim Guvernului ungar responsabilitatea pe care o are de a lua măsurile necesare pentru contracararea evenimentelor antisemite", a subliniat Schutz.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 15.02.14 12:44

Extrema dreaptă din Ungaria, Jobbik, face ședințe într-o veche SINAGOGĂ

O acțiune organizată de partidul de extremă dreapta Jobbik într-o veche sinagogă din Ungaria a provocat aseară vii proteste din partea manifestanților antifasciști care au acuzat formațiunea politică de 'provocare', relatează AFP.

Aproximativ 100 de manifestanți, unii dintre ei având o stea galbenă prinsă de palton, s-au adunat cu lumânări în mână în fața clădirii aflate în orașul Esztergom, la 50 de kilometri nord de Budapesta.

'Este dezgustător că, în Ungaria modernă, antisemiții pot scăpa după această provocare', a declarat sub acoperirea anonimatului o supraviețuitoare a Holocaustului.

Jobbik a ajuns al treilea partid din Ungaria după ce a primit 17% din voturi la alegerile parlamentare din 2010, însă a fost calificat în repetate rânduri ca rasist față de minoritatea romă și criticat pentru afirmațiile antisemite ale membrilor săi.

Clădirea, care a fost sinagogă din 1888, anul construcției sale, până la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, este folosită din 2006 ca centru cultural municipal.

Mai mulți manifestanți care au reușit să pătrundă în clădire, depășind barierele puse de poliție, au fost alungați de simpatizanții partidului extremist.

'Ieșiți din sinagogă, naziștilor', a strigat un protestatar.

În interior, șeful partidului Jobbik, Gabor Vona (foto), a afirmat în fața a 200 de simpatizanți că formațiunea sa este victimă a isteriei oamenilor politici de stânga și a liderilor evrei.

El a adăugat că partidul nu vrea 'să dea dovadă de lipsă de respect ori să provoace pe cineva, inclusiv comunitatea evreiască'.

'Însă ca partid legal care a obținut voturile a aproape un milion de persoane în 2010, avem la fel ca și ceilalți dreptul de a organiza un eveniment aici', a adăugat el.

Majoritatea locuitorilor evrei din orașul Esztergom, circa 500 de persoane, au murit în lagărele naziste în 1944, informează Agerpres.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 02.02.14 15:24

Ungaria se transformă în Arhanghelul Gabriel și fuge de Holocaust

Un deputat britanic a cerut să fie interzis accesul în Marea Britanie pentru Gabor Vona, șeful partidului JOBBIK și al fostei (actualei?) Gărzi Maghiare. Gabor Vona este deputat în Parlamentul de la Budapesta și intenționează să participe duminică și luni în Londra la unele manifestări de comemorare a Holocaustului – o ironie maximă având în vedere orientarea lui Gabor Vona și a partidului pe care îl conduce (detalii aici). Există pericolul ca Vona să fie aprig huiduit, dacă va reuși să ajungă în Marea Britanie (detalii aici). Dar asta este o poveste secundară pe lângă scandalul în plină desfășurare de la Budapesta.
Anul acesta se suprapun două povești în Ungaria: alegerile parlamentare (Gabor Vona a început în forță anul cu niște declarații că va rezolva el problema țiganilor) și împlinirea a 70 de ani de la Holocaustul din Ungaria. Federația Comunităților Evreiești de la Budapesta a anunțat deja că nu intenționează să participe la activitățile de comemorare a Holocaustului organizate de Guvernul lui Viktor Orban. Au fost scoși din sărit de planurile ridicării unui monument în care Ungaria este simbolizată de Arhanghelul Gabriel atacat (!) de un vultur, reprezentând Germania nazistă (detalii aici). Proiectul acestui monument rezumă noua teorie oficială a Budapestei privind trimiterea evreilor din Ungaria la Auschwitz: țara s-ar fi aflat sub ocupație nazistă, astfel că nu prea există responsabilitate pentru Holocaust
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 26.01.14 15:33

Ungaria își cere scuze la ONU, pentru prima oară în istorie, pentru Holocaust
Ungaria și-a cerut scuze pentru prima oară la Organizația Națiunilor Unite și și-a asumat responsabilitatea pentru rolul pe care l-a jucat în timpul Holocaustului, scrie politics.hu.
Declarațiile în acest sens au fost făcute de ambasadorul Ungariei la ONU, Csaba Korosi. "Datorăm scuze victimelor pentru că statul ungar este vinovat pentru Holocaust. În primul rând, pentru că nu a reușit să își protejeze cetățenii de distrugere și, în al doilea rând, pentru că a ajutat și a furnizat resurse financiare pentru comiterea unei crime în masă", a declarat Korosi în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul ONU din New York, cu ocazia deschiderii unei serii de evenimente dedicate comemorării Holocaustului."Instituțiile statului ungar de la acea vreme împart responsabilitatea pentru Holocaust. Scuzele de astăzi ale statului ungar trebuie să devină parte a memoriei și a identității naționale", a mai adăugat el.
Ambasadorul Ungariei la ONU a anunțat și că pe parcursul anului 2014 vor fi organizate mai multe  evenimente în memoria victimelor Holocaustului. În centrul lor se vor afla copiii care au căzut victime ale Holocaustului și salvatorii.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 24.12.13 21:58

http://cultural.bzi.ro/imagini-socante-dovada-masacrului-evreilor-foto-504
Imaginile urmaresc debarcarea din vagoane, si procesul de selectie a evreilor din Ungaria ajunsi in lagar in vara anului 1944 precum si grupurile celor care au fost declarati apti pentru munca si ale celor condamnati la moarte. Faptul ca albumul nu a fost distrus este remarcabil, avand in vedere eforturile depuse de nazisti pentru a sterge orice dovada in legatura cu procesul de exterminare a evreilor.

La fel de fascinanta este si povestea descoperirii lui. Lily Jacob a fost selectata pentru a munci la Auschwitz in timp ce restul membrilor din familia sa au fost trimisi spre camerele de gazare. Apoi Auschwitz a fost evacuat de nazisti de teama ofensivei sovietice. Aflata in convalescenta intr-o baraca a SS-ului din lagarul Nordhausen-Dora, Lily Jacob a gasit albumul in care erau si fotografii cu ea si cu rudele sale intr-un dulap de deasupra unui pat. Coincidenta este uimitoare avand in vedere ca lagarul Nordhausen-Dora, se afla la 640 de kilometri de Auschwitz.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 12.08.13 17:35

A murit cel mai căutat presupus criminal de război nazist, ...
Unul dintre cei mai vânați criminali naziști de război ai lumii a murit în Ungaria. László Csatáry s-a stins din viață într-un spital din Budapesta, la vârsta de 98 de ani. Împotriva lui fuseseră în curs proceduri penale pentru crime de război atât în Ungaria, cât și în Slovacia.
Procuratura Generală a Budapestei a intentat proces contra fostului căpitan de jandarmerie László Csatáry pentru colaborare în internarea, schingiuirea și deportarea spre lagărele de exterminare din Germania a aproximativ 16 mii de evrei din orașul Kosice, revenit Ungariei în acea vreme, scrie rfi.ro. După război, în anul 1948, un tribunal din Cehoslovacia l-a condamnat pe Csatáry la pedeapsa capitală pentru crime de război, pedeapsă ulterior comutată în închisoare pe viață.
Fostul comandant al ghetto-ului din Kosice nu a așteptat pronunțarea verdictului și a fugit, probabil cu acte false, în Canada. Acolo a practicat diferite profesiuni și în 1955 a primit cetățenia canadiană. După ce autoritățile canadiene au descoperit faptul că a furnizat date false despre colaborarea sa cu forțele de ocupație naziste, i s-a retras cetățenia canadiană.
Cum a scăpat de condamnare
László Csatáry s-a reîntors în 1995 în Ungaria. În 2011, Centrul Simon Wiesenthal l-a denunțat sub acuzația de colaborare la crime contra umanității, prin concursul său la deportarea a 16 mii de evrei din Kosice. În Ungaria, Procuratura a demarat o anchetă care s-a finalizat printr-un act de acuzare. Procesul lui Csatáry a fost programat pentru toamna acestui an. Tot în toamnă, Tribunalul din Kosice, care și-a menținut în vigoare verdictul de acum mai bine de o jumătate de secol, ar fi urmat să decidă asupra penitenciarului în care Csatáry să ispășească această condamnare pe viață.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 19.06.13 9:04

Presupusul criminal de război Laszlo Csatari, de 98 de ani, inculpat la Budapesta
După un an de anchetă, Parchetul din Budapesta l-a inculpat marți pe presupusul criminal de război Laszlo Csatari, care are 98 de ani, pentru rolul său în deportarea a 12.000 de evrei în lagărele morții, în timpul celui de-al doilea război mondial, potrivit AFP și mno.hu.

Tribunalul din Budapesta “dispune de maximum 90 de zile pentru a începe procesul”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Parchetului, Bettina Bagoly.

Spune că e nevinovat

Laszlo Csatari, care și-a susținut în permanență nevinovăția, figurează printre primele locuri pe lista celor mai căutați presupuși criminali naziști din lume, alcătuită de Centrul Simon-Wiesenthal, care are sediul la Ierusalim, î Israel.

De altfel, Efraim Zuroff, care este responsabil cu “vânarea” criminalilor de război la acest Centru a calificat, într-un comunicat oficial, această inculpare drept “un semnal puternic, care demonstrează că este posibil să li se facă dreptate chiar și acum victimelor Holocaustului”.

Istoric

Laszlo Csatari a fost arestat la 18 iulie 2012 de poliția budapestană și a fost plasat în arest la domiciliu. Justiția ungară fusese alertată în privința trecutului său suspect de către Efraim Zuroff, la finele lui 2011. Parchetul reamintește, într-un comunicat, că Laszlo Csatari a fost numit în toamna lui 1942 șef al poliției în localitatea Kassa (astăzi Kosice, în Slovacia, pe atunci sub jurisdicția Ungariei, aliată cu Germania nazistă). “După ocuparea de către germani a localității Kassa, în martie 1944, în orașul în care majoritatea evreilor care locuiau acolo au fost deportați între 15 și 22 aprilie 1944 a fost creat un ghetou, cu ajutorul poliției locale și al jandarmeriei”, potrivit Parchetului, care cifrează numărul rezidenților evrei din acea vreme la circa 12.000. Potrivit Centrului Simon Wiesenthal, 15.700 de evrei au fost deportați din Kassa către lagărele morții.

Acuzații

Laszlo Csatari “bătea în mod regulat evreii aflați acolo, îi bătea fără motive speciale, fără a ține cont de condiția lor, de sex, de vârstă sau de starea sănătății persoanelor agresate”. “A interzis să fie decupate niște ferestruici la vagonul trenului de marfă în care erau ticsite 80 de persoane, care nu aveau astfel acces la aer curat”, precizează Parchetul. Ulterior, în luna mai, Laszlo Csatari a contribuit la deportarea acestor evrei către trenurile care îi transportau către lagărele de exterminare naziste de la Auschwitz. “Prin actele și prin comportamentul său, Laszlo Csatari a contribuit în mod intenționat la execuțiile ilegale și torturile comise și care îi aveau ca obiect pe evrei, care au fost trimiși din Kassa către lagărele de concentrare naziste”, se mai arată în documentul Parchetului.

In 1948, Laszlo Csatari a fost condamnat în contumacie la moarte de un tribunal cehoslovac. La sfârșitul lui 2013, un tribunalul local din Kassa a comutat acest verdict în închisoare pe viață. Slovacia nu a formulat, pentru moment, o solicitare oficială de extrădare. “Am prefera ca Csatari să fie extrădat”, a declarat un purtător de cuvânt al Federației slovace a Comunităților Evreiești, subliniind, totuși, că acesta va fi vreodată condamnat, din cauza vârstei sale înaintate.

Proba

Laszlo Csatari a negat întotdeauna toate acuzațiile care i-au fost aduse, dezmințind că a fost comandantul poliției ghetoului din Kassa și că a semnat documente în acea perioadă, chiar dacă Muzeul Holocaustului din Budapesta a prezentat un document semnat de mâna sa, în calitate de comandant al ghetoului.
Justiția ungară a judecat deja un fost presupus criminal de război nazist, Sandor Kepiro, acum doi ani, dar acesta a fost achitat din lipsă de probe. Ulterior a decedat, în septembrie 2011, la vârsta de 97 de ani.

“Inculparea lui Csatari constituie de asemenea un mesaj educativ pentru tânăra generație din Ungaria, într-un moment în care această țară se luptă pentru istoria sa din timpul celui de-al doilea război mondial”, a apreciat Ministerul de Externe israelian, într-un comunicat oficial.

LISTA CENTRULUI SIMON WIESENTHAL CU PRESUPUȘI CRIMINALI DE RAZBOI NAZIȘTI

După inculparea lui Csatari, la Budapesta, Centrul Simon Wiesenthal a dat publicității o listă cu principalii criminali de război naziști.

Potrivit raportului din aprilie 2013, principalul criminal nazist căutat de Centrul Wiesenthal rămâne Alois Brunner, refugiat în Siria după război, dar a cărui probabilitate de a fi murit crește cu fiecare an. El este urmat de Aribert Heim, a cărui moarte la Cairo în 1992, anunțată în 2009 de presă, nu a fost confirmată. Mai urmează pe listă:

- GERHARD SOMMER, Germania. Fost sublocotenent al celei de-a 16-a Divizii SS Reichsfuhrer, a fost condamnat în lipsă în iunie 2005 la închisoare pe viață pentru masacrul a 560 de civili italieni în 1944 în Toscana. Face obiectul unei anchete din 2002 în Germania.

- VLADIMIR KATRIUK, Canada. Membru al unui batalion ucrainean, el este acuzat că a participat la masacre contra civililor în Belarus între 1942 și 1944. După război, el a locuit în Franța, apoi a emigrat în Canada. In 1999, Curtea federală i-a retras cetățeania canadiană, apreciind că a mințit pentru a o obține. Autoritățile au anulat apoi denaturalizarea lui, permițându-i să rămână în Canada.

- IVAN (JOHN) KALYMON, Statele Unite. Intre 1941 și 1944, a făcut parte la Lvov (pe atunci în Polonia, azi în Ucraina) din poliția nazistă ucraineană care a participat la asasinarea și deportarea evreilor din ghetoul orașului. Locuiește încă în SUA, în ciuda unui ordin de extrădare din 31 ianuarie 2011, din lipsa unui acord privind destinația sa.

- SOEREN KAM, Germania. Fost membru al diviziei de blindate SS Viking, este acuzat că a răpit în 1943 un jurnalist danez, Carl Henrik Clemmensen, ucis de opt gloanțe la Lundtofte, la nord de Copenhaga.  De origine daneză, Soeren Kam s-a refugiat în Germania, unde a obținut naționalitatea germană în 1956. Danemarca a cerut în două reprize extrădarea sa, care a fost refuzată.

- ALGIMENTAS DAILIDE, Germania. Naționalitatea sa americană a fost revocată în 1997 pentru că și-a ascuns rolul în arestarea a numeroși evrei din ghetoul de la Vilnius, pe când era membru al poliției lituaniene. Saugumas. Extrădat în Lituania, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, dar nu a fost încarcerat, din motive medicale.

- MIKHAIL GORSHKOW, Estonia. Interpret pentru Gestapo în Belarus, el este bănuit că a participat la asasinări ale evreilor la Slutzk. Cu puțin timp înainte de retragerea naționalității sale americane pentru că și-a ascuns implicarea nazistă, a fugit în Estonia, unde autoritățile au închis, în octombrie 2011, o anchetă pe numele său, evocând o eroare de identitate, decizie criticată puternic de  SUA, Rusia și Centrul Wiesenthal.

La 14 iunie 2012, Centrul Simon Wiesenthal i-a cerut Departamentului american al Justiției să-l ancheteze pe Michael Karkoc, care locuiește în Minnesota și este bănuit că a fost comandantul SS ucrainean al unei unități responsabile de “atrocități la adresa civililor”.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 27.05.13 19:03

Budapesta refuză să mai fie Judapesta?

Congresul iudeilor este declarat indezirabil in Ungaria – vor iudeii asta si in Transilvania?
Mai mult de o mie de unguri demonstreaza in Budapesta contra unei sesiuni a congresului iudaic mondial
Nicaieri in lume nu ar fi posibil azi sa se organizeze demonstratii protestatare de catre o putere parlamentara , in mod deschis , in fata cladirii unde isi tine adunarile iudaismul mondial.
In 2010 Jobbik -ul hortist era doar pe locul trei intre partidele din Ungaria – azi se pare ca au avansat si sunt aproape sigur, in sondaje, pe locul doi, dupa Fidesz-ul lui Orban.
Jobbikul e singurul partid din EU care-si permite sa atace public criminalitatea iudeilor din finante. Krisztina Morvai, reprezentanta Jobbik la EU a declarat in cursul campaniei electorale ca Izraelul incearca sa smulga si sa-si insuseasca Ungaria si industria ei cu ghiarele, platind-o pe baza de de hartie neacoperita: “Presedintele Simon Perez a declarat ca Izraelul vrea sa cumpere Ungaria – am mari rezerve fata de aceasta declaratie. Si toata lumea vede ce suferinta induce Izraelul asupra Palestinei”.(Die Welt, 13.04.2010) Izraelul se simtea in siguranta cu socialistii de dinaintea Fideszului lui Orban si a Jobbikului, socialisti condusi de apropiati ai Izraelului care credeau ca le va merge sa vanda Ungaria izraelitilor, peste capul maselor dar nu le-a mers caci Fideszul lui Orban n-a mai fost capabil sa se opuna ascendentei Jobbikului care continua si azi. Deja in 2010 Jobbikul tuna si fulgera contra iudeilor, in fata a cca 50.000 de alegatori:
“UNGARIA APARTINE UNGURILOR? INVESTORII IZRAELITI IMPREUNA CU COZILE LOR DE TOPOR LOCALE TOCMAI VOR SA -SI INSUSEASCA UNGARIA CU 10.000.000 DE CETATENI; SCHEKELUL NU MIROASE ASA CA EI CUMPARA UNGARIA. SOCIALISTII DE LA PUTERE VOR FI PLIVITI DE CATRE NOI ADICA SMULSI COMPLET DIN PAMANT SI PE TIGANI II VOM INDEMNA SA EMIGREZE”. DUPA CARE SCANDAU MASELE: “SA PLECE? SA PLECE!”(SPIEGEL.DE. 03.04.2010)
Dupa alegerea lui Viktor Orban ungurii si-au ajustat constitutia in asa fel ca mediile din Ungaria sa nu mai poata asmuti auditoriul contra poporului ungar, asa cum se intampla in Apus (sau in Romania unde inamicul numarul unu al televiziunii dar si al invatamantului universitar si scolar, la capitolul istorie, constituie cultura romaneasca – cu ortodoxia atacata si denigrata continuu, cu istoria romanilor aproape desfiintata din manuale, de la radio si de la TV, cu istoricii nostri si cu clasicii stigmatizati cu toporisca “rasisto-antisemita “…vezi bataia de joc de Eminescu , cu bisericile vechi, monumentele istorice, distruse sau lasate fara fonduri de protectie, adica in paragina si cu arhivele predate de Dusa iudeilor particulari ai institutului particular al minciunilor holocaustului plin de fotografii trucate, care cauta sa inventeze noi acuze holocaustice cu despagubiri/jefuiri, exercitate asupra romanilor, sau de moartea titanicului istoric Gheorghe Buzatu de care nu pomeneste nici-un post tv sau vreun ziar obisnuit, sau radioul, deoarece a studiat toate arhivele despre Antonescu – 150 de tomuri- si, incorporandu-le in zeci de carti scrise, cere rediscutarea circului cu pretentii de proces, inscenat de iudeo-bolsevici, lotului Antonescu si celui mai mare roman care si-a aparat intregirea patriei si eliberarea tinuturilor ocupate pe nedrept de Rusia bolsevica, Maresalul Ion Antonescu, ucis din ordin stalinist, proces care daca ar fi rejudecat, ar impiedica orice culpabilizare si jefuire a Romaniei, pe viitor!!!!!!).
Revenind la comportamentul hortistilor unguri, pe care, spre stupoarea noastra, atatia iudei romani de la varful puterii din romania, ii apara, lasandu-i sa -si faca manevrele necesare unei planificate dezintegrari a Romaniei, astfel adaugand populatia maghiara a Transilvaniei fortelor Jobbikului hortist, dupa aceasta schimbare a constitutiei Ungariei, bancile internationale care tocmai incepusera sa se instaleze pentru a suge sangele populatiei din Ungaria, n-au mai putut lua si investi fondul de pensii in fonduri iudaice ci acestea au ramas in tara , fiind investite in conditii de siguranta in bancile Ungariei.
Toate acestea au dezechilibrat increderea in sine a fortelor secrete iudaice, fapt ptr care pe 5 Mai si- au arborat steagul pe cladirea din Budapesta a WJC(Congresul Iudaic International) drept contrapondere nationalistilor din Ungaria, Congres care, in mod normal, isi tine adunarea anuala in Ierusalim
.Prin aceasta au intentionat sa-l oblige pe Orban sa tina un speech in fata poporului si sa schimbe legea care dadea libertate Jobbikului sa actioneze.
Numai ca Jobbikul nu s-a lasat intimidat si a adunat intre 1000 si 10.000 de demonstranti in fata Congresului iudaic si le-au strigat sa dispara!
Asta n-ar fi fost posibil in nici-o capitala apuseana.
In plus, langa cladirea Parlamentului ungariei, Gabor Vona, conducatorul Jobbikului, le-a strigat iudeilor: ” Cuceritorii izraeliti,acesti investori, sa-si caute alta tara , caci Ungaria nu e scoasa la mezat!”(Die Welt.de 05.05.2013). De asemeni Vona le-a cerut iudeilor sa iasa la rampa si sa-si ceara iertare poporului ungar pentru crimele si atrocitatile comise de dominatia comunista in Ungaria deoarece majoritatea comunistilor erau iudei. Vona a strigat catre demonstranti: “Sa ne aducem aminte si sa pomenim victimele zionismului si bolshevismului!” Si asta intr-o tara de asemeni pusa sub acuzele asa zisului Holocaust.
Orban a interzis protestul antiiudaic dar un ordin de justitie a suprimat aceasta interdictie, suprimare care nu se stie exact sa-i fi neaparat displacut lui Orban…
Demonstratiile s-au repetat iar demonstrantii au cerut conducerii sa suprime organele de stat cu dubla cetatenie, izraelito-ungureasca si au cerut iudeilor din nou sa-si ceara iertare pentru crimele asupra ungurilor intreprinse de Bela Kun si Matyas Rakozi
- comunicatul si demonstratia au durat doua ore.
Presedintele WJC, Ronald Lauder a remarcat prin ziare ca hula antisemita si antizingara s-a amplificat nu numai in toata Europa dar si in guvernul lui Orban si ca nu s-ar fi asteptat la asa o intensitate. Insa cei ce au sperat noi legi “antidiscriminatorii” din partea lui Orban, intru apararea iudeilor, s-au inselat, si s-au trezit loviti de Orban direct in plex cd acesta a relativizat discriminarea contra iudeilor spunand ca “ In intreaga Europa s-au intensificat miscarile antisemite si de extrema dreapta, de aceea Europa ar trebui sa se intrebe ce agresit – in Ungaria s-a si gasit raspunsul: o puternica identitate nationala si crestina , asa cum o propune conducerea lui, este cea mai buna premiza pentru recunoastere si respect reciproc”.
“Prelegerea lui Orban in fata Congresului iudaic a fost o comedie!” au remarcat iudeii, in cap cu filozoful lor religios , Gyorgy Gabor.(Spiegel.de 06.05.2013)
Tot Congresul iudaic ii ceruse lui Merkel sa se prezinte la Budapesta pentru a face temenele europene in fata Congresului iudaic, ceva ce ea a refuzat: si-a trimis in schimb reprezentantul homo, broscoiul Westerwelle , care a oracait in fata maherilor Congresului iudaic , tot ce au vrut ei sa li se spuna – numai ca Congresul n-a fost multumit.
Extras (si comentat) de Carolina din National Jurnal, articol scris esentialmente de colectivul de redactie al acestuia, publicat pe 12/05/2013
Acest jurnal este scos sub egida lui Dr. Jurae Frank Kretzschmar,supranumit si dottore Frank
Daca bagati in google : globalfire si kampf, capatati jurnalul – are si o sectie in engleza, care nu mai este reimprospatata din lipsa de fonduri , dar care mentine o arhiva extraordinar de interesanta.
Publicatia foloseste cel mai adesea citate din productii “frecventabile” – tocmai aici sta paradoxului realizarii ei, printre alte merite.
Carolina
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 05.05.13 19:14

Budapesta anunță măsuri speciale de securitate pentru Congresul Mondial Evreiesc | viktor orban
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 05.05.13 13:28

Manifestație antisionistă la Budapesta a extremei-drepte, în ciuda opoziției lui Viktor Orban

Partidul de extremă-dreapta Jobbik, din Ungaria, a organizat sâmbătă dimineață o manifestație antisionistă în capitala ungară Budapesta, cu o zi înaintea începerii lucrărilor Congresului Mondial Evreiesc (WJC), și în ciuda voinței premierului conservator Viktor Orban, care dorea interzicerea manifestației.
Circa 800 de simpatizați ai partidului de extremă-dreapta au participat la această manifestație, care s-a dorit, potrivit organizatorilor, „un omagiu adus victimelor bolșevismului și ale sionismului”, relatează portalul de știri hvg.hu. Manifestația a fost inițial interzisă de către Ministerul de Interne, dar, după ce organizatorii au apelat la justiție, ministerul a cedat și a autorizat în cele din urmă adunarea radicalilor ungari.

De jena invitaților la WJC
Premierul conservator Viktor Ornan a declarat, vineri, într-un comunicat, că nu va tolera nicio manifestație rasistă sau antisemită, care ar putea leza în vreun fel demnitatea celor circa 500 de invitați la Congresul Mondial Evreiesc (WJC).

Corespondentul hvg.hu, prezent la manifestație, notează o foarte puternică prezență polițienească la fața locului. De notat că, la ultimele alegeri legislative din 2010, Jobbik a obținut 17% dintre voturi.
Duminică, Congresul Mondial Evreiesc (WJC) va lansa la Budapesta lucrările Adunării sale Generale, care vor dura trei zile, în semn de solidaritate cu o comunitate evreiască din ce în ce mai jenată în Ungaria.

Oraș împânzit de poliție
Prezența sporită a forțelor de poliție se face observată nu doar în zona în care a fost organizată manifestația, ci în întreg orașul, iar autoritățile au precizat că va fi menținută până la 7 mai, data la care lucrările Congresului se vor încheia.

Nu departe de locul în care manifestau simpatizanții Jobbik a fost organizată o contramanifestație, destul de bine izolată de forțele de poliție. La aceasta au participat circa 50 de persoane, care arborau afișe cu personalități ungare recunoscute ca având origini evreiești, și care au recitat un poem de Miklos Radnoti, după ce i-au scris versurile pe asfalt.

Miklos Radnoti este unul dintre cei mai cunoscuți poeți ungari. Victimă a Holocaustului, el a murit de tânăr, la vârsta de 35 de ani, împușcat de forțe SS la 9 noiembrie 1944. In momentul morții purta în buzunar unele dintre ultimele sale poeme.

Joi, liderul Jobbik, Gabor Vona, a notat pe pagina sa de Facebook că protestul de sâmbătă se va ține, așa cum era programat, și că nu știe ce formă va lua acesta. „Viktor Orban a încercat să oprească orice manifestație pe durata Congresului Mondial Evreiesc, care ar putea leza demnitatea participanților. Cum această decizie mă afectează și îmi lezează mie demnitatea de cetățean ungar, eu voi lua parte la această zi de comemorare într-un fel sau altul”, a scris el la contul său de Facebook.

Hvg.hu precizează că la manifestație s-au intonat imnurile Ungariei, dar și al Șinutului Secuiesc.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Admin la data de 22.04.13 17:47

Record la Budapesta: 10.000, pentru comemorarea Holocaustului VIDEO


Record la Budapesta: 10.000, pentru comemorarea Holocaustului. “Marșul Celor Vii”, un eveniment organizat în fiecare an în capitala Ungariei în memoria victimelor Holocaustului, a avut în acest an o participare dublă față de anii anteriori.

La acest al 11-lea marș au participat, duminică, ministrul resurselor umane, Zoltan Balog, reprezentanți ai partidelor de opoziție, precum și ambasadorii Statelor Unite și ai Israelului, transmite Agerpres, care citează AFP. Un mic grup de neonaziști a încercat să perturbe manifestarea, atârnând un afiș pe podul Margit, din apropiere de parlament, însă poliția i-a împiedicat să își ducă planul la îndeplinire.

La începutul lunii mai, Budapesta va găzdui Congresului Mondial Evreiesc. Deși Congresul are de obicei loc la Ierusalim, cei circa 500 de delegați au decis să aleagă în acest an Budapesta pentru a-și demonstra solidaritatea cu evreii unguri, victime ale atacurilor antisemite verbale, a indicat Mazsihisz, Asociația Comunităților Evreiești din Ungaria.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Ungaria

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 1 din 4 1, 2, 3, 4  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum