Șlomo Ben Ami[v=]

In jos

Re: Șlomo Ben Ami[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 29.06.11 19:30

Pesimismul lui Șlomo ben Ami
Când am citit invitația Institutului “Cervantes” de la București de a-l asculta pe Șlomo ben Ami, fost ministru de externe al Israelului, la fundația “Titulescu” vorbind despre pacea din Orientul Mijlociu, recunosc, nu știam despre cine este vorba. Deși urmăresc de mulți ani (chiar de decenii) ce se întâmplă în Israel și în regiune, nu-mi aduceam aminte de el. M-am documentat și am aflat că nu a fost ministru de externe decât câteva luni în timpul guvernului Ehud Barak, a fost, în schimb, ministrul securității interne și poliției și numele lui este legat de reprimarea unei demonstrații în care au fost uciși 12 arabi israelieni și un palestinian. În cele aproximativ șase luni de șef al portofoliului externelor, a participat la negocierile americano-israeliano-palestiniene de la Camp David, numai că acolo protagoniștii au fost Bill Clinton, Ehud Barak și Yasser Arafat. Țineam foarte bine minte ce s-a întâmplat acolo, m-am mirat (și nu numai eu), de ce au eșuat acele negocieri când Barak era gata să facă niște concesii pe care nimeni până la el și nici după aceea nu le-a făcut. Acum Ben Ami ne-a luminat. Arafat era un lider al revoltelor, al anarhiei, lui nu-i plăcea normalitatea. Indiferent de concesiile israeliene, el nu le-ar fi acceptat
Ben Ami a fost membru și parlamentar al Partidului Muncii, acum susține partidul Meretz. Nu mai ocupă funcții politice dar se ocupă de politică, cel puțin teoretic. Ca vicepreședinte al Centrului Internațional pentru Pace de la Toledo, elaborează scenarii, teorii, paradigme, doar-doar s-ar putea găsi o formulă cât de cât viabilă care să relanseze procesul de pace în regiune. Din cele spuse de el la București, astfel de soluții nu există, cel puțin deocamdată. Este eșec pe toată linia.
Teza lui Ben Ami (care confirmă pesimismul meu de ani de zile cu privire la lipsa de perspectivă a procesului de pace, poate din alte motive) este că israelienii și palestinienii și-au epuizat toate mijloacele, căile și posibilitățile de a ajunge la un acord, că palestinienii refuză orice fel de ofertă israeliană, dar și că actuala structură politică de guvernare din Israel nu va putea niciodată să ajungă la un acord. În clipa în care Netanyahu ar accepta concesii dureroase, el nu ar mai avea guvern, susține Ben Ami. Prețul pentru această pace este prea mare.Nici un partid de dreapta nu este dispus să-l plătească, doar partidele de stânga. Pe de-altă parte, nici israelienii nu vor să facă acești pași, s-au obișnuit cu statu quo-ul și consideră că eventualele concesii ar ajuta doar strategia electorală a lui Obama, mai ales că s-a dovedit că nici o inițiativă a Statelor Unite nu a fost viabilă.
Un vot pentru independența Palestinei
Autoritatea Palestiniană – a afirmat Ben Ami - (de altfel , spune el, ilegală, ea nu a câștigat alegerile ci Hamasul, de aceea Israelul ar trebui să-l invite la convorbiri), refuză să se așeze la masa negocierilor cu israelienii, în schimb vrea să internaționalizeze problema prin obținerea la sesiunea din toamnă a Adunării Generale a ONU un vot pentru statul palestinian independent, punând în acest fel Israelul într-o situație dificilă. În fond și Israelul a luat naștere printr-o rezoluție a ONU și nerecunoașterea acesteia de către statele arabe este un reproș permanent al Israelului la adresa lor. Dar,- spune Ben Ami – lucrurile sunt mult mai complexe. În primul rând, dacă SUA și UE vor vota împotriva rezoluției, ajutoarele oferite Autorității Palestiniene, prin care instituțiile acesteia supraviețuiesc, vor dispărea. Apoi, Israelul va fi obligat să-și retragă militarii din valea Iordanului, ceea ce ar putea crea o instabilitate în zonă care nu va conveni Iordaniei și, în acest caz, nu este exclusă o intevenție iordaniană. În plus, în cazul declarării statului, comportamentul Autorității Palestiniene trebuie să se schimbe, un stat trebuie să se conformeze unor reglementări internaționale cu caracter obligatoriu, ceea ce acum când e vorba de fapt de o mișcare, nu este cazul. Astfel că, a mai apreciat Ben Ami, poate nici nu ar fie atât de rea ideea declarării statului Palestina. El a vorbit și despre revoltele din țările arabe pe care le-a caracterizat drept introspecție, nu o confruntare cu dușmani din afară. Nu problema palestiniană frământă acum țările din zonă ci soarta lor proprie. Aceasta nu înseamnă că ea trebuie abandonată, dar pentru a soluționa problema trebuie găsită o altă paradigmă a procesului de negocieri, elaborată din afară, pregătit un mecanism de punere în aplicare a unui plan de pace. Autorul acestuia ar trebui să fie Statele Unite, dar care să aibă și sprijinul statelor arabe. Dar cum America se pregătește de campania pentru alegerile prezidențiale, toate inițiativele vor fi amânate până după scrutin.
Recunosc, am plecat foarte dezamăgită de la această conferință. Și mi-am adus aminte de predicțiile pesimiste ale prietenului meu, Vlad Solomon, atacat de numeroși detractori care l-au considerat chiar “trădător de țară”. Poate că Vlad a abordat altfel problema, dar concluzia finală e aceeași..Perspectiva păcii se îndepărtează din ce în ce mai mult și cu aceasta , securitatea și viitorul Israelului sunt amenințate. Păcat!
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Șlomo Ben Ami[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 23.04.11 13:28

Șlomo
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum