Inima

In jos

Re: Inima

Mesaj Scris de Admin la data de 09.01.14 8:01

Corpul in lumea emotiilor

Corpul in lumea emotiilor
Cand vorbim despre imbolnavire, ne gandim doar la microbi si alimente. Dar nivelul emotional si spiritual sunt la fel de importante pentru sanatate, avand adesea un rol crucial in echilibrul organismului.
Microbii sunt respinsi de sistemul imunitar, dar sentimentele provin din interior, unde nu avem atat de multe mijloace de aparare – pentru ca suntem singuri cu noi insine si pentru ca educatia pe care o primim e adesea lacunara in domeniul emotional.
 
Filosofia chineza afirma ca fiecare organ are un suflu specific (sau spirit), care salasluieste in el, corelat cu un anumit aspect al vietii psihice.
 
Inima este considerata lmparatul Organismului, salasul sufletului, organul care conduce si imparte dreptatea in Imparatie, adica in corp. Inima e invelita de pericard, numit Inteleptul corpului – sfetnicul de incredere al Imparatului Inima. Fara acest invelis, inima ar receptiona din plin socurile emotionale si nu ar putea evita imbolnavirile. Inima regleaza viata spirituala si emotiile. Bucuria o caracterizeaza, dar in exces ii poate face rau.
 
Ficatul este asemeni unui general care elaboreaza strategiile de lupta impotriva a tot ceea ce este nociv pentru noi pe toate planurile. El elimina toxinele fizice, iar in plan energetic - pe cele emotionale, fiind afectat de manie si oboseala.
 
Vezicula biliara regleaza temperamentul, puterea de a lua decizii si curajul inceputului. Orice stres puternic sau indelungat loveste in vezicula biliara, ceea ce duce la manifestarea unui temperament coleric. Persoana devine irascibila, nervoasa, ia greu decizii, are dureri de cap si ameteli.
 
Pancreasul si splina sunt puternic afectate de ingrijorare. Oamenii care despica firul in patru si sunt mereu tematori isi slabesc pancreasul si splina. Si reciproc: oamenii care au probleme cu aceste organe sunt mai mereu ingrijorati. Se adapteaza mai greu, putand ajunge la fobii si obsesii.
 
Plamanul si intestinul gros sunt organele meditatiei si ale gandirii reflexive. Un om trist si melancolic secatuieste astfel energia acestor organe. Data fiind legatura lor cu imunitatea, cand aceste doua organe sunt perturbate, la fel este si apararea organismului. Persoana devine mai vulnerabila la agresiunile din mediu. Deseori un bolnav de plamani este trist si melancolic, ceea ce se observa la pacientii cu astm si tuberculoza.
 
Rinichii reprezinta in organism rezervorul de energie care ne ajuta sa traim si sa ne vindecam. Cand scade energia rinichilor apar sentimente de panica si anxietate care ne epuizeaza. Bolnavii de rinichi sunt adesea tematori, vointa lor scade sau sunt inflexibili si incapatanati.
 
Echilibrul adevarat nu consta in lipsa sentimentelor, ci in controlul aparitiei si al intensitatii acestora. Atunci cand starea noastra interioara evolueaza intre bucurie si tristete fara sa exageram, cand melancolia ne ajuta sa patrundem mai profund in noi insine si sa vedem in cele din urma frumusetea vie si cand nu ne mai lasam doborati de teama, am facut pasi importanti pe drumul controlului emotional. Nu putem schimba lumea, dar putem schimba modul in care ne raportam la lume.
Adevaratul secret al sanatatii inseamna sa inveti sa te vindeci singur, inclusiv prin gandurile si emotiile pe care le cultivi in “gradina” sufletului tau!
.
Dr. Teodor Coldea - medic primar, cu competenta in acupunctura si medicina ayurvedica.

DE  LA  BORIS  PETROFF
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Inima

Mesaj Scris de Admin la data de 29.05.12 11:40

Inima, istorie si simbol


Inima. Un simbol cu o existențã durabilã, desemnând nucleul emoțional, moral, intelectual sau spiritual al ființei umane. Se credea la modul cel mai concret cã aici sãlãșluiește sufletul; acum sensul este mai mult metaforic. Numeroase texte religioase îi atribuie o semnificație misticã cu totul specialã, o aurã divinã. În folclorul european tradițional, simbolul este stilizat, roșul înglobând pasiunea și emoția intensã. Sursa simbolului este incertã, o explicație plauzibilã fiind asemãnarea cu frunza de iederã, sãmânța plantei silphium, utilizatã în vechime drept contraceptiv, cu anumite caracteristici ale organelor genitale feminine, sau cu forma gâtului lebedelor în dansul de împerechere.

Frunzele ilustrate de olari pe ceramicã au evoluat în inima roșie de pe cãrțile de joc. Simbolul botanic regãsit în arta greco-romanã sugera iubirea fizicã și non-fizicã, transformandu-se în cel pe care îl știm astazi sub influența literaturii medievale de curte. Pe vasele de lut cretane și pe pereții palatelor minoice apar frunze și flori în formã de inimã, ornamentații preluate de ahei. În multe cazuri chiar și strugurii sunt astfel reprezentați. Decorația este un precedent al metamorfozei în simbolismul viței de vie, identificatã cu Iisus.

Pe stelele și pietrele funerare frunza (îndeosebi cea de iederã) ajunge sã fie asociatã cu iubirea eterna. Ilustratorii din mãnãstiri atașeazã arborilor vieții frunze în formã de inimã. Deja în secolele 13-16 inima apara coloratã în roșu și în scene erotice. Simbolul se secularizeazã, fiind destul de întâlnit și în heraldicã sau ca filigran. Inima roșie este inclusã în jocul de cãrți odatã cu standardizarea de la finele secolului al 15-lea. În Renaștere și epoca barocã inima roșie pe blazon ajunge sã însemne loialitate și curaj veșnic.

Primele reprezentãri medicale ale inimii o înfãțișau în formã de piramidã sau con, influențate de descrierile școlii hippocratice sau ale lui Galenus. Abia prin secolele 13-16 se generalizeazã frunza de iederã. Anatomiștii medievali s-au orientat mai degrabã dupã ilustrațiile artiștilor monastici, care o portretizau ca frunzã întoarsã, cu vârful spre stânga și nervurile simbolizând arterele care alcatuiesc un arbore. Poate cã zidarii normanzi care i-au fãcut mormântul lui Heinrich al VI-lea de Hohenstaufen se gândeau la inimã, urmând exemplul roman, atunci când au creat misteriosul simbol cu patru crestãturi (ventricule?) și peduncul (capãtul vaselor de sânge?). Comparatã cu desenele timpurii ale lui daVinci, imaginea devine fascinantã. La fel de fascinant este și inelul cu inima ținutã de mâna divinã, ornament care simbolizeazã dragostea eternal, așa-zisa corona vitae, simbol preluat din lumea romanã de cãtre simbolica medievalã.

Inima are în principiu simbolismul centrului. Un centru mai întâi al intelectului și al intuiției, și apoi al afectelor și sentimentelor. Dar oricum, civilizațiile tradiționale nu exclud posibilitatea cunoașterii obiective prin afectivitate. Asigurând circulația sângelui, inima este în egalã mãsurã sediul intelectului și al afectelor. În India inima reprezintã locuința lui Brahma, în islam tronul lui Dumnezeu, în creștinism împãrãția lui Dumnezeu, toate aceste conotații încadrându-se în schema de referințã a unei stãri primordiale, în care divinitatea se manifesta în individ. Angelus Silesius spune de pildã cã inima îl poate conține în întregime pe Dumnezeu, iar Clement din Alexandria cã Dumnezeu este inimã a inimilor. Sãlaș al spiritului îl considerã și China anticã.

Chinezii îi atribuiau ca element corespondent pãmântul, dar și focul, în genunea ei luând naștere intuiția, percepția înaltã, prin intermediul ochiului inimii. Inima are funcția de a guverna, de a stãpâni respirația, aflatã în strânsã relație cu ritmul cardiac. În Taoism rãsuflarea este luminã. Spiritul se concentreazã între sprâncene, acolo unde în viziunea yoghinã se aflã ajna-chakra, deci yoga acolo transferã funcția inimii.

Un rol fundamental joacã inima în religia egipteanã, unde este reprezentatã ca un vas. Triunghiul rãsturnat, o figurare a cupei (cu trimitere și la Sfântul Graal), simbolizeazã și inima, cupa care conține bãutura nemuririi. Inima este central vieții, al inteligentei, al vointei. Zeul Ptah înainte sã materializeze lumea prin cuvânt a gândit-o cu inima. Inima este cea pusã pe unul dintre talgerele balanței dupã moarte, singurul organ lãsat în mumie la locul sãu (simbolic, ca scarabeu). Scarabeul inimii, o amuletã esențialã, poartã gravatã formula care împiedicã inima sã depunã mãrturie împotriva celui decedat. Inima este cea care îndeamnã la acțiunea pozitivã, cea prin care se vãdește prezența divinã.

În lumea greacã inima nu are o semnificație anume, singura legendã convingãtoare din punctul de vedere al imaginii sale de principiu vital este cea în care Zeus consumã inima încã bãtând a lui Zagreus, fiul devorat de titani, zãmislindu-l pe Dionysos. În lumea celticã meritã sã remarcãm o similitudine semantic: centru în gallicã este craidd, inimã în francezã este Coeur. Rãdãcina indo-europeanã krd este cea din care se vor dezvolta cuvintele pentru inimã în latinã, greacã, germanã, slavã etc.

Tradiția biblicã asociazã inima cu omul interior, viața sa afectivã dar și inteligența. Aici se aflã și principiul rãului, ea riscând mereu pervertirea. Ea este primul organ care se naște și primul care moare. Din toatã inima înseamnã pânã la ultima suflare. În Biblie utilizarea cuvântului este mai mult metaforicã, exprimând mai ales memoria și imaginația, dar și vigilența. Inima gândește, decide, face proiecte. În Islam simbolismul este extins la contemplare și spiritualitate în sensul în care prin oscilațiile sale înglobeazã expansiunea și contracția universal, deci și potențialul unui om.

Este conștiințã. În doctrina sufitã, când Coranul vorbește de spiritul divin insuflat lui Adam se referã la inimã. Luminã veșnicã, chintesența fãpturilor, pentru ca prin ea Dumnezeu sã poatã contempla omul. Scânteia divinã de care vorbea și maestrul Eckhart. În misterul acestui punct intim are loc întâlnirea cu spiritul în dublul sãu aspect, de cunoaștere și fiintare. Nicio teofanie nu are valoare mai mare decât cea produsã prin inima iubitoare.

Tirmidhi (secolul al IX-lea), în teoria sa asupra științei inimilor, precizeazã cã qalb (inimã) desemneazã și organul fizic și pe cel al gândirii. În inimã stau ascunse gândurile cele mai autentice, conform psihologiei musulmane. Inima, memoria, gândul, afectul, sunt unul și același lucru și la caraibii din Venezuela sau la populația tucano din Amazon. Indienii pueblo din Arizona considerã cã nașterea se petrece datoritã sângelui din inima femeii. Din pãcate, aura profund spiritualã a inimii a suferit o mutație în lumea modernã care i-a amplificat simbolisitica de dragoste profanã. Pictograma care înglobeazã o întreagã pleiadã de emoții s-a redus la ideea de sediu al sentimentelor, pierzându-se din vedere concepția anticã ce o valorificã drept pocalul suprem al conștiinței, principiul creator.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Inima

Mesaj Scris de Admin la data de 27.04.12 15:55

Care este secretul unei inimi sănătoase?
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Codul inimii

Mesaj Scris de mace_etc la data de 14.08.11 18:10

Conform ultimelor cercetari in domeniul Memoriei Celulare si rolul legaturii Minte/Corp/Spirit, inima este de 10 ori mai puternica la nivel energetic decat creierul. Practic, suntem imersati in bataile de inima ale celorlati oameni. Fiecare bataie a inimii trimite in exterior o sfera electromagnetica, un impuls electromagnetic cu viteza luminii, 300.000 km pe secunda. Va invit sa cititi intregul material, dati google search Bashar despre Codul Inimii, al 5-lea rezultat.

mace_etc

Numarul mesajelor : 2
Data de inscriere : 14/08/2011

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Pastila care innoieste inima

Mesaj Scris de Admin la data de 17.07.11 16:51


Pastila care innoieste inima
Atacul de cord este una dintre amenintarile cele mai de temut cu care se confrunta omul contemporan. Daca odinioara mai predispusi la infarcturi erau varstnicii, astazi, din cauza ritmului agitat al vietii, stresului, alimentatiei si altor factori, si persoanele mult mai tinere, chiar cele abia iesite din adolescenta, sunt amenintate. Din pacate, chiar si in caz de supravietuire, in urma infarctului, efectele unei asemenea „furtuni” asupra inimii persista pentru tot restul vietii, iar persoana afectata este mereu in primejdie de a suferi un nou atac. Ar putea exista o solutie miraculoasa care sa elimine aceasta nedorita posibilitate?


Medicamentul-minune ar putea fi gata in zece ani

Raspunsul este afirmativ, potrivit profesorului Paul Riley de la Institutul pentru Sanatatea Copilului din Londra. Riley a reusit, alaturi de echipa sa, sa regenereze in totalitate celulele cardiace la un cobai care suferise un infarct. In urma acestui succes, savantii britanici spera ca o pastila ce va permite inimilor afectate de infarct sa se repare singure, sa fie disponibila in zece ani.

Intr-o perioada si mai scurta de timp ar putea sa apara pe piata medicamente menite sa previna infarctul la persoanele cu risc cardiac ridicat, intr-o masura mult mai eficienta decat cele deja existente. Practic, expertii londonezi incearca sa dea inapoi ceasul biologic al celulelor cruciale de la exteriorul inimii, pentru ca acestea sa se repare singure.

Dupa cum se stie, avariile produse la nivelul cordului de un infarct miocardic sunt permanente. Astazi, exista mai multi supravietuitori ai unor asemenea incidente decat in trecut, multumita tratamentelor medicamentoase mult mai performante, dar calitatea vietii lor are totusi de suferit. „Medicamentele au doar un efect paleativ, tot ce putem face este sa-i ajutam pe pacientii respectivi sa se simta putin mai bine si sa traiasca un pic mai mult. Daca vreti, as putea spune ca noi prelungim agonia unei existente vitrege, in care pacientii sunt supusi riscului unei morti subite in orice moment”, afirma Peter Weissberg, directorul medical al Fundatiei Britanice pentru Inima.

Celule fabricate la comanda

In experimentele care au implicat inducerea de atacuri de cord la cobai, cercetatorii au reusit sa imbunatateasca considerabil abilitatea inimii de a pompa sange, la o luna de la infarct, comparativ cu cobaii care nu primisera tratamentul. Au fost vizate celulele similare celulelor stem care se afla in partea exterioara a inimii, in stratul numit epicard. In cursul dezvoltarii embrionare, aceste celule se transforma in diferite tipuri de celule specializate, la nivelul inimii si al vaselor de sange din vecinatatea ei.

Celulele respective isi pierd insa, in mod normal, capacitatea de a se mai metamorfoza, imediat dupa nastere, dar, tratandu-le cu o proteina numita thymozina beta-4, geneticienii au reusit sa determine celulele epicardiale sa produca celule cardiace noi, diferentiate si perfect functionale. „Rezultatele sunt incurajatoare: cicatricele ramase in mod obisnuit in urma unui atac cardiac isi redusesera semnificativ dimensiunile, la cobaii tratati, iar peretii inimii revenisera la o grosime comparabila cu cea anterioara infarctului”, precizeaza Riley.

Specialistul britanic considera ca modalitatea ideala de a administra tratamentul este cea preventiva, la persoanele cu risc crescut de infarct. „Factorii ce determina acest risc sunt stiuti: ereditatea, nivelul ridicat al colesterolului, hipertensiunea. Oamenii respectivi ar putea primi un tratament medicamentos prin care celulele epicardiale sa fie tinute permanent in stare de alerta si, in caz de infarct, sa produca imediat celulele specializate care sa repare inima”.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Inima

Mesaj Scris de Admin la data de 13.11.10 7:31

Grefa, de la inimă la picior
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Inima

Mesaj Scris de Admin la data de 02.11.10 16:15

Viata dupa infarctul miocardic
• Interviu cu Conf. Dr. Corneliu Zeana, medic primar cardiolog - Pentru inceput,
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Inima

Mesaj Scris de Admin la data de 31.10.10 14:00

Medicina populară și bolile de inimă
Inima, în regim normal, pompează 5 l de sânge pe minut, adică 7.200 l pe zi, pulsează de 60 de ori pe minut, deci de 31,5 milioane de ori într-un an, ceea ce înseamnă pentru acest "motor" al vieții foarte mult efort. De aceea, este bine să avem grijă de sănătatea inimii cu cea mai mare atenție.

Citeste articolul
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Inima

Mesaj Scris de Admin la data de 25.09.10 7:10

20 de lucruri pe care nu le știai despre inima ta
http://talusa1946.forumculture.net/medicina-si-terapie-f9/inima-t10466.htm?highlight=inima
Știi de câte ori bate inima ta într-un an sau câți kilometri ar avea vasele sanguine așezate cap la cap? În Luna Inimii află și alte curiozități despre inima ta.1. Aproximativ 100.000 de bătăi pe zi, 35 milioane de bătăi într-un an, trei miliarde de bătăi într-o viață. Cu asta își „ocupă timpul” inima ta.

2. Toate vasele sanguine puse cap la cap ar avea o lungime de peste 96.000 de kilometri. Circumferința Pământului la Ecuator este de numai 40.075 de kilometri.

3. Inima ta cântărește în jur de 230 grame, pe când a unui bărbat are cam 280 grame.

4. În ce privește dimensiunile, inima ta este un pic mai mare decât un pumn strâns.

5. Inima nu este așezată lângă umărul stâng ci mai degrabă în centrul pieptului, între plămâni. Doar partea inferioară este ușor întoarsă către stânga.

6. Plămânul stâng este puțin mai mic decât cel drept fiindcă trebuie să facă loc în cavitatea toracică pentru inimă.

7. Cele mai multe atacuri de cord au loc între orele 8:00 și 9:00 dimineața. Cea mai riscantă zi a săptămânii este lunea.

8. O inimă normală poate crea atât de multă presiune încât să arunce sângele pompat la o distanță de nouă metri.

9. Cel mai mare vas de sânge al corpului tău, artera aortă, are în jur de 3,5 centimetri în diametru, deci cam cât un furtun de grădină. Capilarele, cele mai mici vase de sânge, au un diametru mediu de opt microni. Un micron este egal cu un metru împărțit la un milion.

10. În corpul tău se află aproximativ cinci litri de sânge, care circulă prin tot corpul de trei ori în fiecare minut.

11. Chiar și când stai pe loc, mușchiul inimii lucrează la fel de intens ca mușchii de la picioarele unui alergător de viteză. 12. Sângele este format din apă în proporție de 78%.


13. Unii oamenii chiar au o inimă mare. Nu din cauza generozității, ci pentru că suferă de o boală cardiovasculară care face inima să se mărească.

14. Inima fătului începe să bată la patru săptămâni de la fecundarea ovulului.

15. Ea seamănă mai întâi cu a unui pește, apoi are două camere ca a unei broscuțe, apoi trei ca a unui șarpe. Se estimează că la opt săptămâni de sarcină, inima fătului este complet formată, având structura în patru camere caracteristică inimii umane.

16. Inima ta este alcătuită în principal din mușchi, unul atât de puternic încât ar putea să ridice greutatea unei mașini.

17. La bărbați, se pare că există o legătură între degetul inelar și inimă. Cu cât acest deget este mai lung, cu atât este mai mci riscul unui infarct.

18. Când faci sport, sângele tău are nevoie de 10 secunde ca să ajungă de la inimă până la degetul mare de la picior și înapoi.

19. Sângele circulă prin artera aortă cu 1,6 km pe oră. Prin capilare, el circulă cu 109 centimetri pe oră.

20. Inima unui făt bate de două ori mai repede ca a unui adult. Inima femeilor bate puțin mai repede decât a bărbaților.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Inima

Mesaj Scris de Admin la data de 06.08.10 15:05

O inimă bolnavă se va putea vindeca singură, susțin cercetătorii
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Alcoolul creste riscul de infarct Un singur pahar de alcool

Mesaj Scris de Admin la data de 20.07.10 8:02

Alcoolul creste riscul de infarct


Un singur pahar de alcool poate dubla riscul aparitiei unui infarct in urmatoarea ora de ... detalii »
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Mierea și bolile de inimă

Mesaj Scris de Admin la data de 17.07.10 9:08

Mierea și bolile de inimă

Mierea de albine, în special cea polifloră, oferă "un ajutor prețios mușchiului cardiac slăbit, diminuând oboseala și durerile din regiunea inimii". După cum ne-a spus dl prof. Vasile Andrițoiu, apiterapeut, "această miere este foarte eficientă în edeme de natură cardiacă, în nevroza cardiacă, diminuând extrasistolele".

Citeste articolul
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Infarct miocardic... sau nu?!

Mesaj Scris de Admin la data de 12.07.10 13:09

Infarct miocardic... sau nu?!


Infarctul miocardic este una dintre cele mai periculoase afecțiuni, un adevărat stigmat al lumii contemporane. În ciuda metodelor avansate de tratament, a mediatizării cauzelor și metodelor de prevenție, anual un număr mare de persoane primesc acest sumbru diagnostic.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Sfaturi pentru o inimă sănătoasă 3 Iulie 2010Canicula îi țin

Mesaj Scris de Admin la data de 03.07.10 19:37

Sfaturi pentru o inimă sănătoasă
Canicula îi ține pe mulți în casă la umbră sau pe plajă, însă persoanele predispuse la afecțiuni cardiace nu trebuie să uite că mișcarea fizică întărește inima... Tot articolul ...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Câteva remedii pentru fortifierea inimii

Mesaj Scris de Admin la data de 03.07.10 13:38

Câteva remedii pentru fortifierea inimii

Pentru a întări mușchiul cardiac (metoda se adresează mai ales celor care au suferit un infarct de miocard), se ia o lămâie mare, se spală, se taie în două și se pune fiecare jumătate în câte un pahar, astfel ca ele să stea cu partea tăiată în sus, fără să se răstoarne.

Citeste articolul
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Inima

Mesaj Scris de Admin la data de 30.06.10 6:57

3 decembrie 1967 - Primul transplant de inima reusit

Dupa primul transplant de ficat, efectuat cu succes in 1953, in Statele Unite, medicul sud-african Christian Barnard a efectuat o operatie similara si in tara natala, in octombrie 1967. Timp de cativa ani, el experimentase transplanturi cardiace la animale si peste 50 de caini primisera o inima noua la momentul 3 decembrie 1967, cand s-a ivit posibilitatea efectuarii primului transplant uman. Operatia a durat noua ore si „mana dreapta” a lui Barnard a fost fratele sau, Marius, de asemenea chirurg; la interventie a participat o echipa de aproape 30 de oameni.
Pacientul, Louis Washkansky, era un comerciant de 54 de ani, suferind de diabet si o maladie cardiaca incurabila. „Pentru un om muribund, nu este o decizie grea, aceea de a primi o alta inima, pentru ca el stie ca altfel sigur ar muri. Daca un leu te urmareste pe malul unui rau plin de crocodili, nu eziti sa sari in apa, convins ca vei putea inota pana pe malul celalalt”, va spune, mai tarziu, Barnard. Donatoarea inimii avea sa fie Denise Darvall, o tanara ucisa intr-un accident rutier cu o zi inaintea operatiei, in Cape Town.

Washkansky a supravietuit operatiei si a mai trait inca 18 zile, decedand din cauza unei pneumonii induse de medicamentele imunosupresoare pe care le lua, deci nu din cauza transplantului propriu-zis, pentru ca noua lui inima functiona perfect. Bernarnd a devenit, instantaneu, o vedeta internationala, mai celebra decat un star de cinema. El a continuat sa efectueze transplanturi de inima. A doua interventie a avut loc la 2 ianuarie 1968, iar pacientul, Philip Blaiberg, a supravietuit 19 luni. Dorothy Fisher a primit o inima noua in 1969, devenind prima persoana de culoare care a suferit un transplant. Ea a trait 12 ani si 6 luni dupa transplant. Dirk van Zyl, care a primit o noua inima in 1971, a fost cel mai longeviv supravietuitor, traind peste 23 de ani dupa transplant.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: Inima

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum