Zuroff[v=]

In jos

Ultimul vânător de naziști: Zeci de criminali de război nazi

Mesaj Scris de Admin la data de 08.07.11 15:39

Ultimul vânător de naziști: Zeci de criminali de război naziști mai trăiesc în RomâniaEXCLUSIV: Efraim Zuroff, spune că în România mai trăiesc zeci, chiar sute de naziști români care au scăpat nepedepsiți pentru crimele lor din Al Doilea Război Mondial. Directorul biroului din Ierusalim al Centrului Simon Wiesenthal, Efraim Zuroff, a acordat un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul de Seară“ și ne-a dezvăluit succesele și eșecurile muncii sale.
1. Au trecut aproape 7 ani de când ați lansat în România Operațiunea Ultima Șansă, care are ca scop pedepsirea criminalilor de război naziști rămași în viață. Ce ați descoperit până acum?

Până în vara lui 2005, am primit 18 nume de suspecți, pe care i-am investigat cu atenție. Rezultatele cercetărilor ne-au arătat că doar patru dintre aceste persoane merită să fie investigate mai atent și i le-am transmis procurorului-general din acea vreme, Ilie Botoș. Acesta a ajuns la concluzia că niciuna dintre aceste persoane nu merită să fie pusă sub acuzare. Numele sunt secrete din moment ce vina lor nu a fost dovedită.

2. Ce crime au comis, potrivit informațiilor primite, cei patru români pe care i-ați luat în vizor?

Unul dintre ei a participat personal la ucirea evreilor din Dorohoi și Iași. Al doilea a participat la uciderea evreilor din Odessa în timp ce servea în Armata Română. A ajutat personal la arderea de vii a unora dintre victime. Al treilea a participat la pogromuri ca legionar, iar al patrulea a jucat un rol activ în revolta Gardei de Fier, în timpul căreia mai multe pogromuri împotriva evreilor au fost executate.

3. Considerați că proiectul a avut succes sau a fost un eșec în România?

În ceea ce privește aducerea criminalilor de război naziști din România în fața judecătorului și pedepsirea lor, nu am avut succes, dar i-am făcut pe români mai conștienți despre rolul colaboratorilor români în crimele naziste. O altă parte a proiectului nostru a reprezentat-o expoziția mobilă despre istoria Holocaustului, care a fost expusă timp de mai multe luni la Muzeul Național de Istorie din București, împreună cu o ediție specială pregătită de istoricul Lya Benjamin despre soarta evreilor din România.

4. Câte mesaje ați primit pe telefon?


Aproximativ 3.000 de persoane din toată lumea ne-au contactat prin telefon, fax sau poștă (inclusiv cea electronică). Odată am fost căutați de nepoata unui german suspectat că a fost nazist, care dorea să afle adevărul despre bunicul ei. Acesta fusese într-adevăr nazist, dar a murit înainte să poată fi întreprinse acțiuni legale împotriva lui.
Un alt apel a venit din partea unui scoțian care avea o prietenă unguroaică. El a cunoscut un fost colaborator nazist din Ungaria la o petrecere a ungurilor care locuiesc în Scoția. Această întâlnire ne-a condus la ocupantul poziției întâi în Top 10. Cei mai căutați criminali naziști, doctorul Sandor Kepiro, care s-a numărat printre suspecții care au organizat uciderea în masă a cel puțin 1.250 de civili în Novi Sad (Serbia), la data de 23 ianuarie, 1942. Cei mai mulți dintre aceștia erau evrei, restul fiind sârbi și țigani.
5. Din România câte persoane v-au căutat?
Nu știu exact numărul, dar estimez în jur de 150 de persoane, prin telefon și poștă.

6. Ați acordat vreo recompensă de 10.000 de dolari pentru informații în România sau în celelalte țări unde este activă Operațiunea Ultima Șansă?

Nicio recompensă nu a fost acordată în România deoarece nimeni nu a fost adus în fața justiției. O jumătate de recompensă a fost dată în Croația tânărului cercetător Alen Budaj, care l-a descoperit pe Milivoj Asner, fostul șef al poliției din orașul Pozega, care a deportat sute de sârbi, evrei și țigani în lagărele de concentrare Ustasha, unde au fost apoi uciși.

7. Câți criminali de război naziști credeți că mai trăiesc în România?

Nimeni nu știe cu exactitate. Bănuiesc că cel puțin câteva zeci, dacă nu chiar sute.

8. Colaborați cu procurorul-general Codruța Kovesi?
Nu am avut niciun contact cu ea din moment ce nu am mai descoperit alți suspecți în perioada de când a devenit procuror-general. Alte eforturi nu mai putem face în România deoarece am rămas fără fonduri.

9. Cum a fost colaborarea cu procurorul-general Ilie Botoș? V-a pus cumva bețe în roate?

Este greu să apreciem nivelul de cooperare deoarece nu avem detalii exacte despre cum s-au desfășurat investigațiile. Impresia mea este că cel puțin unul dintre cele patru cazuri pe care i le-am trimis ar fi trebuit să ajungă în instanță. Persoana respectivă a murit la scurt timp după ce am fost informați de Botoș că decizia este ca acesta să nu fie acuzat.


10.Cine a provocat crimele din România? Germania sau politica locală?

Fără regimul nazist, care a fost susținut de așa de mulți germani și austrieci, Holocaustul nu ar fi avut loc nicăieri. Totuși, Holocausturile din România și din Ungaria poartă amprentele regimurilor Antonescu și Horthy și a populației locale.

11. Cine este principalul vinovat pentru crimele împotriva evreilor din România?

Românii responsabili pentru crimele în masă împotriva evreilor (din România sau din alte țări, precum Ucraina) sunt membri ai regimului Antonescu care s-au ocupat direct de această chestiune, ai Gărzii de Fier, dar și soldații obișnuiți care au înfăptuit aceste crime.

12. A lăsat România în spate antisemitismul? Ne-am spălat păcatele?

România, ca toate celelalte țări post-comuniste din Europa de Est, mai este puțin antisemită. Acesta este rezultatul tradițiilor antisemite de sute de ani și a problemelor legate de Holocaust – acuzarea criminalilor și restituirea bunurilor furate. Problema nu este, în prezent, extremă sau acută, dar trebuie monitorizată cu atenție și investit mai mult efort în educație pentru a combate asemenea prejudecăți.
Potrivit cercetărilor lui Peter Weber, după Al Doilea Război Mondial au avut loc destul de multe procese prin care ofițeri români implicați în uciderea evreilor au fost condamnați și pedepsiți. Problema este că autoritățile române nu au mai investigat nimic după tranziția la democrație.

13. De ce credeți că nu se mai face nimic în acest sens?

Ca și în celelalte țări post-comuniste, sentimentul este că vinovații au fost judecați și pedepsiți de comuniști imediat după război și nu mai dorește nimeni să aducă în fața judecătorului localnici care au comis crimele Holocaustului.

14. Câți naziști ați descoperit în toată lumea?
Am dat de urma a aproximativ 2.900 de suspecți. Numele lor au fost înaintate procurorilor din peste 20 de țări.

15. Care dintre aceștia a fost malefic?

Dinko Sakic, unul dintre comandanții de la Jasenovac, cel mai groaznic lagăr de concentrare din Balcani. Aici, Ustasha (fasciștii croați) au ucis cel puțin 90.000 de civili - sârbi, evrei (18.000), țigani și croați anti-fasciști. Sakic a fost descoperit în Argentina, țară unde au fugit mulți criminali croați după Al Doilea Război Mondial, inclusiv șeful Ustasha, Ante Pavelic. Cu ajutorul meu, Sakic a fost extrădat în Croația. A fost judecat la Zagreb și a primit, în octombrie 1999, pedeapsa maximă de 20 de ani de închisoare. A murit după gratii în 2008.


16. Cum dormiți noaptea?

Normal, chiar foarte bine.

17. Cum credeți că dorm foștii criminali naziști?
Sper că foarte prost.

Cine este Efraim Zuroff
S-a născut în New York, în 5 august 1948, și a crescut în Brooklyn. A studiat istorie la Yeshiva University din New York înainte să se mute în Israel, unde a terminat un masterat despre Holocaust la Hebrew University. În 1978 a devenit primul director al Centrului Simon Wiesenthal din Los Angeles. S-a întors în Israel în 1980, unde a colaborat cu Departamentul de Justiție al SUA pentru a pregăti dosarele de acuzare împotriva criminalilor naziști care locuiau în Statele Unite. În 1986, a revenit la Centrul Simon Wiesenthal. A fost propus de președintele Serbiei Boris Tadic la premiul Nobel pentru Pace, în 2008. În prezent, Zuroff este directorul biroului din Ierusalim al Centrului Simon Wiesenthal. Locuiește în orașul israelian Efrat, cu soția sa Elisheva. Au patru copii și șase nepoți.

Top 10 Cei mai căutați criminali naziști
1.Doctorul Sandor Kepiro, 95 de ani, a servit în Serbia în timpul războiului, unde a participat la un masacru de la Novi Sad, în 1942. Kepiro a fost condamnat la 10 ani de închisoare în 1944, dar a fost eliberat de regimul fascist din Ungaria și a fugit în Argentina. Doi ani mai târziu a fost condamnat în absență pentru crimele sale de către guvernul communist. Centrul Simon Wiesenthal pretinde că acesta s-a întors în Ungaria în 1996 și unde se ascunde și în prezent.

2. Milivoj Asner, 96 de ani, un șef de poliție croat, care a colaborat cu naziștii. A trimis sute de evrei, țigani și sârbi în lagărele de concentrare. Până în 1942, întreaga comunitate de evrei din orașul lui Asner, Pozega, a dispărut. După război, Asner s-a mutat în Austria, unde a primit cetățenie. Austria a refuzat Croației extrădarea lui Asner.

3. Samuel Kunz, 89 de ani, trăiește în Germania și este acuzat că a servit în lagărul de exterminare de la Belzec, în Polonia ocupată, unde 500.000 de evrei au fost gazați. Kunz a participat la uciderea a 434.000 de persoane în timpul cât a servit acolo, ca gardian.

4. Adolf Storms, 90 de ani, fost ofițer SS, este acuzat pentru uciderea a 58 de evrei în martie 1945, în satul austriac Deutsche Schuetzen. Și-a obligat victimele să îngenuncheze pe marginea unei gropi comune și le-a împușcat.

5. Klaas Carl Faber, 88 de ani, este un olandez care a lucrat în serviciile secrete din cadrul SS. A fost condamnat la moarte în Olanda pentru uciderea prizonierilor din închisoarea Westerbork.

6. Karoly (Charles) Zentai, 98 de ani, care trăiește în prezent în Australia, se luptă să nu fie extrădat la Budapesta, unde este acuzat de omorârea mai multor evrei în 1944.

7. Soeren Kam, 98 de ani, este responsabil pentru moartea unui jurnalist danez. Este un apropiat al fiicei lui Heinrich Himmler (șeful SS), Gudrun Burwitz, și al rețelei „Ajutor tăcut“, care are ca scop ajutorarea foștilor SS-iști.

8. Peter Egner, 98 de ani, este suspectat că a fost membru al unităților mobile de ucigași care operau în Belgradul ocupat. Centrul Simon Wiesenthal crede că acesta are legătură cu moartea a 17.444 de evrei, țigani și comuniști. Trăiește în America din anii 1950 și se luptă să nu fie extrădat în Serbia.

9. Algimantas Dailide, 98 de ani, a fost extrădat din America în Lituania pentru crimele sale împotriva evreilor lituanieni. A scăpat de închisoare pe motiv că este prea bolnav.

10. Mikhail Gorschkow, 96 de ani, un fost oficial Gestapo (poliția secretă oficială a Germaniei Naziste) în Estonia, este acuzat că a participat la uciderea a 3.000 de evrei în Rusia. Estonia investighează activitățile sale din timpul războiului fără să precizeze unde se află în prezent.


Holocaustul românesc
Potrivit Centrului Simon Wiesenthal, 280.000 de evrei au fost omorâți în Holocaustul din România, aproape jumătate din totalul populației evreiești. Dintre cele nouă țări unde evreii au fost uciși în masă, România se află pe locul trei la numărul de crime. Doar în Polonia (3 milioane) și în Ungaria (564.500) au fost ucise mai multe persoane. După România urmează Lituania (212.000 de evrei uciși), Germania (140.000), Letonia (67.000), Austria (65.000), Croația (30.000) și Estonia (990).

Alois Brunner
Colaborator cheie al lui Adolf Eichmann, „Arhitectul Holocaustului“, Alois Brunner este cel mai important nazist nepedepsit pentru crimele sale care ar putea fi încă în viață. Este responsabil pentru deportarea de evrei din Austria (47.000), Grecia (44.000), Franța (23.500) și Slovacia (14.000) în lagărele naziste ale morții. Trăiește în Siria de mai multe decenii. A fost condamnat în absență în Franța, iar Siria refuză să coopereze. Născut în 1912 și văzut ultima oară în 2001, șansele ca el să mai trăiască sunt foarte mici.

Aribert Heim
Poreclit „Doctorul Moarte“, Heim a fost doctor în lagărele de concentrare Sachsenhausen (1940), Buchenwald (1941) și Mauthausen (1941). Este acuzat că a torturat și a ucis numeroși prizonieri, prin tot felul de metode. Unele informații de anul trecut spun că a murit în Cairo, în 1992, dar faptul că nu există niciun cadavru de examinat ridică întrebări în legătură cu veridicitatea acestui lucru.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Zuroff[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 27.04.10 10:04

Efraim


Ultima editare efectuata de catre Admin in 10.04.12 23:09, editata de 1 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum