DEZASTRELE UMANE

Pagina 2 din 12 Înapoi  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Urmatorul

In jos

DEZASTRELE UMANE

Mesaj Scris de Admin la data de 27.12.05 10:00

Rezumarea primului mesaj :

Cimitir spațial


Comunitatea spațială mondială intenționează să realizeze un "cimitir" pe orbită pentru sateliții staționari care au ieșit din funcțiune. "Există într adevăr o problemă serioasă legată de îndepărtarea sateliților geostaționari care nu mai sînt funcționali și «atîrnă» în anumite puncte, la o înălțime de 36.000 de kilometri", a declarat o sursă din domeniul spațial. Potrivit acesteia, sînt în curs de elaborare o serie de legi internaționale privitoare la gunoiul cosmic, inclusiv la aparatele geostaționare "moarte". În general, sateliții care funcționează pe orbite joase sînt atrași, la încheierea perioadei de funcționare, de forța gravitației și, cu timpul, cad pe Pămînt. Specialiștii europeni propun ca aparatele de pe orbita geostaționară să fie "atrase" pe o orbită "mortuară", cu 300 km mai înaltă decît cea de lucru, dar realizarea acestui proiect întîmpină o serie de probleme tehnice. "Un satelit care și a încheiat perioada activă poate fi plasat pe o orbită mai înaltă numai în două feluri – fie cu ajutorul unui motor montat pe el (cu cantitatea de combustibil aferentă), fie cu ajutorul unui remorcher special, ceea ce costă foarte mult", explică expertul. În opinia acestuia, un acord internațional în domeniu trebuie să prevadă instalarea în mod obligatoriu a unui motor special și a combustibilului necesar pentru "înmormîntarea" satelitului. În prezent, astfel de motoare sînt instalate pe un număr minim de aparate spațiale. Problema siguranței obiectelor cosmice este actuală și pentru orbite mai joase. "În cei cinci ani de zbor pilotat al Stației Spațiale Internaționale am fost nevoiți deja de șase ori să o ferim de ciocnirea cu gunoi cosmic și aparate spațiale", a declarat Nikolai Ivanov, specialist în balistică de la Centrul de comandă a zborurilor spațiale din apropiere de Moscova. În ultimul deceniu s au produs trei ciocniri ale unor aparate cosmice în funcțiune cu gunoiul spațial. Prima a avut loc în 1996, cînd resturi ale unei rachete Arianne care explodase s au înfipt într un satelit militar francez. În 2002 au intrat în coliziune două aparate rusești – un satelit "mort" și treapta a treia a unei rachete purtătoare. Iar în 2005 a avut loc un "incident internațional", cînd o rachetă americană a fost "doborîtă" de un aparat chinezesc "decedat".
http://www.evenimentul.ro/articol/cimitir-spatial.html


Ultima editare efectuata de catre Admin in 13.02.10 10:49, editata de 4 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos


Re: DEZASTRELE UMANE

Mesaj Scris de Admin la data de 24.05.11 9:51

O istorie a Apocalipselor ratate
Pe 21 mai 2011, ora 18 (22 mai ora 4, ora României) ar fi trebuit să aibă loc sfârșitul lumii. Cu toții am văzut unele afișe apărând și în București cu acest mesaj. Însă surpriză! Nu s-a petrecut nimic. Pastrorul american Harold Camping, cel care a prezis că sfârșitul lumii va avea loc la 21 mai, este de negăsit, iar postul său de radio difuzează muzică religioasă și sfaturi, toate înregistrare înainte de 21 mai. Se pare că a dispărut cu vreo 72 de milioane de dolari. Scamatoria cu sfârșitul lumii, e veche de când lumea. De la apariția creștinismului, religie care vorbește expres despre acest moment, până în ziua de azi Apocalispsa a fost prevestită de mulți sub diferite forme. Dincolo de religie Armaghedon, Apocalipsa sau sfârșitul vremurilor a început să mai îmbrace și alte haine: științifică și chiar politică

circa 400 Apocalipsa lui Montanus
Montanus a fost un “eretic” timpuriu în creștinism care a prezis că sfârșitul lumii este aproape. Acesta a pretins a fi întruchiparea Duhului Sfânt și au început să predice un al treilea testament. Credințele lui Montanus s-au răspândit cu repeziciune provocând o mare confuzie în cadrul bisericii creștine timpurii. Montanus a fost în cele din urma condamnat la Sinodul Ecumenic de la Efes din anul 431.
3 Octombrie 1533 Apocalipsa lui Michael Stifel
La scurtă vreme după rupture produsă de Martin Luther, un alt german, Michael Stifel, și-a îndemnat adepții să-și vinde toate proprietatile lor deoarece potrivit calculelor sale făcute după Biblie sfârșitul lumii va avea loc la data 3 Octombrie 1533. Astfel, el și-a condus adepții pe un deal, de unde potrivit acestuia trebuiau să fie ridicați la cer. Câteva ore mai târziu, profetul a trebuit să fugă de pe deal, având în vedere că previziunea sa nu s-a adeverit.
1794 Apocalipsa lui Charles Wesley
Charles Wesley a fost unul dintre fondatorii Bisericii Metodiste și credea că lumea avea să își afle sfârșitul în 1794. În ciuda faptului că anul a trecut ca oricare altul, fratele lui Charles, John, a făcut și el o “profeție” despre sfârșitul vremurilor. Acesta a prezis că 1836 va fi anul în care Bestia Mare va veni pe pământ, marcând începutul sfârșitului.
19 octombrie 1814Apocalipsa Joannei Southcott
Joanna Southcott, inițial practicantă a cultului metodist, a devenit convinsă de faptul că are puteri supranaturale și s-a declarat femeia despre care se vorbește în Apocalipsa – în versiunea King James, Apocalipsa 12:1-6: “Și s-a arătat un semn mare în ceruri; o femeie învăluită în soare, și luna sub picioarele ei, și pe cap o coroana de douăsprezece stele “. Joanna a prezis că ea va da naștere lui Mesia – aclamând sfârșitul lumii, la 19 octombrie 1814. Lumea nu s-a sfârșit la aceasta data, dar la scurt timp Joanna a murit. Adepții ei i-au păstrat trupul ceva timp în speranța că ea se va ridica din morți. În cele din urma l-au predat autorităților atunci când cadavrul a început sa se deterioreze.

22 Octombrie 1844 Apocalipsa și Biserica lui William Miller

Între anii 1831 și 1841, William Miller (un pastor baptist), a prezis revenirea lui Isus și sfârșitul lumii bazându-se pe profeții din Cartea lui Daniel (Daniel 8:14). El considera că în perioada 21 martie 1843 și 21 martie 1844. După câteva date greșite în care acesta și adepții săi au așteptat venirea lui Isus au stability că pe 22 octombrie 1844 este ultima dată când sigur sfârșitul se va arăta. Însă nimic nu s-a petrecut concret, însă Miller a continuat să aștepte sfârșitul până la moartea sa în 1849. Un lucru interesant este că mișcarea religioasă a lui Miller a devenit în cele din urma Biserica Adventistă Ziua a Șaptea. Ei cred ca previziunea a fost corectă, dar ca se refera la un eveniment în cer, nu pe pamânt.
18 mai 1910 Cometa Halley și Apocalisa
Poate pentru prima oară când media a jucat un rol esențial în popularizarea unui eveniment de acest gen a fost la trecerea cometei Harley în 1910. Chiar dacă cometa fusese de multe ori vizibilă înainte fără nici un deces raportat, pe 18 mai 1910 a fost considerat a fi o amenințare mortală pentru oameni din cauza gazelor otrăvitoare provenite din coada. Acesta nu mai este un scenariu apocaliptic religios, ci ar putea fi prima dată când știința a fost responsabilă pentru panica ce s-a instalat datorita unui scenariu apocaliptic.
1914 Sfârșitul lumii după Martorilor lui Iehova
Martorii lui Iehova au estimat și ei data sfârșitului lumii. Charles Taze Russell, care a pus bazele revistei Watch Tower, a calculat ca Isus Hristos va ajunge pe pământ în 1914. Aceasta data a coincis cu data izbucnirii primului război mondial, care părea a oferi sprijin pentru predicțiile sale. Predicția lor se baza ca și ale altora pe profeții din Cartea lui Daniel. După ce sfârșitul s-a lăsat așteptat, aceștia au schimbat sensul predicției și au declarat că a fost data la care Isus a început să se pronunțe invizibil (da – invizibil). Alți ani în care aceasta sectă a prezis sfârșitul lumii sunt: 1914, 1915, 1918, 1920, 1925, 1941, 1975, 1994, etc.
17 decembrie 1919 O nouă Apocalipsă științifică
Respectatul meteorolog Albert Porta a prezis că la 17 decembrie 1919 o conjuncție de șase planete ar putea “provoca un curent magnetic, care va străpunge soarele, iar din cauza explozii mare de flacări și de gaze în cele din urma va înghiți Pamântul.” Aceasta previziune a condus la unele acte de violență și câteva sinucideri. A cauzat, de asemenea, pierderea slujbei pentru Albert care a ajuns sa lucreze pentru un ziar local unde scria coloana meteo.
1969 Apocalisa criminalului Manson
Charles Manson a crezut că tensiunile rasiale din SUA ar conduce la o confruntare apocaliptică, după care trupa lui de criminali “Manson Family“ va conduce lumea. Când nu s-a întâmplat nimic, acesta a început să ucidă oameni. Manson este închis pe viață pentru crime.

1980 Apocalipsa Politică

Hal Lindsey, un evanghelist din SUA , a crezut că Uniunea Eupropeană, pe care el a numit-o Statele Unite ale Europei conduse de Anticrist, va deveni oponetul SUA și a celorlate state și de aici va pleca războiul final. El a reușit să stabilească și o dată pentru sfârșitul lumii și a crezut că o luptă finală dintre bine și rău este iminentă. Acesta are o serie de emisiuni pe tema venirii Apocalipsei în SUA.
10 martie 1982. Apocalisa științifică revine
Termenul de “Efectul Jupiter” a apărut în 1974, scris de doi astrofizicieni, John Gribben si Stephen Plagemann. Aceștia spuneau că efectul este vorba despre alinierea tuturor cele nouă planete pe 10 martie 1982. În acel moment se va crea o atractie gravitațională care ar provoca o creștere uriașă a petelor solare, a razelor soarelui și / sau a cutremurelor. Deși autorul Gribben chiar a ieșit și a spus că această ipoteza a fost un festival teoretic de genul “ce ar fi dacă” fără prea multă substanță reală în spatele ei, oamenii au crezut că acest lucru avea să se întâmple, iar lumea o să își afle sfârșitul. Singurul efect al acestui eveniment a fost o creștere a mareei cu 0.04 milimetri peste limitele normale.
11-13 Septembrie 1988 Apocalipsa, vândută ca pâinea caldă
Un fost inginer N.A.S.A., Edgar Whisenant a vândut 4,5 milioane de exemplare din cartea lui “88 motive pentru care ar putea fi Apocalipsa în 1988″. Aceasta a fost cumpărată de către cea mai mare parte a creștinilor evanghelici din SUA. După ce a revăzut datele predicțiilor sale, pentru anii 1990, nu a mai reușit să își vânda ideile.
1993 Apocalipsa asediată de FBI
David Koresh și mai mult de 100 de adepți s-au baricadat la sediul Adventiștilor Davidieni “ o ferma în Waco, Texas, în asteptarea sfârșitului lumii. Ferma a fost înconjurată de FBI, iar după a 51-a zi de asediu, 76 din cei aflați în interior, inclusiv Koresh au murit într-un incendiu.

Martie 1997 Cum scapi de Apocalipsă … prin suicid

În 1997 s-a înregistrat un record: Cometa Hale-Bopp a fost vizibilă cu ochiul liber pentru un record de 18 luni. Pentru mulți semnul a fost o curiozitate astronomică pentru alții o previziune a sfârșitului lumii. Astronomul amator, Chuck Shramek a “observat” un obiect companion ce urmărea cometa. El a chemat apoi show-ul de radio Art Bell pentru un raport al constatarilor. Totuși membrii cultului Heaven’s Gate au crezut ca apariția cometei Hale-Bopp a fost un semn că Pământul va fi distrus, iar acest obiect companion ar fi o nava spațială care vine să îi ridice. Singura modalitate de a supraviețui sfârșitului lumii a fost în viziunea lor, sinuciderea în masă, pentru ca sufletele lor să călătorească în spatele cometei în nava spațială. Cadavrele celor 38 de adepții s-au găsit într-o casa în California pe 26 martie.
Anul 2000, anul sfârșitului
Zeci de culte creștine au anticipat că trecerea în noul mileniu ar coincide cu cea de a doua venire a lui Hristos și sfârșitul lumii. În plus și previziunile lui Nostradamus indicau că sfârsitul timpului începe undeva în 1999 în iulie. Un “mare rege al terorii” trebuia să coboare din cer. Când nu a venit cu adevarat profețiile apocaliptice au început răspândirea de zvonuri cu adevarat apocaliptice – și anume că sonda spațială Cassini urmează să se prăbușească pe Pământ. Sonda Cassini era umplută cu combustibil radioactiv.
Mai 2008 Apocalipsa din peșteră
Un număr de 35 de membri ai unui cult auto-intitulat Adevarata Biserică Ortodoxă Rusă au petrecut șase luni într-o peștera, în anticiparea Apocalipsei, prezise de către liderul lor de Piotr Kuznetsov. Kuznetsov, care niciodată nu a însoțit adepții în peștera, a fost obligat să se supună unui tratament psihiatric de către o instanță rusă.
Apocalipsa găurii negre de la Geneva
10 septembrie 2008 - Pornirea acceleratorului gravitațional de la Geneva a generat temeri că va sfârșitul lumii va fi declanșat de o gaura neagra care va înghiți pământul. Această gaură neagra ar fi urmat să apară în urma cercetărilor de aici. Dar lucrurile s-au amânat pentru că au apărut niste defecțiuni.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: DEZASTRELE UMANE

Mesaj Scris de Admin la data de 26.04.11 14:47

Cernobîl - Povestea dezastrului din URSS

Explozia reactorului 4 de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, din Ucraina, din 26 aprilie 1986, se numără printre cele mai mari dezastre produse de om. Potrivit specialiștilor, efectele accidentului de la Cernobîl pot fi comparate cu cele produse în urma exploziei a 500 de bombe nucleare, de mărimea celor de la Hiroshima și Nagasaki. Statisticile arată că peste 60 000 de oameni au murit ca urmare a radiațiilor, iar mai mult de două milioane au avut și mai au de suferit.

Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl, situată într-o zonă împădurită, cu o densitate scăzută a populației, la circa 130 km nord de Kiev și aproximativ 20 km sud de frontiera cu Belarus, era compusă din patru reactoare nucleare de tip RBMK-1000, capabile de a produce 4 GW de putere electrică. Reactoarele 1 și 2 au fost construite între anii 1970 și 1977, în timp ce reactoarele 3 și 4 au fost finalizate în 1983. Două reactoare RBMK se aflau în proces de construcție la momentul accidentului.

Testul de dinaintea catastrofei

Asemenea altor centrale electrice nucleare, proiectul sovietic avea un miez de reactor care conținea tije de combustibil radioactiv de uraniu. În reactoarele de la Cernobîl au fost folosite ca moderator blocuri de grafit în interiorul cărora se aflau încastrate tije de control din bor. Căldura emanată de tijele de combustibil era înlăturată din miez de un agent de răcire (apa normală aflată sub mare presiune pompată în miez unde fierbea și crea un jet de aburi extrem de fierbinte). După ce era separată, apa era pompată înapoi în miez, iar aburii treceau prin turbine producând energie electrică.La 25 aprilie, înainte de a opri unitatea pentru un control de rutină, echipajul reactorului de la Cernobîl 4 a început pregătirile pentru un test ce avea scopul de a determina cât timp turbinele ar continua alimentarea cu energie în cazul unei pierderi a aportului de energie electrică. Acest test mai fusese efectuat în anul precedent, însă turbinele nu au asigurat puterea necesară. Ulterior, au fost făcute îmbunătățiri, fapt ce a determinat efectuarea unor noi teste.

Pentru efectuarea testului, era necesară reducerea capacității reactorului la 30%, însă autoritățile sovietice din domeniul energetic nu au aprobat acest lucru. Prin urmare, reactorul a rămas setat la 50% din capacitatea sa, pentru o perioadă de alte 9 ore, timp în care computerele și sistemele de siguranță au fost închise. Pe 26 aprilie, echipa de la Cernobîl a primit aprobarea pentru a relua procedurile de reducere a capacității reactorului. În acel moment este posibil ca operatorul să fi comis prima greșeală: în loc să mențină nivelul la 50%, a uitat să reseteze un aparat, fapt ce a determinat o scădere vertiginioasa a nivelului de producere a energiei, ajungând până la 1%. Acest nivel era mult prea scăzut pentru derularea testului.

O altă greșeală care a condus la dezastru a fost aceea că, pentru a ridica nivelul de producție a energiei la 7%, au fost îndepărtate simultan un număr prea mare de tije de control, care au fost apoi reintroduse în reactor tot simultan, procedură care a determinat o creștere atât de dramatică a nivelului energetic, încât reactorul a fost distrus. O eroare similară, dar cu consecințe mult mai puțin grave, se produsese deja într-un reactor de același tip în Lituania, în anul 1983, însă aceste date nu au fost transmise și personalului operațional de la Cernobîl.

Explozia s-a produs în jurul orei 01:30 , distrugând capsula de beton din jurul reactorului. Aerul a pătruns în interior interacționând cu grafitul fierbinte și radioactiv, în urma reacției obținându-se CO gazos inflamabil care a provocat un incendiu în reactor. În total 8 tone de substanțe radioactive au fost aruncate din reactor și împrăștiate în jurul zonei sau luate de vânt

În primele zece ore de la producerea accidentului, a fost pompată apă în miezul reactorului pentru a stinge incendiul și a opri eliberarea de materiale radioactive în atmosferă. Circa 200-300 de tone de apă au fost pompate pe oră în jumătatea intactă a reactorului în cadrul acestei disperate acțiuni. Încercarea nu a fost încununată de succes, existând riscul ca apa să inunde reactoarele 1 și 2.

Următoarea încercare de stingere a flăcărilor a constat în aruncarea a circa 2 400 tone de plumb și 1 800 tone de nisip, operațiune demarată între 27 aprilie și 5 mai cu ajutorul a peste 30 de elicoptere militare. Nici aceasta operatiune n-a fost eficace, din contra, a agravat situatia, caci caldura s-a intetit sub acele materiale, temperatura din reactor și cantitatea de radatii crescând în mod dramatic. Ulterior, miezul a fost răcit cu azot, iar pe 6 mai s-a reușit ca focul și emisiile radioactive să fie ținute sub control.

Urmările dezastrului

Puțini au fost cei care au știut ce s-a întâmplat de fapt. Orașul Prypiat, construit special pentru muncitorii de la Cernobîl, a fost evacuat abia o zi mai târziu, pe 27 aprilie. Mai mult decat atat, abia pe 23 mai 1986 au început pregătirile pentru a se distribui populației iod pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv -practic mult prea târziu, căci cea mai mare cantitate din acest element radioactiv fusese deja eliberată în primele zece zile.Toate persoanele implicate in acest accident (cei 600 de pompieri, precum si echipa de operare care a fost implicata in lupta cu focul) au fost sever iradiate. 134 dintre acești oameni au fost expuși unor doze de radiații între 0,7 și 13 Sv, suferind de așa-numitul Sindrom acut de radiații (ARS). Prin urmare, în decurs de numai câteva ore, acești oameni au fost expuși unui volum de radiații de până la 13. 000 de ori mai mare decât 1 millisievert (doză maximă de radiații la care poate fi expusă populația care trăiește în apropierea unei centrale nucleare).

31 de muncitori au murit la scurtă vreme după acest accident. Aproximativ 800 000 de oameni au fost implicați în operațiunile de curățare de la Cernobîl, până în anul 1989, sănătatea lor fiind sever afectată. Se pare că 300 000 dintre ei au fost expuși unor doze de radiații de peste 0,5 Sv.

În urma estimărilor, s-a ajuns la concluzia că întreaga cantitate de xenon, jumătate din cea de cesiu și de iod și 5% din restul elementelor radioactive din reactor au fost aruncate în atmosferă. Cea mai mare parte a contaminat zona învecinată centralei nucleare, în timp ce gazele cu densitate scăzută au fost purtate de vânt, inițial, de-a lungul Ucrainei, Belarusului, Rusiei, iar într-o măsură mai mică, în Scandinavia, Polonia, Cehoslovacia, Austria și sudul Germaniei. În ultimele zile, direcția vântului s-a schimbat, emisiile radioactive afectând mai ales țările din sudul continentului: România, Grecia, Bulgaria și Turcia. Totuși, suprafața cu cel mai mare grad de risc de iradiere includea nordul Ucrainei, sudul și estul Belarusului și zona de vest, la granița dintre Rusia și Belarus. La momentul exploziei, în această regiune de aproximativ 140. 000 km2 locuiau 7 milioane de persoane, dintre care 3 milioane erau copii.

Depunerile radioactive au afectat România mai ales în primeIe zile ale lunii mai, din cauza schimbării direcției vântului. În noaptea de 1 mai, stațiile care se ocupau cu măsurarea radioactivității au transmis că, în anumite zone ale țării, s-au înregistrat valori depășite ale radioactivității. Cel mai ridicat grad de poluare a fost atins în Iași, unde s-a ajuns la nivelul de alarmare. Totodată, radioactivitatea a crescut foarte mult și în Suceava, Târgu-Mureș, Galați și Tulcea.

Pentru a opri emisiile radioactive, zona activă a reactorului a fost acoperită cu un ''sarcofag'' de beton, care oprește radiațiile. Orașul Cernobîl, că și Prypiat, au fost evacuate și probabil nu vor mai fi locuite vreodată, întrucât nivelul de radiații va ajunge la cote normale în jurul anului 2525.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: DEZASTRELE UMANE

Mesaj Scris de Admin la data de 18.03.11 10:45

Fukushima un nou Cernobîl? - Povestea dezastrului din URSS

Explozia reactorului 4 de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, din Ucraina, din 26 aprilie 1986, se numără printre cele mai mari dezastre produse de om. Potrivit specialiștilor, efectele accidentului de la Cernobîl pot fi comparate cu cele produse în urma exploziei a 500 de bombe nucleare, de mărimea celor de la Hiroshima și Nagasaki. Statisticile arată că peste 60 000 de oameni au murit ca urmare a radiațiilor, iar mai mult de două milioane au avut și mai au de suferit.

Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl, situată într-o zonă împădurită, cu o densitate scăzută a populației, la circa 130 km nord de Kiev și aproximativ 20 km sud de frontiera cu Belarus, era compusă din patru reactoare nucleare de tip RBMK-1000, capabile de a produce 4 GW de putere electrică. Reactoarele 1 și 2 au fost construite între anii 1970 și 1977, în timp ce reactoarele 3 și 4 au fost finalizate în 1983. Două reactoare RBMK se aflau în proces de construcție la momentul accidentului.Testul de dinaintea catastrofei

Asemenea altor centrale electrice nucleare, proiectul sovietic avea un miez de reactor care conținea tije de combustibil radioactiv de uraniu. În reactoarele de la Cernobîl au fost folosite ca moderator blocuri de grafit în interiorul cărora se aflau încastrate tije de control din bor. Căldura emanată de tijele de combustibil era înlăturată din miez de un agent de răcire (apa normală aflată sub mare presiune pompată în miez unde fierbea și crea un jet de aburi extrem de fierbinte). După ce era separată, apa era pompată înapoi în miez, iar aburii treceau prin turbine producând energie electrică.La 25 aprilie, înainte de a opri unitatea pentru un control de rutină, echipajul reactorului de la Cernobîl 4 a început pregătirile pentru un test ce avea scopul de a determina cât timp turbinele ar continua alimentarea cu energie în cazul unei pierderi a aportului de energie electrică. Acest test mai fusese efectuat în anul precedent, însă turbinele nu au asigurat puterea necesară. Ulterior, au fost făcute îmbunătățiri, fapt ce a determinat efectuarea unor noi teste.

Pentru efectuarea testului, era necesară reducerea capacității reactorului la 30%, însă autoritățile sovietice din domeniul energetic nu au aprobat acest lucru. Prin urmare, reactorul a rămas setat la 50% din capacitatea sa, pentru o perioadă de alte 9 ore, timp în care computerele și sistemele de siguranță au fost închise. Pe 26 aprilie, echipa de la Cernobîl a primit aprobarea pentru a relua procedurile de reducere a capacității reactorului. În acel moment este posibil ca operatorul să fi comis prima greșeală: în loc să mențină nivelul la 50%, a uitat să reseteze un aparat, fapt ce a determinat o scădere vertiginioasa a nivelului de producere a energiei, ajungând până la 1%. Acest nivel era mult prea scăzut pentru derularea testului.

O altă greșeală care a condus la dezastru a fost aceea că, pentru a ridica nivelul de producție a energiei la 7%, au fost îndepărtate simultan un număr prea mare de tije de control, care au fost apoi reintroduse în reactor tot simultan, procedură care a determinat o creștere atât de dramatică a nivelului energetic, încât reactorul a fost distrus. O eroare similară, dar cu consecințe mult mai puțin grave, se produsese deja într-un reactor de același tip în Lituania, în anul 1983, însă aceste date nu au fost transmise și personalului operațional de la Cernobîl.

Explozia s-a produs în jurul orei 01:30 , distrugând capsula de beton din jurul reactorului. Aerul a pătruns în interior interacționând cu grafitul fierbinte și radioactiv, în urma reacției obținându-se CO gazos inflamabil care a provocat un incendiu în reactor. În total 8 tone de substanțe radioactive au fost aruncate din reactor și împrăștiate în jurul zonei sau luate de vânt

În primele zece ore de la producerea accidentului, a fost pompată apă în miezul reactorului pentru a stinge incendiul și a opri eliberarea de materiale radioactive în atmosferă. Circa 200-300 de tone de apă au fost pompate pe oră în jumătatea intactă a reactorului în cadrul acestei disperate acțiuni. Încercarea nu a fost încununată de succes, existând riscul ca apa să inunde reactoarele 1 și 2.

Următoarea încercare de stingere a flăcărilor a constat în aruncarea a circa 2 400 tone de plumb și 1 800 tone de nisip, operațiune demarată între 27 aprilie și 5 mai cu ajutorul a peste 30 de elicoptere militare. Nici aceasta operatiune n-a fost eficace, din contra, a agravat situatia, caci caldura s-a intetit sub acele materiale, temperatura din reactor și cantitatea de radatii crescând în mod dramatic. Ulterior, miezul a fost răcit cu azot, iar pe 6 mai s-a reușit ca focul și emisiile radioactive să fie ținute sub control.

Urmările dezastrului

Puțini au fost cei care au știut ce s-a întâmplat de fapt. Orașul Prypiat, construit special pentru muncitorii de la Cernobîl, a fost evacuat abia o zi mai târziu, pe 27 aprilie. Mai mult decat atat, abia pe 23 mai 1986 au început pregătirile pentru a se distribui populației iod pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv -practic mult prea târziu, căci cea mai mare cantitate din acest element radioactiv fusese deja eliberată în primele zece zile.Toate persoanele implicate in acest accident (cei 600 de pompieri, precum si echipa de operare care a fost implicata in lupta cu focul) au fost sever iradiate. 134 dintre acești oameni au fost expuși unor doze de radiații între 0,7 și 13 Sv, suferind de așa-numitul Sindrom acut de radiații (ARS). Prin urmare, în decurs de numai câteva ore, acești oameni au fost expuși unui volum de radiații de până la 13. 000 de ori mai mare decât 1 millisievert (doză maximă de radiații la care poate fi expusă populația care trăiește în apropierea unei centrale nucleare).

31 de muncitori au murit la scurtă vreme după acest accident. Aproximativ 800 000 de oameni au fost implicați în operațiunile de curățare de la Cernobîl, până în anul 1989, sănătatea lor fiind sever afectată. Se pare că 300 000 dintre ei au fost expuși unor doze de radiații de peste 0,5 Sv.

În urma estimărilor, s-a ajuns la concluzia că întreaga cantitate de xenon, jumătate din cea de cesiu și de iod și 5% din restul elementelor radioactive din reactor au fost aruncate în atmosferă. Cea mai mare parte a contaminat zona învecinată centralei nucleare, în timp ce gazele cu densitate scăzută au fost purtate de vânt, inițial, de-a lungul Ucrainei, Belarusului, Rusiei, iar într-o măsură mai mică, în Scandinavia, Polonia, Cehoslovacia, Austria și sudul Germaniei. În ultimele zile, direcția vântului s-a schimbat, emisiile radioactive afectând mai ales țările din sudul continentului: România, Grecia, Bulgaria și Turcia. Totuși, suprafața cu cel mai mare grad de risc de iradiere includea nordul Ucrainei, sudul și estul Belarusului și zona de vest, la granița dintre Rusia și Belarus. La momentul exploziei, în această regiune de aproximativ 140. 000 km2 locuiau 7 milioane de persoane, dintre care 3 milioane erau copii.

Depunerile radioactive au afectat România mai ales în primeIe zile ale lunii mai, din cauza schimbării direcției vântului. În noaptea de 1 mai, stațiile care se ocupau cu măsurarea radioactivității au transmis că, în anumite zone ale țării, s-au înregistrat valori depășite ale radioactivității. Cel mai ridicat grad de poluare a fost atins în Iași, unde s-a ajuns la nivelul de alarmare. Totodată, radioactivitatea a crescut foarte mult și în Suceava, Târgu-Mureș, Galați și Tulcea.

Pentru a opri emisiile radioactive, zona activă a reactorului a fost acoperită cu un ''sarcofag'' de beton, care oprește radiațiile. Orașul Cernobîl, că și Prypiat, au fost evacuate și probabil nu vor mai fi locuite vreodată, întrucât nivelul de radiații va ajunge la cote normale în jurul anului 2525.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Noile masini polueaza mai putin Emisiile de dioxid de carbon

Mesaj Scris de Admin la data de 13.11.10 7:29

Noile masini polueaza mai putin


Emisiile de dioxid de carbon provenite de la masinile noi vandute ... detalii »
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: DEZASTRELE UMANE

Mesaj Scris de Admin la data de 04.11.10 16:29

Catastrofa ecologica din Ungaria
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: DEZASTRELE UMANE

Mesaj Scris de Admin la data de 04.10.10 8:10

Istanbul, capitala mondială a energiei
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

O planta din cinci este amenintata cu disparitia

Mesaj Scris de Admin la data de 29.09.10 9:01

O planta din cinci este amenintata cu disparitia


O planta din cinci de pe intreaga planeta este amenintata cu disparitia, de aceasta situatie omul fiind vinovat in proportie de 80% ca urmare a activitatilor desfasurate, potrivit unei ... detalii »
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Plantele din zona Cernobâl s-au adaptat la nivelul ridicat d

Mesaj Scris de Admin la data de 23.09.10 10:50

Plantele din zona Cernobâl s-au adaptat la nivelul ridicat de radiații
Plantele care compun flora spontană din zona Cernobâl, locul unde în aprilie 1986 s-a produs cel mai grav accident nuclear din istorie, s-au adaptat perfect la nivelul ridicat de radiații care au contaminat solul, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Environmental Science and Technology, informează cotidianul New York Post.
Această abilitate de adaptare este legată de capacitatea plantelor de a-și modifica nivelul de proteine.
"Dacă vizitați această zonă acum, nu ați crede că acolo s-a întâmplat un accident nuclear atât de grav", comentează Martin Hajduch, expert în genetica plantelor de la Academia de științe din Slovacia, unul dintre co-autorii studiului.
Cercetătorul slovac, alături de colegii săi, au cultivat semințe de in în sol contaminat din regiunea Cernobâl și au comparat evoluția acestora cu niște semințe de in plantate în sol normal, fără conținut radioactiv. Spre suprinderea lor, între cele două culturi de in există foarte puține diferențe - dintre acestea cea mai importantă fiind o diferență de 5% în nivelul de proteine al organismelor vegetale. Aceste diferențe ale nivelului de proteine au probabil legătură cu un mecanism de apărare al plantelor, capacitându-le pe acestea să reziste unui nivel ridicat de radiații.
Deși plantele care au crescut în solul radioactiv sunt sănătoase, s-ar putea să nu fie și bune pentru consum, a mai susținut el.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Incarcerarea dioxidului de carbon

Mesaj Scris de Admin la data de 19.09.10 13:43


Incarcerarea dioxidului de carbon
Captarea, stocarea si transportul prin gazoducte a dioxidului de carbon emis de marile unitati industriale spre situri in care urmeaza sa fie injectat in stare cvasi-lichida, in subsol, a devenit o problema mondiala acuta. Solutiile avansate de specialisti sunt realiste, dar nu lipsite de puncte nevralgice. Captarea si stocarea acestui gaz la scara mondiala ar trebui sa evite in urmatorii zeci de ani raspândirea unor cantitati uriase de dioxid de carbon in atmosfera si sa reduca astfel impactul asupra incalzirii climei si al acidificarii oceanelor. Utilizarea tehnologiilor la scara mare e o problema care vizeaza viitorul. Acum, doar patru mari proiecte finalizate exista in lume, in Norvegia, Algeria si SUA, instalatiile respective stocând fiecare peste 1 milion de tone de dioxid de carbon pe an.
Prea putin, dar astfel de instalatii cu capacitati sporite de captare, de stocare, de separare a dioxidului de carbon de alte gaze, vor invada in urmatorii zeci de ani Terra. Agentia Internationala de Energie preconizeaza realizarea pâna in 2050 a peste 3000 de instalatii in diferite tari ale lumii, care sa capteze 10 miliarde de tone de bioxid de carbon, costurile fiind de peste 1000 de miliarde de dolari. Exista ecologisti care considera aceste proiecte ambitioase ca fiind „ipocrite” intrucât favorizeaza mentinerea si cresterea consumurilor de energii fosile, dar demersurile lor sunt minimalizate. Pe de alta parte se considera ca e nevoie de constructia a aproximativ 1000 de astfel de instalatii pâna in 2015 pentru a se evita incalzirea climei.
SUA au prevazut o investitie de peste 2 miliarde de dolari pentru finalizarea instalatiilor care sa stocheze pâna in 2015, 1300 miliarde de tone de dioxid de carbon. O alta mare putere a lumii, China, si-a propus sa stocheze 1900 miliarde de tone pe an, dar dupa anul 2050. Intrebarea e daca exista suficiente capacitati de stocare (transportul este ieftin ca si injectarea gazului in subsol). O parte din cheltuieli vor fi suportate de sectorul industrial responsabil de emisiile masive ale gazului (cheltuieli legate de captare, stocare, de evaluarea mediului in care vor fi depozitate gazele, de instalarea de seismografe pentru detectarea seismelor, de captatori care sa faca diverse masuratori ale apei din subsol etc.). Rezultatul scontat: reducerea cu 50% a emisiilor de bioxid de carbon.
Securitate infailibila?
Nicidecum. Gazele injectate in subsol pot iesi la suprafata, dar riscul e minim. Accidente de acest gen au avut loc in Camerun, de pilda, in cazul surselor naturale de CO2, emisiile de pe fundul lacului Nyos ucigând peste 1000 de persoane in 1986. (Un continut de 5% de CO2 din aer are efecte letale.) Structurile subsolurilor din siturile de stocare vizate sunt din gresie, carbonati, piatra ponce poroasa, umpluta cu apa si nicidecum structuri stâncoase. Sau straturi geologice saline si acvifere. Deasupra acestor straturi geologice trebuie sa existe un strat gros de argila impermeabila. Pentru a preintâmpina deformarea acestui strat vor fi amplasate in subsol captatori de presiune si de seismicitate care sa sesizeze orice fisura.
Lucrurile se pot insa complica. Gazul dizolvat in apa o acidifica, aceasta devenind reactiva, atacând rocile si argila in timp. In aceste conditii timpul de stocare devine limitat. Pe de alta parte, injectarea poate elibera impuritati, precum metalele grele din roci, afectând sanatatea mediului terestru. O alta problema, deloc neglijabila se refera la reactiile opiniei publice. In Franta, de pilda, prezentarea „moderata” a proiectelor a atras adeziunea unui procent de 57% din populatia chestionata. Dupa ce au fost prezentate riscurile, procentul a scazut la 37%. Unele tari, precum Germania, Tarile de Jos au renuntat partial la astfel de proiecte, altele sunt in curs de reevaluare (opozitiile pot fi globale sau locale). Se poate ajunge insa la compromisuri, optân-du-se pentru zone defavorizate fara sa se neglijeze compensatiile pentru populatiile respective.
DORIN MARAN
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: DEZASTRELE UMANE

Mesaj Scris de Admin la data de 10.09.10 5:35

Dezastrul de la Cernobîl ne va afecta ...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: DEZASTRELE UMANE

Mesaj Scris de Admin la data de 05.09.10 13:52

Tragedia din Golful Mexic - cel mai mare dezastru ecologic din secolul XXICitește articolul
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Cernobil: Risc ecologic in cazul unui incendiu in zona iradi

Mesaj Scris de Admin la data de 06.08.10 20:22

Cernobil: Risc ecologic in cazul unui incendiu in zona iradiata

Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca se teme ca incendiile care devasteaza zona se vor propaga catre zona iradiata de explozia din 1986 de... citeste
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Dezastru la Moscova. Presa internațională vorbește de riscur

Mesaj Scris de Admin la data de 06.08.10 16:08

Dezastru la Moscova. Presa internațională vorbește de riscuri de iradiere nucleară

avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Plasticul poate fi distrus în doar trei luni de bacterii

Mesaj Scris de Admin la data de 18.07.10 10:57

Plasticul poate fi distrus în doar trei luni de bacterii
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Mareea neagra din Golful Mexic a fost oprita

Mesaj Scris de Admin la data de 17.07.10 10:37

Mareea neagra din Golful Mexic a fost oprita
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Cum a ajuns Pământul la șapte miliarde de locuitori

Mesaj Scris de Admin la data de 10.07.10 11:37

Cum a ajuns Pământul la șapte miliarde de locuitori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Dezastrele ecologice și răspunderea companiilor

Mesaj Scris de Admin la data de 27.06.10 13:55

Dezastrele ecologice și răspunderea companiilor
Tema dependenței de petrol a revenit pe scena americană, de data aceasta în cheie ecologică și cu un diez de interpretare privind responsabilitatea multinaționalelor. Tema este însă asociată unei partituri politice, de regulă în legătură cu importurile din Golful Persic și situația din Orientul Mijlociu.
Într-un discurs din anii 70, președintele Carter se exprima împotriva dependenței de importurile de petrol și propunea un program de diversificare a resurselor de energie prin dezvoltarea de energii alternative. Discursul a venit pe fondul crizei petrolului din 1973. Programul său a fost dat uitării după ce prețul petrolului a scăzut, la începutul anilor 80, sub 10 dolari barilul (în iulie 2008 a atins nivelul de 147 dolari/baril). Între timp, revoluția iraniană și criza petrolului din 1979, precum și intervenția din Kuweit, în 1991, pentru a preveni Irakul să concentreze o porțiune mai mare din producția mondială de petrol, au dat alte avertismente. SUA au fost nevoite să-și mențină interesul în regiunea marilor producători de petrol pentru a-și asigura resursele energetice vitale economiei.
După ce momentul crizei trece, promisiunile vizionare se mai uită. Are loc ceea ce poate fi numit un mecanism al uitării prin îndepărtare temporală. Caragiale, referindu-se la perisabilitatea învățămintelor, la numai câteva luni după răscoala din 1907, spunea: „Dar sinistrul s-a potolit de mult... Cum i-a venit sufletul la loc, oligarhia și-a luat iar bunele clasice năravuri“. În acest caz, „bunele clasice năravuri“ ar fi revenirea, după estomparea emoțiilor crizei actuale, la dependența de petrol și lipsa unor instrumente de prevenire a unor dezastre ecologice. Iar interesele pentru menținerea statu quo-ului sunt mari. Ca și în politica internă, nici în ecologia mondială nu este o soluție să pierzi oportunitatea oferită de o criză de a acționa la nivelul cauzelor care au provocat-o. Sancțiunea alegerilor funcționează în democrațiile reprezentative, iar America are la toamnă alegeri legislative parțiale la jumătatea mandatului prezidențial al lui Barack Obama. De altfel, printre primele acțiuni ale actualului președinte american a fost numirea unui laureat Nobel pentru fizică, renumit pentru susținerea față de energiile alternative, să conducă Departamentul Energiei.
Președintele Obama a anunțat programatic, încă din decembrie 2008, că economia și securitatea națională sunt legate inexorabil de chestiunea energiei, încurajând formele de producție de energie alternativă și reducerea dependenței de petrol care „direcționează bogății către regimuri ostile și fac America dependentă de regiuni instabile“. Doar Arabia Saudită a obținut, în 2009, venituri de 154 de miliarde de dolari din vânzarea de petrol. Totuși, președintele Obama nu a reinstaurat atunci interdicția de noi forări petroliere în largul coastelor SUA, măsură revocată recent la acea dată de președintele Bush. Președinte Bush, pe final de mandat, a avut același discurs împotriva dependenței de importurile de petrol. După explozia unei platforme de forare a British Petroleum, președintele Obama a insitat că responsabilitatea pentru înlăturarea efectelor dezastrului ecologic incumbă BP, care deținea platforma petrolieră, și că nu va ceda grupurilor de presiune ale petroliștilor.
Deversarea în mare a petrolului nu va fi oprită, se pare, complet decât după 3-4 luni. Un cont alimentat de BP va oferi compensații celor afectați, de la muncitorii lăsați fără slujbe la proprietarii de nave de pescuit și de firme de turism. S-ar fi întâmplat însă același lucru dacă accidentul ar fi avut loc în largul costelor Angolei? În cazul Exxon Valdez, din 1989, compania Exxon Mobil a plătit despăgubiri de 3,5 miliarde de dolari după poluarea a 2.000 de kilometri de coastă.
Catastrofa ecologică din Golful Mexicului vine pe fondul iritării din SUA, unde predomină percepția plătirii de către cetățenii de rând a costurilor generate de conduita iresponsabilă a unor firme și bănci care au generat criza financiară globală recentă. Accidentul ecologic este pus pe seama neglijenței companiei, dar și pe lipsa de control adecvat din partea autorităților pentru respectarea unor standarde de exploatare a unor resurse cu grad ridicat de risc. Responsabilitatea corporației se întinde asupra omisiunii și inacțiunii în prevenirea unor efecte previzibile ale actelor sale. Dacă produci medicamente, ai răspunderea aducerii pe piață a unor produse care să nu cauzeze efecte negative, având rezultatele scontate conform testelor prealabile. Instituțiile statului au răspunderea de a verifica conformitatea cu normele.
La fel și în cazul industriei petroliere. Să ne aducem aminte că accidentul ecologic de la Baia Mare, din 2000, ar fi putut fi probabil evitat, dacă compania australiană și autoritățile române competente în materie de control ar fi prevenit eficient riscul ca reziduurile de cianuri colectate într-un bazin special să se poată scurge în Someș. BP a anunțat că își asumă răspunderile pentru accidentul din Golful Mexicului, acordând despăgubiri. Nu este exclus că va demara și acțiuni caritabile și de mecenat, va institui comisii de etică și va redacta noi coduri de operare și conduită pentru a-și redresa imaginea internațională a brandului, de care depinde și cotația sa la bursă (acțiunile BP au scăzut cu 50% după accident).
Acțiunile corporațiilor de asumare de îndatoriri ecologice derivă prioritar din logică utilitaristă (neglijarea unor responsabilități de întreținere conduce, în caz de accidente, la pierderi de capital ale BP prin pierderea de procese și acordarea de despăgubiri, nevoia unor noi investiții și imagine negativă pe piață reflectată în scăderea nivelului acțiunilor), dar ar trebui să fie văzute și în grila eticii deontologice (valoarea vieții este superioară celei a bunăstării, iar când cele două intră în coliziune, legea universală a respectului pentru viață este necircumstanțială).
În ciuda senzației că societatea postmodernă se închină necondiționat cultului vieții confortabile, opinia publică nu are simțul datoriilor complet anesteziat, reacționând ca un seismograf la catastrofa ecologică. Astfel de dezastre sperie și produc indignare, totuși opinia publică va tinde psihologic să îndepărteze imaginile oripilante după o vreme. Chiar dacă interesul publicului și al oamenilor politici va fi diminuat după un timp, ar exista șanse pentru a nu ne întoarce la business as usual. Există nu numai o sensibilitate mai mare pentru problemele de mediu a opiniei publice, cât și acțiuni încurajatoare ale firmelor private în logica pieței pentru dezvoltarea de energii alternative.
Suntem o civilizație energofagă. Suntem însă și o civilizație fondată pe inițiativă, inovație și adaptare. Președintele Obama invită spre „îmbrățișarea unui viitor al energiilor curate“. Trebuie însă ca și companiile să vadă un astfel de viitor ca profitabil.
Prudența companiilor și logica pieței orientate natural spre profit oferă totuși speranțe. Multe companii petroliere au o politică de diversificare a surselor de venit prin investiții în noi tehnologii cu aplicare spre energii alternative. Mai multe state oferă un cadru stimulativ energiilor curate, pentru a încuraja o opțiune ce poate să aducă și acționarilor siguranța unui profit. Un calcul rațional al firmelor trebuie să pună în balanță imperativul eficienței măsurat în amploarea dividendelor acționarilor cu necesitatea dăinuirii companiei măsurată în acțiuni care să nu afecteze capacitatea de continuitate a firmei.
În 2006, BP cumpăra pentru 100 de milioane de dolari o companie americană ce producea energie electrică eoliană, ca parte a dezvoltării BP Energie Alternativă, partea companiei care se ocupă cu producerea de energie cu emisie redusă de dioxid de carbon. Shell și General Electric au investit, de asemenea, în domeniul energiei eoliene și solare.Deși doar 2% din nevoile de electricitate ale SUA sunt acoperite de energia eoliană, domeniul a atras investiții de 17 miliarde de dolari în 2008, capacitatea de producție totală estimată fiind de nouă ori mai mare decât consumul actual de electricitate din SUA. Și alte companii investesc în aceste domenii. Dacă prețul de producție al energiilor alternative va fi mai mic, piața se va extinde treptat și un bulgăre de „energie“ alternativă se va rostogoli, crescând în mod inevitabil. Nu numai SUA sunt îngrijorate de dependența de petrol.
Pe termen lung, diversificarea resurselor de energie poate conduce la produse nepoluante mai ieftine, mai ușor accesibile, mai competitive, care să se impună pe piață în detrimentul hidrocarburilor poluante. La nivel micro, în aceeași logică s-ar plasa atât cumpărătorii, cât și producătorii de becuri. Producătorii de becuri oferă, pe lângă becurile tradiționale, opțiunea unor becuri mai scumpe, dar ecologice. Acestea prezintă avantajul de a rezista mai mult și consuma mai puțin, ceea ce pe termen lung înseamnă o reducere a costurilor pentru cumpărător. Dar acesta trebuie să cumpere acum, mai scump, fără să fie total sigur că investiția este rentabilă. În timp însă, cu o producție mai mare determinată de cerere sporită și noi dezvoltări tehnologice și științifice, prețul becurilor ecologice ar putea scădea. Dacă becurile ecologice nu se vor cumpăra însă, firmele ar putea îngheța producția lor. Aceasta depinde în mare măsură de calculul pe care îl vor face cumpărătorii și de viabilitatea alternativelor
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Oceanele lumii, sufocate de CO2

Mesaj Scris de Admin la data de 22.06.10 9:26

Oceanele lumii, sufocate de CO2
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

40.000 de barili de petrol se scurg zilnic in Golful Mexic

Mesaj Scris de Admin la data de 12.06.10 13:52

40.000 de barili de petrol se scurg zilnic in Golful Mexic
Pana la 40.000 de barili de petrol se scurg zilnic in Golful Mexic, dublu fata de estimarile initiale, au anuntat joi autoritatile americane citate de CNN.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Ecologia va deveni materie obligatorie în Rusia

Mesaj Scris de Admin la data de 08.06.10 12:37

Ecologia va deveni materie obligatorie în Rusia
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Ajutam planeta daca ne facem vegetarieni! Daca ar exista mai

Mesaj Scris de Admin la data de 03.06.10 12:52

Ajutam planeta daca ne facem vegetarieni!


Daca ar exista mai multe persoane vegetariene, mediul inconjurator ar fi mai protejat, iar consumul ... detalii »
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Aral - marea pe care a inghitit-o pamantul

Mesaj Scris de Admin la data de 18.04.10 20:22


Aral - marea pe care a inghitit-o pamantul

Candva unul dintre cele mai mari lacuri din lume, cu o suprafata de 68.000 km patrati, Marea Aral a trecut printr-o profunda transformare, in ultima jumatate de veac, ajungand astazi sa se mai intinda pe doar 10% din suprafata initiala. Specialistii sunt de parere ca daca acest proces va continua, marea ar putea sa dispara complet, in doar cativa ani. Un exemplu dramatic, ce arata unde pot duce actiunile iresponsabile ale oamenilor si un avertisment pentru viitor... Industria piscicola din regiune, candva prospera, a disparut aproape total, generand somaj si dificultati economice. In plus, zona este afectata de poluare, fapt ce are consecinte serioase asupra sanatatii locuitorilor. Retragerea masiva a apelor a provocat si schimbari climatice, verile devenind mai calde si mai uscate iar iernile mai reci si mai lungi.
Razboaiele pentru apa nu sunt departe
In Kazahstan se fac eforturi pentru stoparea acestei situatii. Un baraj a fost construit aici in 2005 iar pana in 2008 nivelul apei crescuse cu 12 m. Salinitatea de asemenea a scazut iar pestii pot gasi iar conditii propice de viata. Dar este doar o picatura intr-un pahar, fiindca expertii in mediu apreciaza ca soarta Marii Aral ar fi deja pecetluita si singurul lucru care se poate face este doar prelungirea unei morti anuntate. De ce s-a ajuns aici? In anii ’50 in aceasta parte a Asiei Centrale a inceput construirea unor canale de irigatii pentru campurile de bumbac, proiect de anvergura care a folosit apele fluviilor care se varsau in Marea Aral.
Astfel, in 1960, deja 60 milioane kilometri cubi de apa nu mai ajungeau in bazinul marii, ci in sistemele de irigatie. Prost concepute, acestea nu erau fiabile, permitand apei sa se scurga in pamant sau sa se evapore. Intre 1961 si 1970, nivelul marii a scazut cu 20 cm pe an, in anii ’70 cu 50-60 cm pe an iar dupa 1980 cu aproape 90 cm pe an. Iar apa a continuat sa fie folosita pentru irigatii, productia de bumbac dublandu-se in aceasta perioada.
Recent, secretarul-general ONU, Ban Ki-moon, a efectuat o vizita in Asia Centrala si s-a declarat socat de amploarea tragediei, numind-o „unul dintre cele mai grave dezastre ecologice din lume”. Marea pe care odinioara pluteau sute de vase de pescuit este astazi o imensa intindere de nisip si practic in locul Aralului au aparut trei lacuri distincte, cel mai mare avand o suprafata de 4000 km patrati si o adancime maxima de 42 m, fata de peste 100 m, cat era candva. Peisajul este terifiant, parand decupat dintr-un film science-fiction apocaliptic: peste dunele de nisip zac carcasele metalice ruginite ale vapoarelor pline candva de peste, carcase pe langa care isi gasesc adapost, in fata Soarelui coplesitor, camilele, neinvinsele corabii ale desertului. „Ii rog pe toti liderii regionali sa se aseze la masa negocierilor si sa ia masurile ce se impun pentru stoparea, in al doisprezecelea ceas, a acestei calamitati ecologice”, a declarat Ban, aflat in orasul Nukus, capitala regiunii autonome Karakalpak.
In ultimii ani, din cauza scaderii continue a nivelului apei in Marea Aral, tarile vecine, Uzbekistan si Tadjikistan, s-au acuzat in repetate randuri de distrugerea habitatului, fiecare solicitand sa aiba mai mult acces la resursele de apa, tot mai sarace. „Concurenta pentru apa tinde sa devina cauza unui conflict, motiv de saracie si de nemultumire pentru localnici. Pe acest fond, violentele ar putea creste si de asemenea fundamentalismul islamic ar putea inregistra o recrudescenta ingrijoratoare”, a declarat un inalt oficial ONU. Inca un semn ca „razboaiele pentru apa”, profetite de cei ce avertizeaza asupra efectelor incalzirii globale, sunt mai aproape decat ne-am putea astepta...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Imagini in premiera de la atentatele din SUA

Mesaj Scris de Admin la data de 13.02.10 10:48

Imagini in premiera de la atentatele din SUA
Desi au trecut aproape noua ani de la cumplitul atac terorist de la New York in urma caruia si-au pierdut viata 2.752 de persoane, acesta continua sa impresioneze. Recent, postul de televiziune ABC a intrat in posesia a 2.779 de imagini inedite, realizate de politisti cu putin inainte, dar chiar
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Incercari disperate de salvare a Marii Aral

Mesaj Scris de Admin la data de 30.12.09 11:33

Incercari disperate de salvare a Marii Aral
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: DEZASTRELE UMANE

Mesaj Scris de anita47 la data de 13.12.09 15:37

Horoscop 2010 - Pesti

Nativii acestei zodii sunt imprevizibili si uneori pusi pe harta, atitudine ce vine cumva in contradictie cu capacitatea lor intelectuala incredibila. Pestii se caracterizeaza in egala masura prin agilitate si rapiditate in reactii, de unde ideea preconceputa ca nativii acestei zodii ar fi in fapt niste persoane impulsive si puse mereu pe harta. Exista si cateva calitati pentru care Pestii sunt invidiati de celelalte zodii: spontaneitate, o minte ascutita si capacitatea incredibila de a realiza un echilibru aproape perfect intre minte si corp, intre ratiune si suflet.

Ca si Varsatorii si Sagetatorii, Pestii sunt deschisi la tot ce este nou, gata oricand sa-si depaseasca limitele si sa-si duca visele dincolo de granitele imaginatiei. Pe de alta parte, nativii acestei zodii sunt extrem de amabili, prietenosi si gata sa se sacrifice pentru semenii lor. Se ataseaza destul de greu de cineva, insa in momentul in care ai reusit sa le castigi increderea se dovedesc a fi niste prieteni de incredere. Provocarile si cursele contra-cronometru ii fac sa devina iritabili si negativisti.

Anul 2010 va aduce schimbari importante in viata ta, unele bune, altele mai putin favorabile iar succesele rasunatoare se vor imbina cu probleme neasteptate aparute la locul de munca. Un aspect mai putin placut ce tine de temperamentul usor inflamabil al Pestilor este faptul ca intra foarte usor in panica si devin agitati atunci cand constata ca lucrurile nu merg intocmai cum si-ar fi dorit ei.

Bani si cariera

Prima jumatate a anului pare a fi una destul de buna pentru Pesti pe plan financiar. Dezvoltare profesionala, beneficii materiale si satisfactia personala pe plan sentimental si social sunt trei dintre obiectivele pe care Pestii le vor urmari constant pe parcursul anului 2010. Tot in primele luni ale anului este posibil sa intreprinzi o calatorie de afaceri intr-o tara indepartata, prin urmare ar trebui sa profiti din plin de toate oportunitatile pe care aceasta iesire ti le ofera. Daca primele luni ale anului se anunta a fi destul de bune, ultima parte a lui 2010 va fi undeva sub medie in ceea ce priveste realizarile profesionale: o serie de nepotriviri de situatie in activitatile pe care urmeaza sa le intreprinzi alaturi de partenerii de afaceri s-ar putea sa-ti dea ceva bataie de cap din iulie pana in decembrie.

Micile probleme materiale aparute tot in aceasta perioada s-ar putea sa te determine sa-ti schimbi putin stilul de viata: indemanarea ta de a face profit din aoroape orice va avea de suferit in timp ce cheltuieli neprevazute isi vor face loc in bugetul tau. Salvarea ar putea sta in deciziile pe care le vei lua in perioada ce precede acest moment mai nefast iar o alta sansa de a reveni pe linia de plutire ar putea aparea abia in ultimele doua luni ale anului. Evident, situatia nu va fi chiar atat de sumbra pe cat pare: finalul de an te va gasi energica si pusa pe fapte mari, iar proiectele pe care le vei incepe in lunile octombrie - decembrie 2010 au mari sanse sa dea roade oadata cu trecerea in anul 2011.

Familie

Daca din punct de vedere profesional si financiar lucrurile sunt destul de fluctuante, in sanul familiei vei gasi linsitea si echilibrul de care ai nevoie. Daca ai copii, vei descoperi ca acestia nu vor ezita sa-ti ceara sfatul in micile probleme specifice varstei, iar acest lucru va consolida si mai mult realtia voastra bazata pe comunicare si respect. Daca tu si partenerul tau aveti in plan sa va uniti destinele, anul 2010 iti ofera cele mai incurajatoare perspective pentru a pune in practica aceasta decizie. In ultimele trei luni ale anului s-ar putea sa apara mici neintelegeri intre tine si partenerul de viata cauzate de motive aparent banale, pe care nu trebuie totusi sa le neglijati. Incearca sa-ti controlezi accesele de furie si totul va fi bine!

Sanatate

In prima jumatate a anului nu te vei confrunta cu niciun fel de probleme de sanatate, dar asta nu inseamna sa nu te pazesti de excese! In ultimele patru luni durerile de spate sau de stomac si cateva viroze trecatoare iti vor da ceva bataie de cap insa totul e bine cand se termina cu bine!

Dragoste si sex

Dupa un an destul de instabil din punct de vedere sentimental (si ma refer la 2009) vei avea in sfarsit parte de echilibrul mult-visat! De vina a fost aura aducatoare de constrangeri a planetei Saturn, care a vrut sa vada cat de rabdatoare si hotarata esti atunci cand iubesti, testandu-ti toate relatiile. Lasa in urma amintirile neplacute pentru ca in cele din urma soarele va rasari si pe strada ta!

Dupa mai multe neintelegeri cu partenerul de viata, in 2010 vei simti in sfarsit ca lucrurile incep sa intre pe fagasul normal. Fie ca este vorba de o relatie noua, fie ca vei simti din nou flururi in stomac cand il vezi pe el (mereu langa tine de cativa ani buni!), viata ta sentimentala va reintra sub semnul stabilitatii. Relatia ta a trecut testul de rezistenta la finalul lui 2009? Atunci in 2010 va fi mai puternica si mai stabila ca niciodata!

Daca esti singura, inceputul lui 2010 iti va deschide ochii asupra transformarilor prin care ai trecut in ultima perioada: mai sigura pe tine, mai independenta, mai optimista! Esti gata de atac si nu mai esti dispusa sa lasi niciun esec sentimental sa te demobilizeze. Lunile de vara iti aduc promisiunea unei mari iubiri iar lucrurile vor evolua atat de repede incat nu excludem posibilitatea unei casatorii!

Predictii karmice

Pe toata perioada lui 2010 vei oscila intre iubire de sine si respect fata de ceilalti, iar aceasta incapacitate de a te situa aproape de mijlocul drumului "eu-societate" iti va influenta nefast multe dintre deciziile pe care urmeaza sa le iei. Romantism, placere, creativitate, o relatie calda cu familia - acestea sunt cateva dintre micile bucurii ale anului 2010. Pe plan social nu vei rata ocazia de a-ti extinde cercul de cunostinte, vei participa la evenimente mondene, vei incheia afaceri si-ti vei proiecta in detaliu viitorul (cel putin pentru urmatorul an). Cu alte cuvinte, relatiile cu societatea iti vor aduce numai satisfactii insa ai grija sa nu cazi in capcana infatuarii pentru ca risti sa-i gonesti de langa tine pe toti cei pe care ti i-ai fi dorit aproape. Daca in schimb vei da dovada de generozitate si delicatete, anul 2010 se va dovedi unul extrem de norocos pentru tine!
avatar
anita47

Numarul mesajelor : 1296
Data de inscriere : 04/11/2006

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: DEZASTRELE UMANE

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 12 Înapoi  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum