CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Pagina 37 din 41 Înapoi  1 ... 20 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41  Urmatorul

In jos

CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 13.02.10 15:28

Rezumarea primului mesaj :

Top 10 cele mai ciudate filosofii din lume
http://www.descopera.ro/stiinta/5490667-top-10-cele-mai-ciudate-filosofii-din-lume

Cu toate ca numarul acelora care considera filosofia o preocupare inutila si o pierdere de timp este, din nefericire, mare, aceasta stiinta a fost dintotdeauna un foarte bun mijloc de analizare si clasificare a vietii si a obiceiurilor noastre. Fie ca ne dam sau nu seama, prin natura noastra, ne face o anumita placere sa ne punem intrebari fara raspuns si sa ne angajam cu noi insine in dezbateri a caror finalitate si concluzie – aparent – nu exista. De-a lungul istoriei, o parte a acestor cugetari au ajuns sa imbrace forme oficiale de sisteme, dogme sau cai spirituale. In randul lor, cateva au sens si ofera, intr-adevar, idei captivante asupra carora orice intelect s-ar opri sa mediteze, dar altele par complet rupte de realitate. Asa cum marele Cicero (filosof la randul sau) spunea in urma cu 2000 si ceva de ani, “Nu exista nicio afirmatie atat de absurda incat sa nu se gasesca un filosof care sa o faca”. Iata lista celor mai bizare zece filosofii inventate de-a lungul timpului.
10. Idealismul - spiritul bate materia!

Orientare fundamentala in filosofie, principala caracteristica a idealismului este aceea de a i se opune materialismului, prin solutia pe care o propune in cazul raportului dintre spirit si materie. Gruparile filosofilor idealisti considera astfel spiritul ca fiind primordial, natura realitatii bazandu-se pe ratiune si idei. Orientarea idealista plaseaza materia pe un loc secund, dependent de spirit, iar in unele cazuri chiar respinge cu totul existenta materiei. In cadrul acestui curent, tot ceea ce exista si percepem, apare pe cale de consecinta a fiintarii spiritului. Ramura obiectiva a idealismului considera ca entitatea primordiala, spiritul, este extern si independent de constiinta individuala, iar cealalta, ramura subiectiva, sustine ca esenta lumii imbraca exclusiv forma spiritului si tot ce contine realitatea care ne inconjoara reprezinta numai produsul constiintei individuale careia omul ii este condamnat.

Cei mai importanti filosofi care au cochetat cu idealismul:

 • Platon (428/427 - 348/347 i.Hr.)

 • Gottfried Leibniz (1646 - 1716)

 • Immanuel Kant (1724 - 1804)

 • Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770 - 1831)

 • Arthur Schopenhauer (1788 - 1860)9. Nativismul - 1+1 fac 2, o stie toata lumea

Avandu-si radacinile in psihologie, curentul filosofic nativist avanseaza ideea conform careia mintea umana se naste si este gata incarcata, de la bun inceput, cu idei, ratiune si cunoastere. Optica nativista a aparut drept ca o reactie opusa ideii filosofilor englezi empiristi John Locke (1632 - 1704) si David Hume (1711 - 1776), care decretau mintea umana drept o entitate "tabula rasa", o foaie alba sau un burete uscat, dispunand de eventualitatea imbibarii ulterioare cu experiente si cunostinte, de-a lungul vietii individului. Teoria nativista atesta ca noi, oamenii, cunoastem de la bun inceput adevaruri matematice elementare, ca de exemplu cazul 1+1=2, precum si adevarul despre Divinitate. In cadrul nativismului se vorbeste despre posibilitatea ca unele concepte ce nu pot fi suplinite prin experienta, asa cum este cauzalitatea, trebuie sa existe anterior oricaror interactiuni alte individului cu viata, si deci trebuie sa fie innascute si ereditare.

Cei mai importanti filosofi care au avut idei ce pot fi considerate nativiste:

 • René Descartes (1596 - 1650)

 • Gottfried Leibniz (1646 - 1716)
8. Animismul - si copacii au suflete, nu-i asa?

Animismul sustine ca atunci cand ne referim la notiunea de suflet sau de spirit, nu ar trebui sa ne limitam la a crede ca aceasta este o caracteristica strict umana si, eventual, animala. Ci, dimpotriva, si obiectele, fie ele pietre, plante, fulgere sau munti, ar trebui percepute ca fiind insufletite. Multi critici considera, in mod eronat, ca animismul s-a dezvoltat numai in acele culturi ale caror societati nu au fost construite pe socluri ale stiintei, ratiunii si matematicii. Este adevarat - curentul animist este stravechi si a aparut ca un rezultat al gandirii omului primitiv care a incercat sa dea un sens lumii, in sens religios, prin personificarea obiectelor si a fenomenelor naturale. In prezent, animismul este prezent, intr-o varietate de forme de expresie si manifestare, la majoritatea popoarelor tribale ale lumii, insa a jucat un rol fundamental si in religiile mari, precum hinduismul si budismul. De altfel, astazi, sincretismul religios dintre budism si shintoism face ca Japonia sa fie tara cu cei mai multi animisti din lume, marea majoritate a japonezilor crezand in acest curent.

Cei mai importanti ganditori care au avut idei de natura animista:

 • Platon (428/427 - 348/347 i.Hr.)

 • Aristotel (384 - 322 i.Hr.)

 • Georg Ernst Stahl (1659 - 1734)

 • Friedrich Schelling (1775 - 1854)


7. Atomismul logic - lumea e simpla... si logica

Popularizat de Bertnard Russel (1872 - 1970) la inceputul secolului XX, deodata cu dezvoltarea filosofiei analitice, acest curent filosofic se sprijina pe teoria conform careia lumea consta din "fapte" logice (sau "atomi") care nu pot fi subdivizate. Asemenea nativismului, si atomismul logic a aparut sub forma unei reactii, de aceasta data la ceea ce se numea "holism logic": credinta ca lumea opereaza in asa fel incat partea nu poate fi cunoscuta fara cunoasterea prealabila a intregului. Principiul fundamental al atomismului logic este acela ca lumea contine "fapte". Acestea sunt structuri complexe constand din obiecte, carora li se adauga "judecati" (credinte), aflate in relatie cu faptele si care, prin aceasta relatie, pot fi adevarate sau false. Atomismul logic sustine ca toate adevarurile sunt dependente de un strat de fapte atomice si ca lumea este alcatuita din fapte extrem de simple, usor de inteles.

Cei mai importanti exponenti ai atomismului logic:

 • Bertnard Russel (1872 - 1970)

 • Ludwig Wittgenstein (1889 - 1951)

 • Rudolf Carnap (1891 - 1970)6. Deconstructivismul - cititorul nostru, regele nostru

foto: Andreea-Doria Costin
Denumita astfel de filosoful francez Jacques Derrida (1930 - 2004), teoria deconstructivista sustine, in estenta, ca observarea unui fragment oarecare de text este lipsita de orice rost. Acest concept urmareste insemnatatea unui text in sensul desfiintarii opozitiilor pe baza carora este aparent fundamentat si in sensul demonstrarii complexitatii ireductibile, instabile si imposibile a fundamentelor sale. Deconstructia incearca sa demonstreze ca niciun text nu este un tot armonios, ci contine mai multe intelesuri contradictorii si ireconciliabile; ca orice text are mai multe interpretari pe care el insusi le leaga si a caror incompatibilitate este nereductibila. De aceea, o citire interpretativa nu poate depasi un anume prag in ceea ce priveste valoarea de adevar a textului, cititorul fiind cel care decide in ultima instanta intelesul lecturii, si nu textul in sine. Altfel spus, niciun text nu poate transmite la modul pur obiectiv si absolut o informatie.

Cei mai importanti ganditori care au influentat deconstructivismul:

 • Martin Heidegger (1889 - 1976)

 • Sigmund Freud (1856 - 1939)

 • Friedrich Nietzsche (1844 - 1900)

 • Jacques Derrida (1930 - 2004)


5. Fenomenalismul - masa nu exista!

Fenomenalismul este curentul filosofic conform caruia obiectele fizice nu exista ca atare, ci ca fenomene perceptive sau stimuli senzoriali cu diverse localizari in timp si spatiu. Cu alte cuvinte, nu putem verifica valoarea de adevar a nimic decat in masura in care il putem percepe prin intermediul celor cinci simturi de care dispunem. In optica fenomenalista, obiectele sunt constructii logice rezultate din proprietati perceptuale. Fenomenalismul se bazeaza pe operatiuni mentale, aceste operatiuni in sine nefiind cunoscute sau conditionate in vreu fel de experiente senzoriale. Pentru aceasta teorie, nu putem spune ca in camera alaturata exista o masa, daca acolo nu exista o persoana care sa o perceapa. De asemenea, daca un copac batran si uscat se rupe sub propria greutate si se prabuseste in padure, intr-un moment in care nici o vietate nu se afla acolo, din perspectiva fenomenalista putem afirma ca sunetul prabusirii nu exista, intrucat nu a existat nimeni acolo care sa-l auda.

Cei mai mari filosofi care au abordat fenomenalismul:

 • George Berkeley (1685 - 1753)

 • Immanuel Kant (1724 - 1804)

 • John Stuart Mill (1806 - 1873)

 • Arthur Danto (n. 1924)


4. Egoismul etic - sa ne vedem fiecare de treaba noastra

Egoismul etic indeamna orice individ sa isi perceapa propria existenta ca avand valoare fundamentala, suprema. Acest curent filosofic sustine ca apologetii moralitatii isi sunt lor insisi datori sa faca numai ceea ce le serveste intereselor proprii. Egoismul etic difera de egoismul psihologic, pentru care directia de baza este ca oamenii actioneaza doar in interes personal, nesugerand ca asa si este corect. Se distanteaza, de asemenea, de egoismul rational, care sustine ca acelasi tip de actiune este perfect normala, urmarirea interesului propriu fiind o trasatura a ratiunii. Egoismul etic nu le cere neaparat moralistilor sa lezeze in vreun fel interesele si bunastarea celorlalti in urma deliberarilor morale; interesul personal se poate dovedi, pur aleator, neutru, in detrimentul sau in beneficiul unui tert, ca efect al satisfacerii sale. Acest individualism permite demolarea sau tolerarea intereselor si bunastarii altora, atat timp cat alegerea facuta de individ serveste satisfacerii interesului propriu. In plus, egoismul etic nu marseaza neaparat pe ideea ca individul sa faca tot ceea ce isi doreste pe moment; pe termen lung, indeplinirea unor dorinte imediate se poate dovedi in detrimentul sinelui.

Cei mai importanti filosofi care au formulat principii ce se pot incadra in egoismul etic:

 • Thomas Hobbes (1588 - 1679)

 • Friedrich Nietzsche (1844 - 1900)

 • Max Stirner (1806 - 1856)


3. Absolutismul moral - alba, neagra

Teoria absolutismului moral intretine ideea ca exista adevaruri absolute, asa cum exista erori absolute, indiferent de context si de actiune. Altfel spus, aceasta filosofie afirma staruinta unor norme si criterii universal valabile, perfect corecte sau perfect gresite, independent de pozitia lor. Absolutismul moral se opune teoriilor care atesta ca moralitatea unei actiuni depinde de consecintele sau de contextul manifestarii sale. In general, adeptele cele mai inflacarate ale acestui curent de gandire sunt sistemele religioase, care adopta pozitii absolute cu privire la morala, pozitii nascute din poruncile explicite ale unei zeitati. Ca urmare, principalele sisteme religioase privesc normele morale ca fiind absolute, perfecte si neschimbabile. Si multe filosofii seculare si-au anexat credintele acestei premise, afirmand ca legile absolute ale moralitatii sunt transmise ereditar fiintelor umane, precum natura vietii in general, sau universul insusi. Spre exemplu, cineva care crede absolut in nonviolenta considera gresita folosirea ei chiar si in cazul auto-apararii.

Principalii sustinatori ai absolutismului moral:

 • iudaismul, crestinismul si islamul

 • Immanuel Kant (1724 - 1804)


2. Monismul neutru - ciorba spiritualo-materialista


Monismul neutru este o conceptia filosofica potrivit careia la baza tuturor fenomenelor lumii si a intregii manifestari a existentei se afla un singur principiu, fie el material sau spiritual. Acest curent filosofic afirma ca fizicul si mentalul sunt doua moduri de organizare si descriere ale acelorasi elemente, ele insele "neutre", adica nici fizice, nici mentale. Aceasta optica neaga ideea ca materia si spiritul ar fi doua aspecte fundamental diferite si pretinde ca universul este format dintr-un singur ingredient, ce imbraca forma unor elemente neutre. Aceste elemente pot avea proprietatea culorii si a formei, dar ele nu exista intr-o minte a unei entitati absolute, ci exista pe cont propriu, fiind de sine statatoare. Monismul neutru este o forma de reconciliere a idealismului cu materialismul, sustinand ca natura intrinseca a realitatii ultime nu este nici mentala, nici fizica, ci o combinatie neutra a celor doua.

Promotorii monismului neutru:

 • Baruch Spinoza (1632-1677)

 • David Hume (1711-1776)

 • William James (1842 - 1910)1. Solipsismul - Matrix, frate!

Solipsismul reprezinta o atitudine conceptuala extrema care declara ca numai propria individualitate exista, iar tot ceea ce se afla in afara ei reprezinta proiectii in personalitate, constructii ale perceptiei sau ale intelectului. O versiune radicala afirma ca nu exista decat subiectul impreuna cu perceptiile si mintea sa, iar intreaga realitate inseamna un produs al acestor perceptii, neexistand ceva independent de ele. Din aceasta perspectiva, toate formele, procesele, indivizii si evenimentele cu care ne confruntam, tot ce se intampla cu noi si in jurul nostru, sunt numai impresii create de perceptie/reprezentare si raportarile conceptuale la aceasta; realitatea neavand existenta in afara sinelui care o percepe. Intr-o varianta mai "blanda", solipsistul admite existenta altor subiecti, independenti unul de celalalt, fiecare avand propria personalitate reflectata de propria realitatea, dar realitatea continua si generala ramane o creatie individuala. In concluzie, solipsismul este acea teorie filosofica ce atesta ca o persoana nu poate sti nimic sigur exceptand propria existenta si faptul ca sinele este singurulul lucru real.

Cei mai importanti filosofi care au imbratisat solipsismul:

 • Gorgias (483-375 i.Hr.)

 • René Descartes (1596 - 1650)

 • plus mistici si ganditori hindusi si budistiUltima editare efectuata de catre Admin in 05.01.12 14:49, editata de 2 ori
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos


Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 23.04.10 8:27

Cele mai frumoase pisici, la expoziția internațională din Capitală
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 22.04.10 18:42

Cele mai sexy 10 femei cu sani impresionanti
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 22.04.10 15:48

Cele mai energizante alimente


Ni se întâmplă tuturor: ne promitem că de luni vom începe să facem gimnastică, vom porni un regim...

mai mult ...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 22.04.10 15:45

Cele mai ciudate legi din lumeLegile sunt indispensabile într-o societate modernă, armonioasă și cu mai mult ...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 20.04.10 16:33

Cele mai frumoase povești ale copilărieiA fost odată ca niciodată un ținut al basmelor ale cărui personaje mai mult ...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 19.04.10 15:34

Cei mai sexy artiști români
Mircea Suciu, pictorul expus pe coperta prestigioasei ARTNews, a fost votat cel mai sexy artist vizual român. Topul ...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 19.04.10 15:32

Care sunt cele mai bune vinuri din România
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 18.04.10 11:42

Cele mai indraznete coperti de revista!
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 18.04.10 10:50

Cele mai nebunești căsătorii dintre ...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 17.04.10 13:01

Cele mai indraznete coperti de revista!
De-a lungul timpului, revistele au încercat să-și șocheze cititorii în speranța ...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 17.04.10 9:36

Cel mai înalt cal trăiește în SUA

Jerry Gilbert, un fermier din Poynette, Wisconsin, este proprietarul celui mai înalt cal din lume, relatează AP.
Big Jake (Marele Jake), un animal din rasa Belgian Heavy Draft, în vârstă de 9 ani, este actualul deținător al titlului Guinness World Records, cu o înălțime impresionantă de 2,1 metri.

Citeste articolul
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 17.04.10 9:20

Cel mai rapid lift din lume

Constructorul sud-coreean Hyundai Elevator a anunțat că va lansa în curând pe piață cel mai rapid lift din lume, scrie publicația franceză Le Point.
Capabil să urce etajele cu o viteză de 1.080 m/minut, liftul va fi mai rapid decât rivalul său, construit de Toshiba, care funcționează cu o viteză de 1.010 m/minut în Turnul Taipei 101 din Taiwan, a informat Hyundai.

Citeste articolul
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 15.04.10 17:30

Cele mai violente 9 morți ale papilor din istoria Bisericii Catolice
Papa este suveranul care conduce Biserica Catolică. De-a lungul istoriei au existat o serie de papi extremi de imorali, dar și papi virtuoși. După tradiția catolică, de când Sfântul Petru a început să predice Evanghelia și l-a numit ca succesor al său pe un înțelept bătrân din Roma, sfântul...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 15.04.10 17:09

Cele mai populare uleiuri esențiale
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 15.04.10 14:01

Cele mai impresionante statii de metrou (FOTO)
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 15.04.10 7:53

• Cei mai lungi ghetari din lume sunt…Lambert – Teritoriul Antarctic Australian, lungime-402 km, latime-pâna la 64 km;
Peterman – nordul Groenlandei, lungime-200 km;
Beardmore – Teritoriul Antarctic Neozeelandez, lungime-200 km;
Hispar-Biafo, lantul muntos Karakorum – Pakistan, lungime-120 km;
Latime pâna la 3,2 km,
Hubbard, Mt. St. Elias, Alaska – SUA, lungime-114 km.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 14.04.10 8:37

• Cele mai mari lacuri din lume sunt…Marea Caspica (sarat), Asia de sud-vest, 393.900 km2;
Lacul Superior (dulce), SUA-Canada, 82.400 km2;
Lacul Victoria (dulce), estul Africii, 69.500 km2;
Lacul Huron (dulce), SUA-Canada, 59.570 km2;
Lacul Michigan (dulce), SUA, 57.750 km2;
Marea Aral (sarat), vestul Asiei, 40400 km2;
Lacul Tanganyika (dulce), estul Africii, 39.900 km2;
Lacul Great Bear (dulce), Canada, 31.900 km2;
Lacul Baikal (dulce), Rusia, 30.600 km2.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 13.04.10 7:41

• Cele mai inalte cascade din lume sunt…Angel – Venezuela, 979m;
Tugela – Africa de Sud, 948m;
Utigärd – Norvegia, 800m;
Mongefossen – Norvegia, 774m;
Mtarazi – Zimbabwe, 726m;
Yosemite – SUA, 739m;
Mardalfossen – Norvegia, 646m;
Cuqunan – Venezuela, 610m.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 12.04.10 19:28

Cele mai mari accidente aviatice

Cel mai recent accident aviatic, produs sâmbătă în Rusia, aproape că a decimat elita politică a Poloniei din ultimii 50 de ani.Pus sub semnul unei coincidențe sumbre, accidentul în care și-au pierdut viața președintele polonez, Lech Kaczynski, soția acestuia și alți 94 de oficiali din sfera politică ploneză, s-a produs în condiții cel puțin stranii.Avionul Tupolev-154 s-a prăbușit într-o pădure din apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei, la mai puțin de 19 kilometri de pădurea Katyn. Iar asta la 70 de ani de la masacrul celor 22.000 de ofițeri polonezi de către ruși, în timpul celui de-al doilea război mondial.


De altfel, vizita oficialilor polonezi se desfășura cu scopul comemorării ofițerilor polonezi uciși în 1940.

Deși mulți polonezi cred că accidentul pare suspect, teoriile conspirației rămân totuși în plan secund, la originea acestei catastrofe fiind, cel mai probabil, o eroare a pilotului, spun anchetatorii.

De-a lungul timpului, au existat și alte accidente aviatice catastrofale care continuă să rămână vii în memoria oamenilor.


Iată cele mai cunoscute accidente aviatice produse vreodată!
1. Accidentul din 1958 din Munchen este probabil cel mai cunoscut dezastru aviatic în care au fost implicați sportivi de renume. Pe 6 februarie 1958, avionul în care se aflau jucătorii echipei Manchester United s-a prăbușit pe pistă în timpul decolării, fiind aproape distrus în întregime.


Aparatul decolase din Belgrad, cu 44 de persoane la bord, și oprise la Munchen pentru realimentare.Aeronava însă nu a mai putut decola din cauza zăpezii, prăbușindu-se în flăcări, după mai multe tentative eșuate de a se ridica în aer.23 de fotbaliști și jurnaliști au murit atunci, doar cinci jucători au supraviețuind tragediei.


2. Cel mai sângeros accident aviatic din istorie s-a produs pe solPe 27 martie 1977, două aparate de tip Boeing 747, pline cu pasageri, s-au ciocnit pe pistă în Tenerife. 538 de oameni au murit pe loc.Anchetatorii au declarat atunci că unul dintre avioane a pornit fără permisiunea turnului de control și a intrat pe pista celui de-al doilea. Mai mult, aeroportul a primit exact în aceeași zi amenințări cu bombă.3. Un alt accident de amploare a avut loc în august 1985. Un aparat de tip Boeing 747, aparținînd liniilor aeriene japoneze, s-a depresurizat în aer și a devenit complet incontrolabil.Avionul s-a prăbușit și a luat foc, iar 520 de oameni au murit. Potrivit anchetelor ulterioare, depresurizarea a fost cauzată de o defecțiune tehnică. În urma accidentului grav, directorul liniilor aeriene japoneze și-a asumat responsabilitatea pentru cele întâmplate și a demisionat.

4. În 1996 are loc în India cea mai amplă coliziune în aer. Un avion cargo din Kazahstan s-a ciocnit cu o aeronavă saudită de pasageri deasupra localității Haryana. 349 de oameni, aflați în ambele aparate, au decedat. Accidentul s-a produs din cauza unei erori de pilotaj - echipajul avionului kazah zbura mai jos decât i se permisese.

5. Un accident tragic și inexplicabil a avut loc în august 1980, în Riad. Un aparat care se întorcea din Karachi (Pakistan) a luat foc cu puțin timp înainte de aterizare. Piloții au reușit să aducă aparatul la sol, însă, din motive neînțelese, au rulat până la capătul pistei înainte de a se opri. Aparatul a stat apoi pe loc, cu motoarele pornite, timp de câteva minute, înainte de a se deschide ușile pentru evacuare. La sosirea echipelor de intervenție, toți cei 301 oameni aflați la bord erau asfixiați și arși de vii.

6. În iunie 1988, un avion iranian de pasageri a fost doborât de marina americană deasupra strâmtorii Hormuz
. Accidentul s-a soldat cu nu mai puțin de 290 de morți. Echipajul navei militare Vincennes, care a doborât aparatul, a explicat ulterior că a fost vorba de o confuzie. În mijlocul unei bătălii, marinarii au confundat avionul de pasageri cu o aeronavă de luptă inamică.

7. Un alt accident în care au fost implicați sportivi s-a produs în 1972 în munții Anzi. Îndelung mediatizat, accidentul a dezvăluit mărturii șocante din partea supraviețuitorilor.

Ziua de 13 octombrie a fost de un ghinion negru pentru jucatorii de rugby de la Colegiul "Stella Maris" din Uruguay. Avionul care ii ducea de la Montevideo la Santiago, in Chile, s-a prăbușit în munții Anzi, din cauza condițiilor atmosferice.

Dintre cei 45 de pasageri ai avionului, 18 au murit în accident. După 11 zile de la prăbușire, echipele de salvare au renunțat la căutari, cei 27 supravietuitori fiind nevoiți să reziste la peste 4.200 de metri altitudine, fără provizii și ajutoare medicale.

Împinsi de perspectiva morții prin înfometare, supraviețuitorii au decis să își mănânce colegii de echipă morți.

Opt dintre supraviețuitori au fost uciși de o avalanșă pe 29 octombrie. Ultimii 19 au fost salvați de elicoptere, pe 23 decembrie, după ce trei dintre ei au decis să escaladeze munții pentru a căuta ajutor. Aceștia au reușit să găsească localnici și au chemat astfel ajutoare.
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Cel mai mic origami din lume

Mesaj Scris de Admin la data de 10.04.10 13:46

Cel mai mic origami din lume
Origami este arta creării figurilor din hârtie împăturită în cele mai diverse forme Dacă origami a apărut ca una dintre artele frumoase de origine pur japoneză, iată că artiștii chinezi au dus această artă la extrem, reușind să creeze cea mai mică figurină origami din lume.
Mui-Ling The este o artista din China specializată în origami, cu specificația că ea a reușit să creeze o capodoperă în miniatură, prin care a uluit întregul mapamond. Artista s-a folosit de o bucată minusculă de hîrtie, de formă pătrată, cu latura de numai 3 milimetri. Din acest mic petic de hîrtie, Mui-Ling a creat silueta unei păsări, opera fiind denumită "Născută dintr-o celulă". Artista declară că s-a folosit doar de propriile mîini și cîteva pensete miniaturale, iar fotografia nu beneficiază de efecte computerizate sau trucuri ale aparatelor foto. Studentă în Canada, unde urmează un Master în arhitectură, tînăra de origine chineză se ocupă în timpul liber cu scrisul și cu arta origami.
w.w.w. agenția.org.Citeste mai mult...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Cea mai scurtă pistă pentru bicicliști

Mesaj Scris de Admin la data de 10.04.10 13:08

Cea mai scurtă pistă pentru bicicliști

Consiliul local din Cardiff, Țara Galilor, a fost acuzat că a irosit banii publici după ce a construit o pistă pentru bicicliști de numai 2,4 metri lungime, relatează The Telegraph.
Localnicii au fost pur și simplu stupefiați când au văzut marcajul rutier, ceva mai mare decât o bicicletă, dar pentru care s-au cheltuit 2.000 lire sterline (circa 9.300 lei).

Citeste articolul
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Cei mai geniali 10 oameni din toate timpurile

Mesaj Scris de Admin la data de 07.04.10 21:47

Cei mai geniali 10 oameni din toate timpurile
Această listă acoperă zece din cele mai importante aspecte ale vieții omului, de-a lungul istoriei – nu neapărat cea modernă sau cea antică. 10. Caius Iulius Caesar Augustus (politică) Alți concurenți: Benjamin Franklin, George Washington, Thomas Jefferson, James Madison, Abraham Lincoln. Caius...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Admin la data de 02.04.10 19:09

Cele mai bizare 8 slujbe din întreaga istorie
Istoria omenirii a fost una îndelungată și plină de evenimente, nu doar politice, militare sau sociale. De data aceasta ne vom opri la slujbe, căci, pe vremuri, unele locuri de muncă par imposibile în ziua de azi. Dacă cineva ar mai fce o slujbă de acum 500, de exemplu, ni s-ar părea un om...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Cei mai spectaculoși 10 nori care ne spun cum va fi vremea

Mesaj Scris de Admin la data de 02.04.10 19:08

Cei mai spectaculoși 10 nori care ne spun cum va fi vremea

A ghici vremea cu ajutorul formei norilor ni se pare nouă, orășenilor, ca fiind un lucru arhaic, noi fiind obișnuiți cu prognozele vremii date de sateliți, dar oamenii de la țară asta fac de secole întregi. Ei se ghidează în prognoza vremii după norii care apar pe cer. Norii apar albi, întrucât...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Cele mai tari păcăleli de 1 aprilie

Mesaj Scris de Admin la data de 01.04.10 13:33

Cele mai tari păcăleli de 1 aprilie
Cu o istorie veche de mii de ani, Ziua Păcălelilor, "sărbătorită" în majoritatea țărilor pe 1 aprilie, a născut farse ...
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 37 din 41 Înapoi  1 ... 20 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum