Luria[v=]

In jos

Re: Luria[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 30.06.11 18:56

Cabalistul Isaac Luria

Pentru cei care sunt interesați de Cabala, Luria este o ilustră personalitate. Nu vom intra în detalii, anume, ce înseamnă Cabala, ea s-a născut în urmă cu două milenii, fără a se defini decât la mijlocul celui de al doilea mileniu al erei noastre. Unii cred că este o simplă speculație, un joc al minții, alții o disprețuiesc, iar în limba germană cuvântul Kaballe înseamnă intrigă, vezi și drama lui Schiller, „Kaballe und Liebe”. În română, utilizat vulgar, cuvântul are același sens peiorativ. Dar Cabala a fost un domeniu de care s-au ocupat nu numai învățați evrei, ea a devenit un bun al misticii creștine, numeroși teologi aducându-și contribuția. Este un sistem de reprezentare a lumii prin sfere ale percepției și reprezentării, de interpretare a Divinității. Unii consideră Cabala ca singura șansă de a percepe pe Dumnezeu.

Isaac Luria a trăit în Galileea, era numit Ha-Arie Kodeș, adică „leul sacru”, ultimii ani ai vieții sale foarte scurte (38 de ani) și i-a petrecut în orașul Safed (Țfat), un centru al înțelepților din Evul Mediu oriental. Tatăl său era originar din Polonia, la început familia s-a stabilit la Cairo, unde Isaac a studiat scrierile teologice, mistice, în special Zoharul (Cartea splendorii), era un discipol al lui Caro, Cordovero, cei care au pus bazele Cabalei ca domeniu specific. A scris un singur somentariu, dar de mare însemnătate, iar elevul său a fost vestitul Haym Vital care a scris „Arborele vieții”, unde a expus concepția lui Luria despre Dumnezeu. Se afirmă astfel că Dumnezeu s-a retras în sine, după Geneză, iar înainte de a popula lumea, ființele erau închise în vase, globuri magice. Îmi amintesc că o peliculă de desene animate din fosta Cehoslovacia prelua exact această imagine care mi-a rămas în memorie. Ne dă impresia că întreaga lume a fost creată din sfere închise, ca niște ouă, că viața a premers vieții. De altfel , Cabala nu dă importanță Haosului primordial, ea concepe lumea ca pe un sistem din vecii vecilor organizat, ceea ce sub aspect științific s-ar numi sistem guvernat de legi și nu de întâmplare. Haosul a început când vasele s-au spart, dar haosul era numai o etapă între două sisteme. Concepția se regăsește în teoria astrofizicienilor despre Big-Bang.

Gershom Scholem a subliniat caracterul mesianic al cabalisticii luriene, pornind e la ideea de „restituire” (tikkun) a lumii. Prin desăvârșire morală, spirituală (idee comună cu un precept budist) lumea se va regăsi și Mesia va reveni printre noi, nu ca să ne pedepsească pentru păcate, ci pentru a readuce armonia universală. Se poate spune că Isaac Luria, prin exemplul său, prin moștenirea lăsată nouă, a deschis o poartă modernității și umanismului din secolele care au urmat.

Boris Marian
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Luria[v=]

Mesaj Scris de Admin la data de 07.02.10 10:34

Isaac
avatar
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

Vezi profilul utilizatorului http://talusa1946.forumculture.net

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum